ФАКТИ.БГ
  • протест срещу насилието над жени-
  • нито една повече-
  • евгения владимирова-
  • медковец-
  • цар калоян-
  • александра станкова-
  • насилие над жени-
  • феминистки мобилизации

"Нито една повече" - пред ФАКТИ Александра Станкова обяви исканията на протеста срещу насилието над жени

От медията ни призоваваме всеки, който е абсолютен противник на насилието във всичките му форми и има възможност, да подкрепи присъствено или онлайн днешния протест

Публикувана: 25 Ноември, 2021 14:27
54 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2170
"Нито една повече" - пред ФАКТИ Александра Станкова обяви исканията на протеста срещу насилието над жени - 1
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България има множество национални проблеми и поради това задачите пред предстоящите законодатели и управленци са много обемисти и тежки по своята същност.

Безспорно един от най-големите проблеми, чието борене не търпи отлагане, е насилието над жени у нас и изобщо домашното насилие. Само през този месец има няколко смразяващи кръвта случая, като единият от тях - този на Евгения Владимирова, е с краен резултат смърт, причинена от съпруга ѝ заради налудничава ревност.

Провокирани от тази поредна ескалация на насилието над жени и това, че днес, 25 ноември, е Международният ден на за борба с насилието срещу жени, обявен за такъв от Организацията на обединените нации (ООН), от организацията "Феминистки мобилизации" организират протест.

Събитието в София ще се състои пред Съдебната палата и е с начален час 18:30, като организаторите му - "Феминистки мобилизации", споделиха за ФАКТИ, че планът е да се остане там през цялото време, а също и че демонстрацията ще бъде съпътствана от речи, песни, танци и всеки, който е абсолютен противник на насилието във всичките му форми и има възможност, е добре да се присъедини към събитието. От медията ни Ви призоваваме да го сторите. Време е като общество да обединим усилия срещу домашното насилие, защото то не е нещо, което касае просто някаква малка група хора, то е проблем за решаване пред всички нас. Време е и да спрем да реагираме и възмущаваме само когато засегнати са наши близки.

Протест с послание "Нито една повече" ще има и в три други български града - Велико Търново, Стара Загора и Варна. Подкрепящи инициативата протестни действия има и в Лондон от българки, емигрирали там. В протеста някои хора се включват и онлайн със снимки - нещо, което всеки може да направи като изпрати снимка с послание "Нито една повече" на Фейсбук страницата на организацията "Феминистки мобилизации".

Според интереса към събитието във Фейсбук се очаква то да бъде подкрепено от голям брой хора, а за да разберем какви са конкретните искания на организаторите от "Феминистки мобилизации", които са подкрепяни от много други граждански организации и редови български граждани (включително имат и подкрепа от чужбина), от ФАКТИ разговаряхме с Александра Станкова в качеството ѝ на представител на организаторите на протеста довечера.

"Ние се солидарилизираме с други организации, които във времето назад са говорили по тези въпроси. Нашите искания са малко по-всеобхватни и не са свързани само със законодателни промени", поясни в началото на разговора ни Александра Станкова, а след това изложи исканията на протеста:

"Най-вече искаме приемане на промените в Закона за защита от домашно насилие. Те вече са разработени от Министерство на правосъдието в началото на 2021 година и се надяваме най-сетне да бъдат приети от Народното събрание. Редица граждански организации и експерти са работили по тях, но политическата ситуация в последната година възпрепятства спешното им приемане. В същото време виждаме, че случаите на насилие ескалираха по време на пандемията.

Тези мерки ще помогнат да има повече превенция срещу домашното насилие и конкретно насилието над жени. Предвидено е да се събира официална статистика за размерите му, тъй като в момента такава липсва. Предвижда се също и разкриване на нови кризисни центрове за настаняване на пострадали от насилие - да има един кризисен център във всеки областен град, защото в момента имаме само 17 и те много често са препълнени. Сред мерките е и създаване на координиращ орган, който ще се бори с домашното насилие. Имаме нужда от централизирана борба с насилието и от комуникация между различните органи и институции в различните райони. Виждаме, че без тази координация няма достатъчно ефективност и така жертва на насилие може да бъде поставена в опасност.

