27 Октомври, 2021 19:00 3 335 61

"Политически шантаж": Ще остави ли "Газпром" Молдова да измръзне?

  • газпром-
  • газ-
  • молдова-
  • мая санду

Цялата тази енергийна въртележка е обект на безчет подозрения за корупция и непрозрачност

"Политически шантаж": Ще остави ли "Газпром" Молдова да измръзне? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Молдова обяви "извънредно енергийно положение", след като "Газпром" драстично намали доставките за Кишинев. Русия твърди, че това е просто бизнес, според наблюдатели обаче става въпрос за политически игри.

Европа се чуди дали през зимата ще получава достатъчно газ и дали руският президент Путин не използва горивото като средство за натиск. В Молдова този сценарий вече се разиграва. Най-бедната държава в Европа изцяло зависи от руските газови доставки. В момента газовият монополист "Газпром" настоява за драстично увеличение на цените на доставките за Молдова и иска да се изплатят някакви предполагаеми задължения от миналото.

Миналата седмица "Газпром" намали сериозно доставките си за бившата съветска република - според някои наблюдатели с 35%.

Молдова е в "извънредно енергийно положение"

Молдовското правителство се видя принудено да обяви "извънредно енергийно положение" и да наложи ограничения най-вече на промишлените потребители. Същото решение позволява на правителството да купува в спешен порядък газ от други източници. Договор за доставки вече беше сключен с Полша, предстои финализиране и на споразумението с Румъния - между двете страни вече има изграден газопровод.

Русия вече многократно завърта газовото кранче за Молдова. Сегашната криза обаче според наблюдатели е същински шантаж от страна на Кремъл. Според енергийния експерт Сергиу Тофилат причината се крие в това, че проруските сили в Молдова изгубиха властта. Както е известно, от декември 2020 година президент на страната е европейски настроената политичка Мая Санду, която спечели изборите срещу предишния президент Игор Додон - известен привърженик на Русия. През юни неговата социалистическа партия изгуби и парламентарните избори, така че сега управлява проевропейско правителство начело с Наталия Гаврилица. Новото политическо ръководство на Молдова иска да се измъкне от желязната прегръдка на Москва, то се стреми към европейска интеграция и е на път да предприеме решителни мерки в борбата срещу корупцията и за върховенството на закона.

В същото време това ново ръководство в Кишинев изобщо не провежда антируски курс, напротив. Президентката и правителството непрекъснато повтарят, че страната им има нужда от добри отношения с Русия. Мая Санду подчертава, че тези отношения трябва да са равноправни, но това засега си остават само мечти.

Политическо наказание или просто бизнес?

Навремето територията на днешна Молдова е принадлежала към Румъния. В съзвучие с пакта между Хитлер и Сталин, Съветският съюз я окупира. През 1991 година Република Молдова обявява своята независимост, но източният регион, известен по съветско време като "Приднестровие", се отцепва от новата държава. От тогава до ден днешен в Приднестровието на власт са проруските сепаратисти, но международната общност отхвърля техните претенции за суверенитет. Русия обаче е разположила там хиляди свои войници и държи огромен оръжеен арсенал, останал от съветско време. През 1999 година на срещата на високо равнище на ОССЕ Москва обеща, че до 2002 година ще изтегли войските си. Но те и до днес са си там.

Молдовската президентка на няколко пъти припомня на Русия това обещание и настоява да се намери решение на конфликта в Приднестровието. Мария Санду обяви и солидарността си с Грузия и Украйна, които също са жертви на руската агресивна постсъветска политика.

Руското ръководство и "Газпром" официално отричат, че сегашният спор за газа има някакво политическо измерение. Но съвсем наскоро една високопоставена руска политичка остро нападна Молдова. Валентина Матвиенко, председателка на Съвета на федерацията и официално трета по власт в Русия, заяви, че "грубите антируски изцепки" на молдовската президентка неизбежно щели да дадат отражение върху двустранните отношения. Тези изказвания тя направи непосредствено след срещата си с председателя на молдовския парламент Игор Гросу, с когото бяха обсъдили и въпроса за газовите доставки.

