Last news in Fakti

19 Март, 2022 14:45 7 426 47

На какво се дължи феноменът на бездомниците в САЩ?

  • сащ-
  • икономика-
  • бездомници

Като цяло водещият подход е пренебрегването на проблема, комбиниран с преселване на бездомните на места, където "няма да се набиват на очи" - например в най-слабо поддържаните части на града

На какво се дължи феноменът на бездомниците в САЩ? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петима бездомници бяха нападнати с огнестрелно оръжие в Ню Йорк и Вашингтон от началото на месеца. Задържаният заподозрян е 30-годишният Джералд Бревард Трети, който има досие за случаи на нападение.

Според бащата на заподозрения, Джералд Бревард Старши, предполагаемият извършител е психично болен и също като жертвите си е живял на улицата, съобщава Ен Би Си.

Как се стигна до тази ситуация?

Първото използване на термина “бездомници” в САЩ датира от 70-те години на 19-и век, когато той се отнася до хора, прекосяващи страната в търсене на работа, пътувайки нелегално с влаковете. Между тях се заражда и собствена контра-култура. Тогава този феномен е възприет като проблем поради моралния упадък и възприятието за започваща морална криза, заплашваща отдавнашните идеи за домашния живот, пише в “история на феномена на бездомниците в САЩ”, публикувана на сайта на Националния институт за биотехнологии.

Модерната епоха в развитието на феномена започва през 80-те години на миналия век, като той се променя под действието на големи сили – джентрификация на градските центрове (водеща до нарастване на цените на жилищата), деинституционализация на психично болните, висок процент на безработица, появата на ХИВ/СПИН, недостатъчно предлагане на достъпни жилища и сериозни бюджетни съкращения за Министерството на жилищното строителство и градското развитие на САЩ и агенциите за социални услуги в отговор на тогавашната най-тежката рецесия в страната след Голямата депресия. Много от тези тенденции се запазват и до днес и неотдавнашни изследвания показват, че семействата без дом е по-вероятно да продължат да се сблъскват с бедност и липса на жилища и в бъдеще.

По неотдавнашни оценки броят на бездомниците в САЩ може да възлиза на над 1,5 милиона души, съобщава Фондацията за стратегическа култура, като предупреждава, че този проблем е на път да стане криза с епични мащаби, като само се усложни вследствие на пандемията и съпътстващата я финансова криза.

Този проблем е най-тежък в най-богатия американски щат: в Калифорния има над 161 000 бездомници. (По данни на Междуведомствения съвет по проблемите на бездомните в САЩ, на второ място е щатът Ню Йорк, с над 91 000).

Мнозина в Ню Йорк започват да се притесняват от нарастващото присъствие на бездомници на Таймс скуеър. Предвид започващото завръщане на туристите, това е зле за бизнеса, освен че доведе и до нарастване на броя на свързаните с насилие престъпления в района, отбелязва фондацията.

Отношението към бездомните в САЩ

Отношението към бездомните в американското общество е комбинация от страх, неприязън и чувство на морално превъзходство, отбелязва в. "Дейли калифорниан". Обичайното допускане е, че те са наркомани, просяци, психично болни или склонни към насилие. Това се комбинира с убеждението, че живеещите на улицата сами са виновни за положението, в което се намират - то се дължи на собствените им грешки или недостатъци.

Като цяло водещият подход е пренебрегването на проблема, комбиниран с преселване на бездомните на места, където "няма да се набиват на очи" - например в най-слабо поддържаните части на града.

Бездомните са обект на престъпления далеч по-често от имащите подслон. Те са удобни и чести жертви на нападения, дължащи се на психични проблеми, престъпни мотиви или омраза. В публикуван през 2020 г. доклад на Националната коалиция на САЩ за защита на бездомните се отбелязва, че има ясна взаимовръзка между нарастването на видимото присъствие на бездомните и броя и сериозността на нападенията, извършвани от имащите подслон. А сп. "Икономист" отбелязваше още в края на миналата година, че вследствие на пандемията бездомните са се увеличили и са станали по-видими.

Дали това е свързано с мотивите на Джералд Бревард за извършване на нападенията, едва ли някога ще разберем със сигурност. Но е много вероятно да увеличи броя на нападенията срещу бездомници, извършвани в САЩ - освен ако властите (федерални и щатски) не вземат мерки за намаляване на броя на нямащите постоянно жилище.

Но дори трилионите долари, които Конгресът отдели за подкрепа на икономиката, не доведоха до намаляване на броя на бездомните - всъщност той се увеличи вследствие на пандемията, подчертава Фондацията за стратегическа култура.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    87 1 Отговор
    На голямата ЧОВЕКОЛЮБИВА ПОЛИТИКА ,хахаха...
  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    72 2 Отговор
    Това вече и ФЕНОМЕН ли е 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 3 Абе

    101 2 Отговор
    Вместо да наливат пари във войните да се бяха погрижили за бездомниците .

    Коментиран от #8

  • 4 Дължи са това ,

    80 0 Отговор
    че са в НАТО !!! На такова заглавие,такъв отговор !!! Българите да мислят,ааа тези горе да си съберат УМА по-скоро !!!
  • 5 Lssah

    9 63 Отговор
    Пълни глупости. Ав США няма бездомници!!!
  • 6 САЩсаВелики

    8 81 Отговор
    за България днес е денят на Благодарността, Благодаря Мистър Остин, САЩ са нашата Надежда, за Вас Печена Пуйка, а за Гладните Кремълски Орки и техните Бг. Калинковци, вашия черен маркуч за поливане на ливадата пред Белия Дом !!!

    Коментиран от #10

  • 7 Грульо

    78 0 Отговор
    На кво може, на демокрацията - кеф ти стоки, кеф ти кредити, кеф ти къща с басейн, кеф ти кашон под мостa. :D

    Коментиран от #19

  • 8 РЕАЛНО

    13 83 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    ти в Русия ходил ли си ? най много Пияндета и Бездомници има в Русия, няма кой да ги надмине !!!

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Иво

    63 2 Отговор
    Путин е виновен пак😁
  • 10 Тизе

    43 1 Отговор

    До коментар #6 от "САЩсаВелики":

    Вече си го фанал маркучо црън , и го не пущаш !

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе

    61 4 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛНО":

    Пияндета има,но бездомници в Русия няма.Нямат нищо общо със американската система.Все едно да кажеш, че в Китай е пълно с бездомници.Комунизъмът не го позволява.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 роналд

    35 0 Отговор
    На добрата им социална политика
  • 16 Роза

    46 5 Отговор
    Ами бездомници има във всички държави.Лично аз познавах двама,които някога имаха добра работа,после се пропиха и умряха в приюти за бездомни.В някои случаи са си виновни те,в други-хората около тях и институциите.Много от тях са със психични проблеми и затова близките им не ги искат.Какво друго да кажем?Недай, Боже,човек да изпадне дотам!Никой не е застрахован от беди!

    Коментиран от #23, #45

  • 17 Балкански коментатор

    56 2 Отговор
    Дължи се на прословутата американска демокрация. До 1990 гледахме бездомници над вентилационните шахти само по американските филми. След 1990 вече ги гледахме в центъра на София - нашите бивши класни ръководители, бивши военни и т.н. Друг въпрос е, че в някои европейски столици не може да видите бездомници в централните квартали, защото полицията ги гони от там. Но в България полицията се грижи за друго.
  • 18 Явер

    10 31 Отговор
    И какво ако им дадат дом - само ще тормозят съседите. Ще приютят гълъби и десетки котки или ще прявят наркомански сбирки. Мястото им не е в града, а на специално обособени места за такива индивиди.

    Коментиран от #26

  • 19 Факт

    8 43 Отговор

    До коментар #7 от "Грульо":

    Демокрацията е рай за умните, кадърни и работливи хора и ад за мързеливите глупаци. Ти от кои си не знам.

