Last news in Fakti

21 Март, 2022 21:01 23 087 60

Защо ГЕРБ няма как да защитят Борисов

  • герб-
  • бойко борисов-
  • владислав горанов-
  • иван гешев

Неспособността да организират протести при ареста на собствения им лидер демонстрира, апропо, как ГЕРБ нямаха нищо общо с протестите срещу Орешарски, които продължиха 404 дни

Защо ГЕРБ няма как да защитят Борисов - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има десетки хиляди хора из разните администрации в София, които дължат нещо на ГЕРБ. Но те не излязоха да защитават Борисов. Алчността е самотно занимание. Нито формулира общи каузи, нито формира масови протести.

С интерес и насмешка следях опитите на ГЕРБ да проведат протести по повод ареста на техния вожд. След опита им да блокират Ларгото си казах: „Не могат. И няма как да могат. Това са хора-номенклатура. Отглеждани са в кабинети, цял живот са били онова, на което американците казват „воини от бюрата си”. Убедени са, че е тяхно неотменимо право да бъдат началници и да бъдат возени насам-натам със служебни автомобили. Тези хора не могат да виреят на улицата”.

Дори да бяха попитали за съвет някой, който разбира от улични дела, едва ли щяха да го разберат. А уличните дела си имат правила, изработени от практиката в продължение на последните над три десетилетия.

Как се прави обществен протест

Например: когато арестуват някого от твоите, не ходиш да викаш „Оставка!” пред празния му дом. Отиваш пред съответното РПУ и викаш „Тук не е Москва!”. Така се прави тази работа. Или: ако искаш да правиш улични шествия и блокади на кръстовища, първо си даваш сметка, имаш ли силите да направиш това повече от веднъж. Протестите от 2020 година продължиха четири месеца. Зимните протести за Пирин от 2018/2019 година блокираха центъра на София седмици наред, в рекорден студ. Блокадата на Орлов мост през 2012 година продължи три дни и бе разпръсната от конна полиция.

Неспособността да организират протести при ареста на собствения им лидер демонстрира, апропо, как ГЕРБ нямаха нищо общо с протестите срещу Орешарски, които продължиха 404 дни. Нали помните хвалбата на Борисов: „Когато ние си изтеглихме хората и този протест се спихна”. ГЕРБ нямат този капацитет. Вярно е, че по време на въпросните протести действително видях две-три групички гербери от по десетина човека. Личаха отдалеч по изолираността си от масата протестиращи и от това, че зад гърба ми плахо подвикваха „комунист”. Тяхното „изтегляне”, ако е имало такова, нямаше никакво значение за протеста.

Защо има такава безпомощност?

На улицата гербистите са безпомощни. Защо е така? Тук вече стигаме до същината на гербизма. Убедителна улична политика могат да правят хора с толкова силна кауза, че са готови да отделят от времето и силите си, без заплащане, както и да рискуват целостта на тялото си и свободата си тогава, когато се обявява гражданско неподчинение. В тази форма на протест, сделката със силите на реда е ясна. Аз имам правото да нарушавам обществения ред тогава, когато властта не спазва обществения договор (който включва моето насрещно задължение да спазвам обществения ред). Полицията, на свой ред, има правото да налага реда, както ѝ е разписано, вкл. да упражнява сила, да ме арестува и така нататък.

Ял съм бой и от полиция, и от жандармерия. Гледал съм как на метри от мен мои приятели са сваляни на земята и влачени по паветата. Ако не си готов на това – нямаш място на улицата. Сега си представете, например, как Тома Биков залага тялото и свободата си в подобна ситуация. Няма как да си го представите, тъй като това не е възможно да се случи. А не е възможно, тъй като каузите, водещи до подобно самоотвержено поведение, не могат да бъдат лични. Ще рече: не може някой отделен индивид да иска обществото да прави жертви заради неговия интерес. Каузите са над-личностни. Ще рече: отделният индивид проявява готовност да жертва нещо свое заради общото.

Гербистите нямат такава кауза. Наблюдавали сме ги години наред и знаем, какво ги мотивира: техният личен и групов интерес да са на власт и да имат приоритетен достъп до общите ни ресурси. Този егоистичен интерес бе развиван от Борисов с цел да гарантира неговото оцеляване на върха. Той обещаваше на своите последователи не „пот, усилия, кръв и сълзи” за общия интерес, а – власт и пари, с които да удовлетворяват собствените си интереси.

