4 10454

А нашествие в Украйна няма и няма...

 • руся-
 • украйна-
 • нахлуване-
 • война-
 • владимир корнилов-
 • сащ

Анализ на Владимир Корнилов за РИА Новости

А нашествие в Украйна няма и няма... - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата за предстоящата „руска инвазия в Украйна“ стана донякъде скучна за западната публика. Скоро ще мине една година, откакто се появиха първите „сензации“, че „руски танкове се трупат близо до украинската граница“, което означаваше, че са на път да атакуват. Авторите на новинарския пълнеж манипулират тази информация по такъв начин, че сами се оплитат в нея. Така например през пролетта на миналата година западните медии активно обсъждаха „натрупването на руски танкове“ на полигона Погоново, недалеч от Воронеж.

Това според тях недвусмислено показваше, че Русия се готви за атака. Сега германското списание Spiegel се оплаква, че полигонът е "празен". И това, разбира се, отново е знак за подготовка за "нашествие". Тоест, каквото и да прави Русия, където и да придвижи своите бронирани машини на собствена територия, това във всеки случай трябва да показва нейните агресивни планове. Както правилно отбеляза финансовият анализатор Джон Дизард във Financial Times, „сега всеки потребител на новини в западния свят може да бъде експерт на украинския фронт“. Жителите там, според колумниста, вече знаят ежедневието на руската армия, имената на бойните части, проблемите им с логистиката, дали украинската земя е достатъчно замръзнала, за да преминават бронирани машини. Изглежда, че средният зрител там има само един въпрос относно предстоящото „нашествие“: защо Русия все още не е нападнала?

Наистина, нека си припомним, че заради изказвания на наши доморасли „военни експерти“ европейските списания намериха обяснение в началото на зимата защо дълго обещаното „нашествие“ не се случи: само поради факта, че почвата в Украйна не беше достатъчно замръзнала, което означава, че нашите танкове определено ще затънат в калта. Редакторите на изданието очевидно не се смущават от нивото на „аналитичност“ на автора на това изявление, като се има предвид, че той също прогнозира бързо и пълно поражение на руската армия от грузински части, добре обучени от НАТО, през август 2008 г. Не се замислиха и за факта, че няколко години по-рано в същите публикации се посочва точно обратното - че „руснаците не се бият през зимата“ - позовавайки се на не по-малко „авторитетни“ коментари на украински „експерти“.

Половината зима отмина, нагнетяването на истеритая продължава, а студовете в Украйна многократно бяха отбелязани. И няма "нашествие" и няма. В резултат на това вниманието на западната общественост започна постепенно да преминава към неприятни за Вашингтон теми: във връзка с годишнината от събитията от 6 януари в Капитолия темата за разцепление на обществото в Съединените щати отново се изостри, инфлацията чупи рекорди, регистрира се рязък скок в случаите на коронавирус и най-неприятното за Белия дом, Русия с мирните си инициативи, се превърна в информационна контраофанзива. Така че е необходимо по някакъв начин да върнем зрителя към обсъждането на новини на "украинския фронт". Това изисква нова дата за вечно отлаганото „нашествие“. И сега председателят на Белия дом Джен Псаки публично обяви следващата времева рамка: сега „руската агресия“ ще се проведе някъде „от средата на януари до средата на февруари“.

Имайте предвид, че тя заяви това на 14 януари, тоест точно в средата на месеца, но в същото време казва, че руснаците планират да извършат някаква провокация „няколко седмици преди военното нашествие“. Няколко седмици преди средата на януари - декември ли е, или какво? И никой, съдейки по гръмките коментари на западни анализатори, които подхванаха думите на Псаки, не беше изненадан от това толкова явно несъответствие в датите. Но, както беше отбелязано по-горе, простото хвърляне на нови дати на „инвазията“ и нови заплахи срещу Русия в информационното пространство вече не е достатъчно: всички са уморени да слушат едно и също нещо в продължение на почти година.

Така се роди нова „сензация“, която Псаки и нейните колеги ни обещават ретроспективно. Почти едновременно за провокацията обявиха трима високопоставени служители - освен Псаки, съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан и председателят на Пентагона Джон Кърби. Тя е описана като операция "фалшив флаг", стандартният английски термин за провокация под маската на действия на друга държава. Като атаката срещу радиостанцията в Глайвиц през 1939 г., която германците представиха като агресия на Полша срещу Германия, отприщвайки война на тази основа.

