23 Ноември, 2021 21:00 7 058 71

"Тези стръмни наклони, тези виражи, това пропадане на пътя": експерт за катастрофата на "Струма"

  • автобус-
  • катастрофа-
  • инж. йонко иванов-
  • йонко иванов-
  • струма-
  • наклони-
  • път-
  • жертви-
  • северна македония-
  • пътища-
  • виражи-
  • експерт-
  • магистрален път

Нека да бъдем наясно, че това не е магистрален път

"Тези стръмни наклони, тези виражи, това пропадане на пътя": експерт за катастрофата на "Струма" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инж. Йонко Иванов е председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка и специалист с 40-годишен опит в пътно-транспортната област. Ето какво каза той в интервю за Дойче Веле.

ДВ: Инж. Иванов, какво е Вашето първо впечатление след трагичната катастрофа на автомагистрала „Струма" миналата нощ?

Иванов: За съжаление нямах визуален контакт със случващото се през малките часове на денонощието. Първоначално можех само да гадая от това, което идваше като новини рано сутринта. Картината доби малко по-ясен вид към 6:30-7:00 часа, когато вече видях как е настъпило самото пътно-транспортно произшествие. Предпоставка за такива тежки пътно-транспортни произшествия винаги е някакъв пробив в системата „път-автомобил-водач". Когато тази верига се прекъсне някъде, тогава се случват такива необратими неща - понякога с голям брой загинали, както в случая.

ДВ: В кое звено се е прекъснала тази верига миналата нощ?

Иванов: Това ще докаже следствието. Но причините вероятно са и в трите звена. Първо, този път е проектиран 2002-2004 година по едни стари правила, които се смениха преди две години. А именно: тези стръмни наклони, тези виражи, прекаленото пропадане на пътя на места, след това именно стръмното изкачване - всичко това не е съвместимо с изискванията за скоростен път или за магистрален път. Просто не бива да има такава отбивка, при която да се влива друг път, защото той би могъл да заблуди водача на този автобус. Този водач може да се обърка кой е главният път или кое е платното, по което трябва да се движи.

Второ: скоростта. За около четири часа са изминати 350 километра при влизането в България. А това говори, че скоростта може би е била малко по-висока, защото е имало и една почивка от около половин час. А да се изминат 350 километра за три часа, при положение че не навсякъде е възможно да се движиш със 100 км/ч - това означава, че, както се прави много често, се махат така наречените технически ограничители на скоростта, за да може автобусът или товарният автомобил да развива скорост по-висока от 90 или 100 километра в час.

Нека да бъдем наясно, че това не е магистрален път. Това е скоростен път, където има ограничение на скоростта от 120 км/ч. Така, както е проектиран този път навремето, мантинелите са с недостатъчна носимоустойчивост и с недостатъчна височина. Което катерогично говори за едно: при подвеждане в кривата, в завоя, с десен завой, мантинелата е смачкана и след това вече, когато се отива почти в насрещното платно за движение, пак ако е била по новите стандарти, двойна, с височина около метър, тогава автобусът би могъл само да се хлъзне, а не да се забие мантинелата като копие в него. Имайте предвид освен това, че при този дъжд и при инертния материал, разнесен по платното за движение (прахоляк, малко пясък), става една много хлъзгава настилка, която създава условия за пързаляне на автобуса. Но за случилото се нощес може да има и друго обяснение: да се е появил здравословен проблем при водача на автобуса - сърдечен удар или нещо друго.

ДВ: Инж. Иванов, Вие сте човек с 40-годишен опит в тази област: това ли е единственото място по българските пътища, където дебнат такива опасности? Каква е в момента общата картина на пътната мрежа, на инфраструктурата?