От 2007 година насам Молдова плаща руския газ по цени, ориентирани спрямо дългосрочните средни стойности в Европа. Дoговорът, по който Кишинев плащаше около 150 долара на 1000 кубически метра, изтече на 30 септември, когато "Газпром" неочаквано поиска да му се плаща по актуалните пазарни цени, тоест - три до четири пъти повече. Концернът настоява освен това да му се изплатели някакви стари задължения в размер на 700 милиона долара. Руската страна твърди, че мотивите са изцяло икономически. В същото време Беларус например продължава да получа газа по старите цени. Скалъпено изглежда и искането за покриване на стари дългове. Защо номиналният длъжник е "МолдоваГаз" - дъщерна фирма на "Газпром". Сергиу Тофилат смята, че в техния общ бизнес огромни суми потъват заради измами и корупция, тъй че изобщо не е ясно кой дължи какво и на кого.

Корупция, манипулации и политически игри

През миналата седмица двама молдовски вицепремиери преговаряха за газа както с "Газпром", така и със заместник-шефа на руското президентство Дмитрий Козак. Дотук - безрезултатно, но преговорите трябва да продължат тази седмица. Многозначителен е фактът, че двамата молдовски вицепремиери не отговарят директно за газа, но затова пък играят сериозна роля в конфликта за Приднестровието. А по-голямата част от руския газ се насочва тъкмо към сепаратисткия режим там. В Приднестровието работи и газовата елекроцентрала "МолдГрес", която се намира в руски ръце. Токът, който тя произвежда, се изнася за Молдова.

Цялата тази енергийна въртележка е обект на безчет подозрения за корупция и непрозрачност. Самото Приднестровие открай време не плаща нито стотинка за руския газ, а специалистите смятат, че в резултат са се натрупали дългове към "Газпром" в размер на 8 милиарда долара. По този начин Русия фактически субсидира сепаратистите от Приднестровието. В същото време многобройни руски и молдовски фирми също печелят добре от този бизнес.

Навярно тъкмо поради всички тези оплетености Русия все още не е затворила изцяло газовото кранче за Молдова. Защото ако го стори, ще пострадат руските интереси в Приднестровието, а пък тамошните хора могат да обърнат гръб на сепаратистите.

Предвид на всичко това в самата Молдова все по-често се говори за диверсификация и дори за придобиване на пълна енергийна независимост спрямо Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урок

    70 6 Отговор
    Ще го остави, да не са избирали яловата кучка за водач! Студът обяснява по-добре от всеки политик.

    Коментиран от #48

  • 2 Огин

    69 3 Отговор
    Пред студа всички са равни питай швабите.

    Коментиран от #5, #47

  • 3 Калугин

    14 61 Отговор
    Диктаторът Путин готви голодомор за Европа!

    НАТО да се организира и САЩ да бъдат готови с експресни доставки на втечнен газ до европейските пристанища.

    Коментиран от #8, #9, #24

  • 4 Ох да я

    62 4 Отговор
    остави, та и всички врескала от ЕС да си научат мястото, че станаха смешни в наглостта си! Учудвам се защо изведнъж секнаха "санкциите" и разкритието на шпиони, ама то е защото е зима!
  • 5 6969

    37 6 Отговор

    До коментар #2 от "Огин":

    Тоя тъпак Хитлер се набута в най-големия студ да ги атакува, не е ли имал някоя красива синоптичка като Никол Станкулова да му каже колко сурова е руската зима?!
  • 6 Госあ

    62 3 Отговор
    Интересни хора ! Какво значи това политически игри ве ? Има договори и клаузи ! Много добре са отговорили от Русия с модерната капиталистическа думичка - бизнес ! Нищо лично, бизнес Бате ! а зелето пак разсъждава
  • 7 илийката

    8 56 Отговор
    Не всичко е пари, приятелю! По-добре американски демократичен газ на тройна цена пред падане на колене пред един диктатор за миризливата му съветска газЪ.
  • 8 гадно

    61 2 Отговор

    До коментар #3 от "Калугин":

    Абе наивник на краварите изобщо не им пука за Европа намалиха доставките до минимум и изнасят газ за Азия където печелят повече.

