Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Март, 2022 21:15 5 952 12

Посланик Виталий Москаленко за ФАКТИ: Затваряне на украинското небе и оръжия - от това има нужда Украйна

  • н.пр. виталий москаленко-
  • виталий москаленко-
  • украйна-
  • затваряне на небето-
  • оръжие за украйна-
  • война-
  • русия-
  • българия-
  • военна помощ

"Имаме интерес към вашите стари съветски Миг-ове, танкове, снаряди, противовъздушна отбрана", посочи посланикът на Украйна в България

Посланик Виталий Москаленко за ФАКТИ: Затваряне на украинското небе и оръжия - от това има нужда Украйна - 1
Н.Пр. Виталий Москаленко, снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските войски продължават да нападат Украйна от територията на Русия, Беларус и временно окупираните територии Донецк, Луганск и Крим. Срещу Украйна се води пълномащабна война. Руските атаки целят максимално инфраструктурно разрушение, предизвикване на хуманитарна катастрофа и унищожаване на украинската икономика.

Излазът на Украйна на Азовско море е временно блокиран. Русия има надмощие във въздуха и продължава да изстрелва ракети по цивилни и военни цели. Няколко града, сред които Мелитопол и Херсон, са временно окупирани.

Още новини от Украйна

Най-голям е броят на цивилните жертви в Мариупол, Харков, Миколаев, Суми, Чернигов, където са най-значителни и разрушенията.

Русия провежда хакерски и хибридни атаки с фалшиви новини, за да паникьоса украинския народ. Въпреки значителното военно превъзходство, Русия се провали в постигането на ключовите си цели: Украйна не се предаде за три дни, политическият и военнокоманден център Киев остава цял, никой не посреща агресорите с хляб и сол, а напротив - в окупираните градове агресорите са посрещани с протести.

Кремъл се опитва да скрие истината за реалните загуби на руската армия в Украйна. Руските власти не информират семействата на руските войници за съдбата им. Към 27 март седем руски висши офицери са били убити в Украйна.

По данни на ООН към 28 март загиналите цивилни украинци са 1179, а 1860 души са ранени. Към 31 март руските атаки са убили 148 деца, а други 232 деца са ранени. Отново по данни на ООН, почти ¼ от населението на Украйна е било принудено да избяга от войната срещу нея. Около 10,3 милиона души са изоставили домовете си.

Поради привършване на запасите, руските войски обират хуманитарни конвои и украински домове.

Основните усилия са насочени към осигуряването на хуманитарни коридори. На 30 март от държавата са изведени 1530 души, като 812 от тях са напуснали опустошения Мариупол. Украйна се нуждае спешно от хуманитарна помощ.

Към 30 март главният прокурор на Украйна е регистрирал 3568 военни престъпления, извършени от руските агресори.

В горните редове от ФАКТИ Ви представихме възможно най-актуалната информация за случващото в Украйна заради средновековните и мракобесни руски апетити и болни амбиции за още и още територия, която да бъде съсипана.

А сега от медията ни представяме на Вашето читателско внимание интервю с посланика на Украйна в България - Н.Пр. Виталий Москаленко, с когото обсъдихме множество аспекти, свързани с руската агресия в Украйна.

Интервюто четете в следващите редове:

- Посланик Москаленко, когато преди 1 месец и 7 дни Русия започна варварската си война срещу Вашата родина Украйна, очаквахте ли толкова голяма бруталност от страна на агресора?

- Аз лично да. Предполагах, че ще има нещо подобно. Преди да дойда в България аз съм прекарал 7 години в Ростов на Дон, в самия епицентър на конфликта - Западен Донбас, където Русия организира инвазия от 2014 година. Наблюдавал съм със собствените си очи как руските войски действат цинично, арогантно и брутално на територията, в която навлизат.

Единствено има малко изненада у мен от предприетата от тяхна страна пълномащабна инвазия в Украйна. Или по-скоро не ми се искаше да повярвам, че това ще се случи, както всеки човек дълбоко в душата си се е надявал това да не се случи.

- Руското военно министерство твърди, че войската им спира настъплението към Киев, за да се концентрира върху окупацията на Донбас. Каква е информацията на Украйна относно това твърдение?

- Да вярваш на руснак е все едно да вярваш на бясно куче. Не вярвам по никакъв начин в това, което са съобщи от военното им министерство. Тяхното действие е по-скоро прегрупиране на войските за подготовка за нови атаки, нови инвазии. Около 20 000 от войската им е изтеглена на територията на Беларус за прегрупиране. Възможно е част от тях да бъдат прехвърлени в района на Донбас, на Южна Украйна, до Мариупол и така чак до Одеса и Крим. Това обаче не значи, че те са се отказали да атакуват Киев. Дълбоко убеден съм, че това е чисто технически маньовър.

- Каквото кажат, точно обратното правят.

