Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 21:00 5 042 97

Първи по смъртност: когато в България масово не щем ваксини

  • антиваксъри-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • българия-
  • европа-
  • ес-
  • пациенти-
  • починали-
  • пандемия-
  • вирус-
  • слави трифонов-
  • популисти

Не можем да си позволим лукса популисти, които искат да се харесат на всички, да се заиграват с човешкия живот

Първи по смъртност: когато в България масово не щем ваксини - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България призивите на политиците и държавните политики към кризата с COVID-19 са в плен на омагьосан кръг. Вярата в конспиративни теории и градски легенди у нас има почти „средновековни” измерения: над 40% от българите заявяват, че няма да се ваксинират („Тренд”). В края на септември антиваксъри дори нападнаха медицински екип във Варна. За да не загубят техния глас в момент, в който изборите за парламент са през няколко месеца, повечето политици внимават да не се ангажират с категорична позиция в подкрепа на ваксините. Така плочата, пусната в употреба от антиваксъри и конспиратори, продължава да се върти, порочният кръг се затваря. Резултатът: България отново, след като това вече се случи в края на 2020, е на първо място по смъртност от COVID-19 в ЕС и последна по брой ваксинации. Едва 23,9% у нас са ваксинирани, докато процентът за ЕС, като цяло, е 75% от пълнолетните граждани. А статистиката е категорична: от тези 214 души, които загубиха живота си на 18.10. у нас след заразяване с болестта, над 94% не са били ваксинирани.

Предразсъдъци и ирационални страхове

За разлика от други държави, в България ваксини не просто има, а поради липса на достатъчно желаещи те биват бракувани и дори дарявани. Когато преди няколко месеца отидох във ВМА, за да ми поставят ваксина, имаше възможност да избирам нейния вид, като и двете манипулации минаха без да се налага да чакам. Европейският сертификат за ваксинация бе изпратен на електронната ми поща. Накратко: опашки няма, има предразсъдъци и ирационални страхове, от които много политици не се свенят да се възползват.

Къде са политическите лидери?

Лидерът на ГЕРБ Борисов бе първият от лидерите на големите формации, който се ваксинира публично и призова и гражданите да го направят. Само че това стана едва през юли 2021, когато вече не бе на власт. По време на неговото управление, заради непоследователната му, популистка и противоречива политика спрямо пандемията, бе „поставен” предишният печален рекорд по смъртност. Явно смятайки, че обществената памет е къса, Борисов не се поколеба да яхне болестта, за да прави черен пиар срещу президента и неговото служебно правителство. Тези 178, които починаха от COVID-19 днес, „се пренесоха в един по-добър свят от този на Радев и Кацаров”, обяви с мрачен патос Борисов в началото на октомври.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов основателно осъди срамния опит на Борисов да спекулира. Всичко щеше да е точно, ако в продължение на месеци самият Слави и колегите му не подценяваха опасността от COVID-19; те се опитваха да покажат, че противоепидемичните мерки са „прекомерни”. Преди изборите на 4.04.2021 ИТН смениха тона, впоследствие самият Трифонов, който прекара заболяването, заяви, че се е ваксинирал, и дори обяви, че флиртът с антиваксърите бил „заиграване със смъртта”. Същевременно, здравният експерт и депутат от ИТН проф. Чорбанов се обяви против облекченията за ваксинирани лица и изрази загриженост относно „опасността от дискриминиране на неваксинираните”.

Едва на 19.10.2021 президентът Радев, който някак „между другото” обяви преди време, че се е ваксинирал, заяви, че „ваксините са единствената защита, с която разполагаме в момента, и това се потвърждава от всички статистики”. Служебният премиер Янев, назначен от президента, не е призовал ясно и категорично хората да си поставят ваксини. Всъщност той специално подчерта, че „задължителната ваксинация граничи с дискриминация”. За разлика от него, лидерите на „Продължаваме промяната” и бивши служебни министри Петков и Василев отправиха такъв призив през септември.

