Last news in Fakti

25 Януари, 2022 16:00 1 782 13

Владислав Панев за кризата с Русия: Да следим за запасите в Чирен

  • газопровод-
  • владислав панев-
  • мерки

Трябва да се промени формулата за цената на електроенергията

Владислав Панев за кризата с Русия: Да следим за запасите в Чирен  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През следващите дни наред с чисто отбранителния аспект на кризата с Русия е добре да се акцентира и върху вноса на газ. В България природния газ е малък процент от енергийния микс в сравнение с други държави в Европа и това в момента е голям плюс.

Това коментира във "Фейсбук" Владислав Панев.

Не само при смущения в доставките, но и защото с поскъпването на суровината, респективно на електроенергията, нашите компании в сектора печелят като луди.
Цената на тока за бизнеса днес е 580 лева за мегаватчас. Над тези 518, над които държавата не компенсира.

Преди две седмици говорих точно това на енергийна комисия. Че при пикови цени, каквито може да се достигнат (днес е такава), бизнеса ще загази. При положение, че държавата печели по три направления от тях. От ДДС, допълнителни приходи във фонд Сигурност, както и самите производители на електроенергия.

Така че е редно формулата да бъде коригирана.

Отделно независимо дали рискът от война е 1 или 99 процента, трябва да имаме план за действие при спиране или намаляване на доставките. Да, от 2 години вноса на газ е през Турция, но спиране на подаването е едно от оръжията, които могат да бъдат използвани.

Още повече, че китайския пазар става все по-значим за Русия и тя не е толкова зависима от продажби в Европа, колкото е била допреди години. Затова е необходимо да следим запасите в Чирен, да сме в "топъл" контакт с азерите...

Иначе дългосрочно за да не мислим много за подобни кризи трябва да се работи за диверсификация. На източниците на газ, за други начини на отопление (термопомпи, соларни панели, изолация, енергийно ефективни сгради). Въобще работа за милиарди и за целия китайски народ. Важните теми през следващите години. Които могат да ни изстрелят в лигата на богатите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111111

    13 2 Отговор
    Добре, а нато защо не ни осигури газ - нали идва със самолети и кораби?
  • 2 Масква

    6 6 Отговор
    Ха ха, жужето врътна кранчето на цяла Европа.
  • 3 Мухаа,хаа!

    15 1 Отговор
    В " Лигата на богатите"- смехурко недодялан! Щяхме да бъдем в нея- поне във антрето и,ако имахме Козлодуй със всички реактори,и още преди десетина години,бяхме пуснали в действие Козлодуй.Да отгладуваме 12-15 милиарда( щеше да е на порции- поетапно) но сега да сме енергиен тигър ,не само на Балканите,а за половин Европа плюс комшиите.Ако добавим и ЮП,с общ капацитет 63 млрд.куб.м годишно- на кон бегач щеше да язди българина.Да разчитаме на азерите!? Ти кого будалкаш бе? С техните мизерни 3- зорлем3,5 млрд кубика годишно? Или с конектора- да се наденем сами на шистовата игла на каубоеца? Ей ,за виселица сте- до един всичките" разбирачи"!

    Коментиран от #11

  • 4 Jacques Yves Moineau

    13 0 Отговор
    Не мога да разбера едно нещо....на всички е ясно какво трябва да се направи, всички говорят едно и също, а когато влязат в управлението започват да правят обратното.
  • 5 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    И да седим на покрива, за да следим дали няма да ни тресне някоя половин ракета, че едни хора Трябва да бягат.
  • 6 КРА

    10 1 Отговор
    Всеки смешник без нито един реален работен ден се прави на "експерт". Пълни палячовци.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    9 1 Отговор
    Натовската енергийна мафия в България изпусна Южен поток и руския газ желан от всички , за да гони далавери с азерски мюсюлмани .
    Сега да видим кога ще се сетят , че ни трябва втора , държавна АЕЦ Белене ?! ,,🤔 А може пък отново да искат комисионни от чужди инвеститори на български гръб ?
  • 9 Владислав Панев?? Какъв Отбранителен

    12 1 Отговор
    Аспект на кризата с Русия?? Все Тапанари ли сте, имате някакви дипломи, нищо ли не сте научили, или всички сте с Купени дипломи!! Коментираш за покупка на газ?? Конфликта около границата на Украйна и ЛНР и ДНР не ни касае! Нас никой не ни напада, най малко пък Русия!! А това че има две групи Атлантици на Чужди Хранилки, които зорлем искат да ни вкарат в този конфликт, това е Ролята на Предатели и Слугинажа на този Съвет и Клуб от Майце продавци!! Кръстили се Атлантици!! Така че никой няма да ни Напада, ако не се бутаме сами между Шамарите!!! Няма никакъв Отбранителен аспект!!! Запомни ли!!
  • 10 Сандо

    5 0 Отговор
    Абе кой от нашите управляващи мисли за бъдещето на България.Затова си имаме американски посланик.
  • 11 Навалний

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "Мухаа,хаа!":

    Я марш бе руски трол нещастен!
  • 12 плевен

    6 0 Отговор
    Слушам всички тези специалисти по диверсификация и недоумявам. Те азърбайджанците за идиоти ли ги имат? Как световните цени ще хвърчат нагоре, а онези момчета ще продават надолу? Досега рядко някой ще каже: ако имаше тръба /то пък няма/, руският газ ще струва толкова, а азерският толкова. А когато все пак я направят тази тръба, по нея ще диверсифицираме евтин сгъстен газ от САЩ.
    И една малка поправка. По турското законодателство, всеки газ влязъл в Турция е турска собственост. Как се разплащат те с руснаците е тяхна работа. Но правилното име е Турски поток. Балкански ще го наричат хората, дето искат да забравим кой ни продаде.
  • 13 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Те натовските ястреби нека още се правят на халтави ,пък и без газ ще останат, и без донбаски въглища,Путин може да врътне кранчето и на северен, и на турски паток,и ето ти военно-технически мерки.А днес дрънкат за заканата на Байдън да наложи санкции лично на Путин,ще му накриви шапката.За американците всички неразбории в Европа им идват дюшеш,те даже ги предизвикват умело,искат тук да стане война,ама сериозна,с милиони жертви.Затова се канят,все още само се канят ,да докарат десетки хиляди техни войници,за да не се разсъхне работата,готова война да се провали.Съмнявам се да ги рискуват,нали не искат един скоротечен Виетнам.