Last news in Fakti

3 Декември, 2021 10:00 3 843 55

Хиляди руски войници до украинската граница: готви ли се Путин за инвазия?

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • донбас-
  • крим

Русия настоява украинското правителство да води преки преговори с водачите на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики

Хиляди руски войници до украинската граница: готви ли се Путин за инвазия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От седмици Западът е загрижен заради засиленото руско военно присъствие близо до украинската граница, където възниква голям военен лагер. Наблюдателите се питат: дали Путин се готви да навлезе в Украйна?

Всичко започна с няколко снимки в социалните мрежи: на тях се виждаха бронирани коли, натоварени на ж.п.-композиции, пътуващи в западна посока. После се появиха сателитни снимки, които показват руски военен склад на няколко часа път от украинската граница. Всичко това напомни за пролетта на 2021, когато руски танкове прекосиха цялата страна, пътувайки към украинската граница. Малко по-късно заплахата изглеждаше преодоляна.

Сега играта сякаш се повтаря - но напрежението е доста по-високо. Най-проблематичното е, че НАТО и Русия официално вече не си говорят директно. В началото на октомври Алиансът иззе акредитациите на осем руски дипломати и намали наполовина руското представителство в НАТО. Въпросните лица са работели за руските тайни служби, обясниха тогава от НАТО. В отговор на това Русия изцяло прекрати мисията си в НАТО и на свой ред закри военната мисия на НАТО в Москва.

"Путин маркира с червени линии границите на руските интереси"

Александър Баунов от Центъра "Карнеги" в Москва забелязва промяна в досегашната стратегия на Кремъл. "С помощта на военна сила и военна ескалация Путин иска да покаже, че е безсмислено да се оказва натиск върху Русия", казва той. Според Баунов, Кремъл не е вече ориентиран към компромиси, а маркира с червени линии границите на руските интереси "както географски, така и виртуално".

Путин напоследък често използва израза "червени линии". Тези дни той предупреди НАТО да не прекрачва "червените линии" и обясни какво точно има предвид: "Става дума преди всичко за заплахи, които биха могли да произтекат от тези територии. Ако на територията на Украйна се появи някаква въоръжена система, неин изстрел ще достигне Москва след седем до десет минути". Путин допълни, че тогава Русия ще трябва да реагира. Още преди това изказване руският президент на няколко пъти беше критикувал американските системи за противоракетна отбрана в Полша и Румъния.

Ето, че сега Путин настоява за разговори със Запада. Русия искала "надеждни и дългосрочни гаранции за сигурността си". По време на церемония в Кремъл Путин каза и това, че Русия ще настоява за споразумения, които "изключват възможността за всякакви по-нататъшни стъпки на НАТО на изток, както и разполагането на оръжейни системи, които създават опасност за Русия поради голямата си близост до наша територия".

Кремъл гледа на държавите от бившия СССР, сред които и Украйна, като на част от руската сфера на влияние. В свое есе, озаглавено "За историческото единство на руснаците и украинците", публикувано от Путин през лятото, на украинците де факто се отрича тяхната собствена идентичност, както и правото на самостоятелна държава. В Украйна приеха с голяма тревога въпросните тези.

Украинският парламент е записал в конституцията на страната целта за присъединяване към НАТО, а в множество обществени допитвания се установява наличието на относително мнозинство в полза на подобна стъпка.

Русия настоява украинското правителство да води преки преговори с водачите на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики. Но тъй като те са пряко зависими от Москва, украинската страна не вижда особен смисъл от подобни разговори. Украйна не вижда смисъл и от споразуменията Минск-1 и Минск-2: Русия настоява Киев да спазва правилата, които тогавашният украински президент Порошенко подписа през 2015 под сериозен военен натиск, включително и от страна на прикрито руско военно участие - от гледна точка на днешното украинско правителство обаче тези правила крият опасност за суверенитета на страната.

Повишен риск от нова война?