Такава мотивация не може да издържи при криза. Ако каузата е обща, при криза хората се събират в едно, полагат усилия и търпят жертви, за да преминат кризата. Ако каузата е отделни хора да имат пари и власт, при криза те не правят нищо подобно. Напротив: започват трескаво да изчисляват, как да спасят своето, докато ударите падат по другите.

Когато каузата липсва

Тази нагласа обяснява смехотворното количество гербисти, изкарани оня ден на протеста на Ларгото. Все пак из различните администрации (и свързаните с тях фирми) на столичния град има десетки хиляди хора, които дължат нещо на ГЕРБ. Тези хора ги нямаше на протеста, тъй като единствената връзка помежду им е алчността. А алчността е крайно самотно занимание. Нито формулира общи каузи, нито формира масови протести.

А щом не могат да формулират и да следват общи каузи, време е на ГЕРБ да се махат от политиката. Защото политиката – това е да работиш за общото, не за своето благо. Точно това пролича на герберските протести: непригодността на тази партия за политически живот.

* Този коментар изразя личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция или на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 215 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    174 20 Отговор
    Показаха пред всички гнусните си мутренски лица.

    Коментиран от #15, #24

  • 2 Бай Ставри

    145 18 Отговор
    Харесвам ги и четеримата.Ще им звънна
  • 3 опг гроб-дпс

    171 20 Отговор
    Този тумор с разсейки в повечето общини, трябва да се реже до здраво.!
  • 4 Съучастници

    160 21 Отговор
    Всички гербави крадци са наредени един до друг в парламента. Ще има отнемане на депутатски имунитети и въобще не им е до Борисов. Той и от тях е крал от тяхното откраднато.
  • 5 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    135 17 Отговор
    ЗАЩОТО СА САМО ПРЕДАТЕЛИ СЪБИРАНИ ОТ МАГИСТРАЛИТЕ!!!НА КРАЯ ДАЖЕ ЩЕ СВИДЕТЕЛСТВАТ ПРОТИВ НЕГО!!
  • 6 Пижо

    158 18 Отговор
    Тома Биков може да залага само части от тялото си, но не и цялото тяло. Защо изобщо споменавате тази храчка в иначе добрата си статия?
  • 7 Кочо

    145 16 Отговор
    Те не защитават само Борисов, а себе си, защото всичките са усвоявали мащабно!
  • 8 След всичко,

    44 86 Отговор
    което си написал следва извод: малко са те били. Само народът решава коя партия ще в в политиката или извън нея.
  • 9 оня с коня

    37 121 Отговор
    ДВ се притеснява Защо ГЕРб не са викали пред МВР-то в Защита на Лидера си.НЕ прави Чест от професионална гледна точка на ДВ,че сравнява Борисов с някакъв обикновен лидер на някаква мижава партия.И ще попитам Редакцията:БЕШЕ ЛИ ОСВОБОДЕН Борисов МОМЕНТАЛНО сле изтичане на по-малко от 24ч и постигната ли е целта на партия ГЕРБ?А струва ли си да се янгажира Многобройния Електорат за Глупости,след като може ПО ЗАКОНОВ ПЪТ и с помощта на ХОРАТА СИ в Структурите на Властта да се справи БЕЗПРОБЛЕМНО със Ситуацията?И накрая Личният ми въпрос към ДВ:Съмнява ли се Медията че ГЕРБ и Борисов са НОМ.1 в България и е само въпрос на Месеци да поемат Властта след зрелищното Срутване на настоящото Аджамийско Управление тип "Орел,Рак,Щука и Брачет им"?

    Коментиран от #11

  • 10 Мда

    71 7 Отговор
    Дойче- веле говори. Сега изостави Боко? Чак не е за вярване...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Борисов шъ

    110 25 Отговор
    вземе власт... На върба в сряда! ТАКЪВ У..Б..И..Е .Ц! ТАКЪВ НАГЛЕЦ!!! У...Р..О...Д! СВЕТЪТ НЕ ПОМНИ!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ангел

    107 8 Отговор
    С две думи;
    За протест си трябва беден човек, не мазна администрация .
    Администрацията и хубавата държавна работа вдига самочувствието, но прави човек бавен и безличен.
    Отделно трябва да си честен с другите и себе си, а за това трябва да имаш малко неща за губене.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Борат

    26 10 Отговор
    Какво означава "Тук не е Москва?"?

