Last news in Fakti

3 Март, 2022 06:00 2 487 57

Експерт: Русия все още има агенти и връзки навсякъде в България

  • шпионаж-
  • шпиони-
  • русия-
  • агенти-
  • българия-
  • сигурност-
  • руски шпионин-
  • руски шпиони-
  • кристофер неринг-
  • елеонора митрофанова-
  • тайни служби

Неслучайно руските тайни служби се сдобиват с много чувствителна информация тъкмо в България

Експерт: Русия все още има агенти и връзки навсякъде в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Води се разследване за шпионаж на Русия срещу България, съобщиха от Специализираната прокуратура и ДАНС. Според прокуратурата в шпионажа бил замесен български генерал от резерва със стаж в МО и достъп до поверителна информация, засягаща НАТО и ЕС. Според „Медиапул“ става дума за генерала от запаса Валентин Цанков.

В шпионската схема е участвал и руски дипломат. От прокуратурата са заявили, че са събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на въпросния гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет. Руската посланичка в София Елена Митрофанова е била поканена в тази връзка в МВнР, но е отказала. Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов смята, че става дума за стар случай, който прокуратурата използва, за да подобри имиджа си. Свързахме се за коментар с д-р Кристофер Неринг.

Нов случай на шпионаж срещу България. Руски шпионаж, с участието на генерал и на руски дипломат. Защо Русия толкова упорито шпионира България?

Кристофер Неринг: Русия шпионира усърдно не само в България, а навсякъде в Европа! България попада особено често във фокуса на руските разузнавателни служби по три причини: Първо, ключовото си геополитическо местоположение. Второ, защото Русия има много сериозна база и добри предпоставки в България: проруските симпатии са - или бяха преди нападението на Путин срещу Украйна - широко разпространени, руските "бизнесмени" са накупили недвижими имоти и са си набавили "златни паспорти", а още от времето на комунизма руските служби имат преки връзки и са създали зависимости в българските служби за сигурност, от полицията през тайните служби до армията. И трето, чрез тази база Русия може да получи достъп до информации за НАТО.

България като „Троянски кон“ на Кремъл в ЕС и в НАТО, България като черноморска страна: Каква роля играе всичко това в настоящата война?

Кристофер Неринг: Засега преките съседи на Украйна - Румъния, Молдова, Полша, Унгария и Словакия - са много по-засегнати от войната. България традиционно лавира между Запада и Москва и често се измъква, когато не е пряко засегната. Ако войната стане по-ожесточена и продължителна, управляващите и обществото може да бъдат принудени най-накрая да заемат ясна позиция.

Българското въздушно пространство се охранява от войски на НАТО, но един (вече бивш – б.ред.) министър на отбраната и партии в правителството открито или косвено подкрепят Путин - това просто е недопустимо. Мисля, че както уволнението на министъра на отбраната Янев, така и арестът на генерала от резерва бяха само началото. Въпросът за лоялността към евроатлантическите партньори има потенциал да се превърне в сериозна криза за новото правителство.

Според Вас като експерт по тайните служби: какви мерки трябва сега да вземат българските власти? А на политическо и дипломатическо равнище?

Кристофер Неринг: Българските служби за сигурност вече 30 години се нуждаят от спешни реформи, но всяко поредно правителство просто отново и отново ги използва за партийно-политически цели. Неслучайно руските тайни служби се сдобиват с много чувствителна информация именно в България. Москва все още има агенти и връзки в армията, Министерството на отбраната, полицията и тайните служби. Това не се е променило особено от 1989 г. насам. Тук са необходими ефективни мерки за контраразузнаване, защото дипломатическите мерки, като например изгонването на дипломати, са „след дъжд качулка“. В същото време демократичният и правен контрол над българските лужби за сигурност е крайно недостатъчен. Неслучайно в началото на годината Европейският съд по правата на човека осъди България именно по тази причина. Фактът, че през 2020 г. стотици, а може би и хиляди, демонстранти са били подслушвани по подозрение в "опит за държавен преврат" и че прословутият шпионски софтуер "Пегас" е бил разпространяван в други държави през България, а може би дори e използван и от българските власти, говори за сериозни системни проблеми.

Необходими са такива реформи, които да ликвидират политическата корупция и злоупотребата със службите за политически и икономически цели, да прекратят окончателно руското влияние, да въведат ефективен демократичен и правен контрол. Необходимо е още техническо и кадрово модернизиране на службите, така че те най-после да будят доверие - както в България, така и на международната сцена. Много трудна задача!

Д-р Кристофер Неринг е гост преподавател от медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Той е експерт и автор на книги в областта на международния шпионаж и тайните служби. Негова статия по горната тема в специализирано американско научно списание можете да прочетете тук:

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ганьо

    11 14 Отговор
    Те никога няма да свършат, там най-добри...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 0000000

    41 17 Отговор
    А да ви попитам, Америка няма ли връзки и агенти в България?