Най-доброто решение

Опитите за демонстрация на политическа гъвкавост не просто са контрапродуктивни, а опасни. Колкото по-голям е процентът на ваксинираните, толкова повече животи ще бъдат спасени. По-бързо могат да отпаднат и ограниченията, от които страдат всички, особено бизнесът. Зеленият сертификат е много по-добро решение от локдауните, които парализират икономиката. В държави като Дания, Норвегия и др., в които броят на ваксинираните е голям, ограниченията бяха премахнати или значително отслабени; у нас – ще се затягат. Този парадокс е особено стряскащ в контекста на настъпващата стопанска криза, породена от други причини, като шоковото нарастване на цените на енергията. България, втората след Румъния най-бедна държава в ЕС, не може да си позволи лукса популисти, които искат да се харесат на всички, да се заиграват с човешкия живот.

Автор: Петър Чолаков


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    55 77 Отговор
    Трудно се управлява прост и лъган народ!!!

    Коментиран от #22, #30, #73, #76, #92

  • 2 Гост

    177 24 Отговор
    Че ние сме първи по смърност последните 20 години ковид ли ще ви е оправданието ?? Допреди това не умираха хора ...
  • 3 ТаУмВзе

    135 22 Отговор
    Преди също бяхме 1ви по смъртност, просто сега вече смъртта е по печеливша и модерна, благодарение на Пландемията! Овче зеле пак се изрезва.
  • 4 Вова император

    74 11 Отговор
    Четох, четох и като не видях нищо за Вова виновен и се отказах да дочитам.
  • 5 див петел

    78 24 Отговор
    РЪ-ГАМ-ВИ-ГО на ваксините.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бечев

    98 26 Отговор
    Не щем ваксини,защото не вярваме на лъжливите и крадливи политици!!!
  • 8 онзи

    129 26 Отговор
    Нищо което става с принуда и заплаха не е за добро. Да те лекуват против волята ти. Само идиoти вярват наа тоя абсурд.

    Коментиран от #20, #63

  • 9 ГОСТ

    60 18 Отговор
    ЛАПАЙТЕ МИ К-А ДОЙЧЕ ЛАЙ-ОЯДИТЕ !!!
  • 10 Притежател

    75 14 Отговор
    Вчера научих че хора от региона, които ходят на хемодиализа, ги държат наполвина от нужното време за пречистване на кръвта.
    До 2-3 месеца масово след това умират, официална причина от К19

    Коментиран от #18

  • 11 отегчен

    64 16 Отговор
    ДА ВИ ГО НАЧ-КАМ В НЕМСКИТЕ УСТИЧКИ МРЪ-НИ !!!
  • 12 XXL

    77 10 Отговор
    Първи по фалшивоположителни тестове. Първи по лошо качество на здравеопазването. Първи по смъртност и преди ковида. А и не пишат, напоследък в БГ има ли значителен брой умрели от нещо друго, освен катастрофи по пътищата и ковид?
  • 13 мда

    79 6 Отговор
    Че ние сме първи по смъртност много години преди ковида.
  • 14 Мая

    73 1 Отговор
    Освиркаха Борисов в Дупница.
    Бившият премиер със смутена физиономия заради неочакваната навярно реакция подхвана познатите опорки. Заговори за високите цени на електроенергията. Опорките бяха изговорени почти под нос.

    Видео във Фейса.
  • 15 Тонев

    39 94 Отговор
    Дръжте се проф.Кацаров.
    Нормалните българи ви подкрепяме напълно в борбата ви за здравето на нацията.
    Не клякайте пред антиваксърите. Чрез тях Борисов се опитва да свали Правителството
  • 16 Наистина

    34 94 Отговор
    Голяма част от все още останалите в БЪЛГАРИЯ сте изключително тъпи и прости.Не искате ваксини....не искате ограничения. ...не искате и вие не знаете какво.Мрете тогава тъпаци.

    Коментиран от #37, #41, #78

  • 17 Директно:

    65 10 Отговор
    дойче веле и повече не чета!!! Жалки, платени, сорос-"медии"...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 яяяяя

    60 9 Отговор
    Продължава водопадът от лъжи и манипулации на финансираната от ЦРУ медия и бг и подлоги!
  • 20 честен ционист

    23 9 Отговор

    До коментар #8 от "онзи":

    В психодиспансера България всички са доброволно постъпили за лечение.
  • 21 Д р Вирхов

    61 7 Отговор
    Авторът на статията и дума не обелва за т.нар.декларация за информирано съгласие.Голям шейтан,брей.