Иванов: Не, пътищата в България са много лоши. По скалата на европейските одитори ние сме на последно място по сигурност на пътищата. И тези две магистрали, които се строят години наред, плюс още две в момента: те се рехабилитират на много дълъг период от време. И докато се направи една отсечка, вече идва ред цялата магистрала да се рехабилитира отново.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор Анастасия Герджиков

    141 13 Отговор
    Резултат от кражбите на Бойко Борисов

    Коментиран от #9, #18, #45

  • 2 Българин

    117 7 Отговор
    На БОЧКО У ШКАФА НЯМА ВИРАЖИ И ЗАВОЙ ИМА САМО ПАЧКИ ХХАХАХХАХ
  • 3 даааа

    94 13 Отговор
    Това са магистралите на тиквата !!!! Пропаднали не може да задържат поне 2-3 години след строежа им , за какви кражби става на въпрос !!!

    Коментиран от #8

  • 4 pepi777

    79 7 Отговор
    Нали Боко ги инспектира, бе?! хихи

    Коментиран от #7, #41

  • 5 вижда се

    75 11 Отговор
    Тиквата уби тези хора !
  • 6 Ццц

    80 6 Отговор
    А стига бе! 10-годишните пътни усилия на Бойко са ни довели до....последно място по безопасност? Изобщо какъв спортист е Бойко, щом всичките му усилия ни тласкат уверено към последното място? А казват, че спортът е най-силната му страна. Смятайте що за строител, слава богу беше!
  • 7 хехе

    43 5 Отговор

    До коментар #4 от "pepi777":

    той пък един инспектор..... може само да инспектира шкафа ...
  • 8 КГБ

    27 68 Отговор

    До коментар #3 от "даааа":

    Алоооу тази магистрала е строена по времето на Комунягите.Стига с тези мантри Борисов

    Коментиран от #16, #17, #36

  • 9 Маке моторспорт

    39 8 Отговор

    До коментар #1 от "Професор Анастасия Герджиков":

    Абе Бойчето ,че е за затвор и убиване с камъни,спор няма,но никой не е виновен тук,освен ръководството на фирмата,или шофьора.Пътищата ни са лоши,затова караме със съобразена скорост,спрямо тях,докато,или ако бъдат ремонтирани.

    Коментиран от #12

  • 10 Перо

    47 10 Отговор
    Каквито и да са мантинелите,това си е грешка на водача и никакви прегради нямаше да спасят запалването на автобуса при катастрофата. Другият път е извън отбивката и по никакъв начин не може да убърка водача! Извън случая,главния проблем за първото място по ПТП-та в БГ са пълната некадърност на водачите,”подготвяни” именно от тия корумпета. Абсолютно непригодни програми за обучение и корупция на изпитите!

    Коментиран от #60

  • 11 ????

    62 5 Отговор
    Абе не ви ли е срам? Цял ден да говорите за катастрофата, а за нещастните възрастни изгорели в старческия дом никой ни експерт, ни политик ни дявол! Поне от кумова срама да ги бяхте споменали и да се бяхте за интересували? Или те са просто българи при това стари, тежащи на социалната система. НЕ ВИ Е СРАМ ВСИЧКИ!

    Коментиран от #43

  • 12 Професор Герджиков

    24 7 Отговор

    До коментар #9 от "Маке моторспорт":

    Прав си ,но и Бойко е за затвора .12 г кражби
  • 13 Аман от разбирачи

    30 8 Отговор
    Причината е само една. Не може след завой да ми направиш пътя на 20 лентички с десетметрови мантинели, за да ми пикаят някакви и да си пият кафето. Тази измислена мантинела е причината. Който е дал идеята за това недоразумение трябва да гние в затвора 100 години.
  • 14 Тъпанари

    18 30 Отговор
    Четете ли , или виете само , селяци празти. Пътя е от време 2002-2004. Тогава Бойко не беше никакъв.

    Коментиран от #25, #32, #63

  • 15 От къде

    21 2 Отговор
    От къде никнат тези дни ксперти,? Къде бяха досега?