Освен споменатите политики, в Закона за защита от домашно насилие и Наказателния кодекс трябва да се въведат и дефинициите за фемицит, насилие основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола", посочи тя и след това направи важното уточнение:

"Разбира се, ние говорим и за превенция. Това е най-важният момент, защото не може просто с промени в Наказателния кодекс да затворим страницата на проблема, не може да има действия само когато вече насилието е факт и има сериозни последици за жертвата.

Важно е да има и образователен, цялостен подход към борбата с насилието - не само с изменения в областта на наказателното право, а в редица други сфери - чрез реформиране на стари и създаване на нови институции, които да координират различните подходи централизирано.

Необходимо е да има обучителни програми за превенция на насилието на всички нива в образователната система, както и редовни програми за обучение на медицински работници, социални работници, полицаи, учители, юристи, психолози. Защото ние как можем да разберем, че една жена е в ситуация на насилие? Когато тя се свърже с тези психолози, юристи, медицински работници, полицаи, учители и въобще хора на отговорна публична позиция, те трябва да могат да разпознаят знаците и да могат да насочат жертвата на насилие към организации и институции, които могат да ѝ помогнат. Всички трябва да бъдем отговорни към този проблем, не само хората, които преминават през насилие.

Самата държава трябва да провежда системни национални информационни кампании за превенция на насилието над жени и домашното насилие, да се информира широката общественост за различните форми на насилие, на които жените редовно биват подлагани, за различните прояви на домашното насилие, информация за телефонните линии и кризисните центрове, които могат да бъдат достъпни за тях".

"Проблемът е доста сериозен, изисква много сериозна интервенция и много работа, която все още липсва", обобщи Александра Станкова.

"Виждаме, че в последната година, че и повече, този проблем не беше засегнат по никакъв начин в предизборните кампании на политическите партии. Не се говори за това, а виждаме, че всеки месец поне по една жена в България губи живота си. Виждаме и фрапантните случаи, които медиите коментират - за 17-годишното момиче от Цар Калоян, за Евгения Владимирова от София, за намушканата жена в Медковец. Има много случаи и ние разбираме за тях от медиите, тъй като нямаме национална статистика, която да следи проблема, като всъщност предвид липсата ѝ може да се окаже, че проблемът е с много по-големи мащаби", даде примери и изрази предположение представителката на "Феминистки мобилизации".

На въпрос на медията ни дали от организацията са осъществили контакт с с екипите, които в момента преговарят за коалиционно правителство, с призив да се обърне внимание в преговорите и този голям български национален проблем, Александра Станкова заяви следното: "Нямаме директни контакти, но сме подготвили отворено писмо. Всеки човек, ако пожелае, може да да влезе в нашата страница, за да го прочете и подпише. Ние в момента го изпращаме на почти всички депутати, които знаем, че имат отношение към проблема и ще бъдат в следващото Народно събрание, тъй като все още няма министри в редовен кабинет и не знаем към кого да се обърнем.

Миналата година също изпратихме подобно писмо и получихме отговор, който засягаше какви са съществуващите закони в България. Ние виждаме, че закони има много, но случаите на насилие нарастват. В този смисъл - да, законодателните промени са много важни, но те не са единствената важна стъпка, която трябва да се направи, за да се справим с насилието над жени и като цяло с домашното насилие.

От ФАКТИ дадохме повтарящ се пример, на който сме се наслушали и нагледали във времето, а именно, че полицията се отзовава на сигнали за домашно насилие, но в крайна сметка разчита на това, че съпрузите или хората, които живеят на семейни начала, ще разрешат сами проблемите си и това схващане на властите в някои случаи води до ужасяващи последици.

"В много от случаите, за които четем в медиите, този фактор го има. Особено в малките населени места, защото знаем, че там всички се познават и може би полицаите са приятели със самия насилник, имат връзки, а респективно от това и интерес да се потули конкретният случая на насилие.

