Last news in Fakti

7 Декември, 2021 19:00 3 744 38

"Противно и непочтено": какво се случи пред дома на саксонската здравна министърка

  • антиваксъри-
  • саксония-
  • германия-
  • коронавирус-
  • здравна министърка-
  • петра кьопинг-
  • грима-
  • протест-
  • шествие-
  • дом

Протестите срещу мерките, въведени заради коронавируса, стават все по-агресивни

"Противно и непочтено": какво се случи пред дома на саксонската здравна министърка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петък вечер. Групичка от около 30 души заобикаля частния дом на здравната министърка на провинция Саксония Петра Кьопинг в град Грима. Някои от тях носят факли, други - плакати. Със силни викове и свирки протестират срещу ограниченията, въведени за борба срещу пандемията и срещу евентуално задължително ваксиниране. Министърката извиква полицията, а събралите се правят опит да се укрият от органите на реда. Полицаите успяват да проверяват данните за самоличност на 25 души. Те претърсват и 15 автомобила. Междувременно са заведени следствени действия от страна на прокуратурата и държавните органи за сигурност.

"Сплашват хората, които взимат решения"

Демонстрантите са се организирали чрез съобщения в месинджъра Телеграм, невинно обозначавайки сборището пред дома на министърката като "посещение на граждани" и "разходка". Правителството на федералната провинция Саксония обаче смята, че в случая е прекрачена границата на допустимото с цел да "се сплашват хората, които взимат решения". "Да се критикува по същина е напълно легитимно", казва министърката Кьопинг. "Винаги съм готова за диалог, но да се организират факелни шествия пред дома ми е нещо противно и непочтено", добавя тя. Според Кьопинг, акцията пред дома ѝ не е изолиран случай, а говори за "организирани опити за сплашване от страна на десни екстремисти и хора, които вярват в конспиративни теории", каквито междувременно се наблюдават и пред лекарски кабинети, ваксинационни центрове и болници. Заплахи се отправят и срещу кметове и други лица, които се ангажират в борбата срещу пандемията.

Протестите стават все по-агресивни

Факелното шествие в Саксония предизвика възмущение в цяла Германия. "Това са методи, измислени от СА", каза министър-председателят на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман (СА са щурмоваците на националсоциалистите - б.ред.). Лидерът на социалдемократите (ГСДП) Норберт-Валтер Борянс нарече събитията пред дома на Петра Кьопинг "фашизоидни". Според него, те нямат "нищо общо с прояви на загриженост и порив към свобода". Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл настоява за правни последствия. "Не може десни заговорници и антиваксъри да заплашват политици с факли пред домовете им. Тук е премината границата на свободното изразяване на мнения. Правовата държава трябва да отговори с цялата твърдост на закона, има нужда почтените хора в нашата страна да покажат, че не приемат подобни неща", каза Клингбайл.

Саксонският вицепремиер Волфрам Гюнтер говори за табу, което е било нарушено: "Окуражени от това, че антиваксърите често демонстрират из саксонските градове, без да бъдат ограничавани, разни десни екстремисти и хора, отричащи коронавируса, стават все по-нагли и се радикализират". И действително: напоследък се забелязва подобна радикализация в средите на противниците на ваксините и отричащите вируса, усеща се и радикализация на десните екстремисти. В различни чатове в Телеграм се разпространяват все по-агресивни призиви.

Какво се случва в Саксония

Провинция Саксония е с най-висок брой нови инфекции и с най-ниско ниво на ваксинации в Германия. Затова масовите мероприятия там бяха ограничени. Разрешени са събирания на най-много 10 души, но напоследък из саксонските градове на няколко пъти преминаха протестни демонстрации с по няколкостотин участници. Полицията досега се намесваше в много редки случаи. Водеща в мобилизацията на подобни протести е групировката "Свободна Саксония", която през февруари се организира в партия. Официално тя е категоризирана като дясноекстремистка, някои от нейните основатели отдавна са активни дейци в дясноекстремистките среди.

Каналът на "Свободна Саксония" в Телеграм има в момента над 91 000 абоната. Те коментират яростно повишаващите се инфекции и ограничителните мерки срещу пандемията. Говори се дори за революция, а към полицията и армията се отправят призиви да се присъединят към протестите срещу коронавируса. Полицаите, които контролират спазването на мерките срещу пандемията, биват наричани "Костапо" (CoStaPo, съкратено от Corona-Staatspolizei, в превод корона-държавна полиция) - а това е явен намек, че органите на реда се държат като тайната полиция на националсоциалистите - Гестапо. А срещу министър-председателя на Саксония Михаел Кречман същите среди отдавна отправят заплахи за убийство.

