Last news in Fakti

21 Януари, 2022 16:00 10 500 46

Запазената марка "Македония"

  • божидар чеков-
  • северна македония-
  • кирил петков

Скоро ще разберем искрена ли беше прегръдката между Петков и Ковачевски

Запазената марка "Македония" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гафовете на Кирил Петков в Скопие дадоха хляб на десетки специалисти по „македонския въпрос“, вероятно до следващите избори. Не бил поднесъл едно цвете на саркофага на Гоце Делчев. Смешно било да се пътува със самолет от Скопие до София, защото ни делели само 200 км. Президентът Стево Пандоровски направил на пух и прах смисъла на посещението. Този поток от негативизъм отминава най-важния факт от случилото се. За всички македонци, много от които не са виждали „българин“ стана ясно, че този човек (и съответно неговата държава) не е дошъл да им вземе идентичността.

Много повече, нашият представител направо им изсипа мед на душата, като предпочете да ги нарича македонци, вместо „северни македонци“. Тази негова добронамереност, изненада приятно колегата му Димитър Ковачевски. Истинска ли е тяхната прегръдка или декоративна, много скоро ще проличи. Защото „побратимяването“ между София и Скопие, ако се задълбочи, може да предизвика земетресение на Балканите. Гърците научат ли, че „северомакедонците“ са осъмнали „македонци“, благодарение на българите, поне един милион знамена ще се развеят по улиците на Солун. И то не само еднократно.

Тогава упреците на българските националисти и подлостта на Пандоровски ще избледнеят като „Самарското знаме“. Само преди година македонският национален отбор по футбол победи Германия с фланелки на които пишеше „Македония“. Гърците вдигнаха шум до небето и УЕФА още не се е произнесла с дързостта, която прояви Кирил Петков. Умишлено ли го направи нашият министър председател или не? Направи го. Със тези си думи, той спечели приятели в „Северна Македония“ и неприятели в Гърция. В България – всяко чудо за три дни.

Ако някои от настоящите историци, вместо да кършат ръце за пренебрегнатите интереси на България, бяха написали или споменали поне малко за „Гражданската война в Северна Гърция“, днешните спорове щяха да са много по-полезни и по-малко емоционални.

За целия свят края на Втората световна война е 2 май 1946 година. Този факт не се отнася за нас – българите, защото на Юг от Петрич, македонски българи заедно с гръцки комунисти се надигат за да се освободят от опекунството на гръцката монархия. Присъединяването на Егейска Македония към другите нейни две сестри е съвместен проект на Тито, Сталин и на Димитров. Тази война продължава цели три години и спира безславно по две причини. Първата е раздора между Сталин и Тито. Димитров изчезва безследно и снабдяването с оръжие за въстаниците – спира. В това време англичани и американци дебаркират с бронирани машини и разбиват последните отряди на „Демократичните сили“.

Жертвите са повече от 50 хиляди, бежанците към България и Югославия над 100 хиляди. Между тях са и „македонските сираци“ пръснати в последствие из цяла Източна Европа. Любка Рондова е възпяла тяхната драма за да се помни завинаги. Ето защо тази война може да се нарече "Последната война за Македония". Повечето от говорещите и пишещите по настоящем, не са били родени, когато "Македония" се появи на картата обградена с телени мрежи и преднамерени езикови разлики. С фалшива история, насилие и невинни човешки жертви. Само песните останаха, но и те не се пеят навсякъде!

Настанили се окончателно в Егейска Македония, гърците смениха имената на останалите там българи, дори надгробните плочи са сменени. Имената на селата, градовете и реките също са погърчени. Българският език е забранен. Има „македонски“, поради все още съществуващия диалект, но при условие, че се пише с гръцки букви! Цялата информация за България се свежда до търговия с наркотици, грабежи и убийства. По този начин се насажда чувство за виновност към всички македонци с български корени, повечето от които изпитват срам от „новите българи“, както и от случилото се в миналото.

Най-чувствителната част от населението на Егейска Македония, към името на областта са вносните от Мала Азия гърци, които местните македонци наричат „маджири“. На тях им е втълпено, още от преселването им през 1920 година, че са преки наследници на Александър Велики. Въпреки, че не говорят книжовен гръцки, тяхната ориенталска кръв кипва редовно, като чуят за името което смятат за тяхно авторско право. Поради този див балкански национализъм, никъде в Гърция няма упътваща табела за посоката „Северна Македония“. На табелите по пътя пише само Скопие! Така беше и по времето на „Републиката“. Днес единствената табела на която пише "Македония" е тази водеща към аерогарата в Солун!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    67 12 Отговор
    Киро е Марионетка и лъжата я няма за нищо.Просто този господин не е изучавал история на България а на Канада.
  • 2 ARIS

    12 87 Отговор
    Божидар Чуков,вие сте лъжец!!Запазената марка Македония е една и е ГРЪЦКА!! А гражданската война на Гърция е само между леви и десни,колкото да си измисляте"български македонизъм".И не забравяйте ролята на фашистка България!