Чували сме за много случаи на жени, подложени на насилие, които търсят помощ от полицията, но те не обръщат необходимото внимание на проблема. Затова тези хора трябва да са обучени да виждат знаците и да взимат нещата насериозно, защото един път ще е за крясък, но впоследствие може да бъдат повикани на място, на което е извършено престъпление. Трябва да е ясно за институциите, че има една динамика на насилието, то ескалира и трябва да се вземат мерки още в началния му стадий", коментира Александра Станкова нашата вметка.

"Замислих се над случая на Евгения Владимирова от София. Много хора казаха, че не са очаквали от нейния съпруг да стигне до там, тъй като от външен поглед всичко е изглеждало нормално. После обаче се оказа, че той я е следил с подслушвателни устройства на телефона, следил е чатовете ѝ и е съществувал този елемент на контрол и власт над нея, който е ключов в насилието. То се корени там. Знаците на власт и контрол, ако не знаем как да ги разпознаваме в нашата връзка и взаимоотношения, просто няма как да ги видим и няма как да вземем мерки. Поради това е важно не само самите жени, които са жертви на насилие, да ги разпознават, но и институциите, и хората, които ги репрезентират да могат да го правят", добави тя.

"Проблемът се корени в силата и контрола на мъжа над жената. Когато едно общество е структурирано по начин, по който един мъж е по-овластен, той може да черпи власт от това общество и така да получава и повече власт върху жертвата си. Дадохме примера с полицията. Когато насилникът бъде защитен от нея, той може безнаказано да продължи да прилага насилие. За това е много важно да говорим и за овластяването на жертвите на насилие. Важно е те да имат достъп до услуги. Важно е и да живеем в общество, в което, ако им се наложи да избягат, да има къде да отидат - не само в кризисни центрове. Също и да бъдат финансово осигурени, за да могат да направят този избор, да имат възможност да се обърнат към социални услуги, ако имат нужда от помощ за децата си. Трябва да я има тази социална помощ на обществено ниво, за да могат да избягат от насилие по-лесно, защото една жена в бедност по-трудно ще избяга от насилника си", заяви още Александра Станкова.

На финалния въпрос дали протестът ще стане перманентен, ако проблематиката продължи да се неглижира от държавата и обществото, събеседничката ни от "Феминистки мобилизации" отговори така: "Може би този протест ще стане перманентен, ако не бъдат взети мерки по проблема. Приканваме хора, които искат да се включат към нашия колектив, да го направят. Той е напълно хоризонтален и полът е без значение".

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Перо
1 Отговор
Скоро промениха закона в НС с който има защита от насилието над жени! Закона е достатъчно строг и не агитирайте за Истанбулската конвенция!

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +52

ЧОКИ
2 Отговор
ИМАМЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ЗАКРИЛА НА ЛИЧНОСТТА, НЕЗАВИСИМО МЪЖ ,ЖЕНА. САМО ЗАКОНА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА И НЯМА ДА ИМА ТОЛКОВА НАСИЛИЕ.СЪДА ДА СИ ВЪРШИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА.

Оценка:
-1 +43

Една жена
3 Отговор
Мъжете, които бият жените си, са категорични човешки отпадъци и е редно да подлежат на най-строги наказания!

Коментиран от #7


Оценка:
-25 +11

Нина
4 Отговор
Благодаря за автора за статията!

Оценка:
-32 +2

5
Този коментар е премахнат от модератор.
ПерОшина
6 Отговор

До коментар #1 от "Перо":


В закона имало защита от насилието над жени? Но нищо няма за насилието над мъже, ъ? И как този очевАдно дискриминативен закон е минал в НС? С чии гласове?

Оценка:
-2 +38

Един НЕжена
7 Отговор

До коментар #3 от "Една жена":


Предполагам, че по цял свят съществуват т.н. черни ВДОВИЦИ.Обаче за черни ВДОВЦИ никъде не се говори. Вашето компетентно мнение за въпросните, хм, вдовици, моля! И защо свеждате насилието над някого само до ...ръкополагане?