И така, нека се опитаме да съчетаем кратките коментари на тримата гореспоменати служители и „ексклузивния“ CNN, който американските разузнавателни агенции често използват като „резервоар" за разпространение на антируски фалшификати. Твърди се, че Русия тайно подготвя диверсионна специална група, която тренира с експлозиви в градски райони. Саботажът (вероятно експлозия) трябва да се извърши в Източна Украйна, като жертвите ще бъдат „руски марионетки“ (очевидно бойци от ДНР или ЛНР) или „рускоезични жители“.

Всичко това трябва да послужи като предлог за голяма война. Сякаш и без това украинските войски периодично не организират експлозии, жертви на които са цивилни в Донбас. Ако всеки от тях служи като претекст за война, тя трябваше да се обявява по няколко пъти на ден. Любопитно е, че всички официални лица, които изказват версията за „операция с фалшив флаг“, повтарят една и съща фраза като по часовник: всичко това ще се случи по сценария на „незаконна анексия/окупация на Крим през 2014 г.“. Жалко, че нито един журналист не си направи труда да попита някой от „тримата Джей“ (Джен – Джейк – Джон) кои от „провокациите“ Русия е използвала, за да „окупира Крим“, кого е взривила или отровила. Тогава причината за решението на жителите на Крим за тяхното самоопределение беше незаконен преврат в Украйна, подкрепен от Съединените щати.

Западните медии с радост подхванаха тази невероятна история, разширявайки и допълвайки я с най-луди версии. Да не говорим за факта, че Министерството на отбраната на Украйна редовно разпространява подобни сценарии дори пред Белия дом. Вярно е, че те обявиха предстояща провокация в складовете за боеприпаси в Приднестровието, а не за Донбас. Разбира се, това не е първото и не последното подобно изказване. Човек би могъл да ги отхвърли като жужене на досадна муха. Но трябва да разберем, че често това означава истинска подготовка за извършването на чудовищни ​​зверства.

Показателен пример е гръмката провокация от британския вестник The Times през август 2015 г., когато той измисли абсолютно нелепа „сензация“, че ДНР, със съдействието на някои руски учени, уж разработва „страшна атомна бомба“ тайно от Москва. Разказвачите от Службата за сигурност на Украйна станаха основен източник на „сензацията“. Човек можеше да се смее на тази нелепа версия, ако не беше прозвучала тогава на фона на непрестанния обстрел от украинските военни на радиоактивното хранилище в Донецкия държавен завод за химически продукти и гръмкото изявление на тогавашния секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов, че Киев ще работи по създаването на собствена "страшна" бомба. Тоест самата Украйна призна, че създава оръжия за масово унищожение, но се готви предварително да обвини Русия, че ги използва.

Особеността на днешните "сензации" е нивото на тези, които ги прокламират. Никога досега подобно нещо не е било огласено едновременно от толкова много високопоставени американски служители. Ето защо думите трябва да се приемат сериозно. Възможно е това да означава реална подготовка за много сериозна провокация, която може да доведе до много жертви. Тук си струва да се обърне внимание на наскоро изтекла информация, че ЦРУ интензивно обучава украинските сили за специални операции (SOF) в някаква секретна база в южната част на САЩ. Бивш служител на ЦРУ, запознат с подробностите на тази операция, директно признава нейната цел: „Програмата учи украинците да убиват руснаци“. В комбинация с изявления на американски високоговорители за „операция с фалшив флаг“, това звучи повече от зловещо. Трябва да се припомни, че украинските SOF многократно са извършвали терористични атаки и саботажи на територията на Донбас. Освен това официалният Киев не го скри, дори се похвали.

Не толкова отдавна настоящият президент Владимир Зеленски призна, че е извършвал подобни операции, а неговият предшественик Петро Порошенко заяви, че той лично е наредил и разрешил десетки операции за "ликвидиране на нашествениците и враговете на Украйна“. Така украинските диверсанти, обучени от ЦРУ, са способни на всяка терористична атака. Това означава, че е необходимо да се реагира с тройна бдителност на сценариите за провокации, огласени от Белия дом, а не да се възприемат единствено като поредния антируски блъф. Зад тях може да стоят наистина ужасни планове за въвличане на Русия в конфликт с Украйна.