    Коментиран от #6, #10, #44

  • 3 хХх

    40 12 Отговор
    Кире Петковски е предател
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 жжжжжж

    17 0 Отговор
    ако беше само гръцка нямаше да го допуснат. нищо не е черно или бяло.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Даката

    20 12 Отговор
    Авторът е написал глупости като отявлен македонист.Колкото пъти съм бил в Гърция,винаги съм се чувствал най сигурно.Никой не забранява да се говори на български.
    Тази война за която пише,е била престъпление на титовите просръбски агенти заблудили хората и хвърлили ги на произвола.Какъв комунизъм щели да правят....това е било англоамериканската зона и Сталин не си мърда пръста за тях.
  • 8 Пламен

    42 11 Отговор
    Гърция е приятелска страна и беше най големият ни лобист за НАТО и ЕС.
    В началото на спора със Скопие,Гърция ни предложи заедно да поставим нашите изисквания.Ние отказахме и допуснахме голяма грешка.В Гърция няма никаква дискриминация по отношение на българите,обаче в Северна Македония има.Авторът е провокатор.Много такива са на издръжка от скопските служби.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "ARIS":

    Марш да драскаш, тъпотии в някой гръцки сайт, като са ти толкова любими! Алоу, наще хич да не ви пука от тия етиопски цигани, какво щели да кажат! Явно малко сме ги били! Айде у лево!

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ARIS

    5 18 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Когато си полуграмотен дебил,не очаквам друга реакция. Научи си първо историята не от нета от книгите.....

    Коментиран от #20, #21, #30

  • 16 ARIS

    12 13 Отговор

    До коментар #6 от "Слушай сега Aris!":

    Историята на България е,достатъчно велика,за да се "цапа" от такива като тебе"патриоти" на маса......

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Реал

    2 12 Отговор
    Има „македонски“, Е ИМА
  • 19 Де е Киро на Кирия

    13 4 Отговор
    За всички Ссср- о фили, които гласуваха за Радя и Кирча с надежда за нови, евразийски моменти. Зааа среща с НАТО И ЕС! Шапкииии, ДОЛУ! И ПАДНИ ЗА 20!
  • 20 Античното Маке

    30 1 Отговор

    До коментар #15 от "ARIS":

    Напиши в нета: ГРЪЦКИ САМОПРИЗНАНИЯ И САМОХВАЛСТВА ЗА ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ В ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ 1913 Г. :::: прочети и се ограмоти.., има и цитирани документи
  • 21 Античното Маке

    32 3 Отговор

    До коментар #15 от "ARIS":

    "Съдружници на гръцката войска в това неосъдено още престъпление бяха гръцкият андартски и турски башибозук, а и гъркоманите власи. Това, което сполетя българите от цветущите македонски и тракийски български градове и села, беше в истинския смисъл на думата геноцид спрямо нашия народ. Това беше етническо прочистване, упражнено спрямо българите от съмишлениците гърци и турци в Македония и Тракия. Погърчването и потурчването през лятото и есента на 1913 г. беше изоставено и беше заменено с по-ефективните масови кланета, гаврене с вързани хора и трупове, изнасилвания и осакатявания с цел да бъде изтребено и прогонено българското население. Където минеха тези озверели пълчища, оставяха след себе си опожарени и изгорели градове, села, къщи, плевни, хамбари и ниви с посеви. Тези, които наричаха себе си християни, опожаряваха българските черкви заедно с намерилите в тях подслон и скривалище български селяни, също православни християни. Но това сполетя и българите католици от Кукушко, Дойранско и Гевгелийско. Едва ли от времето на Атила и неговите хуни и от завладяването на Югоизточна Европа от османлиите беше се случвало нещо подобно. Такова изтребление на българите никога не беше ставало така масирано, както през лятото и есента на 1913 г. Този погром над народа ни ставаше едновременно от всички страни на отечеството ни. Колеха, изнасилваха, осакатяваха и прогонваха от родните места народа ни и опожаряваха неговите имоти - турците в Източна и Западна Тракия, гър
  • 22 Античното Маке

