Last news in Fakti

25 Януари, 2022 11:40 5 349 4

Има опасност данъчното облекчение за дете да стане 1,67 лв. на месец

  • адв. петър славов-
  • петър славов-
  • данък-
  • дете-
  • родители-
  • бюджет 2022

Това може да бъде предотвратено с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Има опасност данъчното облекчение за дете да стане 1,67 лв. на месец - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на адв. Петър Славов, юрист и народен представител в 43-тото НС:

"За "десните" политики, постигащи национални цели!

От обявените до тук параметри на бюджет 2022 се чуват по-скоро обезпокоителни данни - дефицит над 4%; поемане на сериозен нов дълг; увеличаване на данъчно-осигурителната тежест за гражданите и прочие.

Допълнително, с оглед демографска криза не бе казано почти нищо за мерки за справяне с тежката ситуация, в която България се намира и ако не последват радикални действия към промяна, към 2050 г. може да сме под 5 млн. души.

Едно от малкото положителни неща, случили се през последните години, бяха мерките в подкрепа на работещите семейства с деца, които през 2021 г. получиха право да ползват отстъпка от годишния си данък "общ доход" от 450 лв. за първо дете, 900 лв. за второ и т.н. Една истинска дясна мярка, насърчаваща работещите родители, а не "професията майчинство" и ползването на социални помощи.

За съжаление тези мерки бяха разписани като еднократни в Закона за държавния бюджет за 2021 г. и ако не бъдат трайно инкорпорирани в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, то за 2022 г. ще се върнем към срамната практика на 20 лв. годишна отстъпка от данъка... Годишно 20 лв., или по 1,67 лв. на месец на дете?!!

С проекта на законодателите промени може лесно да бъде допълнен приетият на първо четене миналата седмица законопроект в парламента по ЗКПО (изменящ и ЗДДФЛ) и така въпросът трайно да бъде решен в подкрепа на работещите родители!".

Адв. Славов прилага и конкретна опция за законодателна промяна:

Има опасност данъчното облекчение за дете да стане 1,67 лв. на месец


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Право куме в очи!

    25 0 Отговор
    Нека да говорим по същество. Данъчно облекчение се полага на данъкоплатец. Работещ, с осигуровки и платени данъци. Не на многодетни ром(к)и без един час трудов стаж и без един лев внесени в НАП и НОИ! Ако това не се уточни/ не е дискриминация/, значи ще има поредно данъчно ограбване на работещите за сметка на плодящите се за социални благинки.
  • 2 Ники

    5 0 Отговор
    Браво! Евала това е правилно мислещ човек! И така е честно! Който иска облекчение да работи аз съм с три деца а детски не получавам!

    Коментиран от #3

  • 3 Тридетен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ники":

    И аз съм с три деца, вече пораснали. за 35 години трудов стаж като инженер, от които 20 в производството, детски надбавки съм получавал единствено една година през соца.
  • 4 Ъ1ъ2ъ3ъ4

    1 0 Отговор
    Този адвокат да прочете пак ЗДДФЛ и тогава да пише глупости.