    Коментиран от #14

  • 9 Ленин

    6 50 Отговор

    До коментар #3 от "Калугин":

    Kалугин,абсолютно си прав,но на ошанките им е изгодно да дадат малко пари на проруските тролове в България за да тръбят,че Путин е велик.За един геврек продават държавата,но ще ядат само дупката на геврека,хахахааааааа!

    Коментиран от #41, #55

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХАХАХАХАХАХА

    42 3 Отговор
    БА.ХТИ ПРОСТОТИИТЕ! молдова да вземе да си плати сметката на газпром, вместо молдовските неолиберасти да крадат чужди пари.

    Коментиран от #19

  • 12 Кире

    27 2 Отговор
    Те си търсят боя и после ревът.
  • 13 ХАХАХАХАХА

    33 2 Отговор
    Пълно е с ненормални неолиберастки тролове. евроджендърите са много хитри и сега ще го ядат на Путин.
  • 14 Ленин

    3 39 Отговор

    До коментар #8 от "гадно":

    Гуджо,ами на Путин да не му пука за Европа бе? Върховната му цел е да постави всички нас във енергийна зависимост,не без подкрепата на българските проруски тролове дето драйфат тука!!!

    Коментиран от #17, #20, #60

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Niki13

    20 1 Отговор
    статията е между истината и лъжата,. всеки има възможност да чете, но не прави чест на факти
  • 17 Троцки

    26 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ленин":

    ХАХАХАХАХ да ни поставел венергийна зависимост ХАХАХАХАХА Че ние сме си в естествена енергийна зависимост изначално и завинаги. Това са геоприродни дадености естествени монополи. Дебили!

    Коментиран от #26

  • 18 дедо Герчо

    11 1 Отговор
    КАЗАХ,ДА ВЪРВИТЕ КОЛЕКТИВНО НА МЙНАТА СИ...НЯКАК СИ...ХЪХЪХЪ...
  • 19 Ленин

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "ХАХАХАХАХАХА":

    Ако молдовците не си платят Диш хакъ на Путин неусетно ще ги аншлусира въпросният карлик!

    Коментиран от #21

  • 20 гадно

    12 7 Отговор

    До коментар #14 от "Ленин":

    Абе cмeшник не ми пука за Путин истината е, че тиквата за 12 години нищо не промени, не стига това ами им построи тръбата до Сърбия за наша сметка, а сега кажи кой лиже аспуха на руснаците.

    Коментиран от #34, #58

  • 21 ХАХАХАХАХ

    20 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ленин":

    В никакъв случай! Да не е луд да им плаща сметката. Путин няма да пипне Крайна и Молдова. Ще ги остави на евроджендерите, те да им плащат сметката. Най-много да прибере Малорусия.
  • 22 КОНТРАТА

    26 2 Отговор
    Искят да скачат срещу Русия и после да получават евтин газ обаче ui!!!
  • 23 ДаЗдраПерМа

    18 2 Отговор
    ясно Молдова е закъсала но какво става с другата част на Молдова със столица Тираспол която генерира 68% от брутния продукт на цяла Молдова и произвежда 80% от електроенергията, имат си достатъчно газ и не мърморят---защо така---?
  • 24 mi6osp

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Калугин":

    САЩ вече отказаха да предоставят на Европа допълнителни количества втечнен газ и намалиха доставките спрямо октомври 2020 с 45%. САЩ изнасят за Азия, където цената е с 20% по-висока. Вероятно доставките от САЩ за Европа ще намалеят още, тъй като линии от заводите за втечняване към двата от най-големите терминали на САЩ за втечнен газ не работят, в единия поради запушване с парафин от замърсен газ, във втория поради сериозна повреда.
  • 25 Сандо

