Last news in Fakti

4 Януари, 2022 10:12 7 604 52

Емил Соколов: Първият политически виц тази година идва от ИТН

  • емил соколов-
  • слави трифонов-
  • итн-
  • има такъв народ-
  • северна македония

Предложението на Слави за Северна Македония не е дипломация, а опит да вкара ЕС и САЩ в някаква типично балканска договорка

Емил Соколов: Първият политически виц тази година идва от ИТН - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Емил Соколов, политически анализатор и историк:

"Честита Нова Година!

Първият политически виц тази година идва от ИТН.

Темата за Македония е сложна тема. Това е ясно. Ясно е и, че позиция на страната ни досега беше абсурдна. Сега обаче бием всички рекорди.

Хронологията на абсурда е следната:

1. С помощта на патриотите, ГЕРБ на практика настояваха от Македония да признаят, че са българи. Това е невъзможно, тъй като след Втората световна война в Македония се случва насилствена македонизация и се създава една нова държава. Тази държава, макар и да е съставена основно от етнически българи, къса всякакви връзки с България. Защо? Така е решил СССР. Българските комунисти изиграват ключова роля в това хора с българско самосъзнание да бъдат принудени насилствено да станат македонци. Цинизъм е агенти на ДС като Каракачанов да настояват Македония да признае, каквото и да е, когато те и режимът, на който са служили, са причината нашите сънародници да станат жертва на социалното инженерство на Русия.

2. Сега Слави предлага да сменим първоначалната си тъпа позиция с друга по-нелепа. Ще пуснем Македония в ЕС, но ще поискаме да паднат визите със САЩ и да влезем в Шенген. Първо, ние не можем да приемем никого в ЕС. Можем само да не пречим, но решенията в ЕС не ги взимаме ние, а решават всички страни. Слави да спре да гледа интервюта на Борисов, че се е хванал на пропагандата колко в ЕС чакат ние да решим всичко. Второ, визите в САЩ няма как да са разменна монета в един европейски въпрос. Ако Слави си мисли, че всичко е далавера и накланяне пред силните на деня, той е по-нелеп и от Борисов. Трето, в Шенген ще влезем, когато се справим с корупцията. Предложението на Слави не е дипломация, а опит да вкара ЕС и САЩ в някаква типично балканска договорка. Това не е борба с корупцията, а износ на корупция.

3. Накрая ще дадем зелена светлина на Македония без тя да признава каквото и да е. Няма да влезем и в Шенген. Защо? Защото от началото на преговорите досега България се държи абсурдно. Първо настояваме цяла Европа да признае една националистическа фантазия, която удобно не споменаваше ролята на БКП в македонизацията на Македония. Сега пък искаме да извлечем някаква далавера от цялата работа. Разбрахме, че с блъскане по масата и тълкуване на историята, както ни изнася, няма да стане. Сега искаме големите братя в САЩ и ЕС да дадат нещо - визи, за да си струва навеждането. Позицията ни в момента е също толкова сервилна, колкото е била преди 50 години с Русия.

Тази нелепост ще ни вкара в изолация и накрая ще се съгласим с всичко, което Македония, ЕС и САЩ поискат. Македония е била идеал на българите през 18., 19. и 20. век. Един куп революционери са дали живота си за Македония. Не са го направили за визи или за да угодят на Русия. Направили са го, защото са вярвали, че Македония и България имат обща съдба. Националният интерес на България тогава и сега е ние да сме възможно най-близки, защото сме братя по оръжие, кръв, вяра, етнос и т.н. Този идеализъм е чужд на българските политици. Нищо чудно, че днешна Република Северна Македония не иска да има нищо общо с България. Превърнали сме се в тарикати на дребно, а такива никой не ги обича".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    74 14 Отговор
    Бай Слави казва това, което му е казано да каже. Подготвя почвата за НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО на интересите на Република България.

    Коментиран от #3, #12, #46

  • 2 Махленски

    63 10 Отговор
    приказки за скандали на елементарен човек и фурнаджийска лопата ! Себевлюбен страхопъзльо !
  • 3 Коки

    58 20 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    Не Слави, а Кирил ще ни предаде, Слави не е нито политик, нито президент. Мисли малко.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хихи

    65 16 Отговор
    Боже, станахме за резил с такива лумпени като Слави.
  • 6 Гост

    51 16 Отговор
    Жалкото чалгарче и нарцис славчУ ха ха
  • 7 Тодоров

    51 5 Отговор

    До коментар #3 от "Коки":

    Външното министерство е дадено на ИТН. Неслучайно!

