Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 19:11 20 985

Мишо Шамара за ФАКТИ: Всеки, който подкрепя Русия, е предател на свободата на българския гражданин

  • мишо шамара-
  • михаил михайлов-шамара-
  • михаил михайлов-младши

"Америка все още е малката светлина в тъмния ни свят - светлината на демокрацията и справедливостта", категоричен е рапърът, живеещ в САЩ

Мишо Шамара за ФАКТИ: Всеки, който подкрепя Русия, е предател на свободата на българския гражданин - 1
Снимка: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на 2020 година ФАКТИ Ви представихме едно много различно интервю с рапъра Михаил Михайлов - Мишо Шамара, много различно от тези, които той обикновено дава за някои от националните медии.

При втория ни разговор с Мишо, с когото отново си говорихме на "ти" и отново онлайн, защото той живее в САЩ, Шамара не само затвърди, но и надгради отличните впечатления за високата му политическа култура, но и не само. Смело може да се твърди, че Шамара е много по-добър политически анализатор от много политически анализатори и това е така най-вече защото той казва това, което наистина мисли на база информацията, с която разполага. А освен това не му липсва и аналитичност, и обективност.

Какво е мнението му за най-обсъжданата глобална тема, какво е мнението му за случващото се в България напоследък, както и какво се случва с него и около него, предлагаме Ви да научите като прочетете следващите редове, които, предупреждаваме, не са малко.

- Мишо, този път ще си позволя да оставя българската тема за втората част на разговора, защото фокусът на интересуващите се от политика хора е другаде. Опасяваш ли се, че Путин е устремен към това да се превърне в новия Хитлер или новия Сталин, започвайки на първо време война с Украйна?

- Абсолютно. След като един човек има абсолютна власт, той започва да губи реална представа за света и за себе си. Допълнително за това допринася и обграждането с "Yes man" - хора, които му казват само това, което той иска да чуе. Заради това той започва да живее с едно възприемане на света и себе си по съвсем нереален начин. Путин го тресе някаква огромна мегаломания. Той знае, че вече е възрастен човек и иска да остави някаква легенда след себе си. В много свои интервюта той дава за пример Петър Първи и въобще си мисли, че величието на Русия не в това руският народ да е нахранен, усмихнат и да живее мирно, а в това да има повече земи, да нараства територията на страната му, която сама себе си не може да оправи. Със завладяването на чужди държави Путин си мисли, че ще остане в историята като велик човек, което е абсолютна глупост, защото живеем в съвсем различни времена.

- Като че ли икономическият фактор далеч не е в полза на Русия.

Русия отдавна не е икономически фактор. Например икономиката на Италия е в пъти по-голяма от руската. Само Италия, без да споменавам още по-силните икономически европейски държави, има два самолетоносача. За сравнение ще дам и Нидерландия, която има 14 милиона население и е на половината на територията на България. Тази страна има почти същата икономика като руската. Тоест един нидерландец докарва брутен вътрешен продукт десет пъти повече от един руски работник. Неефективността на руската държава е очевадна и това идва от факта, че там няма върховенство на закона. Западният свят е успешен, защото има върховенство на закона. Някои хора биха дали Китай за сравнение, защото там няма върховенство на закона. Там обаче играта е съвсем различна, защото основно американски и европейски корпорации произвеждат евтино и затова Китай имат поръчки. В момента, в който Западът реши, че Китай не е надежден партньор за в бъдеще, китайският растеж ще спадне доста. Той и в момента китайският икономически растеж е под 3%. Растежът на американската икономика в първата година на Байдън беше почти 7%. Разликата е гигантска.

- Путин призна Донецката и Луганската "народни републики", а след това изпрати войски там - "за да гарантират мира". Как коментираш това?

- Путин влезе в Украйна. Свидетели сме на началото на края на руската империя на злото. Никой няма да остави това така. Ако досега подценяваха или пренебрегваха тази заплаха, то вече всички са на ясно, че това трябва да бъде унищожено веднъж завинаги. Толкова обединен Западът не е бил от дълго време насам.

