ФАКТИ.БГ
  • веселина ганчева-
  • медицински специалисти-
  • синдикат на българските медицински специалисти-
  • здравеопазване

Поредната сестра от Синдиката на българските медицински специалисти, която уволняват. Веселина Ганчева пред ФАКТИ

"Докато се вземе решение в полза на сестрите, те просто ще изчезнат. Една сестра се грижи за от 30 до 50 човека едновременно", посочи сестра Ганчева

Публикувана: 25 Ноември, 2021 17:12
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 14255
Поредната сестра от Синдиката на българските медицински специалисти, която уволняват. Веселина Ганчева пред ФАКТИ - 1
Веселина Ганчева; Кадър: ЕвроДикоФ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 82 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С писмо, изпратено по куриер, на 8 ноември 2021 година е била освободена главната медицинска сестра на Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести “Света София” Веселина Ганчева.

По куриер, защото в момента на освобождаването си Ганчева била в болничен. Освободена е след многократни сигнали от нейна страна към институциите за неправомерности, извършвани в болницата, ръководена от Любчо Пенев. Мотивът е изтекъл договор.

Освободена е и в момент, в който медицинските работници изнемогват под напъните на поредната вълна от COVID-19, а броят на специалистите видимо не достига.

Освен медицински специалист, Веселина Ганчева е още член на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). След Мая Илиева, Бойка Анастасова, Надежда Маргенова, Елена Якшева, Веселина Ганчева е петият медицински специалист, който бива освободен от работа само за периода от създаването на синдиката - 2019 година, досега.

“Аз съм поредният човек от управлението на Синдиката на българските медицински специалисти, когото уволняват. Това е съвсем тенденциозно. На никого не му е приятно някой непрекъснато да му посочва грешките, при положение, че 30 години е изпълнителен директор и е свикнал да държи в страх и подчинение всички работещи в лечебното заведение. В МБАЛЛББ “Света София” редът е “аз казах” и “каквото реши г-н Пенев”. Нямаш думата - каквото и да предложиш, дори и да опиташ да разговаряш, не биваш чут. Затова се принудих да започна да пиша към институциите”, разказа медицинският специалист пред ФАКТИ.

Сестра Ганчева посочи още къде е коренът на проблемите с директора на болницата:

“Първата ми битка беше през 2019 година. Тогава в реанимацията на болницата бяха останали трима души, които караха денонощни дежурства и не излизаха от болницата. Едната от колегите беше на 74 години, накрая вече спеше права. Предложих или да се вдигнат заплатите, за да намерим още хора, които да запълнят липсите, или да закрием хирургията, защото хирургията и реанимацията са свързани - няма ли реанимация, хирургията не може да работи. Настана голям вой, принудих се да започна да пиша до институциите.

Тогава г-н Пенев ми даде една заповед, в която трябваше да изпълнявам ролята и на старша сестра, и на главна сестра, и на редова сестра. Поисках да ми направят длъжностна характеристика, трима лекари се събраха и я направиха. Последва ново писмо от мен, че не мога да изпълня тази длъжностна характеристика с четири човека, при положение, че по стандарт в реанимацията трябва да има непрекъснато 24-часово наблюдение от специализиран екип. Няма как екип от четири човека, единият от които е жена на 74 години, да отговаря за пациентите. Това вреди и на пациентите, и на работещите. Отказах да работя по този начин. Не ме послушаха, аз продължих да пиша до институциите, включително до министъра на здравеопазването - тогава Кирил Ананиев. Когато казах, че ще обявя и пред медиите, вече се събра Бордът на директорите. Говориха - никой друг не присъства на техните разговори, не разбрахме какво са говорили, но получих обаждане от директора, каза: “Ганчева, заповедта е отменена”.

След 10 минути ми се обади г-н Ананиев, също каза, че заповедта е отменена. Става дума за заповедта, с която на мен ми беше наредено да извършвам три работни длъжности. Проблемът обаче изобщо не беше решен - в реанимацията продължаваха да работят три сестри. Казах им го. Това не е нормално.

