Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 19:00 4 127 30

Какво е да си аутист в България

  • аутизъм-
  • аутисти-
  • българия-
  • болест-
  • психология-
  • трудности-
  • здраве-
  • интеграция-
  • сзо

Това не е болест, просто мозъкът реагира по-различно

Какво е да си аутист в България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Вече не помня кога за първи път чух, че съм аутист", казва 19-годишният Антонио Петков. Експертите наричат хората като него високофункционални аутисти: той няма физически увреждания, може да общува с другите и живее самостоятелно. Откакто е завършил училище, работи като системен администратор в една софтуерна фирма. Но понякога светът му изглежда невероятно сложен: „Винаги съм имал проблеми, когато говоря с хората, когато нещо не върви по план, когато хората не спазват правилата или настъпват промени. Безпокоя се какво си мислят и какво очакват от мен другите. Когато трябва да вземам нелогични решения, често блокирам".

„Аутистите се справят с монотонните дейности"

29-годишната Цветелина се чувства по сходен начин. Тя живее с баща си в един от софийските панелни жилищни комплекси в покрайнините на града, обича да слуша народна музика и да се разхожда. Интровертна е: „Много се тревожа, когато ми се налага да говоря с хора. Не знам какво могат да ме попитат или какво трябва да кажа. Имам проблеми, ако трябва да питам нещо". Тя често има нужда от повече време, за да подреди мислите си и да отговори на някой въпрос. Цветелина, също като Антонио, работи в IT-бранша. И двамата ходят с удоволствие на работа и харесват компютрите. „Аутистите са много добри в повтарящите се монотонни дейности. Но се уморяват по-бързо", обяснява Ани Андонова, ръководителка на Центъра за социална рехабилитация и интеграция – приоритет аутистичен спектър в София. Антонио и Цветелина посещават този център от деца.

„За нас аутист остава обидна дума"

„Аутистите бързо се претоварват - техният мозък обработва информацията, впечатленията и емоциите другояче. Това ги напряга", обяснява Андонова. Те често реагират рязко на промените или разочарованията, но понякога - и със забавяне. Цветелина мълчи и плаче, когато не знае какво трябва да каже. По-рано често се е случвало да удря по масата. Реакциите на Антонио са други: „Стигал съм до изблици дни по-късно, след като се е случило нещо. Например ако в службата някой е бил груб с мен. Изведнъж натискът става много силен и трябва отдушник. Затова сега ходя да се боксирам". Антонио се чувства много по-добре, откакто не ходи на училище, тъй като там - подобно на мнозина аутисти в България - е бил подложен на мобинг. „Правеха го, защото съм различен. Аутист бе обидна дума - хората ми се подиграваха и се държаха с мен зле дори по време на видео-конференциите."

„Всеки аутист е различен"

Високофункционалните аутисти като Антонио са изключение. „Аутизмът е спектър, няма двама еднакви аутисти. Науката определя хората от този спектър като невроатипични", обяснява д-р Михаела Баракова, която се занимава с проучвания на аутизма. „В невроатипичните мозъци невронните връзки са по-различни или изобщо не са изградени. Това смущава социалната интеракция и води до изолация, може да повлияе на цялостната комуникация."

Никой не знае колко са аутистите в България - статистика няма. Американският Център за контрол и превенция на заболяванията предполага, че по света едно на всеки 54 деца е засегнато от аутизъм. Но той продължава да е сравнително непроучен. „За повечето засегнати в България - към 80 процента от родителите, роднините и децата - най-големият проблем е да се доберат до надеждна информация. На второ място е достъпът до възможности за терапия и стимулиране", посочва д-р Баракова. Аутизмът не се лекува. Но на засегнатите от него хора може да се помогне да тренират своите социални и комуникативни способности. „Структурата, правилата и рутината във всички сфери на живота са изключително важни за тях. Те не трябва да бъдат изолирани, имат нужда от социални контакти, правила и граници", казва Ани Андонова, която е майка на дете с аутизъм.

„Искам хората да знаят, че аутизмът не е болест"

Оказването на помощ на аутистите за справяне с ежедневните проблеми е сериозна и трайна задача за родителите и терапевтите. А успехите често се проявяват едва след години. "Центърът ми помогна да се справям по-добре с хората. И мисля, че днес съм по-малко аутист", казва Антонио. Но локдаунът и социалната дистанция по време на пандемията засягат хората от този спектър повече от другите. Цветелина не е ходила в офиса от март 2020 година, съвместните обеди с колегите ѝ липсват. Антонио пък няма как да се занимава с бокс. А и работата на терапевтичния център е ограничена заради пандемията. Това, което помага на Антонио по време на локдауна, е телевизионният сериал "Добрият доктор". Герой на сериала е хирургът Шон Мърфи – аутист и гениален диагностик, което му помага да спасява човешки животи, макар да блокира в определени социални ситуации. Антонио харесва сериала, "защото показва, че аутистите могат да бъдат полезни. Искам хората да знаят, че аутизмът не е болест, и че аутистите имат много способности. Не искам да бъда отбягван и изолиран", казва още той.

Автор: Кристофер Неринг


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    28 1 Отговор
    Ами същото е както и да си българин в България - няма държава, няма закони, няма ред...

    Коментиран от #3, #5

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор
    БОЖЕ
    КОЛКО
    МЪКА
    ИМА

    Коментиран от #10, #12, #22

  • 3 Порто

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Българите имат по-малко права от циганите.

