Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Март, 2022 10:00 2 703 59

"Обичаме Украйна. Оставихме децата в Молдова и се връщаме обратно"

  • украйна-
  • русия-
  • конфликт

Оксана и Лилиана оставят дъщерите си в Молдова и потеглят обратно към родината

"Обичаме Украйна. Оставихме децата в Молдова и се връщаме обратно" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

12-годишният Тимофей е седнал на тротоара и говори по телефона с баща си, който е останал в Одеса. Разказва му, че наоколо е пълно с камери и микрофони - журналистите искат да знаят какво е положението в Украйна. Майка му не иска да говори, затова комуникацията е в ръцете на Тимофей. "Сега ти носиш цялата отговорност за майка си и другите", казва неговият баща.

Тимофей е преминал границата заедно с майка си, баба си и малкото си братче. Те искат да стигнат до познати в България, предстои им десетчасов път с кола. Момчето, което учи английски от 4-годишна възраст, разказва, че и в момента продължава с уроците - онлайн. "Имаме нормални часове, но онлайн. Френски, математика, география, но без спорт." Една част от преподавателите са в Одеса, друга част - в други украински градове, един е в чужбина.

Бусовете, които транспортират хора, са пълни

14-годишната Таня, майка ѝ и малкият ѝ брат Ваня са преминали молдовската граница пеша. Те са живели близо до украинския град Николаев, подложен на интензивни бомбардировки и обстрел, но са нямали мазе, в което да се скрият от руските нападения. Сега чакат да пристигне бяло бусче, на което да се натоварят и да продължават пътя си.

Росиан Василой е шеф на молдовската гранична полиция. "Днес в страната са пристигнали почти толкова хора, колкото са я напуснали", обяснява той. Новодошлите са 1500, напусналите Молдова - 1400.

Засега придвижването между Кишинев и Одеса функционира добре с помощта на малките бели бусове. Превозните средства са пълни.

"Оставихме децата в Молдова и се връщаме обратно"

Оксана и Лилиана са тръгнали обратно към Одеса, която е на час път с кола от границата. Защо? "Обичаме Украйна. Оставихме децата в Молдова и се връщаме обратно, понеже мъжете ни са там." Двете са отвели дъщерите си и внуците си при роднини в Молдова непосредствено след началото на войната. Сега са им занесли още дрехи и играчки, преди да се върнат обратно в Одеса.

Според тях ситуацията в Одеса засега е сигурна. Освен това двете са се подготвили за войната и разполагат с достатъчно запаси от храна. Те ту се смеят, ту плачат и дават следния отговор на въпроса с какви чувства се връщат у дома: "Ние поддържаме Украйна, тъй като нашите мъже и нашите синове са там". Двете искат да помагат на армията като доброволки.

Ила, която пътува със същата кола, би искала да се върне с двете си малки деца в Одеса. Те са прекарали три седмици при бабата в Молдова. "Надявам се положението да се успокои. Би трябвало два пъти да премислиш дали искаш да се върнеш в Украйна. Но аз имам надежда."


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Z MAN

    66 32 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ
  • 2 Съвет

    64 19 Отговор
    Чак Зеленски като се махне ще е по-добре

    Коментиран от #40

  • 3 Знаете ли че

    74 14 Отговор
    СИНЪТ НА БАЙДЪН ФИНАНСИРА БИОЛОГИЧНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ В УКРАЙНА, ДОКАЗВАТ ГО ИМЕЙЛИ! БАЙДЪН – БАЩА ОТГОВАРЯ ЗА ОТНОШЕНИЯТА С УКРАЙНА, БАЙДЪН – СИН, СВЪРЗАН С КОМПАНИЯ ЗА БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ В УКРАЙНА

    Коментиран от #20

  • 4 Само питам

    58 16 Отговор
    Протестиращите хохли в София къде ще а. к. а. т днес по време на протеста в София,, Столична община "осигурила ли WC?

    Коментиран от #14

  • 5 Някой

    62 19 Отговор
    Ощр сълзлива пропаганда? Така настройвате все повече българи срещу украинците, дето избягаха. За мъжете със скъпи коли, говоря. С фашистки разбирания, които на защитиха държавата си, а избягаха. Държат се нагло и сеят семената ня фашизма из Европа.
    Пак ще гори Европа, но този път докато изгори напълно.