Бях писала и до парламентарната Комисия по здравеопазване. Оттам изискаха министърът да даде обяснение какво се случва с нашата реанимация. Стигнахме до Народното събрание”.

След тези събития Веселина Ганчева преминава към COVID отделението на болницата, където работи една година. “Там непрекъснато се борихме срещу това, че нямаме например защитни средства. В края на миналата година поради липса на персонал затвориха две отделения - туберкулозната клиника и COVID отделението. По никакъв начин ръководството не се опита да задържи хората, които малко по малко започнаха да си тръгват”, каза още тя.

Уволнението на медицинския специалист идва на фона на четвъртата вълна от COVID-19. “Естествено, че това не е адекватно. В рамките на две години над 50% от персонала напусна”, посочи тя.

Веселина Ганчева постъпва в Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести “Света София” преди малко повече от три години. Започва работа като главна сестра, като първоначално е назначена до обявяване на конкурс. Конкурсът се провежда след няколко месеца и сестрата го печели. Длъжността ѝ е мандатна - със срок от три години.

“Откакто съм там, скачам за всичко. Това уволнение не е нещо неочаквано, просто не очаквах да го направят по този начин. Предполагах, че когато обявят нов конкурс - тъй като длъжността е мандатна със срок от три години, просто ще кажат, че не съм се справила или нещо друго. Обикновено, когато мандатът изтече, главната сестра е оставена да работи до провеждането на конкурс, тя се явява и ако спечели - остава, ако не спечели - остава като редова сестра”, посочи Ганчева.

“Ще съдя г-н Пенев за неправомерно уволнение, и то не за друго, а за да покажа на колегите, че не е толкова страшно да се опълчиш на един ръководител. Крайно време е тази огромна мандатност - 30 години, на самозабравилите се директори на болници, просто да се отмени. Синдикатът на българските медицински специалисти ще подаде и съдебен иск към Комисия за защита от дискриминация. Във Варна две наши колежки бяха неправомерно лишени от допълнителни средства, подадохме иск към Комисията и спечелихме тези дела. Мая Илиева също продължава да води своето дело”, категорична беше сестра Ганчева.

Според нея никой не може да постигне сам промяната в отношението към медицинските специалисти. “Нужна е политическа воля от всички партии и звена. Никой не може сам да промени системата. Вчера имаше преговори за съставяне на правителство и дискусия относно здравеопазването. Да, БСП държат болниците да не са търговски дружества, но никой не предлага реален проект как да се случи. Докато се вземе решение в полза на сестрите, те просто ще изчезнат”

“Хората или не си дават сметка защо смъртността е толкова висока, или просто си затварят очите. Според официалната статистика и изчисления на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, една сестра, за да има качествено обгрижване на пациентите, трябва да отговаря най-много за пет човека. Една сестра се грижи за от 30 до 50 човека едновременно. Има и по-тежки случаи - една сестра работи в няколко отделения. Да не говорим, че през нощта работи сама - без санитар. Да не говорим, че събота и неделя колеги от провинцията ни разказват как нямат лекар - викат лекаря по телефона при спешен случай. Това е картината и тя трябва да се промени”, завърши Веселина Ганчева от Синдиката на българските медицински специалисти.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 82 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
жжжжжж
2 Отговор
така де . промяната е факт. предните не я уволняват. новите правят това.

Коментиран от #25


Оценка:
-60 +46

Смех
3 Отговор
И? Когато здравния фашизъм и търговксото отношение спре и на мен ще почне да ми пука за сестри и дофторе...

Коментиран от #10, #22


Оценка:
-24 +65

Рошко
4 Отговор
Не разбрахте ли че всячески се използва да се пречи на хората да бъдат лекувани, и това не е само в бг, да ви е честито новив световен ред

Оценка:
-9 +112

ПЕЕВ
5 Отговор
РАДЕВ ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е ИЛИ ТЕБЕ ТЕ ИНТЕРЕСУВАТ КИТАРАТА И ХОРАТА.