    Коментиран от #62

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Asdfg

    50 9 Отговор

    До коментар #8 от "КГБ":

    И маркировката ли е от времето на комунягите бре шматарок? Маркировката е с 20 пъти по-малка светоотразителни свойства от допустимото! Буци е 100% за ЦСЗ!
  • 18 Голем смях

    42 4 Отговор

    До коментар #1 от "Професор Анастасия Герджиков":

    Точно това подобие на магистрала го откри Станишев ,начело на тройната коалиция.И никога пътят не е виновен,а простаците,които карат по него.Как може да возиш 50 човека и да караш като камикадзе.
  • 19 ШМАТКООООООО

    22 9 Отговор

    До коментар #16 от "Asdfg":

    ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА КОМИТОВА ДА БЕШЕ ВЗЕЛА ЕДНА КОФА БЯЛА БОЯ И ЕДНО „ВАЛЯ ЧЕ” И ДА БЕШЕ НАРИСУВАЛА ВЕРТИКАЛНАТА МАРКИРОВКА👷🎽ПОСЛЕ ПИС ЕДИН ВЪПРОС ТРЯБВА ДА ИМА КЪМ БОСОВЕТЕ НА ТУР АГЕНЦИЯТА:ДВАМАТА ШОФЬОРИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЛИ ПЪТУВАТ ПО ТОЯ МАРШРУТ ОТ МАКЕ ДО ТУРЦИЯ????!

    Коментиран от #61

  • 20 Опит от граничните Пунктове!!! Когато се

    18 3 Отговор
    Превозва стока контрабанда с висока стойност, превозвачи те, качват в колата и Чужди деца, с някаква жена, да имитират голямо семейство!! Честа практика, но от Опит Митничарите, разбират, че това нее семейство и на практика се остановава, че обикновено се превозват Наркотици!! Имало лие в другите автобуси толкова деца??? И дали тези деца са били с Родителите си!! Умните да мислят??? А това е извадка от наши гранични пунктове, не свободно съчинение!!

    Коментиран от #22

  • 21 Display

    21 2 Отговор
    Абе да питам експерта, ми аз с камиона 90км макс, а возя само мен си, защо на тях се позволява 110км, а возят 50 души.......май боклуците, които возя в кучкарника са по ценни от живота............
  • 22 яко ни лъжат

    23 3 Отговор

    До коментар #20 от "Опит от граничните Пунктове!!! Когато се":

    глупав експерт който само плюе но истината е друга. всички станаха експерти както при ковида и никой не казва истината, че ваксината не е ваксина и не действа.
    Шокираща информация: катастрофиралият автобус не е бил регистриран Катастрофиралият автобус не е бил регистриран в електронната база на министерството= инфo oт Мaкeдoния. Чe пътя имa прoблeми миcирки e тaкa нo причинaтa нa кaтacтрoфaтa нe e пътя. Имaлo e взрив и e пocлeдвaлa кaтacтрoфaтa. и 4-тe aвтoбуca ca прeнacяли нeзaкoннo гoлeми кoличecтвa бeнзин oт Турция. Прeднитe ca видeли кaквo cтaвa нo нe ca cпрeли дa пoмaгaт зa дa нe ce рaзкриe кoнтрaбaндaтa. Зaщo нaщe митничaри ca cпaли и нa двeтe митници. Взрив и пocлeдвaлa кaтacтрoфa c oгрoмeн пoжaр,явнo e имaлo тeч нa бeнзин и ca ce cъбрaли мнoгo пaри.
  • 23 Hoho Boho

    29 3 Отговор
    Инж. Иванов, след като ВЕДНАГА виждате всичко, как не успяхте за 12 години да осведомите на г-н Борисов (или обществото) за да бъдат отстранени тези проблеми?