Смята ли Русия да навлезе в Украйна? Александър Баунов от Центъра "Карнеги" казва: "Постигането на тези цели по пряк и военен начин е скъпо и трудно - Путин е наясно с това. Защото една инвазия в Украйна няма да се ползва с голяма обществена подкрепа". Освен това Путин би трябвало тогава да се откаже от мита, че Русия няма нищо общо с войната в Източна Украйна. Въпреки това, според експерта, сегашната ситуация крие опасности: "Има повишен риск замразеният конфликт отново да прерасне в гореща война".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а дано

    76 5 Отговор
    А дано стане . Ще се кефя как стенат и плачат безсилно от "факти" и технитесороскитролове

    Коментиран от #5

  • 2 Вова император

    66 4 Отговор
    Като 2008г в Южна Осетия. Укропчиците ще избегат зад Запорожието.
  • 3 Танк и Гранати

    75 2 Отговор
    Е айде де, кога ще ги нападат, от 2 години слушаме едно и също
  • 4 Българинът Х

    84 3 Отговор
    DW пак разпалват огъня с провокативните си статии. Аман вече....
  • 5 ЕВРО НЮЗ

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "а дано":

    👍👍👍 💣💣💣 😂😂😂
  • 6 3.14К

    84 2 Отговор
    Малоумието на информационната пропаганда няма граници!!!
  • 7 АРСЕН ОТ АРСЕНАЛ

    93 2 Отговор
    DW вече счупи рекорда по тъпотии. Водете си хибридната кампания срещу Русия в Полша, тук ставате за смях!
  • 8 смях

    10 92 Отговор
    Каква инвазия, една гниеща бивща империя която вече никой не бръсне за слива. Преди години поне ги канеха по международни форуми. След 20 години няма да имат пари да боядисат танковете си, камо ли да имат модерни оръжия. Хората живеят все по-зле, като се замисля те бяха добре единствено по времето на СССР защото всички ресусри от "братските" държави бяха изсмуквани към Русия.

    Коментиран от #18, #30, #50

  • 9 hh88

    66 1 Отговор
    Лоша Русия, лоша Русия! Защо не нападаш? Веднага санкции, че не изпълняваш това, което пише в "демократичните" вестници и сайтове!
  • 10 русенец

    64 1 Отговор
    На "няколко часа път" не е на границата.:) Изчакайте да изкарате зимата на топло и тогава ревете против Русия.:))))
  • 11 Дойче ЗЕЛЕ

    53 1 Отговор
    Отново опасно провокативни.
    Дали някой не е хакнал сайта им си мисля. Немеца не е толкова нагъл като натура.
    Защо не спират да дразнят се питам.
  • 12 ужас

    5 61 Отговор
    "Просия настоява украинското правителство да води преки преговори с водачите на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики". Какви републики? Такива не съществуват, дори Русия не е признала подобни обрачувания за републики или каквато и да е форма на самостоятелно управление.

    Коментиран от #17, #21

  • 13 Изумен

    69 0 Отговор
    "От седмици Западът е загрижен заради засиленото руско военно присъствие"

    Хайде бе, обаче изобщо не са загрижени когато правят учения на руската граница но за разлика от тях руснаците са си на собствената територия а не на хиляди километри от нея.

    "множество обществени допитвания се установява наличието на относително мнозинство в полза на подобна стъпка"

    Мога ли да попитам какво точно означава "относително мнозинство"
  • 14 IVAN

    59 0 Отговор
    Търпението свърши правокации и заканите на КИЕВ ,САЩ И НАТО прекалиха.РУСИЯ е длъжна да защити границите си и руските граждани. Няма да бъдат изненадани като при СТАЛИН,но пак не успяха,а сега имат ПУТИН и той няма да им се даде, ЗАПОЧВАСЕ
  • 15 MAN

    54 1 Отговор
    ПУТИН БИЙ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ.
  • 16 националист

