Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 21:00 3 717 52

Олиото, хлябът, токът: защо в България цените растат неудържимо?

  • цени-
  • олио-
  • хляб-
  • ток-
  • българия-
  • заплата

Докога ще растат цените в България? В най-бедната страна в ЕС те са политически въпрос.

Олиото, хлябът, токът: защо в България цените растат неудържимо? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Хората вече гледат промоциите на олио, не на алкохол" - така отговаря продавачка в хранителен магазин в София на въпроса как поскъпването влияе на навиците за пазаруване. Олиото е начело в класацията на поскъпналите основни хранителни стоки - на годишна база повишението на цената му гони 40%. А на хляба - с над 34%.

В малката потребителска кошница, която съдържа 27 основни храни, увеличението е 17.1% - по данни на Комисията за стоковите борси и тържищата за храните. Поне половината българи не "излизат" извън нея, а и не всички консумират редовно посочените в нея храни. Високата инфлация ги кара да се хранят с по-нискокачествени продукти - например вместо сирене от по-високо качество, купуват евтино, за което не е съвсем ясно колко мляко съдържа. А лошото хранене, както е известно, отслабва и имунната система. Но при големия брой българи, изложени на риск от бедност, грижите за здравето остават на заден план - въпреки пандемията.

Високите цени и новото правителство

Повишените цени на храните и енергията охлаждат ентусиазма, с който допреди повече от месец бе посрещнато новото коалиционно управление. За България, която все така продължава да е най-бедна в ЕС, цените на олиото, хляба и тока са политически въпрос. Той излиза извън социалното - защото би могъл да предизвика значими политически разломи. Да си спомним многохилядните протести срещу високите сметки за ток през зимата на 2013 година, след които първото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов хвърли оставка.

Инфлацията, която ще расте до пролетта - според министъра на финансите Асен Василев, или пък до средата на годината - според БНБ, е изпитание за правителството, наред с високите цени на енергия и горива. До протести като в Казахстан няма да се стигне, но усещането за промяна ще се изпари още преди да са минали стоте дни на кабинета. Така, както се изпариха повишенията на пенсии и на други социални плащания заради поскъпването.

Опозицията от ГЕРБ вече подгрява. В пленарна зала преди дни депутатът Тома Биков (ГЕРБ) предупреди управляващите, че ако не вземат адекватни мерки, "то няколко хиляди хора ще дойдат пред парламента и ще ви поискат сметка". Но недоволството може да даде тласък и за новия ляв проект, потвърден неотдавна от лидера на "Изправи се.БГ" Мая Манолова. "Ние сме на ръба на кратер и ще изригне вулкан от социални проблеми. Властта се занимава с всичко друго, само не и с тези проблеми. Затова аз казвам и то е очевидно, че има нужда от нов, голям, мащабен, социален проект, който да защити хората в условията на социална и икономическа криза", заяви Манолова в "Лице в лице" по bTV.

Нагнетява се социално напрежение и в общините, в някои от които като Кресна, Хисаря, Вълчи дол и др. въведоха режим на тока и намалиха часовете с улично осветление заради шоковото поскъпване на електроенергията от близо 300%. Местните власти, детски градини, учебни заведения, болници плащат тока на същите цени, на които и бизнесът. Правителството тепърва обмисля механизъм, по който да им се помогне. Бизнесът вече получи някакви компенсации за последните месеци на 2021 година. Такива ще се отпускат до март включително.

Оптимисти и песимисти: какво казват експертите

Експертите се делят на оптимисти и песимисти по отношение на ръста на инфлацията за 2022 година. Едните смятат, че дори и да се покачи до 8-9%, в края на годината ще спадне наполовина, а средносрочно няма да надхвърли 3 процентни пункта. Други предвиждат да се задържи висока цяла година. И двата лагера обаче са единодушни в едно - инфлацията е привнесена отвън, но и управляващите наливат бензин. Заложените в проектобюджета за 2022 разходи съдействат за увеличаването ѝ, както и извършените м.г. - някои от тях бяха свързани с подпомагане на бизнеси заради пандемията, но други се дължат на изборите и повишените заради тях пенсии и заплати.

