Тема: Украйна

5 Април, 2022 19:00 1 966 47

Брюксел или Москва? Вучич ще трябва да се реши най-после

  • александър вучич-
  • сърбия-
  • ес-
  • русия-
  • брюксел-
  • москва

Вучич не следва идеология, важна е единствено властта

Брюксел или Москва? Вучич ще трябва да се реши най-после - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нима някой е очаквал нещо различно? Не. Александър Вучич, гигантът с бебешко лице, победи на изборите и е новият стар президент на Сърбия. Отвън той често бива обрисуван като автократ или кукловод в една “хибридна демокрация”, но всъщност успехът на този мъж, който от 10 години заема ключови постове в сръбската политика, се крие в икономиката.

Въпреки че младото поколение отдавна е опаковало куфарите или пък вече е пристигнало във Виена и във Франкфурт, избирателите явно са благодарни на Вучич. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е нараснал с 40 процента през последните пет години, безработицата намалява, държавният дълг е малък, а валутните резерви са в изобилие.

Още новини от Украйна

Вучич не следва идеология, важна е единствено властта

И всичко това очевидно се усеща - в хладилника и в банковата сметка. Вучич, критикуваният стабилократ, който владее медиите, раздава работни места на близки до партията и контролира полицията, специалните служби и съдебната система, не спечели изборите с националистически патос. Напротив: политиката на Вучич е практически освободена от идеология. Неговата Сръбска прогресивна партия се представя за “всеобхватно” движение, което прегръща всички и всичко. Той превърна опозицията в джудже и маргинализира крайните националисти. Програмата се нарича „Вучич“ и се стреми единствено към властта.

Но сега той трябва да вземе решение. Брюксел или Москва? Симпатията на Белград към Русия, многократно характеризирана като “патологична любов”, в момента е подложена на стрес тест в разгара на войната в Украйна. Те не знаят какво искат. Така може да бъде описана ситуацията в Белград. Подобно на Тито, Вучич жонглира между Изтока и Запада. От най-добрите приятели - руснаците - Сърбия получава газ на приятелски цени. В последните 15 години обаче тя е подпомогната с общо почти три милиарда евро от т.нар. предприсъединителни фондове на ЕС. От 2014 г. страната води преговори с Брюксел, макар и бавно, за присъединяване към Общността.

Войната в Украйна промени всичко

Но за половинчатите преговори за присъединяване вече има и нов стимул. Войната в Украйна промени всичко. След години на повтаряне на едни и същи искания към страните от Западните Балкани Брюксел отвори широко вратите на ЕС. Вече единствен приоритет не са гаранции за върховенство на закона, свободни медии или справяне с корупцията. Сега страните от Югоизточна Европа - особено Сърбия - трябва да бъдат защитени от външнополитическите апетити на Путин. И е време Белград да вземе решение. Славянският другар Москва е скъп за Белград. Православният брат отдавна възпрепятства приемането на Косово в ООН с ветото си в Съвета за сигурност. Белград все още не иска да се откаже от така наречената “люлка на сръбството”. Косово обяви независимост през 2008 година, а Белград и Москва отказват да я признаят – за разлика от други близо 100 държави, които вече го направиха.

Нов шанс за Белград

Така че изобщо не е чудно, че Вучич безмълвно подкрепи резолюцията на ООН срещу Русия, но се съпротивлява на санкциите. В онзи момент обаче действаха правилата на предизборната кампания. Сега гласовете са преброени, силата на Вучич е потвърдена, а политическата реколта - събрана. Въпросът е какво ще направи той. Нападението на Русия над Украйна осигури на Белград нова апетитна покана от страна на Брюксел. Това е исторически шанс – и то не само заради сегашните условия. Сърбия е европейска държава и трябва да стане част от ЕС. А това ще е от полза за целия регион.

Автор: Фолкер Вагенер


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    44 5 Отговор
    Нещо Пак се заповядва на суверенни Държави, какво да се Избира! Демокрайцика да е.
  • 2 Знаех си

    43 6 Отговор
    Кой е написал статията. Ясни сте дойчевци. Само куха е.рейска пропаганда пишете.
  • 3 дойчето стана за смях

    39 4 Отговор
    "Брутният вътрешен продукт на глава от населението е нараснал с 40 процента през последните пет години, безработицата намалява, държавният дълг е малък, а валутните резерви са в изобилие." - е какво тогава им липсва на сърбите? Членство в НАТО и закани срещу Русия?

