Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 10:00 9 612 78

Путин е наредил да се взриви пазарът на газ в Европа?

  • газпром-
  • газ-
  • русия-
  • владимир путин

Твърденията на руските представители звучат убедително, но не дават отговор на въпроса защо краткосрочният енергопазар в Европа толкова години функционираше нормално – и изведнъж експлодира

Путин е наредил да се взриви пазарът на газ в Европа? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо цените на европейския пазар на газ внезапно eксплодираха? В момента "Газпром" обслужва само онези, които имат дългосрочни договори, и обрича света на немислими ценови скокове. Каква е стратегическата цел на Кремъл?

Всичко това много прилича на някаква рекламна кампания: „Всички онези в Европа, които сключиха с нас дългосрочни договори, сега могат радостно да потриват ръце“, заявява президентът на Русия Владимир Путин. В хор го подкрепят заместник-шефката на „Газпром“ и постоянният представител на страната в ЕС: Ако бяхте сключили дългосрочни договори с нас, сега щяхте да се радвате на добри цени.

Москва вече седмици наред настойчиво призовава европейците да сключват дългосрочни договори с „Газпром“, за да нямат никакви проблеми с цените на електроенергията и топлоенергията. Всичко това се случва в условията на безпрецедентна криза на европейския газов пазар: цените на газа през последните месеци направо галопират.

Има и друга стратегическа цел

Европейски експерти, редица медии и политици нееднократно изразяваха подозрението, че „Газпром“ целенасочено помага за възникването на газов дефицит на европейския пазар, за да принуди Германия и Евросъюза по-бързо да пуснат „Северен Поток 2“. В момента обаче се усилва впечатлението, че Кремъл има и втора стратегическа цел. Високопоставени представители на Русия, някои медии и кремълски лобисти все по-настойчиво пропагандират идеята, че е много по-добре да се сключват дългосрочни договори за газови доставки, отколкото горивото да се купува краткосрочно на борсата.

Тона и агресивния език на тази кампания зададе лично президентът Владимир Путин, който не остави дори следа от съмнение, че лично командва политиката на „Газпром“: „Онези умници още при предишния състав на Еврокомисията решиха да следват пазарното ценообразуване при газа – и ето какво получиха сега!“ – буквално каза Путин. „При нас ценообразуването също е пазарно, цената на газа е вързана за цената на нефта“, добави президентът. И уточни, че като членка на ОПЕК Русия вече от пет години изкуствено ограничава добива на петрол и така участва в регулирането на предлагането по световните пазари.

Защо пазарът изведнъж експлодира?

Твърденията на руските представители звучат убедително, но не дават отговор на въпроса защо краткосрочният енергопазар в Европа толкова години функционираше нормално – и изведнъж експлодира. Според едно от обясненията, през миналата година европейският пазар не е получил достатъчно втечнен газ, който се насочваше главно към Азия заради по-добрите цени там. В Москва твърдят още, че студената зима е снижила запазите от газ в Европа. Да не забравяме и големите ремонтно-профилактични работи по газопроводите в Норвегия, заради които този крупен европейски доставчик сериозно съкрати износа си за ЕС.

На това място логично възниква следващият въпрос: Защо тогава Русия, която обезпечава почти 40% от газа за ЕС, не увеличи предлагането? По тази тема експертът Михаил Крутихин пише: „Вместо да се възползват от повишаването на цените и да си набавят допълнителни печалби, те („Газпром“) решиха изцяло да прекратят продажбите си на борсата и обявиха, че през четвъртото тримесечие и през цялата следваща година няма да продават допълнителни обеми на международните борсови платформи.“

Наблюдателите стигат до естествения извод, че „Газпром“ в случая не се ръководи от икономическите си интереси, а „претворява в живота политическите възгледи на Кремъл“. В обобщение: излиза, че в момента руската държавна фирма обслужва само онези, които са сключили с нея дългосрочни договори, и фактически бойкотира световния пазар, обричайки го на немислими в миналото ценови скокове. По този начин – и това е особено важно! – „Газпром“ на практика дискредитира принципа на краткосрочните борсови сделки.

