20 Ноември, 2021 10:00 4 262 34

Историята на Уалид, който искаше да стигне до Германия

  • бежанци-
  • мигранти-
  • сирия-
  • афганистан-
  • беларус

Трафиканти осигуряват транспорт на мигрантите до границата с Германия срещу четирицифрени суми в евро

Историята на Уалид, който искаше да стигне до Германия - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сириецът Уалид искал да стигне до Германия - също както и повечето останали мигранти по границата между Беларус и Полша. Пътуването на 44-годишния мъж обаче приключва твърде драматично. Неговата съдба не е изключение.

За 44-годишния Уалид от сирийския град Хомс бягството към Европа приключва в една гъста гора, зад дънера на паднал бор. Там силите го напускат окончателно. Групичката сирийци, в която бил и той, успяла да проникне на 25 километра навътре в територията на Полша. Преди това те прекосили беларуско-полската граница и дори опасната забранена зона край нея.

Мигрантите обикновено се придвижват нощем, а през деня им се налага да се крият от стотиците гранични полицаи и военни, изпратени да залавят „нарушителите на границата“. Да стигнат до държава от ЕС успяват само най-младите и силните. За Уалид това се оказало непосилно. Бягащите с него сирийци били принудени да го изоставят и да продължат пътя си. Но преди това те изпратили чрез геолокация координатите на Уалид на една хуманитарна организация, която помага на изпаднали в беда хора.

Отчаян зов за помощ

Спасителна група тръгнала незабавно да издирва изпадналия в беда сириец, но това се оказало трудно, защото внимавали да не привлекат вниманието на полицаите. Минали часове, а отчаянието на Уалид постоянно нараствало. Сред спасителите имало и жена, говореща арабски. Тя успяла да се свърже по мобилния телефон с издирвания сириец. „Моля, помогнете ми! Моля ви! Господи, помогнете ми!“, умолявал ги той по телефона. Мъжът бил напълно обезводнен и нямал сили дори да говори.

Паралелно с издирването на отчаяния мъж организацията подала спешен иск за временна закрила по хуманитарни причини. Това бил единственият начин Уалид да не бъде върнат от полицаите обратно в Беларус. Късно вечерта спасителите успели да открият изпадналия в беда сириец – само с малка раница на гърба и треперещ от студ. Мъжът вече не бил в състояние да се движи поради пълно обезводняване. Затова спасителите повикали линейка.

Уалид искал да стигне до Германия – както и повечето от неговата група мигранти, но за 44-годишния сириец пътуването е вече приключило. Екипите на Бърза помощ в Полша са длъжни да информират полицията за откритите мигранти, затова съдбата на Уалид сега зависи вече само от властите. Една от сестрите в болницата на Хайновка уверява, че поне докато е в здравното заведение, сириецът ще е на сигурно място и няма да бъде върнат обратно отвъд границата с Беларус.

Не се вижда краят на кризата

От Павел (името му е променено от редакцията) научаваме, че през септември активистите всеки ден са получавали до 30 обаждания със зов за помощ. Междувременно сигналите са вече само по един или два на нощ. Очевидно предприетите драконовски мерки и изпратените да патрулират в района 15 000 граничари дават резултат.

Павел е истински професионалист сред групата спасители: той е участвал в подобни операции в Гърция и други страни на Балканите още по времето на голямата бежанска вълна от 2015 и 2016 година. И преди бежанци и мигранти са били връщани обратно – тази практика е позната от Гърция, България или Хърватия, припомня Павел. Но никъде другаде той не е виждал толкова систематични и открити действия, като тези на полските власти.

Активистът не вярва, че кризата на границата между Беларус и Полша ще приключи скоро. Идния месец Полша започва изграждането на 180-километрова ограда по границата, снабдена с видеокамери и друга модерна техника. Наблюдение ще се извършва и от въздуха с дронове. Когато стената бъде завършена, около двеста километра от границата с Беларус все пак ще останат незащитени, тъй като това са предимно мочурливи райони, в които не е възможно изграждането на защитни съоръжения.

Доходен бизнес

Павел е участвал в много спасителни операции, но една се е запечатала в съзнанието му: в края на септември неговата група е била повикана от мигранти, изпаднали в беда. Когато стигнали до тях в гората, открили 9 бедстващи жени от Конго, които били само по пантофи и летни дрехи – без обувки и якета.

„Те нямаха никаква представа къде се намират. Каналджиите им били обещали, че бързо и лесно ще стигнат до Европа“, казва Павел. Когато им обяснили колко безнадеждно е положението им, жените се разплакали безутешно. Разбрали, че бягството им свършва дотук, и че напразно са дали на каналджиите огромни суми в евро.