- Западът, където има върховенство на закона, добре ли отговаря на руската дипломатическа агресия или може да се изисква повече твърдост?

- Понеже съм роден по време на комунизма, израснал съм в такова общество и съм живял в посткомунистическия хаос, мога да кажа, че с Путин единственият начин за преговаряне е с груба, брутална и абсолютно решима сила. В този ред на мисли моето мнение е, че Западът може да бъде по-твърд, но да не забравяме, че там са най-големите специалисти в разузнаването, стратези и т.н. Може би в момента играят хитрата игра: Вие ако искате нападайте Украйна, да ви видим докъде ще стигнете. Трябва да е ясно, че Украйна не е Грузия.

- По-голяма хапка е, определено.

- Много по-голяма хапка. Освен това украинският войник също е бил съветски войник, от същото котило е. Да не говорим, че едни от най-добрите съветски войници са били украинци. В Украйна Русия ще има големи ядове много дълго време. Освен това, ще има и санкции, които ще сринат икономически и малкото останало на Русия. Съюзниците оставиха Путин сам да се навре в капана на своето его. Вече няма връщане назад, а Западът няма да му отстъпи. Байдън и Харис се изказаха изключително твърдо, те заявиха, че в Украйна няма да бъдат изпращани войници, но ще я подкрепят финансово, на което Русия не може да издържи със своята икономика. Украйна пък, ако иска своята свобода, не трябва да чака някой друг "да я оправи", както ние българите все чакаме да ни помагат.

- Като спомена българите, какво ще кажеш за българската позиция по темата Украйна-Русия?

- Ние сме част от НАТО. Всеки, който подкрепя Русия, е предател на свободата на българския гражданин. Българският гражданин днес, въпреки тъпата ни политическа ситуация в България и липсата донякъде на върховенство на закона, е много по-свободен от руския гражданин. Когато българският гражданин е недоволен от ситуацията в България, просто си взима личната карта и отива да работи, където иска - Германия, Франция, Италия, Испания, и се чувства свободен гражданин на света. Българинът живее зле само в България. Ако реши да живее добре, винаги може да излезе. Ние трябва да го пазим това нещо. Защото загубим ли го, ще имаме отново едни бодливи огради, които няма да пазят хора да не идват в България, а ще пазят хора да не бягат от България и да седят да работят като роби за руската мегаломания, както по времето на комунизма.

- Спомена икономическия подем в управлението на Джо Байдън. В края на 2020 си говорихме за победата му на президентските избори същата година, като ти беше голям оптимист за управлението му. Оправдава ли той очакванията ти по всички параграфи?

- Абсолютно по всички. Дори съм приятно изненадан колко добре се справя. Той не е от хората, които плямпат, а от хората, които работят. Байдън не играе голф по цял ден и не дава интервюта постоянно, но резултатите са факт. Бяха преодолени безработицата от 20 милиона по време на пандемията и катастрофата, която докара Тръмп с безумното си отношение към пандемията. Спомняте си, че той караше хората да пият белина и обясняваше как вирусът щял да изчезне от само себе си и никакви мерки не бяха взети в началото. Днес населението може би на 70, 80% е ваксинирано, смъртността от COVID-19 е спаднала доста, почти навсякъде се отворени бизнесите, икономиката си върви, безработицата от 20 милиона падна на 5 милиона, тоест почти на нивата отпреди пандемията. Работа да искаш тук. И цял Китай да дойде тук, ще си намери на работа.

- В контекста на управлението на Байдън, и ти знаеш, че престоят в управлението носи негативи на всеки един политик, дори и като цяло той да се справя добре. В този смисъл, смяташ ли, че е възможно Доналд Тръмп да се завърне като президент след следващите президентски избори?

- Според мен това е почти невъзможно. В момента той все още има подкрепата на Републиканската партия заради влиянието си над електората. Тръмп в момента едва ли не рекетира Републиканската партия. Не знам дали хората са запознати, но републиканците събират пари, за да плащат неговите разходи по дела, които са си лично негови - за измами с такси и т.н. Той е откровен измамник и доказан лъжец. Тръмп изобщо не излезе от бизнеса си, като всеки един президент преди него, за да няма конфликт на интереси, когато управляват. Цялото му управление беше изцяло по презумпцията на неговото лично богатство.