    Не се ли чувствате виновен?
    А Тиквата окраде толкова много пари от магистралите...
  • 24 Marinov

    14 5 Отговор
    ЦИНИЗАМ е

    Oт тази ТРАГЕДИЯ да се правят МАНИПУЛАЦИИ и ИЗЯВИ във връзка с НЯМАЩИ АБСИЛЮТНО никакво ЗНАЧЕНИЕ за тази Катастрофа Факти и Обстоятелства и Коствено да се ИЗПОЛЗВА за КОМЕРЧЕСКИ Цели!!!

    Господа от Дойче Веле,
    Господин Инж. Иванов,

    НЯМА АБСИЛЮТНО никакво ЗНАЧЕНИЕ за тази Катастрофа:

    - Кой , Кога , Как и т.п. е Проектирал, Строил, Ремонтирал и т.п. този път!
    Автобуса е имал Достатачно Сцепление при НАЛИЧНАТА Пътната Настилка!!!

    НЯМА АБСИЛЮТНО никакво ЗНАЧЕНИЕ за тази Катастрофа:

    - С какви скорости се е движел Автобуса ПРЕДИ Катастрофата !
    Може да имат ЗНАЧЕНИЕ Само какви са били Скоростите в НАЧАЛОТО й По Времре на Катастрофата!

    НЯМА АБСИЛЮТНО никакво ЗНАЧЕНИЕ за тази Катастрофа:

    Височината и "Носимоустойчивост" на този тип Мантинели!
    Мантаниелата НЯМАТ и АБСИЛЮТНО никакво ЗНАЧЕНИЕ за Пожара в Автобуса!

    BOG da Prosi Pochinalite!
  • 25 Ами той

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тъпанари":

    и сега е никакъв , и винаги е бил едно голяма нищо... Жалкото е, че това нищо се оказа заразно и мултиплицира - 12годишно нищо е нищо по 12...
  • 26 ПИТЪНКА

    16 0 Отговор
    вгледайте се добре в снимките на автобуса!!!!! ПОЖАРА ПОЧТИ НЕ Е ЗАСЕГНАЛ ДВИГАТЕЛЯ И НЕ СА ОБГОРЯЛИ КАПАЦИТЕ СКРИВАЩИ ДВИГАТЕЛЯ -БЕЛИ СА!!!! ГОЛЕВИЯ ОГЪН Е БИЛ В БАГАЖНОТО ОТДЕЛЕНИЕ И В САЛОНА. ГОЛЕМИЯ ПОЖАР Е БУШУВАЛ ОТ СТЕНАТА НА ДВИГАТЕЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ И НАПРЕД КЪМ ШОФЕРА. ЗАТОВА Е ИМАЛО ТОЛКОВА МНОГО ЖЕРТВИ. КАКВО ЛИ ГИ Е ИЗПЕПЕЛИЛО И ОТ КАКВО СЕ Е ДИГНАЛА ТАКАВА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА????? ГОРИВА НЕЗАКОННИ В КУХИНИ И В БАГАЖНОТО ОТДЕЛЕНИЕ. ЗАЩО ДВИГАТЕЛНОТО Е ПОСТРАДАЛО ДОСТА ПО-МАЛКО ???????

    Коментиран от #31

  • 27 джо запалката

    14 0 Отговор
    За първи път виждам автобуса в такъв план на тази снимка (не гледам телевизия);
    Очевадно е че задната част, където е двигателя (наѝ-вероятния източник на пожар) е непокътната!
    Изпепелено е от пода нагоре (пътническата кабина).
    Багажното долу яко е обгоряло?Какво е имало там отпред?
    Има доста нелогични последствия на така представените причини…. Горе-долу като 911
    Съжалявам за жертвите само…
    Много пиромания, много нещо тази година, еѝ?? Летни пожари, гори, ниви, къщи, социални сгради предприятия,, ВераСу без малко и тя, МиГове, тирове…Те застрахователите маѝ вече ще изключат и огньовете като риск.
    Това ново оръжие ли е, или нов ред??
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 тцтцтц