    Коментиран от #16

  • 6 Верно ли

    59 8 Отговор
    Зелето продължава "Приказките от някоя си нощ", ама в тубата жителите на Мариупол друго разправят! Там ги изловиха Азовците, много бързо ще се разприказват за престъпленията, които са извършвали срещу своя народ, по нареждане на Клоуна, който е на конци на англосаксите! Той и те трябва да понесат цялата отговорност за това, което се случва в Украйна!
  • 7 Къса ми се сърцето

    44 11 Отговор
    за Тимофей. Жалко само че е виртуален.
  • 8 Българин

    14 52 Отговор
    България трябва да е активна по линия защита на цивилните в Украйна. Нелепи е Гърция да се грижи повече от на, само защото Мариупол завършва на полис. А па Турция хептен няма основания. Много жалко е, че България е пасивна.
  • 9 Наблюдател

    48 8 Отговор
    Идилци шият хохълски знамена!
  • 10 Следя

    47 10 Отговор
    Всички български медии но никъде не видях следната информация

    ЗАТВОРИХА БОСФОРА ЗАРАДИ УКРАИНСКИТЕ МИНИ. НА НАШИТЕ МЕДИИ – ВЕЧЕ НИКАКВО ДОВЕРИЕ. НИЩО ЧУДНО ДО ДВА ЧАСА ДА ОБЯВЯТ МИНИТЕ ЗА РУСКИ
  • 11 СТАРИЯ ЗАВЕТ

    43 9 Отговор
    По скоро,, оставихме децата " и отиваме да крадем по магазините!
  • 12 Обонго

    35 5 Отговор
    Това като как си върнахте Херсон, нищо че ви няма даже на хоризонта втори ден, важното е че сте си го върнали
  • 13 Дора

    15 33 Отговор
    Ако нападнат България, половината мъже ще избягат, другата половина ще предложат и майките си на руснаците

    Коментиран от #21, #23

  • 14 Укропи сър

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Между паркираните коли.
  • 15 Кочо

    47 11 Отговор
    Жълто-синия флаг на измислената държана Украйна, експеримент на САЩ за натиск и агресия срещу Русия е символ на нацизма, фашизма и русофобията! Зад този флаг са скрити главорезите от Азов, Айдар, Правий сектор, техните създатели мафиоти олигарси като Игор Коломойски, марионетката, наркоман и шут Зеленски, слуга на САЩ! Хора които развяват този флаг в Бългапия са или последователи на изброените, или платени безпринципни хора или яростни русофоби, или заблудени от пропагандата първосигнални същества! А би трябвало да мислим за България и българите, ако искаме да не ни превърнат в пушечно месо като украинците!

    Коментиран от #17

  • 16 Демократ

    39 4 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Добрият фашист е мъртвият фашист.
  • 17 Русия кошмар за нацистите

    32 6 Отговор

    До коментар #15 от "Кочо":

    Все хора които няма да живеят дълго.
  • 18 смех

    25 4 Отговор
    Нацистите не се ли бореха за германия каква украйна
  • 19 Оксана

    37 7 Отговор
    С Лили оставихме децата в Молдова заминаваме за България да изкараме някое евро на Дунав мост. Мъжа ми Олег вече много успешно краде по моловете в София.
  • 20 ЕВРОНЮЗ

    32 3 Отговор

    До коментар #3 от "Знаете ли че":

    Да обаче ,, Газостнция Байден Порошенко " фалира . 😀😀😀😀 Z 🐼 Z 🐼 Z. 🐼.
  • 21 Верно ли

    26 2 Отговор

    До коментар #13 от "Дора":

    Нищо, Дорче, тука имаме достатъчно либерални феминистки от истеричния демократичен хор, които ще ни заместят :)))
  • 22 Азим

    32 5 Отговор
    Широкият ви спектър от гледни точки е всъщност само една гледна точка- в полза и подкрепа на Украйна.
  • 23 Зззз

    25 4 Отговор

    До коментар #13 от "Дора":

    Малиий, туй руснаците големи дзверове ма Доро,я кроварите какви джентълмени са ,а? Ти като жена ако си такава одма се отдаваш на джентълмените,че и дъщеря си също.
  • 24 Щам

    28 3 Отговор
    Сорос къде е да обясни на тоя балама че няма такова понятие като родина
  • 25 Миро

    18 3 Отговор
    Одеса има късмет че е встрани и не представлява интерес сега за руснаците.
  • 26 Сандо

