16 Декември, 2021 21:31 2 614 53

В българска болница: 90% от болните и 50% от медиците не са ваксинирани

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Ако има нещо хубаво от това, че COVID-19 обхвана целия свят, в България то е, че се обърна внимание на общественото здраве

В българска болница: 90% от болните и 50% от медиците не са ваксинирани - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Имаме достатъчно кислород и медикаменти за Ковид отделението, но нямаме достатъчно ваксиниран персонал", казва директорът на врачанската МБАЛ "Христо Ботев". Тук 90% от пациентите и 50% от медиците не са ваксинирани.

“Имаме достатъчно кислород и медикаменти за Ковид отделението, но нямаме достатъчно ваксиниран персонал.” Думите са на д-р Петър Керемедчиев, директор на врачанската МБАЛ „Христо Ботев”.

Болницата има най-много разкрити Ковид легла във Врачанска област - 69. В началото на декември 40 от тях са заети. “Всички болни, които имат някакви усложнения, са при нас. Ние нямаме леки случаи”, казва д-р Керемедчиев. В болницата се прехвърлят пациенти в тежко състояние. Всички те имат нужда от кислород.

"Болните от Ковид-19 масово получават тромбози"

Плановият прием е преустановен, оперират се само спешните случаи, включително на пациенти с Ковид-19. “Масово болните от Ковид правят тромбози, включително на периферията - например долни крайници”, обяснява директорът на МБАЛ „Христо Ботев”. “Когато такъв пациент попадне при нас, той по спешност трябва да бъде опериран с надеждата да възстановим кръвотока. За съжаление има случаи, при които това е невъзможно и следва ампутация.”

Около 90% от приетите пациенти не са имунизирани. Но и едва 49% от персонала в лечебното заведение са ваксинирани срещу Ковид-19. “Апелите от моя страна са постоянно”, казва д-р Керемедчиев. “Имаме немалко колеги - 17-18%, които са се срещали с вируса. Те на това разчитат. Като медици те знаят, че антителният имунитет не е най-добрият. Клетъчният е много по-добър. Но е много скъпо да бъде изследван клетъчният имунитет и скрининг не се прави масово”, допълва той.

Ваксина срещу дезинформацията няма

По улиците на Враца чуваме и други причини защо хората избират да не се ваксинират: “Видях клипове, при които на хората им слагат някакви чипове”. Или: “Млад съм и не ми трябва”. Или: “Тези ваксини не са тествани достатъчно”. А възрастна жена споделя, че е скептична, защото “тази ваксина трябва да се слага на всеки шест месеца - не е като туберкулозната, която е веднъж за цял живот”. След което гордо заявява, че всяка година се ваксинира срещу грип.

“Как може да си убеден, че детето ти трябва да бъде ваксинирано още в родилното срещу хепатит, след това идва шарка, идват други ваксини. Това е същото. Същото. Странична реакция на една банална ваксина като противогрипната е същата като тази”, казва директорът на местната РЗИ д-р Орлин Димитров. Въпреки дезинформацията, към началото на декември Враца има ваксинационно покритие над средното за страната - 28%. Как се постига това? “С много убеждаване, с много тичане по областта от страна на нашия персонал”, отговаря д-р Димитров. Самият той е поставил 1553 дози само през ноември.

Защо толкова много медици отказват да се ваксинират?

А как си обяснява скептицизма сред медицински работници, които също се оказват прът в колелото на ваксинационната кампания? “Явно и наши колеги са подвластни на нелепите новини, които се разпространяват в цял свят - от това как самолетите ни пръскат с химикали през това как ни ваксинират с незнайно какви течности”, споделя д-р Димитров.

“Много лекари у нас не са ваксинирани, а това е в резултат от противоречиви послания за качеството на ваксините. Допуснахме говорене срещу ваксините в нашето общество”, смята и проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той вярва, че информационната кампания първо е трябвало да бъде насочена към лекарите и учителите. “Имаше противоречие в посланията. Дори на държавно ниво се допусна да има неформални групи, които говорят срещу ваксините. Самото министерство допусна стратегически грешки.”