    Коментиран от #24

  • 22 ПОПРАВКА

    64 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    Трудно се управлява умен и лъган народ!!!!!
  • 23 Механик

    62 4 Отговор
    Чета заглавието и си викам "дойчевеле". Отварям статията и гледам "дойчевеле".
    Сорос се е загрижиляко за нашата безсмъртност. Видимо е.
  • 24 Точка Омега

    22 2 Отговор

    До коментар #21 от "Д р Вирхов":

    Нали не очакваш да ти каже, че е договор с Лукавия за влизане в Ада?
  • 25 ЕВРО НЮЗ

    57 13 Отговор
    Всеки е отговорен лично за здравето си... Набодените да си вземат сертификатите и се нареждат на опашка за слрдваща игла. .Що за наглост и цинизъм..... Ще ме карате да си инжектирам нещо и да се подпиша че си е мой проблем. Изобщо в ред ли сте. Ако тласкате хората към сблъсък, някой нямаме повече какво да губим. Остана ни една свобода.. СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ... .... Ваксър Ковидари готови ли сте за срещата..????

    Коментиран от #38, #86

  • 26 Край

    43 3 Отговор
    докато не обясни някой с думи прости и логични защо наличието антитела не е включено в зеления ви сертификат - можете да одите да си перете зелените миризливи чорапки. Не се ваксим и нищо от малко умните ви ограничения не спазваме.

    Коментиран от #31

  • 27 21004

    63 2 Отговор
    Никаде не видях и не прочетох за вината на така нареченото ни здравеопазване за високата смъртност, те също имат голяма вина за несправянето с проблема защото повечето от тях не са лекари а се заиграват с политиката! Срам и позор сте точно вие ащото обикновения Българин в последните две години видя наяве пропаста между него и така наречения елит, как елита бива лекуван и не умира, а обиковения Българин умира защото има съпътстващи заболявания! Само да попитам с тази химия с която ни храните последните години как ще сме здрави и без съпътстващи заболявания, вие сте позор, безскруполни лъжци и търгаши!

    Коментиран от #55

  • 28 no name no face no number

    40 2 Отговор
    Ааа DW доказани инфлуенсъри на злото
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 no name no face no number

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    Ами снени си паспорта като не ти изнася
  • 31 др Гей Билтс

    45 2 Отговор

    До коментар #26 от "Край":

    Никой не се интересува да си здрав, а точно обратното. Не го ли разбрахте за почти 2г пропаганда?
  • 32 дойче-зеле

    37 4 Отговор
    АРЕ ДА ПОСЕТИТЕ САЙТОВЕТЕ НА Си-Ди-Си (САЩ) И НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА Т.НАР ваксини:
    - ВЬПРОСНТЕ ПРЕПАРАТИ НЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ИМАГИНЕРНИЯ коНЕвид;
    - ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИТЕ ИНЖЕКЦИИ НЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ТРАНСМИСИЯ/ПРЕДАВАНЕ НА вирОсТа-ЧИДО;
    - БАЯ ЗНАЧИМ ПРОЦЕНТ ОТ НАБОДЕНИТЕ СИ МРЬТ ПО БОЛНИЦИТЕ КАТ СЕДИ ДА ГЛЕДАЙ.
    ТА ВЬЗ ОСНОВА НА КОЕ ОТ ПОСОЧЕНИТЕ ПО-ГОРЕ ФАКТИЧЕСКИ ДОКАЗАНИ ПОЛОЖЕНИЯ СЕ ОЧАКВАШЕ ДА ПОИСКАМЕ ДА СЕ АБОДЕМ БЕ дойче-зеле-зауеркраут?!
  • 33 пешо свирача

    46 4 Отговор
    Петре, Това което си налапал, не е сламка а си налапал на простия пожарникар шланга. Като прочете човек статията веднага разбира че си платен свирач. Отиди да ти ударят още една доза, за да си още по сигурен. А ако след време ти пораснат генномодифицирани цици, понеже си си дал съгласието да си опитна мишка, ние няма да ти съчувстваме.

