3 Декември, 2021 10:40 2 733 37

Проф. Александрова за ФАКТИ: Не е изключено “Омикрон” да се е появил доста по-рано

  • радостина александрова-
  • проф. александрова-
  • омикрон-
  • коронавирус-
  • covid-19-
  • ваксинация-
  • ваксина-
  • бустерна доза

“По мнението на експерти поставянето на бустерна доза може да се окаже достатъчно за осигуряване на защита срещу тежко боледуване и смърт“, каза тя

Проф. Александрова за ФАКТИ: Не е изключено “Омикрон” да се е появил доста по-рано - 1
Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Омикрон” се различава в най-висока степен от варианта на вируса, открит в град Ухан в края на 2019 г., както и от останалите си „колеги“.

Това посочи проф. д-р Радостина Александрова в интервю за ФАКТИ.

Причината за разликите - големият брой мутации, които носи. “Това е най-богатият на промени вариант на SARS-CoV-2, който познаваме”, обясни тя.

“Въпросите са много повече от отговорите, с които разполагаме. Тук е мястото да отбележим, че наличието на много мутации в никакъв случай не означава, че вариантът се е превърнал в някакво чудовище, но във всички случаи е сигнал да бъдем предпазливи и да подходим мъдро и отговорно”, каза още проф. Александрова.

Потърсихме проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, за да научим повече за новия вариант на COVID-19 - “Омикрон”, който вече стигна до Европа.

“Не е изключено “Омикрон” да се е появил доста по-рано от официалното му откриване в Южна Африка, а това, че е идентифициран в тази страна, съвсем не означава, че е възникнал там”, смята още проф. Александрова.

“По мнението на експерти поставянето на бустерна доза може да се окаже достатъчно за осигуряване на защита срещу тежко боледуване и смърт от новия вариант и да не се стигне до актуализиране на ваксините. И тук обаче тежката дума ще имат резултатите от проучванията, които се провеждат в момента”, обясни тя.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Проф. Александрова, за варианта "Омикрон" знаем, че е по-разпространяем, но протича по-леко - това да ни успокоява ли или тъкмо обратното?

- Това, което със сигурност знаем за новия вариант на безпокойство “Омикрон”, е какви мутации се съдържат в неговия геном. Абсолютно необходимо, но крайно недостатъчно условие, за да направим категорични изводи за поведението му.

Вариантът тръгва като огнище сред студенти и бързо се разпространява сред младите хора в провинция Гаутенг в Южна Африка. Отговори на въпросите относно скоростта на предаването му от човек на човек и това дали ще успее да изпревари варианта “Делта”, изискват сериозни епидемиологични проучвания, които вече са в ход. Обширни наблюдения и задълбочен анализ на данните са необходими и за това да разберем какво е влиянието му върху клиничната картина.

- С какво се характеризира този вариант на COVID-19, какво знаем за него?

- Вариантът “Омикрон” привлече вниманието на специалистите с големия брой мутации, които носи – това е най-богатият на промени вариант на SARS-CoV-2, който познаваме. Казано с други думи – “Омикрон” се различава в най-висока степен от варианта на вируса, открит в град Ухан в края на 2019 г. както и от останалите си “колеги”.

Той притежава над 50 мутации, а 32 от тях са в S-белтъка, който изгражда “шипчетата” на вируса. Това е структурата, с чиято помощ вирусът разпознава рецептора върху клетката и навлиза в нея, тоест инфектира я. Това е причината, поради която S-белтъкът е основна мишена, срещу която реагира нашата имунна система, включително чрез образуване на неутрализиращи антивирусни антитела. В отговор на тази атака вирусът прави опити да внесе изненади - мутации, точно в тази област. Не, той не го прави умишлено, разбира се. Просто в природата му е да се променя, а потомците му, които имат такова предимство, са с по-голям шанс да оцелеят и да се наложат. Десет от мутациите на “Омикрон” са конкретно в участъка, които директно взаимодейства с клетката. “Омикрон” споделя мутации, които са ни познати от други варианти, в това число вариантите, които предизвикват безпокойство (Алфа, Бета, Гама и Делта) и точно тези мутации породиха опасенията относно възможното поведение на “Омикрон” – за някои от тях вече знаем, че помагат на SARS-CoV-2 да се предава по-лесно от човек на човек, както и да отслабва в някаква степен действието на създадените срещу предишни варианти и ваксини антитела.

В “Омикрон” са открити и други мутации, чието биологично значение все още не ни е известно. Не знаем и как ще работи заедно целият този екип от мутации. Въпросите са много повече от отговорите, с които разполагаме. Тук е мястото да отбележим, че наличието на много мутации в никакъв случай не означава, че вариантът се е превърнал в някакво чудовище, но във всички случаи е сигнал да бъдем предпазливи и да подходим мъдро и отговорно. Нямаме нужда от драма, а от достоверни факти. Тях може да ни даде само науката.

