Last news in Fakti

18 Януари, 2022 21:05 7 485 54

Обективно за България и Северна Македония - без шовинизъм, но и без "розови очила"

  • българия-
  • северна македония-
  • преговори-
  • европейски съюз-
  • история-
  • дипломация-
  • кирил петков-
  • димитър ковачевски

Нека всеки почита каквито иска исторически личности и дати, без обаче да оспорва правото на другия също да го прави

Обективно за България и Северна Македония - без шовинизъм, но и без "розови очила" - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тeмата за Северна Македония е изпълнена с много емоции, започващи с любов, минаващи през чувство за притежание и стигащи до омраза. Сигурен съм, че ако утре има футболен мач между България и Северна Македония с публика, то това, което ще се случи, ще е идентично с това, което би се случило на футболен или друг мач между Сърбия и Хърватия. Разбира се, това не важи за народите ни в тяхната целокупност, но като настройка е достатъчно масово, за да се явява проблем.

Трябва да започнем от първоизточника на проблемите, нищо, че ще бъде казано за милионен път. Виновниците за сърбизацията и дебългаризацията на Македония, днешна Северна Македония, са КПСС и наведените пред нея национални предатели - българските комунисти. Това много често бива замитано под килима от окупиралите националистическото пространство български псевдонационалисти, а с този момент трябва да започва всеки разговор за историята между България и Северна Македония.

Има и едни други виновници за стимулирането на тази политика на дебългаризация и насаждане на омраза към България и българите в днешна Северна Македония. Силно ще е да ги наречем национални предатели, макар вероятно някои от тях да могат да "влязат и в тези обувки", но всички управлявали посткомунистическа България до ден днешен - с известно изключение на Костовото правителство, могат да бъдат окачествени като абсолютни безхаберници по отношение на политиката към Македония, днешна Северна Македония. По същество посткомунистическите правителства на България не свършиха нищо, за да спрат антибългарската пропаганда в Скопие, ширеща са в учебниците по история на нашите съседи, както и в голяма част от техните медии.

Неслучайно на среща при българския президент Румен Радев преди около 2 месеца, представител на българската общност в Северна Македония каза, че и в момента там има тотална доминация на просръбските медии - респективно антибългарски, а пробългарските издания - от една страна са много малко, а от друга - едва-едва съществуват.

Съдържанието след днешната среща в Скопие между премиерите и външните министри на България и Северна Македония генерално не предложи нищо ново на публиката, с изключение на двустранния оптимизъм, демонстриран пред медиите. Важното обаче е какво се е говорило и какво е обещавано при липсата на камери и журналисти. В България всички искрено се надяваме, че национални предателства не са правени и няма да се правят и за в бъдеще.

Въпреки че и днес - най-вече благодарение на колегите на място в Скопие, отново стана дума за историята, трябва да е ясно, че между нас и северномакедонците по определени исторически теми никога няма да бъде постигнат консенсус. Или поне не в обозримо бъдеще. И именно по историческите теми според мен е допустим компромис, защото иначе няма да стигнем доникъде никога. Нека всеки почита каквито иска исторически личности и дати, без обаче да оспорва правото на другия също да го прави.

Леко встрани от това, премиерът Кирил Петков и останалите представители от българска страна в преговорния процес трябва да са много внимателни какво точно говорят за "фашизма в България", защото така наливат вода в мелницата на македонистите, които са и сърбомани, и на колене пред Кремъл. Всякакви внушения от северномакедонска страна - дали през учебници, дали през медии, че българите са фашисти, че държавата ни е била фашистка, трябва да бъдат изкоренени и оставени в миналото.

По-генерално погледнато за всички ни в България е ясно каква е истината в исторически план, но като рационални (а не емоционални) същества трябва да сме наясно с две неща. Северномакедонският политически елит и северномакедонският народ в неговото преобладаващо мнозинство не са узрели и едва ли скоро ще узреят да признаят историческата истина по ред въпроси.

Със същата убеденост не бива да очакваме, че дори и да се постигнат определени жизненоважни договорености между двете страни, съседите ни ще ни заобичат, защото сме им дали зелена светлина за реален преговорен процес с Европейския съюз.

В края на коментара ще си позволя да се самоцитирам (от началото на месеца) за важните неща, които трябва да се постигнат преди да отворим вратата на Северна Македония за преговори с Европейския съюз:

"Вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония и третирането им като равноправни с другите северномакедонски граждани, стоп на различните видове репресии (държавни и обществени) срещу гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание, изваждането на лъжливите и обидни определения и внушения за българите от северномакедонските учебници по история, съхранение на българското културно-историческо наследство на територията на Република Северна Македония и финален документ, с който всичко това се гарантира, като ако политическият елит на съседите ни се отклони от поетите ангажименти, санкциите за страната им да бъдат такива, които да ги откажат още в начален стадий от антибългарски и сърбомански изстъпления".