    Коментиран от #46

  • 34 Перо

    45 3 Отговор
    БГ си е първа по смъртност в света и преди пандемията,благодарение на тиквата и неговите предшественици!
  • 35 Германеца

    9 36 Отговор
    Идиоти срещу факти. Антиваксъри срещу цифри. Битката продължава и 2022
  • 36 Тато из Правец

    51 5 Отговор
    Фандъкова е ваксинирана!!!Сега е с КОВИД19!!!! Нинова е ваксинирана!!!Сега е с КОВИД19!!!Нещо да кажете???

    Коментиран от #56

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ventura

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "ЕВРО НЮЗ":

    Евала, доре им го каза.
  • 39 Буха ха

    37 2 Отговор
    Преди ковид бяхме на първо място по смъртност в целия свят, да лельо Николино, в целия свят, изпреварвахме и държавите които сме свикнали да наричаме “маймунски”. На какво отгоре сега с ковид очакваме нещата да са различни?
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 7 Отговор
    Колкотои да ви се иска числата говорят друго....Не сте първи по смъртност Румъния е много пред вас ,ганчовци и ще вземе голямата пара на ес за най тежко пострадала!Ето факти:Румъния
    6.10–19.10
    Общ брой случаи 197 108
    Смъртни случаи 4 687
    Румъния е с население 19000000 и нещо...Смъртноста и днес е мъртни случаи
    42 616
    Съобщени вчера: + 574..Ето ви и вас борци за шампионско звание медийно:България
    6.10–19.10
    Общ брой случаи 38 889
    Смъртни случаи 1 292
    563/100000,а Мамалигата е над 1000/100000....

    Коментиран от #59

  • 41 Здрав

    29 1 Отговор

    До коментар #16 от "Наистина":

    Те мерките ги налагат политиците, не невапцаните. Преди като имаше грип да на са те затваряли?
  • 42 Кую

    15 1 Отговор
    Не вярвам и на оная си работа. Благодарение на Свободните медии. Там е разковничето.
  • 43 Пуля мя

    21 3 Отговор
    Хомо пародия на статия
  • 44 Иван Шишков

    20 2 Отговор
    Декларацията е за неинформирано съгласие бе хора.
  • 45 Сълза роня

    35 3 Отговор
    Ако съм вярвал, че всичките журнаглистки, статистици и нищоправци ще са денонощно загрижени за здравето ми. Какво човеколюбие!
  • 46 Значи

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "пешо свирача":

    италианците ще са 80% жени?! Кога е полета до Рим?
  • 47 Вирус

    8 26 Отговор
    Написаните простотии показват, че си заслужаваме да сме най-бедни и болни.
  • 48 Просветен илюминат

    6 6 Отговор
    ЖИВЕЕМ ВЪВ ВРЕМЕ, когато модерната медицина непрекъснато представя пред
    удивения лаик нови и нови свидетелства за своите възможности и способности, граничещи с
    чудото. И заедно с това, все по-силно извисяват глас онези, които изразяват принципното си
    недоверие към тази модерна, едва ли не вездесъща медицина. Все по-голям става и броят на
    хората, проявяващи повече доверие както към някои древни, така и към съвременните методи
    на природолечението или хомеопатията, отколкото към методите на високонаучната
    академична медицина.
    Съществуват най-различни поводи за критика - странични ефекти, изместване на
    симптомите, липса на хуманност, прекомерни разходи и много други. Но значително по-
    интересно е възникването на самата критика - защото преди да се осмисли рационално, тя
    сякаш извира от едно смътно чувство, че нещо не е наред, че избраният път вече не води към
    желаната цел, въпреки или, може би, тъкмо заради неотклонното му и безапелационно осъ-
    ществяване. Подобно неудовлетворение от медицината изпитват мнозина, включително и
    редица млади лекари. Но тяхната солидарност изчезва много бързо, когато започват конкретно
    да се търсят нови, алтернативни решения. За едни разковничето е социализирането на
    медицината, за други - заместването на медикаментите на химична основа с лекарствени
    средства, които имат естествен и растителен произход