Коментиран от #32


Оценка:
-2 +24

8
Този коментар е премахнат от модератор.
Ха сега
9 Отговор
Петърчо, ти на джендърче ли се обиди, бе пиле, че трийна мнението ми? Много ви се иска комунизъм и ще си го докарате, а аз съм му свикнал.

Оценка:
-2 +14

pbdan
10 Отговор
При конфликт обикновено мъжката сила побеждава, но не винаги е така. Имах съученик чиято майка(120кг.) редовно биеше дребния си мъж(50кг.). Като направи 60г. човечеца откачи и спря да говори до смърта си. А иначе съм виждал мъже-канари които свиват уши като уплашено коте от дребна и вредна женичка. Това също е тормоз защото не се вижда от пръв поглед, мъжът не се оплаква от срам, а тормоза е постоянен.

Оценка:
-1 +28

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Подкрепям
12 Отговор
Крайно време е да се спре с този патриархален примитивизъм в нашето общество!!! Мъжете всъщност са яко комплексирани.

Коментиран от #15


Оценка:
-25 +6

13
Този коментар е премахнат от модератор.
Алфа Вълкът
14 Отговор

До коментар #13 от "Алфа Вълкът":


У дерето!

Оценка:
-9 +1

Под магарето
15 Отговор

До коментар #12 от "Подкрепям":


Има голям шанс тези напъни от патриархален, да го направят ислямски. Тогава ще си говорим за конвенции.

Оценка:
-2 +15

1520
16 Отговор
насилието е престъпление под каквато форма да е а когато е над жени трябва да се наказва без каквито и да са компромиси

Коментиран от #34, #41


Оценка:
-7 +3

Гост
17 Отговор
A кaквo прaвим cъc злoупoтрeбвaтa cъc Зaкoнa зa зaкрилa oт дoмaшнo нacилиe? Дa рeчeм, чe тoвa мъж ce cкaрa c приятeлкaтa\жена cи бeз cвидeтeли. Дocтaтъчнo e тя дa пoпълни клeтвeнa дeклaрaция, чe e мaлтрeтирaнa oт приятeля\мъжа cи и тoй трябвa дa дoкaзвa, чe нямa тaкoва нeщo, кoeтo e нeвъзмoжнo бeз cвидeтeли. И eтo гo гoтoв ocъдeн "дoмaшeн нacилник". В мoмeнтa нaд 90% oт "упoтрeбaтa" нa тoзи зaкoн e cвързaн cъc злoупoтрeби, нo държaвaтa ни рaзбирa ce нe я e грижa и нe прecлeдвa тaзи злoупoтрeбa c прaвa a тръcкa eдни глoбички пo 400лв. нa пишмaн нacилницитe. Eтo тeзи жeни прeчaт нa иcтинcкитe жeртви нa дoмaшнoтo нacилиe. И нe ми oбecнявaйтe, чe вcякa трeтa жeнa e нacилвaнa, зaщoтo тoвa нe e иcтинa, a ca изoпaчeни дaнни oт cъвceм другo прoучвaнe. И нe ми oбecнявaйтe,чe жeнитe нe извършвaт дoмaшнo нacилиe, зaщoтo дaжe нaпocлeдък ce нaблюдaвa прeвec в брoя нa жeнитe нacилници нaд oбщия брoй дoмaшнo нacилиe. Нo нa жeнa нacилник ce глeдa пo cъвceм друг нaчин oт oбщecтвoтo, дoри лeкo c уcмивкa.

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +23

18
Този коментар е премахнат от модератор.
Живко
19 Отговор
Може ли да живея добре ?

Коментиран от #46


Оценка:
-5 +0

Живко
20 Отговор
Защо вие искате аз да не живея много добре ?

Оценка:
-4 +3

ЛГБТ
21 Отговор
Това е като кампанията срещу домашната ракия, нито една (бутилка) повече.
За вас само задължителни ваксини, задължителна казарма и задължително домашно насилие, поне по няколко пъти седмично.