- Обикновено така постъпват руснаците, да. И то не само сега в тази война.

- Цялата тази руска агресия срещу всичко и всички в Украйна бе последвана от санкции на цивилизования свят срещу кървавата диктатура в Москва. Достатъчно ли направи Западът?

- От наша гледна точка никак не е достатъчно. Но да, санкциите са сериозни, в историята не е имало такива мащабни санкции срещу дадена страна, включително срещу самата Русия. Ние настояваме санкциите да бъдат продължени във времето напред, важно е този процес да не бъде спиран, особено в най-близкото бъдеще.

- Преговорите - ще доведат ли до реален резултат?

- Добре е да се изчака, защото утре е следващата среща на двете делегации. Но едно е ясно. Както подчертава нашият президент Володимир Зеленски, Украйна няма да отстъпи нито един метър от украинската територия. Отворени сме за преговори, готови сме да обсъждаме всички въпроси. Голямо значение в това отношение има и действието на нашите въоръжени сили, защото дипломатите и въоръжените сили вървят успоредно. От ситуацията на фронта зависи успехът на дипломацията и обратно. Но нека изчакаме до утре и да видим какво ще се каже на брифинга.

- Всички говорим и се надяваме на скорошен мир. Поставя ли се обаче и въпросът за законното възмездие с оглед на щетите, които Русия и до ден днешен продължава да нанася на Украйна?

- Естествено! Това също ще е предмет на преговори в перспектива. Ако сте забелязали в началото те хвърляха условия като някаква денацификация, демилитаризация, но сега вече не говорят за това.

- Продължавате ли да настоявате за затварянето на украинското небе?

- Да, нашата позицията продължава да е такава - въздушното пространство на Украйна трябва да бъде затворено, за нас това е най-важната точка и ще продължим усилия за постигането ѝ. Въпросът със затварянето на украинското небе е архиактуален. За нас, за Украйна това е на живот и смърт.

Също така е много важно да усилим нашата военна авиация. И в момента противовъздушната отбрана на Украйна работи, активно се свалят самолети на нашествениците - всеки ден от 5 до 10 руски самолета биват сваляни. Руснаците използват самолетите си за бомбардиране на граждански обекти и цивилни граждани.

- Твърди се, че Украйна е готова да се откаже от членството си в НАТО. Вярно ли е това?

- Това е едно от исканията на Русия и то е част от преговорите. От друга страна обаче евроинтеграцията на Украйна е вписана в Конституцията на страната, за НАТО също. Въпросът се обсъжда, но това не значи, че ние сме се отказали от НАТО.

Като алтернатива може да се разглежда един специален договор за гаранции за безопасност на Украйна, подобен по същество на Чл.5 от Вашингтонския договор. Става въпрос за специален, отделен договор между Украйна и страни-гаранти, според който ако някоя сила нападне Украйна, страните-гаранти веднага трябва да реагират, каквато е и процедурата в НАТО при нападение на някоя от държавите-членки на Алианса.

- С какво България е помогнала на Украйна до момента, в който водим този разговор?

- Извън хуманитарната помощ не мога да посоча нищо друго. Ние имаме нужда от военно-технически средства, имаме интерес към вашите стари съветски Миг-ове, танкове, снаряди, противовъздушна отбрана.

Мога да допълня към това, че виждам разбиране и желание от страна на вашия премиер Кирил Петков. Намираме разбиране от негова страна по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 93 гласа.



Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Камен

    22 222 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Разбира се че изперкалото , шизофренично джудже пигмей руския "богатир" , сина на Мария Шаломова -Xyй лo Шаломов никога няма да посмее да се докосне до ядреното копче! Трябва да мине през 7 човека , но никой руски генерал милионер няма да иска да умре заедно с отроците си! Ще линчуват джуджето, ще го обезглавят , ще го окачат на рампа , но няма да натиснат копчето!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    20 188 Отговор
    Ако НАТО затвори въздушното пространство над Украйна, за 2 дни руската войска в Украйна е изпепелена-
    Експерта Леон Арон: Самолети на НАТО за дни ще пометат руските войски, но това ще е унизително поражение, тогава Путин може да приложи ядрено оръжие

    Странният арест на група началници от Пето управление на ФСБ е заради непригодна информация дадена на Путин
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТауМвзе

    18 174 Отговор
    Много точно и искрено интервю на посланика на Украйна за факти.бг! Прав е че санкциите са сериозни, никога не е имало подобни досега, ще ударят здраво руската икономика и обикновения руснак ще обеднее още повече от преди , но все пак са необходими не само санкции за да бъде възпрян един психопат, загубил реална преценка и изолиран в бункер в Сибир. Сибирския злодей разбира само от силата на тоягата!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не на войната

    48 5 Отговор
    Не мога да разбера някои български "политици" които хем искат мир, хем натискат да пращат оръжия на Украйна и да паднат още жертви !?! Тия са тотално изтрещели.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.