    Коментиран от #6, #16

  • 4 ПРОДЪЛЖАВАМЕ КРАЖБАТА

    9 17 Отговор
    Аутизма не е заболяване, това е натравяне с тежки метали които са във ваксините ,като живак и алуминиеви соли ,които са много силни невротоксини

    Коментиран от #14, #20

  • 5 СТОЙКО

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ и подобни психопати се присмиват над индвалиди на хората в неравностойно положение

    Коментиран от #7

  • 6 русенец

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Порто":

    Абсолютно си прав! Но така сме си решили да е! Нито Путин, нито Байдън са ни виновни, че сме дупедавци!
  • 7 русенец

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "СТОЙКО":

    Защо ми го казваш на мен, а не го казваш на него? Иначе софиянците са си софиянци. Жалко, че не са българи.
  • 8 АНАСТЕЙША

    3 2 Отговор
    подиграват се ХОРА безсчуствени като СТАМАТ като МЕХАНИК
  • 9 Ortega

    3 12 Отговор
    Само не разбрах някакви спец. екстри ли трябва да се осигурят на аутиститите или вс. да завършим психология за да знаем как да се държим с аутиститите?
  • 10 Висш Разум

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не викай бог без причина ,ще бъдеш наказан.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Висш Разум":

    БОЖЕ
    КОЛКО
    МЪКИ
    СТРАДАНИЯ
    ИМА
    НА
    ТОЗИСВЯТ
    СУРОВ

    Коментиран от #17

  • 12 КАЙМАТА

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ТИ В ЧАС ЛИ СИ ИЛИ ПРОСТО СИ ПИШЕШ ЩОТ СИ ПРОСССССС
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Висш Разум":

    когато
    говориш
    с БОГ

    е
    МОЛИТВА
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "ПРОДЪЛЖАВАМЕ КРАЖБАТА":

    ПРОС
    сити
    ЗАЩОТО
    си
    лош
    егоист
    нииспитваш
    ЕМПАТИЯ
    СЪСТРАДАНИЕ
    СЪЧУСТВИЕ
  • 15 Бесен Язовец

    5 4 Отговор
    90% от българите са аутисти мозъка им не работи равномерно!
  • 16 РУСЕНЕЦ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Порто":

    по себе си ли съдиш и мислиш така
  • 17 Бах--нацист

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Затова след преглед , зародиша на подобни да се игнорира . Всички хора ще са съгласни . От такива няма полза , само загуби за обществото . Затова измислиха ковид 19

    Коментиран от #19, #21

  • 18 аутист

    2 7 Отговор
    = русофил
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бах--нацист":

    А АКО НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ Е ТВОЕ ДЕТЕ

    ВНИМАВАЙ ИМА КАРМА
  • 20 Факт

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ПРОДЪЛЖАВАМЕ КРАЖБАТА":

    Ние сме най-скапаната държава в ЕС защото мнозинството са специалисти по философия, психология, вирусология, лекари, политанализатори и запознати с тайните на ЦРУ като теб. П.П. Вероятно разбираш и от ремонти на сложни автомобили като Ламборгини и Порше.
  • 21 Бриго Бичкията

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бах--нацист":

    С аутистите си в грешка, те могат да бъдат доста полезни за обществото и обикновенно са и мното интелигентни, това което ги прави различни е комуникацията с хора, както пише и в статията.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ВЪПРОС ДО АВТОРА НА СТАТИЯТА

    0 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ИМА ЛИ (......)НА ВИСШИ РЪКОВОДНИ ДЛЪЖНОСТИ !?🤔КОИТО ЩЕ УЧАСТВАТ В ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 14.11.
  • 25 Механик

    1 6 Отговор
    Е и кво, дойчезеле? Да станем аутисти ли ?
    Да, има такива хора.Те са се родили такива и ние, ОБЩЕСТВОТО се грижим за тях. ДА, ние заделяме пари за техните специални нужди.
    Какво искате да направим още? Да си ударим главите на децата си ли,че и те,нормално родените да станат аутисти?
  • 26 Сандо

    4 0 Отговор
    В материала липсва най-важното:Въпроса а защо в последните 30 години има истински бум на заболели от аутизъм и кои са причините?И напълно в стила на ДВ статията завършва с глупостта,че аутизма не е болест,защото,видите ли,болните имали много способности!?

    Коментиран от #27

  • 27 ГМО и Ваксини

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо":

    Имаше един лекар които се сети едно много просто нещо- съпостави графиките на аутисти и въвеждането на ГМО в Европа по години. Кривите и на двете графики съвпадаха. Лекаря го попиляха и изчезна от медийното пространство...
  • 28 Аутисти

    1 2 Отговор
    Сте всичките тук...!
  • 29 Хихата

    2 2 Отговор
    В миналото такива хора са били наричани: идиот, дебил, кретен. Това са били медицински диагнози, които с течение на времето са се превърнали в обидни думи (с такива епитети са почнали да се замерват първо политиците). Затова тези диагнози биват замесени от една, доста по-мъглява: аутизъм. С течение на времето и тя се превръща в мръсна дума. Опитват се да я заменят с "хора със специални потребности", но понеже смисълът е ясен, и тя се превръща в мръсна.... Цялата работа идва оттам, че те не искат да бъдат медицински освидетелствани. В същото време са с различна степен на умствена изостаналост, което налага специално отношение към тях. И се изпада в един порочен кръг!
  • 30 В Бг

    1 1 Отговор
    Не само тази,, модерна болест,, че напоследък, всички се,, измодериха,, от цървули и галоши, преминаха на кундури и маратонки, та каквото и да си, каквато и да я мислиш., си,, нещастник,, в тази държава, ако ще и да си най богатата стара,, държанка,,....!