Last news in Fakti

5 Май, 2013 09:00 1 895 0

Способна ли е вярата да спаси вярващите "клетници" в България?

  • великден-
  • вяра-
  • избори-
  • отчаяние-
  • български народ

Способна ли е вярата да спаси вярващите

Способна ли е вярата да спаси вярващите "клетници" в България? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В навечерието на предстоящите избори, когато много хора си задават въпроса, ще промени ли с нещо моят глас ситуацията в нашата страна, аз си задавам същият въпрос. Точно преди празнуването на най-големия християнски празник  Великден, си задавам още един въпрос - дали вярата може да ни помогне и да промени България.

Премисляйки събитията от последните няколко месеца, през главата ми минават кадри, в които хора, побеснели заради високите сметки за тока, самозапалили се хора от отчаяние, за пари или от лудост, премиер, който напуска 3 месеца преди финала на мандата си, последващи ужасни компрометиращи записи... 

В България наистина ли сме толкова зле? Мисля, че всички бихме били единодушни на пръв поглед за причините да се случва всичко това. Безработица, ниски заплати, корупция....

Въпреки, че на външен вид България започва да го докарва на европейска държава и през последните години достигна добра финансовата стабилност, все пак статистиката показва доста голям процент безработица (около 19 %, по неофициални данни), която съчетана с ниските заплати и пенсии показва ясно как е възможно недоволството да ескалира след повишените битови сметки до масови самозаплавния и политическа криза. Разбирам народа ни, защото наистина е трудно да живееш постоянно само, за да можеш да си покриеш разходите за храна и сметки и всяка последна седмица на месеца да стискаш зъби до следващата заплата. И така живеят почти 70 % от населението.

Но дали това е проблемът? Виждала съм много по-бедни от нас страни, с много по-щастливи и усмихнати хора . И задавайки си въпроса, каква е разликата им с нас в България, причината, която открих e, че хората там са единодушни по въпроса, че има нещо по-висше от тях, на което да се уповават. Независимо как го разбират, този факт отмахва голям товар от плещите им – това да не се притесняват за утрешния ден и да вярват, че ще има някой, който ще се погрижи за тях, когато заплатата им свърши.

България е християнска държава, но християнството сякаш е забравено  дотолкова, че християнските ценности са вече девалвирали и обезстойностени. А истината е, че християнските принципи произлизат от посланието, което празнуваме на Великден, - има някой/нещо, което ни обича – нас, хората... Мисля, че ако всички ние разбирахме това така, както други народи, вярващи и уповаващи се на собствените си вярвания, то би могло да има надежда, промяна и по-добър и щастлив живот.

Мисля си, че точно липсата на вяра е това, което ни кара да стигнем до това отчаяние и да ни е трудно да допуснем, че който и да дойде на власт би могъл да прескочи огромния капан на корупцията, в която всички предишни правителства са попадали. И на въпроса ми, би ли помогнала вярата на вярващите „клетници” в България, аз лично смятам, че отговорът е еднозначен – да!

Именно вярата е тази, която е помогнала на прогресиращите страни, поне в миналото, да извървят пътя на успеха и да поставят основа, която да ги държи и досега и да им дава възможност да продължават да се развиват.
Аз работя в  организация, която има за цел да помага на студентите да се развиват във всяка една област от живота им – умствена, социална, духовна и физическа и имам удоволствието постоянно да се срещам с новото поколение студенти. Нашата цел е да дадем различна гледна точка , която да им покаже, че развитието им като бъдещи лидери на България може да върви ръка за ръка с християнските ценности и да направи това развитие доста по- ефективно.
 

Последните години, срещайки се със студентите, надеждата ми за бъдещето на България се покачва. Това са хора, които са много по-свободомислещи, без притеснение от чуждо различно мнение и без страх. Всъщнос,т като пиша това се сещам за нещо, което президентът направи преди време и което ми даде много надежда! Той помоли всички  църкви в България да се молят за положението, в което се намираме! Една такава крачка е нещо, което вече ми дава много светлина в тунела!

 

Костадинка Попова,  Асоцииран тийм лидер в "Студентски живот"

"Студентски живот" е студентска организация, която има за цел да помага на студентите да се развиват във всяка една област от живота им –умствена, социална, духовна и физическа. Целта на организацията е да даде различна гледна точка на студентите, която да им покаже , че развитието им като бъдещите лидери на България може да върви ръка за ръка с християските ценности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА