Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 10:00 10 938 42

Последен шанс за Путин да си върне Украйна

  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • кремъл

Москва е пристрастена към зависимостта на Европа от нейния газ и се възползва от колебанията на стария президент Джо Байдън

Последен шанс за Путин да си върне Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От висотата на Кремъл, отвъд кървавочервените стени, които го отделят от обикновените простосмъртни, Владимир Путин наблюдава дипломатическия танц на западните страни. Един след друг те дефилират на Червения площад или му звънят и говорят с него понякoга в продължение на два часа. От десет дни дипломатическата активност е в пика си, но нито една от тях не е получила ни най-малка отстъпка от господаря на Кремъл. Джо Байдън, президентът на водещата световна сила, Еманюел Макрон, лидерът на Европа, служители на ЕС, влиятелната Германия, бурният Борис Джонсън: всички бяха отхвърлени от Владимир Путин, президент на огромна, но изолирана страна, чийто БВП е еквивалентен на този в Испания и чиято демография намалява всяка година. Това пише в статия за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

"Нашето усещане е, че Владимир Путин остава на същите доста офанзивни позиции, вярвайки, че не той е поел инициативата за ескалацията", а западняците, приближавайки руската граница, обяснява източник от Елисейския дворец след поредния телефонен разговор между Еманюел Макрон и руският президент в събота. Същото усещане имат и във Вашингтон, където разговорът между Владимир Путин и Джо Байдън не доведе до "фундаментална промяна". Не само дипломатическите усилия бяха задушени от руските снегове, но господарят на Кремъл продължи военната ескалация по границите на Украйна, струпвайки все повече войски и оборудване. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан нарича евентуална руска офанзива "много, много реална възможност". Инвазията може да започне преди края на Олимпиадата, каза той, с "въздушна бомбардировка и ракетен огън".

Последен шанс да си върне Украйна

Защо е тази загадъчност от страна на Владимир Путин, който рискува да засили изолацията си на международната сцена и да осъмне с нови санкции? Може би защото му е дошло времето да стигне до край. Съединените щати са отслабени след изтеглянето от Афганистан и искат да съсредоточат международните си усилия върху Китай. Европа е разделена и без воля за власт. Еманюел Макрон повтори в събота "решимостта да действат" на западняците, а Джо Байдън заплаши с "тежки и бързи последици" в случай на инвазия. Но защо Путин ще отстъпва, когато западняците непрекъснато казват, че няма да ангажират армиите си в случай на война...

Русия от своя страна възстанови армията си, както и мястото си на международната сцена. Тя е пристрастена към зависимостта на Европа от нейния газ и се възползва от колебанията на стария президент Джо Байдън. За човек, обърнат към миналото като Владимир Путин, слабостта на Запада е може би последната възможност да си върне Украйна, чиято независимост той никога не успя да преглътне. И да контролира отново бившата сфера на влияние на Съветския съюз, той, който смята, че разпадането на СССР е "най-тежката геополитическа катастрофа на 20-ти век". След революцията на Майдана през 2014 г. прозорецът за господаря на Кремъл наистина се затвори. Украйна не падна като узрял плод, както се надяваше Кремъл, президентът Владимир Зеленски затегна политиката си спрямо Москва, прозападните настроения се засилиха в Украйна. "Сега е моментът или никога да се възползва от недостатъците на Запада, за да извлече дивиденти, по-специално неутрализирането на Украйна", коментира дипломат, запознат с въпроса.

Откъснат от света

Нахлуването би било само една от възможностите, в допълнение към хибридната война и кибератаките, енергийния натиск, операциите за блъфиране, манипулацията и дезинформацията, дори заговорите за преврат срещу президента Зеленски. От началото на кризата французите и американците понякога имат различна интерпретация на военното разполагане по границите на Украйна. Белият дом обявява неизбежността на военно нападение от почти два месеца. Елисейският дворец е по-предпазлив. "В думите на Владимир Путин няма индикации, че ще премине в офанзива", каза източник от Елисейския дворец в събота след телефонния разговор между двамата президенти. Независимо дали става дума за Чечения, Грузия или Крим, Владимир Путин никога не е предупреждавал, преди военна намеса в бившата "близка чужбина" на СССР. Той също така никога не се е впускал във военни операции, твърде тежки, за да издържи страната му, каквато несъмнено би била инвазия в Украйна.