Без изпълнението на изредените неща, Северна Македония не трябва да получава "да" от България. Ако бъде направен компромис с някое от изброените неща, това ще е не само национално предателство, но и такова спрямо демократичните ценности на цивилизования свят.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ComfortablyNumb

    5 16 Отговор
    Първи!

    Коментиран от #9

  • 2 ComfortablyNumb

    19 17 Отговор
    Последния софиянец къде си!? Да не падна скоростта на интернета по линията Ленинград - София!?

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 sorry

    30 10 Отговор
    България се опитва да запази достойнство,което отдавна е загубила!
  • 6 Темата

    62 2 Отговор
    За сев. Македония е една самальотна линия... толкова ли е важна... да ходиш в Скопие и да говориш за самолетна линия е меко казано смешно, при толко проблеми в държавата ти и европа..... Завъртяхте я тази тема със Събев и не се спирате... мислите че това ще ни сближи с македонците... Пфуу
  • 7 Хитрия Мангър

    18 7 Отговор
    Кирцаа ъъЪъъ ААА ъъЪъ оближи му г...
  • 8 Сатана

    31 28 Отговор
    Преди 9ти 1944 в България е изключено да са били фашисти на власт.Правителството не е забранила БКП,не е въвела закона за защита на държавата ЗЗД,.Не са били преследвани опозиционерите —комунисти ,бесени и разстрелвани.Абе,България е била демократично царство и Немците са ни натресли Македония и Беломорието въпреки ,че ние сме се дърпали.

    Коментиран от #18

  • 9 Пръц

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ComfortablyNumb":

    Като си първи,колко пари ти дадоха?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Биби Кинг

    7 19 Отговор
    ФАТМАКМИ Е САВЕЦКИ КЕНЕВ!
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 0 Отговор
    РСМ не ни УВАЖАВАТ
  • 13 СОФИЯ

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "ComfortablyNumb":

    ПОСЛЕДНИЯ СОФИЯНЕЦ се присмива над ник ГРАД КОЗЛОДУЙ нарича го ХАХО
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    22 4 Отговор
    СТИГА С ТАЯ МАКЕДОНИЯ ....
    ...... КИРИЛ ПЪРЖЕНИТЕ КАРТОФИ МАКЕ КЕЙН ....
    ....... ДА КАЖЕ, ДЕКА СА ОТКРАДНАТИТЕ ОТ АХМЕД БОРИСОВ КЮФТЕТА
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 1 Отговор
    САМО ПОГЛЕДНЕТЕ СНИМКАТА фалшиви усмивки
  • 16 Верно ли

    21 4 Отговор
    Щом е от Зелето със сигурност е всичко друго, но не и обективно! Толкова обективно, колкото обективна е и тяхна статия отпреди 3 години с названието Какъв е бил животът на българите в Османската империя?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ангелче

    24 13 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана":

    Обърни внимание, вече втора статия на соросовите грантаджии в която не ги интересува българската история, българите в македонско, или българският език, а само това КАК да е нямало фашизъм.., и как ей така комунистите са трепали мирните не/фашисти. Цирк.
  • 19 Мачът е купен - Канада и ФАЩ срещу БГ

    16 1 Отговор
    БОЯТ НАСТАНА - Сигурен съм, че ако утре има футболен мач между България и Северна Македония с публика, то това, което ще се случи, ще е идентично с това, което би се случило на футболен или друг мач между Сърбия и Хърватия. ГОЛЯМ БОЙ ХЪРВАТИН ЩЕ БИЕ СЪРБИН И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ПАЗИМ МАКЕДОНЦИТЕ ДА НЕ ЯДАТ БОЙ СРЪБСКО ХЪРВАТСКИ
  • 20 Доста лъжи

    25 11 Отговор
    Журналистче мамино, КПСС няма нищо общо с дебългаризацията на Македония. Делото е чисто сръбско започнало още със сръбските чети на Бабунски бивш българин още в 1902 и сръбската окупация на Вардарска Македония. По тона време КПСС не съществува. Вие сте някакви зомбирани и индоктритирани мутанти в тъпото си желание за пропаганда. Не ви се получава, защото сте зле с историята.
  • 21 ОТ СВЕТОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ВИ ПРАТИХМЕ