    70 2 Отговор
    Крим е руски и е бил руски и ще си остане до века руски,Украйна е покрайнина на Велика Русия и е била център и люлка на руската държава и е кивска Русия тоест е Русия .Бог да благослове братска славянска и православна Велика Русия нашата освободителка от робство и спасителката на света от хитлерофашизма!
  • 17 Историк

    51 0 Отговор

    До коментар #12 от "ужас":

    То и Косово не съществува че даже и самата Украйна - такива държави няма ама нищо не казвате по този въпрос или както е изгодно на сороснята.
  • 18 hh88

    60 0 Отговор

    До коментар #8 от "смях":

    Мислиш ли, че ако нямаха модерни оръжия, щяха да са цели сега? Чакалите вият по границите. Световните ресурси приключват. Само в Русия има огромни непроучени и неразработени площи. Още през 19 век английската императрица Виктория е казала, че не е честно всички тези ресурси да се използват само от Русия. Трябва да ги сподели с останалите. А Русия ги канеха по разни форуми, докато пускаше безплатно западни фирми да цоцат ресурси.
  • 19 Дойче зеле

    45 0 Отговор
    Пак се разсмърдя. А, още е декември! Може би е заложено развалено!?
  • 20 Urko

    41 0 Отговор
    Само като видиш заглавието и веднага знаеш, че е от DW ("с либов ").
    Повече няма смисъл и да се чете.
  • 21 ГЕРБ

    38 0 Отговор

    До коментар #12 от "ужас":

    Ами такива като на Сърбия с Косово!Кaкви рeпублика?Косово?! Тaкавa нe cъщecтвувa, дoри Руcия нe e признaлa пoдoбно oбрaзование зa рeпублика или кaквaтo и дa e фoрмa нa caмocтoятeлнo упрaвлeниe.
  • 22 Сандо

    43 0 Отговор
    ДВ с чук ли да ви удрят по главата,за да разберете едно просто нещо:Русия ще се намеси,ако нападнат Донбас,а и е длъжна да си осигури собствената защита.А и защо и е цялата Украйна - според едни наскоро оповестени сметки,за превръщането и в що-годе нормална държава ще са необходими между 150-300 млрд. долара,а според други над 700 млрд.На кого е нужно такова бреме?
  • 23 Павел Пенев

    44 0 Отговор
    Ако НАТО продължи да въоръжава Украйна и да навлиза вътре в страната,Русия трябва екстренно да вземе мерки,да окупира страната и да възстанови правовия ред след извършения преврат на майдана. Там живеят около 20 милиона руснаци,които не може да бъдат пренебрегнати.

    Коментиран от #24

  • 24 Опааа

    4 38 Отговор

    До коментар #23 от "Павел Пенев":

    Павле я посочи едно място по широкия свят където е минала ватенката и има просперитет и правов ред едно ама само едно място може би сещам се сга за сибир

    Коментиран от #28

  • 25 Начи

    24 0 Отговор
    Каталуния е повече Френска, отколкото Украина да не е Руска. Нема ни един Цар Княз, при когото Коев да не е бил под Руска власт, независимо дали столицата е била Коев, Владимир, Москва, Петер
  • 26 Абе

    26 0 Отговор
    Окупаторите на Калифорния и Тексас кога ще ги върнат на Мексико?

    Коментиран от #36

  • 27 Чичо Тони

    40 0 Отговор
    Напоследък, ежедневно ни облъчват с "новината" за струпване на руски войски до границата с Украйна. Оказа се, че "струпването на войска" е на 200км. от границата!, а самата войска саняколко подразделения с не особено голяма численост. И това на руска територия! В същото време, в Черно море кръстосват кораби н САЩ и Великобритания на хиляди километри от техните гранци, а в Полша се инсталират оръжейни системи насочени срещу кого? Та думата ми е за причините, за двойните стандарти и за пропагандата (чети - промиването на мозъци).
  • 28 упс