Коментиран от #26, #33


Оценка:
-61 +50

Мими
6 Отговор
Любчо Пенев цял живот директор на болница, жена му също че и синът му също на една от големите държавни болници , значи миньор е Мос татко миньор ще съм и аз ...., перефразирайки си го с директор , е как става това????

Оценка:
-1 +104

сигурно
7 Отговор
Няма ли физическо отстраняване на крадци в бели манти ,промяна в болниците няма да има !

Оценка:
-2 +84

редник
8 Отговор
Браво на медицинскАТА специалистКА сестра Ганчева!
Искаме по-добри условия в лечението, но подкрепихме ли сестрите?...

Коментиран от #34


Оценка:
-2 +98

Интензивното
9 Отговор
Сестрите,санитарите и част от докторите нямат никаква вина за здравния фашизъм.Те не виждат нищо от това,че работят в търговски дружества,защото високите заплати и печалбите отиват в точно определени лица да речем доктори и директори,които се отчитат на БЛС мафията.В тези среди вършее и така наречената "професорка мафия",които професорчета са сбирщина от корумпирани специалисти носещи на раменете си протежета с купени титли.Новото правителство трябва да вдигне драстично заплатите на сестри и санитари и да изрине "професорската" сган от медицината.БЛС трябва да бъде премахнат в този си мафиотски вид,защото са слуги на парите и всякакви интереси

Оценка:
-3 +101

vinety$
10 Отговор

До коментар #3 от "Смех":


Когато здравето изчезва, единствените които стоят на пътя на адската мъка, болка и смъртта биха били сестри и доктори. Ако обаче сте ги затрили защото не ти било пукало и хората са те напуснали, ставаш великомъченик.

Оценка:
-2 +36

Този Синдикат на Медицинските
11 Отговор
Специалисти, го Удариха на Политика!! Както КНСБ и Подкрепа излизат Дирижирано от ГЕРБ на Протести! Не са никакви синдикати, Гербави Калинки и Търтей!! И Тази сее изнизала в Отпуска, като Гербавите шефове през Лятото!! Да каже за какво е Уволняват, а не Общи приказки!!

Коментиран от #14, #23


Оценка:
-45 +8

Сатана
12 Отговор
В Конституцията на България пише,че граждау имат право на медицински грижи и лечение.Да,ама на всички нас това право ни беше отнето.Болниците са празни а в тях вече почти няма персонал или ако има отказва да лекува живите а се занимава само с умрелите защото от тях има келепир.В Бг никой не мре от болести различни от КОВИД,а политиците само ни натякват,че имало натиск на болниците.Ами,ние сме във война и ще ни оставите да омрем на улицата,нали?

Оценка:
-2 +39

Ами ...
13 Отговор
"нямаме например защитни средства" Недопустимо. Ужасно В болниците се налага стотици милиони именно за борба с covid. Къде са парите?!

Оценка:
-2 +44

Абе ,
14 Отговор

До коментар #11 от "Този Синдикат на Медицинските":


Па земи прочети статията де ..

Оценка:
-1 +13

АЛООООУ
15 Отговор
УВОЛНИЛИ СА ДВАМА МАКЕДОНСКИ МИТНИЧАРИ ЧЕ СА ПРОПУСНАЛИ РЕЙСА .................. А НАШИТЕ МИТНИЧАРИ НА ДВЕ ГРАНИЦИ ЗАЩО НЕ СА УВОЛНЕНИ ?

Коментиран от #19


Оценка:
-4 +32

Подкрепям
16 Отговор
старши сестра Веселина Ганчева!

Директорите на държавни болници - с три годишен мандат след конкурс по документи за упражнявана лекарска професия минимум 20 години и представен проект за управление на болницата през три-годишния мандат, пред Комисията за здравеопазване в Народното събрание. Да се назначават директно от Народното събрание, защото МЗ е потънало в шуробаджанашка корупция.

Оценка:
-1 +33

Ттттэж
17 Отговор
Промяната идва. Сега е ред друхи да станат милиардери. Нямало сестра?За управляващите има.