    16 3 Отговор
    КИРО УШАНКАТА НАЙ НЕПОСЛУШНИЯТ УБИЕЦ В ХАРВАРД ДЕТО УПРАВЛЯВА АРМИЯ ОТ КОМАРИ ГМО МОДНАТИ И КАТО УХАПЯТ ТРЯБВА БУСТЕР НИЛСКИ АМА ОЩЕ НЕ СЪЗДАДЕН ОТ ГЕЮГЕЙТС
  • 22 Абе

    26 5 Отговор
    Тя историята вече е изтъргуван.На нас простия български народ ще ни го съобщят по най мекия дипломатичен начин.Как трябва да се гледа напред за бъдещите балкански приятелски взаимоотношения.Кирето изобщо идея си няма какво е национален дух .Той е израснал под Харвардските копнежи.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ

    43 8 Отговор
    Кире, Кирчоооо, в Харвард българска история не се учи. Но ако си бил в българско училище поне до 8-ми клас щеше да знаеш, че ВИЗАНТИЙСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ СА ИДВАЛИ НА КРАКА И С ДАРОВЕ ПРИ ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ! Да са те учили, че Аспарух, Иван Асен, Симеон Велики никога не биха се унижавали да отидат на крака при своите васали? Само ти Кирчо се завлече като наааакан при тези отрепки. Тъжното е, че унижи не себе си, а целия БЪЛГАРСКИ НАРОД!

    Коментиран от #25, #41, #44

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 моше

    15 1 Отговор
    много посредствена статия,много тъпо журналистче,даже няма смисъл да го коментирам само ще му поясня,че израза "да наливаш вода в мелницата" означава да пакостиш на някого,а не да го облагодетелстваш
  • 28 АГЕНТ НЕ Е АГЕНТ ТОЙ Е ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕК

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "АГЕНТ КИРО ОТ НАШЕСТВЕНИЦИТЕ":

    СЪЗДАДЕН И ПРОГРАМИРАН ДА УНИЩОЖИ НАЙ СТАРАТА ДЪРЖАТА В ЕВРОПА - НА ТРАКИТЕ И АЗ СЪМ БОГ ШАМАН ДЕТО ПАЗИ ИСТОРИЯТА СИ И САМО ЕСТЕСТВЕН ИНТЕЛЕКТ БЪЛГАРСКИ ПО УМЕН ОТ ИЗКУСТВЕННИЯТ ЩЕ ПОБЕДИ
  • 29 КРОКОДИЛА

    8 9 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ ПРОДАДОХА НАРОДА - ТОВА ЛИ ЗАСЛУЖАВАТЕ .............................................................................
  • 30 1111

    21 4 Отговор
    Къде е този наш Народ, защо не го изхвърлим веднага от България тоя Кокорчо Петков този е неадекватен не виждали обществото,че продава историята на България

    Коментиран от #31, #45

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ТаУмВзе

    14 1 Отговор
    Щом соросоидчето ни Разясни нещата, давай да се поизтрием малко!
  • 34 Милев

    14 2 Отговор
    Този автор е оли-го-френ
  • 35 НЕНО

    5 1 Отговор
    ГАЛОПИРАЩА ИНФЛАЦИЯ
  • 36 Запознат

    14 3 Отговор
    Тези келеши които избрахме да дойдат на власт ще погребат държавата ,ама този път завинаги.Референдум и Нови избори.Предатели си имаме колкото искаш,България има нужда от СМЕЛИ мъже,нагледахме се на страхливци,продажници,крадци ,лизачи на задници и мижитурки.

    Коментиран от #38, #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами ...

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ":

    Глупости. Отношенията между България и Македония ще се нормализират. На сръбските и руски тролове им остава само едно. Да вият.
  • 42 Ами ...

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Запознат":

    Така е. Предатели си имаме около 10 000. Имат си друга родина. Кланят се на чужда държава.

    Коментиран от #48

  • 43 Комон сенс

    4 4 Отговор
    Предпочитам да публикувате анализ на човек който разбира от международни отношения на тема вчерашната среща. Общите обяснения на тема Македония си ги оправим регулярно.

    Моят първяи прочит е , че Кирил избегна гафовете и тази среща е успех за страната.
    Но бих искал да прочета или чуя всяка дума която е влязла в официалния протокол.
  • 44 Комон сенс

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ":

    Да, наистина тезата ти е като за 8 клас.
    Накратко искаш да кажеш, че когато преиер отиде на посещение, той се принизява?
    Ами това просто е глупост.

    А и византийския император не е отишъл на крака при Аспарух. Е отишъл му е, ама с 50 000 мъже облечени в железен юмрук. :) Но историческите неточности са дребен проблем. Основаната ти идея е несъстоятелна.
  • 45 обясни

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "1111":

    Какво конкретно искаш да кажеш - кое изречение, дума, жест , заявление, сигнал - кое според теб е било протиив българския интерес?
    Да позная ли, че ти дори не си прочел разговора, ами си говориш на исуст като другите 2-3 трола.

