Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 17:17 3 342 21

Владислав Панев за ФАКТИ: Очаквам управление, чиято цел е модерна България. Всичко друго е ала-бала

  • владислав панев-
  • зелено движение-
  • демократична българия-
  • 47-мо народно събрание

"Големият риск пред държавата е едно нестабилно управление с неясно мнозинство да прокарва популистки решения, които да надуят бюджетния дефицит до нива, рекордни за Европа", посочи той

Владислав Панев за ФАКТИ: Очаквам управление, чиято цел е модерна България. Всичко друго е ала-бала - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Големият риск пред държавата през следващите месеци и години е нестабилно управление с неясно мнозинство да прокарва популистки решения, които да надуят бюджетния дефицит до нива, рекордни за Европа, които са включително и над 10% от брутния вътрешен продукт. Това би довело до опасност включително и за валутния борд. Тук не говорим само за надуване на инфлацията отвън, вносната такава - ясно е, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън, а вече говорим и за наша си вътрешна криза, която е напълно възможна. Една от задачите на “Демократична България” е именно да не позволи такъв сценарий да се случи. Той в дългосрочен план би могъл да върне ГЕРБ и ДПС на власт”.

Това каза в интервю за ФАКТИ Владислав Панев, съпредседател на “Зелено движение”, една от партиите в коалиция “Демократична България”, депутат в 45-тото и 46-тото НС и кандидат-депутат от коалицията за изборите тази неделя.

Разговаряхме относно инфлацията, спешните мерки за справянето с цените на тока и газа, за зеления преход, бъдещото управление и какво ще се случи с Бюджет 2022.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Панев, независимо дали ще се състави редовно правителство или не, коя според Вас трябва да е първата задача на 47-мото Народно събрание?

- Трябва да се адресират въпросите с инфлацията. Знаете, че цените на тока и парното изключително много стресират гражданите и то с основание, защото виждаме какво се случва на международните пазари. Има вариант включително Народното събрание да вземе мерки, дори да покани и изслуша министъра на енергетиката, който съответно да предприеме нужните мерки за успокояване на ситуацията.

- Кои мерки обаче са подходящи в този случай, за да не стане така, че след няколко месеца инфлацията да се вдигне още толкова?

- Най-вече трябва да осигурим евтина база за енергия. Тоест трябва да осигурим по-големи количества евтин газ, който да влиза например от Азербайджан, каквито възможности има. Договорите за внос на азерски газ са за 1 млрд. куб. метра на година, а внасяме 200-300 млн. Това може да успокои ситуацията не само с цените на електроенергията, но и ситуацията с цените на парното. Знаете, че столичната “Топлофикация”, както и други дружества, работят с природен газ.

След това, трябва да се види какви са възможностите за това цената на електроенергията за бита да не се пипа от 1 януари или ако се пипа, да е възможно най-малко. Това може да се направи като се използва например Фонда "Сигурност на Електроенергийната Система". Тази година постъпленията там са изключително високи - първо, заради покачването на цените на въглеродните емисии и второ, заради това, че такса “задължение към обществото” е процент от цената на електроенергията, която за бизнеса се покачи с пъти.

Трябва да адресираме и самата цена за бизнеса. Аз смятам, че до края на зимата тя ще започне да пада така или иначе, но все пак трябва да стартираме търгове за дългосрочна продажба на електроенергия. Тоест големите производители да могат да пуснат на енергийната борса количества и договори за 2-3 години напред. Така цената е съвсем различна от цената на пазара “ден напред”. Там цената може да достигне 140-150 лева на мегаватчас. Това са спешните неща.

- Трябва ли да се внимава с взимането на мерки, за да не се опитат определени политически сили да се опитат да “дават” безразборно?