    21 0 Отговор

    До коментар #24 от "Опааа":

    Опааа, я пocoчи eднo мяcтo пo ширoкия cвят къдeтo e минaло краварското бомбе и има прocпeритeт и прaвoв рeд eднo aмa, caмo eднo мяcтo мoжe би ceщaм ce cгa зa Аяска!
  • 29 Мнение

    23 0 Отговор
    Това е отговор на струпаните воински на Украина, около Домбас. Интересно, там украинците избиха толкова мирни граждани, а това не се отрази от загрижения свят.
  • 30 Голям смях

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "смях":

    Ти аериозно ли го мислиш това.

    Коментиран от #32

  • 31 mi6osp

    21 0 Отговор
    Русия все не се явява на прогнозираните от Dw и подобни нахлувания в Украйна. Защото целта на Русия е да предотврати нахлуване на армията на Украйна в Донбас.
  • 32 Плащат

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Голям смях":

    му да дращи!Какво да прави!Трол!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ………

    1 22 Отговор
    Крайно време е НАТО да постави своите червени линии. Стига са преговаряли, време е да ги смажат, докато все още има такава възможност. Ако преди двадесет и кусур години си бяха свършили работата, сега нямаше да са в такова положение. Ако чакат още 10 години, може и да нямат шанс вече. Русия няма да нападне в близките няколко години, защото все още няма шанс за краен успех. Но в момента в който стане по-силния противник, веднага ще нападне. Така че е въпроса е не дали ще има война, а кога.
  • 35 Факт

    2 0 Отговор
    Игра на шах!

    Коментиран от #37

  • 36 до 26

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Абе":

    Когато Турция върне Стамбул на Гърция.
  • 37 mi6osp

    20 0 Отговор

    До коментар #35 от "Факт":

    Така е. Проблемът на НатО и Сащ е, че гросмайсторът Путин винаги точно предвижда и планира развитието на събитията с няколко хода по-далеч от противника. По този начин противникът е вечно изненадан.
  • 38 мародер

    17 0 Отговор
    С нетърпение очаквам сблъсъка между Руската армия и очакващата я пак руска армия с вдигнати бели знамена! То тогаз ще бъде най големият сеир и резил за запада.

    Коментиран от #48

  • 39 Соцагент007

    1 20 Отговор
    Путин е обикновен гангстер,който се опитва да изнуди Запада.Лесните "победи" за Русия приключиха.Направи ли грешката да нахлуе в Украйна,режима му приключва.Няма да има "за 12 часа сме в Киев",а ще има затъване в блато,като войната със сигурност ще се пренесе и на руска територия.Украинците ще се погрижат за това,а Запада ще се погрижи да са оборудвани подходящо.

    Коментиран от #42

  • 40 DW Стига сте лъгали!! Руски танкове има

    23 0 Отговор
    На 250км по въздух или на 300-350км,по път от Украинската граница на вътре в Руска територия!! И не са Хиляди!! DW всеки ден Маниполирате, на български Лъжете на тази тема!!
  • 41 Павел пенев

    21 0 Отговор
    Колкото по скоро Русия влезе в Украйна, толкова по добре за сигурността в Европа. НАТО да бъде принудено да заеме изходни позиции от 1990 год. или да се разтури. Арабска пролет в Русия не могат да направят,защото ще им покажат арктическа зима.
  • 42 Така де

    13 0 Отговор

    До коментар #39 от "Соцагент007":

    само където 90% от укрите ще хвърлят пушките!
  • 43 Казан

    12 0 Отговор
    Бендеровците приплакват на НАТО Русия да си дръпне войските на повече от 250 км навътре,та пак да се пробват да нахлуят в Донбас и Луганск. Тоя път обуче няма да им напрявят котел като при Котелниково и после да ги пуснат,а ще им приготвят врящ казан и там ще ги сварят.
  • 44 Минувач