    24 1 Отговор
    Много са малко тия кандидати за слава.Десетина от 5 милиона - много,много слабо.А останалите ще почнат да правят зулуми в страните,проявили наивността и глупостта да ги приемат.
  • 27 Росен

    36 9 Отговор
    Аз видях вашата Украйна кво представлява. Знаци на АЗОВ на протеста преди 2 дена в София. Горяхте Руски знамена, да не кажа, че на целия протест имаше само Украински мигранти и Украински знамена. Нямаше много Българи и нямаше Български знамена. Когато Българите излязат на протеста ще видите много Български знамена и ще разберете, че ние не сме против Украйна или Русия, ние сме против оная ЗГАНН която ви настрои да се трепете едни срещу други. Жалко че вие Урки не го виждате, но е разбираемо.
  • 28 Иво

    26 4 Отговор
    Аз видях вашата Украйна кво представлява. Знаци на АЗОВ на протеста преди 2 дена в София. Горяхте Руски знамена, да не кажа, че на целия протест имаше само Украински мигранти и Украински знамена. Нямаше много Българи и нямаше Български знамена. Когато Българите излязат на протеста ще видите много Български знамена и ще разберете, че ние не сме против Украйна или Русия, ние сме против оная ЗГАНН която ви настрои да се трепете едни срещу други. Жалко че вие Урки не го виждате, но е разбираемо.

    Коментиран от #38

  • 29 ФAКТИ.БГ тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и

    5 25 Отговор
    АНАЛНОПОДАТЛИВИПУТЛЕРИСТИ

    Коментиран от #47, #57

  • 30 големи гадове сте

    28 4 Отговор
    Ей западняшката англосаксония , манипулирахте цял един народ , натикахте го в унищожителна война да мре за смахнатите ви интереси , финансови , а сега ми лицемерничите и роните крокодилски сълзи опитвайки се и нас да манипулирате , състрадание било , съчувствие било , човещина било . При вас човещина няма , само интереси . Украинците са виновни , че ви пристанаха на идиотиите и сега страдат .
  • 31 Попов

    28 6 Отговор
    Украинци развяват украинско знаме на украинско шествие във Варна. Гледайки знамената и възгласите на самото шествие, първо, същото не беше мирно, а призоваваше за насилие, сексуални закани към всеки, който не е с нацистката хунта в Киев и тук таме се виждаха знаците на Азов. И второ, запитах се дали съм в България. Пяха украински песни, псуваха на украинско-руски и се държаха като в завладяна от тях държава.

    Коментиран от #32, #35

  • 32 от къде да го извадя състраданието

    23 4 Отговор

    До коментар #31 от "Попов":

    Просто Киро ще им даде от нашите пари по 40 лева днемни и 100 лева валчели , а ние ще мизеруваме и мразуваме , защото Виктория Нюланд им раздаваше бисквитки на тия да се трепят с руснаците , за едни бисквитки укрите си докараха бедите.
  • 33 1914

    25 8 Отговор
    Поклон пред борбата на Русия срещу фашизма!!! Слава на Русия !!!
  • 34 xxxxxx

    25 4 Отговор
    Правилно, хохлите да си вървят у тях като им е толкова мила страната, а не да правят в София и Варна нацистки сборища и да ядат български пари!
  • 35 Още колко

    24 6 Отговор

    До коментар #31 от "Попов":

    Абе май са дотърчали в Банско да воюват с руснаците - режат гумите на руските туристи. Не знам още колко ще търпим тия нацисти защото където минат,все едно са минали марокански скакалци - боклуци ,смрад и поломено.
  • 36 Панов

    27 6 Отговор
    И въпросът ми отново е: ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ НАЦИСТИ? Не клети и бедни бежанци, а хиляди, които в Украйна поругаваха български паметници и наричаха българите там „организми“. Защо подкрепяме неонацизма? Защо подкрепяме биологичните лаборатории там? Защо подкрепяме убийствата на деца в Донбас?

    Коментиран от #37

  • 37 подкрепям ама друг път

    14 2 Отговор

    До коментар #36 от "Панов":

    Пропаганда колега , продажна , антинационална пропаганда , която естествено повлиява у някои , но и озлобява други , въпрос на пропорция.
  • 38 Чиба бе трол !