    Коментиран от #25, #35

  • 5 Памук

    41 13 Отговор
    Бог да пази България от евроатлантиците.
    Заради въпросния "експерт" ли имаме такива журналисти мекотели?????

    Коментиран от #8

  • 6 От какво

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Те закриля твоята закрилница бе мало-умник?

    Коментиран от #18

  • 7 124

    34 16 Отговор
    Фашисткият Запад може да насажда бясна русофибия, но не може да влияе на сърцата на хората. 85процента подкрепяме справедливата кауза на Русия. Американският медиен фашизъм не може да заблуди света за престъпленията си.
  • 8 град козлодуй

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "Памук":

    те тука са жалки писарчета драскачи, боката им рече мисирки
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Цяла България

    32 11 Отговор
    Сме агенти на Русия
  • 11 999

    27 11 Отговор
    Какво ровят,какво търсят ....те оправиха държавата ни ,само тва остана да търсят шпиони ... не се спряха да си търсят белята ... Честит 3 март на всички българи !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 приятел

    23 4 Отговор
    Бившия агент на ДС ни обяснява за агенти.Сашо на колко години стана,същата бран тия си остана
  • 14 ЕВРОНЮЗ

    20 14 Отговор
    😂😂😂😂😂. Тук е централата на КГБ и ФСБ .... Атлантическия клуб са бившите шпиони останалите сме настоящите.. Ей много са кухи тия още не са разбрали.... ВЕЧНА СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ.. НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПАМЕТНИЦИТЕ НА НЕЗНАЙНИТЕ ВОИНИ ОСТАВИЛИ КОСТИТЕ СИ ПО ЗЕМЯТА НИ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Един друг

    6 11 Отговор
    И кой приема на служба в нато и ЕС военни обучавани в Русия че не се сещам.И кой поддържа и рекламира толкова години продажни и корумпирани правителства от бившите и техните потомци.И кой дава пари за големите медии за пеят за русия под сурдинка и против америка и ЕС.Изсипаха маса пари откраднати от горните.Не поддържат нито една автентична дясна прозападна партия също и медия поне една -десните хора нямат за кого да гласуват.Този сега дошъл тукая да ни обяснява това онова.
  • 17 иван

    19 12 Отговор
    Генерал Валентин Цанков ,един достоен българин
  • 18 Госあ

    10 15 Отговор

    До коментар #6 от "От какво":

    От глад, като троля заработвам копейки
  • 19 Айде пропагандата пак

    25 7 Отговор
    А какво става с шпионоте на Турция? А на САЩ?! А немски няма ли?! Китайски?! От цялото земно кълба само руски имало аде бе!
  • 20 Разбирач

    13 3 Отговор
    Ама съвсем нормално !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Тошо

    22 7 Отговор
    Руснаците имат поне 4 милиона шпиони в България
  • 23 Русофил плюс

    20 11 Отговор
    "Русия все още има агенти и връзки навсякъде в България" - естествено, че има и ще има. Българо-Руското сътрудничество днес дори е в застой и трябва да се развива. Българо-Руската дружба също! Но аз Ви питам господа атлантици, кога в България не е било така? Няма и да бъде! И не хранете илюзии, че български войник ще отиде на война с Русия - особено пък за кефа на филанкешията..........

    Коментиран от #49

  • 24 5kof

    10 7 Отговор
    гешефф лови руски шпиони. Няма лошо. Ние сме суверенна държава. И всеки чужденец и гост трябва да се съобразява с това. Но лекинко да попитам: Кога лицето гешефф ще се изфука с това, че е разкрил, изобличил и предал на съд, или предложил за експулсиране от страната ни някой агент на САЩ, Турция, или Великобритания? Или куворатурата, ръководена от лицето гешефф ще излезе със заявление, че в България такива хора няма? И ние естествено сме длъжни да повярваме.
  • 25 прав е експерта

    15 9 Отговор

    До коментар #4 от "0000000":

    6 милиона агенти сме в България! Слава на Русия и великият Путин!
  • 26 Мдааа ....

    13 5 Отговор
    Украински бежанец в България гледа незасяти ниви и полуразрушени села и пита:
    - Путин и вас ли нападна, негов геноцид ли е това?
    - Нее влезнахме в НАТО и ЕС... отговаряме ние!!!
  • 27 124

    13 6 Отговор
    Фашизоидната американска цензура над независимите медии е престъпление. Какво прикриват! Кого манипулират! Русия е в правото си да защити руснаците и накаже киевските неофашисти за престъпленията им.
  • 28 Агент американски

    13 6 Отговор
    Колкото и да ни облъчвате и хибридите с ФЕЙК няма да намразим Русия и да заобичаме повече ФАЩ и Окрайна..
  • 29 Абсурдистан

    7 12 Отговор
    Истината боли! Унизително е да сме държава на предателите! Те дори се гордеят, че служат на кремълския фюрер! Малките им мозъчета не могат да асимилират факта, че диктатора не е Русия! Пълен абсурд!

