Last news in Fakti

1 Март, 2022 19:00 5 697 95

Защо планът на Путин засега се проваля

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • нато

Украинците се бият като Давид срещу Голиат, докато руските войници внезапно се натъкват на една реалност, която диаметрално се различава от кремълската пропаганда

Защо планът на Путин засега се проваля - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Инвазията на Русия в Украйна напредва изненадващо бавно - такъв е единодушният извод на редица наблюдатели. Защо планът на Путин не функционира?

Руската инвазия в Украйна напредва неочаквано бавно - до този извод в момента стигат много наблюдатели. Проблеми явно има и при снабдяването на руските войски. Разпространяват се видеокадри, показващи опожарени руски снабдителни конвои. Появяват се и новини за руски танкове, останали насред път без гориво.

Украйна съобщава, че досега нейната армия е убила около 4500 руски войници, а стотици са пленени. Украинците твърдят още, че са унищожили руски самолети и хеликоптери, над 100 танка и повече от 500 други военни машини. Тези числа засега не могат да бъдат проверени, но за пленниците има видеодоказателства: кадри, в които руски войници обясняват, че са били принудени да воюват срещу украинците. Един пленник дори казва, че вече е готов да се бие срещу Русия. Не е ясно обаче дали тези изявления са направени доброволно.

Давид срещу Голиат

По всичко личи, че бойният морал на защитниците на Украйна е по-висок от този на агресорите. Украинците се бият като Давид срещу Голиат, докато руските войници внезапно се натъкват на една реалност, която диаметрално се различава от кремълската пропаганда. На тях им се казваше, че ще бъдат посрещнати с хляб и сол от възторженото население, което иска да се освободи от "фашистите", но вместо това руската войска се сблъсква с една добре подготвена украинска армия - и с население, което е готово за съпротива. Дори невъоръжени украинци се изправят срещу руските танкове.

Редом с редовната украинска армия в отбраната на страната вече участват десетки хиляди хора, организирали се в отряди за самоотбрана, които защитават родните си места. Очевидно кадрите от руските атаки срещу големите украински градове подсилват мотивацията на хората да се противопоставят срещу агресора с всички средства. Руските окупатори няма какво особено да спечелят в Украйна, докато украинците могат да загубят всичко.

Освен военните проблеми в самата Украйна, Кремъл има и достатъчно други ядове: въпреки ядрената заплаха на Путин, държави от НАТО продължават да доставят оръжие на Украйна, затягат се и санкциите срещу Русия. Хакери също обявиха война на руското правителство и вече успяха да блокират редица правителствени сайтове на Москва. А това е същинско унижение за Кремъл.

Да не забравяме освен това, че в редица руски градове се провеждат антивоенни демонстрации. Срещу войната открито протестират и хора на изкуството и учени. Руски спортисти също се включват в протестите срещу инвазията.

В същото време по руските държавни медии върви една тежко изкривена картина на случващото се, която постепенно губи всякаква връзка с реалността. Там не говорят за война, а за "спецоперация". А в първите дни от войната никой не съобщаваше за руски жертви.

Но картонената кула от лъжи на руската пропаганда съвсем скоро ще се срути, защото Путин може и да контролира държавните медии като оръжие в информационната война, но в епохата на социалните мрежи няма как да се установи тотален контрол върху информационните потоци. С други думи, въпрос само на време е кога широката публика в Русия ще започне да гледа видеата с убити или пленени руски войници в Украйна и с опожарени военни конвои. И именно в този момент настроението в страната може да се обърне.

Путин едва ли ще отстъпи

За Путин казват, че е добър тактик, а подготовката му за войната срещу Украйна наистина беше като по учебник. Той систематично нагнетяваше напрежението, през цялото време лъжеше международната общност, измами редица западни лидери, създаде си претекст за нападение - и удари Украйна.