"Колкото повече правим дефицити (в бюджет 2022 е заложен 5.1%, б.а.), толкова повече се помпа инфлацията", коментира пред Дойче Веле Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите и член на Фискалния съвет - органът, чиято работа по закон е да следи за бюджетната рамка и фискалните правила. Добрата политика е да не бъде допусната инфлация, защото е дисбаланс, каза Дацов. Той посочи и основните външни "виновници": това са преструктурирането на икономиката в глобален план - индустрия 4.0, политиките на ЕЦБ и Федералния резерв за стабилизиране на икономиките с изливане на много пари, проблемите с енергийните ресурси и схемата за регулациите в ЕС.

"Слава богу, този път инфлацията няма нищо общо с България. Цените на суровините, на енергията, огромното печатане на пари в последните две години доведе до това", отбелязва Николай Василев, бивш министър на икономиката и управляващ партньор на "Експат Капитал". Той посочва, че при евентуално влошаване на кризата в Украйна, енергийните суровини ще поскъпнат още. Василев е категоричен, че България харчи прекомерно и липсва бюджетна дисциплина. "Бюджетът трябва да е балансиран, а не с дефицит, а като се прибави и ръстът на инфлацията само ще дадем поводи влизането в еврозоната да бъде отложено." Опасение, споделяно от мнозина, изразено и в становище на Фискалния съвет.

В първия бюджет, който подготви, новото правителство обещава по-евтини горива и спад на инфлацията в края на годината. Но преди това трябва да изкара зимата.

Автор Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    10 6 Отговор
    На Киржали е ефтино

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тор

    45 11 Отговор
    Защото Бойко прави диверсии и подривна дейност.

    Коментиран от #6, #17

  • 4 gEPP

    46 8 Отговор
    Герб политика. Те са навсякъде - в енергийните дружества, в държавната администрация, по сайтовете. Но чекмеджето има съдържание, което угасва като лампите на Фандъкова в София за 5 бона бройката...
  • 5 АСАНЧО

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    ТИ ЛИ СИ ВА ...,.СПЕКУЛА СА КАЗВА А БРАТ

    Коментиран от #7, #11

  • 6 гражданин

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "Тор":

    типично за комунист.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ежко

    40 3 Отговор
    Проверете колко слънчоглед сме засадили /и прибрали субсидиите/ и колко тона олио сме произвели, сравнете цифрите и ще ви стане ясно защо олиото е поскъпнало!

    Коментиран от #10

  • 9 Дон Хуан Карлос Сантана Домингес Витарио

    27 22 Отговор
    Днес Подмяната умориха една жена в коридора на спешното! Тези много бързо наваксват ГРОБ! Дните в които ще искаме Тулупа да се върне в бяла жичка не изглеждат далеч! 🚘
  • 10 гост

    24 6 Отговор

    До коментар #8 от "ежко":

    без да искам дадох минус, ДПС правят шашмите в земеделието
  • 11 Асан

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "АСАНЧО":

    Ас 1 година на германиа бех
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АСАНЧО

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "Асан":

    ...ЧИ ДЕ ДА ЗНАМ АС ....ДА ПИТАМИ РАДЕФ ЖЕНЕРАЛ Е ...ИЛИ ...КИРЧО ...ХЪРРВАТСКИ ВАСПИТАНИКК...ДА ГУ И... А....ХИ ХИ ..

    Коментиран от #14

  • 14 Асан

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "АСАНЧО":

    Идваи фкъщи имам рикия
  • 15 супата за 30 лева

    14 1 Отговор
    Да му мислят в Париж........

    Коментиран от #45

  • 16 ГОРСКИ

    34 10 Отговор
    Защото България е пълна със спекуланти, те вдигат цените!!!!!!
  • 17 Опорна точка за 100 години напред

    27 8 Отговор

    До коментар #3 от "Тор":

    Бойко Борисов е виновен😂😂😂
  • 18 тоалетна хартия

    13 5 Отговор
    Левът се обезценява ,а ние вече ползваме стари вестници за тоалетна хартия и се къпем веднъж в неделя

    Коментиран от #28

  • 19 Ще скачат цените,

    25 6 Отговор
    докато търпим измамниците от ПП"Пипнахме парите"!

