3 25279

Елена Поптодорова за ФАКТИ: Можем да разчитаме на подкрепа от ЕС и Вашингтон за правата на българите в Северна Македония

 • българия-
 • северна македония-
 • елена поптодорова

"През всичките тези години само намек за по-отворено отношение към Северна Македония, веднага предизвикваше и навличаше обвинение в национално предателство", припомни дипломатът

Елена Поптодорова за ФАКТИ: Можем да разчитаме на подкрепа от ЕС и Вашингтон за правата на българите в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България и Северна Македония отвориха нова страница в историята на своите отношения. Това се случи благодарение на новите правителства в двете държави, като по-конкретно трябва да отдадем заслугата на министър-председателите - Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Реалното измерение от работата им вероятно ще видим след месеци, ала позитивизмът, който излъчиха те след срещата помежду си, е добър сигнал, че двустранните ни отношения може би най-после тръгват в правилна посока. Такава посока, която ще изведе Северна Македония до присъединяване към голямото семейство на цивилизованите европейски държави - Европейския съюз.

За да поговорим за сложността на двустранните ни отношения със Северна Македония и посещението на българската делегация в Скопие в началото на седмицата, от ФАКТИ се свързахме с г-жа Елена Поптодорова - опитен дипломат, служил на страната ни в САЩ (два мандата извънреден и пълномощен посланик във Вашингтон), но и далеч не само. Г-жа Поптодорова също така е основател и член на Управителния съвет на Атлантическия клуб в България

Интервюто ни с нея четете в следващите редове:

- Г-жо Поптодорова, да започнем малко по-отдалеч. Смятате ли, че ниската точка, в която са двустранните ни отношения, се дължи най-вече на липса на работа от страна на България в полето на дипломацията в годините назад, както и на липсата на осъществяване на стъпки за позитивно влияние в македонското общество - например чрез български медии сред него?

- Краткият и много еднозначен отговор е да. И ще обясня защо. Не просто липса на активни действия, но според мен и липса на план как да работим, след като признахме днешна Северна Македония (б.р. тогава само Македония) точно преди 30 години. Казвам това като участник в тези събития, защото в деня на признаването бях народен представител в Народното събрание, после през годините това беше една от темите, по които винаги съм била ангажирана поради обстоятелствата, поради всички неблагополучия, които срещаме в отношенията със Северна Македония.

Трябва да се отбележи, че в даден момент формулата на признаване беше модифицирана. Комисията "Бадентер" имаше ясна, изчистена форма на признаване. Ние я бяхме възприели - тоест президентът Желю Желев и министър-председателят Филип Димитров тогава я бяха възприели и извършиха акта на признаването. После обаче се редактира под силното давление на тогавашния външен министър Стоян Ганев и вероятно и други влияния, които са били упражнени в тези много ранни години на Прехода, с все още много силни позиции на точно обратната гледна точка. Редактира се попътно - признаваме държава, но не признаваме нация и език. И това някак си вървя десетилетия.

По тази причина, виждате, че когато вече се оказа, че няма накъде - трябва да се захванем с отношенията със Северна Македония в съвършено нов, различен контекст, първата огромна спънка беше именно по отношение идентичността на Македония. Загуби се много време в тази тефлонова съпротива от наша страна срещу самата идея, че може да има македонска нация и че може да има македонски език. Няма да навлизам в сложността на проблема, защото в интерес на истината аз отдавам правото и на тези най-ревностни защитници на тезата, че те не съществуват или поне не са съществували в предишен исторически период. Но така или иначе това не ни помага в днешно време, всичко е променено днес - географията е променена след признаването на всички бивши югославски републики, съюзите са променени, приоритетите са променени, заплахите са различни, рисковете са различни. Няма как да вървим инерционно от това, което се е случило преди 30 години. Ние и гърците, разбира се, бяхме най-твърди в съпротивата си да признаем естествените характеристики на една държава. Разбира се, Гърция се съпротивляваше срещу географията, наименованието на държавата. И след като и Гърция беше така неистово против, ние имахме поне още една държава като компания в тези много категорични позиции. Говорила съм с колеги депутати и от "ПАСОК", и от "Неа демократия" и те бяха наясно, че не може до безкрай да поддържат тяхната позиция по отношение наименованието на държавата, но казваха: "Ще караме докрай, докато може. Когато преценим, че може да имаме щета, тогава ще променим". Така и постъпи Гърция. Много пъргаво, много гъвкаво видя момента, в който може да сложи на масата съвършено конкретни искания и се подписа Преспанското споразумение, където Гърция получи това, което искаше - Северна Македония да е наименованието на страната.

