Last news in Fakti

12 Февруари, 2022 16:04 8 725 75

Войната срещу правителството на Кирил Петков: Какво точно се случва?

  • война-
  • правителство-
  • кирил петков

Беше ясно, че войната на кабинета "Петков" с окопалите се сили на предходната власт ще е много тежка. А тяхната контраатака показва, че са готови да рискуват много, за да получат търсения реванш. Какво точно се случва?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Беше ясно, че войната на новото правителство с окопалите се сили на предходното управление ще е много тежка. Изненадата е, че тя започна толкова скоро: от една седмица определено може да се говори за опозиционна политическа контраатака по всички фронтове. Това коментира за DW политологът Даниел Смилов.

От храсти, хралупи, пещери и седенки

Тази контраатака е неподготвена, неоправдана и прибързана - и затова няма да успее. Но тя показва, че предишните управляващи търсят всевъзможен реванш и са готови да рискуват много, за да го получат. Самото ново правителство също допринесе за това нападение с определени свои не съвсем прецизни действия. Но всъщност главният виновник за набирането на смелост от страна на опозицията стана президентът Румен Радев. С “приятелския огън”, който той откри по Кирил Петков заради смяната на ръководството в “Булгаргаз”, както и с коментарите му по отношение на Северна Македония, Радев сам изстреля червената ракета на опозиционната контраатака. И от храсти, хралупи, пещери и медийни седенки към правителството се понесоха най-различни проектили, закани, привиквания на разпит и разнообразни обвинения. Сглоби се една опозиционна коалиция, която досущ прилича на предходната управляваща коалиция около ГЕРБ и ДПС, но с някои размествания и нови участници.

Преди да се разгледат основните опозиционни сили, все пак е редно да се кажат няколко думи и за “приятелския огън” от страна на президента Радев. Критики към управляващите, разбира се, трябва да има. Но в този случай нито стана ясно защо Радев толкова настоява на старото ръководство на “Булгаргаз”, нито какво има против новото. Правителството също има вина, защото не обясни добре нуждата от смяна, нито пък успя да разкаже внятно какъв е проблемът (ако такъв има) с търговете на газ. Фактът, че газохранилището в Чирен не е достатъчно пълно, е сам по себе си по принцип аргумент срещу някогашното ръководство на държавните газови компании, регулатори и агенции. Не би трябвало да е проблем и фактът, че повече фирми имат достъп до пазара на газ при “балансирането” на излишъци - по-голямата конкуренция трябва да води до по-добри цени. Но ясен разказ за ситуацията не бе произведен от правителството и това е неговата най-сериозна грешка дотук.

Всичко това обаче не оправдава атаката на Радев, защото, първо, тя бе също толкова неаргументирана и, второ, просто стана най-вече повод за обща опозиционна мобилизация. Радев би трябвало да е наясно, че цялото му политическо наследство зависи от съдбата на това правителство. Ако се стигне до негов провал и до реабилитация на тандема ГЕРБ-ДПС в един или друг вариант, позитивният принос на Радев за българската политика също би се изпарил.

Кой се включи в контраатаката

А иначе опозиционните сили, които се включиха в контраатаката, са следните:

ГЕРБ - опозиция заради самата опозиция

Стратегията на ГЕРБ е да се противопоставят на всичко, което новите управляващи предлагат - пък каквото излезе. Не се наблюдава друг принцип на тяхната опозиционност: предлагат мораториуми на цените на енергоносителите, после ги критикуват; подкрепят зелените сертификати, а след това са против тях; за Северна Македония се ориентират полюсно на правителството (тоест, по-скоро с президента Радев); по газовите въпроси също са против правителството, но пък си защитават "Турски поток" и не се чувстват виновни за десетилетното забавяне на гръцката газова връзка и т.н. Иначе са силни про-натовци по отношение на Украйна, но опозиционното геройство на думи всъщност си е безплатно (друго беше, когато трябваше да се заеме позиция по скандала "Скрипал").

Саботажът от тяхна страна на всичко, свързано със съдебна реформа и евентуална смяна на главния прокурор, едва ли е изненада. Просто връзките по линията ГЕРБ-ДПС-Гешев станаха прекалено видими за всички. Всъщност, ако има логика в поведението на ГЕРБ, то тя е персонална защита и обвързване с Борисов: ГЕРБ брани наследството на лидера си, а и неговото бъдеще.