Както Кречман, така и други политици настояват за законови мерки срещу разпространяването на зловредна пропаганда, омраза и подстрекателства в мрежите. От февруари 2022 година социалните мрежи ще са вече задължени да съобщават на Федералната криминална служба за всички съдържания, противоречащи на законите, но месинджърите са изключени от тази мярка. Това е пропуск, който следва да се запълни - настояват вътрешните министри на федералните провинции. Необходима е спешна промяна.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 7 Отговор
    В Банкя така правехме.ха ха ха ха

    Коментиран от #20

  • 2 Фашисти

    108 7 Отговор
    Трябвало направо да влезнат на гости ,така ,както тия фашисти влизат във живота и правото на хората да решават сами ,кое за тях е полезно и кое не е.
  • 3 Раданч Татлъту

    100 7 Отговор
    Ами не всички хора са послушни овце.Все още....😎🤡🥳👍
  • 4 честен ционист

    20 43 Отговор
    Очаквам скоро някой Ганчовец да напише на входната врата на Кацата "Свобода или смърт"

    Коментиран от #6, #30, #34

  • 5 ХАХАХАХАХА

    9 18 Отговор
    ЕЙ ЩЕ ВИ ПЕРДАШАТ за такива новини.
    ВЪОБЩЕ ИМАТЕ ЛИ РЕДАКТОР? ИЛИ ПАРИТЕ ГИ ВЗеМА НЯКОЙ МАН ГАЛ? нам си колко абонатА?!
  • 6 Раданч Татлъту

    14 5 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Не мое,Кацата е антиваксър!🤡🥳👍
  • 7 Майна

    92 5 Отговор
    Саксония и Долна Саксония са в бившата Източна Германия, там където е минал социализмът има МИСЛЕЩИ! ТУК СЪМ И ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА СЕ ПОДЧИНЯТ НА ТАЗИ ГАВРА!!!!
  • 8 Майна

    43 2 Отговор
    КОНФЕРЕНЦИЯ НА ЛЕКАРИ МЕДИЦИ В САЩ ..7 ДЕКЕМВРИ!!!! Елизабет Лий Влийт, доктор по медицина, президент и главен изпълнителен директор на фондация „Истината за здраве“, модерира тази пресконференция, която включва лектори, готови да споделят своите истории и да разкрият откровената манипулация, сплашване и прикриване на смъртни случаи в болници и медицински заведения в цяла Америка. Съоснователят на LifeSite Джон-Хенри Уестен и архиепископ Карло Мария Вигано представят решаваща библейска гледна точка за даденото ни от Бога право на телесна цялост.

    Говорителите са безстрашни медицински сестри и лекари, включително световноизвестният д-р Пол Марик, съосновател на Front Line Covid Critical Care Alliance, американските прокурори Том Ренц, Тод Калъндър, Лорън Мартел и австралиецът Чарлз Ковес, за да представят усилията, които се полагат всеки ден да донесе помощ и надежда на хора, които са загубили близки поради отказани лечения или са видели семейство и приятели ранени или мъртви след експериментални ваксини и лекарства като ремдесивир.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българка

    6 40 Отговор
    България не е изключение. Тук само че са крайно леви. Голямата простотия е плодородна почва за избуяване на крайни движения.

    Коментиран от #35

  • 11 Наблюдател

    44 0 Отговор
    Сега трябва един като ония с малкия мустак да ги поведе и гледай кво става....не революция ами война ще има.
  • 12 От чужбина

    76 1 Отговор
    Не само в Германия ами и в Нидерландия и Франция има бунтове и пълно неподчинение, но има информационно затъмнение. Медиите са оръжието та властта.
  • 13 Говедо пред кланица

    38 0 Отговор
    Усетихме се и ще мушкаме с рогата! И така и така си отиваме,без вашите "сказки"!
  • 14 Еразъм

    78 1 Отговор
    Значи тази министърка може да им съсипва живота много хиляди хора, но те нямат право да й причинят малко душевен дискомфорт
  • 15 Рошко

    49 0 Отговор
    Напротив, това е начина и скоро трябва и на вас от дойче зелето да ви подпалим чергата, и не само а на всички медии бъшвсщи от сутрин до вечер пропаганда
  • 16 От фейса

    69 1 Отговор
    Гледах интересно видео как огромна група френски полицаи си хвърлят оръжието на земята пред триумфалната арка. Това се казва сила. Всички заедно срещу геноцида. Медиите в БГ няма да го покажат.
  • 17 Майна