- Не знаем все още в каква степен познатите ни ваксини предпазват при заразяване с "Омикрон" - удачно ли е да се ваксинираме, да поставяме втора доза или пък бустерна в този момент?

- В ход са проучвания, чиято цел е да установят в каква степен изградените след поставяне на ваксина или преболедуване антитела и активираните специфични Т-клетки ще ни защитят при среща с “Омикрон”. Резултати се очакват след няколко седмици. Независимо от дългия списък мутации в този вариант, включително в S-белтъка, който е една от ключовите мишени на имунния ни отговор, доста специалисти са на мнение, че наличните ваксини ще продължат да ни предпазват от тежко боледуване, хоспитализация и смърт. Дали това е така, предстои да разберем.

Още преди време експертите поясниха, че до актуализация на наличните ваксини ще се пристъпи само при поява на вариант, който успява да “пробие” сериозно защитата ни, излагайки на висок риск здравето и живота ни – нещо, което при досега познатите варианти на SARS-CoV-2 не се е случило. Съобразяването на ваксините с всеки възникващ нов вариант не е възможно по чисто технически и логистични причини и би ни въвело в своеобразен омагьосан кръг.

Фирмите-производители на ваксини изразиха готовност да отговорят на предизвикателствата на “Омикрон”, ако това се наложи, включително чрез актуализиране на своите продукти. Това обаче ще отнеме време. Те не изключват възможността поставянето на бустерна доза ваксина да е достатъчно, за да ни подготви за “Омикрон”.

Препоръката на специалистите е хората над 18 години да не отлагат поставянето на бустерната доза – тя се прилага най-малко 6 месеца след втората доза на РНК ваксините (при ваксината на Модерна – Spikevax, усилващата доза е намалена наполовина) и поне два месеца след тази на Johnson & Johnson/Jansen.

- Кога очаквате "Омикрон" да достигне България?

- Вирусите не признават граници. Както каза френският здравен министър преди броени дни: „Вариантът “Омикрон” още не е идентифициран у нас, но е въпрос на време това се случи“. Към момента знаем, че извън Южна Африка има регистрирани случаи в поне още 15 държави в Африка, Европа и Северна Америка. Списъкът им със сигурност ще се увеличава. Засега вариантът се открива основно в хора, които се завръщат от чужбина - Южна Африка, Египет, Малави, Мозамбик. Най-вероятно това се дължи на факта, че пристигащите от чужбина хора - особено от рисковите зони, подлежат на карантина и тестване. Не е изключено “Омикрон” да се е появил доста по-рано от официалното му откриване в Южна Африка, а това, че е идентифициран в тази страна, съвсем не означава, че е възникнал там. Това може да се е случило на съвсем друго място. Въпрос на време е да установим и какво е истинското му присъствие в останалата част от света. България не е изолирано място, вариантът би могъл да дойде по всяко време.

- Дали този вариант, който поне засега знаем, че протича по-леко, може да доведе до "укротяване" на вируса или тъкмо обратното?

- На този етап трябва да се въздържаме от заключения, защото информацията, с която разполагаме, е изключително оскъдна. Както подценяването, така и надценяването на варианта “Омикрон” би било крайно опасно. Първото ще притъпи вниманието ни в момент, в който трябва да сме особено предпазливи, а второто може да предизвика излишен стрес и паника сред хората. Науката и медицината се основават на доказателства, а те се получават вследствие на задълбочени проучвания и обективното анализиране на получените резултати.

Към днешна дата не разполагаме с научно потвърдени данни по нито една от интересуващите ни “горещи” теми, свързани с поведението на “Омикрон”, включително способността му да се разпространява, клиничната картина на инфекцията с него и в каква степен може да отслаби действието на имунитета, придобит при преболедуване или с ваксина.

От медийни изяви на лекари в Южна Африка дойде първоначална информация, че вариантът засяга предимно млади хора и протича със сравнително по-лека клинична картина, в която чест и водещ симптом е била умората. Тези наблюдения обаче са върху ограничен брой случаи и са лични впечатления, не са достатъчни за оформяне на научно обосновано крайно заключение. Особено важно е как ще протече срещата между “Омикрон” и по-възрастните слоеве на населението и уязвимите групи. Въпросът за продължителния COVID след инфекция с “Омикрон” също заслужава внимание, тъй като знаем, че изявата на това състояние не е свързана с тежестта на заболяването, тоест има го и при леки случаи.

- Как да се пазим от този вариант - както и досега ли?

- Специалистите препоръчват продължаване на ваксинационната кампания и стриктно спазване на познатите ни мерки - носене на маски, избягване на събирания, физическа дистанция, често проветряване, отлична лична и обществена хигиена. В страни, в които ограниченията бяха премахнати, също връщат носенето на маски на закрито. Важно е поставянето на усилващата - бустерната, доза ваксина, защото тя ще повиши нивото на имунния ни отговор. По мнението на експерти поставянето на бустерна доза може да се окаже достатъчно за осигуряване на защита срещу тежко боледуване и смърт от новия вариант и да не се стигне до актуализиране на ваксините. И тук обаче тежката дума ще имат резултатите от проучванията, които се провеждат в момента.