ДПС - опозиция на все по-разширяващ се кръг

ДПС също е възприело тактика на защита на своите лидери - Ахмед Доган и Делян Пеевски, като за целта се превръща в пергел, който, както и да се завърти, все чертае един разширяващ се кръг - митичния кръг “Капитал”. В него, освен Иво Прокопиев, вече влиза кажи-речи цялото правителство, начело с Кирил Петков и Асен Василев. Малко остана и президентът Радев да стане почетен член на кръга “Капитал”, който, освен че е фантазмен, издава основно тенденцията на ДПС да мисли чрез обръчи и раздавачи на порции. Свят, в който такива няма, явно е невъзможен за ДПС: ако не са те раздавачите на порции, то значи друг яде баклавата и я разпределя по собствено усмотрение.

Иван Гешев и прокуратурата

Една от слабостите на контраатаката на опозицията е, че тя направи съвсем видимо политическото позициониране на прокуратурата. Като цяло Иван Гешев е вербално много активен по отношение на политическите си опоненти и много пасивен по отношение на съюзниците си. Съмненията, че това важи и за професионалните действия на водената от него прокуратура, само се засилват от публичните му изяви. Гешев и Цацаров през последните седмици се изявяват като политически лица, плътно застанали до опозицията и критикуващи управляващите. Тази опозиционност не би била странна, ако се бяха държали така и спрямо предходните управляващи и ако бяха оказвали същия вербален и институционален натиск върху тях. Но картината тогава беше точно обратната и фокусът на критиката им отново беше далеч извън оста ГЕРБ-ДПС. Тази преднамереност е и основният дефект на правовата държава у нас.

Размахването на списъци между институциите не е добра практика - както и да го погледнем. Но прокуратурата дължи някаква яснота по отношение на ключови фигури като Борисов, Пеевски и т.н. Натрупали са се доста скандали, по които трябва да има някакво решение и институционален отговор. Не може ключови политици да са във висящо положение - между порядъчен гражданин и високостоящ корупционер. От тази гледна точка позицията на ДПС е по-адекватна - те поне се стремят да оправдаят и да реабилитират Пеевски. ГЕРБ и Борисов сякаш се стремят висящото положение на лидера им да продължи до безкрай - да, има някакви скандали, по тях уж се работи, уж се разпитват някакви хора, но май се чака общественият интерес да спадне, за да се заметат някъде.

В този смисъл наистина е необходимо поне за най-важните скандали от последните години - хазартната афера (500-700 млн. загуби за бюджета), магистралите, язовирите и т.н. - да се внесе достатъчно яснота и хората да се убедят, че прокуратурата работи сериозно по високите етажи на властта, а не по тези, които са изнесли парите в чували и са ги занесли където трябва. Даниел Митов (преди да стане един от лидерите на ГЕРБ) беше дълги години разследван по доста измислено обвинение за някакви самолетни билети, закупени без конкурс. Същевременно милиарди са били раздавани без конкурси в строенето на магистрали и това не води дори до прокурорско подозрение, че са намесени високопоставени политически лица. Беше “загубена” и пътната карта, подписана от България и руската страна за внос на газ: тази загуба още не е дала основание за сериозно търсене на наказателна отговорност, макар и обществеността да я вижда поне като престъпна безстопанственост.

Проблемът на прокуратурата е, че с включването си в опозиционната контраатака тя изглежда още по-пристрастна и демонстрира още по-ярко “слепите си зони”.

“Възраждане”, части от БСП-АБВ, бивша ДС

Към (без)отечествения фронт на опозицията трябва да се прибави и една шарена дружина, която атакува правителството по културно-идеологически причини и русофилска линия. Тук са антиваксърите и конспиратолозите от “Възраждане”, заедно с путинофилската част от БСП и нейния придатък АБВ. С малка помощ от газови и енергийни лобисти на Русия, както и бивши български чекисти, тази група се използва основно, за да внася смут и да изостря реториката. ГЕРБ и ДПС не искат да се идентифицират с нея, но изглежда нямат нищо против да я използват като медиен башибозук срещу управлението. Колебливостта на ИТН по антиваксърските позиции даде възможност на ГЕРБ да сформират опортюнистично мнозинство срещу зелените сертификати например. Тук и новите управляващи има върху какво да помислят, така че да не допускат подобни опозиционни пробиви.