Не толкова отдавна руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди, че в непосредствена близост до линията на фронта в Донбас са се появили "танкове с неидентифицирани химически компоненти", сочейки възможна мащабна провокация. И веднага след изявленията в Белия дом Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна бързо се приспособи към версията за "трите J" и обяви, че "руската окупационна администрация" се готви да обвини Украйна в използване на химически агенти в Горловка. Съдейки по действията на украинските власти, те самите не вярват във всички тези ужасяващи истории за „руското нашествие“.

Иначе депутатите от Радата нямаше да удължат новогодишната си ваканция до края на януари. Но не може да се изключи, че при предстоящата мащабна провокация американските спецслужби ще използват Украйна на тъмно, както беше в скандалната „операция с вагнеровците“. Симулацията на химическа атака в сирийския парламент през 2018 г. показа как се устройват и използват подобни провокации в съвременния свят. Но сегашната администрация на САЩ този път може да не се ограничава до имитация.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 76 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Емил

  7 113 Отговор
  Ало, русофилистиците, нал скоро зелените човечета щяха да с в Лисабон?!

  Коментиран от #20

 • 2 Тошо

  102 9 Отговор
  ЗАСЕГА НЯМА И ДА ИМА,ПУТИН Е СТРАТЕГ А НЕ АМЕРИКАНСКИ ГЛУПЧО. ТОЙ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЛУГАНСК И ДОНБАС КОГАТО ВСИЧКИ СА ПРИСПАНИ И В СИНХРОН С ВЛИЗАНЕТО НА КИТАЙ В ТАЙВАН. ШАХ И МАТ.

  Коментиран от #6

 • 3 456

  67 5 Отговор
  За ужасъът на ФАЩ
 • 4 Ей, не така

  98 4 Отговор
  Ще оставите Дениската без доходи, ако престане да пише по три пъти на ден за руската опасност.

 • 5 Юефоу

  74 8 Отговор
  Офф писна ни от тая Украйна.

  Коментиран от #8

 • 6 Стига хибридки

  5 69 Отговор

  До коментар #2 от "Тошо":

  Крим, Донбас и Луганск не са ли в Украйна?

  Коментиран от #9, #12

 • 7 ПУТИН ГО Е ШУБЕ

  5 69 Отговор
  СТРАХ ЛОЗЕ ПАЗИ
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 ТАКА ДЕ

  2 57 Отговор

  До коментар #6 от "Стига хибридки":

  АМА ЦЯЛАТА УКРАЙНА ВЛИЗА В....НАТО
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 Летописец

  83 4 Отговор
  След всички провокации на украинската хунта срещу гражданското руско население - обстрели , саботиране на водоснабдяване и електрозахранване ..., можем да кажем , че Кремъл има много здрави нерви .
 • 12 456

  73 4 Отговор

  До коментар #6 от "Стига хибридки":

  Реално не са в Украйна. Крим реално е руски ,а Домбас и Луганск засега са независими
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 14 Няма значениие

  58 2 Отговор
  Натото не се интересува какви са украинците . Важно е само да ги изправи срещу Русия .

 • 15 ЕВРО НЮЗ

  70 3 Отговор
  Кой помогна на над един милион нацисти да избягат от Европа дни преди Червената армия да влезе в Берлин. Кой им предостави безопасен коридор, къде отидоха и как е продължил живота им..???? Кога е създадено ЦРУ и от кого...??? Кога са създадени първите фармацевтични компании и от кого...??? Отговорете си на тия въпроси първо...
 • 16 БОЗА

  33 3 Отговор
  Понякога,макар и рядко факти имат проблясъци...похвално... ;-)


  Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 📌🇧🇬

  9 18 Отговор
  🇧🇬Украйна има жестока история с Полша, над 100 000 Поляци са избити/унищожени/ от Украинците, от другата страна с Русия нещата са също токова зле, като Русия доминира.📌За Украйна ще бъде трудно както винаги, Украинците са разположени на “тектоническият разлом м/у Изтока и Запада, м/у Католицизмът и Православието, самите Украинци са дълбоко разделени.🇧🇬Много неща/проблеми в България и Украйна са еднакви като отговор на въпросите няма.🇧🇬
 • 19 Lukaшенко

  4 33 Отговор
  Оооох,не е лесно да си украинец!.Няма да се плашат ,сащ,НАТО и ЕС,са зад тях Плюс Япония Израел и Корея...Зад Донбас,стои само Русия..Какви са залозите?.

  Коментиран от #24, #27

 • 20 Това

  30 3 Отговор

  До коментар #1 от "Емил":

  Го казваха краварите. Демек твойте господари.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Lukaшенко

  29 2 Отговор
  Вземайте ги тез ,бойци ,в НАТО ,че омръзнаха на всички.От 20 г ги будалкатеЩе ги въоръжите и ще ги вкарате в огъня .Укрите са готови ,те си мислят ,че са в Австроунгария..Къде е проблема?
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Сетиен

  36 0 Отговор

  До коментар #19 от "Lukaшенко":

  Исторически погледнато, залозите са доста лоши за Украйна :)

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 кво ти пука за каролев

  13 2 Отговор

  До коментар #17 от "Джок Съдбата":

  Пирин го погуби алчния каролев. Така и не можа да се пребори да го нашарат целия Пирин с писти и от скука се отрепа, пускайки се по диви трасета.
 • 27 Георгий Жуков

  31 1 Отговор

  До коментар #19 от "Lukaшенко":

  залозите са Сармат ,Посейдон Кинжал Авангард и най мощинят в света ядрен потенциал на Русия

  Коментиран от #52

 • 28 mi6osp

  32 1 Отговор
  За да получи втори мандат, на Тръмп много му трябваше малка победоносна за САЩ война. Но американските генерали така и не намериха по света противника, срещу който армията на САЩ да има гарантирана победа. Тръмп не посмя да рискува да загуби война и загуби изборите. Сега Байдън се пържи на същия огън. И понеже и при него Ким и аятоласите не са му по зъбите, опитва да мине с осуетяване на несъществуваща руска агресия в Украйна. Дали ще свърши работа,, ще видим на изборите. Прогнозите са, че няма
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Няма и да има

  30 0 Отговор
  те украинците сами ще се присъединят към Русия... няма нужда от война. Само тия от Западна Украйна ще избягат в Полша...
 • 31 МАРА

  28 0 Отговор
  СВЕТА РАЗБРА ОТДАВНА КАКВО ПРАВЯТ САЩ И НАТО,ЛЪЖИ,ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ,ПРАВОКАЦИИ.НИКОЙ НЕ ИМ ВЯРВА ВЕЧЕ .РУСИЯ НИКОЙ НЕ НАПАДА. НА САЩ ИМ ТРЯБВА ВРАГ ЗА ДА СМЕКЧАВАТ ВЪТРЕШНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ.ИЗПОЛЗВАТ УКРАЙНА КАТО МИШЕНА ЗА ПРАВОКАЦИИ.С ТОВА ЩЕ ПОДПАЛЯТ ЕВРОПА ,А ТОВА ИСКАТ
 • 32 Шайба

  8 0 Отговор
  На източния фронт нищо ново.
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 ТаУмВзе

  8 0 Отговор
  РЕСПЕКТ! Нека излеяниятада Започнат Сега.
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 не може да бъде

  14 0 Отговор
  Действително,в западните медии изобщо и в частност немските медии се налага становището че Русия без съмнение ще нападне Украйна и войната е неизбежна. И тъй като Русия все още не напада даже бих казал че вече виждам нотки на раздразнение.-а,бе руснаци,нападайте я тази Украйна,че загубихме търпeние!? ...При такава позиция следващата ще бъде примирение със случилото се -ето виждате ли ,ние казвахме ,че Русия е агресор-налагане на някакви санкции,медийна кампания 2-3 г. и после животът си продължава в нормалното русло....
 • 40 Винкело

  15 0 Отговор
  Байдън каза: ще защитаваме Украина до последния украинец!
  Туйто!
 • 41 Даката

  2 15 Отговор
  Няма,защото рашистите ще ядат пердаха.
  Репчат се за да рекетират.
 • 42 Гал

  17 1 Отговор
  Света се променя. И вече всички разбират играта на англосаксите, разединена Европа, унищожена Русия , следва Китай и... Нооо май ще стане обратното. Света е многообразен и не се нуждае от насилствено насаждане на антикултура, той и за това е интересен. Крайно време е да да се отървем от влиянието на САЩ и Англия. И ако не са първи,са способни да унищожат и света. Това е новата реалност.
 • 43 Търпин

  0 1 Отговор

  До коментар #17 от "Джок Съдбата":

  Щото се спомина, бог да го прости.
 • 44 С танка

  18 0 Отговор
  Според последните гейополитически анализи, Русия използва тактиката на вечното очакване и вечната заплаха, а междувременно Украйна остава надупена в очакване на прословутото нахлуване.
 • 45 Ххххх

  16 0 Отговор
  Смях , НАТО ще изчезне ,Украйна ще се самоунищожи , а злосторници чакат ли чакат да започне война, интересно кой с кого , Срам!!!!
 • 46 Texas

  12 0 Отговор
  че?кой е луд да влиза в украина,,като има налични поне 20 начина да се влияе там.
  Танковите девизии са само за тех-лоджистика,,все пак са машини трябва да работят да смазват триещите се механизми.
 • 47 хахаха

  15 0 Отговор
  да припомня на уважаемата публика един позастарял виц....украински евреин се обажда на братовчед си:
  -ало, Микола, чувам, че страната ни воюва с Русия? как е на фронта?
  -ами как...загубихме Крим и Донбас...
  -а Русия?
  -ами тя още не се явила на войната...
 • 48 Никой

  1 8 Отговор
  Путин моля те изпрати твоята смела армия в България.Тия тук твоите слуги се самозабравиха. Тока скочи с 300 % ,горивото,газа с 50 %, от там водата ,храната лекарствата,за услугите няма да ти казвам, За пенсиите ах боже, пенсиите БСПто ги преизчисли и на 1 000 000 паднаха..Болни здрави на умиране я карат. Мъка,мъка. Тез от запада толкоз санкции ти наложиха / господ да ги срещне / а твоя народ е жив,дори готов за война.Ела съветски войнико твоя братушка русофил има нужда от теб иска си старото преди 1989г. А и да не забравя: Да върнеш всички БЪЛГАРИ които се скитат немили недраги по чужбината у нас зер и те видят хаир. Който иска да учи в Московския институт, Сан Петербургския, УНСС НБУ,стига с туй Харвард,Кембридж,Оксфорд,Станфорд или Калифорнийски.С поздрави твоя Червена звезда.
 • 49 МИСИР

  0 6 Отговор
  АМИ РУСИЯ НЕ ЩЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ДАДАТ НА ПУТИН РУШВЕТ НАЛИ ТОЙ ТАКА ОБИЧА
 • 50 Смешна ситуация

  6 0 Отговор
  НАТО се е превърнала в една смешна организация, която става вече дори и за подигравки. Чудя се и на поведението на Украйна. Само до преди 30 години тя беше в рамките на СССР. Как изведнъж стана враг номер едно на Русия? Как Белорус не е враг на Русия? Как Грузия е враг на Русия, а съседна Армения не е? Как Чевения се разбира с Русия? А прибалтийските републики се "страхуват" от Русия. Какъв е този "Демон" от който едни държави се страхуват смъртно, а други са приятелски настроени и се разбират с Русия перфектно? Ха, сега де! И ако някоя държава от друг континент на се разбира с Русия, това не е страшно за двете държави. Но ако държава, която не се разбира с Русия граничи с нея, то страхът от "нахлуване" на руската армия е налице "во веки веков"! Смешна ситуация!
 • 51 Петко

  7 0 Отговор
  А България се държи според една поговорка: "Барабар Петко с мъжете!" И ще се въоръжава за да чака през Черно море някаква руска инвазия. Светът не вижда ли, че каквото и да "ври и кипи" то е в очертанията на границите на бившия разпаднал се СССР. А кой спомогна да се разпадне? Пак "героят" се нарича САЩ - най-големия износител на демокрация, превърнала се сега в либерално-джендърска демокрация!
 • 52 Магарчо

  2 0 Отговор

  До коментар #27 от "Георгий Жуков":

  Това яде ли се
 • 53 резервист

  5 0 Отговор
  Гледайте резултатите! Какво стана с Украйна, след прословутия "Майдан"? Загубиха Крим, на път са да загубят транзитните такси от газа, икономиката им се разпадна, няколко престъпни олигархични клана си поделят ресурсите на страната, "демокрациите" им викат "ДРЪЖ!" но си седят на топло. И най-важното - на път са да пролеят реки от кръв за чужди интереси! От просперираща държава станаха местообитание! Също като Сирия, Афганистан, Либия и т.н..Това устройва всички други, само не и самите украинци!
 • 54 гост

  2 1 Отговор
  "председателят на Белия дом Джен Псаки"-ето само това като се прочете и на човек му става ясно каква е и останалата плява в статията.