Аз смятам, че през цялото това време ние никога нямахме ясен план как оттук нататък ще се справим с проблема. Защото очевидно е, че ако си признал държавата, се изправяш естествено пред въпроса за идентичността на населението, пред въпроса за езика - особено в нашия случай. Това не беше подготвено и за това някак си влязохме в тази последна, много критична фаза, когато цял свят ни гледа, особено след като по време на нашето председателство ние много успешно, много удачно заявихме като главен приоритет разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани, особено и подкрепата за Македония. Оставихме впечатление у всички наши и съюзници, и партньори, че България е силен двигател на този процес. Затова много рязко, много неочаквано дойде блокажът, който обявихме, и то на база само на неуспехите на историческата комисия. Грешката е заложена и в самия Договор за приятелството и добросъседство, защото решаването на въпросите в историческата комисия бяха посочени като единствен измерим възможен напредък. А там нещата не могат да се решат нито бързо, нито едностранно, нито еднозначно. Неизбежно България също ще трябва да направи крачка в посока към общо договаряне, но още не сме готови, особено що се отнася до състава на комисията.

За щастие, чувам и чета все повече мнения на наблюдатели, на анализатори и на политици включително, които говорят за необходимостта от взаимно договаряне на решения, което означава и смекчаване на нашата позиция. През всичките тези години само намек за по-отворено отношение към Северна Македония, веднага предизвикваше и навличаше обвинение в национално предателство и нищо по-малко. Слава Богу кръгът на тези "национални предатели" много бързо се разширява.

- Неслучайно търся гледната Ви точка на дипломат, защото смятам, че вече е назрял моментът малко или много историците да излязат от този спор, тъй като е ясно, че в това поле нещата са изключително трудни и прекалено емоционални. Като гражданин застъпвам една своя теза, че компромисите трябва да са именно в областта на историята - и по-точно всеки да почита личностите, които иска, както и да празнува празниците, които иска, но без да оспорва правото на другия да го прави. Разумен подход ли би било това според Вас?

- Аз смятам, че това е единственият подход. Буквално преди два дни точно това обосновах, защото имаше участник в дискусията, който отново поде темата за кражба на историята - че нас ни крадат и че това е престъпление. Моето мнение е, че история не може да се открадне - тя е такава, каквато е, тя е записана, тя се е случила.

Ние като българи например не сме решили какво е 9 септември 1944 година - дали е освобождение, или е окупация, какво остава за един много по-сериозен - не само идеологически, а наистина исторически спор. Фактите никой не може да ги заличи, помежду ни има битка на интерпретации. Тази битка може да трае безкрайно, затова ние трябва да излезем от този сблъсък. Споделям напълно Вашата гледна точка - всеки да предлага, да настоява, да пропагандира историята такава, каквато е представена от историческите източници, от специалистите на страните и чрез омекотяване на атмосферата и отношенията може да се стигне до това, което би било за мен единствено спокоен, краен вариант - споделена история.

- Как оценявате посещението на българската делегация в Северна Македония, състояща се от министър-председателя Кирил Петков, двамата министри - на външните работи Теодора Генчовска и на транспорта Николай Събев, и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин?

- За мен това беше ключова стъпка. Твърдите противници на разговори, на смекчаване на отношенията със Северна Македония, разбира се, че отново се изказаха критично. Имаше много резки изказвания, имаше и по-рафинирани, по-префинени критики от типа на това, че посещението не е било подготвено, че е трябвало да се готви дълго, че е трябвало да се разменят и съгласуват документи. Това е, както казах, перфиден начин за критика, защото тук не говорим за обичайно посещение. Аз имам опит в този занаят и мога да кажа, че това посещение изобщо не беше от типа на рутинните. Това беше посещение на сондаж, и то сондаж с надежда за положителен ефект след извършването му. Посещението беше добро и по време - в контекста на 30-годишната от признаването.

Някои критично отбелязват, че имало малко повече показност, на което аз отговарям - то е точно това. Визуалното е важното - да се направи сценографията, да ги видим заедно, да видим отдаването на почит на българския министър-председател, да видим ръкостискания. Всичко това беше много много положително. Оттук нататък вече зависи доколко ще удържат и двете страни - и двамата министър-председатели, да следват тази позитивна линия, въпреки постоянния саботаж, който ще го има и от двете места, доколкото двете партии с име ВМРО се родеят по корен.

- Извън националистическите постоянни мантри за езика, идентичността и историята, които споменахме, България върху правата на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание ли трябва да съсредоточи усилията си в преговорния процес?

