Last news in Fakti

30 Март, 2022 15:37 27 782 9

За Румен Радев, Кирил Петков, управлението и ареста на Борисов - пред ФАКТИ говори Сашо Диков

  • румен радев-
  • кирил петков-
  • корнелия нинова-
  • управление-
  • бойко рашков-
  • бойко борисов-
  • арест

Властта до този момент се показва като ужасно страхлива, а със страх не става и ги чака погром, ако продължават така", категоричен бе журналистът

За Румен Радев, Кирил Петков, управлението и ареста на Борисов - пред ФАКТИ говори Сашо Диков - 1
Сашо Диков, кадър: ЕвроДикоФ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изминаха над три месеца откакто новата законодателна и изпълнителна власт започнаха работа. Не че за такъв кратък период е хубаво да се правят генерални равносметки, но определени изводи съвсем спокойно може да се правят, включително за да служат като компас на властта.

За новата такава, която вече не е и съвсем нова, за Румен Радев и поведението му напоследък, както и за ареста на бившия премиер Бойко Борисов, от ФАКТИ разговаряхме с колегата журналист Сашо Диков, който към момента е водещ на предаването "ЕвроДикоФ" по телевизия "Евроком", а назад във времето биографията му е повече от богата и със сигурност мнозинството е запознато с нея.

Интервю на медията ни със Сашо Диков четете в следващите редове:

- Г-н Диков, опозиционните на режима на Борисов журналисти като нас имат, според мен, някаква заслуга хората, които днес са на власт, да са на власт. И включително заради това имаме абсолютното право да ги критикуваме. В този ред на мисли, какъв е коментарът Ви за над трите месеца управление на новото правителство?

- Първо, колкото и наивно да звучи, смятам, че винаги съм изпълнявал и съм се съобразявал с един от основните принципи на нашата древна професия, а именно тя да е опозиция на всяка власт. Това, че подкрепям, одобрявам някого - както беше в началото на Бойко Борисов, както беше в началото на Кирил Петков и останалите, не значи, че ще си трая когато нещо, по моето скромно мнение, не върви или не става както трябва. Не си трая и няма да си трая. И това е по една проста причина - слава Богу, че аз по никакъв начин не съм се поставял в зависимост през последните 40 години, откакто упражнявам тази професия, от когото и да е било и мога спокойно да си говоря "за" и "против" за когото си поискам. Извоювал съм си възможността да говоря свободно всичко онова, което мисля за всяка една власт.

И в този смисъл, след като сума ти години бях голям фен на Румен Радев, сега спокойно мога да му кажа, че се излага и стана за смях по въпроса с оръжията за Украйна. Наистина е смешен и жалък като политик, смешен и жалък с гъненето и гърченето си. В тази ситуация да кажеш, че ще изпращаме бронежилетки, но само за цивилното население, е толкова смешно и жалко, че няма накъде. Направо обидно. Станахме не за смях, а за погнуса.

По същия начин мога да кажа, че и голямата ми слабост Кирил Петков по същата тема е да не кажа жалък, но е смешен и неубедителен с гъненето си. Обяснява как сърцето му било с Украйна, но не можем да пращаме оръжие. Още по-жалкото е, че друга моя голяма слабост - Корнелия, изперка тотално и уби БСП с нейните безумни позиции относно санкциите и неизпращането на оръжие за Украйна, както и заплахите, че ще излезе от правителството, ако се изпрати оръжие на Украйна.

- Конкретно за Румен Радев, извън украинската тема, той още преди да започне войната "хвърляше стрели" по правителството. Относно това търпи ли критика или е адекватно поведението му?

- На Радев нещо му остана от момента, когато това правителство смени неговия енергиен министър Николай Павлов като шеф на "Булгаргаз". След тази смяна Радев просто не е Радев, а някаква пародия на себе си. Не знам по каква причина той така болезнено прие тази смяна и нападна правителството.

- Ако приемем, че особено във втория и третия им мандат ГЕРБ изглеждаха и мнозина ги смятахме не просто за некомпетентни, а за зловредни хора, изглеждат ли сега "Продължаваме промяната" - в качеството им на най-големия партньор в коалицията, като в небрано лозе, като лаици?

- "Продължаваме промяната" не изглеждат малко като в небрано лозе и малко като лаици, а изглеждат много като лаици и в много, много небрано лозе. Все още си личи някакво желание да направят определени неща, но все повече става ясно, че не знаят как.

За да затворим темата с оръжието за Украйна, ще дам пример, свързан с това. Ние в момента сме в абсолютно жалката позиция, заедно с подлогата на Путин - Орбан, да сме една от единствените две страни, които не изпращат оръжие на Украйна. Целият нормален, демократичен свят дава оръжие на Украйна, включително неутралните Швеция и Финландия, които не са в НАТО. Само ние и Унгария сме в жалката, наведена ситуация да не изпращаме оръжия. Въпросът е принципен.