    19 0 Отговор
    Упорито DW се опитват да налагат мнение че руснаците немогат да имат интереси дори там където живеят такива включително до собствената им граница ! А видите ли, за американските интереси нещата стоят по друг начин, почти няма място на планетата където да нямат такива! Те нещо Богопомазани ли са, та не сме разбрали!
  • 45 Янките ВЪН

    12 1 Отговор
    Американска пропаганда във всички български медии. Янките вън от България и Черно море !
  • 46 дядото

    8 0 Отговор
    не знам защо ви пречат руските войски в западните територии на русия.а м.б.са там срещу струпаните войски на сащ и нато,дошли от хиляди километри.или да не позволят нов план барбароса
  • 47 1520

    9 0 Отговор
    нато какво търсят по руските граници руските войски са си в Русия ами американските защо не си стоят в америка ами се чудят къде да създават проблеми ако стане вайна контра ударът трябва да е вамерика
  • 48 787

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "мародер":

    Ще има бой ,бърз скоротечен с избити украински и американски зъби!Въпросът е Мечо да се спре и да не дойде до нас!?!!
  • 49 Матей

    7 1 Отговор
    Както виждаме ,инициативата за повишаване на напрежението се държи от САЩ и Украйна,Путин само отреагира на ситуациите,неговите действия са отговор ,а не инициатива.За това обвиненията на щатските глашатаи увисват във въздуха,агресора вика вижте агресора.Русия разполага с много повече военни възможности и ще ги приложи когато укрите увязнат в лужу,когато атакуват Донбас или Белорусия.След това превземането на Украйна ще е повече от наложително,всичко в района на бойните действия ще ври и кипи,баталии като за световно и все пак руските сили са неимоверно по-големи,бойния дух на висота.Така че,натовци ще направят най-добре ако се разкарат и не си търсят боя като хитлеристките пълчища.
  • 50 Ти тотално

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "смях":

    си се побъркал.Какви глупости плещиш.Поне веднъж ходил ли си в Русия да видиш как живеят хората там.Много по-добре от тук.Смях да,но подигравателен -за нас.Ма Ло умн ик
  • 51 Ас 77

    1 6 Отговор
    Плаши Гаргите Лилипутин ,той няма ресурс за пълномащабна война . Русия ще изпадне в страхотна изолация ,а Украйна ще получи помощ от къде ли не Даже вече получават високо точни амуниции за дроновете ,снаряди Ескалибур и други.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    2 0 Отговор
    ПАК НЯКОЙ Е ПРЕДОЗИРАЛ ВЗИМАНЕТО НА ХАЛЮЦИНОГЕН НИ ГЪБИ.
    Какви войни какви нападения??? Не разбрахте ли бе хора, че ако Путин искаше да затрие управляващите в Украйна да го е направил. така са му по-удобни, плац за изпробване на нови системи военно оръжие.
    Припомнете си Крим, там изведнъж всички комуникации угаснаха и никой не знаеше къде се намира и какво става.
    По старите , може би си спомнят остров Дамански - там цели армии от китайци изведнъж изчезнаха. Прекрасен полигон.
    НАТО също ги използват за опитен полигон, но надали ще се сблъскат челно с Русия.
  • 54 ПУТИН ЕЛА БЕ

    1 0 Отговор
    ПУТИН ДА ВЛИЗА В УКРАЙНА ЧЕ ГО ЧАКАМЕ С ЛЕП И СОЛ ТУКА ДА ИЗЛОВИ ПРЕДАТЕЛИТЕ И КРАДЦИТЕ !ПОСЛЕ ЩЕ ПИЕМЕ ПО ЕДНО !
  • 55 СТАЛИН

    1 0 Отговор
    ДАЛИ Е ИЗПАДНАЛ В ИЗОЛАЦИЯ КАТО ИМАШЕ РАБОТА С ХИТЛЕР ? ТАКА ЧЕ НЕ МУ БЕРЕТЕ ...................... НА ПУТИН