Управляващите трябва добре да научат този урок

Правителството има ресурси да се справи с тази офанзива, но не бива да подценява нейните мащаби, както и бързата мобилизация на разнородни по своя характер сили. Решаваща ще бъде както вътрешната коалиционна политика между четирите управляващи партии, така и връзките с президентството. “Приятелски огън” от някоя от тези позиции ще се тълкува като червена ракета за обща опозиционна атака - поне този урок управляващите трябва добре да научат.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 97 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 войната е към своя край

    94 30 Отговор
    един каскет им остана на шайката :)

    Коментиран от #17, #67, #69

  • 2 Сорос

    65 27 Отговор
    Много добра статия на - цру
    Така ви искам момчета
  • 3 Иванов

    39 41 Отговор
    Управляващите възнамеряват да привлекат българи от чужбина с опит в разследванията на корупция, за работа в антикорупционната комисия. "Бих се радвал да привлечем специалисти в областта на разследването за корупцията, но са извън България, за да нямат връзката с хора, които трябва да разследват. От Германия, Франция, САЩ - ще опитаме да се свържем с тях, за да имаме звено, което не е повлияно от структурите, които трябва да разследва", заяви премиерът.
  • 4 Няма война

    46 5 Отговор
    Нема калашници,нема танкове ,нема изтребители,пушки ,бомби .Нема никаква война и дано нема
  • 5 Смилов

    76 28 Отговор
    Празни мисли на един празен човек. В едноименната книга поне хумор има, а тук... нищо.
  • 6 коноп

    64 24 Отговор
    Некадърността няма цвят!Дали Герб или Продължава подмяната все тая!Загуба за обикновените хора!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Защото са червени

    63 37 Отговор
    Каква война, какви глупости бълнувате? Единствено ПП с Рашо, Киро и сие са са заинатили да водят война с някакъв враг... Обикалят по телевизии, пресконференции, брифинги, прокуратури и разнасят смешни списъци и раздуват ненужни скандали.
    А може да свършат нещо полезно за хората през това време. За това им плащаме. Но те слугуват.
  • 9 Реалист

    51 26 Отговор
    Колкото и да им перете имиджа, на все повече хора им става ясно, че не стават. И не става въпрос за старите, а за обикновените хора. А тези в бизнеса са напълно наясно, след резила с компесациите заради тока. Сега олигарсите зад тях са в паника и спешно ще се тарси решение. Било то чрез нов проект или избутване напред на някои от старите. Най-важно е да не се бълбукаме с нови кредити, защото няма да ги усетим тези пари, но ще ги връщаме ние.
  • 10 ТаУмВзе

    41 25 Отговор
    Как нещо да се случи, когато вече всичко се е случило и Приключило? Територията вече приключи. Монтираха канадче, след долната мутра да Закрие и да бега с 200! Политологчета а?
  • 11 Оптимист

    35 28 Отговор
    Барикадата си остава същата: или си с Бойко Пеевски и Гешев в миналото или си с нормалните хора в настоящето.

    Коментиран от #68

  • 12 Коментарче

    49 20 Отговор
    Хаха, голям смях. Народа няма сили да издържи още едни изменници четири години. Вижда се, че изпълняват чужди интереси, като това си е лично мое мнение и като чета някой коментари, виждам че не само аз мисля така. Тоя що не каза, щом народа не е доволен, значи нещата се движат в правилната посока.🤦
  • 13 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    53 23 Отговор
    Проблемите на новата власт не идват от опозицията, а от самите тях ‼️ Всички са млади, без опит, без дълга биография‼️ "Събрани от кол и въже!" , както казва народът‼️ Като в една реклама - не става само с мерак ....
  • 14 райчев

    32 11 Отговор
    Да му имам на тоя евтините обяснения.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сърп и чук

    22 13 Отговор
    Най съществения недостатък на новите е, че не са достатъчно мощни и решителни да съсипят контраатакуващите и да не им позволяват да им се качват на главите! Президента е точен до кристална яснота - ако не се справят със слугите на бившата номенклатура и мафия, те ще реализират реванш! Промяната изисква нови хора! Представете си преди 30 години някой да ви обяснява, че няма нужда да сменят Цола Драгойчева, защото Анастасия Мозер ще е същата!
  • 17 Ама че си глупава!

    17 9 Отговор

    До коментар #1 от "войната е към своя край":

    Каскетът е преминал едномесечна подготовка в САЩ.

    Целият свят е сцена. (Уйлям Шекспир)

    А у нас сцената е цирк!
  • 18 ИСТИНАТА

    21 15 Отговор
    Е че крадците и рекетьорите от шайката под ръководството на мутрата от сик и ортаците му от ДПС са превърнали държавата в мафиотска грабеща безмилостно и брутално овладяна държава ! Мислете българи и гласувайте , а не си стойте по домовете ! Престъпниците смятащи себе си за недостижими за закона никога няма и да помислят за вас и семействата им - Факт !
  • 19 За Русия с любов

    19 18 Отговор
    Всички наредени на копанките на Газпром и Лукойл са против правителството, включая и сиветските списвачи. Майкопродавци !

    Коментиран от #24

  • 20 Мисля

    31 12 Отговор
    Че и в България дойчовото зеле ще бъде забранено и то скоро. Какво означава война срещу некадърните назначени от козяк грайндерки? Трябва да ги търпим, за да не каже дойче звле, че има война?! Абе вие имате ли мозък?! Щом някоя измислена организация си мисли, чв може да управлява, а само краде, то народът ни ще ги смачка като гнидди! Тва е! Айдееее
  • 21 КРА

    37 16 Отговор
    Войната е само в главите на некъдърниците от Четириглавата ламя. Къде е промяната? И при тия се вихри дива шуробаджанащина и назначаване на тотално некомпетентни хора.
  • 22 Майката на костов

    33 11 Отговор
    Щом Смилов и DW, застанат зад нещо, то на мига трябва да бъде унищожено! Смилов е известен българофоб, а за DW всичко е казано!
  • 23 Ива

    19 25 Отговор
    Статията е десетката ! Ако не се скъса напълно с мутренското минало тежко и горко на новата в България !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 РЕАЛИСТ

    17 15 Отговор
    Целият български народ е заложник на борбата между Радев и Бойко. Това правителство е реваншистко. Не го интересува икономическата и енергийна криза, а се занимава само с прокуратури, специализирани съдилища и комисии за корупция. Целта е да падне Гешев, за да може Радев да докопа Бойко. Държавата кучета я яли. Не харесвам Иван Костов, но като идва на власт рекъл" Било каквото било, да не търсим, кой бил прав, кой крив, а да се захващаме да измъкнем страната от кризата"
  • 26 Неделко

    18 20 Отговор
    Вижда се бруталната и престъпна атака на мафията овладяла държавата в лицето на шайката и ДПС със съдействието на прокурора мафиот и ОПГ тата на сикаджията рекетьор ! Върнете Божков и Цветанов и ги направете главни свидетели срещу мафията !

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БАЦЕ

    18 20 Отговор
    Статията е в десетката за съжаление на българските граждани смачкани от банкянската мутра , ДПС и държавните органи овладяни от мафията !

    Коментиран от #48

  • 29 Чук и Гек

    14 8 Отговор
    Някой по информиран да обясни на Гек, как стана така, че Р. Овч и Р. Коч, заедно с ДПС и Герб скачат срещу Кирил!? Кирил съсипва България, техните интереси или всичко? Интересен казус!!?
  • 30 Понедени Протестъри

    27 17 Отговор
    Загубихте всички битки, загубихте и войната. Това беше. Взимайте си раничките и бегом към Канада!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ИСТИНАТА

    19 3 Отговор
    Ако държавата не бъде откъсната от пипалата на мафията от ДС означава че тук никога не е имало промени в никоя посока на управлението !

    Коментиран от #52

  • 33 Смилов ВНЯТЕН ли си😂😂

    24 11 Отговор
    От такива АНАЛ.лизатори е на такова дередже държавата.Естествено е, когато си в опозиция да се държиш като такава! Или Смилов иска да ни припомни времената, когато уж опозиционни партии, пък те първи дружки с управляващите😂😂😂Смилов, запиши си на челото, ако трябва, че твоите хора вече да на власт почти година и освен да си оправят собствените финанси, нищо, ама наистина НИЩО не са свършили ползу роде! И понеже народът бавно се пробужда от зимния сън, ще видиш как напролет като придошла вода ще отнесе тези силиконови устни хнати нека..дърници
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ССсс