    Коментиран от #17

  • 17 БОЖИНКАТА

    29 9 Отговор

    До коментар #16 от "Борат":

    Ами Москва е нещо като Ню Йорк ама обратното
  • 18 ГЕРБ "Оборище София"

    28 108 Отговор
    Каквото и да правите !
    ГЕРБ печели винаги !
    И пак ще бъде номер едно !

    Коментиран от #19

  • 19 МБабе

    85 17 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБ "Оборище София"":

    в затвора наистина ще са номер едно
  • 20 Перник

    78 16 Отговор
    Шайка нагли крадци
  • 21 ComfortablyNumb

    25 58 Отговор
    Авторе има и ще една неспособност. Неспособността на Киро и аматьорите около него да управляват , което ще бъде последвано от неспособността да спечелят избори... стой и гледай особено след като кировците се наврях сами дилетантски в тоя ъгъл да нямат полезен ход ( например коалиция с ГЕРБ) а коалицията се разпада НЕМИНУЕМНО по линия търкането външен американски прозападен натиск и русофилски натиск отвътре на БСП ... как я отигравате тая топка промянаджиите с големите улични умения!? Скоро ще си задавате въпроса уличните анализатори как така се реабилитира ГЕРБ в очите на избирателите уж кюлечта и пачки, па май се оказа че имахме едно относително добро управление на държавата до колкото е възможно с тоя народ и в тая държава. Тогава питай Киро как се проваляш във властта толкова рекордно бързо и без алтернативно, че чак крадливия цар спечели втори избори ... Киро!?
  • 22 Защото няма

    24 79 Отговор
    Нужда от защита .Боко ги прави на луди калинки. Че кой ще повярва на пияната джибра и малоумния просто Киро.
  • 23 Прав

    70 22 Отговор
    ГЕРБ 11години оправление = кражби със особено големи размери пътищата глътнали много пари 💸 за ремонт и нови / фирмите не плащали пари на хората налагане на чадър ☂️ на обществени места и средства монопол и голямо лъгане на хората че е и мало държава и правосъдие (мафия и корупция по високите етажи на властта ). =СБОГОМ ГЕРБ ЗАВИНАГИ
  • 24 Тц!

    47 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аааа..Тия където краднаха,не бяха там,защото знаят,че са пътници.Ще ги снимат журналистите.По-добре е да си мишкуват и да чакат Вожда да се върне на бял кон.Да ,ама не ! Покрай наивния Бойко много айдуци загладиха косъма.Ама той си е виновен.Жаждата му за власт,направи така,че да не обръща внимание на тези паразити.
  • 25 Палечка м

    21 42 Отговор
    Този коментар не знам с чие мнение съвпада,но със сигурност не съвпада с истината.ДВ е комунистически сайт,можело да не съвпада с мнението като цяло,ама го публикувате нали защото и Факти сте същите долни и злобни комуняги!И аудиторията ви е такава!Що не пишете за тоталния провал на Просто Киро и управлението му,а се занимавате с ГЕРБ ?!Хайде,няма нужда от вашите съвети и както е писано по-долу за автора-много са те били!Като че ли аз не знам как се правят протести и как се ходи на тях!Скрийте се,мишоци,вие ДВ и тъпият автор на този пасквил!Мисирки ко--ко-ко

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 КИКО

    14 5 Отговор
    Прав си !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ponti

    37 10 Отговор
    Браво на автора!
  • 30 Ейййй

    34 13 Отговор

    До коментар #25 от "Палечка м":

    Един път ДВ да ми хареса с реална оценка!!!
  • 31 АУУУУУ

    10 26 Отговор
    Малкото протестче на ГЕРБ 😂😂😂😂😂😂

  • 32 да питам

    22 5 Отговор
    Защо не пишете за Глиги - призрака от Киев? Днес колко е самолета е свалил с голи ръце?
  • 33 Комон Сенс

    30 8 Отговор
    Вярно е, че само в София бюрократите и фирмите - бенефициенти представляват стотицихиляди хора. И също така е вярно, че те НЕ подкрепиха Борисов. Дори един на 100 не излезе. Излязоха 1 на 1000 в най-добрия лсучай - при положение, че не бяха докарани от провинцията.
    Но вие бъркате начина на контрол. Той не е емоционален. Няма сляпа вярност към боса. Има интерес.
    Тези бюрократи биват контролирани по веригата. Те знаят, че трябва да правят услуги на Шайката и да мачкат всеки нейн открит опонент за да си запазят позицивята.
    Тпва което кабинета не е направил за момента е да обърне този процес. Някъде много близо до министрите нишката се къса. Главата казва "промяна, да се борим с корупцията", но шията пуска по веригата - "браним статуквото". И до чиновника на средно и ниско ниво идват разпореждания като отния виц където докато стигне до редника заповедта на генерала вече няма нищо общо с оригинала си.