    27 2 Отговор
    Молдова вече има куп нови приятели:28 страни от Европа начело със съседа-хищник Румъния,отцепилата се Англия и особено Биг Брадъра оттатък локвата САЩ.Ами от тях да търсят помощ - приятел в нужда се познава!А те хукнали при врага си да просят.Има ли още нормални политици в Европа?Радостно е,че сред коментиращите все още се намират.
  • 26 Ленин

    4 23 Отговор

    До коментар #17 от "Троцки":

    От кого сме зависими бе Цедилник? Имаме си всички природни дадености,и такива като тебе,ватници.Ако не знаеш какво е цедилник,помоли ме,ще ти обясня.Ти и такива като тебе евтино платени сте гробокопачите на България.

    Коментиран от #28, #36

  • 27 Какви игри

    23 1 Отговор
    бе дебил? Молдова дължи 760 млн. долара главница за доставен газ.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ленин

    3 24 Отговор
    Извинявайте,господа проруски ошанки,тук се толерират вашите мнения,а мен ме цензурират.Бъдете живи и здрави и ще се срещнем с Калашниците когато му дойде времето.Адиос,гуд бай!!!

    Коментиран от #31, #32, #44, #59

  • 30 Ivan

    22 2 Отговор
    Ние сме в ЕС и сме най-бедната и корумпирана държава да не би Европа да ни дава нищо на занижена цена ,напротив гледат да ни продат по скъпо(както стана с F-16 с САЩ,а същите продадоха на Полша на три пъти по-ниска цена) да не забравим и какво стана с ваксините-получихме последни от Прайзер.При това сме в сферата на влияние и членове на НАТО и ЕС.А сега Молдова иска ниски цени ,как да стане това?

    Коментиран от #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ценител

    20 1 Отговор
    зелцето - пак прокиснАло.
    убавци, защо се правите на ударени - сами пишете време не са си плащали молдованите ПОЛЗВАН природен газ ("да му се изплатели някакви стари задължения в размер на 700 милиона долара")? това малко парици ли са? при вас, в прехвалената ви васална държавица да ползваш без да плащаш - може ли? тия дни си купих грамофон, от реномирана немска фирма. и независимо, че се знаем, трябваше да платя джаджата авансово, 100%!
    усещайте се, бре! пропагандата ви е като един ваш сънародник, който си изтрепа дъщеричките преди 3/4 век.

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 az #Контрапропаганда

    24 1 Отговор
    Интересно как от дойче зеле са решиха, че РФ трябва да е благотворителна организация?????
  • 36 mi6osp

    15 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ленин":

    "Имаме всички природни дадености..." е лъжа, защото нефта и газа са ни 100%внос, а каквото друго имахме, или го дадохме на концесия да го имат чужденците, или бастисахме добива. Европа е континента с най-изчерпани природни ресурси. Свиквай,че Русия е единственият неин достъпен източник на нефт и газ за следващите 100-200 години. В момента Норвегия изнася газ за Европа колкото може да добие (+60% над обичайното), за да печели от високите цени, докато Газпром е увеличил само с 20% износа за Европа.
  • 37 Ленин

    3 15 Отговор

    До коментар #30 от "Ivan":

    Абе ти пък като не си в час,защо се обаждаш?Молдова е от най бедните държави,какво да му вземеш на просяка,погребалния саван ли? Виж Путин и савана от умрял може да открадне!