    Коментиран от #49

  • 49 Просветен илюминат

    5 3 Отговор

    До коментар #48 от "Просветен илюминат":

    Ако проследим доста оживения и разгорещен спор, който се води в медицината, скоро
    ще ни направи впечатление, че той се ограничава изключително до различните методи и
    тяхното приложение и твърде малко засяга теорията, съответно - философията на медицината.
    Наистина, медицината се опира до голяма степен върху конкретните и практическите действия,
    но зад всяко действие - съзнателно или несъзнателно - прозира съответната философия.
    Провалът на модерната медицина не се дължи на липсата на възможностите за действие, а на
    светогледа, върху който е изградила своите действия, нерядко обвити в тайнственост и необ-
    мислени. Медицината се проваля заради своята философия, или по-точно заради липсата на
    философия. Досега действията ѝ бяха ориентирани само към функционалността и
    ефективността и в края на краищата отсъствието на каквито и да било аспекти на философско
    тълкуване ѝ навлече критиката, че е „безчовечна". Тази безчовечност намира външен израз в
    редица конкретни ситуации, но проблемът не може да се реши, стига да се предприемат под-
    ходящи функционални промени. Много симптоми показват, че медицината е болна. И подобно
    на всеки друг пациент, „пациентът Медицина" също не би могъл да се излекува чрез
    докторуване по домашному. Но повечето критици на академичната медицина и защитници на
    алтернативните методи за лечение възприемат като нещо напълно естествено светогледа и
    целите на същата тази академична медицина и впрягат цялата си енергия изключи
  • 50 Просветен илюминат

    4 5 Отговор
    В медицината, както и в популярната реч, се говори за различни болести. Тази езикова
    немарливост недвусмислено показва широко разпространеното недоразумение, което се крие
    зад понятието болест. Болест е дума, която всъщност може да се използва само в единствено
    число, множественото число - болести - е също толкова безсмислено, колкото и множественото
    число на понятието здраве - здравета. Болест и здраве са понятия в единствено число, тъй като
    се отнасят за форма, изразяваща състояние на човека, а не - както е общоприето - за органи или

    Коментиран от #51

  • 51 Просветен илюминат

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Просветен илюминат":

    части на тялото. Тялото никога не е болно или здраво, защото то е само проводник на
    информацията, изпращана от съзнанието. Тялото не върши нищо от само себе си, в това всеки
    може да се убеди, наблюдавайки един труп. Тялото на живия човек дължи своите функции
    тъкмо на онези две нематериални „инстанции", които обикновено наричаме съзнание (душа) и
    живот (дух). Съзнанието представлява информацията, изразяваща се и придобиваща видим
    израз чрез тялото. Съзнанието се отнася към тялото така, както една радиопрограма към
    приемника. Тъй като съзнанието представлява нематериално, самостоятелно качество,
    естествено, то нито е продукт на тялото, нито зависи от неговото съществуване.
    Каквото и да се случва в тялото на едно живо същество, то е израз на съответната
    информация, респективно кондензация на съответния образ. (На гръцки „образ" се означава с
    еidolon, което отговаря също и на понятието за „идея".) Когато пулсът и сърцето следват
    определен ритъм, телесната температура остава постоянна, жлезите отделят хормони или се
    образуват антигени. Обяснението на тези функции не се корени в самата материя -всички те
    зависят от съответната информация, чийто първоизточник е съзнанието. Когато различните
    телесни функции се синхронизират по определен начин, получава се модел, който възприемаме
    като хармоничен и поради това го наричаме здраве. Дерайлира ли дадена функция, тя
    застрашава малко или много цялата хармония и тогава говорим за болест.

