Last news in Fakti

6 Януари, 2022 12:34 2 362 12

ОДКС - проверка чрез битка

  • казахстан-
  • никол пашинян-
  • армения-
  • одкс-
  • майдан

Изпращането на миротворци, от които ОДКС има само 3600 души, едва ли ще бъде толкова ограничено

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера Никол Пашинян публикува изявление във Facebook: „Във връзка с призива на президента на Република Казахстан К.-Ж. Токаев и с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, причинена, наред с други неща, от външна намеса, Съветът за колективна сигурност на ОДКС, в съответствие с член 4 от Договора за колективна сигурност, реши да изпрати Колективни мироопазващи сили в Република Казахстан за ограничен период от време с цел стабилизиране и нормализиране на ситуацията в тази страна.

Защо точно той, може да се обясни просто: от 1 януари премиерът на Армения е председател на Съвета за колективна сигурност на ОДКС. Но твърдението от устата на Пашинян звучи, видите ли, пикантно: главният лидер на Ереван-Майдан е принуден да обяви потушаването на Казахстан-Майдан.

Днес, освен Казахстан, ОДКС включва Русия, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан. И това ще бъде първото реално участие на Организацията в реални събития. С изключение на помощта за Таджикистан през 2013 г. всичко се ограничаваше до оценка на ситуацията на афганистанската граница и доставка на военна техника. В Казахстан предстои да се проведе боен тест.

Все още не говорим за голяма военна операция - силите на ОДКС няма да възстановят реда, тяхното участие се свежда до охрана на военната инфраструктура и други съоръжения. Това заяви Леонид Калашников, председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците. Според него местните правоохранителни органи ще се справят с бандите и грабителите, които действат в много градове.

„Там са и космодрумът Байконур и други съоръжения, които трябва да бъдат охранявани от подобни банди и, ако е необходимо, защитени. За това съществува ОДКС - не само защита от външни атаки, но и от такива фактори “, добави парламентарят.

Все още ми се струва, че изпращането на миротворци, от които ОДКС има само 3600 души, няма да бъде ограничено. По всичко личи, че подготовката за протестите в Казахстан е правена дълго и сериозно, затова рано или късно ще трябва да се включат по-големи сили. Но Токаев, очевидно, все още се надява да се справи сам.

Александър Йонов, председател на антиглобалисткото движение на Русия, смята, че в Казахстан ще бъде изпратен контингент от военната полиция или ВДВ. Росгвардия ще може да окаже консултативна помощ при разпръскване на митинги с минимални последици за населението.

„Ако имаше такава ситуация някъде в Мексико, Националната гвардия на САЩ вече щеше да е в Мексико Сити“, каза общественикът, цитиран от Readovka. Разбира се, трудно е да не се съглася с Александър.

Както и да е, репутацията на Казахстан като остров на стабилност и на Нурсултан Назарбаев като най-мъдрия от най-мъдрите, главния постсъветски аксакал /б.р. старейшина, почетен човек в тюркските народи в Средна Азия и Кавказ/, беше напълно подкопана. Честно казано, така и не разбрах защо си е издигнал паметници приживе в цялата република. Ето, събарят ги - те са прекрасен обект за народния гняв.

Между другото, Казахстан наистина беше и все още си остава остров, ако не на стабилност, то на просперитет. Което, както виждате, не попречи да се взриви републиката отвътре.

Главният редактор на одеския онлайн вестник „Таймер“ Юрий Ткачев, наблюдател на пълната деградация на Украйна след преврата, сподели тъжните си мисли за Казахстан-Майдан:

„Трагедията на нашето поколение е, че всеки протест е възможен само със западни пари, със западна подкрепа и в интерес на Запада. И всякакви опити да се промени нещо към по-добро водят до факта, че, както в Украйна, в крайна сметка става само по-зле.

Освен това има много неща за промяна към по-добро. И значителна част от тези нужни промени вече не са просто узрели, а презрели.

Знаем, че в случай на победа на оранжевите, същите лица ще останат на власт, само че ще грабят още. И този вариант не е щастлив “, написа той в своя Telegram канал.

Разбира се, нито един казах не би му повярвал. Ако спечелят, ще се излекуват, както в Швеция или Норвегия. И ако някой не е съгласен - до стената.

Автор: Павел ШИПИЛИН, voicesevas.ru


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сатаНАТО

    32 6 Отговор
    На 12-ти е срещата Русия-НАТО, а западняците се чудиха как да не зачетат условията на Путин и да продължат да обграждат Русия с бази и нападателни оръжия. Мирните протестъри обезглавяват хора, както правиха в Украйна, снимат ги и приписват това на "режима". ЦРУ е в мозъчна смърт, нищо ново не може да измисли.

    Коментиран от #5

  • 2 Сатрапи

    13 17 Отговор
    Пропаганда от СССР.Назърбаев и компания имат стотици милиарди на Запад.Народа живее със 100 долара заплата.Ако поискаш промяна и справедливост вече си терорист.Бойко и той беше наредил да разследват протестиращите за държавен преврат.Ако можеше дали нямаше да хоиска от Ердоган или Путин военна подкрепа срежу "терористите"?
  • 3 Факт

    23 1 Отговор
    Точно!А тука ГЕРБ дойде така с немски пари!
  • 4 русенец

    24 6 Отговор
    Американците продължават да създават напрежение около границите на Русия. На Путин кога ли ще му писне?

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Старбтрик

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "сатаНАТО":

    Това е стар трик. Каккто стана в украйна. Свга за да имат силни позиции в Украйна, Западътправи това в Казакстан.
  • 6 Ще има и още

    5 8 Отговор
    Е, ако бях арменец вероятно щях да запитам себе си, както и сънародникът ми Пашиян - а къде бяха ОДКС когато воювахме с Азърбейджан ? Явно са способни само за потушаване на граждански размирици.
    Не съм арменец, българин съм и бих се запитал същото за НАТО ако не дай Боже България изпадне в нужда.

    Коментиран от #12

  • 7 Никой

    3 3 Отговор
    Казахстан са мюсюлмани изповядват исляма. Значи им помагат , Афганистан, Иран , Турция и целия арабски свят. Какви американци,българи и македонци от МВРО.
  • 8 хайде бе

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    А, кога ли и на хората, ще ѝм писне от крадливите политически класи, без значение кои са?
  • 9 ттт

    7 0 Отговор
    Споко, ШОС е обединение срещу тероризма и Казахстан членува в него. Ако трябва, Русия и Китай ще помогнат и с редовни войски.
  • 10 Х@йло - цар и гръмовержец

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Скоро ще му писне и ще си подаде оставката 😆
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 mi6osp

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ще има и още":

    Хъм, не си забелязал /загрял, че в тази война Азербайджан изобщо не навлезе в държавата Армения, така че нямаше причина арменците да търсят помощ от съюзници.