Бетонира ли се руската доминация на газовия пазар?

Ако в резултат от това наистина се стигне до срив на европейската борсова търговия с газ и повечето държави от ЕС се върнат към сключване на дългосрочни сделки с „Газпром“ (Унгария току-що подписа 15-годишен договор), то това ще доведе до бетониране на руската доминация на европейския газов пазар.

В същото време дългосрочните договори с „Газпром“ ще се превърнат в спирачка по пътя на европейските държави към постепенен отказ от фосилни горива и преминаване към нови енергийни източници – добре известната „Зелена сделка“ на ЕС. Защото дори разработването на нови енергийни източници да направи очаквания огромен скок през идните години, държавите от ЕС ще трябва чак до края на 2030-те години да купуват руски газ. И Москва вероятно цели тъкмо това.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    173 16 Отговор
    Евала, как само ви прати в трета глуха.

    Коментиран от #12, #39

  • 2 правда

    160 12 Отговор
    ох, горкия.. не е лесна неговата...става и чете всеки ден, че за нещо е виновен

    Коментиран от #35

  • 3 дедо Герчо

    129 9 Отговор
    ИМПЕРАТОРЪТ БЕШЕ МНОГО ТЪРПЕЛИВ...ХЪХЪХЪ...
  • 4 Ха ха ха🤣

    13 129 Отговор
    Това е ясно като бял ден. А защо сега? - Защото иска да си "върже гащите" и да получи необходимите разрешителни (дори да нарушават директивите на ЕС) за Северен поток 2. Този е прозрачен като чаша чешмяна вода (и толкова умен...).

    Коментиран от #13, #18, #73

  • 5 Сандо

    145 7 Отговор
    Не четете простотиите на ДВ - те са опасни за вашето здраве!По-добре изгледайте вчерашния разговор на Путин на Руската енергийна седмица - той каза как стоят нещата наистина.Въпросът обаче е:кому слугува ДВ и на каква цена?И защо и по чия заповед ДВ са завзели медийния пазар в България?

    Коментиран от #56

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 абе

    104 5 Отговор
    На брюкселски зеленозделновци Путин им крив.
  • 8 Някой

    98 8 Отговор
    По заглавието ще ги разпознаете. За вкисналото зеле говоря.
    Попагандата се лее на максимум. Ама никой не споменава какво е рекъл Путин по въпроса за причината за поскъпването на газта.
  • 9 Активист на БКП

    85 12 Отговор
    Хем шуто,хем боде!И затова Володя ще набие рогата на еврограндоманите !!! Венсеремос КПСС !!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шматка,

    61 10 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    както ги пратиха в трета глуха в надпреварата във въоръжаването; както ги пратиха в трета глуха в надпреварата за космоса, така ще ги пратят в трета глуха и в производството на евтина и безопасна безвъглеродна енергия. И това ще е последният гвоздей в сандъка на глупавите изнудвачи.
  • 13 Гошо

    96 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха🤣":

    А щатските шистови сапьори и онези с течния газ защо не обезвредиха взрива
  • 14 Вълка Ларсен каза

    78 3 Отговор
    Чуй ме,Хъмп- Правото,това е Силата,Кривото,това е Слабостта.Ако искаш да си Прав,бъди Силен 24 часа в денонощието,иначе ще те изядат като агне! Ее,Путин доказва ежедневно че не е от овча порода..