На последното си рали в Тексас, Тръмп пита защо се изпращат американски войски в Украйна, а то никой не е пратил войски в Украйна. Той лъже. След това внушава, че едва ли не Мексико напада САЩ по границата (б.р. чрез мигранти). Тръмп изцяло работи за руския интерес. Аз съм напълно убеден, че Путин държи някакво негово видео с проститутки. Това за мен е очевадно, защото още на срещата им в Хелзинки Тръмп зае страната на Русия и неглижира целия доклад на CIA, а после се оправдаваше като някаква малка ученичка, като третокласничка, която е срещнала Джъстин Бийбър. Тръмп е очеваден изверг, който използва държавната сила, за да върши свои лични дела. Припомням също, че той искаше да спре помощите за Украйна.

За разлика от Тръмп, Байдън не е шоумен, не е палячо. Той е нормален човек, работи в екип, не е човекът партия. Екипен играч е и работи и с републиканците. Изключително опитен политик. А политиката, както казах и миналият път, не е бизнес. Няма гаранция, че добрият бизнесмен ще е добър политик. Няма нищо общо. Да се вярва в обратното е все едно да кажеш, че като си добър кофражист, може да си и добър зъболекар.

Байдън също така няма комплекса за малоценност на Тръмп и работи в името на народа и на света в момента. Америка все още е малката светлина в тъмния ни свят - светлината на демокрацията и справедливостта. Естествено, в Америка също има много проблеми, но според първата поправка на Конституцията, която касае свободата на словото, всеки може да се изразява, хората могат да дебитат и да решават проблемите си. И за сравнение: Това, че в Русия руската пропаганда не показва в медиите никакви руски проблеми, далеч не означава, че няма руски проблеми. Руските хора са жертва на тази империя на злото и на нейната пропаганда.

За да се решат дадени проблеми, те трябва да бъдат казани, те трябва да бъдат дебатирани, трябва да бъдат разбрани и осъзнати. И да, в Америка има супер много проблеми, но останалият свят има много повече.

- Изтъкна, че републиканците си имат някакви причини да продължават да се асоциират с Тръмп. Не се ли усещат обаче, че изглеждат много неадекватни в очите на много разумни хора, подкрепяйки такъв човек? Републиканската партия все пак е такава с огромна история...

- Според мен Мич Макконъл (б.р. Макконъл е лидер на републиканците в Сената) е тотален лисунгер, лицемер. Не казвам, че и при демократите също го няма това нещо. То е нормално, защото според мен политиката не може да се води от абсолютни идеалисти като например Бърни Сандърс, който изключително много харесвам. Мисля така, защото на обществото, особено в една огромна държава от 50 различни щата, с културни и религиозни различия от целия свят, не можеш на всичките тези хора едновременно да им дадеш всичко, което те искат. Тоест ти трябва да намериш компромиса, за да може балансът между всички да е колкото се може по-справедлив. Той обаче не може да е на 100% справедлив за всеки един. Разбира се, това е моето мнение и аз подчертавам, че не съм политик, аз съм рапър, който си гони мечтите в музиката и останалите неща, които обича. Но като гражданин на демократично общество мисля, че всеки един от нас има дълг да бъде поне малко грамотен политически, да следи процесите и да разсъждава разумно, за да може на изборите да си даде гласа за правилните хора и така по този начин обществото да върви все по-напред и по-напред.