Оценка:
-11 +1

ттт
22 Отговор
Исканията са половинчати! Как така "не на насилието над жени"? Над мъже може ли? Трябва "Не на насилието", това го пише вероятно в поне сто закона, но правосъдието ни е ялово! И докато не накараме правосъдието да работи, насилия винаги ще има. И тъй каато жените са физически по-слаби от мъжете, съответно е по-лесно да бъдат насилвани. Въобще при тази ни правосъдна система реално нямаме нужда от Народно събрание, защото каквито и закони да създадаат, ако не се спазват, все едно че ги няма!

Оценка:
-1 +14

Професор
23 Отговор
Отдалече започва артилерийската подготовка за лгбткюабвгд сватбите... Аз лично съм свидетел как стана това в Америка, едно консервативно и нормално общество, с нормални и приветливи хора, с прекрасни християнски добродетели бе извратено с такива истории. Така се стигна до причината те да се размахват -- узаконяването на лгбткю сватбите и проникването на тази идеология дори и в детските градини. Ровенето в престъпността е любим похват за разлагане на обществото. Вместо да се преследват престъпниците, се дава трибуна на жертвите. Те разказват техните покъртителни истории. Обществото се подготвя за ПРОМЯНА. Промяната е от поносимото към ужасното...

Оценка:
-1 +15

24
Този коментар е премахнат от модератор.
123
25 Отговор
Винаги %-та жертви на насилие са мъже.ФАКТ!Това е двоен стандарт и лицемерие ,да се пазаят с доп. закони само жени.А тез тъ.п.и женици какво ще кажат за жертвите на изнасилване,педофилия,клани пенсионери за 20лв., тъмнозелени тормозещи българите?Защо не протестират за справедливост за всички?Ама тя овчицата си мисли,че има съкровище м-у краката, и цял свят се върти около него.Другите кучета ги яли.

Оценка:
-2 +12

Видимо е
26 Отговор
Видимо е състоянието на обществото само по коментарите под тази статия! Повечето са от мъже, смятащи за нещо нормално насилието над жени. И се оправдават с какво ли не.

Коментиран от #31


Оценка:
-15 +2

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Мотивация отрицателен
28 Отговор

До коментар #17 от "Гост":


вот: като цяло съм съгласен с мнението, но не приемам политкоректни евфемизми като "приятел/приятелка" по адрес на човек, с когото предбрачните ни отношения са ...хоризонтални. Такива хора на български се наричат "любовник/любовница". Не го ли знаете?

Оценка:
-0 +7

православен
29 Отговор
само да отметна че виждам на къде бият нещата, ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗАБРАВЕТЕ, ще стане страшно и тоя път ще има резани гейски кратуни.

Оценка:
-1 +16

православен
30 Отговор
а барнахте децата, а парада или там какво е недоразумението ще е кървав

Оценка:
-1 +16

Още по-видимо е
31 Отговор

До коментар #26 от "Видимо е":


че, някои "фактори", обгрижвани грантово от чичко Джорджи "филантропина", не желаят равенство пред закона на мъжете и жените, като драпат единствено жените да бъдат третирани като жертви на домашно насилие. Пък мъжете, особено когато не са от една определена раса и/или не изповядват една определена "религия" - да ги папкат едни домашни любимци...

Оценка:
-1 +18

Чакай си
32 Отговор

До коментар #7 от "Един НЕжена":


компетентното мнение! За черните вдовици Шорош още не им е спуснал ...директива;-).

Оценка:
-0 +14

Отново
33 Отговор
Докато комплексарите си хейтят в коментарите, още една жена е убита днес!

Коментиран от #36


Оценка:
-12 +1

1521
34 Отговор

До коментар #16 от "1520":


А когато насилието е над мъже компромиси допустими ли са?