    Коментиран от #34

  • 30 ЦЕЛИЯ НАРОД Е ЗА РУСИЯ!

    14 5 Отговор
    Агентите на ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ СА В ПАРЛАМЕНТА!
  • 31 гошо

    10 6 Отговор
    "Експерт: Русия все още има агенти и връзки навсякъде в България" така е. и така ще бъде. колкото и да квичите. свиквайте. зелето - също.
  • 32 БПФ

    11 5 Отговор
    Изобщо не го знам какъв е тоя неринг. Звучи ми като американец. Знам, че няма шанс да ме прочете, но ще му кажа: неринг - над половината Българи обичат Русия и са на нейна страна. В западна Европа може и да не обичат Русия, но огромна част от хората смятат, че в тази криза, Русия е в правото си, не запада. Затова ЕС забрани руските телевизии, защото се страхува от собствените си граждани. А ти, ако си американец - всички честни хора в твоята страна, които не приемат престъпното и незаконно управление на чучулото, все руски агенти ли са? Вчера Индия и Китай (и още над 30 държави) в ООН отказаха да обявят Русия за агресор. Усещате ли, че всъщност вие - враговете на Русия, сте малцинство?
  • 33 Българин

    11 5 Отговор
    Защо ли точно днес ни се поднася този бълвоч? Защо ли точно днес се чувствам руски шпионин завинаги!
  • 34 БПФ

    11 5 Отговор

    До коментар #29 от "Абсурдистан":

    Путин е ЗАКОННО ИЗБРАН от своя народ. С ЧЕСТНИ И СВОБОДНИ избори - не като Байдън. Казваш на хората, че имали малки мозъченца? Ти за какъв се мислиш? За най-големия гений на човечеството ли?
  • 35 Във всяко

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "0000000":

    Българско министерство има американски"наблюдатели"чети агенти.Като във военното са най много.Де факто те управляват държавата.Заключенията вие си ги правете
  • 36 Ооооооо,ами че

    6 5 Отговор
    ясно си личи послушанието на управляващите към САЩ,тогава...Но и те ще загубят.Стремглаво пада доверието към К.Петков и на бас,че скоро ще падне.
  • 37 Шаран БГ

    5 6 Отговор
    Нашата работа е много сериозна. Ние сме изправени пред дилемата: как да си закрием голия задник , като нямаме гащи, нямаме плат за гащи и всички шивачи избягаха на Запад !?!?
    В нефашистка България такива шпиони в полза на СССР са ги разстрелвали - там някъде около НДК-то у София.Явно е време да се преоборудва и ремонтира това стрелбище / поне да се боядиса в нежно син цвят и да започне да "работи". Чувствам, че има много мераклии..........
    Честит празник Трети март! На този ден е подписано премирието между Турция и ............ Добре, че са били бългските опълченци със Самарското знаме , Англия, Франция и Австро-Унгария , че сме станали държава. Онези 200 000 солдати, чиито кокали и кръв са по тези земи .....са просто статистика и нямат нищо общо с Руската империя ! Пфу , не трябваше да я споменавам дори ............
  • 38 Вярно е

    9 6 Отговор
    Повечето българи сме с Русия и май затова сме предатели на евроатлантическите интереси които са ни чужди :) Не са чужди само на онези на които им се пълнят джобовете а тях ще ги познаете по действията и приказките им
  • 39 Хахаха

    7 5 Отговор
    Тогава почти всички българи сме руски шпиони,защото в сърцата си обичаме руснаците
  • 40 Мушкато

    4 5 Отговор
    Те,американците останали назад със шпионите в България...един такъв ни е даже премиер...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Теодоро

    6 6 Отговор
    МАЗЕН ТА ЧАК КАПЕЩ ПАСКВИЛ. ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ
  • 43 М3 голд

    4 3 Отговор
    Това изказване е пряка намеса във вътрешните ни работи. Безобразие е, че се допуска.
  • 44 КИРО Е СЪЩО ШПИОНИН , ТОЕСТ ПРЕДАТЕЛ

    3 6 Отговор
    НАРОДА ОБАЧЕ СА РУСКИ ШПИОНИ И ДОНАСЯТ ДЕНОНОЩНО КОГА ЩЕ БЪДЕ ПОСТРОЕН ЗАВОДА ЗА Ф16 - МАЙ НИКОГА !
  • 45 Матей преображенски

    3 6 Отговор
    Русия има само един агент на Балканите и това е целия български народ,изключая управляващите предатели и негодници.
  • 46 Бодак