Но дали Владимир Путин още е същият като преди? От началото на кризата с Ковид той се откъсна от света и се изолира в Кремъл, който превърна в обсадена цитадела. По време на петчасовия си разговор с него миналата седмица в Москва, Еманюел Макрон видя президент, различен от този, който беше приел във Форт Брегансон преди време. "Той намери Владимир Путин за по-твърд. Трудно му беше да прекъсне дългите му монолози и да го върне към актуални теми. Путин беше обсебен от историята, правеше исторически ревизионизъм, като непрекъснато се връщаше към периода, когато НАТО все още не беше интегрирал Полша, Унгария и Чехия през 1997 г.", обяснява дипломатически източник. Тази радикализация на руския президент ще го подтикне ли да се втурне в атака?

Във всеки случай обещанието на Джо Байдън за ненамеса не само дава зелена светлина на Владимир Путин да се намеси. То също така допринася, като подкопава украинската икономика, за отслабване на страната и следователно за обслужване на интересите на Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майна

    110 14 Отговор
    Руския народ и украинския са ЕДИН...,както българите в България о СМакедония..Политиката на САЩ е насочена към създаване на братоубийствена война, която им е изгодна. Има и други причини- силна Евразия ,която ги лишава от влияние и ПАРАЗИТИЗЪМ..ВЯРВАМ, ЧЕ ТОВА НЯМА ДА УСПЕЕ..ИСКАХА ВОЙНА- ЩЕ Я ПОЛУЧАТ В СИРИЯ!

    Коментиран от #3, #37

  • 3 Прост О'Киро

    13 80 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    За пореден път доказваш колко "МНОГО" акъл имаш в главата! ахде пиите си по-редовно хапчетата местните фенове на възраждане

    Коментиран от #28

  • 4 Украйна си е на мястото

    94 11 Отговор
    Никъде не е мръднала.Там си стои.Като и узреят гънките ще знае накъде.Но със Щатите никой свестен не се занимава..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОЗА

    66 5 Отговор
    ""Нашето усещане е, че Владимир Путин остава на същите доста офанзивни позиции, вярвайки, че не той е поел инициативата за ескалацията", а западняците, приближавайки руската граница..."

    А не е ли ТАКА... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 7 /////

    84 8 Отговор
    Какво се правят на ударени, западняците не разбраха ли, че при руснаците винаги първата им оферта е най-добрата всяка следваща е загуба за другите.
  • 8 Джок Съдбата

    25 4 Отговор
    Никакъв шанс
  • 9 mi6osp

    77 6 Отговор
    Фигаро, Украйна е държава, доведена до такова състояние, че никой не желае да си я върне.
  • 10 Иванушка

    91 8 Отговор
    Много думи, изречения и нула анализ в статията.
    Абсолютно нормално е две съседни държави да развиват добродъседски отношения ако искат да просперират. Руския народ живеещ Украйна не иска конфронтация с Русия, конфронтация иска шайката олигарси и комици седнала на врата на народа и разбира се вездесъщите Щати с прословутите "национални интереси"които странно защо се разпростират по целия Свят та скоро и до Марс.
    Исторически рано или късно Украйна ще се върне в Русия.
  • 11 Факт

    10 91 Отговор
    Не можеш да върнеш нещо което никога не е било на Русия. А путин трябва да престане да изнудва с газта.

    Коментиран от #24

  • 12 Тошо

    62 3 Отговор
    ВИДНО Е,ЧЕ МИСИРКИТЕ НЕ СА САМО БГ ПАТЕНТ.
  • 13 РФедерация

    54 5 Отговор
    НИКОГА НЕ Е ГУБИЛА Украйна, за да се налага да си я връща. Джендърски истории
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 яяяяя

    67 9 Отговор
    Тези така и не разбраха, какво им се говори! Украйна НЯМА да е в НАТО, или Украйна няма да я има! Просто и ясно!