Кирил Петков обаче е в жалката ситуация Корнелия Нинова да го държи за едни чувствителна места и той да не смее да направи това, което трябва да се направи. Дори не смее да си каже личното мнение. Не мога да го разбера - да си каже, че той смята, че трябва да даваме оръжия, но Корнелия го плаши с разтурване на правителството и затова не може да предложи да даваме оръжие на Украйна. Това би било по-достойно. Слава богу, че финансовият министър и военният министър казаха, че личното им мнение е, че трябва да дадем. Но днес, когато водим този разговор - във вторник, дойде тоталната глупост, изречена от военния министър (б.р. Драгомир Заков). Аз се чудя кой или по-скоро коя им дава тези съвети да говорят такива невероятни глупости. Военният министър е казал, че ние не даваме оръжия на Украйна, понеже нямаме какво да дадем. Чудя се на Кирил Петков и на министрите от "Продължаваме промяната" защо продължават да слушат някакви тотални кретени от пиарска гледна точка.

- Всъщност те, ако приемем, че направиха една добра предизборна кампания, с добър пиар, то сега като че ли информационната война я губят?

- Тотално губят информационната война. Изумен съм как е възможно да се правят подобни тъпотии от пиарска и медийна гледна точка, като върхът на тъпотията е днешното (б.р. вчерашното) изявление на военния министър.

- Извън темата Украйна, за какво друго търпят критика управляващите?

- Другата тема, по която новата власт търпи огромни критики и провалът е огромен, е темата, с която ставаха и лягаха, особено "Продължаваме промяната", в предизборната борба - съдебната реформа. Не може след 3 месеца и половина да си го докарал само донякъде със закона за закриването на специализираните съд и прокуратура. По другите закони - за КПКОНПИ, проектозаконът за съдебен контрол над някои прокурорски решения, нищо не се чува. На моите въпроси защо така, получавам отговори от рода на: "Сложно е, коалицията е сложна, трябва да съчетаваме най-различни интереси". Добре, така е, само че и на Кирил Петков се опитах да му кажа, че ако утре му извъртят номер, което не е изключено, и го свалят от власт с някакъв вътрешен коалиционен преврат, ще остане в историята с това, че е хванат за онези работи от Корнелия Нинова и си е отишъл по живо по здраво. Никой няма да се сети, че е направил други неща или е имал намерение да направи нещо. Казах му, че не може по този начин да се ослушват и за трите месеца доникъде да не са го докарали със съдебните закони.

Ясно е, че с този брутален, нагъл Висш съдебен съвет, с този наистина нискоквалифициран, нискокултурен, нискоинтелигентен главен прокурор, не може да се очаква друго освен малоумни реакции, малоумно поведение и такова, с което да се подиграеш. Но такава е ситуацията - засега няма как да се прескочи Гешев.

Този Висш съдебен съвет трябва да бъде махнат, независимо, че им остават само няколко месеца от мандата. Хората във ВСС са нагли и безскрупулни, доказали са във времето, че нищо не може да ги смути, включително шамарът, който получиха от Конституционния съд. Те години наред слугуват - преди на Цацаров, сега на Гешев. Браво на Надежда Йорданова, която се мъчи да се бори с цялата тази ламя. Но с вербални средства не става.

- Какво бихте казали за ареста на Бойко Борисов?

- Този арест показа онова, за което говорих - колко много им се иска, но не знаят как да го направят. Ние правихме една съпоставка - от едната страна Иванчева с прангите на краката отива към Майчин дом, а от другата страна на екрана Бойко Борисов с ръце в джобовете влиза в Главна дирекция "Национална полиция" като арестант.

По същество. Да, Бойко Борисов отдавна трябваше да е арестуван, да, Бойко Борисов отдавна трябваше да е в затвора, защото той до шията е потънал в далавери. Само че трябва да знаеш как да го направиш. За Борисов, още отпреди 10 години заради "Ало, Ваньо", законът казва, че за между 3 и 8 години трябваше да влезе в затвора, ако имаше прокуратура. Както обаче знаем, такава няма. А на този фон сегaшната власт показва тотална, абсолютна леващина с това, че не знаят как, в добрия смисъл на думата да изработят Бойко Борисов по законов начин.

Този арест имаше и един огромен плюс. Първо, сума ти хора мислеха, че никой няма да посмее да арестува Бойко Борисов. Второ, не дай си Боже го арестуват, "ще се срути небето, милиони хора ще залеят площадите". Нищо от това не се случи. Тефлонът, който 15 години е около Борисов, стана на парчета. Арестуваха го, изкараха го от къщата му и обществена подкрепа нямаше. Няма и как да има.