    Коментиран от #30

  • 20 ВЕРНО ЛИ

    18 11 Отговор

    До коментар #2 от "Антигербер":

    ВЕРНО Е БОРИСОВ КРАДЕ ОЛИОТО ГОРКОТО КИРЕ ТОЛКОВ Е УМНО ЧЕСТНО ОБРАЗОВАНО КОМПЕТЕНТНО И РАДЕВ ОЛКОЗ СМЕЛ ЧЕСТЕН ГИНИРАЛИН СПАСИТЕЛ АМА БОРИСОВ КРАДЕ ОЛИОТО / ГЕРБ ОТКРАДНАХА 345 445 ТОНА ОЛИО И ГО НАМАЗАХА НА ФИЛИИИ
  • 21 АВЕ...ИМЕ'ВАМАЙКАТА НА "ПОЧТЕНИТЕ"

    23 3 Отговор
    КАНАДСКИ ГРАЙНДЪРИ, ЛЪЖЦИ, АЙДУЦИ, ГЕ-ЙЗЕРИ И БОКЛУЦИ.
    ТИЯ НЕФЕЛНИЦИ ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ ПРИКЛЮЧАТ ДЪРЖАВАТА!
    АКО...НЕ ГИ ДОВЪРШИМ... НИЕ
  • 22 Ами да

    26 2 Отговор
    Защото сме стадо!
  • 23 мдаааа

    28 3 Отговор
    Цяла година избори , чегрътанйе , Рашо са оплаква , че платил 5700 лв. сметка за газ , Киро са прай на интересен у Македония , занимават се със сичко друго , но не и с овладяването на кризата ... Ми , що ...
  • 24 Оти котето се окоти

    22 4 Отговор
    Ами защото партнерите спряха Южен поток и Белене. Близко е до акъла, стига да го имаш...
  • 25 Коко

    19 3 Отговор
    Ами не купувайте 2 седмици и цените ще се нормализират
  • 26 Hoho Boho

    25 4 Отговор
    Защо в България цените растат неудържимо?
    Ами...
    Защото правителството харчи парите ни безсмислено:
    - "безплатни" тестове за децата ни
    - "безплатни" ваксини
    - "безплатна" изолация срещу платен болничен
    - "безплатно" компенсиране 60/40 на бизнесите, защото не им позволяват да работят
    - "безплатни" бонуси за пенсионерите, които се ваксинират
    - "безплатно" компенсиране на пенсионерите от Ковид кризата, които не търпят щети от Ковид кризата
    - "безплатно" промиване на мозъците ни в медиите

    Ами когато се появят толкова много "безплатни" неща, някой трябва да ги плати.
    И КОЙ? ТИ, РАЗБИРА СЕ!!!
    Природата не търпи вакуум, нали?
  • 27 тъпите бл..ве

    14 2 Отговор
    Попитайте хамериканца и германца - ЗАЩО?
  • 28 hihi

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "тоалетна хартия":

    При наличието на валутен борд, твърдението ти е между смехотворно и безсмислено. Подобна инфлация не ни грози докато Европа съществува. Проблемът е че нямаме незвисима валутна политика. Това означава че за да покачим стандарт-а на живот в БГ трябва да станем по-кадърни и/или конкурентно-способни от немците. Ако не успеем да догоним германската икономика(като най-силна в еврозоната) сме обречени на гастъбайтерство и слугинаж. Единственият друг лъч надежда е фактът е и други(доста по-развити от нас икономики) не са съгласни на Германско владичество над ЕС.

    Коментиран от #29

  • 29 Hoho Boho

    12 2 Отговор

    До коментар #28 от "hihi":

    При наличието на валутен борд и ако еврото го застигне хиперинфлация - какво ще стане с нас?