    Коментиран от #21

  • 15 Рто

    91 5 Отговор
    Ами що копувате газ от Русия бре?
    Взимайте от нашите братя хамериканците!
    Или май нещо не се получава с втечнения хамерикански газ?
  • 16 mi6osp

    86 3 Отговор
    DW, интересно, как Путин го е направил това взривяване на пазара, след като Газпром стриктно е осигурявал в срок договорените количества газ, а държавите потребителки на газ не са отправяли искания за доставка на допълнителни количества газ? Ама чакали спотовите цени да спаднат. Е, дочакаха го, какво плачат?
  • 17 Гошо

    74 2 Отговор
    Ама и снимка сте подбрали
    "Путин се чуди на европеиския зелен акъл "
  • 18 сирене

    35 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха🤣":

    Северния поток, който е готов и работи вече ли? само ГЕРБ строи без разрешителни брат..
  • 19 Не грамотник,

    6 72 Отговор

    До коментар #10 от "Евала":

    "помярите"?!? в северната кочина ли? Спре ли Европа да им купува нефта и газа, голямата кална локва е фалирала за два месеца. За тяхно съжаление, технологиите се развиват със страхотна скорост и не могат да ги спрат по никакъв начин.

    Коментиран от #26, #31, #41

  • 20 Коментар

    83 7 Отговор
    Странно, вчера гледах в тубата изказване на Путин по темата, в което той твърдеше, че кризата с енергията е дошла, поради фактът, че западна Европа се захранва главно с ВЕИ! А когато условията за ВЕИ не са подходящи и в същото време потреблението е пиково какво се получава?! Ами огромно търсене и малко предлагане! Същевременно обясни, че сащ са намалили доставките на втечнен газ, поради което и газът тръгнал на горе! При положение, че си сключил дългосрочен договор с Газпром за доставка на газ, не би трябвало да имаш проблеми с газът! Но когато действаш на пазарен принцип, надявайки се, че краварите ще подбиват цената и Русия ще ти продава винаги по-евтин газ, то си сбъркал доста сериозно!
    Имахме шанс за Южен поток! Щяхме да сме осигурени с природен газ и щяхме да продаваме транзит!!! Но вместо това Боко се огъна пред началниците и газопроводът мина през Турция!!!
    А накрая Боко прекара транзитен (нищо няма за нас, освен от 3-те средното) тръбопровод, платен с държавна пара?!
    Бойко трябва да бъде опандизен възможно най-скоро!!!

    Коментиран от #57

  • 21 Ха ха ха🤣

    7 36 Отговор

    До коментар #14 от "Вълка Ларсен каза":

    Да, не е овен. Овца е.

    Коментиран от #22, #36

  • 22 Вярваш ли си?!

    27 5 Отговор

    До коментар #21 от "Ха ха ха🤣":

    Ееех,нещастниче..
  • 23 Летописец

    64 7 Отговор
    Тона и агресивния език на тази кампания зададоха Саш, като извиха ръцете на България и я принудиха да предаде Южен поток на Турция, а Германия да бави Северен поток 2.
  • 24 ДжафДжаф

    73 3 Отговор
    Та значи американците продават своя втечнен газ в Китай, щото там цените били по-изгодни, но за това бил виновен Путин! Алжир не можел да доставя в Испания, заради конфликт с Мароко и естествено пак е виновен Путин. Русия била увеличила доставките спрямо миналата година с 15%, но това било малко, при което естествено виновен е Путин. Близо 50% от акциите на Газпром са собственост на западни инвеститори. Борда на директорите на Газпром е пълен със западни политици от близкото минало, които получават сериозни заплати без да правят нищо. Да се чуди човек, като как така въпросните западни инвеститори не си продадат акциите, а Шрьодер и компания не се махнат, след като видите ли Газпром не се движи от икономически, а от чисто политически мотиви!?? Вместо това, виждаме, че цените на акциите на Газпром летят на горе!!! Ако това не е правилна чисто бизнес стратегия, то какво е тогава!???
  • 25 стария моряк

    64 3 Отговор
    А бре Дойче Веле , хем на задника ви е студено , хем ви сърбят езиците да говорите глупости. Газта си е на руснаците , на кой и за колко ще я продават и от кой газопровод си е лично тяхна работа! Сигурно ако вие имахте газ , щяхте да сте по различни! На времето в "Океански риболов" , бункеровахме гориво в океана от диви Грузинци(тогава още руснаци). Непрекъснато пробутваха и вода , предлагали сме им да дадат по малко но чисто , и отговаряха: –"Если хочеш , бери , если не хочеш , не ваазми"! Че и сега , ако искат да не вземат , да си поръчат от САЩ , сигурно няма да им излезе по евтино.
  • 26 TROY

    52 3 Отговор

    До коментар #19 от "Не грамотник,":

    Голямата и кална локва, само да завърти кранчето, и ще видиш във какво блато ще се откажеш ти. Цялата индустрия на Германия се крепи на проклетия руски газ. Ще се сетиш.