- Да, видяхме за какво става въпрос в последните два парламента - популизмът надделяваше много често. Едва удържахме положението, така че актуализацията на Бюджет 2021 да не доведе до прекомерен бюджетен дефицит, каквито напъни имаше от определени политически сили. Аз съм убеден, че популизмът ще се вихри поне в началото на 47-мото Народно събрание. Важно да има стабилно и ясно мнозинство, за да може решенията да се вземат в него, а не всеки да предлага невъзможни неща.

Големият риск пред държавата през следващите месеци и години е нестабилно управление с неясно мнозинство да прокарва популистки решения, които да надуят бюджетния дефицит до нива, рекордни за Европа, които са включително и над 10% от брутния вътрешен продукт. Това би довело до опасност включително и за валутния борд. Тук не говорим само за надуване на инфлацията отвън, вносната такава - ясно е, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън, а вече говорим и за наша си вътрешна криза, която е напълно възможна. Една от задачите на “Демократична България” е именно да не позволи такъв сценарий да се случи. Той в дългосрочен план би могъл да върне ГЕРБ и ДПС на власт.

- Споменахте “Топлофикация София”, която е в тотален фалит - какво предлагате да се случи с нея?

- “Топлофикация” е във фалит на практика от поне 10 години насам. В този отоплителен сезон дълговете ѝ ще нараснат най-вероятно до над 1 милиард лева за първи път в историята.

Когато бях общински съветник в Столичния общински съвет успяхме да запушим някои течове, успяхме да изгоним фирмата “Гранд Енерджи” от “изхода” на “Топлофикация” - знаете, че тя купуваше евтина електроенергия от дружеството и след това я продаваше по-скъпо на енергийната борса. От това успяхме да спестим десетки милиони левове годишно. Не е малко, но не е достатъчно.

Това, което трябва да се случи с “Топлофикация”, беше написано и в американския доклад на "Black & Veatch" преди две седмици. То е модернизация на мощностите, така че да произвежда и повече пара, и повече електроенергия в сравнение със сега; модернизация на преносната система, така че загубите по нея да бъдат минимално количество; и добри взаимоотношения с клиентите, така че част от тях да започнат да се връщат към услугата на “Топлофикация”. Няма как услугата да бъде достатъчно качествена, ако 50 или под 50% от абонатите в даден блок ползват услугите ѝ. За да бъде при 50%, трябва да е прекалено скъпа.

Доколкото знам, има планове за изграждане на соларни фотоволтаични мощности на територията на “Топлофикация” и на терени на Столична община. Според мен това би помогнало също.

- Говорейки за фотоволтаиците, трябва да се случи енергийният преход. Дали активната работа по него ще започне в 47-мото Народно събрание?

- Абсолютно! Аз познавам и големи фирми, и малки домакинства, които имат изключителни проблеми да се вържат към енергийната мрежа на страната и да получат лиценз за производители на електроенергия. Бавят ги по една година, и то когато става въпрос за инсталация на фотоволтаици за производство на електроенергия за собствено ползване, за собствени нужди, не за продажба на електроенергия на пазара. Без никакви субсидии, себестойността на големи инсталации от десетки мегавати мощност в момента е под 100 лева на мегаватчас - значително по-ниска от пазарните цени.

За мен бъдещето ще се определи основно от развитието на технологиите. Имаме възможности чрез Плана за възстановяване и устойчивост да инвестираме в т. нар. “умни мрежи”. За съжаление не виждам достатъчно средства в изпратения от служебното правителство План. Според мен там трябва да бъде акцентът - в “умните мрежи”, така че те да позволяват връзването на хиляди дребни производители, които да могат да продават електроенергия на по-ниски от пазарните цени. Това е един от начините за осъществяване на енергийния преход. Естествено, слабото място е съхранението на енергия, но мисля, че и тук цените вървят надолу с бързи темпове.

Трябва да има либерализация и по-лесно връзване. В момента даже няма нужда от субсидии за соларни панели, защото стойността на електроенергията им е по-ниска от пазарната. Нуждата от помощи е от една страна - за “умните мрежи”, а от друга - за съхранението на енергия. За това може да се използва и ПАВЕЦ “Чаира”, но цената на батериите все още не позволява инсталацията им на пазарен принцип. Това обаче мисля, че ще стане в следващите няколко години.