А нелегалното прехвърляне на хора вече се превърнало в много доходен бизнес за хората от региона: трафиканти осигуряват транспорт на мигрантите до границата с Германия срещу четирицифрени суми в евро.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    91 11 Отговор
    Не ме ин-те-ре-су-ва!
    Тия превзеха Европа, ние трябва да ги съжаляваме ли?
  • 2 Jacques Yves Moineau

    40 1 Отговор
    Никой не е казал че ще е лесно.
  • 3 гадно

    61 16 Отговор
    Чакай нали Лукашенко беше виновен! Как изведнаж стана, че те искали да стигнат до Германия нещо опорките на поляците взеха да издишат.
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    65 3 Отговор
    Просълзих се ! Спомних си за евреите дето обикаляли цели ЧЕТИРИДЕСЕТ години водени от Намкой си ‼️ Спомних си как смятах , с химикал и лист , че те горките са обиколили пеш няколко пъти Земята по Екватора ....ама сега е друго - тези имат яки маратонки , дрехи телефончета с активни карти .....‼️ И пак се просълзих ‼️

    Коментиран от #20

  • 5 Верно ли

    53 2 Отговор
    Чета заглавието, влизам да ударя една звезда, щото ми е ясно, че е зелева пропаганда и даже няма да чета!
  • 6 Дойче ВеЦе пропаганда

    51 2 Отговор
    Колкото тези са сирийци, толкова и Дойче ВеЦе са медия със свободни журналисти. На цял свят му стана ясно че още от 2014 масово иракчани и афганстанци се отзовават на поканата на кукуферкел. Пропуснали сте да ни обясните какъв кръвожаден диктатор е Асад, а неговия ментор Путин колко е пресметлив и безскруполен. Па ако бяхте поне малко умни, щяхте да обвините Путин че нарежда на Лукашенко да праща бежанци към Полша за да дестабилизира ЕС и други подобни в стил газовото изнудване.
  • 7 Юрий

    39 2 Отговор
    А някойнзнаежлинУалит какви ги е вършил в Сирия и дали не правил терор на територията на Сирия преди това?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Миро

    38 0 Отговор
    Има прогнози че около 240 млн човека през следващите 10 години ще се преместят от юг на север. Едва ли цифрите са точни но този проблем е сигурно че с годините ще нараства. Европа няма сериозна политика по този въпрос за съжаление. У нас се нарича криза но това не е нещо което ще приключи . Напротив! С времето нещата за нас ще стават по зле защото сме външна граница и е добре всяка година да се инвестират средства и хора за да не бъдем изненадани както винаги.

    Коментиран от #13

  • 10 БАЙ Х@Й‼

    34 0 Отговор
    Спомних си за един наш премиер дето беше казал, че и тук ако започнат да гърмят и той ще бяга ‼️ Та се питам Уалид ли му е бил за пример ‼️
  • 11 ха ха ха

    44 0 Отговор
    Поредната мелодрама... дойчо зеле вече не спира да плачи 😥

    Ей ся се разчувствах 🤣🤣🤣
  • 12 Меркел

    16 0 Отговор
    Добре дошли .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 No comment

    33 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Но преди това те изпратили чрез геолокация координатите на Уалид на една хуманитарна организация, която помага на изпаднали в беда хора.
  • 15 гост

    44 1 Отговор
    И сега трябва да ревем за някакъв арабин ли? Искал да стигне до Германия.....нещо друго не иска ли,да му го осигурим.Абе ..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А питам

    61 3 Отговор
    Защо не пишете за "Историвта на баба Пенка от село Чавдар", която искаше да има норманен живот, а не да е пребивана и ограбвана от цигани и мигранти??
  • 18 Дедо Грую

    39 1 Отговор
    Мале! Направо не ща да ям, пия и сън ме не лови! Стига с тези гаджали! Нникой не ги иска, освен от извратената върхушка на ес и ек. Я по - добре пишете какво стана с няколко милиона арамеи, православни християни. Как па нито един не се сети за тях?! Или те не са хора и не им трябва помощ и съчувствие?! О, забравих, те са православни. Нали един филантроп от фащ бе казал на времето: Сега основен враг ни е православието.
  • 19 Coming soon

    27 5 Отговор
    Утре очаквайте "Историята на бивш пожарникар от Банкя, който за малко не успя, да си има втори пудел-президент и историята му приключи в Зайчарника."
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 айде стига

    37 0 Отговор
    Безумно е да искате цялото мъжко население на държави със стотици милиони общо граждани да се изсипе в Европа.
    Това си има име - нартича се завоевателен поход!
    Само това липсва, завоевателите да ги улесняваме с хуманитарни организации.
  • 22 БорисОFF