    Коментиран от #17

  • 16 ПУТИН ГО Е ШУБЕ

    9 70 Отговор
    УКРАЙНА ВЛИЗА В НАТО....ПУТИН БЕЗПОМОЩЕН
  • 17 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    11 38 Отговор

    До коментар #15 от "яяяяя":

    ТАКА ГОВОРЕХТЕ И ЗА БГ

    Коментиран от #42

  • 18 Павел пенев

    77 7 Отговор
    Какъв гнусен и клеветнически коментар от вестник,който никой не чете и става само за тоалетната. Каква революция е имало на Майдана бе простаци? Това не беше ли фашистки преврат със стотици мирни жертви? Не знаете ле че Русия храни със пшеница целия свят,снабдява с газ и петрол 40% от Европа,има най доброто въоръжение с което може да ви счупи тъпите глави ? Какво искате от Русия след като заличихте нейните победи от Втората световна война с разширяването на агресивния военен блок НАТО благодарение на предатели като Горбачов и Елцин?
  • 19 1122

    42 4 Отговор
    Няма такова определение като ,,СТАР ПРЕЗИДЕНТ",той ако е стар да си стои в къщи,ако ще е президент ще си изпълнява задълженията,а не да обвинява само тоя или оня,ще прави срещи,ще разведрява обстановката ще разрешават двамата с Путин спорните въпроси.То иначе е лесно,ти ще нападнеш,другия ще отвърне а хората помежду ви ...яли ги вълци това не е политика.Какво ще стане ако руски войски обиколят САЩ и не ти дават да си покажеш носа навън.....с тая силова политика която практикуваш войната е неизбежна и ще е последна,това не е северна африка,винаги имай едно наум,това не е държава на 200 години,от векове съществува в този район.

    Коментиран от #27

  • 20 Факт

    8 0 Отговор
    Далтонист?
  • 21 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Професор Анастасия Герджиков":

    Като тебе!
  • 22 1122

    40 3 Отговор
    С колко щата беше САЩ, когато си направихте държавата?Сега колко са от къде се взеха още 33 щата роиха ли се какво стана?Виждаш сламката в окото на другия,но гредата в твоето око не виждаш,и какво излиза алчност или завист.Истината каква е...ако живеем в мир има ли нещо лошо?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сивата чапла

    35 1 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    Що, да не би да им е спрял газта? Как ги изнудва?
  • 25 Росен

    19 0 Отговор
    А братя уилямс чисти ли са
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мекерета

    26 5 Отговор

    До коментар #19 от "1122":

    Че америка не струва е ясно за всички! Но какво толкова сте се загрижили за една мафиотизирана власт, където човешкия живот не струва пукната пара!!!
  • 28 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Прост О'Киро":

    Следвайте съветите си. Идеални са за вас.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахаха

    30 3 Отговор
    Абсолютна едностранчива информация се дава на българите. Канят се да коментират ситуацията с Украйна хора с еднакви позиции. Не се допускат алтернативни мнения. И какво се получава? Опростачените, не владеещи руски език, зомбираните, неграмотните, слушат и вярват на тези, които съзнателно ги заблуждават. Т.е. святът се дели на неграмотниците, подлеци -лъжци и честните хора. Ху из ху се вижда мтого ясно сега.
  • 31 petar svilenov

    14 0 Отговор
    Само луди биха издържали 40 милиона,толкова е просто.
  • 32 Жужето

    9 6 Отговор
    Всички ходят да се кланят на жужето.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    24 5 Отговор
    Опитайте се да мислите.Няма да ви дам шахматни примери,макар те да са подходящи.В този момент има ситуация,която може да разреже този възел.При рязането му ще пострада много народ и тук,но ще се изчисти раната....Ако се остане в това положение рано или по късно пак ще трябва да се реже тогава ще пострада цялата земя...Ситуацията е такава,че не е достатъчно да се направи Буфер с Донецк и Луганск срещу нато,но все пак това ще отложи разрязването ....За нашите внуци........ОТ северен поток 2,ще спечели Русия и след това европа ще загуби сащ.За тях е изгодна война за да няма скоро северен поток2.В украйна има много оръжие....За какво е ,ако не за война???На мястото на ПУтин бих ги смачкал и бих оставил украйна без Лвов .В този град бих направил фортпост и там Бих сложил Силозите на ракетите !както си пишем сега другата седмица може и да не си пишем....