Иначе съм абсолютно съгласен с теб, че републиканците в момента изглеждат неадекватно, но те са в един капан, от който много трудно могат да излязат без да имат политическо влияние. Важно е да отбележа, че аз не съм против Републиканската партия. Въпреки че симпатизирам на демократите, аз съм изцяло за това да има две силни партии - едната лява, другата дясна, и в противоборството си да намират правилния път по средата. Историята показва, че и крайнолявото, и крайнодясното управление води до разруха. Еднопартийно ръководство не е правилният вариант и чест прави на Байдън, че след тоталния крайнодесен ход на Републиканската партия в годините на Тръмп, той не прави някакъв реваншизъм към републиканците, а се опитва да работи с тях, въпреки че е много трудно от страна на републиканците да работят с него, за да не си навлекат гнева на Тръмп, който веднага демонизира всеки, който не го обожава. Той е един уонаби диктатор, огромна заплаха за световното щастие, защото Америка е, както казах, светлината на човечеството и на бъдещето му. Дори на Европа без Америка ще ѝ е много трудно да продължи прогреса напред. Знаем, че и в Европа има крайнодесни партии и ако Америка тръгне в тази посока - демокрацията ще приключи, което ще е абсолютно перфектно за Путин. Неговата основната цел не е да завзема територии, а да подкопава смисъла на демокрацията, защото ако в един момент руският народ реши, че е обидно "само един човек в Русия да е умен, а всички останали да са тъпи", тогава Путин ще бъде изяден с парцалите от народа си. А неговата съдба, на Путин, така или иначе ще е такава. Основната причина руският народ да не е сторил това все още е страхът. Другата причина е бруталната пропаганда, която руските медии извършват.

- Третата причина е, че може би една немалка част от руснаците, не казвам мнозинството, разсъждават като Путин.

- Това е вследствие от пропагандата. Възприятието за света на хората се формира от това, което видим и прочетем. В повечето случаи хората си мислят, че като прочетеш много книги или много статии, ти ставаш по-умен. Не, ти просто приемаш информацията от този, който е написал статията или книгата. Това не значи, че ти си стигнал до някакви заключения от само себе си. Хората стигат до заключенията от това, което прочетат. Допирът със съзнанието ти идва през способността ти да четеш. Истината обаче е някъде там, където се случва, тя минава през преводачи, хора, които в превода само с една запетайка могат да направят така, че изречението да бъде точно обратно на автентичния си смисъл. И ти оставаш с впечатление, че даденото нещо е така, а то не е. Аз, колкото и странно да звучи, винаги съм бил добър по-математика и за мен тя е моята религия. В математиката няма как да излъжеш, защото 1+1 е 2, а е 2+2 е 4. Не е нито 5, нито 3.

Доколкото руснаците, ще направя едно сравнение, за което сега се сещам и което препраща и към началото на разговора ни. В Америка голяма част от добавената стойност отива за американския работник, а в случая на руския работник основната част от добавената стойност отива за работодателя, който се отчита на диктатора. Тоест една огромна част отива в личния джоб на Путин, разпределен през офшорни сметки, разпределен през олигарси и т.н.

- То и в България беше така доскоро.

- Доскоро беше така, да. И все още е така, макар и в някакъв доста миниатюрен образ на Русия. България, колкото и да е зле, е милиард пъти по-добре от Русия.

- В първото ни интервю ти описа България като "една прочетена тънка книга" за теб. След като българският народ извади ГЕРБ и Бойко Борисов от властта - на два поредни парламентарни избора тази формация и лидерът ѝ бяха втори, изгубиха и президентските избори, промени ли се поне малко в положителна посока мнението ти за твоите сънародници в България?

- Да, определено има някакво раздвижване. Това можем, това правим. Винаги нашите политици ще са представителната извадка на това какво можем като народ. Разбира се, много по-добре е от Борисов, след Борисов всичко ще е добре. И преди съм го казвал, и магаре да сложиш след Борисов, ще е много по-добре.

Нека се даде шанс на тези момчета и да видим какво ще направят. Не съм им някакъв екзалтиран фен, защото преди осем години, когато правихме протестите срещу Борисов - 2013, и когато дойде Орешарски, едни умни и красиви, точно като днешните, начело с Ицо Хазарта, бяха срещу мен, обясняваха как съм с БСП, а днес Ицо Хазарта е в коалиция с БСП от партията на младежкото БСП. Трябваха им осем години да разберат, че за да се свали диктаторският режим, математиката показва, че единственият шанс за това е да се играе с БСП, колкото и да е неприятно това. В онзи период БСП поне беше с проевропейско и пронатовско лидерство, докато днешното БСП е някакъв проруски анклав. За съжаление те са троянският кон в днешната коалиция, която в един момент по заповед от Кремъл може и да се разпадне и да остави другия проруски агент - Борисов, заедно с проруската партия ДПС, отново да дойде на власт. И то например в коалиция БСП-ДПС-ГЕРБ, заедно с "Възраждане". Това са проруските партии. Затова трябва да бъде подкрепяна настоящата коалиция с всичките им минуси.

- Какво мислиш конкретно за "Продължаваме промяната"?

- Чест им прави. Аз преди малко се изказах критично за Хазарта, но в народните очи той е лидерът на партията им. Чест прави на Хазарта, че застана и обяви "Възраждане" за фашисти, защото те са такива. Когато видиш на един протест срещу маските до българските знамена да се веят и знамената на Русия, която е фашистка държава и символ на фашизма в момента, видиш бесилки и облечени като Адолф Хитлер хора, и сравниш същите картинки с опита за преврат в Съединените щати, ще се види, че тези два протеста са организирани по един и същи начин, по един и същи начин оперират и това може да доведе до извода, че всичко това идва от тинк-танка, който е между Москва и Стив Банън. Аз съм силно убеден, че Москва и Стив Банън, който е идеологът на цялата концепция на Тръмп, работят в тясна връзка. По един и същи начин оперират. Вижда се дори например в Отава - канадски знамена, а до тях руски. Както и знамена на Тръмп със знамена на Конфедерацията. Тоест расизмът, неонацизмът, антимигрантската реторика, антиваксърската реторика, конспиративните теории, това са основните неща от пропагандата на силите на злото, които са се обединили и работят срещу демокрацията и свободния свят.

- За да се върнем на българската тема ще отбележа, че като че ли "Продължаваме промяната" е максимумът на българското общество към момента. Споделяш ли това мнение?

- Да. Критиката ми към тях е позитивна, в смисъла на това, че те трябва да знаят, че трябва да търпят критика и да се съобразяват с критиката. Като се има предвид всичко, което се случва, чест им прави и според мен се справят добре за момента. В момента по-добра алтернатива от тях няма. Когато се появи, ще я подкрепим. И това ме подсеща да кажа на читателите, че ние не се женим за партии или за политици. Партията, политиката - това са временни неща. Политиците са човешките същества с всичките си плюсове и минуси и човек винаги търпи едно развитие - дали положително, дали отрицателно. В един момент хората могат да вършат работа, която е в полза на обществото, но в другия момент може да залитнат и да вършат работа, която не е в полза на обществото. Така че е хубаво хората да разсъждават и да сменят партиите, когато видят, че те не вършат работата си както трябва.

И нещо друго, партия не трябва да е лоша дума, както и политик, защото с всичките си човешки недостатъци, в крайна сметка те са по-добрият вариант от едноличните диктатури - царе, божества, "той е най-силният, той язди мечка, той може да кара подводница, той е каратист, тенисист, футболист, художникът на България, кучето му шампион на България". Такива неща като видите, бягайте надалеч.

- И като правиш тази препратка към Бойко Борисов, задавам ти същия въпрос като за Тръмп. Мислиш ли, че Борисов може да се върне на власт?

- Също е доста малко вероятно. Той е политически труп според мен. Но от друга страна нека не забравяме способността му да оцелява. И по времето на Орешарски доста хора мислеха, че е приключил, но той се върна и направи още 7 години в управлението. Не трябва да се подценява способността на злите хора да оцеляват.

- Виждаш ли надежда, че след отхвърлянето на авторитарното му управление, дебатът за лявото и дясното ще се завърне в публичното пространство у нас?

- В България все още е много трудно да се обясни какво е ляво и какво е дясно. 99% от хората в България нямат представа какво означава ляво и какво дясно. Те наричат демократите в България десни, а БСП ги наричат леви. Реално обаче БСП е консервативна партия и никога не са работили за социална справедливост. Всъщност, само по времето на Станишев бяха лява партия.