    36 23 Отговор
    Няма нищо изненадващо.Войната я започна К.Петков,срещу нрода на БГ.Зелени сертификаи и принуда за ваксинация,с ежеднево промиване на мозъците от лакейските медии и платени предатели.Грешна стъпка за Македония.Не той трябваше да ходи в Македония а измислените македонци в България и да докладват какво са направили.До момента абсолютно нищо.Опита се да се конфронтира с военния министър за вкарване на войски в България като предател родоотстъпник и майцепродавец,но не му се получи след намесата и на Радев.Неговата промяна дефакто е подмяна.Смени ръководството на Газпром с обвинение,че продавали газта в чужбуина и затова цените са високи,а новоназначените от него,за 7 дена продадоха такова количество в чужбина,каквото старите не са могли и за 3 месеца.Лъжец от класа.Прави се че е възпитаник на Харвард,но платени курсове и истинско следване са две различни неща..Създаде по нареждане на ЦРУ, министерство на електронния контрол,което е в противовес със всички закони за защита на личните данни и е ГЕСТАПО във съврменен вид.Тази шпионска цетрала ,ще шпионира всеки гражданин на България,без заповед от прокурор.Докато партията му се състои основно от продажни българи от Америка за България на брой 43,войната срещу народа много скоро ще бъде загубена.Той не е държавник а американски лакей.
  • 36 Перо

    21 17 Отговор
    Каква опозиция може да бъде един неграмотен крадлив примат като тиквата? С мозък на пиле никога няма да може се противопостави на управляващите! Жалко,че Рашков се мотае,а не ги вкарва през ден в ареста,до побъркване!

    Коментиран от #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 нннн

    28 13 Отговор
    В цял свят опозицията, като забележи грешни ходове на управляващите, бие по тях. Как да не бие по тъпото упорство на Просто Киро относно.Зеления Сертификат, например? И въобще, до тук кои са полезните ходове на правителството, които да приветстваме възторжено? Засега не ги виждам.
  • 39 Коко

    29 15 Отговор
    Това е сто процентово марионетно правителство.Войната срещу него е задължителна.
  • 40 Хаха

    22 11 Отговор
    Несвързани брътвежи на платен тъпан
  • 41 ДаАмаДругПът

    22 8 Отговор

    До коментар #36 от "Перо":

    Какво общо има Тиквата и ГЕРБ.Те отдавна не са продуктивна опозиция и са изтекли в канала.Но какво положително е направило това правителство до момента.Ами аз не виждам нищо положително, освен негативи,Зелени сертификати,ваксини,проблема с Македония,воиски от НАТО в България,за което недопускане,трябва да благодарим на твърдата позиция на Янев и Радев.До момента това правителство изпълнява само слугинаж на САЩ и ЕС и неговото мото е подмяна вместо промяна.Бориов на свобода.Пеевски се прави на депутат а Гешев продължава да е прокурор.Къде е промяната че нещо не я виждамам, а вече сме трети месец с това правителство.

    Коментиран от #43

  • 42 Нормално

    15 5 Отговор
    Новите са неопитни, я гербаджиите как смело пердашеха с галошите, га видеха нещо за крадене. Само да напомня, че липсата на опит не е извинение - имат експерти, съветници и всякакви там канцеларски мишки, да ги накарат да работят. Пък ако са свикнали да не работят или са калинки гербарски - аут.
  • 43 Чиба бе трол !

    9 15 Отговор

    До коментар #41 от "ДаАмаДругПът":

    Едно си костя знае, едно си трол-копейкин бае .
  • 44 Нeee.

    27 8 Отговор
    Гледам някои тук ги хвалят новите. Ще ви видя как ще си платите тока след мораториума. Не стават, много ама много са зле.
  • 45 ковидиотин

    20 9 Отговор
    Няма никаква война.Ако новите подменящи искаха война до сега да са я спечелили и народа да празнува двойните увеличения на пенсии и заплати.Напротив,кражбите са легализирани в ковид извращения и подаръчета към мутренските бизнеси,много приказки за заблуда на народа и нови кредити,тройно по-високи цени,подмяна на старите отрепки с тените внуци от чужбините и т.н.картинката е жалка на фона на световните борби за свобода против сатанистите.Войната е отново в "двора"на народа
  • 46 ковидиотин

    15 3 Отговор
    Когато се вдигаме на протести тогава разбираме за кого е войната.Хиляди полицаи се стичат от цяла България облечени като роботи да бият хората вместо да арестуват престъпниците в държавата.Задава се поредния простест и за пореден път ще се убеждаваме,че ще ни бият за добро.Ние деца ли сме или тъпаци
  • 47 баста

