Last news in Fakti

25 Ноември, 2021 17:04 2 980 34

БСП са верни на своите антипазарни догми. Конфликтът не е в търговския статут на болниците

  • бсп-
  • болници-
  • търговски дружества-
  • здравеопазване-
  • евгений кънев

Лекарите трябва само да правят диагностика и да предписват терапия, т.е да лекуват

БСП са верни на своите антипазарни догми. Конфликтът не е в търговския статут на болниците - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Кънев, икономист:

"БСП, верни на своите антипазарни догми, виждат проблема на здравеопазването в търговския статут на болниците.

Нещо като да смениш гумите вместо пътя, когато колата ти друса.

Трябва да се признае, че здравният сектор е възможно най-сложният икономически сектор и поради това най-труден за постигане на ефективност.

Три са основните причини:

1. Потребителят не разбира по същество съдържанието, формата и качеството на здравната услуга;

2. Поради това ключова фигура в системата са лекарите, а не пациентите;

3. Цената се заплаща в някаква пропорция между пациента, държавата (НЗОК и МЗ) и евентуално частните здравни фондове, но в този процес арбитри са лекарите и здравните заведения зад тях.

В условията на пазарна икономика в здравеопазването силата в ценообразуването е в предлагането, защото търсенето се ориентира по косвени признаци за него - локация, наличност, качество и цена. А последните са в в силна зависимост от държавната политика. И понеже тя е насипна, късогледа и политически мотивирана - скандалите и провалите са ежедневие.

От професионалните си ангажименти с клиники у нас и в чужбина мисля, че най-голямата язва на нашата здравна система - освен липсата на електронизация(!) - е поставянето на лечителната и финансовата функция в ръцете на едни и същи хора.

Казано по-просто: лекарите трябва само да правят диагностика и да предписват терапия, т.е да лекуват.

Ето практиката в топ болница като Хайделберг, Германия:

Лекарите поставят диагноза и лечение без оглед на тяхната цена и съответна мотивация за погрешни диагнози, а тяхното ценообразуване се прави от НЕЛЕКАРСКА администрация, независима от лекарите, по ценоразписи, които са одобрени от финансиращите органи - здравната каса и частните фондове, а в случаите на държавните болници - от назначен от тях екип.

Практикуващите лекари нямат място в този процес!

Ако този конфликт на интереси не се реши, всяка реформа е преливане от пусто в празно.

Конфликтът не е в търговския статут на болниците. Нещо повече - без него и собствена стопанска сметка - ще имаме все едно държавни организации на дотации с политически назначена управа".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    31 3 Отговор
    Когато пациентите станат официално "потребители" то значи, че ликвидацията е само въпрос на време.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гадно

    41 4 Отговор
    Проблема е, че пациента го ползват за банкомат като целта на търгашите от бялата мафия е да го източат и него, и здравната каса.
  • 4 ЧАПАЕВ

    25 0 Отговор
    ДОБРЕ СИ МРЕМ, ПО СТАХАНОВСКИ - ПЕТИЛЕТКАТА ЗА 3 ГОДИНИ!

    Коментиран от #12

  • 5 ДО 3

    8 7 Отговор
    А ЗА КАКВО СА МУ НА УМРЕЛИЯ ПАРИ?
  • 6 Госあ

    31 6 Отговор
    “ Нещо като да смениш гумите вместо пътя, когато колата ти друса.” 😂 мноого добро сравнение 😂 Аве всички седесари ли са такива неземни тъпанари…и кой още гласува за тях, не ми е ясно
  • 7 очилатко

    45 5 Отговор
    Едно време, когато здравето не беше обект на търговски взаимоотношения, здравеопазването беше безплатно, място в болниците /без пари/ имаше за всеки, имаше превенция, задължителни детски дентални прегледи /зъболекар/ и бяхме по-здрави. Да ти пикам на пазарното здравеопазване.

    Коментиран от #16, #30

  • 8 Пазаргад

    25 3 Отговор
    Наречи го икономист и не го обиждай повече, ако и това разбере.
  • 9 РЕАЛИСТ

    30 3 Отговор
    Ама в тая болница в Хайделберг , като изчислят лечението, кой плаща? Ако работиш , имаш здравна осигуровка и нищо, ама нищо не плащаш. Ако си социално слаб, плаща държавата. Най големите кожодери в здравеопазването в Европейския съюз са в България.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 3.14К

    25 3 Отговор
    Евгений Кънев изглежда говори за крематориуми, а не за болници! Той е тотално облъчен и едва ли някой ще му повярва, освен себеподобните истанбулци!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Посетител

    26 1 Отговор
    Много ми е интересно, този хубостник - като иде на лекар, дали му вика: - Докторе, дай ми половин кило здраве! - Здравето не е стока!!! Аман от пазарни талибани!!!
  • 14 Сандо

    21 1 Отговор
    Когато здравеопазването /а и не само то/ стане заложник на парите,то не може да бъде друг резултата.И Кънев и къневците само си мислят,че с пари всичко се постига.

    Коментиран от #32

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 По него време

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "очилатко":

    Границите бяха затворени. Върнете времето да видите що ще стане.

    Коментиран от #26

  • 17 Кинжал

    16 0 Отговор
    ..."Нещо повече - без него и собствена стопанска сметка - ще имаме все едно държавни организации на дотации"....дрън, дрън ...че какво лошо има общинските и държавни болници да са на дотации, нали здравеопазването уж е безплатно по конституция и грижа на държавата. Идеята е държавните болници не да печелят, а да лекуват. Здравната каса не трябва да обслужва частните болници, те щом искат да си направят частни каси, нали затова се наричат частни болници, за да оцеляват сами на свободния пазар, а не чрез машинации да източват държавната каса.