    Коментиран от #22, #31, #37

  • 20 USA

    47 5 Отговор
    Големия проблем е че САЩ не са социална държава и лесното раздаване на кредити - ако останеш безработен даже и за малко време и спреш да си плащаш ипотеката идват и те изхвърлят от къщата ти защото е взета на изплащане, ако си под наем а такива близо 20% от американците също те изхвърлят на улицата. Системата им е такава че почти всички живеят на кредит и нямат никакви заделени пари. Много и се самоубиват като останат без работа, други пък превъртяват и излизат на улицата и почват да стрелят безразборно докато накрая полицията ги застреля.

    Наскоро правено проучване в самата Америка показа че 40% от американците нямат 400$ наличност и всичко им е на кредит а за САЩ 400$ са нищо при положение че мъжка пострижка струва 100$ и там е задължителен бакшиша от 25%.
  • 21 Сатана Z

    31 3 Отговор
    Съвсем скоро и в САЩ ,както и в Европа ще настъпи военния комунизъм.За всички ще има работа и легло в общежитието.Купонна система за храна и 12 часов работен ден.Това е т.н. 4та индустриална революция на Клаус Швааб,която много напомня “Моята борба” на Адолф Хитлер.
    Z
  • 22 USA

    34 3 Отговор

    До коментар #19 от "Факт":

    Така си мислиш защото не си ходил в САЩ - повечето от бездомниците им са ветерани от войните на САЩ.

    Коментиран от #29, #38

  • 23 Дедо

    45 3 Отговор

    До коментар #16 от "Роза":

    Е вярно че сега има и в България ама аз живях доста дълго преди 1989 г. и тогава в България бездомници не съм виждал - защо ли така стана - нали сега ужким сме били по-добре от преди.

    Коментиран от #28

  • 24 америкън дрийм

    19 1 Отговор
    за скитници
  • 25 а защо

    31 0 Отговор
    и бездомните в бг да не бъдат настанени в хотели колкото стоят и украинките.
    Това ще е добра стъпка и те са хора
  • 26 Иво

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Явер":

    Ти на колко си години, че мислиш по този начин?
  • 27 гост

    5 14 Отговор
    Аз пък не съм живял много преди 89-та,но съм виждал бездомник и то от село.Човека беше луд,викаха му лудия Ради и ни плашеха с него.Родителите му не го искаха,спеше пред хоремага и постоянно пътуваше по влаковете до града и обратно.Накрая един влак го прегази някъде и те така свърши житейския му път....

    Коментиран от #35

  • 28 За протокола

    27 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо":

    Така е, нямаше бездомници, но живеещите по махалите не бяха много по-добре. Тогава решиха да ги настаняват по апартаменти и дори ги размесваха с български семейства и стана ужасно. Някои си горяха паркета и кухненските шкафове, други си изхвърляха боклуците през балкона, а трети - директно на балкона. Имаше и такива, които си гледаха прасета и кокошки в апартаментите, а един, дори и кон.
    Апартаментите бяха разсипани, блоковете осмърдяни за векове напред, а мургавите братя се изнесоха пак в копторите си.
  • 29 Кримският мост

    35 0 Отговор

    До коментар #22 от "USA":

    Абсолютно вярно.
    Там са две касти, тия дето са им вършили мръсната работа във войната, често превъртат, съвестта ги гризе,те са бедни, с нищожни помощи.
    А другата каста, дето са стояли по офиси и са се разпореждали по телефона за съдбата на хиляди, те са "уважавани" ветерани от войната и са с добри пенсии и осигуровки.

    Голяма измама е там, голямо разделение и никаква демокрация не е, поне такава каквато искат да ни я представят. Гетата им са уникални.
  • 30 ФАКТ

    30 3 Отговор
    При социализма нямаше бездомници.
  • 31 Кримският мост

    27 2 Отговор

    До коментар #19 от "Факт":

    Демокрацията е рай за нагаждачите.
  • 32 Ратата

    26 1 Отговор
    90% са наркомани и/или алкохолици. Хора които са опасни за обществото. Ще те оберат като нищо за да си купят една доза. Тва са си болни хора които са изоставени на улицата. А и в САЩ много обичат да използват думата лузър (щом си беден сам си си виновен) Никой не го е×× за тия хора което си е плашещо.
  • 33 КОНТРАТА