Оценка:
-1 +11

35
Този коментар е премахнат от модератор.
Професор
36 Отговор

До коментар #33 от "Отново":


А колко мъже са убити днес? Изобщо, според Вас, важен ли е полът на жертвите на престъпления? Защо искате СПЕЦИАЛНО да се съсредоточите върху ИМЕННО това разделение? И -- какво ТОЧНО искате? Да спрат подобни престъпления като с магическа пръчка? Статистически е доказано, че съсредоточавайки се върху самото престъпление и популяризирайки го, този вид престъпност само нараства. Ако действително искате този вид престъпления да намалеят МЛЪКНЕТЕ и работете ТИХО и УПОРИТО с правораздавателните органи и полицията за да се постига това!

Оценка:
-0 +14

37
Този коментар е премахнат от модератор.
38
Този коментар е премахнат от модератор.
ПРОЗРАЧНО
39 Отговор
УЛИЧНИЯ БОКЛУ ПОЧНА ДА ПОДГРЯВА ПРИЕМАНЕТО НА ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ОТ КИРЧО И КОКОРКО

Оценка:
-0 +14

Потрес
40 Отговор
Повечето коментатори са фенове на боя като гледам. На зле вървим. Аман от агресия и простотия.

Коментиран от #45


Оценка:
-11 +1

Вярно
41 Отговор

До коментар #16 от "1520":


Именно компромисите доведоха до упадъка на морала, в който е затънало обществото ни. Никакви компромиси.

Оценка:
-0 +7

Тъпа та дрънка
42 Отговор
Кви са тия глупост? Защо престъплението да се гледа според пола??
Не трябва ли да се осъжда престъплението независимо от пол, религия, раса и т.н...

Оценка:
-1 +12

43
Този коментар е премахнат от модератор.
ВСИЧКИ БИТИ
44 Отговор
жени МОМЕНТАЛИЧЕСКИ ДА НАПУСКАТ НАСИЛНИЦИТЕ СИ И ТАКА НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ НАСИЛВА, АМА ВЪОБЩЕ! ДОКАТО СА ЖИВИ.
Интересно какво да правим с ежедневното морално и психическо насилие на тъпите жени върху мъжете им?!?!

Оценка:
-1 +7

Найтрес
45 Отговор

До коментар #40 от "Потрес":


Повечето коментатори НЕ са фенове на т.н. Истанбулска нещо си като гледам. На добре вървим. Но ! - аман от агресия и простотия от страна на глашатаите на "филантропа" Сорос!

Оценка:
-1 +9

Преквалифицирай се
46 Отговор

До коментар #19 от "Живко":


в "Живка" и ще живееш добре.

Оценка:
-0 +4

Пророка !
47 Отговор
Според Библията и Корана,жената е говеда,което трябва да се бие с пръчка всеки ден,за да не се отклонява от правия път.

Коментиран от #48


Оценка:
-7 +1

Скептика
48 Отговор

До коментар #47 от "Пророка !":


Цитирайте, молим, Библията по темата! За корана нямам никакви съмнения...

Оценка:
-0 +4

ИВАН
49 Отговор
Горките жени не са виновни, когато изядат някой и друг тупаник, виновни са евреите които измислиха еманципацията - та да размътят и малкото акълец на нашите благоверни съпруги и другарки в живота

Оценка:
-0 +4

ПИТАМ ПОДЛОГИТЕ
50 Отговор
ПАК ЛИ НИ ПОДГОТВЯТЕ ДА ПОДПИШЕМ СТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ? ИСКАТЕ ПАК ДА СКОЧИМ ЛИ ? ДОКОГА ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ПОДЛОГИ ?

Оценка:
-0 +10

tomito
51 Отговор
Жената и в момента има повече права от мъжа. Когато си привелигирован е цинично да говориш за равноправие.

Оценка:
-0 +6

Бай Шиле
52 Отговор
Г-жо Станкова,готова ли сте да декларирате,че не сте обвързана с една фондация,силно оспорвана в Унгария?

Оценка:
-0 +4

протестър
53 Отговор
Присъединявам се към протеста но да ми платят като на организаторите.

Оценка:
-0 +3

Фил
54 Отговор
Онзи ден една 24годишна биеше на ред в магазина, сигурно и тя е малтретирана!И като гледам доста майки пошляпват децата си пък после насилие!?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5