- По въведението на въпроса Ви, трябва да се каже, че винаги, когато вътрешната обстановка създава трудности, когато развитието на нацията не е добро, не е щастливо, има вкопчване в миналото. Това се случва и покрай Северна Македония. Ако България е една богата, просперираща държава, ако хората живеят спокойно, ние ще посрещаме и този вид сложности спокойно.

По отношение на правата на българите в Северна Македония - да, разбира се. Това е единственото реалистично нещо, което можем да искаме в момента и това е единственият пункт, по който ние имаме разбиране и можем да разчитаме на подкрепа от всички свои съюзници в Европейския съюз, а също и от Вашингтон. За съжаление, обявяването на този приоритет дойде много късно. Идеята за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония не е нова, но имаше една неистова съпротива от нашето ВМРО, като мотивът им, разбира се, беше, че ние няма как да сме малцинство, защото сме мнозинство в Северна Македония. Макар и късно да идва това предложение, много е добре, че го има, включително защото това е най-реалистичното, изпълнимо и измеримо наше искане.

- Трябва ли да изискаме от съседите ни задължително спиране на езика на омразата срещу България, както и опазване на българското културно-историческо наследство?

- Категорично да. Когато говорим конкретно за език на омразата, става въпрос за медиите. Това е възможно - да се измъкнат македонските медии от сръбската опека. По този начин Северна Македония ще се измъкне и от тежкото сръбско влияние в страната.

- Проруските кръгове в България постоянно говорят за американски натиск върху България по казуса със Северна Македония. Реален ли е той или е плод на въображението на тези кръгове?

- Не знам дали сте забелязал, но каквото и да се случва, накрая винаги "Америка е виновна". Както навремето международното положение беше виновно за градушки или суша.

В сериозния контекст слагам напред винаги аргумента Европейски съюз. Не става въпрос за натиск, а по-скоро за категорично очакване, изискване. Определени кръгове много удобно използват думата натиск, за да се стимулира естествена първична реакция. Това, което се случва ежедневно, идва от ЕС Подчертавам го - основното очакване и настоятелно искане идва от съюзниците ни в Европейския съюз, защото ние препятстваме реализацията на свободна и единна Европа - идеята на Европейския съюз сам по себе си. Нашите аргументи досега не минаха най-напред в Брюксел, а след това и в националните столици. Ние нямаме нито един защитник в рамките на ЕС, дори Гърция не ни подкрепя по тази тема. Това трябва да е повод за много трезв анализ. Сега с изваждането на темата за правата на човека напред вече може би ще имаме чуваемост там, където ние най-важно.

А Вашингтон, разбира се, иска да види Европейския съюз възможно най-разширен, силен и единен, защото за Съединените американски щати ЕС е основният съюзник. В рамките на НАТО сме ние - европейските държави. Затова не трябва да има никаква изненада, че САЩ проявяват загриженост, ако се прави това блокиране на разширяването по необясними причини и за тях.

Относно конгресменката Клаудия Тени и шума, който се вдигна - тя е внесла проект на резолюция и в това е свободата на отделния конгресмен и сенатор в САЩ. В това е голямата разлика между нашия Парламент и Конгреса - изборът там е пряк, за едно конгресменско място са нужни милиони гласове, в зависимост от избирателния район. Тоест това са хора, които са влезли там с много силни правомощия в орган, който никога не е бил гумен печат на администрацията. Затова и ние имаме абсолютно ясна позиция на Държавния департамент на САЩ - от името на президента Байдън, че не се предвиждат никакви санкции за България по този въпрос. Корупцията е отделна тема.

Трябва да се каже и нещо друго, което е много важно. Има едно чудене - как така, откъде идва тази конгресменка и действа по този начин. Същите тези кръгове казват, че македонците са излели едни милиони - някой твърдеше 30 милиона, друг друга цифра, за да купят лобисти на място. Това обаче не е точно така. Да, лобизмът работи, много разпространен е, но при конгресменът идва неговите избиратели. В тяхната система те са свещено нещо, защото те избират и за това се казва, че в Америка изборите никога не свършват и следващата кампания започва в деня след изборите. Когато избирателите там отидат при своя избраник, той не просто се вслушва в тях, а има и действия. Македонците са толкова добре организирани, че можем само да завиждаме. Има две македонски организации. Едната е Македонската патриотична организация, която е близо 100-годишна и е дело на първата емиграция в САЩ в началото на миналия век. Другата е Обединена македонска диаспора. Със споменаването им искам да кажа, че на практика те си имат едни автентични лобисти, които нямат нужда от такава платена услуга. Това у нас се подценява, ние смятаме, че всичко в Америка може да се купи с пари. Не, не е така. И на този фон, аз много съжалявам, че нашата общност малко или много отразява действителността у нас, няма такова силно усещане за общност. Слава Богу успяхме да направим мрежа от български училища. Това го има, но сме далеч от този вид национална обединеност, която да води до политически резултат. И на финала ще каже, че да, санкции няма да има, но случващото се в Конгреса няма да спре. То ще продължи, докато България не покаже, че мисли съвременно и че тя не възпрепятства, а подпомага процеса за Северна Македония и Албания.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 51 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  3 82 Отговор
  БРАВО
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Rothschild

  94 2 Отговор
  Аз ви ги назначих и двете нови правителства. Наздраве!

  Коментиран от #5, #15

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 5 Лукум

  60 3 Отговор

  До коментар #3 от "Rothschild":

  Трябваше да назначиш и ново правителство в Турция.
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Оплаквач

  165 2 Отговор
  КРАДЛА!!!!! Крем да не видиш!!!!

  Коментиран от #53

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Русе

  3 36 Отговор
  "Едната е Македонската патриотична организация, която е близо 100-годишна" 100 ГОДИШНА
 • 11 васик атанасова

  128 1 Отговор
  ами на тебе живота ти мина в САЩ
  КАК НЯМА ДА ГОВОРИШ ХУБАВИ НЕЩА ЗА АМЕРИКА
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 ТаУмВзе

  111 0 Отговор
  Пич? Бабетката, гепи ли ти Кремчето?
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 15 А бацето

  46 0 Отговор

  До коментар #3 от "Rothschild":

  Кой го назначи? СКорея ли?
 • 16 Ленче

  86 0 Отговор
  Клептоманче.
 • 17 ХАН КРУМ

  91 0 Отговор
  и какво ? здравков ,антикомуистчето задава въпроси на най –върлата комунистка,част от номенклатурата на БКП преди 89г ,и част от номенклатурата на СДС след 97г. . та нали точно тази и нея подобни ,докараха българия до момент на заличаване ,като държава, а българите като изчезващ народ.ще чакаме вашингтон и брюксел да защитават българите–това звучи толкова познато,колкото и онова ,че нато ще ни пази и щом сме в ес , ще тънем в разкош.българия е била силна и независима до балканската война 1912г.след това няма своя воля.32 години съдбата на този народ се решава отвън,а решенията се прокарват с купени политицив парламента. в доста моменти да се погнусиш и отвратиш ,че приадлежиш към един народ с подобни подлеци.

  Коментиран от #69

 • 18 Крадец

  87 0 Отговор
  Крадла !
 • 19 Лъжкиня

  71 1 Отговор
  Другата Елена от троянската война.Е не може такъв наивитет.Значи и производните на съвременното предателство имат пръст в неадекватното представяне на глупавия ни премиер в СМ.Кое беше добре,отиваш при професионални измамници откраднали българската история ,заличили българския народ с насилие,българското културно историческо наследство,правата на македонските българи,и защо упорстват и не ги вписват, знаят че съществуват и живеят там,че и техния президент си позволява да поставя условия за македонско малцинство,при все,че знае ,че това е лъжа.Как ще поставя условия за хора които съществуват наред с другите общностни,нямат квоти за работа и други права,на език и т.н.Да не възникват въпроси откога са там.За илинденското въстание и загиналите български чети.,нищо,не е " съвременно"Е като ги приеха с наша помощ в НАТО какво стана?Станаха още по нагли и използват НАТО и САЩ срещу нас.Е това ли да допуснем в ЕС?Те крадат нашата идентичност,заличават ,налагат се най нахално,знаейки че лъжат.И ползват лобисти Елено и плащат,за да скрият истината.А тези лобисти се появяват отвреме навреме за да говорят небивалици срещу нас.За съжаление не реагираме адекватно,вместо да ги съдим.И кое е положителното от Киро,че говори за фашизъм ли?Пендаровски предварително се окопа,че ще откаже да впише българите,ако го запитат,та Киро дори не споменал македонските българи.Направил кратка среща за 15 мин.с българската общност без българския посланик и насякъде без българския посла
 • 20 101010

  77 1 Отговор
  Нямало натиск от САЩ но ето какво казва на финала госпожата
  "на финала ще каже, че да, санкции няма да има, но случващото се в Конгреса няма да спре. То ще продължи, докато България не покаже, че мисли съвременно и че тя не възпрепятства, а подпомага процеса за Северна Македония и Албания."
  Тоест натискът ще продължава

  Коментиран от #25

 • 21 КИКО

  67 0 Отговор
  Това изкопаемо за какво ме праща в Америка ?
 • 22 Буха ха

  82 0 Отговор
  Гледам я тая и се чудя, думата “айдук” има ли женски род? Айдукиня? Ако някой знае, моля да ме ограмоти.

