Last news in Fakti

16 Февруари, 2022 19:00 23 272 53

Лоши новини за Гешев и Цацаров

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • сотир цацаров-
  • продължаваме промяната

В светлината на новините от чужбина, които още повече дискредитират г-н Гешев, краткото му бъдеще начело на прокуратурата изглежда предопределено

Лоши новини за Гешев и Цацаров - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Критиците на Цацаров и Гешев повтарят отдавна, че действията им са пристрастни и политически мотивирани, а поведението им – непрофесионално. Около казуса „Йончева“ двамата фактически се саморазобличиха, пише П. Чолаков.

Искането на българската прокуратура Европейският парламент (ЕП) да свали имунитета на Елена Йончева претърпя крах. То бе отхвърлено от мнозинството от евродепутатите: 418 от 693-ма приеха заключението на докладчика по казуса Жил Льобретон, според когото българската прокуратура е преследвала политически цели срещу Йончева. Процедурата срещу нея бе инициирана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, а неговият наследник на поста Иван Гешев фактически я продължи. Решението на ЕП по казуса „Йончева” показва, че според него българската прокуратура е употребена за политическа поръчка. Това решение е публично унижение за Гешев и Цацаров.

В мотивите си Льобретон изтъква работата на Йончева като разследваща журналистка, в която тя изобличава корупцията по високите етажи при управлението на ГЕРБ, както и фактът, че процедурата срещу нея всъщност е стартирана от депутати, които са нейни политически опоненти. Докладчикът цитира и известния запис, в който глас, приличащ поразително на този на бившия премиер Борисов, нарежда МВР да започне проверки срещу семейството на Йончева – явно подразнен от журналистическата ѝ дейност.

Липсват юридически основания

Както се вижда от гласуването в ЕП, за мнозинството евродепутати искането на прокуратурата за свалянето на имунитета на Йончева няма юридически основания, а е димна завеса (fumus persecutionis), зад която се крие опит да се попречи на политическата ѝ дейност.

Критиците на Цацаров и Гешев в България повтарят отдавна, че действията им са пристрастни и политически мотивирани, че поведението им е не само морално укоримо, а и непрофесионално. С процедурата срещу Йончева Цацаров и Гешев фактически се саморазобличиха.

Фиаското на Гешев по случая „Йончева” дава още едно, при това силно, основание в полза на искането за предсрочното прекратяване на мандата му. Решението на ЕП нанася тежък удар върху опитите на Гешев да се задържи начело на държавното обвинение – в момент, когато новите управляващи категорично показаха, че нямат никакво доверие в него.

Лошите новини от чужбина за Главния обаче не спират дотук. Според справката на испанските власти по „Барселонагейт”– (разследване, което не е прекратено в Испания, а само прехвърлено на българската прокуратура, б.ред.) – има доказателства, че в аферата са били изпрани повече от 5 млн. евро. Предполага се, че средствата са свързани с недекларирани „доходи” на висши български политици, включително на министър-председателя Борисов. Този документ засилва съмненията, че Гешев и подчинените му са поставили във „фризера” барселонската афера, за да не „тревожат” бившия премиер. Реакцията на прокуратурата на доклада е многозначителна, но не и изненадваща: тя реши да играе етюда „изгубена в превода”.

Циклоп "на повикване"

Санкциите „Магнитски” срещу Пеевски и Желязков, казусът „Йончева”, изпращането на „Барселонагейт” в „трета глуха” и др. ни казват едно и също: някой в чужбина трябва да върши работата на българската прокуратура. Оставаме с впечатлението, че главата на държавното обвинение у нас е циклоп „на повикване”, държан със златна верига от силните на деня – той проглежда само за това, което интересува политическите му поръчители.

Оставката на Цацаров като шеф на КПКОНПИ е факт, но г-н Гешев прави всичко възможно да се задържи на поста си, въпреки призивите на министър-председателя Петков и правосъдната министърка Йорданова. В светлината на новините от чужбина, които още повече дискредитират г-н Гешев, краткото му бъдеще начело на прокуратурата изглежда предопределено.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 225 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    198 45 Отговор
    Гешев и Цацаров са позор!Оставка и затвор!
  • 2 ГОРСКИ

    168 37 Отговор
    Пристрастието на двамата се води от любов към герб, просто са за затвора!!!!!!!
  • 3 100% Терористи

    167 39 Отговор
    Престъпници работещи за Диктатора Борисов, тези конролираха Държавата с масови СРС-та!