    Коментиран от #40

  • 27 ХАН КРУМ

    51 7 Отговор
    налагайте още санкции, и още по–силно ще ревете.каквото сте си поръчали ,това ще получите и ще платите.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Анонимен

    48 2 Отговор
    Енергопазарът на ЕС си е работа на ЕС. От Брюксел да бяха предвидили този сценарий, а не сега да реват като настъпано пиле.

    Коментиран от #33

  • 30 Некой си

    54 2 Отговор
    Добре, де!
    Путин забранил продажбата на газ за ЕС.
    Защо Байдън не се възползва да удави пазара в ЕС с втечнен газ?
    Европа има 15 работещи терминала за втечнен газ. Използват се под 40% от капацитета на тези терминали.
    Защо ТАНАП не е натоварен на 100%?
    На дебилите в ЕК, като им свърши тоалетната хартия, докато са с диария, пак ли Путин им е виновен?
  • 31 т-п трол соросоиден

    46 4 Отговор

    До коментар #19 от "Не грамотник,":

    Тея мантри за технологиите, какви чудеса имат запада, ги слушахме и преди 10-15г кога влизахме в ЕС и трябваше да изпълним определен процент ток да е от ВЕИ. Еми, не се пжлучи бе, умен трол. Както и с фалита на Русия, Газпром, навдигането на сороснята, която щяла да свали джуджето... През няколко месеца получавате оргазъм от сороснята, ама все фалшив!
  • 32 Anon

    7 42 Отговор
    А добър ден.
    Естествено, че е джуджето. Русия Просия от години се опитва всячески да дестабилизира Европа и да сложи някакви геополитически лостове.
    Пълно е с агенти. Меркел също е агент

    Коментиран от #74

  • 33 Дойче ВеЦе пропаганда

    34 3 Отговор

    До коментар #29 от "Анонимен":

    Не реве брюксел, а дойче веце ни пробутва пропаганда. Демек сороснята заработва заплатка.
  • 34 Миро

    36 4 Отговор
    И в Германия няма кой да погледне сериозно на подобни неща. Платена русофобия и нищо повече. Не съм русофил изобщо но читателите заслужават обективна информация и анализи . Има достатъчно информация по темата и всеки може да прочете. ДВ мислят вероятно че българина е останал някъде в джунглата ,неук,необразован и зле информиран.
  • 35 виц

    37 5 Отговор

    До коментар #2 от "правда":

    Пресаташето на Кремъл-Другарю Путин имаме новина! Английската кралица е бременна!
    Путин-И кой обвиняват за това? Само мен или целия руски народ?
  • 36 Айде, бе

    33 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ха ха ха🤣":

    И тва го пишеш тука пак с ток от руски реактори:)), а и за в бъдеще тока пак ще е от руски реактори ама може да се наложи да го купува България от Турция от тяхната нова Аец Акою руско производство :))), а този дето си нарекъл овца пусна потоци във всички краища на света, аеци строят, продаде ракети на 2 рия по сила в нато Турция и върна подарения Крим, разправи се с Идил, а такива като Меркел пътека направиха да ходят до Москва:))

    Коментиран от #46

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ха, ха

    5 6 Отговор
    И той ако е овца, представете си какво е нарекли го овца:)))))
  • 39 Гост

    41 6 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Аз само да припомня как от 2014 година то не бяха санкции то не бяха икономически войни с Русия.... рииваа ривааа... , даже е мнго търпелив Путин... тая Европа не е Европата , в която искам да живея!