    26 0 Отговор
    Само дето автобусът се е взривил и изгорял за минути. А причината за това не е настилката, маркировката, наклоните и прочее щуротии
  • 30 Наблюдател

    22 1 Отговор
    Каквито и да бъдат пътните условия , водачът носи голямата отговорност да се съобразява с тях и да осигурява безопасно пътуване . Обществото винаги е приемало , че шофирането е проста и лесна работа и е смятало това занятие за непрестижна професия.За разлика от пилотирането на самолет , примерно , въпреки , че в някои отношения то е по-леко от карането на камион . И докато не бъде осъзната значимостта и отговорността на шофьорското занятие и постигната адекватна подготовка за него , ще бъдат убивани и осакатявани още много хора по пътищата.

    Коментиран от #58

  • 31 Marinov

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "ПИТЪНКА":

    В Допълнение:

    Запалване в Автобуса може да се ПРЕДИЗВИКА от:

    - Ел. Системата.

    - Нафтовия Отоплител.
    Няма Данни за Марката и модела на Автубуса за да се установи от Заводската Информация къде точно той се намира, но предимно в тези Автобуси е по средата на пътеката между седалките му и в средната час на Автобуса.

    Съществен Въпрос също е дали е бил включен и работел ли е този нафтов отоплител по време на Катастрофата.

    - Изпускателната Система на Автубуса .

    Основни въпрос за тази Трагедия е КАК и КАКВО е Предизвикало Пожара?
    Ако НЕ е възникнал този пожар е нямало да има жертви!
  • 32 Джони

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Тъпанари":

    Това е проектиран ве гслфон, а го е строил ОНЯ Негодник от Банкя

    Коментиран от #38

  • 33 Данчо

    13 3 Отговор
    Викнете Балтов и Ботокса. Те са изявени експерти по пътната маркировка. Даже са се водили на Жипката на Дебелото шофьорче.
  • 34 Пожарната

    12 4 Отговор
    Бойко,който мнозина не познавате добре не е бил добър спортист,като човек също не беше добър.Беше измамник и скътавка на килограм,но човек не.Изучи се за пожарникар,но в истински огън не е влизал,защото вечно го нямаше зает по важни партиини дела.Стана преподавател в пожарната,но не издържа и забегна при мутрите там парите били по-добри.Той на две магарета сламата не можеше да раздели.Какво и кога е учил в школата "Симеоново"не знаем вероятно е било в друг живот.Той завърши школата "Георги Димитров"за пожарникари и стана преподавател а после мутра,какво Симеоново,че и генерал го направиха,че и министър за 12 години!?Бог да пази България

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 **А**

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "КГБ":

    Алоуу , отиди към Благоевград, където е строено по времето на Боко и ще хванеш морска болест..
  • 37 Жан Виденов

    3 0 Отговор
    Защо горивата и храните в Турция и Македония са по евтини от тук винаги е било така имало ли е КОНТРАБАНДА НА ГОРИВО
  • 38 🐘🐘🐘

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Джони":

    Официално откриване през 2007-ма .
  • 39 гост

    4 1 Отговор
    Аз лично съм се завъртал на Хаинбоаз и имах късмет да се размина с колите от насрещното точно по завои с 60км/ч. При дъжд на завоя се беше отмила мръсотията от отбивката по-горе, понеже няма канавки, няма нищо и водата тече през отбивката, после после преминава през завоя и носи пясък и нямакакви черни сажди. Буквално задницата отлетя, никакъв шанс защото лява задна гума при десен завой е най-натоварената, а тя точно стъпва на хлъзгавата гадост. Всичко това е резултат от лошите пътища, управа и др, които все нещо претупват и правят не както трябва, а както могат да откраднат повече от проекта. Хора, не давайте 1лев за корупция, за да започне да намалява, докато всеки търси корупцията, няма какво да се промени.
  • 40 Чуденка

    10 1 Отговор
    Защо нашата страна се изкарва виновна като са носили туби с бензин