Оценка:
-3 +24

Абсурдистан
18 Отговор
Имам близка, която работи като медицинска сестра в бяла държава. Нормата е грижа за 4 болни. Вие си правете извода в каква държава живеем.

Коментиран от #20


Оценка:
-4 +49

19
Този коментар е премахнат от модератор.
ми ,
20 Отговор

До коментар #18 от "Абсурдистан":


Затова 1/3 от българските медсестри избягаха в чужбина ...

Оценка:
-1 +38

9689
21 Отговор
DА каква е истината?

Оценка:
-1 +9

Търпин
22 Отговор

До коментар #3 от "Смех":


Дано влезеш в болница да те видя тогава дали ще ти е "смеех" идиот такъв.

Оценка:
-3 +14

Стига!
23 Отговор

До коментар #11 от "Този Синдикат на Медицинските":


Лично познавам сестра Ганчева! Свестен човек е! Малко са като нея!

Оценка:
-1 +27

Пенчо Стоянов
24 Отговор
Кирчоооооо, какво става бе, канадско-американска подлого....Дървото чака !

Оценка:
-11 +21

Альооо
25 Отговор

До коментар #2 от "жжжжжж":


Жужи,това е герберасткото наследство.Стига си бръмчала.

Оценка:
-2 +12

Свиквай
26 Отговор

До коментар #5 от "ПЕЕВ":


Пеев, свиквай с Радев 😉

Оценка:
-6 +2

Що не става
27 Отговор
Що не става с другите синдикати интересно. А тези само пишат доноси и съботирате труда на другите. Трябва дружно да се отървем от тези мърляви доносничил.

Оценка:
-9 +3

Анонимен
28 Отговор
И кого засплашва тя. Или като ги съдиш и не можеш с доказателства да докажеш твърденията и нерви такси разноски по делото/делата. Безсмислено според мен. И нас цели семейства костов, царя бойко и нещо в полза тях, а обратното вреда в полза нас, нерви и сие. Сега има ранота, а при тях се затваряха работни места и нямаше изход. Пускаха чрез конкурси за Гърция, но бяха някои с бебета, други с тежки увреждания операции и болни ги уволняваха като им казваха костовисти бкп, тук не е санаториум, нищо че тия за санаториума бяха само на 44,48 г. Никой не е застрахован, днес, вчера от болест. Тогава имаше диктатура, виждаш несправедливост и мълчиш, а днес мед сестра и други наежени бежко ежко с бодли ще съдят, а кога десните бкп комунисти изредихме ви ги уволняваха родители двама, а герб посегнаха и на порасналите ни деца. Как е 20 г и оцеляхме. Човека е като камък. Свиквайте млади хора да се борите в живота, а не да чакате всичко на готово.

Оценка:
-11 +4

Libre comment air
29 Отговор
Ами всяко зло за добро....който е уволнен да ттяга куфарите и терминал2 и на запад където се търсят всякакви работници....

Оценка:
-1 +6

ТРУДОВО ПРАВЕН СПОР
30 Отговор
Като видят дебелия започват болничен след болничен. Мързи ги да работят подлоги на Мая манолова

Коментиран от #35


Оценка:
-12 +3

Дългият
31 Отговор
Болниците вече няма да са търговски дружества.

Оценка:
-0 +3

въпросче
32 Отговор
На сестра Галева пратиха ли й решение за уволнение?

Оценка:
-2 +4

33
Този коментар е премахнат от модератор.
Ленин
34 Отговор

До коментар #8 от "редник":


Къде на прозорците ли ,организирасни от Системата ни убива ли от мекеретата Мая Манолова ли ?

Оценка:
-0 +1

35
Този коментар е премахнат от модератор.
БРАВО
36 Отговор
Ами нали преди доста време уволниха една мед.сестра заподстрекателство,.. и никъде не й даваха работа, какво ли стана с тази женица

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Владимир Путин
Президентът на Русия коментира разкритията от "Досиетата Панама":
И какво са направили. Сглобили са някакъв информационен продукт. Намерили приятели и познати, и ги замесили."

Още бисери
ТОП 5