    2 4 Отговор
    „Ако войната стане по-ожесточена и продължителна, управляващите и обществото може да бъдат принудени най-накрая да заемат ясна позиция.“
    Кой ще ги принуди и как ?.. Сетих се – силом от вънка, -- та ние сме Завладяна държава, където институциите са ссамо проводник

    „Русия шпионира усърдно не само в България, а навсякъде в Европа!“
    Кое е това разузнаване, което не шпионира

    „България като „Троянски кон“ на Кремъл в ЕС и в НАТО“
    По същата логика Полша е троянски кон на САЩ в Европа,
    Самото НАТО е Троянски кон на САЩ в европа. Европа и трябват свои независими въоръжени сили, не ВС повасални на ВС на САЩ.

    „ уволнението на министъра на отбраната Янев, така и арестът на генерала от резерва бяха само началото“ началото на какво ? Да не ни готвите макартизъм

    Коментиран от #47

  • 47 Бодак

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Бодак":

    „В същото време демократичният и правен контрол над българските лужби за сигурност е крайно недостатъчен“ Зад тези красиви думи се крие… бе сложете един телефон за контрол директно от ЦРУ, без НПО и полит-посредници

    „прословутият шпионски софтуер "Пегас" е бил разпространяван в други държави през България“ Пегас го има навсякъде. В Бългаария дойде сетне

    Това, на което станах свидетел през предходните няколко месеца, затвърди убеждението ми, че сме завладяна държава“, … „осезаемо е усещането, че това реално е политика на друг държавен субект, а нашите институции играят ролята просто на проводник

    „‘Д-р Кристофер Неринг е гост преподавател от медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет“‘ Всичком става ясно. Такива блестящи акъли, само платен, чужда НПОшка, със съзнание че се намира в Завладяната им държава може да сътвори

    Коментиран от #48

  • 48 Бодак

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Бодак":

    Изумително е как ни вземат за мезе и ни пробутват клишета целящи пълно Завладяване на страната, със способите на макартизма.

    Ако Главния ни прокурор е на място и Външно министерство също, този индивид, трябва да бъде изгонен от страната, тъй като си позволява много -- неща не влизащи в рааботата му. За какъв по дяволите се мисли тоя Кристофер Неринг, помислете за наглостта на тоя човек дръзнал да назидава друга държава.
  • 49 Аз ще воювам срещу Путин

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Русофил плюс":

    Време е русофилията да бъде включена в списъка с психични заболявания на СЗО.
  • 50 има разлика

    4 0 Отговор
    Има и ще има. За това им плащат. Важното е че българския народ започва да осъзнава кои са приятелите и кои с а враговете му. Поскъпването Продължава и вече всеки усети по джоба си подмяната на Лумпениадата.
  • 51 ДА, ИМА И

    4 4 Отговор
    ЩЕ ИМА! РУСИЯ ИМА ПОДКРЕПА! РУСИЯ ИМА ЛЮБОВ! РУСИЯ ИМА ПОКЛОН! РУСИЯ ИМА УВАЖЕНИЕ И РЕСПЕКТ!
    ВСИЧКО ТОВА ТЯ ИМА В БЪЛГАРИЯ! И ЩЕ ГО ИМА ВИНАГИ! ДО ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРИН!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #52

  • 52 гърч за русофилите

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "ДА, ИМА И":

    Ти кво? Да не си решил да ни избиваш с високите цени на предателя пРезидент? Ние сме работещи българи и като вдигнат цените, ги вдигаме и ние. Не можеш ни събори.
  • 53 виж го тоя

    2 2 Отговор
    Вместо да дава акъл, да вземе да ни разкаже нещо за Шрьодер. Така че да научим от първа ръка как са се привели германците. Целия свят знае как са се навели пред Путин.
  • 54 Перо

    2 1 Отговор
    Тази уйдурма се върти от една година,но Гешев заложи на куц кон,да спасява себе си и специализираната прокуратура и активира случая отново.До сега писа писма до посолствата на ЕС,но от там го поляха със студена вода! Сега разчита на началниците на просто Кирчо,да го притиснат,готов е на всичко,но няма да го огрее! Тиквата отново ще е под съдебна опасност,Рашков не спи!
  • 55 Gen Gurko

    1 1 Отговор
    Експерт по какво ?
  • 56 МИНУВАЧ

    4 0 Отговор
    НЕ Е ЛИ СМЕШНО в 21 век да говорим за шпионаж в БГ... АМИ И ДЕЦАТА ЗНАЯТ ЧИСЛЕНОСТТА НА БА, какво въоръжение има,...колко завода реално работят, и всичко което може да се счита държ.тайна
    А ние сме тръгнали за хващаме шпиони,.. Авакум Захов работеше така , или агент 007
  • 57 Вуйчо

    0 0 Отговор
    И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща