Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 19:10 8 607 39

Ибрахим Карахасан-Чънар пред ФАКТИ: Рейтингът на Ердоган в Турция главоломно пада

  • ибрахим карахасан-чънар-
  • реджеп ердоган-
  • ердоган-
  • посланици-
  • скандал

"Учудвам се колко дълго време турският народ търпи Ердоган, той не заслужава Турция", каза историкът по адрес на настоящия турски президент

Ибрахим Карахасан-Чънар пред ФАКТИ: Рейтингът на Ердоган в Турция главоломно пада - 1
Ибрахим Карахасан-Чънар, кадър: "Денят с В. Дремджиев"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В почивните дни на изминалата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви поредното си импулсивно решение. Той настоя посланиците на Канада, САЩ, Франция, Германия, Финландия, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Нова Зеландия и Дания да напуснат Турция, защото според него се бъркат във вътрешни работи на ръководената от него държава. Повод за цялата ситуация стана позиция на посланиците на изброените страни за освобождаване от затвора на гражданския активист Осман Кавала, който тъкмо бе оправдан от турския съд, но отново бе задържан.

Впоследствие през настоящата седмица посолствата на част от тези държави, принадлежащи на Запада, обявиха, че ще спазват законодателството на Република Турция и Ердоган преосмисли решението си и гонене на посланици няма да има. Поне засега. Разбира се, вероятно роля е изиграла и турската дипломация, която си е давала сметка какви ужасни последици може да има такъв дипломатически скандал между Турция, държави, които са и съюзници в НАТО и държави, с които традиционно тя няма противоречия.

За да получи анализ на ситуацията, от ФАКТИ се свързахме с Ибрахим Карахасан-Чънар, историк и учредител на "Турски културен център ХХI век", който бе любезен да направи коментар по темата за медията ни.

Разговорът ни започна от това дали посланиците, застъпили се за Осман Кавала, не са допуснали грешка с акта си, който някои анализатори биха разглеждали наистина като вмешателство във вътрешните работи на една суверенна държава, каквато е и Република Турция.

Събеседникът ни определено не е на това мнение:

"Не мисля, че може да се говори за такава намеса. Това е апел. Това е Съветът на Европа, Турция членува там и би следвало да се вслушва в подобни апели. Това са страни, с чието мнение Турция би следвало - като член на Съвета на Европа, да се съобразява. Хората виждат как стоят въпросите с човешките права в Турция като цяло. Турската държава се отдалечава от Запада, от западните ценности, което допълва нещата. Процесите там се следят под лупа. Ако погледнем и това, че Турция е член на НАТО - алиансът разчита на тази държава, защото тя винаги е била преден пост за настъплението на какво ли не. И някак си случващото се в нея противоречи и на ценностите на НАТО.

Западът е притеснен. Те винаги са разчитали на турската държава и в друг аспект - знаем за бежанците как стои въпросът. По тази тема винаги се правят реверанси на Ердоган, а той злоупотребява с това нещо.

Още повече, Турция, без да пита своите съюзници, къде ли не се бърка вече и това прави впечатление. Съюзниците ѝ не могат да останат безразлични към тази турска експанзия към външния ѝ свят - в Сирия, в Либия и т.н. В момента турската държава се изтъква и като единствен посредник за Афганистан, приема талибаните и преговаря с тях.

На въпрос дали Ердоган е излязъл с позитиви от ситуацията със западните посланици, Ибрахим Карахасан-Чънар отговори така:

"Той винаги се хваща за подобни неща. Има ги такива моменти, счепква се със Запада за какво ли не. Знаем, че с Щатите има различни търкания. А иначе сега просто Осман Кавала е на "гърлото на топа". Ердоган търси всякакви възможности да се покаже, защото главоломно рейтингът му в Турция пада и той за какво ли не ще се хваща"

На въпроса може ли да се каже, че турския президент вече е започнал предизборната си кампания за изборите през 2023 година, събеседникът ни заяви следното: "За него е важно да се задържи във властта. Това е неговото верую. Да се титулува като втори Ататюрк, ако издържи до 2023 година, и да го изпревари (б.р. като времетраене) по управление като президент. Това е неговата цел. А и какво друго би могъл да иска един автократ?

Не знам той какво ще прави с кампанията си, но в Турция вече има друго поколение. Неговите привърженици намаляват, част от тях си отидоха от този свят, а техните потомци от Анадола - т.нар. "черни турци", те вече се урбанизираха, отидоха в големите градове и искат друг начин на живот. Искат да живеят в Европа, искат други ценности, докоснали се и до смартфона.

В момента в Турция се създава един широк алианс от 6 партии, като мисля, че и прокюрдската ще се присъедини към тях. С това се започва натискът върху Ердоган, предвид всичко това, което се случва в страната - инфлацията, безработицата, външнополитическите проблеми и изолацията на турската държава. Може би през 2022 година ще има натиск той да бъде принуден да свика извънредни избори. В турското общество вече се мисли по този въпрос, включително бивши съратници на Ердоган - Ахмет Давутоглу и Али Бабаджан, мислят за епохата след него, защото те виждат, че Турция наистина вече няма онзи имидж, който имаше. Тя беше с единия крак в Европа, а Ердоган на практика почти залости кепенците на този процес.

Младежите в Турция са много разочаровани. Безработицата до 25-годишна възраст в страната е 40-45%, което е страшно много. Цялостно е около 15%. В последните 5 години, особено след т.нар. военен преврат, нещата много се сринаха, хората обедняха и младежите бягат на Запад. Говори се за религиозен фундаментализъм, консерватизъм и т.н. в страната, но това е само една част от турското общество. Според едно от последните проучвания около 55% от хората в Турция искат да са в Европа и не искат това управление.

Говори се и за ревизия на формата на управление, която в Турция в момента е президентска република. Тя не се желае от хората, защото тази форма на управление се оказа неуспешен експеримент. Турция винаги е била светска държава и ще бъде. Особено в западната част на страната има градове, в които хората са изключително съвременни, кемалистки настроени, други са техният морал и ценности. Младите хора, поколението Z, както аз го наричам, свързва Турция с Европа. Знаете и колко големи турски общности има в Европа. В Кьолн вече има голяма джамия, разрешават се необходимите по канон неща, въобще Германия е много толерантна към Турция. Двете страни винаги са били свързани".

"Ердоган, използвайки други прийоми, налагайки своето влияние в тези чужди страни (б.р. като Либия и Сирия) по някакъв начин, особено предизборно, измести културните ценности на турците, измести културните им програми към религиозните, към консервативните неща. Заради това хората започнаха да се отдръпват от турските анклави, смятайки ги за пета колона на Ердоган"", добави Ибрахим Карахасан-Чънар.

"Учудвам се колко дълго време турският народ търпи Ердоган, той не заслужава Турция. Ердоган наруши имиджа на Турция, която си беше в Европа. Той в началото прокламираше идеята за прозападната ориентация на страната, но постепенно нещата се изместиха и се развиха по друг начин.

Ердоган е един управленец, който тепърва ще бъде изследван като някакъв източен лидер, който гравитира от Запада към Изтока, като това е с цел преди всичко да манипулира неговите привърженици. Но турският народ се усети, ножът е опрял до кокала и се вижда, че не Ердоган е човекът, който ще управлява Турция занапред. Бъдещето на турската държава не е свързано с такива хора", заяви в края на разговора ни нашият събеседник.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Републиканецът

    8 8 Отговор
    Не мога да повярвам! Дайте ми ятаган за да си сложа край!
  • 2 тодар живков

    35 15 Отговор
    Столът на Ердоган от години се клати, ама то и на коча м дите се клатят, но не падат.
  • 3 Насо

    10 7 Отговор
    Нали се говори че е болен и няма да може да се яви на другите избори!
  • 4 Кълъчдароглу

    27 19 Отговор
    Бедност, потисничество, международен резилик, всичко това за съжаление ще завърши с национална катастрофа. Той е психично болен. Трябва да напусне властта възможно най-скоро.

    Коментиран от #10

  • 5 Анонимен

    24 18 Отговор
    Дано не влязат скоро в ЕС защото ще стане много лошо. Не защото мразя турците защото и аз съм от турски произход. Въпреки пандемията и всички негативни последствия в България има ГЛАД за работна ръка. Заплатите не са под 1000 лева и освен това фирмите дават и ваучер за храна. Ако влязат в ЕС ще ни залеят и ще има страшна безработица. Те са почти 90 милиона. Дано им се оправи икономиката защото ако продължават да обединяват ще се засилят насам.

    Коментиран от #9

  • 6 Шопо

    14 13 Отговор
    Боли ме мура за турското резене 🇹🇷
  • 7 Girne

    12 11 Отговор
    Абсолютно прав! Лидерите на кипърските турци казват същото. Кипърските турци вярват същото. Говоря за огромното мнозинство, а не за малкото хора на режима, подчинените на Ердоган.
  • 8 Рошко

    23 19 Отговор
    Завсллъ, откъде го изкарахте тоз, това което направи ердо за Турция никой друг преди него го е правил, само им вижте здравеопазването за 15 години как се промени, такива като караха санчо може само паметници на ататюрк да строят и да внедряват джендър демокрация, да е жив и здрав султан ердоган
  • 9 Другар

    24 5 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Половината са кюрди! А те не работят, само измами! Като нашите цигани са, на хранилка! Ако влязат в Европа, турците ще трябва да работят за да хранят кюрдите! Както ние храним апачите! Само че ние още не сме 50на 50 и се зорим, тези направо ще пририташ!
  • 10 Рошко

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "Кълъчдароглу":

    А такива като тебе да си изберат някой мост на Босфора и да се хвърлят от там за по сигурно върху преминаващ кораб

    Коментиран от #38

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КОЙ

    13 14 Отговор
    Не мине време и канят рез@к да ръси акъл.Той няма за него но не за световна политика ще говори.Пуйки смот@ни.
  • 13 Читател

    12 13 Отговор
    Поредния резн@к ръсещ мозък. Оттук е лесни, иди в Турция да се правиш на отворен
  • 14 Как хем импулсивно

    9 4 Отговор
    Хем причина била неправомерната реакция на посланиците? А, авторе?
  • 15 Поредният соросоид

    14 12 Отговор
    Който ръси "акъл". Лидер като Ердоган се ражда веднъж на 100 години.
  • 16 Хахаха

    17 4 Отговор
    Турция трябвало да пита съюзниците си за да влезе някъде 😂😂😂Да, не са ни питали дали да влязат в Сирия, Либия, но не си спомням и други наши съюзници като американците, французите да са ни питали къде да влязат, нали ние българите сме съюзници в НАТО
  • 17 Манталитет

    9 8 Отговор
    В същото време, когато от седмица турците се занимават с глупостите на Ердоган и разрушиха отношенията си със съюзнически държави, от които зависят финансово, докато лирата отново се обезцени и турците скоро ще плащат повече за всички продукти а у дома има напрежение и тежки взаимни обвинения, гърците са сключили нови многостепенни сделки с Великобритания, Саудитска Арабия и Китай. Всичко това за една седмица и след като вече са сключили споразумения с OAE, Израел, Франция, САЩ и Египет. Турция спи и върви към катастрофа.

    Коментиран от #18

  • 18 проста чалма

    4 6 Отговор

    До коментар #17 от "Манталитет":

    абе голяма работа, благодарение на великия султан ние
    отдавна сме сключили сделки със заместник-кмета на Триполи, представителя на Газа, директора на Хамас, идеологическия комисар на Ислямска държава, а напоследък и с религиозния учител на талибаните!
  • 19 комбайнер

    4 4 Отговор
    машала, ефенди!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 комбайнер

    4 1 Отговор
    какво написах, та триете бе наркомани - какво гледате, какво преценяватеу боклуци!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Bulgur

    12 6 Отговор
    Какъв имидж имаше Турция преди ве алевитско кемалистко педал.е гнусно ти си един продажник ве гьон сурат от 80 години правихте свир.и на запада а сега този велик лидер се опълчи на вашите господари и затова го мразите шиб.н соросоид гюленист долен срам ме от такива турци
  • 25 комон сенс