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дебелоочието

    100 30 Отговор
    На господин Г е безкрайно
  • 6 Герб гепи борисофф

    125 33 Отговор
    Изчегъртване до основи на престъпната организация на про@така от Банкя начело с каска Гешев.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 толупа

    32 40 Отговор
    гешо ние сме зад тебе
  • 9 mdaaaaaaaaaa

    111 34 Отговор
    Мнооооого нагли многоооооооо еееей мутриииии, мафиотчетааа не ви ли стигаше толкова години тормози, чадъри и крадене бееее?!? И срещу Йончева ли лаете бе?! Срещу всеки , който казва истината за вас ли така е правите бе мръсотии ?!? Няма да ви се получи наглярчета такива, мазни ...дебели- угоени , и вие като бойо, ахмедовци и шишовци ще си получите заслуженото един ден!

    Коментиран от #11

  • 10 МУЗЕМЕТЕ У'ЙО НА.... ГЕ'ШЕВ

    40 117 Отговор
    СКОРО КИРО ПЕДЕРАСА И ГЕЙ ДРУЖИНКАТА ШЕ ВИСЯТ НА ОПАШКА ПРЕД КАБИНЕТА НА .. ГЕШЕВ!

    Коментиран от #28, #44

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 милиончева

    64 33 Отговор
    За йончева не ми пука, то каскета и цацата ги мразя и проклинам. То, само това да беше, с мед да ги намажеш двамината, барабар с тиквоча. Пожелавам им покжленията им да си патят от злините им.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 поглед

    24 44 Отговор
    глупости . по същите ПРИЧИНИ могат да се обяснят и действията с/у борисов и пеевски. било е отдавна и е полит атака.
  • 15 Комунивирис

    51 74 Отговор
    Истината, Господа-другари, за Елена Йончева е,че тя не е разследваща журналистка , а крадлива такава.

    Коментиран от #20

  • 16 Дидо

    71 24 Отговор

    До коментар #3 от "100% Терористи":

    Какъв диктатор е Борисов?Той е просто инструмент, параван, за тези ЗАД НЕГО!Той е просто един невеж пожарникар, избран да управлява, за да ПАЗИ и ПОДДЪРЖА СТАТУТА на тия зад него!
  • 17 пройчо

    46 24 Отговор
    ".... Докладчикът цитира и известния запис, в който глас, приличащ поразително на този на бившия премиер Борисов, нарежда МВР да започне проверки ..."... поразително напомящ свинско грухтене на пиян,инпотентен нерез !
  • 18 Изненади

    60 29 Отговор
    Ни очакват. Гешев е един безочлив, нагъл и плит-ко-умен индивид!
  • 19 Още

    46 49 Отговор
    Още вчера имаше статия,как Станишев правел совалки,за защита на бившата си любовница.Пък и тя самата с тези либерали и в защита на джендарите....Най-много ме е яд как плюе България на ляво и дясно За Барселонагейт,отдавна знае,че испанският съд е прехвърлил делото на българския,но си лъже жената,пък дано има будали.Даже документи със снимки пристигат.
  • 20 Не знам

    60 31 Отговор

    До коментар #15 от "Комунивирис":

    Каква е Елена Йончева, но виждам що за стока е Гешев! И на този фон Елена Йончева си е направо светица!
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 17 Отговор
    Целта е ясна, да се върнат престъпниците в България.
  • 22 ComfortablyNumb

    39 32 Отговор
    Лош човек тоя Гешев вкара в затвора и прати в заточение сума ти добри хора - Миньо , Божков , Банев, Василев , Арабаджиеви ... лош човек!

    Коментиран от #33

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дядо ви Курти от село Пиперково

    45 25 Отговор
    Каскетов и цацата са мутри с прокурорски тоги,слуги на ортаците бибитко-ага,дУган ага и Шиши ага.....
  • 25 Каменар

    38 37 Отговор
    Явно, че ЕП са прости и неграмотни.
    НИКОЙ не преследва Йончева по
    политически причини, а за
    злоупотреба с пари.
  • 26 Каменар

    27 33 Отговор
    Явно, че ЕП са прости и неграмотни.
    НИКОЙ не преследва Йончева по
    политически причини, а за
    злоупотреба с пари.
  • 27 Мафията