  Коментиран от #43

 • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  27 6 Отговор
  СОРОС се опитва да завладее СВЕТА дори да ни наложи ИСТАНБУЛСКАТА конвенсия но не ХЕТЕРОТО си е най правилно колкото до РСМ това в ПОЛИТИКАТА не е мнение на сял БГ НАРОД
 • 24 Крадлата до кога ще ние Навирате

  69 1 Отговор
  В Очите!! НАГЛЯРКА!

 • 25 Еленооо! Ей заради такива като теб мразя

  83 1 Отговор

  До коментар #20 от "101010":

  Я сега си представи, че Ленчето се изправи пред Кнесета и заяви че Израел трябва да мисли съвременно, да признае Палестинската държава, да обяви за национални герои ръководителите на Хамас и да подпишат всичко това пред ООН. Дори няма да я изгонят - ще я обесят на първия стълб и ще кажат в българското посолство, че е починала от Ковид 19.
 • 26 Мхм

  44 3 Отговор
  Единственият начин е да влезнем с танкове в Македония да им свалим смръдливото фялшиво знаме и да сложим българският флаг

  Коментиран от #71

 • 27 3.14К

  61 0 Отговор
  Това е гавра с читателите а сайта! Недопустимо за интервюиращия и "другата".
 • 28 тая

  62 0 Отговор
  не крадеше ли парфюми в свободното си време?! За един прЕАтел питам!

  Коментиран от #74

 • 29 Не къпан

  54 0 Отговор
  ВЪРНИ МИ КРЕМА КРА....ЛО.
 • 30 3626

  50 0 Отговор
  Туй нещо кое е на анимката,някакъва порода ивца ли е?
  За целия си живот,за 5лв.работа не е свършила,но цял свят видя как краде за 500лв.И ни гьонсурат,продължават да и дават глсност,и анализиите и.Това нещо,е болен мозък.Клептоманка!
 • 31 Пекинска патица номер 2

  52 1 Отговор
  Крадливото Ленче дава мнения по гейополитически въпроси, защото навремето я уредили за посланик в америка и там да се излага. Много долна сган се е събрала в този Атлантически клуб.
 • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  48 0 Отговор
  САЩ да си гледат САЩ
  а вие коя бяхте
  нещо за АЙПОРТ ВАРШАВА някакъв дезодорант уж без да искате сте взели няма начин да е без да искате Е ПОПТОДОРОВА в ПОЛИТИКАТА клептомани няма това си бе кражба отърва ви ПАСИ
 • 33 Гост

  47 0 Отговор
  Бая лъщи на снимката. Пак ли е краднала някое кремче?
 • 34 Механик

  50 1 Отговор
  Кво става бе? Всеки ден има статия за тая крадлива еврейка!
  САЩ и ЕС нямат изгода да правят добро на България. Не го ли разбрахте това?
 • 35 Възмутен

  45 0 Отговор
  Спрете с тази клептоманка! Тя е тотално провалена като личност, тотално пристрастена и не заслужава никакво
  внимание. Ега ти медията която и дава трибуна!
 • 36 Тази беше комунистка

  37 0 Отговор
  ТОДОР ЖИВКОВ Я ХАРЕСВАШЕ. А СЕГА Е ДЕМОКРАТ И ГЕОПОЛИТИК И РАЗБИРАЧ ПО ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ. НЕ МОЖЕМ ДА ПРОПУСНЕМ И ФАКТА И ЧЕ Е РАЗБИРАЧ И НА МАРКОВА КОЗМЕТИКА !!!
  АКО ВЪПРОСНАТА ДАМА БЕШЕ РОДЕНА В ДРУГА ДЪРЖАВА, ТЯ ОТДАВНА ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНА. НО НЕЙНИЯ ПРИЯТЕЛ СОЛОМОН ПАСИ Я СПАСИ - РЕАБИЛИТИРА Я. ОПИТА СЕ ДА ВНУШИ , ЧЕ СЕ Е ОБЪРКАЛА И РАЗБИРА СЕ ТОВА БЕ ЛЪЖА......НО ТЯ БЕ ПОВТОРЕНА 100 ПЪТИ ОТ МЕДИИТЕ НА ЧЕРВЕНОБУЗКО И ТАЗИ ЛЪЖА СТАНА - ИСТИНА......ЗАТОВА СЕГА ИЗЛИЗА НА 1 СТРАНИЦА------ЧЕСТИТО
 • 37 JEFF