- Но по негово време се въведе плоският данък.

- Да. Не го защитавам, но все пак демокрацията в България е парламентарна, а не е американски тип демокрация и в някои случаи трябва да работиш в коалиция. Впрочем, коалицията не е лошо нещо. Тази дума дълги години бе демонизирана. Същото нещо е с думата социализъм, понеже ние имаме горчив опит с т.нар. социализъм по времето на комунистическия режим, което не беше никакъв социализъм. Социализмът може и трябва да се разглежда като социално справедлива демокрация. Социалдемократите управляват в повечето от западноевропейските общества. Ако смятаме демократите в САЩ за леви и например Бърни Сандърс за най-левия, трябва да отбележа, че например в германския парламент Сандърс ще е вдясно. Важно е да се подчертае, че ляво не означава нещо лошо. Демокрацията има нужда и от ляво, и от дясно. Тя не може да функционира само с една посока. И двете посоки са важни, за да се намери балансът.

- Извън социално-политическите теми, как върви твоето творчество и това на сина ти?

- В момента моят син работи по един микстейп, но първо ще пуснем сингъл, на който залагаме сравнително големи надежди. Той записа няколко колаборации, първата ще излезе съвсем скоро, може би до 2-3 месеца. Видеото е готово. Песента е в колаборация с Katie Got Bandz, която тук я наричат Дрилъри Клинтън, тоест кралицата на Дрил музиката. Навремето Карди Би, преди да "избухне", бачка за Кейти на концертите. Направихме много приятно видео, песента има много клубно звучене, има потенциал и ще се завърти по най-големите радиостанции. Самият мениджмънт на сина ми са в много близки контакти с Атлантик Рекърдс, с Джей Зи и и очакваме да видим дали ще се случи големият договор тази година. Ако не, продължаваме докато дойде моментът да направим голям договор.

Малкият записа и с един от големите германски рапъри, който също е от български произход - Mufasa, българче от ромски произход, което е изключително талантливо, млад изпълнител. Направиха песен. Mufasa в Германия доста нашумя, изключително ме кефи как се справя. 18-годишен е, като сина ми.

Lil Sha (б.р. синът на Мишо) направи и трак с Littles от Skepta Boys от Великобритания, те в момента, мисля, са под някакво друго име.

Действаме си по нашите си стъпки, синът ми си работи в студиото ни вкъщи, всеки ден в него има много хора, идват, записват много млади таланти. Даваме шанс на колкото се може повече хора да работят, разширяваме кръга от приятелства и хора, с които вървим в една и съща посока. Засега всичко върви добре. И то не само с музиката. Минах изпита за американски гражданин и в момента очаквам церемонията.

- Като цяло да разбирам, че по отношение на музиката си концентриран по-скоро върху това да помагаш на малкия, отколкото да правиш някакви твои нови неща?

- Мои неща направих с "Бандата на ръба" - ремикс на песента "Лошите момчета", като според мен стана много приятна. Иначе, аз каквото съм изпял, да започна да трия на ден по една песен, ще ми трябват години да изтрия себе си. Правя музика за удоволствие, но нямам никакви амбиции за своя Аз. Българската публика я имам, и на 80 години да стана и да дойда - пак ще напълня залата. Поколения израснаха с моята музика и не знам някой друг в шоубизнеса да е успял да запали в една изцяло нова посока населението на една посткомунистическа държава в такива мащаби. Каквото съм направил, мисля, че е абсолютно достатъчно и във всеки един момент мога да му събирам плодовете, да му се радвам и да му се усмихвам.

Ако няма някаква драстична война наблизо, тази година по някое време може да дойда в България, за да направя едно турне. Имам супер много предложения за концерти. Този път мислим да са само 3-4 концерта в България и например един Лондон и един в Амстердам. От Гърция също имам оферта. Ще обиколим, за да се забавляваме и да си живеем живота с усмивка.