    Коментиран от #14

  • 4 Поредния

    43 5 Отговор
    Какво, пак ли ще бомбат по Белград, ако не е с Нато?
  • 5 хаха

    47 5 Отговор
    Вучич преди години беше казал - ако входният билет към ЕС е признаване на Косово и гей парад, благодарим, но няма да участваме.
  • 6 Майна

    41 4 Отговор
    Русия rазбира се!!! Дилема няма!
    Европа умре..
  • 7 долу НАТО долу ЕС

    37 3 Отговор
    Западният фашизъм е реалност и трябва да бъде победен. Единиците останали независими държави в Европа им пречат, искат да ги премажат.
  • 8 Ирена

    38 4 Отговор
    Сърбите са не се лъжат с този ЕС . Ще станат като БГ. Всичко изкуствено в храните, избити и забрана за домашни животни и магазини пълни с химия и ГМО.
  • 9 Сърбия

    28 3 Отговор
    В момента има конкурентно производство за сметка на евтиния газ от Русия и голяма част от него отива на износ за там. Ако реши да играе с ЕС губи всичко и се оказва на същото дъно като нас и разбира се след като признае Косово. Така че Вучич по скоро ще получи още една бомбардировка, истинска от нато или економическа от Русия. След което се превръща в типична подлога на щатите и ес..
  • 10 Ха ха ха

    9 15 Отговор
    Вучо се мъчи да го играе тарикат като тито ама трудно му се получава за разлика от на оня бoклук от миналото

    Коментиран от #13

  • 11 Тъпчо

    34 3 Отговор
    Сърбите хич да не се бутат да влизат в ЕС, че ще станат подлоги като нас. Добре се развиват и без европейската "демокрация". Който е ходил там знае за какво говоря. Пък и може да им се примолим следващата зима за малко евтин газ като помръзнем.
  • 12 ComfortablyNumb

    9 16 Отговор
    Нищо няма да реши Сърбия винаги играе тая игра "между два стола". Сървите друга игра нямат още от както са дошли турците на балкана. Тоя път трябва да ги приключваме заедно с унгарците и румънците. Вучо с Орбан добре си гукат но съм сигурен че унгарците стискат здраво ножа.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Как

    5 17 Отговор

    До коментар #3 от "дойчето стана за смях":

    Ама е гушнал 3 милиарда от ЕС.От русия колко рубли е цунал?
  • 15 българин

    5 13 Отговор
    Вуч иска да не оставя Москва, защото още от освобождението ни от турско робство Москва им е обещала западна България. А сега кажете колко обичате братята сърби.
  • 16 Venom

    14 3 Отговор
    Разбира се, че Москва от Брюксел са бандити!
  • 17 нашия

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "ComfortablyNumb":

    А и ти като №10 ...днеска пулно с таланти....
  • 18 ComfortablyNumb

    13 2 Отговор
    Проклятието на сървите е Косово, както проклятието на България е Македония и ние трябва да помагаме ... по братски

    Коментиран от #21

  • 19 Ой г у к юг

    21 3 Отговор
    Колко нагли капиталисти бомбандираха и убиха хиляди деца в Белград и ще искат избор на Сърбия за ес и нато. Може би ес но никога нато. И друго всичко което се случва в Украйна е заради САЩ и нато.
  • 20 Органа на окупационните войски

    19 1 Отговор
    дойче зеле, се загрижил за српско. Сигурно с дълбоката мечта за атентат срещу Орбан и нова световна война по подобие на първата.
  • 21 нашия

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "ComfortablyNumb":

    Ще помагам само ако ми кажеш кой с кого се е сражавал на Косово поле......

    Коментиран от #41

  • 22 Зззз

    14 0 Отговор
    Глупостите на гьобелсовата пропаганда ми омръзна.
  • 23 Сърбите казват

    23 1 Отговор
    90 процента от българите са умни, но си избират управляващи измежду останалите 10 процента глупаци. Сърбите сме 90 процента глупави, но избираме от 10-те процента умни... Абе, как можахме от Боко Тиквата да се насадим на П Киро? ,,Дебили, сър."
  • 24 Ами да

    13 3 Отговор
    Москва естествено! Едва ли храни симпатии към Байдън
    и олигофрените от Брюксел.
  • 25 Вучич е ВЪЖЕ ИГРАЧ !

