Last news in Fakti

14 Декември, 2021 10:00 6 999 16

"Стига толкова!" - протести в Турция срещу голямото обедняване

  • турция-
  • турска лира-
  • инфлация-
  • икономика-
  • реджеп ердоган

Една от основните причини за кризата на турската лира, според критични наблюдатели, е намесата на президента Ердоган в паричната политика на Централната банка

"Стига толкова!" - протести в Турция срещу голямото обедняване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората в Турция обедняват прогресивно. Високата инфлация и скокът в цените на основните храни изкараха хиляди на протест по улиците на Истанбул и Анкара. Много от тях настояват за вдигане на минималните заплати.

Няколко хиляди души протестираха в Истанбул срещу задълбочаващата се мизерия на обширни части от населението. Демонстрантите, които се бяха събрали в азиатската част на града, носеха плакати с надпис "Стига толкова!" и настояваха да се увеличи минималната заплата. Чистата минимална заплата в Турция в момента възлиза на 2825 лири месечно, което отговаря на 179 евро.

Участниците в протеста - които, според повечето преценки, са били около 5000 души - настояха минималният доход да се увеличи на 5200 лири (331 евро). Протестът, организиран от големите синдикални организации в Турция, беше насочен и срещу високата инфлация.

Рекорден скок на цените

В Истанбул, по данни на градските власти, животът на хората е поскъпнал с повече от 50 на сто в рамките на една година. Най-голям е скокът в цените на слънчогледовото олио, което е поскъпнало с близо 138 процента. Аднан Сердароглу, генерален секретар на профсъюза Disk, отправи предупреждение по Halk TV: „Хората обедняват“, каза той.

В Анкара междувременно са били задържани най-малко 90 студенти, както съобщи инициативата „Не намираме подслон“. Те бяха направили опит да се съберат на протест, независимо от факта, че той е бил забранен от губернатора. През лятото имаше различни студентски протести и акции срещу високите наеми, на които бяха издигани искания за жилища на достъпни цени.

Поводът за последните протести е постоянното обезценяване на турската лира. През ноември нивото на инфлацията, по официални данни, достигна 21,3% спрямо предходната година. Това е най-високата стойност от три години насам, както съобщи Статистическата служба. Основната причина за високата инфлация е обезценяването на турската валута, което води до съществено оскъпяване на всички вносни стоки.

Реалната инфлация навярно е още по-висока

Само през последния месец лирата се обезцени с близо 30% спрямо американския долар. При това опозицията се съмнява, че официалните данни за инфлацията отразяват истинското положение. Според нея, реалната инфлация е значително по-висока от обявената.

Една от основните причини за кризата на турската лира, според критични наблюдатели, е намесата на турския президент Ердоган в паричната политика на Централната банка. Държавният глава не се отказва от своя курс на ниски лихви и застъпва теория, която противоречи на всеобщо възприетите виждания в икономиката. Според Ердоган, високите лихви стимулират инфлацията. В началото на декември президентът вече за втори път в рамките на един месец смени своя финансов министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд Вангард Фонд

    19 3 Отговор
    Ох Котьо... Махай националиста. Сложи глобалиста

    Коментиран от #10

  • 2 Ротшильд

    17 3 Отговор
    Хайде на пропагандата ми.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 аж еже

    13 8 Отговор
    а у нас само 80 % инфлация да ви пишна на кепитализма
  • 5 Тор

    31 3 Отговор
    Така е като учил за ходжа се прави на икономист!

    Коментиран от #8

  • 6 123

    28 16 Отговор
    Турците обедняват, а българите забогатяват? В Турция Българите купуват произведени в Турция стоки и усилват турската икономика.В България ,българите не купуват или избягват Български стоки защото са некачественни и са с по висока цена от вносните качественни стоки.Турците произвеждат много, качественно и бърз и продават на добра и ниска цена, която е над един или повече пъти по евтина от съответния Български продукт в България.Българите произвеждат много малко и много некачественнно и искат цени като за скъпи световни марки, или си представят че гумените домати в Българския магазин , са същото качество и струват по-скъпо от цената на доматите в Осло.

    Коментиран от #12

  • 7 Кочо

    8 0 Отговор
    Зелееее... Не четем Зеле!
  • 8 123

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тор":

    Ердоган е учил в Унивеситет Мармара бизнес но не е завършил.
  • 9 Ротшилд

    11 1 Отговор
    Обичам Дойче Веле, в което инвестирах толкова пари
  • 10 бл.134 в Зап. парк

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд Вангард Фонд":

    Няма що ! Я вижте какво става в Германия : 16 процента скок на производствените цени за ноември. Тази мода идва от запада -западналия запад .
  • 11 Студопор

    15 1 Отговор
    Дойдоха и те до нашето положение... Ама те поне протестират и може би ще променят нещо. Ние от друга страна все още страдаме от заблудата, че можем да променим нещо...с избори.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 сиви вълци

    9 2 Отговор
    в Турция глад няма. Турция е рай. който се оплаква е терорист. бой и затвор.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Емекзис Пехливан

    1 1 Отговор
    Аха барал централната банка демек бъркал на Ротшилдя в канчето и почват цветните революции завършващи с полюции
  • 16 Албен Манов

    0 0 Отговор
    Пет хиляди души в 25 милионен Истанбул?!