Ако Планът за възстановяване и устойчивост се концентрира върху “умните мрежи” и в съхранението на енергия, но в по-малка степен, то ще има много повече смисъл от него.

- Споменахте стабилното мнозинство, което е нужно в следващото Народно събрание. Каква е позицията Ви относно управление в съвместно участие с БСП и дори с мандат на БСП?

- В нашето коалиционно споразумение - на “Демократична България”, сме записали, че в управление, съставено с мандат на БСП, ние няма да участваме.

Лично аз имам доста сериозни проблеми с политиките на БСП. Да се върнем към разговора за популизма и обещанията - когато актуализацията на бюджета се гледаше, помним, че в Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев говореше как Испания има бюджетен дефицит от 11%, как нека и ние да надуем бюджетния дефицит и да не се правим на отличници с 3,9% бюджетен дефицит. Такива изказвания, а според мен БСП сериозно мислят тези неща, са изключително опасни за стабилността на държавата с оглед инфлацията в момента.

Другото е енергетиката. Знаете, че БСП са твърди привърженици на модела с ядрена енергия и за запазване на ТЕЦ-овете за неопределено време. За мен това е опасно и би довело до изключително високи цени за потребителите в дългосрочен план от гледна на това, че нови ядрени мощности биха били по-скъпи от пазарната цена на електроенергията. Себестойността на енергията от атомни централи би била по-висока от тази от ВЕИ-та. Относно въглищните централи - знаем, до миналата година "Марица Изток 2" генерираше по 300-400 милиона лева загуба. Тази година цените на електроенергията изглеждат малко по-добре, но докато се успокоят отново ще генерират фрапантни загуби.

С БСП имаме много сериозни разминавания и преговорите биха били изключително трудни.

- Очаквате ли въобще да се сформира управление?

- Очаквам да се сформира управление, което да гледа в бъдещето и чиято цел да бъде България да се превърне в наистина модерна държава. Както в учебниците е писано, това може да стане по няколко начина - ефективна и добра администрация, инвестиции в образованието, така че да развиваме критичното мислене и предприемаческото мислене на хората, инвестиции в инфраструктурата, така че да можем да търгуваме с целия свят, и либерализация на търговията. Това са начините за просперитет, около тези ценности трябва да водим разговорите за бъдещо управление. Всичко останало е ала-бала.

Гледането в миналото е важно, доколкото трябва да има възмездие, за да може бъдещите управляващи да ги е страх от това да се включват в корупционни схеми, но основното е гледането в бъдещето и какво правим оттук нататък. Ако успеем да се обединим около такива принципи, това би било чудесно.

- Какво смятате, че ще се случи с бюджета за следващата година - ще започне преизпълняване или бързо ще бъде приет Бюджет 2022?

- Очаквам Бюджет 2022 да бъде приет ако не в края на 2021, то в началото на следващата година. Според мен забавяне от 1-2 седмици няма да бъде голям проблем, доколкото си има законови механизми за това държавата да не спре - тоест всеки месец да се харчи по 1/12 от бюджетa за миналата година.

Борбата ще бъде голяма и е важно да има мнозинство, за да може разговорите за бюджетните приходи и разходи да се водят отговорно, а не с цел популизъм.

- Какво ще настоявате от "Демократична България" да залегне в бюджета за следваща година?