Бившият кагебеец няма никакви скрупули - нито по отношение на противниците зад граница, нито пък към опонентите в собствените редици. Всички видяха например как унижи шефа на собственото си разузнаване. Но Путин навярно се е обградил с прекалено много кимащи глави, а когато няма спор, когато няма конструктивна дискусия, когато не се отчитат различни гледни точки, тогава решенията често пъти се оказват грешни. В случая грешните решения се взимат еднолично от Путин, който очевидно сериозно е подценил настроенията в Украйна и готовността на украинците за съпротива.

Досега Украйна сякаш съумява да спре бързото напредване на руските войски. Путин може да засили военните нападения, може да започне да нанася още по-безогледни удари, може да премине и към въздушна война, за да намали собствените си загуби. Той вече се закани, че който се изправи на пътя му, ще понесе небивали последствия. Да, натискът над Путин расте, но той едва ли ще отстъпи. По-скоро точно обратното.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    73 71 Отговор
    Не е за сега. Дори и да превземе Киев, Путин загуби войната !!! Факт

    Коментиран от #5, #52

  • 2 Кой ви излъга

    76 49 Отговор
    че се проваля? Да не сте взели интервю от кмета на Харков? ХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 3 ☢️🚫✌🏻

    21 42 Отговор
    Щото тоз Путин е пратил някакви сукалчета да се бият от 3 дена говорят за тоя 60 км комвой се движел за Киеф и бил на 30 км и още не е стигнал 🙉

    Коментиран от #76, #78

  • 4 Грульо

    86 25 Отговор
    И ДВ отде знаят, за колко дни Путин е смятал да превземе Украйна? Всички виждаме, че не бързат за да пазят цивилното население, защото престъпниците се крият в градовете.

    Коментиран от #11

  • 5 Коя война е загубил бе

    63 31 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Цялото всу е в котел при Донбас. Киев е обграден, а дрогирания шут е в Рамщайн под американска охрана.

    Коментиран от #84

  • 6 😄😄😄

    60 20 Отговор
    ФАКТИ са номер 1 👏👏👏
    Няма нужда да коментирате, подменят Ви текста както им харесва!
    Чуйте какво Ви казвам днес, ЩЕ СЕ СЛУЧИ ТОВА КОЕТО КАЖЕ ПУТИН!!!
    А ПЪК ВИЕ СЕ НАФЪХВАЙТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ, НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ!

    Коментиран от #19

  • 7 Дъ бест

    27 52 Отговор
    Путин е убиец

    Коментиран от #9, #87

  • 8 Живея в България🇧🇬

    24 5 Отговор
    Заложник съм на българките военни и полицаи. Имам някаква свобода например да слушам българско радио и българска телевизия. Много рядко през ноща когато всички спят слушам чуждестранните радиостанции на къси вълни и от там разбирам за българската инвазия над русия

    Коментиран от #45, #57

  • 9 ЪМММММ

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Дъ бест":

    Верно? И кво?

    Коментиран от #18

  • 10 Уса

    31 5 Отговор
    Защо всички планове на западната демонокрация винаги са се проваляли и се провалят?Вътрешната политика на САЩ няма нищо общо с външната и не носи отговорност за ощетяваните държави и жертви.Външната политика е агресивна а не мироопазваща.Това се учи при полагане на изпита за гражданство
  • 11 госта

    11 25 Отговор

    До коментар #4 от "Грульо":

    А сега не бързали, а какво стана с опорката за превземането му за 2 часа?
  • 12 rusnak

    25 7 Отговор
    Ко епо точно се проваля бемалоумни зелки? Котлите ли??
  • 13 Не подкрепям

    44 17 Отговор
    Русия, но не вярвам на анализатори, наблюдатели, експерти и подобни,.... Преди дни Чуков го каза, нарича се тактика.. Украина е голама страна не Бг или македония иска се време, за да няма срам за майстора... Учудващо и похвално е, че руснаците пазят цивилните, това също отнема време... Но, украина ще бъде сломена, скоро, няма друг вариант.
  • 14 честен ционист

    42 6 Отговор
    Хахахах, ама вие серизоно ли си представяте, че Русия ще се изтегли повече от Украйна? Все едно Турция го направи от Северен Кипър..?