    13 3 Отговор
    Прокуратура и Гл. Прокурор били над изпълнителната власт и над мнозинството в НС СЕ ОКАЗА.Това власт, власт възпира, не важало за Прокуратурата.
    Вицове и смешки.Войната май я водят БСП и ИТН спрямо ПП.Вързаха ви ръцете и гледат сеир.
    Взехте МУ гвардията, ама му оставихте НСО.Пращат се призовки, обвинения трябва в скоро време да очаквате.Явно не е работа на ПП да оглавява Правителство.И какво се получи с десните мерки - ще борим кризите и осигуряваме парите на мафията и Прокуратурата, а тя ще осигурява чадър за крадците и престъпниците, така ли?
    Я Рашков да се вземе в ръце и да арестува за 24 часа оня Прокурор дето им пречи да разследват Булгапгаз за събогаж и вреди за Националната сигурност.Гешев също.Или чакаме промените в закона, защото иначе ще е незаконно.Олеле, наистина Бойко трябва да се върне за да ви покаже как се управлява.
  • 48 Ама

    12 6 Отговор

    До коментар #28 от "БАЦЕ":

    Ти да те си комунист,защото те така правят--отричат вината си до дупка.Всички хора вече крещят,че нещата са зле--новите управляващи казват ние не сме виновни,не става бързо,световна криза,този виновен,онзи виновен.Само те са чиста вода ненапита. Не бързат за кризите,ама колко бързо действат за самолет за Македония.Само с глупости се занимават,а това е НЕАДЕКВАТНО.Избрани са да РАБОТЯТ, а не да бъдат харесвани,одобряване и т.н.Засега --ЗЕРО,НУЛА,НИЩО НЕ ВЪРШАТ.Пък и някой се сърди,че са критикувани.
  • 49 Пенсионер

    18 8 Отговор
    Кирчо Ментата вместо да работи за подобряване житието на народа, тръгнал да ми се прави на съдия,прокурор и т.н.Такъв неадекватен премиер не сме имали досега. Явно факта ,че и двамата му родители са от бившата ДС си казва думата.Мозъка му е промит още от детските години.
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 11 Отговор

    До коментар #15 от "ГEРБ":

    нищо не се знае твърде рано е а кукловодите на ПЕТКОВ ВАСИЛЕВ са кръгът КАПИТАЛ+++
  • 51 позиционно

    10 3 Отговор
    Най-добра оценка ще им даде народът на местните избори догодина, но нещата не изглеждат добре за ГЕРБДПС.

    Коментиран от #72

  • 52 Ами ,че Кирчо

    11 10 Отговор

    До коментар #32 от "ИСТИНАТА":

    Е отроче на двама служители от ДС.Какво очакваш?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Сатана

    13 11 Отговор
    Става въпрос за МНОГО ПАРИ и Прокопиев ги иска всичките.Той даде парите на Киропитеците а Канадеца се спуска по “снежните магистрали” .Кукла на конци.
  • 55 Георги

    10 0 Отговор
    Без банкерите мафиозите не могат.Затова във списъка трябва да са Цветелина,Цеко ,Маджо ,Петя Славова.На всеки му е ясно че става въпрос за милиони и тези пари трябва да се изперат и да заминат за някой данъчен рай.Забравих Милен Велчев .
  • 56 XYZ

    10 18 Отговор
    Много претенциозни станахте, братя българи! Търпяхте безмълвно шайка безпросветници и крадци на едро, а сега рев до небето - не ставали! Ами вие като ставате, направете нещо полезно! Стига лиготии, на мен статията ми харесва, защото е правдива!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ГЕРБ

    14 6 Отговор
    Този иди..т трябва с ретници да бъде изхвърлен от България
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Реалност

    8 5 Отговор
    Кирчо и Радев ще ни избият с ковид а който отселят ще умрат от глад и мизерия
  • 62 ComfortablyNumb

    13 5 Отговор
    Пълни глупости смилов! Още като сложиш заедно Герб и Дпс и не става за четене повече. Тия ги сложихте заедно вие промянаджиите. Дпс са крепеж на всяко провалено управление... ха да видим промянаджиите как ще излезете от тоя капан които Ганчо поставя на всяка власт след като по начало легитимността ви е само до 15% от всички гласоподаватели които стигнаха да докарат вресливата ви и безумна котерия от дилетанти...
  • 63 Ал Бунди

    14 5 Отговор
    Авторе..ти сега на килимче ли се постилаш на тези пезевенки. На всички стана ясно, че това правителство е на несъстояли се Харвардски мошенници, които вместо да се хванат за работа, обикалят като решетарки по студията и доказват ежедневно, че хал-хабер си нямарт от управление на държава. Няма нещо по-лошо от простак с диплома. И въпреки че веднаж ядохме попарата на юпитата, решиме все пак да направим поредния експеримент. А тези са много вредни за държавата и народа. Вече са една година в управлението и освен лъжи и ренегатстване, нищо друго на яве. Но да се благодарим на президента, че ни ги стовари тия ..