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пучо Капучо

    41 6 Отговор
    Дългия сгафи много - история не се продава, хеле пък на държава, която е на 1340 години.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кроки

    13 32 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    И пак започвате на обвинявате ИТН за неща, които дори не са се случили. А и това беше коментар на Слави, а не на човек от ИТН. Спрете да пишете без да разсъждавате. 🤦
  • 13 Българка

    16 29 Отговор
    Хора, няма такова нещо като нашето, никъде го няма. Така и не става ясно, какво точно искаме от РСМ. Ние сме ПЪРВАТА държава признала РСМ като отделна държава т.е. признаваме правото на хората да се самоопределят и признаваме границите. Защо искаме от една държава да променя конституцията си и да записва наличие на малцинство "българи". По тази логика Турция, Гърция и Руъния ще поискат същите неща от нас! Това за историята и общите исторически личности е въпрос на интерпретация и мисля , че може да се уточни. Антична Македония е проблем на гърците, нас не ни касае. Това, че някой си мисли, че Цар Самуил е македонец, по никакъв начин не ми пречи да му отдавам почит като на български цар. Та наистина, какво искаме ние?

    Коментиран от #29

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перко

    20 16 Отговор
    Няма виц от ИТН за Македония.Вица го измислиха такива анализаторчета като въпросния Соколов,който е поредния чел-недочел казаното от Слави,но коментира.Прочетете внимателно какво е казал Трифонов,когото и аз не харесвам и тогава коментирайте.Истината е важна, а не симпатиите и убежденията.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    23 1 Отговор
    Още със създаването на БМРК 1893 г, по късно ВМОРО, виждайки, че Македония като област е спорна между България, Сърбия, Гърция, а за нея аспирации имат и Австо-Унгария заради стремежа към Солун и дори Румъния заради 53000 куцовлашко население ръководителите на организацията издигат идеята за АВТОНОМИЯ на Македония и заради това ги наричат АВТОНОМИСТИ. През 1895 г в България е съдаден Върховен македонси комитет ВМК, който много бързо попада под влиянието на Фердинанд и иска присъединяването на Македония към България. За съжаление двете организации не единодействат, дори са враждебни. Друго: в Македония е направено преброяване на населението, т.н. Карнегиева анкета, която показва, че българите в Македония са между 52 и 54%, останалите са турци, албанци, гърци, куцовласи, цигани, сърби не са посочени. По време на Илинденското въстание българите успяват да привлекат част от албанците - Пито Гули и част от куцовласите. За обезродяването на българите в Македония с виновни и българските управляващи , по време на въстанието, Балканската, Първата и Втората световни войни. Това е описано от Христо Силянов - един от ръководителите на ВМОРО и участник в четите, въстанията и войните. Така, че въпросът с българите в Македония е много сложен и комплициран и трябва да се разглежда многостранно, а не като СЕ НАПИЕМ ДА РЕВЕМ : МАКЕДОНИЯ Е НАША! За съжаление отдавна не е !
  • 18 Слави ли ръководи виншно министерство?

    12 13 Отговор

    До коментар #7 от "Тодоров":

    Човек от ИТН излезе ли с такава изказване, официално? Или просто Слави си пише бисерите, а вие се чудите от къде и как да оплюете ИТН, защото са трън в властта.
  • 19 По-родоотстъпническа

    20 2 Отговор
    и антибългарска статия едва ли може да се напише.
  • 20 ктб и хемус

    1 5 Отговор
    Следващият е на ГЕРБ - Не знаем, как така направихме това и онова, и другото, и четвъртото.
  • 21 Бамбука

    9 13 Отговор
    Време е да се мисли прагматично. "Национално " предателство е било признаването 1991 г., а не сега. Простотията или по-точно предателство беше и подготвения от Борисов/Каракачанов договор, вкарваш ни в дипломатическа криза по отношение на Македония. Така, че не критикувайте Слави, а предишните.
  • 22 абе

    9 4 Отговор
    Всъщност, защо да е виц? Това трябва да са второстепенни условия, след основното в списъка, македонците да се признаят за българи и да се присъединят към България в една държава заедно. Когато са преговаряли за приемането на България в ЕС, от наша страна е имало май само - приемам, да, слушам, приемам, да, подписвам, предавам се, няма да отстоявам интересите на моята държава и на моя народ.
  • 23 Като в сериал

    7 4 Отговор
    Тука повече от половината коментиращи, са в безсъзнание. Само първият коментар, ще ви отвори очите за глупостта, която е подкрепена от повечето.
  • 24 Бай Крас

    21 2 Отговор
    Не му обръщайте Фнимание, ще да е бил препил, преял по празниците. Освен това тоя разбира от външна политика колкото магаре от военна музика. Няма други обяснения за тъпите изцепки "ПРЕДИ ВСИЧКИ". Лошото е че много хора го мислят за няква институция и гласуваха за него, е сега ще му слушаме тъпотийте.
  • 25 да ама