    Коментиран от #53

  • 34 Факт

    30 8 Отговор
    ОПГ прави МСК! (пардон , да го преведа: Организирана престъпна група прави мероприятие за сплотяване на колектива!)
  • 35 Комон Сенс

    31 9 Отговор
    Добрата новина е, че извън финансовото и корупционно влияние, Тиквата няма нищо друго. Ниакква политическа тежест.
    И как би могъл? Нали точно заради това са го лансирали - човек под нивото на средния таксиджия.
    Ще ме извиняват таксиджиите, те често са по-интелигентни от университетски преподаватели, просто защото последните са подбирани на същия принцип като тиквата.
    12 години властване не донеса политическа доктрина, идеология или каквото и да е по-различно от финансовото корумпиране и прекия началнически контрол.
  • 36 Трябва ли

    11 12 Отговор
    Да отварям и сайта на DW, за да видя кой е авторът? Има агрегатори по 50-60 долара, които републикуват предварително таргетирани или рубрикирани статии от даден сайт барабар с името на автора и всички необходими реквизити. Собствениците да инвестират малко и в технологии, не само в копи-пействащи "журналисти".
  • 37 КРАДЕЦА ВИНАГИ Е И ПРЕДАТЕЛ

    36 11 Отговор
    ЗАТОВА НЯМА ДА ГО ЗАЩИТЯТ - ВСИЧКИ В ГЕРБ СА КРАДЦИ !
  • 38 Васил

    26 10 Отговор
    Гербаджийте са с промити мозъци както пропагандата на Путя къде
    е си намерят такава работа да получават пари без да работят че и чак джипове без пари че са убавци.
  • 39 Дайнов

    9 9 Отговор
    Е от СДС. Затова се сърди на компартиотите от ГЕРБ, че не са проактивни, а си гледат личния интерес. Остатъчна реакция от времето на ДКМС. Или там в каквото комсомолска организация е членувал по време на комунистическата си младост.
  • 40 Оракула

    33 7 Отговор
    Как ще излезеш да се покажеш пред хората ,
    като всеки знае по места, кой кой е и как е крал!
    В бизнеса днес , 90% са отрепки финансирани
    или използвали от ГЕРБ или ДПС!
    Тези подлоги на Хунтата,,
    не искат да се показват публично ,
    защото знаят много добре,
    какви мръсотий са направили на много хора ,
    за да забогатеят!
    Хитреца -наглец "Калинка",ще се натиска в мишата дупка,
    като мишок , докато не дойде Белката и го "удави"!
  • 41 Ами да

    31 9 Отговор
    Ще влезе в затвора Борисов и Герб ще утихне!
  • 42 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    17 7 Отговор
    Този турски адет прихванат от Ахмет ги изпрати за смет горките борисотиквеновчета,но така им се полага.Не може цял живот да царуваш,пируваш,но и подгазуваш излъжеш и мажеш само ти да си чист,чист та да скърцаш от чистота:Прехвалено ББ поведение на най-преуспелият ПОЛИТИКАНТМРАЗ!?.
  • 43 Алито от София

    19 9 Отговор
    Това което показаха герб е под всякакво достойнство, Бойко не може да се премиери че падна от власт, и рева като заклещен, а тези крадливи смешници на ,, докторите"на герб Костадинов, Балтов, Иванов и други как смешно се надвикваха,, Бойко, Бойко", голям срам, напомнят ми за Корея, кога ги караха да плачат, и кой не реве, се губи някъде, и тук при Бойко сигурно е така
  • 44 3333

    22 5 Отговор
    Видяхме какъв протест организираха.Пълен смех.Те и на изборите ако не дават пари на патладжаните няма кой да гласува за тях.
  • 45 666

    18 6 Отговор
    Ами сега като не е във властта Бойко не може да си плаща протестите защото е дзифтар и не бърка в змиярника а тия двеста-триста протестиращи са от близкото обкръжение крадци и те са откраднали за дълго време напред могат да си позволят да по протестират малко докато не видя че се обръща палачинката и първи ще избягат
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Осман

    24 5 Отговор
    Какъв ледер е Боко, когато на изборите го победи един певец, човек изобщо извън политиката.
    Тиквата падна сега е време за чистка по кметствата, там са се окопали здраво
  • 48 Вълкът