Надеждите са насочени към новата власт

Кантарджиев критикува и други действия на властите - разформироването на Националния оперативен щаб, липсата на послания към отделните групи в обществото, отсъствието на конкретни действия срещу фалшивите сертификати. “Седем месеца министерството нищо не направи това да бъде преборено”, твърди той.

Проф. Кантарджиев, който сега е здравен съветник към Столична община, изтъква, че в столицата ваксинацията е достигнала около 50% от населението. Но предупреждава за рисковете, ако бавните темпове в цялата страна се запазят. “Опасността е да продължи епидемичното разпространение. Освен това България е туристическа страна. Не мисля, че европейците с желание ще идват тук, където хората не са ваксинирани.” Затова проф. Кантарджиев отправя апел към новия парламент: “След като най-после имаме парламент, мисля, че той ще има здравия разум да направи нещо за народа. А това е да застане зад единна позиция, основаваща се на науката и на медицинските мерки”.

Директорът на РЗИ-Враца също има послание към новата власт. “Ако има нещо хубаво от това, че Ковид обхвана целия свят, в България то е, че се обърна внимание на общественото здраве. Нека новото правителство да постави основите на реформа в общественото здравеопазване”, призовава д-р Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    100 7 Отговор
    Защо ли докторите не щат да се ваксинират?

    Коментиран от #6, #16, #40, #49

  • 2 Майна

    67 2 Отговор
    Сериозно???? И ние повярвахме на ДВ..,ха ха ха..
  • 3 Продължаваме Промяната

    14 54 Отговор
    Задължителна Ваксинация, Македония в ЕС, Истанбулсата конвенция и Либерална България!

    Коментиран от #5

  • 4 Майна

    52 3 Отговор
    ДВ да вземе да публикува как са били ЕВТАНИЗИРАНИ в старческите домове ХОРАТА С НАРОЧНО ПОСТАВЯНЕ НА НАД 5 милгр. МИДАЗОЛАМ и морфин...В Англия има запис на ЗАПОВЕД ЗА ПРИЛАГАНЕТО ЗА ДА ПОЛУЧИЛИ ДОБРА СМЪРТ....

    Коментиран от #30

  • 5 И шистов

    23 5 Отговор

    До коментар #3 от "Продължаваме Промяната":

    ... газ в Добруджа!!!
  • 6 Гюнай

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Дионисий мушна ли ти...Бисерната крем ваксина или я надена на Кирчо?
  • 7 Динку

    14 5 Отговор
    Колко са добри турците.Вкараха Бадем Бадем да трепат и шават хората в България.120 лв преглед в Бадема.Хората не разбират че Тея са примати и неин пука .А кой съдейства е ясен Аго Борисов.Благодарете му
  • 8 Майна

    45 4 Отговор
    Нека ДВ да изнесе с какви спуснати ОТГОРЕ МЕТОДИ се,, лекуват,, сега болните НЕЛЕПО ДИАГНОЗИРАНИ С НЯКАКЪВ СИ НЕСЕКВЕНИРАН ВИРУС ,КОЙТО ТАКСУВАТ КОВИД...ОБДИШВАНЕТО ВОДИ ДО 80% СМЪРТНОСТ....ЗАЩО МИСЛИТЕ СКАЧАТ ОТ БОЛНИЦИТЕ, ЩОТО ГИ ПРЕДОЗИРАТ С ПСИХОТРОПНИ ВЕЩЕСТВА ,КОИТО КОМПРОМЕТИРАТ БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
  • 9 Киро снегорина