    Коментиран от #65

  • 64 На кого ги разказвате?

    14 4 Отговор
    Лицето Петков в секундата в която се добра до власт и започна да служи на враговете на България.Не само не представлява "новото", а е лошо копие на това срещу което бяха протестите. И да му веете червени килими, този е пътник!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Даниелчо и умниците

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "войната е към своя край":

    Прочети какво казва стефан цанев / парен локомотив и цялата пара отива в свирката / Кажи едно хубаво нещо от 9месеца / освен високите цени и сгрешените пенсии а и далаверата от 3-4 милиона лв с гас та / Хаиде да ги оставим до края на мандата да правят анализи
  • 68 Песемист

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Оптимист":

    Или с божков василев прокопиев или с нормално правителство на герб Ако останат до юни мутрите ще почват да се връщат / да си търсят парите дадени за протестите/
  • 69 Некъдърници

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "войната е към своя край":

    Неуспеха искат да се оправдаят с Гешев и Цацаров Ако от тези два зависят високите цени и малките заплати те само ще се откажат В гугал само които няма компьотър тои не е крадец и мутра
  • 70 РъпОн

    6 2 Отговор
    Кире, кире накъде ни водиш? Варно че е проблем съдебната система, ама ако продължаваш да не обръщаш внимание на цените, то скоро няма да има нужда от нея.
  • 71 Сивата чапла

    9 2 Отговор
    Каква война с некадърник!
    Та тоя е некадърен, не говори български, не разбира смисъла на езика ни,
    пуяк, разперил опашка театрално,
    Един зелен сертификат не махна,
    ей така, за доброто на българина, един сертификат!

    Друг лакмус на мен лично не ми трябва.
    Ако беше спрял безумните печалби на тия, дето всеки божи ден дерат кожи с тия тестове,
    малко да му повярваме.
    А на него не му стиска и откакто е на власт с Македония ни занимава,
    Македония, кой и как ще влиза в НС,
    та тия не знаят,
    че никой по никакъв начин не може да спре дори кандидат за народен представител, камо ли действащ?

    Некадърен пуяк, казва го човек, който никога не е гласувал за Борисов, така че не слагайте в лагера на ГЕРБ.
    Каквито предишните и тия такива, само музиката друга.

    Алчни Н Е К А Д Ъ Р Н И Ц И
  • 72 Сивата чапла

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "позиционно":

    Точно ПП ще върнат ГЕРБ на власт, с тия цени и тоя хаос навсякъде!
  • 73 Борис

    1 1 Отговор
    Тролейче тата предпочитат торта Сахер ,Владко из м..Ко,ПКК,ц ц,пачки мадами,кюлчета, Те не щат харвард,а задочници завършили в Свищов с издирвани коли. Няма да ви се отвори парашута десетина сарфар ковци, народът не яде доматите с колците!!!
  • 74 СТЯГАЙТЕ СЕ

    5 1 Отговор
    ВОЙНАТА С КРЕСЛИВИ МОШЕНИЦИ ДИЛЕТАНТИ Е ПАТРИОТИЧЕН ДЪЛГ НА ВСЕКИ ЧЕСТЕН БЪЛГАРИН /ЗА СМИЛОВ НЕ СЕ ОТНАСЯ НЯМА НИТО ЧЕСТ НИТО ДОСТОЙНСТВО/ ТАКА ЧЕ СТЯГАЙТЕ СЕ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ИЗХВЪРЛИМ ПОРЕДНИТЕ БОКЛУЦИ МИНИСТЪРПРЕДСЕДАТЕЛ И ПРЕЗИДЕНТ
  • 75 Д.ИВАНОВА

    4 1 Отговор
    Правителство,което вкарва страната от криза в криза и се тресе от скандали и не зачита волята на народа е токсично и пагубно за БЪЛГАРИЯ. Властовият ресурс се ползва като инструмент за еднолично вземане на решения и е злоупотреба с доверието на народа