Друго, което ми прави впечатление е, че продължавам да не съм чул нито един, дори от най-заклетите му и признателни сегашни и предишни депутати и министри, да каже, че е бил арестуван един невинен човек. Имаше "незаконно", "това е комунизъм, фашизъм", но никой не посмя или поне аз не съм чул някой да каже, че "Бойко е невинен" и че е "арестуван един невинен човек".

- Казвате, че хората във властта "не знаят как". Какви гафове допуснаха?

В знаковата стъпка на властта да го арестува има един голям гаф и той е медийното поведение на властта, свързано с ареста. Първото съобщение беше, че са арестувани четирима. Оказа се обаче, че не са четирима, защото Менда Стоянова изобщо не е арестувана. Второ, оказа се, че към онзи първи момент още не са били арестувани, а полицаите само са били в домовете им. Тоест явно някой е бързал да се изпъчи, че трима са арестувани.

След часове, когато вече наистина ги арестуваха, настъпи пълно мълчание на властта. Четвъртък вечерта бяха арестите, като в петък, цял следващ ден имахме абсолютно идиотско медийно поведение на Бойко Рашков. Той бе на парламентарен контрол и след края му, на излизане от залата "в гората" от микрофони и въпроси за ареста мълча като ремсист. Пълно безумие. После след 20:00 часа в петък ги освободиха арестантите, а след 21:00 прокуратурата даде извънреден брифинг. И едва тогава, по нощите, Бойко Рашков и Кирил Петков дадоха брифинг в Министерски съвет, за да кажат, че прокуратурата саботира. Не знам как е възможно Бойко Рашков да послуша кретенския съвет на една личност, която минава за много веща в пиара, а именно, че той не трябва да говори, докато прокуратурата не се произнесе дали ще повдигне обвинение или не. По-идиотски съвет аз не мога да си представя. Още по-идиотското е, че Рашков изпълнява този съвет.

Аз мисля, че ако този брифинг не беше даден по нощите в 00:00 часа, а беше даден на обяд в 12 часа и се кажеше от Рашков и Петков, че Бойко Борисов е арестуван по неотложност, защото има много важна причина, която може и да е секретна, като освен това и да декларират, че имат изключително сериозни доказателства и ако и този път прокуратурата не му повдигне обвинение, това ще означава, че тя саботира всяка стъпка за борба с корупцията. Изговаряш това в 12 на обяд и си в супер печеливша позиция. Вместо това, властта стана за смях, обяснявайки се на принципа "след дъжд качулка". Медийното им поведение в решаващи моменти е тотална катастрофа. И все пак, все още на 1000% съм убеден, че желанието го имат. .

- Възможно ли е това правителство да си отиде скоро?

- Ако така уплашено и безгръбначно продължава, това правителство и най-вече "Продължаваме промяната" ще загуби доверието на хората. Ще цитирам Николай Слатински, като това съм го чел и на Кирил Петков, че някакъв момент "било Корнелия Нинова, било Слави Трифонов ще му извъртят номер в парламента и без нови избори може да направят някаква далавера с ДПС и ГЕРБ. Например под формата на "правителство на спасението", защото би било много нагло директно ГЕРБ и ДПС да участват. Възможно е да е под формата на някаква подкрепа.

- Допускате, че дори Корнелия Нинова може да направи такова нещо?

- Корнелия Нинова превъртя, това не е онази жена, която казваше на Бойко: "Ела отвън да се разберем като мъже". Нещо ѝ стана.

- Изненадан ли сте?

- Не изненадан, а изумен, направо сащисан. Нямам представа какво ѝ стана, коренна промяна. Включително и относно отношението ѝ към Румен Радев, което е автогол и това се доказа със загубата на много гласове на изборите. Освен това Нинова три месеца се занимава само с борба със спекулата. Като някакъв бирник е, от онези времена, вместо да се мисли как да се стимулира бизнесът.

- Да, и по отношение на бизнеса като че ли нищо особено засега не се върши.

- Точно това е другото нещо, което по всякакъв начин съм се опитвал да казвам на Кирил Петков - да освободят бизнеса от всички спънки и пречки, които го тровят и не му дават да се развива свободно. Това не изисква пари, иска воля само. Казва ми: "Да, да, да". Но... нищо и половина засега. Занимават се с какви ли не глупости, само не и с неща, които ще имат бърз и добър ефект. Ако продължават така, обречени са и трябва да си дават сметка за това. Властта до този момент се показва като ужасно страхлива, а със страх не става и ги чака погром, ако продължават така. Така просто няма да стане, трябва да се покаже мъжество и сила

Съжалявам, че говоря по този начин. Аз продължавам все още да съм голям фен на Кирил Петков и новата власт, защото - какво е другото, ако не са те? Не мога да си представя, че сикаджийската селяния и простотия пак ще дойде на власт с всичките си идиотщини и простотии, на които се нагледахме 12 години.