    6 17 Отговор
    И да въртите и да сучите ще ви мушна и боцна
  • 10 Грульо

    44 2 Отговор
    “Имаме немалко колеги - 17-18%, които са се срещали с вируса. Те на това разчитат.".....................................................................................................................................................................................................
    За 2 години работа с ковит болни и само 17% от ковит персонала се били срещали с вироса?! Айде по-леко с лъжите, бе Керемедчиев! :D
  • 11 Рашков

    5 13 Отговор
    Ще се боцкаме яко

    Коментиран от #14

  • 12 Доктор Ох Боли

    1 1 Отговор
    Супер! Само така!
  • 13 Ха че

    63 4 Отговор
    Затова няма бум в Бг на ковид, защото не са ваксинирани хората. Там където ги ваксинираха, сега са в пълен локдаун. Че нали ваксинираните сеят заразата и мутират...

    Коментиран от #39

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Санитар

    60 1 Отговор
    Аз така и не разбрах, защо трябва да се ваксинирам? Някой капацитет ако ми обясни, ще съм много благодарен.
  • 16 Vaccine

    61 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защо докторите не се ваксинират? Защото са умни. Не се водят по акъла на политиците, които са на САЩ храниклата за противогрипна ваксина. Ваксина срещу SARS-CoV-2 е оксиморон - няма ваксина срещу хилядите серотипове на грипния вирус и няма да има никога.
  • 17 ХИХИ

    53 2 Отговор
    интресно, ако на 1 февруари сме 110% ваксинирани, на 15 февруари ще излезнете ли със заглавие "Постъпилите в болниза са 100% ваксинирани"

    Коментиран от #44

  • 18 Живот в парка

    43 1 Отговор
    В статията пише: "Надеждите са насочени към новата власт" . Надеждите на кого са насочени към новата власт? Не познавам никой лично (1л. ед.ч.),който да очаква нещо добро от новата власт!..
  • 19 Алчници

    32 0 Отговор
    "Нелепите новини" излизат като статии в "Ланцет". Хайде някой лекар с търпение да го обясни на ковидиотизираните икономистчета и правистчета, които искат да вземат решенията!
  • 20 А50

    31 0 Отговор
    Цифрите се мятат както им е угодно. Дори Кирето се изфръга че били ваксинирани 8.5 милиарда човека.
  • 21 Чудо

    35 2 Отговор
    То ако бяха ваксини хората да са се ваксинирали.Дофторе ,не всички са дебили
  • 22 Прост ли съм или ни правят на луди?

    45 1 Отговор
    Все още не мога да разбера каква е ползата от така наречените "ваксини" срещу ковид? Някои държави вече се готвят за 4та игла и налагат все повече забрани и ограничения. Какво хубаво правят тези препарати? Ако може някой ваксиниран да ми обясни но без клишета като "пазя другите" и "ще карам ковид по-леко", защото аз изкарах ковид много леко, не заразих никой и не съм дупчен.
  • 23 Директно:

    34 0 Отговор
    дойче веле и повече не чета! всичко тяхно е лъжа, манипулация и пропаганда!
  • 24 Майна

    33 0 Отговор
    ДВ що не публикуват това. ..,,Бившият вицепрезидент на Европейската консултативна група от експерти по имунизация на Световната здравна организация (СЗО) Кристиан Перон предупреди , че реалната заплаха за общественото здраве не са неваксинирани хора, а по-скоро ваксинирани хора, които са взели убождането в подчинение на правителство.
  • 25 Гост

    29 2 Отговор
    За какво ти е ваксиниран персонал, бе малоумник? Търси хора да работят, не да се боцкат.
  • 26 Майна

    31 2 Отговор
    Да попитам как ТОЧНО ДИАГНОСТИЦИРАТ ВИРУСА? ,,Д-р Дерек Кнаус : „Когато моят лабораторен екип и аз подложихме 1500 предполагаемо положителни проби за Covid-19 на постулатите на Кох и ги поставихме под SEM (електронен микроскоп), ние открихме НЯМА Covid във всичките 1500 проби. Открихме, че всичките 1500 проби са предимно грип А и някои грип В, ​​но няма случаи на Covid. Не използвахме PCR теста на бикове.

