Last news in Fakti

23 Януари, 2022 16:00 5 426 44

Д-р Любомир Канов: Да прочистим този седимент, наследен от комунизма

  • любомир канов-
  • комунизъм-
  • корупция

Западът също не е пощаден от хорица, вкопчени до пенсия в бездарни институции

Д-р Любомир Канов: Да прочистим този седимент, наследен от комунизма - 1
Снимка: бТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото повече се замислям за основната разлика между западните общества и нашето, толкова повече ми се струва, че нашето общество не може да филтрира успешно тъпите хора от ръководни позиции в управлението на държавата и да ги изолира от власт. Това коментира във "Фейсбук" д-р Любомир Канов.

Разбира се, там където става дума за бюрокрация и за формалистки служби, Западът също не е пощаден от хорица, вкопчени до пенсия в бездарни институции, чиято роля в полза на отделния човек е единствено да му създава ненужни проблеми и да го тормози. Но, размахът на канцеларията и на вредния посредствен човек в живота на общества като българското е монументален.

Навсякъде виждаш ниското схлупено челце, забранително полулегнало върху некакви “документи”, иззад всякакви гишета залоени очи на лелки пречат да си свършиш елементарната справка и да не губиш безценният си живот в кафкиянският им свят, който те създават и същевременно мразят, защото знаят, че единственият му смисъл е мизерната, но сигурна заплата на първо число и жалката пенсия накрая на трудовия им “стаж”.

Продуктивният свят не може да търпи такава прослойка от тунеядци. От пречещи хора. От такива полза имат само тоталитарни и безплодни общества. Ако това може да се смята за “полза’’, доколкото този вид “работници” единствено сеят безнадеждност и стагнация. Някога си мислех, че тунеядец е човек, който яде туна. Вид риба. Сега ги виждам като котвата, която се влачи по дъното, поради което коритото на българският кораб непрекъснато засяда.

Докато обществото, бизнесът и политическите партии не прогонят и не прочистят този седимент от комунистическите времена, корабът няма да се отлепи от дъното.

*Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    75 12 Отговор
    В България никога не е имало комунизъм.Имаше социализъм.

    Коментиран от #36

  • 2 Сатана

    57 20 Отговор
    Общоизвестно е,че докторите са с най—ниска култура,общи знания и възпитание.Те са специалисти в една област и това е,нищо повече.Обикновенни хорица с пороци и мания за величие.Този тип не прави изключение.

    Коментиран от #35, #39

  • 3 3.14К

    47 7 Отговор
    Боже....какви версии си раздал! Време е да събираш!
  • 4 БорисОFF

    74 14 Отговор
    Напоследък, винаги когато прочета нещо в този сайт, проверявам каква е информацията за автора на съответното мнение...
    Ето и този доктор:
    - осъждан за антикомунистическа дейност преди 1989-та или поне така твърди той
    - накак си оказал се в САЩ и станал д-р там, а след промените и винар в България
    - силно подкрепящ ГЕРБ и оплюващ сегашните ни управници... щото "коалицията е зачената в грях"...
    Абе, демократ "от всякъде".
    Винаги чета мненията на подобни с едно наум.

    Коментиран от #42

  • 5 Прав си докторе...

    23 16 Отговор
    Вчера по телевизията видях двама тунеядци, в центъра на София, и двамата охранени, и доволни, мъжкият тунеадец беше с пипонеста глава и дебел врат, а тумбака на женската тунеядка стърчеше като на бременна в деветия месец, незнам дали се бяха натъпкали с тази риба туна, дето я писа..не съм чувал за такава риба..но както и дае, изглеждаха внушително, пък проблемите дето създаваха на обществото, чудо беше. И няма махане..нееее, така ще си караме.

    Коментиран от #21

  • 6 ХАХАХАХАХАХАХ

    13 19 Отговор
    Ти убу демонстрираш познания на Кафка, но още не си научил някои обществени закони. Първо: социумът винаги е толерирал посредствеността в населението, като социален подбор. Второ: всяка администрация се стреми да се възпроизведе и да върши все по-малко работа. И трето: в целия бивш соц лагер никога не е имало капитализъм, а неофеодализъм.