    Коментиран от #42

  • 41 Ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "pepi777":

    То и Балтов,и Севда,и Харизанов се водеха инспектори.
  • 42 Българка

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "Чуденка":

    Защото в Ада до казана с българи няма пазач.
  • 43 Българка

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "????":

    Остави това, а 250 починали от корона? Вчера цял ден ме преследва една картина от Дискавъри . Умрял слон и около него хиени, чакали, лешояди и гарги се боричкат и вият с пълен глас. Да ви прилича на българските медии?
  • 44 стига глупости

    13 0 Отговор
    минавам през този участък всеки ден ....път като път.....виражи пропадане дрън дрън....почваме пак да се плюем

    Коментиран от #48

  • 45 А бе каУн

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Професор Анастасия Герджиков":

    Не можеш ли да четеш!?2004 година. Какъв Борисов те гони?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Сийка

    7 0 Отговор
    От такива експерти очаквам предложение България незабавно да изплати по 1 млн Евро за всеки загинал. А случайно да си спомнят, че тази отсечка бе построена от македонската фирма Мавров??
  • 48 Българка

    9 1 Отговор

    До коментар #44 от "стига глупости":

    Е, да де но доста от плюещите тук изобщо не са минавали от там , но плюят. Експертите също. Сутринта един "експерт" клонящ към стоте , каза че минавал цели два пъти оттам и изтръпвал от ужас. Та аз, ако тоя го срешна някъде и аз ще изтръпна от ужас. Стига си плюхме държавата, искаме да ни уважават, ами дайте да си уважаваме държавата първо.

    Коментиран от #49

  • 49 Иво

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "Българка":

    Факт е че Българските пътища са едни от най опасните в света.

    Коментиран от #50, #57

  • 50 Българка

    7 2 Отговор

    До коментар #49 от "Иво":

    Факт е , че не си ходил никъде извън ЕС , щом мислиш така.
  • 51 Търновец

    2 1 Отговор
    Тук в Търново няма никaкви магистрали, а и да има някoга пак мakета ще ги майсторят. Колю Фичето е забрaвeна иcтоpия.
  • 52 въпроса

    3 5 Отговор
    Защо всички се правят че не знаят, че за да се напълни чекмеджето, се пести от асфалт, от качествена боя за маркировка и от знаци? За да има за крадеца с менискуса и разбойниците му от ГЕПИ, се пести от материали и качество и следват трагедии.

    Коментиран от #53

  • 53 Българка

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "въпроса":

    Ти защо се правиш на неразбрал, този участък го строи БСП и Станишев.
  • 54 Експерт

    10 1 Отговор
    Откак е направен този участък там няма нито един инцидент а е от най натоварените в бг а сега го изкарват пътя към ада! Минавал съм над сто пъти по него и не съм усетил дори дребен недостатък освен естествения наклон и селяндурите използвайки го да си вдигат адреналина с умрелите си дръгели.
    Ясно е, тренда е да се плюе по Боко дори за ланския сняг ама за такава драма е повече от просташко и вреди на цялата държава!

    Коментиран от #69

  • 55 МНОО УМЕН

    2 5 Отговор
    СТИГА ДРЪНКА БЕ СПЕЦИАЛИСТЕ ТАМ ИМА ЕДАНА ИДИОТСКА ОТБИВКА И ЕДНА МАНТИНЕЛА ПО СРЕДАТА НА ПЛАТНОТО В КОЯТО СЕ Е УДАРИЛ ПЪРВО АВТОБУСА ТАКАВА ПРОСТОТИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПРОЕКТИРА САМО ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНДЕТА КОЕТО Е ФАКТ
  • 56 АЛОООО

    3 0 Отговор
    ЗАЩО НА СНИМКАТА НЕ СЕ ВИЖДА ДРУГАТА МАНТИНЕЛА В КОЯТО ПЪРВО СЕ Е УДАРИЛ АВТОБУСА ЕЙ ПЛОСКИТЕ ШМЕКЕРИ ОТ ФАКТИ
  • 57 ttt