    Коментиран от #19, #29

  • 18 След години

    4 0 Отговор
    Ще има песен : "популизмът си отива, спете спокойно деца"...
  • 19 Човече,

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кинжал":

    Вземи я прочети тая Конституция. Или поне чл. 52.

    Коментиран от #22

  • 20 Смесване на олио и вода.

    9 1 Отговор
    Смесване на болница и търговец.
  • 21 Перо

    18 1 Отговор
    Пълни глупости! Само в БГ има фирмена организация на лечебната дейност,измислена от Драгалевския лаборант и приравнена с бакалниците! Финансирането в БГ става пак от държавата,чрез НЗОК и доплащана от пациентите! В здравната пътека са разчетени само разходите за лечение,а от нея се избиват и заплатите. Нужна е тотална промяна, също да се отрежат частните болници от държавно финансиране! Трябва да се направят и частни здравни планове с различни опции!
  • 22 Кинжал

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Човече,":

    Чл.52
    (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

    Е, и?

    Коментиран от #24

  • 23 Стефан Петров

    13 1 Отговор
    Българските лекари приеха американските навици- да лекуват, но да не излекуват. Излекуваният пациент не им носи доходи. Поради това и по БТВ има толкова много реклами на лекарства, които премахват болката, но да се лекува причинителя на болката не се говори.
  • 24 Тъй де

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Кинжал":

    Условията определени със закон включват безплатна помощ до 24 часа при спешност. При някои заболявания и под 18 г безплатно е джипито. Оттам нататък нищо. Това че тарикатите ходят за всяко нещо на спешния кабинет няма да ги направи здрави безплатно.
  • 25 Кога?

    1 3 Отговор
    Дрегер за проф.Михайлов?
  • 26 очилатко

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "По него време":

    Що, сега с тези сертификати не са ли затворени???? Ръгаш поредния бустер, печат на сертификата, одобрен си, можеш да излизаш.
  • 27 БСП на Бунището

    3 5 Отговор
    Комунистите това го правиха 45 години и 30 след това - Да доят Народа чрез Държавата !!Ми той Народа вече го няма бе,червени Цървули....Работи в Евросъюза за 2500 евро на месец ,ще получава 1000 евро пенсия след това ...Тук останаха 2 милиона и половина пенсионери от които 1.8 милиона под 300 евро пенсия и балъци да работят на Олигарси и Приватизатори за без пари....Брой пет години от днес и България ще е ТРИ милиона....
  • 28 Лекар Образна диагностика

    3 3 Отговор
    Писанието по-горе е ясен пример защо икономисти не трябва да се бъркат в здравеопазването. Абсолютно неразбиране на функционирането на системата. А примерите с Германия са абсолютно несъстоятелни. И там отношенията са финансово мотивирани. А че напъните за промяна на статута на болниците ще доведе до хаус е ясно на всеки грамотен човек. Когато дълги години си водил една система в определена посока, не може внезапно да и удариш "спирачката" и рязко да поемеш в нова посока. Просто ще "обърнеш колата".
  • 29 Лекар Образна диагностика

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Кинжал":

    Здравната каса " обслужва" само пациентите, а те имат право да изберат къде да се лекуват. Няма държавни болници. Това са също частни предприятия, с принципал община или ведомство. Здравната каса не е държавна, а обществена организация. Крайно време е да разберете, че Ямбол не е Стамбул.
  • 30 И аз да кажа

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "очилатко":

    И колко беше продължителността на живота при тая "идилия", умнико ? Каква беше смъртността от различни причинители- преди да пишете т.ъпите си мнения, защо не направите някоя статистическа справка? Хем тогава не бяхме толкова застаряла нация! 1000% е прав авторът, ама нали трябва да дадете рамо на червените! Няма и никога не е имало безплатно здравеопазване- просто цената се е изсмуквала през други пера- за сметка на ниски заплати, в ущърб на модернизацията и технологиите и накрая соцът се срути точно по тази причина
  • 31 Е Кънев?? Работиш за "Бялата Мафия" нищо

    2 1 Отговор
    Не чухме от теб по този въпрос 12год??? Къде беше, защо мълча?? ВЪРХУШКАТА НА ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ СВИКНА НА МНОГО ПАРИ, ЗА ТОВА И ТИ ПИШЕШ!! , СТАНАХА ТЪРГОВЦИ, А ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ИЗВАДИ ПАРИ И ДА ПЛАЩА!! ЗАТОВА Е Кънев си Е. Б А В Ай. М А Й К А Т А!!
  • 32 Айде бе

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Що, ти си открил доктори, които работят без пари ли? Или ще ги оковеш и задължиш да те лекуват?
  • 33 Един

    0 0 Отговор
    Икономист със страшна разрушителна сила ! И също толкова смъртоносни идеи за "пазарна икономика" ! Къде видя пазара бе, образ?
  • 34 Гражданин

    2 1 Отговор
    Вън тэрговците от храма Един път плащаш здравни осигуровки,втори път плащаш като те лекуват.Най престъпното здравеопазване.Направиха здравната каса за да източват пари по клинични пътеки.Числото е 12 милиарда но година .Престъпници вървете в ада