    26 16 Отговор
    всеки ден показва лицата си , ате са повече от 20 корумпираните,но не е работа на Петков да ги посочва,а да има работеща прокуратура.Днес чух как ВСС коментира как спец.съда работи,можем да сме сигурни,че те също са крепители на корупцията и много от тях са в списъка на 38-те с недекларирани имоти и сметки в чужбина.Щом пречат на истинската справедливост и не махат Гешев те да си ходят преждевременно.Искаме прекратяване на мандата им и закриване на спец съда-бухалката на разбойковците.Писна ни да слушаме в скоро време,хайде Йорданова спец.съда да го няма.Те не съдят истинската корумпирана политическа и магистърска мафия.Стига котешки каваци от тези неработещи структури.Тиквата в затвора кога ще го видим?Ами стигате ги чишка.Те по-скоро ще ви ликвидират,пазете се от тия разбойковци и ШИШЕ.
  • 28 Неделчева

    21 17 Отговор

    До коментар #10 от "МУЗЕМЕТЕ У'ЙО НА.... ГЕ'ШЕВ":

    То според вас и Радев го чакаше вашия
    Гешев да му падне имунитета, но спечели
    втори мандат, нали?

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ко речи

    18 22 Отговор

    До коментар #28 от "Неделчева":

    Радев и кирестия не спечелиха спечелиха машините така бяха програмирани

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Да,бе

    17 5 Отговор

    До коментар #22 от "ComfortablyNumb":

    Нито един от тия не е в затвора и няма да бъде.Не,че не заслужават,но само им взеха пари и бизнеси по стар герберастки обичай.
  • 34 Гери Йорданова

    24 7 Отговор
    Ако един човек държи на честта си ( в случая , май , такава липсва ) , отдавна да си е подал оставката Гешев ! Когато , толкова много факти говорят за неговата некачествена и политески зависима прокурорска дейност , той трябваше да е вече в историята ! Но , не ! Хванал веднъж кокала , подарен му от Бойко Борисов , Гешев , със зъби и нокти , се бири , за за се задържи на поста главе прокурор ! Но , не става ! Времето ти отдавна е изтекло ! Хъш ! Достатъчно злини ну направи ! Гешев никога не е служил на народа ! С това ще се запомни !

    Коментиран от #40, #51

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Коцев

    11 1 Отговор
    Лоши са когато ги осъдят на по 20 години затвор другото е драсканици по вестниците
  • 37 Кирчо

    3 4 Отговор
    COVID- 19 ще е заключението на патоанатома.Шиши си знае работата.
  • 38 Лоши

    5 3 Отговор
    Според комунягите.Реално нещата не стоят така.
  • 39 г-н

    11 6 Отговор
    Гешефта,цацарката,мутрата и сие в раирани костюми
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 tomito

    7 5 Отговор
    Гешев е недоразумение което трябва да се изчисти час по-скоро и цялата клика която се е стишила зад него .
  • 44 Факт

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "МУЗЕМЕТЕ У'ЙО НА.... ГЕ'ШЕВ":

    И САЩ това казват.
  • 45 Тапата

    5 6 Отговор
    Статията е несполучлив опит да се прехвърлят негативи на Гешев и е предназначена за балъци.
  • 46 Бай Онзи

    0 1 Отговор
    Само Хебър
  • 47 гол охлюв

    7 2 Отговор
    БОЙКОВЩИНАТА се превърна в национална доктрина. А хората , които ББ лично и авторитарно си СЛОЖИ на възловите постове в РОДИНАТА ни , го пазят с цената на личното си достойнство !
  • 48 Еми

    5 2 Отговор
    Каскета и цацата за ръчичка и при бай Ставри додека са още мазни и тлъсти.
  • 49 за унищожителите на България

    2 5 Отговор
    Всичко е борба за власт,просто трябва да превземат цялото управление на държавата ни,за да я доунищожат.Единствено Гешев остана,верен на народа,но и неговото място ще превземат,за да върнат хора като Васил Божков,Цветан Василев,и другите престъпници,в България,без да бъдат съдени.Нали затова си плащат,на тези отрепки,новите управляващи.
  • 50 Чоли

    4 1 Отговор
    Правителството на ГОЛИТЕ ГЛАВИ падна. Сега е ред да ги усъдят и не само на затвор, а да върнат всички от крадени пари. И не само от Герб. Всички които съсипаха България за 30 години.
  • 51 Комунист

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гери Йорданова":

    Киро Харварда неотдавна каза,че щом има критики към правителството значи са на прав път.По същата логика ,щом има критики към Гешев означава ,че той е правилния човек.
  • 52 Пенсионер

    1 0 Отговор
    То хубаво, че има промяна ама да беше към по добро.А ,то точно обратното. Сега с пенсийката си купувам два пъти ПО МАЛКО НЕЩА, отколкото при Баце.
  • 53 хехехе

    0 0 Отговор
    КОЛЕДА ЛИ ИДВА ХАХАХАХА