    7 19 Отговор

    До коментар #28 от "Иво":

    Попов, Панов и вся тролска сволач - РуZzкие троляк, иди на Х@у !
  • 39 Морският

    18 4 Отговор
    Вижте им джиповете ,с които пристигат бягащите от войната във Варна.Респект.
  • 40 Казуар

    5 15 Отговор

    До коментар #2 от "Съвет":

    Чак руските подлоги като се махнатще е по добре.

    Коментиран от #51

  • 41 Теодоро

    14 3 Отговор
    Фалшива новина
  • 42 Иван

    21 2 Отговор
    DW пак умириса мрежата!

    Коментиран от #50, #53

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 САТЪРА НА ХАНА

    5 0 Отговор
    ЧЕ ТО И АЗ ОБИЧАМ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ... КОЯТО СЕГА Е УКРОПИРАНА
    ОТ ХАЗАРО-ЛИТОВСКАТА ЖЕЧ
    ..... ....... В СЕЛО МАЛАЯ ПЕРЕЩЕПИНА МЕЖДУ КИЕВ И ПОЛТАВА - В СЪРЦЕТО НА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ПОГРЕБАН ХАН ОМУРТАГ .....
    ..... КРЪВЕН НАСЛЕДНИК НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ХАН АВИТОХОЛ- АТИЛА - БАЩА НА ДУНАВСКА И ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ (ТАТАРСТАН, БАШКИРИЯ И ЧУВАШИЯ)
  • 45 Не искам

    14 1 Отговор
    да храня бежанци! Мене си не мога да нахраня. Безплатен транспорт, детски градини, здравни услуги. А, стига, бе. Кой ги плаща тия? Народа, не политиците, взели тъпите си решения.
  • 46 Поредният

    12 0 Отговор
    Фейк на дойче зеле стигате с тия агитации ве
  • 47 Ти какво

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "ФAКТИ.БГ тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и":

    Искаш да толерира орално фашагите ли само
  • 48 JEFF

    3 12 Отговор
    Всички обичаме Украйна ! Путин е убиец !
  • 49 ПФУУУ

    3 10 Отговор
    ВСИЧКО Е ОКВИЧАНО ОТ ПУТЛЕРИСТКИ ПОДЛОГИ

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ему

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Казуар":

    По-скоро ти - безкрилия и без...мозъчния, ще полетиш през Атлантика при Бай Издън...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хайл

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Иван":

    Ааа сефте дойче вреле-некипеле да не се ос ерат като карпатски мечки...ВЪН ХОХЛИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ 👍Z👍🇷🇺
  • 54 БЛА

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "ПФУУУ":

    Грешиш - не прочете ли заглавието: всички изразяват народната "любов" към Украйна, към зеленикавия шут и към тез, дето му теглят конците😉...Ей, няма угодия на тебе, евроГГЬейската шорошпия...

    Коментиран от #55

  • 55 ТАКА ДОБРЕ ЛИЕ

    1 6 Отговор

    До коментар #54 от "БЛА":

    МИТОГАВАДАТИЕБАМАЙКАТАЧЕРВЕНОПУТЛЕРСКА

    Коментиран от #56

  • 56 ТАКАЕ НАЙ-ДОБРЕ😏:

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "ТАКА ДОБРЕ ЛИЕ":

    ДАТЕОПЪВАТПОВСИЧКИКАНАКИ ВРАЗПРАНИЯПЕДЕРАСТКИЗАДНИК, СОРОСОИДНИМЪРШЛЯКО ДОВТОРОПРИШЕСТВИЕ👍👍👍😏😏😏!!!
  • 57 ПСИХИАТЪР

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ФAКТИ.БГ тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и":

    А ТАКИВА С ВСИДУПКИПОДАТЛИВИ КРЕТЕНКАТО ТЕБЕ ЛИДА ТОЛЕРИРА БРЕБОКЛУКСКАПАН???
  • 58 ТИЯ ШЕВНИ МАШИНИ БЕЗ ТОК НЕ РАБОТЯТ

    0 1 Отговор
    Семейство Джон и Татяна Джойс, които избягаха от Мариупол, разказаха как са се измъкнали от града, окупиран от „Азов“. Според тях, бойците от националния батальон непрекъснато обстрелвали града, не пускали цивилни навън, заплашвайки да не напускат живи Мариупол, и стреляли в гърба на собствените си войници.

    Джон живее в Украйна 15 години, Татяна - цял живот. Те говорят за русофобията, която процъфтява в страната, подхранвана от култа към десните движения, и за влиянието на Америка, която настройва приятелските нации една срещу друга.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.