    69 0 Отговор
    Що не пише ДВ , че се ,,САМОУБИ,, главния лекар на най-голямата болница в един от най-големите градове в Саксония ,от покрива на болницата преди седмица когато даде ПУБЛИЧНО ИЗЯВЛЕНИЕ , ЧЕ ТОВА НЕ Е ПАНДЕМИЯ ПРИЧИНЕНА ОТ ВИРУС ,А НЕЩО СЪВСЕМ ДРУГО И ВЕЧЕ НЯМА КАК ДА ГО ПОДМИНЕМ!!!!! ДЕН СЛЕД ТОВА СЕ ,,САМОУБИ,, !!!!
  • 18 Румен

    37 0 Отговор
    Само така трябва. Бой и агресия
  • 19 От Германия

    56 1 Отговор
    Ако въведат задължително ваксиниране, те тогава Германия ще пламне. На вас ви представят това което искат а не истината. Вероятно ще изтрият пост ми.
  • 20 И какъв го

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Обръснахте?
  • 21 Онзи

    45 0 Отговор
    Шишета с бензин и палене на всички ваксинатори и полицията която ги пази. Иначе ще ни изтровят с инджекции
  • 22 е кво толкова

    27 1 Отговор
    Видели са го от нашите протестъри миналата година като ходеха в Банкя и разпъваха некви черни чаршафи. Ама нещо много се впряга тяхната здравна министърка? Що така? Ще излезе накрая, че у нас демокрацията е на много по-добро ниво, отколкото в Западна(ла) Европа.
  • 23 Истината днес

    50 0 Отговор
    Защо не дават в холандия как се бият с полицията ..в клипа се вижда как полицията отстъпва и.бяга ....хората не искат отрови
  • 24 Гошо

    47 0 Отговор
    Е кво толкова веее. Хората свиркали и викали пред къщата и. На улицата. Не в двора и. Ам чи улицата си е обществена. Като не иска таа да и протестират пред къщата да се оттегли от политиката.
  • 25 мърфи

    35 0 Отговор
    издирете информация за графенов оксид/хидроксид/,който се съдържа в препаратите- факсини!
  • 26 телеграмата е сруска

    0 11 Отговор
    това е всичко което трябва да се знае
  • 27 мнение

    14 1 Отговор
    ало,факти, с тая нова презентация/интерфейс/ на новините се обезличавате и ставате част от масовката!
  • 28 "Противно и непочтено"=дойче зеле

    16 1 Отговор
    Сами се описахте,манипулатори!
  • 29 Фаро

    23 0 Отговор
    По-добре е да спреш въздуха на еди министър отколкото да го оставиш да затрие хиляди и милиони човешки животи
  • 30 Едва ли

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    ще има нужния ефект.......виж ако този надпис е закачен на ламиниран лист А4, закачен с шнурче за ушите на отрязаната му глава набита на кол, забучен в градинката пред някой блок със сигурност ще направи впечатление:)
  • 31 Анонимен

    10 0 Отговор
    И как ще ограничат месинджърите като са криптирани съобщенията от край до край ? Те не могат да ги четат . Ако премахнат криптирането никой няма да ги ползва .
  • 32 Грульо

    16 0 Отговор
    "Според него, те нямат "нищо общо с прояви на загриженост и порив към свобода"

    То гачи ковит мерките имат общо със загриженост за народа. :D
  • 33 КОВИД ИДИОТ

    7 0 Отговор
    ТЕ СИ ГО ТЪРСЯТ,ПАЛЕТЕ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Не е от простотия

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    А е ответна реакция на крайните мерки на тия дето се имат за власт, никой не може да ми каже какво да си инжектирам, не е реално държавата да има такава власт над индивида, от там нататък лозунга е свобода или смърт, да видим на кого му стиска, аз овца от стадото няма да бъда

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Матей

    4 0 Отговор
    Това е характерно за силните общества,незагубили съпротивителните си сили,на това зловещо действие с ковид-мерките,заплахи със социално изключване,затвор и умопомрачителни глоби,това дори е слабо противодействие.Да имат късмет да ги въведат своите фашистки закони,както се канят от февруари и ще видят протести на ента степен.Дори тук в България,тук все пак сме с най-много осъзнати противници на тия зловещи ваксини.Бързат да набутат колкото може повече наивници в играта,така ще могат да оказват по-голямо давление върху останалите.Бързането е и по-друга причина,почва да се изяснява обратното действие на тия ваксини,първо безполезност,а в последствие и повишена заболеваемост сред ваксирите.Особено си проличава в страни с висок процент трикратни ваксини,затова бързат да на-ваксат,докато не се разкрила измамната схема и всичко да се обърне срещу фармафията.
  • 38 моро

    0 0 Отговор
    а да се сплашват хората със затваряне и насилствни инжекции е ок, така ли?