    западняците многократно са доказвали на света колко са глупави. чудя се откъде им е това самочувствие. 2 световни войни правят. ХОлокост, мизерии, инквизиции. робство, заграбване на чужди територии, мизерии колкооти искаш откакто свят светува.
  • 40 Ха ха ха🤣

    4 20 Отговор

    До коментар #26 от "TROY":

    Не съм в Германия и не ми пука, какво ще стане там. (Немските корумпета взеха пари от руснаците и заложиха на Газпром, сега ще си понесат последствията.) При нас всичко е нормално.

    Коментиран от #43

  • 41 Неизвестен.

    2 10 Отговор

    До коментар #19 от "Не грамотник,":

    Тоя ,Путин ,ги знае ,големите технологии..От дете!!.Хиихи..За момента е тъй.!
  • 42 МИЯ

    22 5 Отговор
    БРАВО НА ПУТИН , НЕКА ДА ПОКАЖЕ КОЙ Е ВЛАСТЕЛИНА НА СВЕТА. И ВСИЧКО ДРУГО Е ПОРНОГРАФИЯ.
  • 43 Седесарят.

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "Ха ха ха🤣":

    Свиркай си !!.Хич да не ти пука..Нали не си в Германия!!.
  • 44 Гай Турий

    25 5 Отговор
    А добър ден на ГРОБарите на България. Някои лидериски изчадия от ОПГ ГРОБ заслужават не една,а наколко доживотни присъди. След като метода "Чаушеску" бещше премахнат.
    И още лъжат и се натискат за власт. Абе ще дойде Видьов ден и някой честен прокурор ще напише своята бляскава биография с повдигане на десетки обвинения на главния виновнк България днес да е на дъното на всички читави класации.
  • 45 Седесарят.

    23 4 Отговор
    Всичко ,което каже ДВ,е наобратно на истината..Заради ,тях станах русофил.Русия е звелика сила.!.Азия ,ще бутне добрата стара ,Европа... Неизбежно е.!!
  • 46 Ха ха ха🤣

    5 12 Отговор

    До коментар #36 от "Айде, бе":

    Тук няма не само руски, никакви реактори няма. А аз ползвам еленергията, произведена от личните ми панели на покрива и от"перката" в двора. Не сме свързани с електропреносната мрежа на страната в която живеем (местния мастодонт ми предложи да направим дългосрочен договор да ми изкупува излишната енергия, но им казах, че не съм заинтересован). За последните 4 години съм платил 0 цента за светлина и топлина.
  • 47 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    30 6 Отговор
    НАЛИ НАЛАГАХТЕ САНКЦИЙ И ГОНЕХТЕ ПОСЛАННИЦИ СЕГА ЩО РЕВЕТЕ ДЖЕНДЪРЛЯЦИ
  • 48 ави EПM

    30 1 Отговор
    Миглена Пръмова закри два реактора на АЕЦ , същата твърдеше , че е по настояване на брюкселските зелки , възможно е да е било и по настояване на заинтересовани компании , но пак европейски , нали така , два реактора касаещи енергийната сигурност на съюза , нали така , пак да попитам , бяха спрени по чиновническо скудоумие , пак да попитам , нали така , се чиновничество свързано със Съюза , нали така , сега Пунин виновен , тук нема да питам " нали така" , то си го знаем .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Павел Пенев

    26 3 Отговор
    Ако тази зима завали червен сняг, да знаете че Путин е виновен.Това е този експертен анализ на простаците демократи.
  • 51 Да обобщим

    25 1 Отговор
    Цялата статия е в стил : " Кой ми такова в гащите?"
  • 52 Олга

    23 2 Отговор
    Информационното сметище DW извади поредната нагла лъжа и дезинформация. Разбира се няма смисъл да иска от тях някакви стандарти на журналистиката и елементарната порядъчност.
    Няма да напишат, че именно САЩ “взривили” газовия пазар след като изпратили стоката си не в Европа, а в Азия за по-голяма печалба, а Русия изпълни всичките си задължения по договори, което потвърди Меркел и други лидери и дори Русия увеличила обема с 10%, но за по-големи количества са необходими ПОРЪЧКИ, тъй като газ не се съхранява като нефт. Необходимо да се знае колко количества иска Европа за да започне добива в този размер.
    Но Европа не се е погрижила за допълнителните поръчки.
    Отделен е въпроса за борсата и за дългосрочните договори с Русия що касае цените. Без дългосрочните договори получили това докъдето им стига акъла в отличие от Германия ( 220 евро), Унгария (подобно) и Сърбия(270 евро).
  • 53 До трлеите