- За мен е изключително важно въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица. Ние предлагаме той да бъде от 500 лева месечно. Това е много важно за работещите бедни. То ще покачи техните заплати реално с 8, 9% поне. В днешната ситуация на висока инфлация тази политика е особено важна, тъй като тези 8,9% трудно могат да дойдат от работодателите, понеже и те са изправени пред сериозни изпитания. Държавата може да помогне с намаляване на данъчното облагане на тези хора. За мен това е приоритет и доколкото виждам програмите на партиите, с които евентуално може да управляваме заедно, по този въпрос по-скоро се припокриваме и не би трябвало да има огромни дебати по темата.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    7 5 Отговор
    пък ти си бала-ала
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кики

    11 3 Отговор
    Само чакате да крадете, свърши нещо полезно , върви да копаеш царевица, кавал..
  • 5 Последния Софиянец

    8 4 Отговор
    С феодалите от ДПС и мутрите от ГЕРБ не може да стане модерна България.
  • 6 Behemoth

    9 3 Отговор
    Модерна държава с хора които живеят в 19 век като ценности не се прави...населението е оскотяло на макс...
  • 7 ГEРБ

    4 9 Отговор
    Пост на Красен Кралев под снимка на Румен Радев с вдигнатия юмрук - Той е нахален!
    Той е злобен!
    Той е некомпетентен!
    Той е жаден за власт!
    Той е във война с българските лекари!
    Той е във война с българските интелектуалци!
    Той е във война с българските хотелиери!
    Той е във война с българските турци!
    Той е във война с българските партии!
    Той е във война с народа!

    Той хвърли страната в хаос, само за да бъде избран отново!

    Той ще спечели президентските избори, но единствено с методите на тиранина-с държавния ресурс на служебния кабинет, който му ги организира!

    Той е!

    Румен Радев

    Коментиран от #13

  • 8 Бой Бате Киро

    6 5 Отговор
    Продължаваме промяната, УДРЯЙ, КИРО! Още малко.
  • 9 Кики

    4 6 Отговор
    Модерна държава означава електронен концлагер, Кирчо и Асанчо ще ни водят натам с QR код на челото
  • 10 При ,, Госпожица 4 Очи ,

    8 1 Отговор
    Говори Бойко Борисов..... Каза добър вечер погледнах навън.... А то слънцето току-що изгрява. Как да му вярвам на този човек като ми говори за вечер а той е утро. Страшен лъжец.
  • 11 Лудница

    2 4 Отговор
    Модерна ще е България когато се премахне парите в брой и всичко стане електронно,да няма укриване на данъци,енергетиката да се върне изцяло в държавни ръце,отваряне на още един енерго блок видя се със зелената енергия каква помия се забърка и с частните централи,намаляване на данъците на производствените форми и необлагаем минимум за най ниските заплати и увеличаване на данъците на хората взимащи хиляди левове заплата като в белите страни.Подмяна на водопроводи и канализации на всички населени места и изграждане на пречиствателни станции навсякъде,правене на супер реклама на страната като туристическа дестинация и промяна в системата на образованието,инвестиране в кадри защото няма кой да работи вече,субсидиране на всички хора притежаващи едно парче земя,просто крайно време е да се размърдаме на някъде иначе да всичко друго е ала бала.
  • 12 Кики

    8 3 Отговор
    Модерна държава бяхме при Тодор Живков,сега сме на етап див феодализъм
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не само

    1 1 Отговор
    модерна България,а народа чака по- високи доходи и пенсии
  • 15 Българче

    1 5 Отговор
    При бай Тошо каква мизерия беше,а при пазвантина му Боко още по-голяма!
  • 16 Десети ноември

    1 1 Отговор
    С по 500 000 000 лвечета на седмица заем далече ще стигнем. Не ги деля на предишни и сегашни.
  • 17 Коко

    2 2 Отговор
    Панчов ти си модерен рекетьор и измамник
  • 18 Абе нас

    0 2 Отговор
    Искат да ни направят дигитални, ама тия да не са в Космоса че говорят толкова глупости. Не вярвам да са на Земята, абсурд в България.
  • 19 ВСС

    0 2 Отговор
    Ти пък кой беше, че не мога се сетя?!
  • 20 шопо

    0 2 Отговор
    много си зелен оди копай кукурузо байко!!!
  • 21 Walkirie

    2 1 Отговор
    Като го гледам тоя оядения,мнооого е загрижен за народа и държавата.