    24 0 Отговор
    10% са бездомните в Обора само 1,5 милиона са в NY възрастовата граница е много ниска основна причина е наркоманията. Политика на белите е да контролират популацията на чернокожи и латиноси с наркотиците, обаче стана проблем вече и на белите.
  • 34 Абе ей

    20 1 Отговор
    Ти да видиш.Значи понеже няма дом е тъп и агресивен,а тия дето имат се страхуват от бездомния.Що бе?Щото зомби пропагандата работи.Така са им казали.В тази статия от всяко изречение лъха на краварска "демокрация" и "човешки права"
  • 35 Пътят

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Радвам се за теб ,че си вечен !
  • 36 Уса

    25 0 Отговор
    В САЩ е най-лесно от почти успели да станете бездомници.Няма да изброявам всички причини,но само една, проблеми със здравето може да ви докара до банкрупция.Някои хора успяват и след банкрупцията отново да се оправят,но това са хората,които знаят две и двеста и могат да смятат с години напред,както ние българите.Голямата част от американците не са живяли в други светове и знят само две или двеста.С помощите,които ви дават не можете да плащате сметки и наеми.Остават ви пари само за ГМО храна и ограничени консумативи в една раница на гърба и хващате пътя зарязани от малки от родители а по-късно и от семейството.Разделението на хората в сащ е традиция,която се спазва от самите хора непрочели и един ред от своята конституция озаглавена "Ние хората"
  • 37 много шум

    21 4 Отговор

    До коментар #19 от "Факт":

    Демокрацията е рай за щуробаджанащина, корупция, политическо номадство, интригантство и издигане на некадърници по служебната стълбичка. Демокрацията не е рай за умни, образовани, знаещи или можещи.
    Демокрацията е рай за грабеж на човешкия труд.

    Коментиран от #46

  • 38 Bai...

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "USA":

    Е ми.... Уморените коне ги убиват, нали ?!
  • 39 Onq s konq

    8 3 Отговор
    Ас мисла че това да са пиши че в Америка имало бездомници е резолтат от росийската хибридена война. В Америка никога не е имало бездомници, особено в Лоз Анжекез кадет живеа. Хората демократично и по собзтвено жилание спат под мозтовете. В собзвени кашони и ламарини. Кое му е бездомното? Бездомбо е да нямаш кашон. А в Америка имат. Стига глупозти
  • 40 Българка

    15 3 Отговор
    Искат и нас да ни направят бездомници като ни включат във войната
  • 41 Коко

    9 0 Отговор
    А на какво се дължи феноменът бездомници в България? Този въпрос няма ли да го изследвате?
  • 42 един от многото

    4 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ и прекомерна грижа за хората! И това искат и настояват да стане по техен тертип в целия свят!
  • 43 Тцъ

    4 1 Отговор
    не е верно, у Фащ такива нема, по талевизоро не съм ги гледал тия.
  • 44 Слава на Русия !

    4 3 Отговор
    "Великата" Американска демокрация,ражда само престъпност и бедност !
  • 45 Форумец

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Роза":

    "В някои случаи са си виновни те,в други-хората около тях и институциите"
    Така е самото общество ги направи такива
    .... но за лумпенмените, виновния е ... Путин
  • 46 Форумец

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "много шум":

    "Демокрацията е рай за щуробаджанащина, корупция, политическо номадство"
    В демокрацийта, такива работи не стават - на това сичкото се казва л о б и р а н е - заковано със Закон за лобирането, няма беззаконие в демокрацийта - сичкото беззаконие е узаконено
  • 47 WJB

    0 0 Отговор
    Бездомниците в САЩ имат важна социална функция, тяхното наличие стимулира едни индивиди да печелят повече пари а други индивиди ги да успокоява, че собственото им положение не е толкова лошо. Доказано е също, че в районите където има бездомници случаите на домашно насилие завършели със смърт са значително по-малко, за сметка на случаите на насилие срещу бездомници. Единствения проблем с тях е че се събират в централните части на градовете в търсене на остатъци от храна и отпадъци за рецеклиране и загрозяват пейзажът.