    26 3 Отговор
    ... - турците в Източна и Западна Тракия, гърците в Егейска Македония и Беломорието, сърбите във Вардарска Македония и румънците в Южна Добруджа. Искам да предложа на вас, читателите, след като прочетете по-долу приложените гръцки войнишки писма, да се опитате да откриете дали има покритие с това, което беше сторено на народа ни от гръцките злодеи със следните членове от Конвенцията за преследване и наказване на престъплението геноцид. В резолюция 96 (І) от 11 декември 1946 г. геноцидът се определя като „престъпление против международното право, против духа и целите на Обединените нации и е осъден от цивилизования свят”. Първите 4 члена от Конвенцията за това престъпление срещу човечеството, за което международното право казва, че няма давност, гласят:..:

    Коментиран от #24

  • 23 Хит

    5 29 Отговор
    Какво добро е показал българина за заседите освен кражби ?
  • 24 даката

    4 27 Отговор

    До коментар #22 от "Античното Маке":

    античкия, знеш ли съдбата на гръцкото население от поморие созопол тополовград асеновград мелник....
    нещо да поназнаиваш за драмското въстание и избитите 12000 цивилни...
    а може би си мислиш че аспаруховите българи са дошли като мирни цивилни и ромейте през цялото време ги нападали

    Коментиран от #27, #32, #35, #39

  • 25 ComfortablyNumb

    16 16 Отговор
    Доживях да прочета една грамотна статия за Македония и Гърция! България трябваше да подържа Македония в спора за името с Гърция. Гърците нямат право да приватизират името Македония сякаш там никога не са живели българи!? Какъв беше нашия интерес да гледаме безучастно как гърците тъпчат македонците вместо да играем "доброто ченге" и тогава и днес да сме в по добри позиции спрямо братята ни в Скопие ( макар и неосъзнато братство от тяхна страна) . Какво постигнахме като гледахме безучастно!? С подкрепа за Македония тогава беше възможно вече да има път Скопие - София ... А гърците веднага след като изиграха "лошото ченге" превключиха на доброто и завзеха икономически позиции който ние ПРОСПАХМЕ! Днес Гърция успя и в двете стана на тяхно за името и са овладели Македония икономически ...а ние сме с пръст в уста. Българийо събиди се! Още не един път съм писал най голямата грешка на България беше че не влезе в Югославия дори с компромиса да отдели благоевградско за федеративна Македония. Става ясно от статията че в такъв момент тогава обединена Югославия щеше да извоюва достъпа до Бяло море (това е отдавнашна цел и на сърбите) и освен това щяхме да запазим българския характер на Вардарско ...

    Коментиран от #38

  • 26 Обективен

    7 10 Отговор
    Авторът е напълно неграмотен. С преспанският договор гърците ПРИЗНАВАТ македонска нация и македонски език. Да беше прочел нещо преди да се обяви за писател и да пише. ПЪРВО четем,четем, четем и чак ПОСЛЕ се опитваме нещо да драскаме.

    Коментиран от #37

  • 27 ComfortablyNumb

    21 1 Отговор

    До коментар #24 от "даката":

    Успокои топката погрома на гърците в Поморие е точно реакция на погромите над българи в Македония ... каквото повикало това се обадило дори много ви траем ... Кога са ви забранявали да говорите гръцки в Созопол и Поморие !? Гръцка музика да слушате по капаните в Бургас!? Добре че поне Поморие прочистихме от вас ...
  • 28 българка

    14 5 Отговор
    Киро, махай се предател. Крива майна. Предател, връщай се при тези дето те купиха
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "ARIS":

    Виж си минусите бе.....! Ти на стар краставичар, краставици ше продаваш? Айде пръждосвай се от където си изпълзял! Марш при етиопците!
  • 31 Батан

    8 5 Отговор
    Импотентната българска политика няма сили да се справи със сръбските слуги управляващи Скопие, а този автор отваря втори фронт и срещу Гърция. Много глупаво . Независимо дали е прав не се подвеждайте по неговите тези. Ако се съди по предишни публикации на същия автор, той е в услуга на сърбите и целта е да обедини сърби и гърци срещу нас в борбата ни за българското в Македония.

    Коментиран от #36

  • 32 Античното Маке

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "даката":

    Гледам някой ме е изпревари и ти е отговорил, но и да допълня.