    Коментиран от #40

  • 35 Аеродрум

    9 20 Отговор
    Много точен и обективен коментар, какво им се иска на миризлив.ите мурз.илки у нас и в Москва - хич не ме интересува. Това са една шепа платени тролове и файтон умопомрачени русофили, които успешно компенсират своята малобройност с креслива истеричност и задръстване на форумите повсеместно! Интересите на България не са определени от тези на американците, но още по-малко от тези на ЛилиПут-ьовците...
  • 36 Последен Валс за Путин

    7 20 Отговор
    До сега западния свят не обръщаше сериозно внимание и бе сладко преспиван от обещанията и приказките на Русия "за мир и мирно съвместно съществуване" и от "мечешката помощ" към Запада която прави с пускането на "северен поток" и освен мирните и отбранителни предложения, Запада нямаше никакви агресивни и военни намерения и заплахи към Русия, но подозрителния Путин в шизофренията си от страх направи непоправима грешка като го разбуди и стресна с "звънкането на оръжия" по границите на Украйна ,ултиматумите и най вече със заплахите от война / която дори учуди и Макрон/ и червената лампичка на тревогата в западния свят от очаквана агресия изведнъж светна и го извади от дълбоката и сънлива латергия в която бе изпаднал, за да се мобилизира сега и до няколко месеца ще последва колективния западен отговор на руската военна заплаха за да няма повече повторения..!!!
  • 37 Бай Киркор

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Майна,Украйна е била покрайнина/ украйна/ на България!Украинците са Българи!!!
  • 38 Матей преображенски

    19 3 Отговор
    Голям мерак имат да накарат Путин някак си да нападне Украйна,канят го,молят му се,настояват.Нападай,какво чакаш,цяла Украйна на тепсия ти поднасяме,от какво се притесняваш!?Тия западни пропагандисти надминаха себе си,дипломатите им дори присторено бягат в гр.Лвов,уж да не станат жертва при някаква бомбардировка на Киев.Толкова са смешни и жалки.Уж Путин трябвало да напада ,пък настояват да си изтегли войските още по-далече от границата.Днес съобщиха за такова изтегляне ,ама не било достатъчно,сигурно искат съвършено да се оголи границата ,Крим да се опразни от руски войски и ракети.Не може да им се угоди на тия американци и туй -то.
  • 39 ПУТИН ГО Е ШУБЕ

    5 17 Отговор
    УКРАЙНА ВЛИЗА В НАТО.....РАКЕТИТЕ НА АЛИАНСА СЕ ДОБЛИЖАВАТ 600 КМ ПО БЛИЗО ДО МОСКВА....ПУТИН В ШОК
  • 40 Марков

    17 1 Отговор

    До коментар #34 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добър коментар! В допълнение: СП2 е не само за Германия, а и за други в Европа. На континента. Пускането му и премахване на спотовия пазар ще е голямо облекчение и успех срещу САЩ, Англия и марионетните началници на ЕК, ЕС. Свалянето на санкциите на Беларус и Русия ще позволят нормална търговия с изкуствени торове, жито и др., От които се нуждае Европа. Дано се тръгне в правилната посока
  • 41 Мар5ров

    3 0 Отговор
    Голяма глупост
  • 42 Че то БГ

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......":

    Че то България да не би да я има ?
    Кой изобщо се занимава и съобразява с една територия управлявана от Фашингтон.
    Колкото с Украйна, толкова и с нас се съобразяват- крадат, лъжат, не дават изграждаве на стратегически икономически проекти, а сега ще ни принудят за Македония