    Коментиран от #10, #30

  • 7 ТаУмВзе

    36 8 Отговор
    Комунизъм, Никога не е имало. Та по какво доктор тоя Клиент на Комисионката.
  • 8 Угьиъуу

    48 1 Отговор
    От 9 вече сме 6.милиона. Броя.депутати същия, администрация, служби и служители все повече?!
  • 9 дедо

    19 6 Отговор
    седимента е от древни времена психо докторе
  • 10 Гйки

    36 3 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХАХАХАХАХ":

    Така е! Дори учители, лекари, полицаи имат за основна цел да ни покажат как без тях света свършва. Дори милата съпруга: Ако не съм аз, кой ще ти пере гащите?"
  • 11 Кики

    38 8 Отговор
    Стига сте давали трибуна на такива увредени от деменция и които никога не са излизали от апаартамента си, на запад е пълно с паразити и армия от тунеядци
  • 12 Прав, Прав Прав!

    37 3 Отговор
    Обаче това беше електората на Борисов. Ако ги разкараше тези 600000 работещи в администрацията(общо) на държавните институции, в нашата 6 милионна държава, кой щеше да гласува за него?

    Коментиран от #40

  • 13 Ххххх

    36 9 Отговор
    Канов- фашиста , до кога ще те преследва комунизма ,комунизма е в Китай , ние живяхме в човешки социализъм ! Мерси от див капитализъм !
  • 14 д-р Уотсън

    23 5 Отговор
    Елементарен и неочакван извод за автора на фона на големия въпрос за "основната разлика" който си е поставил в началото на материала.Причинините- неразбирането , че калинките са постижение на демокрацията и непознаването на социалистическата практика за издигането на ръководни кадри, където изискванията и конкуренцията бяха жестоки. Извод- не бива да се търси седимента от комунизма, особено тамкъдето го няма.
  • 15 Тунеядци те са в Партия ГЕРБ!

    28 3 Отговор
    Те са Гръбнака на неговата партия, още им казват на някой Калинки, Търтей и Мутри!!
  • 16 прост шоп

    25 4 Отговор
    "Продуктивният свят не може да търпи такава прослойка от тунеядци"

    Като гледам какви "продукти" бълват продуктивните западни общества започвам да мечтая за онова тоталитарното сбъркано диктаторско и прочие общество. Единствения продукт от две години е ВАКСИНА и всичко е подчинено само на НЕГО.
  • 17 ДЕ ДА ЗНАМ

    12 8 Отговор
    АМИ ДЕОКТОРЕ ТОВА НЕ Е ОТ КОМУНИЗМА НО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЩОТО ТОГАВА КИРЕТО КОКОРКО ПИНГВИНА ТРЕБЕ ДА СА БАШ КОМУНИСТИ ПО ТОЗИ КРИТЕРИИ А ТЕ КАЗАХА ЧИ ШИ ПРАЯТ ПОДМ ОПА ПРОМЯНА НАЛ ТЪЙ
  • 18 Системата

    19 2 Отговор
    Е проблема другарю, а не хората. Системата която такива пребоядисани тюфлеци като тези създадохте и по която сега плюете защото вече не ви носи ползи.

    Коментиран от #19

  • 19 Тюфлеци

    20 2 Отговор

    До коментар #18 от "Системата":

    Като теб Канон. Които винаги да лизали и са целували където трябва.....ни се прави на голям демократ, ще вземеш и репресиран за се изкараш. Нагаждам...нищо чудно и доносник да се окажеш
  • 20 Бако

    4 12 Отговор
    Браво !
  • 21 Хохохо

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Прав си докторе...":

    Винаги има надежда, ето преди девет месеца махнахме един друг тунеядец, с още по голям пипон и врат, като на Кумчо Вълчо, за тумбака да не говорим.
  • 22 гост