    12 1 Отговор
    Политиката е висша форма на търговия на интереси, но трябва да се прави от майстори, а не от дилетанти. В тази връзка изказването на Слави е правилно, но тези неща не се дискутират пред широката публика, защото по този начин нито визите за Америка ще паднат нито в Шенген ще ни вземат. Това си е чист популизъм, защото нито Европа, нито Америка ще клекнат под явен натиск . Единственото което ще стане е измислената държава Македония да започне преговори въпреки нашите претенции, защото са ни слаби политиците. А между другото най-голямото предателство спрямо българите на македонска територия е, че отново нашите политици първи в света признаха независимостта на Македония....
  • 26 Факти срещу ИТН

    10 3 Отговор
    Според мен политическият виц идва от самият Емил Соколов, а това че факти му дава шанс за изява, е друга работа вече.
  • 27 Умен

    9 9 Отговор
    Предлагам да прочетете какво е казал Слави, и да не си измисляте глупости. Работата стана "после върви разправяй че нямаш сестра"
  • 28 Анонимен

    12 0 Отговор
    Стига с тези мантри за близост . Някой който ме нарича татарин и прочее измишльотини не ми е близък . Северна Македония е сръбска булонка и няма да спре да джафка ако я гледаш мило - трябва да се респектира . И гръцката позиция беше нелепа , но си я отстояха и наложиха . Значи можем и ние . Да не би когато са ги сърбизирали някой да се е съобразявал с всичко това ? Щели сме да бъдем в изолация - голям праз . Важното е да си държим на интересите . И без това с някой който постоянно нарушава интересите ти е по-добре да не взаимодействаш толкова .

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Джаф Джаф

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    Именно, съглесен съм с теб. Ние и без това по принцип сме в изолация. Да отстояваме поне.
  • 31 българин

    5 3 Отговор
    Остава съмнението, че авторът не е на ясно какво е виц, в политическата глупост и простотия на нашенските "велики" политически фигури, в т.ч. и чалгарят, няма място за смях и хумор, не е смешно гламави родоотстъпници да се гаврят и подиграват с историята на българите, не е смешно, а е тъжно разни коментатори да омаловажават българските трагедии и да натрапват лъжливи измишльотини за вина на българите, че сръбските ченгета, под егидата и контрола на руските сатрапи, по всякакъв начин се мъчат да спрат влиянието на свободния свят върху Балканите.
  • 32 Макробиолог

    6 3 Отговор
    Соколов,абсурден си ти с нелепиците които ръсиш.Признаването на Македония е било правилно,първо защото отразява сегашното състояние-макетата се отричат дори от дядовците си които са се броели за българи и второ-имало е надежда като самостоятелна държава да се откъсне от орбитата на Сърбия.Днешната ни позиция е национално отговорна и единствено правилна..Ко ти не е ясно?Какви се пишат или искат да бъдат макетата си тяхна работа.Но каква е тяхната история е и наша работа,при положение че присвояват нашето истор и цивилизационно културно наследство.Писменост,култура,православие на разбираем език,което сме дали на 7-8стотин милиона малко ли ти се виждат?Държавност в ранното и по късно средновековие ,когато други освен ИРИ не е имало на картата у юропата?Маловажно ли ти се струва?Я да видим тогава грците/първата им държава е от 1830 и некоя година/как се возят на измислената си античност.Когато Ахил е повел 3000 мирмидонци-българи в Троянската война ,къде са са били те с няколкото си градове-държавици?Колонизирали т.е.цивилизовали Месемврия,Ахелой и т.н.,моля?Първото в света обработено злато е от 7-8хл години по тия земи...3ти век Констанц влючва в царския списък с народите Зиези от който са българите...какво учим ние?Измишльотините за отряда чергари на Аспарух+някакво славянско море+измрели тракийци за 20-30 години се превърнало в народ противостоящ на ИРИ...а?У юропата и америката който трябва ги знае тия работи,но" не ни разбират"защото имат търговски и
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 📌🇧🇬

    10 5 Отговор
    :) 🇧🇬🇲🇰Сега разбрахте ли какво щеше да се случи, ако Слави Трифонов и ИТН бяха съставили “безконтролно правителство”, начело с “продавача на шнорхели” и “плагиата адвокат” и шеф на МВР “бифш ДС служител”? 📌И последно но не на последно място, какво “пуши” Славчо не е на никой работа, но всичко друго е.📌:)🇧🇬И още веднъж, Теодора Генчовска стига ли ви?!