- И на мен не ми се иска да си го представям. А иначе основното, което прави впечатление при "Продължаваме промяната", е липсата на подходящи кадри за работата, която трябва да се върши. А тя не е лесна. Съгласен ли сте?

- Така е. И всъщност, едно от другите неща, които досега трябваше да са свършили, е махането на досегашните състави на регулаторните органи. КЗК, КЗП, КРС, СЕМ - всичко това отдавна трябваше да е "под ножа", защото те са се доказали - с начина си на работа във времето, като герберски слуги. В енергетика може би около 80-90% от герберските назначения са си на място. Завчера се гънеше и енергийният министър, като го попитах защо в "Булгартрансгаз" не се правят промени. На Севделина Арнаудова мъжа ѝ още си е там, както и всички останали.

Взеха и едно генерално грешно решение да направят така, че всяко едно министерство да се превърне във феодално партийно владение. Очевидно е, че в това правителство има не просто слаби министри, а недоразумения като външната министърка и министъра на културата. Но коалиционното споразумение не позволява да се пипа, "да се наднича чуждия двор


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 174 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалист

    198 39 Отговор
    И аз одобрявах Сашо Диков докато н евидях позицията му по корина измамата, а сега и оръжията за Украйна.
    Доводът, че трябва да дадем оръжие/муниции за да не плаче украинската майка над сина си е невероятно глупав. Това означава само, че и руската майка ще плаче за сина си, а няма да спре войната м/у два братски народа.
    DikOFF!
  • 3 АЛОООО

    199 29 Отговор
    ДИКОВ, ВОЙНА НЕ СЕ ГАСИ С ОРЪЖИЕ, А С ДИПЛОМАЦИЯ!
    ОРЪЖИЕТО СЕ ДАВА ЗА ДА СЕ ВОЮВА, А НЕ ДА СПРЕ ВОЙНАТА! БЪЛГАРИНА НЕ ИСКА ВОЙНА, ЗАЩОТО СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ВОЙНАТА В СЪРБИЯ. НА 7-8 КМ Е МОЕТО СЕЛО ОТ СРЪБСКАТА ГРАНИЦА, А И БРАТОВЧЕДИТЕ МИ СА ТАМ, ЗАЩОТО НА ДЯДО МИ СЕСТРИТЕ ОСТАВАТ В СЪРБИЯ - НЯКОГАШНО НАШЕ БЪЛГАРСКО СЕЛО. ВИДЯХ КАК ХОРАТА СТРАДАТ, БЕЗ ДА СА ВИНОВНИ. БЪЛГАРИНА ТРЯБВА ДА СИ ДАДЕ ГЛАСА И ДА КАЖЕ ИСКА ЛИ ДА ИЗПРАЩАМЕ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА ИЛИ НЕ, ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ! ДОКОГА БЪЛГАРИНА ЩЕ Е БЕЗГЛАСНА БУКВА, ДА НЕ ГО БРОЯТ ЗА НИЩО? СТИГА СТЕ ПРЕНЕБРЕГВАЛИ НАРОДА! КОЙТО ИСКА ДА ВОЮВА, ДА ХОДИ В УКРАЙНА И ДА ВОЮВА, НИКОЙ НЕ ГО СПИРА, А НЕ САМО ДА ЛАЕТЕ ПО МЕДИИТЕ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дикоффф

    64 9 Отговор
    Голям спец се извъди!
    Да пратим двата ни самолета?
    Или противоракетните системи?
    Нормален ли си?
  • 6 789

    29 4 Отговор
    Голям натовец се извъди. А какво ще кажеш за приятелството си с Иван Славков. Нали беше от неговото обкръжение. Кой те вкара в телевизията. От обикновен скиор, стана голям журналист. По цяла вечер се клати напред назад и нищо не може да му се разбере от това което говори. Утре ако ситуацията се обърне и той ще се обърне. Днес така, утре онака, според интереса и парите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЗАМИНАВАЙ В УКРАЙНА САШОООО

    2 0 Отговор
    ПРЕДАТЕЛСКА ПОДЛОГООООО ......................
  • 9 ВСИЧКИ ПОМИЯРИ СТАНАХА ДЖУРНАЛЯ

    2 0 Отговор
    БОКЛУЦИИИИИ