    За момента нямаме никакво основание да правим изводи за "предателство" и прочее.
  • 46 Комон сенс

    7 3 Отговор
    Това което се видя на пръв поглед беше уважението с което беше посрещнат Кирил. Дори македоския премиер изглеждаше ориятелски настроен.
    Дайте ни официалния протокол да прочетем, за да не раздуват троловете спекулации на тема "звездите ми го говорят".
  • 47 ЦарВул

    6 1 Отговор
    Тая пионка на "КРАВАРИСТАН"кой знае к,ви ги е плещил там при "макетата"щом не са допуснали журналисти и камери??Т,ва рано или късно ще го разберем,но.....ЩЕ БЪДЕ ТВЪРДЕ КЪСНО!!,А ТОА ЩЕ СЕ ИЗХЛУЗИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ КАТО МОКРА ВРЪВ!!!!НЯМА ЛИ СИ ДРУГА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ ТА ТРЪГНАЛ ДА ОПРАВЯ "КРАВАРСКСИТЕ ИСТОРИИ"??НЯМАМЕ БЮДЖЕТ!ПЕНСИИТЕ СГРЕШЕНИ!!ЦЕНИТЕ СКАЧАТ НАГОРЕ КАТО ПОЛУДЕЛИ,ОСОБЕНО НА ГОРИВАТА ОН ТРЪГНАЛ ДА СЕ РАЗХОЖДА СЪС САМОЛЕТА ДО рсм!!ПО ПЛЕВЕСКО ИМАМЕ ЕДНА ПРИКАЗКА"ТРЪГНАЛ ЗА ГАРТА НО....ПРЕЗ "КАЙЛЪКА"!А РАЗХОДИТЕ КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА??ПАК "НИЕ С ГАЙДИТЕ"!!!ЩО НЕ ПОПИТА МУСТАФА-ТА КОГИ ЩЕ НИ ВЪРНАТ ТРИТЕ МИЛИАРДА ЗА САМОЛЕТИТЕ!!КАТО НЯМА САМОЛЕТИ ДАВАЙ ПАРИТЕ ОБРАТНО,ВЪПРЕКИ,ЧЕ НА НАС САМОЛЕТНИ ТЕНЕКИИ НЕ НИ ТРЕБВАТ!!С КОГО Ш,Ъ ВОЮВАМЕ!!С ТУРЦИЯ?С ГЪРЦИЯ?С РУСИЯ??ЪПСУРТ!!!НИЕ НЕ СМЕ ДЪРЖАВА ,А ЕДИН ГОЛЯЯЯЯЯЯМ ЪПСУРДИСТАН!!!"НЕ СМЕ НАРОД,А МЪРША/макар,че тоа не е и българин/!!1
  • 48 иш4556

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ами ...":

    Ще се нормализират само КОГАТО се откажат да крадат нашата история, нашата азбука, нашите велики царе, писатели, поети, революционери и великите ни исторически личности! Със закон, написан черно на бяло! Да признаят българският народ за държавотворен и всички, които българи, предците на които насилствено са "направени" "македонци", да бъдат отново българи. Българите са създали тази държава, а дори не са споменати в конституцията й. Пълно е с всекакви вери, НО НАЙ-ВАЖНИТЕ, ДЪРЖАВОТВОРНИТЕ БЪЛГАРИ не ги и споменават. Айде стига с тия измислени макета! Омръзнаха на цял свят!
  • 49 Бамби

    0 0 Отговор
    Нищо, но от сърце!
  • 50 333

    3 1 Отговор
    Защо с лека ръка казваме, че никога няма да постигнем нещо по отношение на историческия спор? Гърците имаха същия и постигнаха, каквото искаха. Защо за нас да е невъзможно?
  • 51 Емо

    1 0 Отговор
    Много добър материал на Петър Здравков. Последнит параграф с препоръките Кирил Петков и Теодора Генчовска да си ги препишат на лист и да ги четат по няколко пъти на ден.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Подобна

    1 2 Отговор
    помия едва ли е лесно да се напише .
  • 54 Бурени на бунище

    0 0 Отговор
    Македонизмът е доста по-стар и от Коминтерна,и от КПСС. Сърбоманите просто експлоатираха и развиха една съществуваща реалност чието начало е поставено от Стоян Новакович. Подлизурското отношение на нароилите се симпатии към укронацистите само налива вода в мелницата на македонистите. Все си мислех,че на българските нацисти е турун кръст,но се оказа,че избуяха като бурени на бунище.