    Коментиран от #38

  • 35 📌🇧🇬

    3 4 Отговор
    На Христо Иванов, ДБ трябва Правителството да му даде “медал за Храброст” два пъти, веднъж за “щурмът” на Резиденцията на Ахмед Доган и втори път за това че не позволи на Слави Трифонов да състави Безконтролно Правителство.📌Румен Радев е радетел за възраждане на ДС като институция и ще направи всичко възможно това да се случи, Генчовска и ДС назначенията са показателни, а “кожите” на двата “наивника” от частният сектор ще съхнат в изложени в във фоайето на Библиотекарският Институт. 📌
  • 36 Ю.кортес

    6 0 Отговор
    Изцепки на много прост човек.Въобще не е за учудване,че сме изгубили всичко в Македония.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Парите ти говорят

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "📌🇧🇬":

    Пророк? Месия? Да не си нашият прероден божии син/дъщеря? Кажи на хората сега, какво ги очаква в близко бъдеще.
  • 39 МАЛКА пенсИЯ

    6 1 Отговор
    А не може ли както през80-те години,да приемем,няколко стотици,иляди,македонски братя,а които,не сакат,да са нашенци,да си стоят,дома.
  • 40 Българка

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "тая пък":

    Ти специално нали си против новините на турски, защото аз съм. Щом искаш унас да няма турски новини, няма са искаш и в РСМ да има български новини. Лесно е.
  • 41 📌🇧🇬

    5 2 Отговор
    Славчоо, е дал “ултиматом” на Америка, “широко оповестен” в “мас-медийте”, който се състои от “еле, еле?”, бедна България, бедна Македония! Как така Славчоо, не се е сетил да поиска изтеглянето 6ти Военно Морски Американски Флот от Гърция? Повече “cocaines”, следващият път и това може да се случи! Ей, Америка, Америка.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Вируслав

    7 0 Отговор
    Само едно не разбирам: как така за м/у 400 и 500 год. турците не успяха поне еди народ по балканите да го обърнат на турчин, а комунистическото моделиране стори това за има - няма 40 год. в една област само?! Къде е скрито Робството?! Да се радваме, че не са решили да създадат живота на Марс през Балканите.
  • 44 1111

    3 3 Отговор
    За Македония е решено отдавна от Франция и Германия това е Европейският съюз другата част от Източна Европа се гледа като буфер от Западна Европа и за тяхните интереси иначе за какво да те приемат в EU най богатите икономики в общността.Ние нямаме никакъв глас на масата на преговори, защото нямаме никаква икономика нашата роля в Европейският съюз е да праща роби да им работят тази работа, която те не желаят, като проститутки,чистачки,строителни работници в земеделието.И какво ще решаваш ти бе алан колю нямаш икономика,нямаш пари и той щял да решава с какви интереси можем да предложим на Франция и Германия все едно малко бебе да гледа майка си и баща си и бебето да казва какво трябва да правят иначе бебето няма да им дава пари няма логика иска много малко ум и то се вижда и усеща по начина на живот, който живее народа
  • 45 Ха ха ха

    3 3 Отговор
    Автора на статията със сигурност има непреодолими ментални увреди ....
  • 46 Моряка

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    Прав си Роки,писанието на Слави е средно аритметечно между нелепа тъпотия и национално предателство.Ко ли са му обещали,та да се унижи толкова.Само Мустафата знае,но не казва.
  • 47 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Много хубава статия !! Но , пкакво се предлага, след всичките критики ?!?!? " Пази Боже от критикари, като наш,то магари " -така завършваше една басня. Кой ти ги има басните за нещо, кой ги брои ?!? Ние броим само банкнотите с копюра от 50 лв. нагоре, ако са български........
  • 48 НИЕ

    5 3 Отговор
    Кокаинова кукла на конци това е Трифонов
  • 49 ComfortablyNumb

    3 1 Отговор
    Тоя пасквил спокойно можеше да се игнорира ако не беше зловреден за България. Кафа от полуинтелигенция че и пише по вестници!? Слави е прав. По пътя на махане на ветото на Македония ( няма начин да не стане някой ден) , път който може да бъде много дълъг само от тях зависи, можем да извоюваме някой неща - Шенген американски визи. Стига чистофайничество и компкесарщина , политиката е точно занимание за бай Ганьо ти ми даваш аз ти давам и така.
  • 50 И. Иванов

    5 1 Отговор
    Славуна много се изложи, това е краят на ИТН. Сега чакаме Кирето.
  • 51 В канала

    3 0 Отговор
    На Емилчо Соколом не му са сложили снимката защото много шамари яде на екрана. Иначе поведението на итънанаеците въобще не е случайно. Още лятото Ташко Африкански се изпусна,че можело да ги пуснем макетата защото видите ли преговорите били дълъг процес и сме можели да ги спрем пак. Сага Славучко пробутва поредната мошенгия. Тия хора са на каишка и изпълняват поръчка. Надявям се за следващите избори да изтекат в клозета,защото са поредните лъже и псевдопатреотарци.
  • 52 Ами

    0 3 Отговор
    кога Слави е предложил това бре калинке? Много сте жалки! Щом сте способни на подобен бълвоч, надали тогава сте толкова прости, че да не схванете елементарно казаното от Слави! Остава единствената възможност, да сте продажни калинки!