    В 7 университета нито веднъж не е открит COVID

    „Когато изпратихме останалите проби в Станфорд, Корнел и няколко лаборатории в Калифорнийския университет, те стигнаха до същия резултат: БЕЗ COVID. Откриха грип A и B. Тогава всички поискахме от CDC жизнеспособни проби от Covid. От CDC казаха, че не могат да ги дадат, защото нямат тези проби.
  • 27 Д р Вирхов

    19 0 Отговор
    Върхът на простотията е да се сравняват кислород и медикаменти със нежелаещ да се ваксинира персонал.Ами задължете ги,ако имате здрави гащи.
  • 28 Оня

    15 1 Отговор
    Факти,дойче,се е фейк
  • 29 Анонимен

    17 0 Отговор
    Защото и болните и лекарите са хора, и дипломата не те прави умен, а знаещ нещо си и както си решите, това е правилно, бог дава, но в кошара не вкарва, това е любимата ми поговорка, т. Е всеки решава дали и в кое вярва.
  • 30 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Глупости, а преди ковид къде бяха тези хора, изоставени, а!?
  • 31 ComfortablyNumb

    5 26 Отговор
    Не смятам че някой от властта е виновен. Самата цифра на ниска ваксинация само около 28% показва че нещо друго сериозно не е наред в България. Общото недоверие към власт също не е обяснение защото тук става въпрос за здравето индивидуално на всеки и на неговите близки ... как ги слагаш тия две неща на кантар!? Няма да се ваксинираме да направим сечено на власта!? Та 70% от мороните дори не гласуват, тия нито мразят някой политик нито обичат друг , тия са аморфна маса ... Ако бяха виновни някой този или оня или онова то щяхме да имаме само леко по ниски процент на ваксинирани от подобни държави - да кажем 5-10% , докато днес в западна Европа имаме към 80% пълно ваксинирани а в източна Европа са към 50% , докато при нас се вижда два пъти по малко . Тук има принципна разлика и никаква по добра политика на здравното министерство, медийното отразяване на проблема или поведението на някой политик са проблема . Проблема се казва Моронус Имбецилус Булгарикус. Смешката е че накрая ще се окаже че и Коста Копейкин е ваксиниран , докато обвиняваме политиците... . Почти съм сигурен че е така. Тогава кво праим!? Ами кво, гледаме българска трагикомедия.

    Коментиран от #41

  • 32 Pietro

    13 3 Отговор
    Преди последните избори в България всеки ден медиите изнасяха черната хороника - заразени, болни и починали. Дойде ново правитеслтво и черната хроника изчеза, Да не би вирусът да се е изплашил ор промяната и да се е онел някъде? Подобно нещо стана и тук в Щатите. Докато Тръмп бе на власт всеки ден се редяха цифрите на заразените, болните в интензивно и на починалите. Дойде Джо в Белия дом и данните от фронта с ковида секнаха. Байдън се бе заканил люто на вируса, но за съжаление броят на яочиналите мина 800 хиляди. Възниква въпросът, ковидът здравно явление е или политическо?

    Коментиран от #35, #37

  • 33 Хари хари

    19 0 Отговор
    Пишете си никой не ви вярва. Във Австрия са пълни с ваксинирани защото други няма.
  • 34 Цъф

    21 1 Отговор
    Разбира се,че лекарите няма да се ваксинират.Те най добре знаят защо.
    А оня проф.дето гледа като съсел да си гледа пенсията и да не се обажда.
  • 35 Pepino

    17 0 Отговор

    До коментар #32 от "Pietro":

    Възниква въпросът, ковидът здравно явление е или политическо?
    А сети се какво явление е.Лесно е.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ComfortablyNumb

    4 16 Отговор

    До коментар #32 от "Pietro":