    Но ако валутата ни не е в €вро, ще можем да се "откачим" от €врото.
    ... и да му мислят хамерикаците
  • 30 Филип Георгиев

    6 9 Отговор

    До коментар #19 от "Ще скачат цените,":

    КЪДЕ СИ ТИКВООО...? БЕЗ ТЕБЕ Е СТРАШНА СКУКА. ЛИПСВА НИ ТВОЯТА МУТРЕНСКА ФИЗИОНОМИЙКА, ТВОЯТА КАРУЦАРСКА РЕЧ, ОМАЙНА, СЛАДКА.
  • 31 Фффффф

    12 0 Отговор
    Държава на мафията...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Отивай

    10 8 Отговор
    Заради Радевото правителство, не търсете друи причини. При Борисов беше единственото време когато хората не стачкуваха по икономичски причини. На мафията това не и харса и изпрати Радев да съботира държавата
  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    10 3 Отговор
    АКО НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ МЕДНИТЕ РУДНИЦИ НА АУРУБИС АГ ФРАНФУРТ, ЗЛАТНИТЕ НА ДЪНДИ ПРЕШЪС И НЕМСКИТЕ БАНКИ.....ЩЕ СИ СПЕСТИМ 3 МИЛИАРДА ЕВРО НА ГОДИНА ....КЕФ ТИ Ф16 , КЕФ ТИ СУ35 :)))
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Иво

    10 7 Отговор
    Защото Мафията ГЕРБ-ДПС ще саботира Държавата до последно. Затвориха им кранчетата и вече не могат да крадат. Надежда им е да бутнат Правителството.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мдааа

    11 1 Отговор
    Мините заложени от Лоестия крадец и Шайката му ще гърмят още дълго.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ФЕН

    11 1 Отговор
    Ами защото хората на спонсора на Дойче веле, Сорос, взеха властта! И сега, ще им сърбаме попарата!
  • 41 Някога

    8 2 Отговор
    Един прпремиер призова "За Бога ,братя,не купувайте!".
    Цените ще растат до като има кой да плаща.
    Само където държавните помощи за едни ,за да се подпомогнат в кризата ,се плащат
    от купувачите.
  • 42 Обикновен човек

    9 2 Отговор
    Дкато в Бългрия не се изгради РЕТУЛИРАН ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ,, това ще продължава . Настоящето е "кой каквото му скимне", характерно за паара в началния етап на капитализма, един съвременен Български " див запад". Явно политическите правителства немогат да се справят. Необходим е тотален режим на строг контрол, който може да осъществят: Военен преврат, националсоциализъм, националкомунизъм, завоевател. Явно Българинът от демокрация не разбира. За него тя е слободя.
  • 43 Трудовакъ

    8 1 Отговор
    Проблемите с цените на електроенергията е заложен преди повече от 30 години и за това съм писал многократно. С постановление № 9 от 20 март 1981 г. правителството, оглавявано от Станко Тодоров одобрява площадка Белене за изграждане на втора атомна електроцентрала. През 1981 – 1987 г. е изготвен технически проект за изграждане на 4 блока с реактори ВВЕР-1000/V-320, а през 1987 г. реално стартират строителните дейности. Проектът е на "Атоменергопроект" - Киев, и на българската "Енергопроект". АЕЦ „Белене” е включен в списъка на основните енергийни обекти. Пусковият срок е определен съответно – за I реактор – 1992 г., а за II – 1994 г. До 1990 г. са изпълнени 40% от строителните дейности и е доставено 80% от оборудването. Същата година заради протести на "Екогласност" проектът е замразен с Решение № 106 на Бюрото към МС за финансиране на разходите, които произтичат от това. С протокол № 12 (т.14) от 06.02.1992 г. Министерският съвет потвърждава решението от предишната година и издава разпореждане да се подготви проект за използване на металния корпус на ядрените реактори, закупени и платени от Чехословакия. Става въпрос за два 1000-дника "Шкода", произведени по най - съвременни изисквания в заводите на "Шкода". На 16.11.1993 г. парламентарната група на СДС внася в Народното събрание проект за решение за приемане на мораториум върху ядрената енергетика и строежа на ядрени съоръжения. В мотивите е посочено, че ядрените реактори представляват огромен риск за си
  • 44 Инфлацията започна