    5 10 Отговор
    Пуснаха на пазара торби с рубли,ну бери
  • 54 Позиция

    26 1 Отговор
    ЕС изпадна в позицията на дявола, който като си нема работа си ...
    ЕС е против руските газопроводи, а иска газ?! Защо не иска от САЩ, които никви ги няма на европейския пазар, докато Русия е увеличила доставките?
    Очевидно ЕС провежда недомислени политики и сам се вкарва в кризи - мигрантска, енергийна и т.н. , но там виновни няма - Търсим ги в Русия.
  • 55 хахаха

    17 3 Отговор
    Защо не осъдят Русия?
    Защото изпълнява договорите си методично и това ги кара да беснеят, защото знаят истината, а тя е, че хамериканската Мирна Молекула Газ, вместо за ЕС, смени курса и замина за Азиатския пазар, където цената е по изгодна и остави лакеите си на сухо.
    Е няма как кравите да се опълчат на краварят си.
  • 56 хаха

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    ДВ е СМИ на ЦРУ, и най-важното е, че не пише, а пуска готовите пасквили, които им дават от централата на тероризма.
  • 57 Гост

    9 12 Отговор

    До коментар #20 от "Коментар":

    Чакай сега! Помня онова време, когато Орешарски излезе на една трибунка с трима американски сенатори, единият от които пукна и обяви, че СПИРА строителството на Южен Поток.
    Не ми е ясно защо Борисов обвиняват за спирането, когато има черно на бяло как Орешарски го направи?

    Коментиран от #59

  • 58 брао бе зелки

    6 3 Отговор
    Са ще изучаваме нюанса на зеленото " недомислено зелено " , създаден от брюкселския университет по некадърност и грабеж и ще се молим да доживеем и се фанем за нормалното зелено в музикалния съпровод на " Виновника Путин ".
  • 59 ши разбереш

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Чети Бъчварова бе , забележителна е по темата.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Брюкселски зелки

    8 1 Отговор
    Глупаци,сър
  • 62 ЕВН

    13 0 Отговор
    А защо в България тока е толкова скъп, при условие,че ние си го произвеждаме пък изнася е по евтин?

    Коментиран от #65

  • 63 ПЕНКО

    10 3 Отговор
    ПРОАМЕРИКАНСКИ ЮРОПЕЙЦИ --- ЯЖТЕ БОБ-ФАСУЛ-БОБ-ФАСУЛ И СИ ПАКЕТИРАЙТЕ ГАЗОВЕТЕ ЗА ПО-ТЕЖКИ ВРЕМЕНА - НА САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ !!!!!!!!!!!!
  • 64 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    9 2 Отговор
    Малко уточнения да лъжите от дойче веле!!!
    ГАЗПРОМ НЕ ПРОДАВА НИКАКЪВ ГАЗ НА НИКАКВА ЕНРОПЕЙСКА БОРСА!!!!
    КОЙТО Е МАНИПУЛИРАЛ ЦЕНАТА ТО, Е ЗА УПРЕК, НО НЕ И ГАЗПРОМ
  • 65 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    8 1 Отговор

    До коментар #62 от "ЕВН":

    В Германия тока ми е 40 цента.... Имаме вече такса електромер 20 евро на месец.
  • 66 сноу

    9 3 Отговор
    Тъй ,тъй ..само Путин ще да е ..само той взривява ,а ха ,познайте кой потушава взривовете ...Бай Издън ще да е,ама напоследък не го пускат по изяви че е голям беладжия..
  • 67 Баш Бащицата