    Ковида е ментален проблем особено след като има ваксина. Ковида изчезна след изборите в Америка защото е далеч по малка грижа като медицински проблем , който е решил да не се ваксинира и е ришил да рискува да провери дали няма да е от 2-та % смъртност ( в България са 5%) . Това е личен избор не обществен проблем. Като политически беше проблем до колкото администрацията на Тръмп нито разбираха проблема нито го вземаха несериозно ( докато не се изпозаразиха половината) и затова действията им бяха провал ... до някъде и за това изгубиха изборите. В крайна сметка в Америка има 70% ваксинирани от който поне 60% са здравомислещи хора другите 10% са лицемери- популисти на антиковид тема като Тръмпи, но все пак ваксинирани ...
  • 38 James 🇺🇸

    15 0 Отговор
    "90% от болните са ваксинирани" - тоест каква е файдата от ваксина, някой да обясни? Lol значи излиза че явно самите ваксини те разболяват, ето де била схемата Oo
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Теодоро

    19 2 Отговор
    Мазен пасквил.Хора събудете се: Не на ваксините
  • 43 мислещ

    14 0 Отговор
    "Ако има нещо хубаво от това, че COVID-19 обхвана целия свят, в България то е, че се обърна внимание на общественото здраве".
    Така де, обърна се внимание за ограничаването му. Спиране на планово лечение, чакане на тест дори при спешен прием и след това "лечение" в ковид-отделението при положителен, независимо от причината за постипването в болница.

    И не на последно място избиването на самите болни от ковид-разбира се. Да не забравим онзи "доктор" (Сигурен съм, че в моите ръце статъстиката би била доста по-благоприятна, без да съм доктор), дето се хвалеше, че 9 от 10 пациента умирали в отделението му.
  • 44 456

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "ХИХИ":

    Няма да излезе , но пък болните вътре ще са много по-малко и до интензивното ще стигат много малко , съответно и смъртните случаи няма да са толкова .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Овчаров

    3 0 Отговор
    Музикален поздрав от неваксинираните врачански доктори:

    Ахат - Черната овца !!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Талъсъмлиев

    6 1 Отговор
    Явно след ваксинацията ни чака имплантация!!!!!!!!!
  • 49 Влади

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Защото докторите са наясно , че ако се ваксинират стават от доктори на пациенти
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 волен сидеров

    2 1 Отговор
    БРАВО,ТАКА СЕ ОПАЗВА НАЙ СТАРИЯТ НАРОД НА СВЕТА-БРАВО ОТНОВО,БЕЗ ТАЗИ ОТРОВА.И БЕЗ ТОВА СА РЕШИЛИ 2023Г ДА ПУСНАТ НОВ ВИРИС.СЕГА С ТАЗИ ВАКСИНА ЩЕ НИ СВАЛЯТ ИМУНИТЕТА И 2023Г НОВИЯТ ВИРУС ЩЕ НИ ПОКОСИ.ЩЕ СТЯГАТ СЕГА ДО МАРТ МЕСЕЦ И КОЙТО СЕ ПОДАДЕ СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ-ПОСЛЕ ЩЕ УЛАБЯТ НЕЩАТА И 2023Г ОТНОВО ЩЕ НА ТУРЯТ НА ТЕНДЖЕРАТА-ВАКСИНАТА НЕ ПОМАГА ТЯ СВАЛЯ ИМУНИТЕТА -РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ НАКРАЯ....
  • 52 Гост

    0 1 Отговор
    В град Белене и в град Свищов до 90 % от болните в болница са ваксинирани за определен период става въпрос от 4 постъпили трима ваксинирани. По интересен е факта, че голямата част от ваксинираните са заболелеи след 1 седмица след ваксинирането си.
  • 53 ЕВРО НЮЗ

    0 1 Отговор
    В Италиа пък от над 80 % ваксано население, от намиращите се в болниците над 70 % са ваксани, някой и с три игли. За умрели и осакатени не говорим. Тях никой не ги брои.