    Коментиран от #21

  • 15 ХАХАХАХАХАХАХ

    10 18 Отговор
    В чест на загубата на Путин нефта вече е 105 долара. ХАХАХАХАХАХАХАХА

    Коментиран от #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Милен

    32 4 Отговор
    И какъв точно е бил планът на Путин та да знаем дали се е провалил?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЕВРОНЮЗ

    21 5 Отговор

    До коментар #6 от "😄😄😄":

    Както каза г-н Путин ,, НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ ОТ ИМПЕРИЯТА НА ЛЪЖИТЕ , обаче машината е смазана и вирви по инерция. 😜😜😜
  • 20 mi6osp

    31 1 Отговор
    DW са единствени в света,, които са знаели плана на Путин за операцията в Украйна 😀.
    Е, поне си мислят, че са знаели плана.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 мдааа

    26 8 Отговор
    Седят двама руски танкисти в елисейските поля пият коктейли и мрачно гледат танковете си. Единият казва на другия:
    -А информационната война я загубихме. ЕЕЕХ
  • 23 Никой си

    30 7 Отговор
    Путин е на позабравената дума свещен икръстоносен поход срещу злото, което всички знаят не е Украйна и бог е с него
  • 24 3.05 лв/л.

    20 7 Отговор

    До коментар #15 от "ХАХАХАХАХАХАХ":

    За екто дизел... Украена да хвърля оръжието, че после ше се молят русите д а ги окупират

    Коментиран от #42

  • 25 ХАХАХАХАХАХА

    21 2 Отговор

    До коментар #21 от "УКРАЙНА СРЕЩУ ПУТИН":

    От кого бе? От джендерите ли? Колкото някой ще изгони талибаните от Афганистан.

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 честен ционист

    22 14 Отговор

    До коментар #21 от "УКРАЙНА СРЕЩУ ПУТИН":

    Знаеш ли мечка как ловува за месо? Кано набележи жертва няма спасение, не я оставя да шава. Украйна е провалена държава и ще престане да съществува. Отворят ли път до Приднестровието, следващата слаба брънка е България.

    Коментиран от #55

  • 28 Вместо за мир,ще изпращат оръжие

    25 8 Отговор
    Евронацистите разсъждават с мащабите на Хитлер за блицкриг в Украина.. Мислят си светкавично ще стане. Пак сбъркаха мерзавците. Но иначе по отношение на германските и останалите натовци ,тогава ще бъде подхода друг..За всички мерзавци Русия има подход.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ЮЛИЯ ЮРЕВИЧ

    15 17 Отговор
    СВОБОДА за УКРАЙНА

    Коментиран от #95

  • 33 ХАХАХАХАХАХАХАХАХ

    24 8 Отговор
    Всъщност, последното, което остана на западняците е да дращат лъжи и простотии в интернет.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Владимир Путлер

    11 20 Отговор
    Според анкетата на Алфа рисърч след 4 дни на руска агресия от 58% одобряващите Путин у нас са паднали до 32%
    Много е, но все пак на трима българи има само един путиноид.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Kcaniba

    25 2 Отговор
    И къде е провален плана, че нещо не ми е ясно...
    Просто факти пише - Путин ще сгази Украина за 24 часа!!! После диноз пише, Путин затънал в Украина!!
    После на 6 - ия ден , провал на плана на Путин!!
    Къде е този план, някой чел ли го е, Путин кзал ли го е?!?
    Това се нарича създаване на инфофон, пък всъщност е пълна боза!!!
    Много евтина стана джурналята ни
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Айде айде

    10 12 Отговор

    До коментар #24 от "3.05 лв/л.":

    Руските войски направо да остават в Украйна на работа, че рублите в Русия вече се равняват на тоалетна хартия! Заплатата в Украйна вече 3 пъти по-висока от руската!
  • 43 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 20 Отговор
    путин не само се провали,Руснаците ако упорстват ще загубят всичката руска земя.Утре имаТ последен шанс!Да подпише реми и да се пожертва,но да запази руската земя.След 30час от войната тойзапочна да губи.написах ви,като игра на покер..След 30ия час щеше да си тръгне ,като победител,но вече е губивш и не станели от масата ще става по губивш!