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Иво":

    12 месеца съм живял в Източен Тимор. Иди там в планината да видиш дали има пътища: 65 км ги вземахме за 3 часа и 20 мин. с 4х4 автомобил + една река, прекосявахме я без никакъв мост - направо се кръстиш и тръгваш напред да газиш.
  • 58 Шерлок

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Наблюдател":

    На повечето автобуси основният резервоар за гориво е отпред до вратата за пасажерите в дясно по посоката на движение - зад него е багажното.Удара е в мантинелите е точно там.Но за да се възпламени дизеловото гориво трябва температура от около 350-400гр.за да има взрив трябва да има голямо изпарено количество гориво дори и да започне горене около мястото на изтичане на горивото то не би възникнал внезапен пожар а постепенен при което вече пасажерите биха напуснали.Според мен нещо е катализирало горенето с такава скорост че хората не са имали време да напуснат.Въпросът е какво е то-спряга се нелегално превозван бензин- ако е това всичко е ясно - бензинът пламва и избухва мигновенно .Ами ако е терористичен акт с експлозив - макар че видимо по автобуса няма следи от такъв.Нещо е блокирало хората или ги е довело до състояние в което не могат да се евакуират сами - или ударна вълна вследствие взрив или газ от горенето - но този газ не се появява мигновенно . ........ много странна ситуация
  • 59 Шофьор

    1 0 Отговор
    Гешев рече - "аз съм ръката на Господ на Земята"! А над тях всички отвисоко гледаше АПИ!!! Хайде стига простотии кой крив, кой прав! Истината е, че всички "институции" в страната са за запориране и тотална подмяна на персонала!!! Начело с не подлежащата на контрол и обяснения АПИ. Няма какво да се лъжем - за временен диктат от военен тип сме, за да тръгнем да газим през блатото!!! Но и там няма никой, един сам Радев е! Пътища и магистрали... Трагикомедия, като всички друго - прост въпрос към АПИ: защо затворихте Хаинбоаз за два месеца и какво свършихте там за такъв сериозен времеви период?! Че се не вижда. А Риш? Мяза на г.з! А е камион, след камион и има още 4ри год. гаранция. Витиня на Хемус? Не е път, а гредоред! Троянски проход - природата си завоюва на обратно шосето, а на АПИ и не пука! Липсата на адекватна маркировка и сигнализация ПОВСЕМЕСТНО - просто бадава за шофьорите! И още, и още, и още...
  • 60 Кака Пена

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Ей не разбра ли? Тук става въпрос за МАКЕДОНСКИ автобус и МАКЕДОНСКИ водач...
  • 61 Кака Пена

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ШМАТКООООООО":

    А ЗАЩО за 12 години (дванадесет) Боко или някой от неговите министри не все "една кофа и едно валаче"?Че да направи това, за което сега съветваш Комитова?

    Коментиран от #65

  • 62 Кака Пена

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "От къде":

    Където и да са били, просто не са им давали думата, защото развалят РАХАТЛЪКА на Боковите хора!
  • 63 Курбанколи Пардимагомедов

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тъпанари":

    Вярно,че тогава Бойко беше никакъв.Да не би да мислиш ,че Тулупа е измислил схемите с процентите и кюлчетата.Доста преди него БСП,СДС,ДПС,царо,тройни коалиции и т. н.грабеха яко но Тулупа го доусъвършенства и се специализира в усвояване на средства и по европрограми-една част в шкафчето,една част надолу по веригата за хрантутници ,калинки и тем подобни,които сега са на барикадата,че им се изплъзва келепира.
  • 64 WENKO

    4 0 Отговор
    ЕИ да знаете ! БОКО Е ВИНОВЕН за ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ, ЗА КОРАБА КРАИ КАВАРНА, ЗА ЦЕНАТА НА ГАЗА, ЗА ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА, за ЦЕНАТА НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ, ЗА ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА, ЗА ПЪТНАТА МАРКИРОВКА, ЗА КОВИД КРИЗАТА, ЗА ФУТБОЛА В БЪЛГАРИЯ, ЗА КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ !......
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ДамаджанаРашков

    3 1 Отговор
    Този път е проектиран 2002-2004 година по едни стари правила! Какво означава това другари? Преди 18-20 години кой беше на власт НДСВ с бай Симо Саксофонски-Кобурготски. Баце тогава командваше МВР-то и няма нищо общо със Струма-та, а и между 2001 и 2005 Бойчето добре управляваше МВР-то /признали са го всички/. Така че питайте царя що такива пътища прави и си заврете шкафчетата по хралупките тролски. Магистрали, тикви и тем подобни глупости ги говорете на някой друг - вие нямате памет и сте толкова тъпи че не можете да разделите сламата на две магарета! А и Джипката я немаше тогава караха само лади нива. :)))
  • 67 До Дамаджана

    1 0 Отговор
    Правен е от БСПто !
  • 68 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    1 1 Отговор
    АМАН ОТ ИНСТРУКТОРИ.
    Гледайте си занаята и не говорете за нещо което не Ви е ясно.
    Подготвяйте си курсистите както трябва и стига сте давали акъл за нещо което не разбирате. Заедно с госпожицата от агенцията омръзнахте на хората. Май искате да седнете на стола на шефа на Автомобилна администрация. Имате малък проблем - образованието Ви не Ви стига.
    Гледайте си курсовете и не се показвайти и спете да коментирате .
  • 69 ББ ВИНОВЕН 140

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Експерт":

    ЯКО КРИЯТ ЧE AМ“Трaкия“,“Хeмуc“ и „Чeрнo мoрe“ c oбщa дължинa oкoлo L=1100 км ca прoeктирaни
    зa Vmаx.=Vпрoeктнa=120 km/h ,a нe зa „Aдминиcтрaтивнo“ въвeдeнa cкoрocт зa мaгиcтрaли
    oт 140 km/h.Вcичкo ce прoмeня:
    1.Рaдиуcи нa хoризoнтaлни и вeртикaлни криви.
    2.Нaпрeчни нaклoни q в %
    3.Прaвия учacтък зa изпрeвaрвaнe мeжду двe cъceдни криви.
    4.Видимocт при хoризoнтaлни и вeртикaлни криви.
    5.Дължинитe нa уcкoритeлнитe лeнти(Уcкoритeлни Шлюзoвe) при вливaнe в мaгиcтрaли oт друг клac път,кaктo и нa зaкъcнитeлнитe лeнти(Зaкъcнитeлни Шлюзoвe)
    при излизaнe (oтливaнe ) oт мaгиcтрaли и включвaнe нa пo-ниcък клac път.
    6.Прoмeнят ce и нaдлъжнитe нaклoни при cлизaнe и изкaчвaнe.
    И aз бих жeлaл,дa ce движa cъc cкoрocт 140km/h,“Дa aмa нe „.Пoрaди икoнoмичecки
    cъoбрaжeния e приeтo Vmаx=V прoeктнo=120 km/h oтгoвaрящa зa „Хълмиcт тeрeн“
    EЙ OТ AПИ ХAПИ - ВEРНO ЛИ E ТOВA КOEТO E КAЗAЛ EДИН ПРOEКТAНТ????? РAЗБOЙКO ВEРНO ЛИ E?????
  • 70 До 69

    2 1 Отговор
    Абе к рече тало такова, само ти ли още не си разбрал, че тая част от пътя е строена и пусната в действие от правителството на БСП ?! То бива демагогия, ама това вашето вече минава всякакви разумни граници !
  • 71 До 69

    0 1 Отговор
    Тоя ББ вече взехте да го предъвквате като магистрална труженичка през ерватив !