  4 24 Отговор
  За какви права идва реч ? Северно македонците в България и българите в Северна Македония са европейски граждани с еднакви права, след като РСМ стане пълноправен член на ЕС . Колкото по-скоро това се случи , толкоз по-добре .
 • 38 БгТопИдиот

  28 0 Отговор
  Антипатичната ветропоказателка накадрото дали чете коментарите за нея ??
  Или обича да се къпе във всенародна "лИбов"
 • 39 Танев

  18 1 Отговор
  Каузата е загубена още през 1993 год. Виновни многа, включая ВМРО.
 • 40 ПопКРАДЛЕВА

  30 0 Отговор
  Клептоманката пак изпълзя за 5 мин. слава.
 • 41 Голубой

  31 0 Отговор
  Крадлата отново на линия натрапвате я и искате и ние да почнем да крадем? Е няма да стане!
 • 42 Орел

  25 0 Отговор
  Пръц! Ленчето с кремчето.
 • 43 Люси Дяковска

  22 0 Отговор

  До коментар #22 от "Буха ха":

  Айдучка!
 • 44 ира

  31 0 Отговор
  Що не каже в Израел или в Испания че трябва да мислят съвременно? Едните да се прегърнат с Палестина, а другите да признаят Каталуния? Аман от жени морализаторки, които дават предписания.
 • 45 наблюдател

  32 0 Отговор
  Докога ще давате трибуна на тая компрометирана жена? В качеството си на каква се изказва и защо мнението и трябва да значи нещо?
 • 46 Ха ха ха

  27 0 Отговор
  Някаква долна клептоманка ,заедно с един евреин в някакво клубче за отвъд атлантика , пак се опитват да продадат България на безценица.
 • 47 Azz

  24 0 Отговор
  Ленче,абе какво стана с онези кремчета?Ако ходиш пак натам и не те видят вземи и за мен няколко...
  Пък тогава си отваряй устата да даваш акъли....
 • 48 НРБ

  19 1 Отговор
  Ах , колко сте долни . Ние можем да разчитаме но и те могат да разчитат. Неви щем ни жилото ни меда.
 • 49 Некой си

  28 0 Отговор
  Значи, от Вашингтон хем санции, хем подкрепа.
  Клептоманията явно е придружена от шизофренични пристъпи.
 • 50 Сандо

  20 0 Отговор
  Кон за кокошка.Затворете им устата на тия безродници и американски мекерета!
 • 51 Пенсионирай

  14 0 Отговор
  Пенсионирай се
 • 52 пфууууу

  26 0 Отговор
  Вместо да чисти кенефи в Сливенския, тя мозък ръси. Айде спрете да давате думата на такива долни същества и доказани българомразци. Америка няма работа в България, нито в Македония и като цяло в Европа.
 • 53 Митака

  23 0 Отговор

  До коментар #8 от "Оплаквач":

  Ти пък! Ще си цапцароса! Тя се прави на недосегаем дипломат от тумбата на "великия американски слугинаж" Монката. Пък с кремче или не, виж и кожите как висят! Сбръчкосана в лицето и врата. Липсва и само метлата. Както и да се прави и маже тя е 70 и кусур години. Бабичка отвсякъде.
 • 54 434

  19 0 Отговор
  Колко струва абонаментът за всекидневното мнение на тази "авторитетна личност" ?
  Просто отврат. Друго няма да пища защото в цензурата сте доста по оправни,отколкото в подбора на автори без елементарен морал.
 • 55 КРАДЛА И ЛЪЖКИНЯ

  21 0 Отговор
  Такива са всички слуги на САЩ
 • 56 АМАН ОТ ТАЯ

  23 0 Отговор
  Не се спря да обикаля телевизиите. Само лъжи и агитация за американски войски тук. Трябва американските агенти да ги тикнат най-накрая в затвора. Но когато самите медии са връцете на соросоиди това е сложно
 • 57 А питам

  18 0 Отговор
  А можем ли да разчитаме на подкрепа от ЕС и Вашингтон за инвестиции за крем-завод в Северна Македония?
 • 58 Хаджи Генчо

  20 0 Отговор
  При един и същи народ не може да има малцинства по географски показател! Признаването на малцинства по името на географска местност е опасен прецедент. Не ни подхлъзвайте с тези небивалици. Всичко различно от един народ в две държави ще доведе до тежки щети за българската идентичност. Озаконяването на ментето Македония води до опастност ментето да замести много от характеристиките на оригинала.
 • 59 vvvvv

  15 0 Отговор
  Дали може да ни снабди и с някое кремче. Специалистка е. Прибира си ги навред.
  Нагло добиче.