    Коментиран от #88

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 АЛФА КЕНТАВЪР

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Живея в България🇧🇬":

    КЪСИ ВЪЛНИ няма за РАДИО
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Точно те не го подкрепят

    11 5 Отговор

    До коментар #34 от "УКРАЙНА СРЕЩУ ПУТИН":

    но останалите 85% от българския народ-ДА! ПОДКРЕПЯТ ГО!

    Коментиран от #51

  • 48 Xaxo Дзън

    11 0 Отговор
    Путин не се е надявал на международна подкрепа, играе се за време може би до 30 г след Путин, в този смисъл се пренареждат карти навсякъде, за които не подозираме как ще се играят, включително вътре в Русия, не е така елементарно
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Никой си

    8 6 Отговор
    Путин е на позабравената дума свещен икръстоносен поход срещу злото, което всички знаят не е Украйна и бог е с него
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Тъп

    5 13 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Гнусното човече няма какво да губи.

    Коментиран от #72

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Селянчето

    10 16 Отговор
    Путин ти си Ядрен терорист и военнопрестъпник.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ggggtttt

    20 8 Отговор
    не бавно, невиждано бързо се унищожава третата най голяма и боеспособна армия в европа. без шанс за никво противостояване.
    украйна е в тотална икономическа , ресурсна , мотивационна криза на 5тия ден от началото.
    затворници с автомати-хага
    автомати на хора без имена-хага
    забрана на мъжете да се ежакуират-хага
    тежка артилерия и зенитни коплекси в градска среда-хага
    невиждана медийна пропаганда-хага
    крещящ фашизам-директен разстрел
    пълна некомпетентност на украинското държавно ръководство-бой и е.ан на обшо основание за 30 години в сибир
  • 57 Тъп

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Живея в България🇧🇬":

    И татко така 1980 г.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ханс

    12 2 Отговор
    Вкиснато зеле е безмислено да се чете.Вопиеща дебилност
  • 60 Мда

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "СССР":

    Няма да скачам. Знам че НАТО е УМРЕЛО.

    Коментиран от #66

  • 61 Абе

    10 16 Отговор
    Хора изобщо не е за бъзици да се лигавим и да осмиваме ....Путин е опасен.Вече абсолютно никой не може да му повлиява на лудите решения.Този е изключил напълно.Да не сме ние следващите след Украйна.Става въпрос за човек,който ще жертва ако трябва цяла Русия само и само да бъде на неговата.

    Коментиран от #71

  • 62 Предполагам

    7 3 Отговор

    До коментар #58 от "РУСКА МАЙКА":

    американските майки и английските майки са били весели в подобни случаи дето няма да ми стигне час да ги описвам.

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 И кво?

    6 13 Отговор
    Като превземе Украйна, нали тази страна, този народ трябва да се храни. Не след дълго руската икономика ще рухне. Няма да има за руснаците, камо ли за украинците. Путин - най- големия тъпунгер в света. Свърши с Русията. Скоро ще гледаме Конец филма!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Всъщност

    8 2 Отговор
    По скоро не се проваля. Ясно е че може за 2 дни да срине всичко но тогава ще има десетки хиляди жертви. А това ще е катастрофално.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 за натовците пътя е обратен

    9 4 Отговор

    До коментар #61 от "Абе":

    Нато си отива там където беше и всичко се оправя. Това е. Няма страшно. Както обещаха така трябва. На изток какво правят. ЕС както иска. Но НАТО трябва да се върне обратно. Това е. И Путин ще спре. Иначе ще им покаже как руснаците постъпват с измамници. . Нямат милост. Трепат ги като въшки.
  • 72 Хахах

    4 4 Отговор

    До коментар #52 от "Тъп":