- Смятате ли, че е редно да бъдат въведени допълнителни мерки?

- Мисля, че стриктното спазване на мерките за ограничаване на разпространението на вируса, подчертавам - стриктно, и поставянето на ваксина, включително бустерна доза, са достатъчни. Да не забравяме и за ефективния граничен контрол.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Другарко Александрова

    39 1 Отговор
    Къде е обикновения ГРИП

    Коментиран от #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 когато

    33 2 Отговор
    даваш интервю и си професор според теб , не е убедително да казваш: може би , не знаем и не е изключено.

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Друго мнение

    36 1 Отговор
    Колкото се притесних от делта варианта, точно толкова ме притеснява и омикрон, а именно - Никак, 0.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Зулус

    28 0 Отговор
    Всичките които дойдоха на сафари у нас бяха ваксинирани, а някои и бустерирани. Повечето от тях се заразиха, така че ваксините и бустера ви пазят определено!
    Само да ви кажа, че засега има един единствен зулус умрЕл и това беше шаманът за Западното племе, който скоро навърши 98 години!
    Мир на праха му!
  • 18 Ами ...

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Другарко Александрова":

    Тук си е, но се казва хобит. 😀
  • 19 ОМИКРОН 👽

    6 0 Отговор
    ЗДРАВЕЙТЕ ОТНОВО🙌🙌
  • 20 Ами ...

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "когато":

    "Веднъж учениците на древния гръцки философ Зенон от Елея го попитали:
    — Защо ти, учителю, който знаеш повече от нас, винаги се съмняваш в правилността на отговорите, които на всички нас изглеждат очевидни и ясни?
    Старецът начертал на пясъка един голям и един малък кръг и отвърнал:
    — Площта на големия кръг са моите познания, а площта на малкия — вашите. Моите знания са действително по-големи от вашите, но всичко извън тези кръгове е неизвестно. Дължината на голямата окръжност, както виждате, е много по-голяма от дължината на малката, следователно и границата на моите знания с неизвестното е значително по-голяма. Затова аз имам и повече съмнения…"
  • 21 Факт

    23 1 Отговор
    Тая баба кога работи?
  • 22 нннн

    24 1 Отговор
    Погледнете снимката и не се чудете как изглежда вируса.
  • 23 Аз от БЕХ

    22 1 Отговор
    проф. д-р Радостина Александрова: Ваксинирайте се, и ще станете красиви като мен!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 проф Александрова?? Същото което сте

    11 0 Отговор
    Написали, го разказваше една Ромка Врачка от Павликени преди 10дни!!На Женския пазар!!
  • 27 Просветен илюминат

    14 0 Отговор
    Всеки нов щам масово обикаля студията,а от там говорят само общи неща и плашат народа.
    Никакъв професионализъм.
    Вируси не съществуват в природата такива каквито ги представя и интерпретира традиционната медицина.
    Негативните емоции,конфликта са в основата на болестите.
    Нито лекарства нито ваксините ще ви спасят.
    Вие се ядосвайте и се страхувайте,слагайте си ваксини и се чудите защо не ви помагат.
  • 28 Некой си

    13 0 Отговор
    Професорке, КЪДЕ Е КУНЧЕВ???
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 sss

    14 0 Отговор
    нямa ли някoй прoкурoр дa ce caмoceзирa и дa пoдвeдe пoд oтгoвoрнocт тoя oтрeпки, дeтo вcявaт cрaх c прaзнocлoвиятa cи?? Къдe ca им прaктичecкитe изcлeдвaния нa вириca, изoлирaли ли ca гo, нa кaквo ce пoддържaт изкaзвaниятa им нa вaкcинитe, прaвили ли ca нeзaвиcими изпитвaния кaквo имa във вaкcинитe?? Имa ли въoбщe в БГ лaбoрaтoрия, кoятo ce e зaнимaвaлa c изcлeдвaниeтo нa вируca и изoлирaнeтo му и нeзaвиcимa прoвeркa нa вaкcинитe, кaквo cъдържaт? Aкo ли нe, знaчи ecички здрaвни cлужби ca зa пoдвeждaнe пoд нaкaзaтeлнa oтгoвoрнocт и aрecт!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кицо Беге

    0 0 Отговор
    Абе, къде е Гломб бе?!?
  • 34 Дебил

    0 0 Отговор
    Покажи си гадателската топка. Кой почнал, как почнал...
  • 35 Гръч

    4 0 Отговор
    От кога повтарям да се пазите от ваксинираните,че са развъдник на мутанти.Сега във всяко семейство има по 1бр, честито сдобихте се с машина за мутанти,която обичате, няма как.Това беше целта на сатанистите и хич не им пука за ваксинираните затова им пробутват отровите безплатно
  • 36 васик атанасова

    0 0 Отговор
    да не кажа къде ти е влязъл този омикрон
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.