    30 0 Отговор
    В Бeлaруcия имa oкoлo 4-5 000 мигрaнти. Oт нaчaлтo нa гoдинaтa в cъceднитe й държaви oт EC от Беларусия ca влeзли oбщo oкoлo 20 000 мигранти. И тoвa e oгрoмeн прoблeм зa EC.
    Oбaчe тoвa, чe вceки дeн в Иcпaния приcтигaт пo oкoлo 1000 чoвeкa oт брaтcкитe нa EC Мaрoкo и Туниc нe e никaкъв прoблeм. И чe oщe пo тoлкoвa приcтигaт в Гърция и Итaлия и тoвa нe e прoблeм. Нa вeрния ни cъюзник пo НAТO Eрдoгaн пeриoдичнo му плaщaмe пo 3 млрд. eврo. Нa Мaрoкo, Туниc и пoдкрeпянoтo oт нac прaвитeлcтвo в Либия нeпрeкъcнaтo им увeличaвaмe пoмoщитe. C мoлбaтa дa cпрaт мигрaнтитe. Тe нe гo прaвят, щoтo пaритe дeтo им дaвaмe им ce виждaт мaлкo. Виж, нa Бeлaруcия и Лукaшeнкo - вoйcки пo грaницитe, oгрaди и caнкции дo дупкa. Или дo пaдaнeтo нa Лукaшeнкo.
    И щe знaeтe, никaк нe cмe лицeмeрни и никoгa нe прoявявaмe двoйни cтaндaрти. Нали така, а Дойче веле?
  • 23 Услидчо

    17 1 Отговор
    Уалид да си е налягал парцала. Аллах не случайно го е пуснал в Арабистан. В Европа се раждат други души, защото тя има друга еволюционна задача. Няма нужда от уалидовци, все 3дни на мерцедеса си да сложите седалки от трабант.
  • 24 Има и по лесен път

    19 0 Отговор
    С виза и през граничен пункт.
  • 25 Gen Gurko

    16 0 Отговор
    За еврейското зеле криминалните нарушители на границата са поставени в кавички. Това е достатъчно, за да можеш и без повече да четеш да си сигурен кои се крият зад статията.
  • 26 Истината

    17 0 Отговор
    Ако всички тия страхливци бежанци се бяха хванали заедно даже с пръчки можеха да изгонят воюващите в родините им , вместо това подвиха опашки и решиха да бягат и да се бутат там където не са желани най-вече заради натрапването на религиозните им порядки
  • 27 Жужо

    17 0 Отговор
    Не щам орки около себе си. Имаме си предостатъчно...
  • 28 Въпрос

    15 0 Отговор
    Разплаках се... Защо не отиде ма.нгото в близките ,съседни,братски страни ,а идва в Европа? Те защо съседите там не ги искат и стрелят на месо,а ние сме длъжни да приемаме тези п.разити?
  • 29 Тираджия

    10 0 Отговор
    Никой не го е викал ! Като ги видиш само млади момчета, къде са другите?
  • 30 177

    11 0 Отговор
    Горкият Уалит! Не разбирам обаче защо не се е опитал да отиде в Германия по законния път? Ако му откажат значи не е желан там и просто трябва да приеме този факт. Не мога да разбера колко нагъл трябва да си да се опитваш насила да накарш някой да те приеме в дома си.
  • 31 ПКП

    3 0 Отговор
    ОНАЯ ЧЕРВЕНА МРЪСНИЦА МЕРКЕЛ ГИ КАНЕШЕ - ЗАТОВА СА ТРЪГНАЛИ ! НЕ ГИ ОБВИНЯВАЙТЕ ..... ОСОБЕНО СИРИЙЦИТЕ С НИЩО НЕ СА ВИНОВНИ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ И ЗНАЙТЕ ЧЕ Е НАШ РЕД ...........
  • 32 БОКО ПАДНА

    4 0 Отговор
    СИРИЙЦИТЕ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ПРОБЛЕМИ ДА ОТИДАТ КЪДЕТО СИ ИСКАТ И ОТИВАХА В АМЕРИКА БЕЗ ПРОБЛЕМ ОЩЕ КОГАТО БЕШЕ ЖИВ БАЩАТА НА БАШАР АСАД - СЪЩАТА ТАЯ АМЕРИКА ОБАЧЕ ГИ ПОДПУКА И МЕРКЕЛ ГИ ИЗЛЪГА ..........
  • 33 Единдруг

    1 1 Отговор
    DW, едно време преди 50-на години много турци гастербайтъри искаха да стигнат до Германия - е помните ли пристигналите дето избихте? Е?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.