    9 1 Отговор
    с пландемията, което беше и едно от предназначенията й. От друга страна в изстрадалата ни родина за 32 години "преход" беше всичко преднамерено унищожено. Природните ни богатства са в чужди ръце и печалбите се изнасят в полза на "стратегическия инвеститор". Електроразпределението също е в чужди ръце и парите от това също се изнасят в чужда полза. Отделно разните там посредници, търговци на ток, "зелените" енергии, амерски марици - да се чуди човек с кой акъл са "дадени", но това е друга тема. От ВиК-то в София също се изнасят печалбите, а 1 кубик го купуват за 3 стотинки и продават за повече от нам си колко лв. А водата идва по гравитачен път. Отделно "стратегическия" инвеститор прилапва всичко на готово, без да вложи и 1 ст. Всичко това е направено с парите на нашите родители, баби и дядовци. Големите вериги магазини също изнасят парите от печалбите си, защото не са български.
    Преди пландемията преднамерено унищожиха птиците добитъка и прасетата на хората. И сега го правят от време на време. Фалитът - за сметка на нещастника, дръзнал да развива такава дейност. Измъдриха идиотски разпоредби за гледането на животни по дворовете, да не говорим за по - големите стопанства. Всичко това да направят хората зависими и да не могат сами да произвеждат храната си, да не говорим за печалба. Защото така ако много знаеш хоп и айде една гладна кризичка и ще слушкаш и изпълняваш. А крадливите ни политици до един са зависими към някое посолство, особено към козяшкото и в
  • 45 123

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "супата за 30 лева":

    30 лв ти е обяд със предястие, основно и десерт в обиковен парижки ресторант.
  • 46 Инфлацията започна/ продължение

    4 1 Отговор
    А крадливите ни политици до един са зависими към някое посолство, особено към козяшкото и всички до сега работят против ползу роду в угода на господарите им. Е как да бъде друго положението?!
  • 47 Читател

    3 7 Отговор
    Много просто защо поскъпват.
    Идва германеца и казва:дайте да обрабоваме земята,ще си докараме техниката,ще има всичко-слънчоглед,царевица,жито....Българина-не,българската земя на чужденци не. Но и той не я обработва.
    Казват му-не я обработвате,дайте да направим вятърни централи,фотоволтаици. Българина -не,земята е плодородна ще се сее.
    Накрая нищо-нито хляб,ниито ток.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 При Бойко всичко беше окей........

    2 0 Отговор
    Сегашните управляващи са слаби
  • 50 Факти

    0 0 Отговор
    Тия двете мацки гладни няма да останат. Всеки плаче, за една голяма недодялана. В преносен де, никой не му се труди от оплакващите, най мниго младите. Раждат и не мислят, че нямат къща над главите си. По цял ден у дом под наем се събурат в една стая, оставят десата си на едната и така се редуват, докато бг стане само с хора от сожиала, а другата група са бюрокрацията, без семейства големият %, и така нататък Или както казваше Симеонов, в Бг или по точно, в Сф ще останем малко, но качествен материал. Ето ти Балев качествения материал, здрасти. Ако не се работи и 10 лева олио ще купувате И като не можете ще се захванете да работите
  • 51 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Защо,не е ли очевидно,защото много се краде,и досега се крадеше,но вече му отпуснаха края и се граби безогледно ,по кърджалийски.Новия кабинет хептен не си мръдва пръста да озапти разпасалите се деребеи,забравиха ДКЕВР ,и хал-хабер си нямат за основни механизми и спирачки на инфлация и монополистки произвол.Като са изпуснали положението,трябва да почват с арестите,на най-ненаситните грабители,бързи трибунали и пълни конфискации.Биха могли да отменят ДДС на основните стоки,да премахнат повечето данъци и застраховки на колите,за протолюдието,хората да живнат малко,иначе живи ще ви изядат като плъзнат по жълтите павета.
  • 52 пламен

    0 1 Отговор
    цените растат защото кражбите продължават