    Драмското въстание е удобна и често използвана дъвка от хора, които целят да формират български национален комплекс и/или да обяснят на своята аудитория, че българите сме зверове и кръвопийци. Да, ама не.
    Драмското въстание се проваля с помощта на жестокостта и алчността на своите организатори. Освен български села, гръцките комунисти мародерстват и в такива, в които живее гръцко население, което принуждава тези гърци да отвърнат с оръжие на своите сънародници, като и двете страни дават немалко убити.
    След края на войната, гръцки историци преекспонират броя на жертвите от него и срамежливо мълчат за участието на обикновените гърци в съпротивата срещу него.
  • 33 Иван Радоев

    4 4 Отговор
    Освен че ще изтъргува Северна Македония просто Киро ще ни скара и с гърците

    Коментиран от #34

  • 34 ComfortablyNumb

    10 0 Отговор

    До коментар #33 от "Иван Радоев":

    Не съм сигурен защо се кахъриш за приятелството с гърците кога го е имало в 20 век , в 19-ти, в 14, в 11 или в 7-ми!? С гърците докато сме приятели трябва да стискаме ножа здраво ...
  • 35 Голям праз

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "даката":

    Я провери, колко са българските бежанци от Беломорска Тракия и Беломорска Македония и колко са гръцките от изброените от теб места в България. Другите глупости за Аспаруховите българи няма и да ги коментирам.
  • 36 Голям праз

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Батан":

    Какъв втори фронт е отворил, вторият фронт на сърби и гърци срещу нас, никога не е затварян.
  • 37 Голям праз

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Обективен":

    "Не вярвай на данайците, когато ти поднасят дарове".
  • 38 Голям праз

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "ComfortablyNumb":

    За повечето от написаното от теб съм съгласен, бъркаш за влизането в Югославия. На Сталин ме му е трябвала Гърция, тя просто е била разменна монета за Чехословакия. Това е истинската причина за разрива между него и Тито.

    Коментиран от #40

  • 39 Радо

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "даката":

    Правилно! Ромеи, а не гърци! Абе правете я тази разлика! Гледам и други коментари - та 7век, 11век, хан Тервел, черепа на Никифор и т.н. Източната Римска Империя не е Гърция. Дали ромеите са гърци е най-малкото дискусионен въпрос. Дали древните елини са гърци - също.
  • 40 ComfortablyNumb

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Голям праз":

    Никакъв план не е имало Сталин да вземе Гърция. Сталин е щял да гледа как му се изпускат от ръцете и България и северна Гърция както обичайно поредния провал на руската външна политика ... Югославия е щяла да вземе северна Гърция и без друго Дедеагач ( българска територия през войната) е бил даден на французите за временно управление докато се реши съдбата му . А ако комунистите в Гърция спечелят гражданката война съдбата му е в Българската федеративна република в Югославия ... Излаз на бяло море я превръща България в държава от изключително геостратегическо положение - средиземноморска държава - търговия , флот, туризъм , единствения път от Азия за Европа през наша територия , важността на самия Босфор става по малка и важността на Гърция по малка ... Влизането в Югославия е било единствения начин България да опита за излаз на бял море след войната... Какви сметки са правили хърватите като са влизали в Югославия, че много обичат сърби ли? Като говоря че е грешка България да откаже да влезе в Югославия да не ме объркаш с някой сърбоман .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този път е прав

    8 1 Отговор
    Чеков често ръси небивалици,но този път за Егейска Македония е прав. Драмското въстание избухва в едно никакво време точто когато немците през м.септември 1941г. са на върха на успехите си на Източния фронт. Нещо гнило има в цялата работа - комунисти го повдигнали пък били ръководени от Лондон? Комунисти го повдигнали пък....мародерствали? Българите се противопоставят и създават отряди за защита на селата. Коренно различни са нещата през 1946-1949г. - българите от Егейска Македония масово участват в Гражданската война на страната на комунистите. Баща ми е служил като граничар по това време на Гоцев връх - Ловча,Парил,Гайтаниново и разказваше,че половината партизани били българи от Егейска Македония. Замисълът на борбата бил да се създаде отделна държава в Северозападна Гърция и затова последната голяма битка е на планината Грамос,но Тито обръща палачинката и пуска гръко-американците да преминат през югославска територия в гръб на партизаните. Българите от Егейска Македония нямат хич хубави спомени за титовизма.
  • 43 ПРЕДЛАГАМ

    2 0 Отговор
    ПП "ПП" да се казва ПП "ЗЕЛЕН ХАЙВЕР".
  • 44 777

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "ARIS":

    Ейй провокатор внимавай.
  • 45 Готвач

    2 2 Отговор
    Ама че безвкусна каша,която е забъркана непосредствено.
  • 46 Котис

    1 2 Отговор
    Слаб автор, който е искал да напише нещо, но не е знаел какво.