    Коментиран от #53

  • 52 АРЕ ЧЕСТИТА ВАКСИНА НА ВСИЧКИ

    4 8 Отговор
    И СЪС ЗДРАВЕ ДА СИ Я ПОЛЗВАТЕ✊АМИН
  • 53 Просветен илюминат

    2 6 Отговор

    До коментар #51 от "Просветен илюминат":

    Следователно болест означава нарушаването на една хармония, т. е. поставянето под
    съмнение на един дотогава балансиран ред (по-нататък ще видим, че разгледана от друг ъгъл,
    болестта всъщност представлява именно създаване на равновесие). Но нарушаването на
    хармонията се извършва в съзнанието на равнището на информацията и се проявява
    изключително само в тялото. Така тялото е плоскост на проявление или осъществяване на съз-
    нанието и с това - на всички процеси и промени, които протичат в него. Както целият
    материален свят е само сцена, на която играта на първообразите се облича във форма и по този
    начин става иносказателна, аналогично и материалното тяло е сцената, където образите от
    съзнанието си пробиват път и се изявяват. Ако в съзнанието на даден човек се възцари
    неравновесие, то става видимо и осезаемо в тялото му като симптом. Затова е подвеждащо да се
    твърди, че тялото е болно, болен може да бъде единствено и винаги само човекът, а това
    болестно състояние се проявява в тялото като симптом. (При представянето на една трагедия
    не сцената е трагична, а пиесата!)
    Има множество симптоми, но всички те са израз все на едно и също събитие, което
    наричаме болест и което винаги се разиграва в съзнанието на човека. Така както тялото не
    може да живее без съзнание, не може и „да се разболее" без съзнание. Тук вече би трябвало да е
    станало ясно, че не приемаме обичайното днес разделение на болестите на соматични,
    психосоматични, физически и душе

    Коментиран от #54

  • 54 Просветен илюминат

    4 6 Отговор

    До коментар #53 от "Просветен илюминат":

    Подобна концепция по-скоро пречи, отколкото
    улеснява разбирането на болестта.
    Нашият начин на разсъждение се вмества, общо взето, в психосоматичния модел, но с
    тази разлика, че използваме това гледище за всички симптоми и не допускаме изключения. В
    най-добрия случай, разграничението „соматично"/„психично" може да се отнесе към онази
    плоскост, на която се проявява даден симптом, но е безполезно при локализирането на
    болестта.
    Допотопното понятие за душевните заболявания е напълно заблуждаващо, тъй като
    духът никога не може да заболее - при тази група по-скоро става въпрос изключително за
    симптоми, които се проявяват на психично равнище, следователно - в съзнанието на човека.
    И така, тук ще се опитаме да нарисуваме цялостна картина на болестта, която включва
    разграничението „соматично"/„психично" само на доминиращата изразна плоскост на
    симптома.
    С понятийното разграничаване между болест (на равнище съзнание) и симптом (телесно
    равни-ще) нашите разсъждения върху болестта неизбежно се отклоняват от познатия анализ на
    телесните процеси и се насочват към едно необичайно и несвойствено за наши дни схващане за
    психичното равнище. Действията ни могат да се сравнят с действията на критик, който не се
    опитва да направи по-добра една лоша театрална постановка чрез анализ или с подмяна на
    декора, на реквизита и на актьорите, а се заема направо със самата пиеса.

    Коментиран от #82

  • 55 Не точно

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "21004":

    От близо 300 болници в България я има 10-20 които са фелни да лекуват Ковид,а и несамо Ковид. Това са албански подводницина гребла,болници на хартия,ноо... точещи доста успешно Здравната каса. От 30 години ядем отрови и се надуваме като плондери,досущ американците,превантивна медицина няма. Не,неееее е точно и само заради ваксините ритането на петалата.
  • 56 11111

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "Тато из Правец":

    Кунчев също

    Коментиран от #77

  • 57 Госあ

    11 4 Отговор
    Не щем евтини за производство и скъпи на пазара боклуци. Достатъчни са ни кауфланд и лидъл, че и на германското турче с връзки зад океана да приемаме изплагиатстваните крайно неподходящи за случая препарати. Янсен била хит, със сигурност от еднодозовите векторни ваксини Спутник и още повече назалната на Кансино са в пъти по безопасни. Кво стана с тромбите от джонсъна ве ??? фирми за виагра и шампоани да ми предлагат ваксини, бате !!!
  • 58 До кога

    11 5 Отговор
    Факти знаете ли че носите отговорност за невероятна информация която разпространявате. Във Варна е нямало нападение над пункт, няколко човека са питали дали този мобилен пункт има нужните разрешения, а те се оказва са нямали никакви документи! И самите хора а не тези от пункта викат полиция. Така че стига поредна доза лъжиии

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 vankicha

    5 17 Отговор
    Мрете антиваксъри!!!
  • 61 гост

    2 9 Отговор

    До коментар #58 от "До кога":

    Бягай оттук Бе ! Нямали никакви документи! Просто някакви идиоти решили да се правят на големи разбирачи !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ко каза ко

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "онзи":

    Кой са идиотите ??? Кои се ваксинират и кои не ? Българите на кои искат да подражават на американци ,германци и т.н. или на румънците?
  • 64 111

    15 3 Отговор
    Чолаков, не може да ме учиш какво да искам, разбра ли? Дори Господ зачита свободната воля, а ти кой си?
  • 65 ТуентинКарантино

    13 2 Отговор
    Аха, а преди това на кое място по смъртност бяхме, някой да припомни?
  • 66 Бах

    6 17 Отговор
    Който не е ваксиниран и се разболее от вируса , да си плаща сам разноските за лечение около 3000 лв . А ако пукне , близките му да поемат разходите .

    Коментиран от #67, #74, #91

  • 67 Благо Пинъса

    9 6 Отговор

    До коментар #66 от "Бах":

    Същото важи и за ваксинираните с усложнения - ще си мрете тихо у вас без да харчите парите ни, сами сте се съгласили
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ДОЙЧЕЗЕЛЕ

    5 3 Отговор
    ПАК ПЛЮЕ БЪЛГАРСКИТЕ НЕВАКСИНИРАНИ ЮНАЦИ И АМАЗОНКИ
  • 70 добре помнещ

    16 2 Отговор
    заслужавате си демокрацията при социализма имаше истинско здравеопазване,ниска престъпност и добро детско възпитание
  • 71 Дойче веле

    11 3 Отговор
    Това манипулативно агентурно недорузомение не е за четене.
  • 72 бай Даньо

    4 6 Отговор
    Няма как да стане по-добре с "грипчето" , Ганчо настъпи мотиката с двата крака и натиска диването ...
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 става

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Бах":

    В такъв случай , да се чувстваме и освободени и от данъци -Ураааа То и без това ситуацията е такава , ако не си платиш , няма адекватно лечение.
  • 75 Fakt

    5 9 Отговор
    Естествено,че е личен избор,но когато се отнася до здравето на обществото в цял свят,нормално е да си плаща лечението като се зарази.Да подпише ,че ще плати около 3000 лв за евентуално лечение и да не се ваксинира.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Наивно

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "11111":

    Ама, вие наистина ли вярвате, че Кунчев, Фандъкова, Боко и т.н. са си вкарали ваксина?
  • 78 Отговор

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Наистина":

    А ти дебилния вземи и прочети какво става със 100% ваксинираните евреи в Израел- защо пак има нова вълна на ковид и защо има нова мутация на вируса?
    Всички говорите срещу антиваксърите,но първо се осведомете
    В документите за така наречената ваксина на Pfiser пише за прапарат ,за който производителите не носсат отговорност ,ако при прилагането му настъпи смърт
    Защо ли е това доуточняване?И защо такива медиини гиганти като CNN и Ню йорк таймс преименуват препарата като ваксина?
    Защо Фейсбук и Ю тубе блокират всички които покажат факти за действието на така нареениоте "ваксини" и колко души с ваксинация с а починали от страничните сействия на препаратите наречни ваксина?
  • 79 Наблюдател

    1 9 Отговор
    Всички списвачи-съветофили и путинофили са антиваксъри. Съвпадение ?!
  • 80 Истина

    6 2 Отговор
    Стига сте лъгали И преди си бяхме от първите по смърност зарсди сбърканата ни медицинс За по хубаво ги направиха търговски дружесъеа и какво излезе зеро Изкарваха ни престъпници като ни вземаха отпечатъци отново нищо Не изкарвайте хората виновни а се погледневие управляващи от 1989 г надам какво направихте. за лечението на хората НИЩО Само ги имате за подвижни касички и да си пълнете джобовете с омърсени пъри
  • 81 Един

    1 1 Отговор
    Петре ти какво се подвизаваш при DW? Тва твои измишльотини ли са или DW ти дадоха наставленията?
  • 82 Тежък случай си брат!

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Просветен илюминат":

    Безсмислена логорея,захранвана от високо самочувствие без реално покритие!Досада!Мъчителни интелектуални напъни на неподходящо място пред неподходяща публика!
  • 83 КОРЕМНОТООО

    1 0 Отговор
    Бойко Борисов
    Премиерът отговаря на въпрос на зрител в интервю за ТВ 7:
    Вдигам 140-145 килограма от лежанка"
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 гост

    3 1 Отговор
    Погледнете българските официални вестници през Втората световна война и разкошното издание на хитлеристкото списание "Сигнал" издавано на български език. Там също постоянно се цитира "Дойче веле". Стилът на списването на статиите и целите на статиите да пропагандира германската политика за 80 години независимо от политическите рЕжими не са се променилиV Целта винаги е била:"ДОЙЧЛАНД ЮБЕР АЛЛЕС"!
  • 86 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "ЕВРО НЮЗ":

    Само, че когато се разболееш и онази с косата почука по кухата ти кратуна увикваш орталъка и обвиняваш всьо и вся за собствената си простащина!
  • 87 ПКП4277

    2 3 Отговор
    Прoф. Кaлинoв прeд ФAКТИ: Cъпрoтивaтa cрeщу вaкcинитe e oт прocтoтия и нeвeжecтвo
    "Нaшeтo oбщecтвoтo нe иcкa дa нaкaжe прecтъпницитe, кoитo ca пo миниcтeрcтвa и пo вeдoмcтвa, нaшeтo oбщecтвoтo иcкa дa ги зaмecти", cмятa coциoлoгът
  • 88 Мутри вън

    4 0 Отговор
    Пожелавам на Борисов,час по скоро да се премести и той в по-добрия отвъден свят,та да миряса най-после и нас да ни остави на мира!
  • 89 Конспи

    3 1 Отговор
    Много странно...българският народ бил прост и податлив на конспиративни теории. Когато излезе заповедта за зелен сертификат, по телевизията излезе шеф на някаква болница и каза, че ДОКТОРИТЕ масово отказват да ваксинират и са готови да излязат в неплатен отпуск. ЗАЩО?
  • 90 Joro

    0 1 Отговор
    Ама вие сега ли разбрахте, че сме първи по смъртност, като умряха 20 000 души. Половината поне с хипертония, сърдечни проблеми, инсулти, рак, грип.
  • 91 Joro

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "Бах":

    Да ми върнат 20 000 лв. дадени за здравни осигуровки, ще си плащам, то и така си плащам де, но умножено по няколко.
  • 92 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    Абсорютно съм съгласен, но как да обясниш на цървула, че единствения му проблем е собственото его.
  • 93 хайхай

    0 1 Отговор
    Хай Живе Вакцинизъм, наше светло Будне!
  • 94 Варненец

    2 0 Отговор
    Тук куцо и сакато дава оценки за ковида и ваксините. Който не е със солидни знания и внушава на обществото действия, е идиот. Аз не съм компетентен и нито съм за или против ваксините. Знам само, че трима мои приятели умряха от ковид, а двама го прекараха тежко. Има и още нещо: В Русия има два пъти по-малко умрели от Ковид при еднакъв % ваксинирани у нас. Значи Спутник е 2 пъти по-ефективна от западните.
  • 95 Иво

    0 0 Отговор
    Погледнете от позитивната страна все пак има и пенсионна реформа,шото 99% от умрелите са над 60г
  • 96 лана

    0 0 Отговор
    я се скрийте бе - неваксинирането ли води до такава смъртност, от десетилетия сме на върха по смъртност,

    доказа се, че от смъртта се печели повече отколкото от живота и здравето на хората ,НО ИДЕ ВИДОВДЕН за всеки , нарушил християнските закони и хипократовата клетва, Бог бави, но не забравя
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.