    6 4 Отговор
    Ами сменете го. Имахте няколко шанса. Само Истанбул се вдигна.
  • 26 Жалка работа

    5 9 Отговор
    Той обяви, че ще се срещне с Байдън в Ню Йорк на срещата на върха на ООН. Срещата така и не се състоя. Тогава той обяви, че те ще се срещнат в Рим на срещата на върха на Г-20. И тази среща няма да се състои, призна той днес. Разбира се, той ще отиде там за последен път. Догодина малка Швейцария ще бъде там вместо Турция. Сега тя е на 20-то място, Турция вече е 22-ра, докато през 2023 г., независимо къде ще бъде Турция, Ердоган ще бъде в дома си, може би и в затвора. В същото време Байдън прие вчера с почестите на държавен глава гръцкия вселенски патриарх на Константинопол.
  • 27 ВънСатаНАТОтЗемятаНи

    9 4 Отговор
    Слава на Ер До!Велик!Човекът има топки!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коко

    4 7 Отговор
    Нaхaкaни, нaпeрeни, бaш кoмшулук турчeтa
    мeчтaят дa влaдeят зeмнитe кълбeтa.
    Жeлaят Eрдoгaн дa cтaнe пaдишaх.
    Нe знaят, чe ги чaкa eдин гoлям пeрдaх.
    A Гaнчo глeдa и cи трae,
    Зa турчилятa тoй нeхae,
    нo щe ви кaжe тoй нa вac,
    чe зoрлям гюзюлюк oлмaз.
    (чe нacилa хубocт нe cтaвa)
  • 32 Много сте интересни вие от Факти

    9 5 Отговор
    Факти много ли търсихте този Ибрахим К. Чънар ? Питахте ли го в коя терористична органиэация членува .
  • 33 Ха тука го писах

    12 5 Отговор
    Ердоган герой , в последния избор за президент беше печелил с 51,4 % следващите президентски избор
    05 април 2023 год. ще печели с най-малко 65%.
  • 34 Графа

    3 3 Отговор
    Абе, Ибрям, не ти ли е малко неудобно. Навсякъде лансираш, че си учредител Турски културенн център 21век. Гнусна лъжа. Учредиител и неизмен председател на този център е журналистът Сабри Алагьоз, а центърът от. повече 10 г. не развива дейност. А и коментарът ти е относително слаб. Видяла жабата, знаеш притчата...
    Ще те разобличимм и за други лъжи. Хайде да сме коректни. Познаваш Графа, нали??
  • 35 Графа

    3 2 Отговор
    Абе, Ибрям, не ти ли е малко неудобно. Навсякъде лансираш, че си учредител на Турски културенн център 21век. Гнусна лъжа. Учредител и неизменен председател на този център е журналистът Сабри Алагьоз, а центърът от. повече от 10 г. не развива дейност. А и коментарът ти е относително слаб. Видяла жабата, знаеш притчата...
    Ще те разобличим и за други твои лъжи. Хайде да сме коректни. Познаваш Графа, нали?

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Анонимен

    1 0 Отговор
    Хората които имат негативно отношение спрямо религията на тази страна и към Ердоган !..от ясно по ясно е че ще бълват какви ли не глупости като този измислен историк / КЕМАЛИСТ/..Ибр к чинар, всъщност като процент може би повечето от турците в България са ..Кемалсти ..тези хора по външност изглеждат че са турци но отвътре те са Християни и затова се придържат към западните ценности и отношението им към религиозните хора които имат духовно ценности ,са враждебно настроени към тях,..затова разликата между турчин и Мюсюлманин е много голяма ,..именно за токова хората в Турция се разделят на две фракций ..Вярващи и отричащи , тоест вярващите се Мюсюлмани се придържат към Божийте наредби и закони , а не вярващите се кемалисти който се придържат само към западните ценности нямат нищо общо с религиозните ценности на Мюсюлманското общество...именно затова Ердоган.не е обичан и не е желан от кемалистите ...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.