    Има дано да остане жив, да види как следващите 30 години рускиняра ще се продава в американските клубове за някой долар ( както през последните 30 г.) Да види че е допринесъл за сегашнатажрязруха на русия с действията си. Да види резултата

    Коментиран от #86

  • 73 Местя

    7 10 Отговор
    боли ме за Путин и Русия, те са в будна кома. Нашите русофили само подкрепят една умряла кауза.
  • 74 ПУТИНИСТИ

    5 4 Отговор
    умря ци ган ката дет ви хвалише. Байрактарите и полските МиГ-ове ще ви стопат лагерите.
  • 75 сороснерес

    8 2 Отговор
    На кого да вярвам, на Зеленски ..който казва че всички големи укр.градове са обкръжени..или на нашите местни коментатори,на сорос гейчета..как Путин ще загуби война.Малко информация..За 20години управление Путин не е загубил нито една война.
  • 76 сороснерес

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "☢️🚫✌🏻":

    На кого да вярвам, на Зеленски ..който казва че всички големи укр.градове са обкръжени..или на нашите местни коментатори,на сорос гейчета..как Путин ще загуби война.Малко информация..За 20години управление Путин не е загубил нито една война.
  • 77 бай онзи

    6 1 Отговор
    ПЛАНЪТ Е ТАКЪВ А ТАКИВА БИВШИ КОВИД АГИТАТОРИ И НАСТОЯЩИ КЛАВИШ БАБАИТИ СКОРО МОЖЕ ДА СЕ КРИЕТЕ ,ЩОТО КАТО ВИ ГЛЕДАМ НЕ СТАВАГЕ ЗА БОЙ,СМЕШНИЦИ
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 бай онзи

    2 4 Отговор
    ЕДВА ЛИ ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ ВИДИ УСРАИНА В ЕС ,НЕМА КАК,А СОРОСОИДИТЕ СЕ НААКВАТ ЧЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ,ДА ГО ВИДИМ ТОВА НАТО
  • 80 099

    2 2 Отговор
    Защото, всъщност, не се е провалил?...
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 no name no face no number

    4 2 Отговор
    DW вие знаете плана на Путин ехааа браво бе разкажете го на Зеления, че той хабер си няма какъв е, камоли, че се е провалил.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Дойче Веле

    4 4 Отговор
    Пропаганда
  • 86 Тъп

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Хахах":

    Звучи правдоподобно
  • 87 Ти ви

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дъ бест":

    А Байдън е Ангелче в старческо тяло с деменция
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Ицо

    9 1 Отговор
    По комунистическо време за да чуем истината гледахме сръбската телевизия сега се върнахме пак в това време защото си избрахме една подлога за премиер Киро Мустафа
  • 91 ха ха

    3 2 Отговор
    защото ген.Деникин обсади Москва и по някакво чудо се разминало превземането, защото донските казаци са доста люти и защото украинците много силно мразят русия и основно, защото е самонадеян комунист
  • 92 рашо дамаджаната

    3 0 Отговор
    провалят се, щото намерих запасите от самагон на вовата
  • 93 Edee..

    3 2 Отговор
    Толкова огромна пропаганда (за очерняване на Русия и хвалби за Украйна) не се е виждала даже и през II световна.
    То бива ,бива толкова наведени нашите медии(само политиците ни са по наведени) еее па чак толко не бива бре.
  • 94 фалшива новина

    1 3 Отговор
    Факти, хайде стига с лъжите
    До сега ви четях, но това е за последно. Никакви отряди няма в Украина, а мародери, които разграбват и стрелят по обикновените хора. Раздадоха оръжие на затворниците и сега грабят и разстрелват. Относно руските войски дали напредват или не никой не знае.
  • 95 Човека Коза

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "ЮЛИЯ ЮРЕВИЧ":

    +от мен! Долу фашистките маши на глобалистите!🇧🇬 🇷🇺🇺🇦🇧🇬🇷🇺🇺🇦 🇧🇬Дано Кадиров и Путин освободят братска Украйна по-скоро, и с наша помощ нас също!