    4 10 Отговор
    Ще избере Брюксел.
  • 26 Червен и пиян

    7 11 Отговор
    Ембарго за сръбските клошари, никаква Европа, да си търгуват с орките!
  • 27 Сандо

    9 2 Отговор
    Същата дилема евроидиотите бяха поставили и пред Янукович.Всички сме свидетели какво се случи после с Украйна.Така че Вучич,пък и всички сърби да си опичат акъла,за да не реват после.
  • 28 ivanov

    12 1 Отговор
    Разбира се Сърбия като Турция избира интересите на страната,приятел с тези и с онези
  • 29 3333

    4 8 Отговор
    Много са добре сърбите,ама който може отива да работи в ЕС,защо ли?
  • 30 Да спомним Крал Милан и Трън, Врабча

    12 1 Отговор
    Сливница ! Братя , Славяни които на Лондонският ДОГОВОР - 1915та ПРИСВОЯВАТ нашата Охридска Македония !

    Коментиран от #32

  • 31 Вучич е като ХЛЪЗГАВ

    3 3 Отговор
    Калъп САПУН !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 УСА боклук

    7 2 Отговор
    Сърбия/ СФРЮ/ винаги е стояла на правилната страна - необвързана.
  • 34 ежко

    5 2 Отговор
    Не е баш така!Какво реши Швейцария по този въпрос?Нито с едните -нито с другите, май е най-добре!
  • 35 Охридска Македония е ОТНЕТА в Лондон

    7 3 Отговор
    След Междусъюзничиската война с Върховен Главнокомандващ Фердинанд Сакс Кобурготски . При него ЗАГУБИХМЕ ВСИЧКО за което се пееше в песента " Велик е Нашият Войник". А после в Първата Световна , той ХВЪРЛИ България да се бие за Германия и ЗАГУБИХМЕ 250,000 Убити. А оцелелите той Разстреля на ВЛАДАЯ ! А днес пишат , че вско това е сторил Митко Палаузов, Чапаев и Путин !
  • 36 Коя България Берлинската ?

    2 5 Отговор

    До коментар #32 от "Червените орки на сапун":

    Или Нелегалната СЪЕДИНЕНАТА , против Берлинският договор. И аз да съм на Руският цар, подписал в Берлин общото решение за Съдбата на G Q u r I t e , бих ги СМЛЯЛ !

    Коментиран от #38

  • 37 Хахаха

    4 3 Отговор
    Вучич добре се е разкрачил ,да не му се повредят задните, части .От двата стола се пада на земята , но може да го лекува и Китай .
  • 38 Gq ur ите - НЯМАТ ПРАВО да променят

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "Коя България Берлинската ?":

    Берлинският ДОГОВОР ! И Русия има пълното ПРАВО дори да ВЪРНЕ отново ТУРСКОТО им владение ! Такава Смрад - Свобода незаслужава ! Нейсе сега идва време за ВЪЗМЕЗДИЕ !
  • 39 Съединението е ПРОВОКИРАНО от

    3 2 Отговор
    Авантюристите Чорбаджии и " Елитни " " Знатни" българи " като Джендо Стоянов . Големият Революционер , който по време на войната , се крие у дома на Майкаси ЗАД ПОЛАТА с благоволението на Султана ! Нещата с историята ни , не са много читави и ХАРНИ !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ComfortablyNumb

    0 0 Отговор
    Защо трите бе миcирки!? Морoните са морони и трябва да го знаят. От къде да го научат от мама и тате ли!? И вие сте мoрони даже неграмотни мoрони, нер де лаври нер де ларви ...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Вучич

    1 0 Отговор
    ... и Китай, после може и Индия!
  • 47 Pilot

    2 1 Отговор
    Малко по-надолу има статия Вучич : Сърбия не е ничия слуга ! Е това е причината да го избира хората пак ! Сърбите си гледат интереса с 40% са си увеличили БВП , а ние увеличаваме заемите !!! Ние нямаме политици, а лакеи всички до един !