    Коментиран от #42, #43

  • 38 Сатана

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "ценител":

    Честито за “грамофона”.С какъв cartridge е?
  • 39 ежко

    14 1 Отговор
    Що бе?Азерски газ за Молдова няма ли?Ако нямаш -слушаш този който ти дава.Лошото е,че ние слушаме тези които само те поучават,ама нищо не ти дават:)
  • 40 АЛО ФАКТИ

    8 1 Отговор
    ТОЯ НЕОЛИБЕРАСТКИЯ ТРОЛ ДА НЕ Е ОТ ВАШТА РЕДАКЦИЯ?
  • 41 хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ленин":

    А ти ще ядеш това, което влиза в дупката.
  • 42 Ей трол

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ленин":

    колко пъти горското ти даде дърва без пари? А колко пъти в ХОРЕМАГ-а ти опростиха ракията , дето пиеш на вересия, та Путин бил незнам къф си. Такъв е Со.рос, който направи долара 3000 лева 1996г.
  • 43 жгтгт

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Ленин":

    Абе ти нали си тръгна с гордо вдигната глава? Пост 29. Да не си влязъл отново през входа за слугите?
  • 44 абе

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ленин":

    череп лъснат, внимавай с калашника, трябва да му срежеш мушката, щото като ти го заврат на онова място, ще ти скъса халката или вече ти е разхлабена, а?
  • 45 плевен

    9 2 Отговор
    Хайде да сме прецизни.
    - Полша ще им дава руски газ. На спотови цени. С надценка над руската. Както на Украйна.
    - Украйна им обеща едно "пробно" милиардче.
    - Румъния им обеща не газ, а мазут.
    И накрая, за да е по- весело, молдовското момче от преговорите, се изцепи, че честната цена била 150 долара за хиляда куби...... .

    Коментиран от #52

  • 46 Сенкевич

    7 2 Отговор
    Да, ако не слушат и не плащат. Молдова е като "Северна" Македония. Сателити на държави от последния ешалон в ЕС. При въпрос към гражданите на ЕС от западна Европа- бихте ли посетили тези държави, отговора е "Да" ако посещението е с цел диета, моржуване и екстремно оцеляване.
  • 47 Реалист

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Огин":

    Ти гледай България да не замръзне, че с това плюене на Русия май натам сме тръгнали???
  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Урок":

    В България знаем, че твa e cтaр нoмeр нa "брaтушкитe", oщe oт 80 гoдини нa ХХ вeк, нo кoмунягитe нe му дaвaхa тoгaвa глacнocт. Cпирaхa ни гaзa нa 1 Януaри c aргумeнтa, чe трябвa нoв дoгoвoр зa нoвaтa гoдинa ...Тoгaвa пoлзвaхмe някoлкo дни гaз oт Чирeнcкoтo гaзoхрaнилищe дoкaтo тeчeшe пaзaрлъкa в Мocквa...
  • 49 МалкоЛогика

    4 2 Отговор
    На всеки му се иска газ (или каквото и да е) без пари.
  • 50 1100

    9 2 Отговор
    Русия е могъща и суверенна страна,Империя.На всички им дойде до гуша от тъпите сащ/без главни букви/ и много добре знаят с кого да имат дипломатични ,търговски,културни отношения с Русия.Но, основният въпрос е ,къде е България?С кого се съешаваме-с пропадналите сащ.Докато ,не ни дойде умът в главите,България ще бъде подритвана от всички.България е била силна през ТРИТЕ ЦАРСТВА.Имала е смели Български Царе.След ,това при Републиканското управление ,имахме успехи,само защото донякъде следвахме, политиката на нашите Царе.Тодор Живков ,се стараеше да бъдем добре със Съв. Съюз и имаше полза от това.В последните 30 години, като колония на тъпите сащ/без главни букви/,България ,тръгна надолу.Само ново Правителство с политика насочена към Русия, Франция ,Италия ,Испания,ще помогне да оправим злото причинено от мошеника Иван Костов,психФ. Димитров, джендър,евреин, Станишев, до предателя Б. Борисов.Колкото до газ ,ще купуваме от Турция и Гърция ,защото нямаме договор с Газпром,по вина но Б. Борисов,а и тръба,директно от Русия за България.
  • 51 Marinov