    7 1 Отговор
    Мойче Зеле. Зелееее, зеле.... А коментарът ми за статията е: Хахахаха! Не си струва хартията, ако е напечатана.
  • 68 Гост

    9 3 Отговор
    Ам, защо спасителите на Европа от Русия - САЩ, не продават? Нали налагаха санкции на СП2, за да не продава газ и Европа да е енергийно независима?! Къде са те? Защо корабите им LNG заминават за източна Азия, а не Европа? Златен шанс да се измести Газпром от Европа, ама нямаааа! Няма газ за Старата дама! Всичко е една чудовищна лъжа на американците!
  • 69 Конник

    9 4 Отговор
    Когато в Сирия с помоща на САЩ ислямска държава завзе рафинериите и петролните кладенци на Газпром и свали цената на петрола на една десета никой не каза: горките руснаци. САЩ с това искаше да срине рублата но Китай помогна на Русия. Сега им се иска пак да командват от Вашингтон ама не става. Идва тежка зима и ембарго тук и там ама маи щатите пак ще купуват задкулисно газ от Русия! Долара умира и щатите след десетилетие ще са една средна държава.

    Коментиран от #70

  • 70 SONY

    1 2 Отговор

    До коментар #69 от "Конник":

    Ама ти си "Конникът без глава " бе майка .

    Погледни какви глупотевини си писал
  • 71 darko

    2 0 Отговор
    колкото по малко ченчаджии пред борсите толкова по добре за народа аман от кръвопиици пърдон исках да кажа бизнесмени
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Чук

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха🤣":

    Сичкуту еврогей че бие клинци и че дуа супичката на фона на зелената сделка ха ха ха
  • 74 Жгмъц

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Anon":

    Ама позастудя а, как са възобновяемите източници? Кефят ли те смешник?!)))
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Хахаха

    1 1 Отговор
    Путин падна в капана на зелените...
    Високите цени на изкопаемите горива, стимулира ВЕИ технологиите.
    Петролът никога не може да мине 90 долара борел, щото шистаците са на печалба от 35 долара. В началото шистаците бяха на печалба над 120 долара за барел.
    Путин реже клона на който седи Русия.
    И до 3 години ще го усети рязко.
    За една зима, никой няма да сключи дългосрочен договор.
    Но лятото на 2022 ще има бясно пълнене на газохранилища.
    Тогава ... през димата на 2022 Русия ще е в колапс.
    Путин не е стратег а малоумник ...
  • 77 DW Европа си се прицака сама,!! САЩ

    0 0 Отговор
    Изнасят втечнения газ за Китай, защото там цената е много по висока в тази за Европа!!! Русия изнася 10%повече газ за Европа от Договорено то!!! Норвегия, главния достовчикна на на на на на газ за Европа не увеличава доставките??? САЩ не си спазват Договора с ЕС, не Русия! Сертифицирането на Северен поток 2 щего мотаят минимум 4 месеца!! Да изнася Русия газ през Украйна??? ДА, НО УКРАИНЦИТЕ СЪС БАЙПАСИ КРАДАТ ОТ НЕГО И СИ ПЪЛНЯТ ХРАНИЛИЩАТА!! ТОВА Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА!! ТА ТИ МИНАВАГАЗТАПРЕЗ УКРАЙНА, ЗАДА МОЖЕ НЯКОЙ ДА КРАДЕ, ЕДВАЛИ НЯКОЙ ЩЕЕ СЪГЛАСЕН, ЗА ТОВА МОТАЯТ СЕРТИФИЦИРАНЕТО НА СЕВЕРЕН 2!! DW търсите под вола теле!!!
  • 78 Прецака се сама!!

    0 0 Отговор
    Европа се прецака сама, газовия Хъб с втечнен газ в Полша не съществува!! Поляците смениха поведението и тона към Русия, трябва им ГАЗ и въглища!! Американския втечнен заминава за Китай, не за Полша DW!!! НАЯСНО СТЕ!!!