    26 2 Отговор
    БОЖИИ ЗАПОВЕДИ ЗА ДЪРЖАВНИЯ ЧИНОВНИК:
    1. Остави днешната работа за утре, защото свършиш ли я днес утре ще ти намерят друга.
    2. Защо трябва да се работи, след като заплатата тече и без да се работи.
    3. Ако вършиш нещо, пинеже си некомпетентен може да сбъркаш и тогава няма ДМС, 13..15 заплата.
    4. Прехвърли гражданина на колегите и се отърви от работа и отговорност.
    5. Дори началството да те пита защо не работиш, вълшебният отговор е: Не съм сезиран по съответния ред.
    6. Мотай и разкарвай гражданина до като не се сети да намаже филията.
    7. Оглеждай се, ослушвай се и при всеки сгоден момент КРАДИ!
    8. Не забравяй шефа! И той е човек и му се услаждат филии!
    9. Когато си на бюрото винаги гледай втренчено в компютъра, дори да редиш пасианси!
    10. В коридора не ходи с ръце в джобовете, носи лист, дори празен, върви бързо, гледай втренчено, началството ще го оцени.
    11. Ухажвай колежките- все нещо може да падне.
    12. Не се плаши, даже да сгафиш и те хванат най-много да те преместят на по-харна длъжност.
    13. Най-важното: Не се страхувай, кради на поразия, до сега осъден държавен служител НЯМА!!
  • 23 Тото

    18 3 Отговор
    Поредния тъпанар-лизач!
  • 24 Гръч

    17 2 Отговор
    Днешните медии се избиват да канят само болни мозъци а мъдрите ги оплюват.Това общество е болно,но ние го разбираме и ще го поправим.Само един по-голям катаклизъм при който парите да бъдат разнасяни от вятъра по улиците и с тия продажници е свършено ще ги вадим от дупките
  • 25 ИМА И ОЩЕ

    17 4 Отговор
    Такива у нас се развъждат за да са гласоподаватели на ухравляващите. Но те, заедно с разни преподаватели и интелигенти, бяха първите, които залаяха 89-г. Сега същата сган протяга жалко ръка към държавните помощи и риве колко е трудно. Ами нали това искахте, бе хрантутници, нали държавата бе лоша. Ся що искате да ви храни. Колкото на запад, то именно от там дойде модата на всички постове да се слагат не хората с нужния опит и ценз, а удобните и послушните. Не че през комунизма го е нямало това у нас, но не в такива мащаби, а и у нас сега се извършва на всички нива, от най-ниското до най-високото. Кирчо келеша е най- пресния пример.
  • 26 ковидиотин

    16 2 Отговор
    Разликата между преди и сега за мен,който съм живял и в социализма,но продължавам да живея на макс спорт и здравословно хранене е от 30 години губене на време.Можехме да си запазим социализма,ако бяхме изклали крадците лъжекомунисти и фашисти и сега щяхме да сме супер,но уви опитахме и ни пребиха и избягахме по чужбините с идеята да съберем сили и се върнем,но времето минава и силите също..Много добре познавам живота на запад и не ми ги хвалете по нищо не са повече от нас.Моята храна истинската в магазина си е винаги там на половин щанд и слава богу,че я има,защото на всички останали рафтове има само боклуци западни или български по западен образец с тонове.В политиката е същото, едно котило ни управлява вече 32 години деца и внуци на бивши агенти и престъпници от лагерите
  • 27 Конов!! Комунизъм нее имало никого в

    14 2 Отговор
    България!! По време на Соца, стигнахме 8мил население и имахме по малко Тунеядци, от колко през Демокрацията и най вече при ГЕРБ!! Те направиха от чиновниците свой избиратели и с Тунеядци те успяха да крадът 12год,да са на власт!! За това назначаваха непрекъснато, нови и нови чиновници, нищо правещи, но Вярни техни избиратели!! Коригирай си статията, не познаваш добре какво сее случвало и случва в България!!

    Коментиран от #32

  • 28 Тома

    9 2 Отговор
    Мен не ме е страх от комунистите защото бате бойко ни пази от тях като краде повече отколкото те
  • 29 Госあ

    11 3 Отговор
    този индивид е “български психиатър и писател” живеещ в сащ. Каквото и да означава “психиатър и писател” и каквато и полза да има обществото и света от това нещо “психиатър и писател”.
  • 30 ХАХАХАХАХАХА

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХАХАХАХАХ":

    Точка първа се доказва по плюсовете и минусите. ХАХАХАХАХАХАХА
  • 31 Последния софиянец

    4 2 Отговор
    Не може да филтрира тъпите хора? Разбира се, че не може, защото всички сме тъпи а най големия тъпак-фатмак пери юмруче.!! На кой го пери,?.Сигурно на останалите тъпаци дето са го избрали!
  • 32 Шамара

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Конов!! Комунизъм нее имало никого в":

    През соца до Румъния се молеше за виза да си купиш кафе със скрити доларчета купени на черно, а гърция ти беше не збъдната мечта! България беше голям затвор и на границата първо стреляха и после викаха стой-предай се !

    Коментиран от #37

  • 33 Чист ариец

    9 1 Отговор
    Многа злобно. "Челце", "лелки", "безплодни"... Явно автора се възприема като богоизбран, първа класа интелект, висш "седимент". Господин Канов, света е преминал през теорията на чистите арийци и е оцелял. Но вие как дишате с това презрение и злоба, не знам. Апропо, това са жените от народа, това е народа. Le bon peuple. Няма как да изчезнат за да ви е по-угодно.

    Коментиран от #34

  • 34 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Чист ариец":

    Този глупак обижда жените на гишетата, но служи на простолюдието в Брюксел. Неколкократно съм писал какво означава простолюдие по самурайския кодекс, който го описва най точно и пълно. Та, ако бъде оценено това недоразумение по делата му, ще се окаже на най ниския ранг. Убеден съм.
  • 35 един от многото

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    Много си прав , този дървен философ око си отреже една филия хляб , ще се пореже поне два пъти!
  • 36 Последния тъпак

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И каква е разликата...? Мъчно ли ти е за соца?
  • 37 веселяк

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Шамара":

    "не збъдната" се пише слято и със С а не със З!
  • 38 Ал Тъпоне

    4 0 Отговор
    По-добрият вариант все пак да попаднеш на некадърен чиновник, отколкото на некадърен доктор!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Айде бе

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Прав, Прав Прав!":

    Глупости, в средния ешелон клечат червените посредственици, които са загнездени там от край време и ни Иван Костов, ни друг посмя да ги откърти! Цели кланове из министерства, ВУЗ- ове, агенции и комитети . На някои места вече трето поколение! ГЕРБ нямаха кадри и ги ко- оптираха, а те си живуркат, правят си услуги по другарски и псуват Боко през зъби, ама не напускат! Преди време правих някакво проектче за клиенти в клуб на БСП в уж "синята" община Витоша. Лелята с печата дойде на пейката отвън, за да им го завери в неприемно време! Същата, дето през иглени уши ни прекарва и най-светлият момент в ежедневието й е да ни връща и разкарва! 1000% е прав Канев.
  • 41 stan40

    4 0 Отговор
    Всички управляващи залагат на такива. Те се страхуват от инаквомислещи. За тях е важно нещата да си останат такива. В момента едни послушковци се подменят с други. Промяната не е желана от тези които се наместиха във властта.
  • 42 stan4o

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "БорисОFF":

    Може да си плюете, защото ви се отдава , но е факт, че народа пак беше излъган с обещания за промяна. Промяна не се прави с назначаване на тарикати и послушковци в администрацията. Това не е промяна а порнография.
  • 43 stan4o stan4ev

    4 0 Отговор
    Манталитета на КАЛИНКИТЕ се толерира и сега. На времето като чиновник се противопоставих на дървената мафия и се разграничих от издаването на положителни становища за заменки на гори. Новоназначен сега директор на държавно горско предприятие ме определя за конфликтна личност. Грамофонът е подменен, но плочата и песента са същите.
  • 44 Злоба

    2 2 Отговор
    Да, тово са жените в България,коиото срещаш в общината, на касата, в магазина, в поликлиниката. Това е е манталитета, това е външния вид. Те няма да изчезнат, защото това е нашия народ и маниери. Те няма да изчезнат за да ви е по-угодно. Доста човеконенавистна и неучтива сатия.