    11 21 Отговор
    Тази статия е писала някоя мокра МИШКА ...Няма автор скрил се е под ДВ..СТРАХ го е да си пише името. Това е българин. .А пък вие си лайте ГЕРБ ще са първи с много въпрос на време
  • 49 Абе

    7 19 Отговор
    Много ви се ще единствената читава опозиция в България да изчезне!Нема да се случи!Може да не излязат на улицата/след толкова масирана атака и компромати/хората са поуплашени!Но ако не манипулирате изборите/иначе защо ви бяха машините,дето ги няма в нито една цивилизована държава/хората ще ви покажат какво мислят!Кой здравомислещ човек,който помни на какво са способни комунистите/младите ще кажат-абе какви комунисти/,ще им отговоря,комунисти с много пари,приятели,та въпросния здравомислещ,който много добре вижда как изпълзяха гадините от дупките си никога няма да се съгласи да им даде легитимност!Но пък от друга страна,колко ли за здраво мислещите,още повече,въобще мислещите хора в нашата държава?!След като един,доказано криминален престъпник,който се крие от правосъдието е наричан "господин"от нашия просто Киро?!
  • 50 Осман

    21 2 Отговор
    Колко ли хора е рекетирал Боко, когато беше на власт, и когато беше,,охранител- застраховател,,
    Какви пътища направи, всичко се руши само след 2-3 години експлоатация. Северната тангента
    я ремонтират вечи шести път
  • 51 НЕКА ЗАЩИТИМ БОЙКО

    15 5 Отговор
    ДОКАТО НАПРАВИМ БЪЛГАРСКИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТОЛ !
  • 52 АМАН ОТ ТОЯ ПРЕСТЪПНИК ОТ БАНКЯ

    20 4 Отговор
    КОГА ЩЕ ГО ТИКНЕТЕ ЗАВИНАГИ В ЗАНДАНА БЕ ИЗРОДИ !?
  • 53 Даа

    9 3 Отговор

    До коментар #33 от "Комон Сенс":

    Много правилно казано !
    Така е......главата едно, шията е друго!
    Всичко от шията надолу до пръстчетата на крака трябва да се смени.....статуквото да се ликвидира!
  • 54 Гошо

    9 3 Отговор
    Същите maйmуни наремето скачаха и ревяха - Гешев е радост , сега скачат и викат "Боко е радост "
  • 55 Jak

    9 4 Отговор
    А в лавката на затвора пуснали вазелин с марка "Бойко "
  • 56 Артилерист

    12 4 Отговор
    Много ми хареса текста. Така ги виждам и аз работите. Навремето брилянтният журналист, героят Йосиф Хербст, изгорен жив от българските фашисти, е определил: "Никой не вярва на охолния комунист". Историята се повтори с нахъсените да грабят седесисти-налапаха се набързо с натрупаното народно богатство от соца и се отекоха като мръсна пяна. Дойде ред на герберистите-напомпаха се, подуха се с крадене на еврофондове и пред очите ни се отичат. Надявам се сегашните управляващи хубавичко да ги остържат(щях да кажа претърмъчат, но мнозина няма да го разберат) и да върнат краденото на "ползу роду"...
  • 57 stan40

    7 2 Отговор
    Борисов се определи за овчарско куче. От това следва, че членовете на партията и симпатизантите нщ оприличава с овце. Овцете не са способни на протести. Те са да блеят, да се стрижат и доят . Овчи мозъци.
  • 58 stan4o

    2 2 Отговор
    Аз разлика в мисленето на герберите и социалистите в управлението не виждам. За тях властта е плячка. Коалиция с ГЕРБ, или с БСП означава политическа смърт Съдбата на НДСв, Атака, ВмРо, НФСБ. Очаква се Пп, ДБ и ИТн.
  • 59 Джордже Балашевич

    3 4 Отговор
    Защото, Бойко Методиев Борисов, е крадец грабежлия, в особено големи размери! Просто, прост крадец!
  • 60 Валиста

    0 0 Отговор
    ГЕРБ няма нужда да организира протести. По падащия стремглаво тадолу рейтинг на ПП /Продължаваме потапянето/ трябва да се съди за съдбата, която очаква олигофрена Прост Киро и чуждестранната му шайка!!! С несвързаните си приказки,с налудничавия си поглед и идиотската усмивка той е пръв кандидат за пациенг на Карлуково!!!