  Коментиран от #60

 • 60 Ламбо

  16 0 Отговор

  До коментар #59 от "vvvvv":

  Тая крадла някой смята ли е за капацитет.
 • 61 petar svilenov

  17 0 Отговор
  Eдна клептоманка,сбръчкана другарка-от комунистка стана юдеистка,на заплати от три задокеански агенции.
 • 62 Перо

  22 0 Отговор
  Няма нещо по-противно от измислен “демократ”! Метаморфозата с троен аксел,от преводачка на бай Тошо и съпруг,офицер от ДС до клептомания и членство в Управителния съвет на Атлантическия клуб и ционистко предложение за работа в чужбина,по заслуги. Сега ни убеждава соросистката и неолиберална преводачка,че е нормално БГ да се откаже от историята,идентичността си,културата и образованието,в полза на една измислена държава,неетническа нация и писменост,установени с декрет от комунистическа партия през 1944-45 г. Просто не доумявам по какви критерии такива хора се назначават на най-висши дипломатически длъжности и се канят като “експерти” в студията на различни ТВ и новинарски сайтове! РСМ трябва да си чества не Кирил и Методии или Климент Охридски,а Лазар Колишевски - главният създател на “македонската” азбука на 6.05.1945 г.
 • 63 Патриот

  12 0 Отговор
  На тая защо и давате трибуна.....да дава акъл.
 • 64 Жалка е

  19 0 Отговор
  Проамериканския слугинаж от пребоядисана комунистка и един продажен евреин ,пак се задейства в служба на американските болшевики от псевдодемократската партийка .
 • 65 Павел пенев

  12 0 Отговор
  Стига сте ни натрапвали мутрите и тъпите прогнози на американската агентура от Атлантическия клуб?.
 • 66 не може да бъде

  11 0 Отговор
  Струва ми се ,че въпросът не е в това ,дали Вашингтон ще ни подкрепи за правата на българите в РС Македония,а дали за г-жа Поптодорова ще има безплатни кремчета и други благинки !?А правата на българите в РСМ за САЩ имат такова значениe ,колкото шапката на последния китайски император!?
 • 67 Воталия

  13 0 Отговор
  Това недоразумение, родено на 31.08. да млъква! 2 пъти посланичка на България в САЩ и на РД 31.08.2021 талибаните изгониха американците от Афганистан. Македонци или мизи-траки!!! са живяли по тези земи преди нашествието на прабългарите на кхан Аспарух. Тая какво иска, да се затрие името България ли ?
 • 68 ГЕРБ=БСП=ДПС

  10 0 Отговор
  Поптодорова, вече си дърта червена бабичка(пенсионерка) и на нищо друго освен максималната милиционерска пенсия не можеш да разчиташ. Ех, а на младини можеше да разчиташе на здрави, прави и корави мъжки ракети носители. Които те изстреляха чак в Ню Йорк, докато обиктовенните ти наборки даже в София не ги пускаха да поживеят без софийско жителство.
 • 69 ГЕРБ=БСП=ДПС

  3 4 Отговор

  До коментар #17 от "ХАН КРУМ":

  "решенията се прокарват с купени политицив парламента."

  "БГ" предотици-олитици, назначени от Москва(Гоце, Тиквеника)), Вашингтон(Тиквеника), Брюксел(Тиквеника), Анкара(Местан, Тиквеника).

  Тиквеника се оказа ЧЕТВОРЕН АГЕНТ хем на Москва, хем на Вашингтон, хем на Брюксел, хем на Анкара.
 • 70 Активист на БКП

  10 0 Отговор
  Цял свят я видя как кваде!!!!
 • 71 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

  3 4 Отговор

  До коментар #26 от "Мхм":

  КАГА ЩЕ ВИ ДОЙДЕ АКЪЛА на вас 80% БГ де..би..ли. На "влезането с "танкове" и "каварерия" в Македония" през 1912-1913 г.; 1917-1918 г.; 1943-1944 г. Още му сърбаме попарата вече над 110 години.

  Изучавайте задълбочено ИСТОРИЯТА, преди да плямпате, да правите глупости и да повтаряте грешките на дедите ни. Виновно е образованието ни и менте учителите ни, които преподава за спечелените битки от българския войник. И ПОЛИТИЦИТЕ ПОПУЛИСТИ И ЧУЖДИ ЛАКЕИ. На вас 80% БГ де..би..ли, НЕ ВИ ПРЕПОДАВАТ за ТРИТЕ ЗАГУБЕНИ ВОЙНИ от България(Балканската, Първата и Втората световни войни) и ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ТОВА. Преподават ви за герои и подвизи из фронтовете. Но те и за ПОСЛЕДИЦИТЕ в ДЪРЖАВОТА БЪЛГАРИЯ, не и за последвалите от войните страдания на българския народ от двете страни на границите. Нито за последиците живота след тези 3 войни на вдовиците и сираците.

  Кога мнозинството от "ИЗГЛАДНЕЛИТЕ" ни сънародници, ще се научите да ДУХАТЕ ВРЯЛАТА СУПАТА, преди да лапате. Три пъти българите сме влизали с "танковете" в Македония. И трите пъти после сме стояли в поза партер със свалени гащи и разпран ГАЗ. И трите пъти едвам сме се разминали с това да престанем да съществуваме като държава. Първият път, когато сме загубили Балканската/Междусъюзническата/ война са ни се изредили подред и четирите ни съседа: Гърция, Сърбия, Турция, Румъния. А третия път си ни се изредили 2 съседа Гърция и Югославия.
 • 72 Май от саш

  10 0 Отговор
  Само ти и шайката спечелихте.България само губи от америте,и то много.През всичките години на окупация от нас само са искали и вземали.Нищо не са ни дали,няма и да дадат.
 • 73 1100

  8 0 Отговор
  Отвратително е да показвате КРАДЛА.В тъпите сащ, краденето е на почит,и без това са престъпна група индивиди, а не нарид.Не ни показвайте декласирани типове.Херо Мустафа и Б. Борисов са достатъчни ,българите да не искат никакви приятелства с гей Брюксел и пропадналите сащ.
 • 74 баба Пена

  7 0 Отговор

  До коментар #28 от "тая":

  Ами нормално е. С каквито и където живееш, такъв ставаш. На краварите това им е в кръвта.
 • 75 КРЕМЧЕТО ДОБРЕ , АВА ПРИЛИЧАШ НА

  8 0 Отговор
  ЯГА МА ЛЕНЧЕ , ПЪК И КОЛКОТО СИ ТЪПА , ТОЛКОВА СИ И НАГЛА СЛЕД КРАЖБАТА !
 • 76 Атанас Мирев

  5 0 Отговор
  България подкрепя усилията на северноамериканското правителство да възмезди оцелелите от геноцида представители на коренното население на Северна Америка.
  Българското правителство има някои забележки относно спазването на правата на малцинствата с европейски произход в САЩ и е изпратило съответните препоръки и указания към българското посолство във Вашингтон.
  България би оценила положително,ако американското правителство своевременно се запознае с тях и започне да ги следва.
  ..,.....шегата настрана...
  Г-жо Поптодорова,от ясно изразената ви позиция,/въпреки неясните за мен определения и тези в нея/ става ясно, че вие поддържате американската политика към България,смятате за нормално САЩ да ни налагат санкции,ако сметнат за необходимо, смятате, че България трябва да направи отстъпки на РСМ за взаимно честване,език и т н.
  Познавате ли позицията на Българското народно събрание,правителство,КСНС,президент относно Македония? Ако я познавате,правите ли някакво усилие да я подкрепите? Целта на това интервю е да популяризира ваша позиция или нечия чужда? Защото е чужда на официалните институции в България и на огромното мнозинство българи.
  Искрено съжалявам,че вие бяхте посланик на България в САЩ,защото след това интервю, съм убеден, че вие сте били винаги съгласна с департамента на САЩ,дори тогава когато това е било в ущърб на България.Неслучайно е,според мен,че толкова години се задържахте на поста.
  Явно сте забравили от чии данъци е идвала заплатата ви и
 • 77 Помните ли?

  3 0 Отговор
  Това е госпожата Поптодорова, която на връщане в България открадна крем за към 500 лева ли беше или евро, от магазин на летището в безмитната зона, където чака самолета за Бг. Това беше дипломат, почти цял живот в Щатите живяно. А станала крадла, представяте ли си? На това се научила в Щатите, да краде. Срамота, Еленке!!
 • 78 Оооо...

  3 0 Отговор
  Тази Еленка на Варшавското летище открадна скъп крем за 500 лева и толкова време дори не се и срамува. Крадла и предателка! А тоя Сорос още ли е жив, гаднярът?
 • 79 сноу

  2 0 Отговор
  У-уф..не знам как да го кажа ...Не съм ял нищо развалено, но щом го видя това и нещо средно между ,гадно и противно ми става и тичам да повръщам..