    9 2 Отговор
    На Молдова като не и изнася цената на Газпром да си намери друг продавач пак няма никакви проблеми да отидат и да си купи и от Борсите вместо да Врещят като Вдовици за Х.и!
  • 52 падналия ангел

    9 2 Отговор

    До коментар #45 от "плевен":

    Публикувано във факти.бг: И накрая, за да е по- весело, молдовското момче от преговорите, се изцепи, че честната цена била 150 долара за хиляда кубика.
    Е то толкова им беше цената по дългосрочният договор по който руснаците им продаваха газта. Ама молдованците решиха да пеят в хора на еврогАйците и поискаха цените да се определят от борсата. След два месеца спотовата цена стана 750 долара. А честито. И пак рашъните се навиха на договаряне при условие да започне от страна на Молдова изплащането на 700 млн. дълг към Газпром и то не веднага а за срок от 3 години. Молдованците скочиха, че ще преговарят без предварителни условия и не признават минали дългове! Абеее с една дума, Путин е виновен!
  • 53 tazrony

    8 2 Отговор
    Изобщо бе сте ибективни. поне разкажете цялата история. като например, че Молдова сама се отказа от дългосрочния си договор с Русия за ефтина газ, и че дължи на Русия над 700м евро за предишни доставки, които отказва да плати. А сега Русия им виновна.
  • 54 Деймос

    7 2 Отговор
    Да си купят от Украйна , Румъния ...Какво са вреснали че не им продават евтино ??
  • 55 цчмз85

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ленин":

    Такива като тебе "българи" и без геврек я продадоха, ей тъй, само и само да я затрият.
  • 56 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Статията в Дойче зеле очаквано пак кърти мивките,но този път са се престарали-тези ,които знаят за какво става дума,считам,че ще останат безмълвни от такова манипулиране и извращаване на фактите и обстоятелствата.Отказвам се от коментар ..искам само да отправя един призив "Live not by lies"/живей без да лъжеш/
  • 57 кратко

    2 0 Отговор
    Значи , ако аз не си платя сметката за ток , направо дистанционно ми рязват подаването , и никой няма да ми цепи басма , дали е зима и мръзна . Молдова има натрупани сметки към Газпром около 800 000 000 . Що руската страна "да се тресе за Молдова" ЕС да им плаща сега бакиите.
  • 58 резултата

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "гадно":

    Комедиант , Ес внася 400 000 000 кб/м пр.газ , и добива свой газ само 100 000 000 , значи от целият ЕС са смешници по твоята логика , и лижат .... на руснаците . Ние сме една малка извадка от целият ЕС . Русия е инвестирала в енергии поне от 100 години , и милиони километри газопреносна инфраструктура , и суми за трилиони долари, вместо да развива примерно бизнеса с туристически яхти , или самобръсначки . Въпрос на приоритети , стратегии .
  • 59 заключение

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ленин":

    Трябвало е твоя учител по български език, повече да ти опъва "О"шите .
  • 60 ЩО БЕ И БЕЛАРУС Е ЕНЕРГИЙНО

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ленин":

    ЗАВИСИМА ОТ ПЪТИН А ГАЗТА ИМ Е ПО СТАРИТЕ ЦЕНИ.....
  • 61 Niki13

    1 0 Отговор
    Пример за журналистика - Публикувано във факти.бг: Концернът настоява освен това да му се изплатели някакви стари задължения в размер на 700 милиона долара.
    Всичко е ясно
    Догoвoрът, пo кoйтo Кишинeв плaщaшe oкoлo 150 дoлaрa нa 1000 кубичecки мeтрa, изтeчe нa 30 ceптeмври, кoгaтo "Гaзпрoм" нeoчaквaнo пoиcкa дa му ce плaщa пo aктуaлнитe пaзaрни цeни, тoecт - три дo чeтири пъти пoвeчe. Боже опази, как може да си позволи да иска пазарни цени в една капиталистическа икономика - бой по гаазпром. Къде са корабите със спасителни американски газ, за без пари.