Last news in Fakti

6 Април, 2022 19:00 3 770 53

Победите на благосклонни към Путин лидери укрепват автокрациите в Европа

  • унгария-
  • русия-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • виктор орбан

В последните дни от кампанията Орбан посети Сърбия, за да подкрепи своя съюзник Вучич, и двамата политици пътуваха по високоскоростната жп линия, свързваща техните столици Белград и Будапеща

Победите на благосклонни към Путин лидери укрепват автокрациите в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като двама европейски лидери националисти, управляващи с твърда ръка, спечелиха категорични победи на избори в неделя, един от първите чуждестранни лидери, който ги поздрави, не беше ръководителят на тяхна съседна държава или регионален съюзник. Беше руският президент Владимир Путин.

Парламентарните избори в Унгария и Сърбия донесоха съкрушителни победи за дългогодишните, благосклонни към Путин лидери на двете страни - унгарския министър-председател Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич.

Техните победи в неделя изведоха на преден план скритите различия в нагласите на европейските държави към автокрациите в Русия и Китай. Тези сили искат да упражняват по-голямо влияние върху континента и извън него, а Орбан и Вучич се стремят да подражават на авторитарния им подход със свой стил на управление в сърцето на Европа.

Дясната партия ФИДЕС на Орбан спечели над 53 процента от гласовете, изненадвайки както социолозите, така и западно ориентираната коалиция от по-либерални опозиционни партии, призовали избирателите да сложат край на 12-годишното авторитарно управление на Орбан и на засилените връзки с Москва и Пекин.

Вучич постигна в Сърбия категорична победа, изпреварвайки с около 40 процента най-добре класиралия се опозиционен кандидат. Това беше първият случай, когато кандидат-президент спечели втори мандат без балотаж.

"Аз постигнах нещо, което никой друг преди мен не е успявал да направи", каза Вучич в победната си реч. "И то с немалка разлика."

Резултатите, които затвърдиха властта на двама лидери, обвинявани в подкопаване на демократичните норми, подчертаха ускоряващото се отдалечаване от либералните ценности и визията на Европейския съюз на унгарските и сръбските избиратели.

Войната на Русия в Украйна изигра необикновено голяма роля в кампаниите в Унгария и Сърбия, а според анализатори конфликтът е помогнал за мобилизиране на подкрепа за действащите лидери.

Избирателите в Сърбия, които до голяма степен са благоразположени към Русия, избягват организации, отъждествявани с прозападните политики, а репутацията на Орбан като най-близкия съюзник на Путин в ЕС кара неговите поддръжници да разглеждат Русия като важен партньор.

В Сърбия, която официално се е запътила към членство в ЕС, се наблюдава засилване на проруските настроения при управлението на Вучич и нарастващ скептицизъм и недоверие към ЕС, въпреки че основните финансови потоци за страната идват от общността.

Правителството на Вучич подкрепи резолюцията на ООН, осъждаща нападението срещу Украйна, но той отказва да се присъедини към санкциите срещу Москва.

"Вучич създаде тази атмосфера на огромно обожание на Русия и лицемерие към ЕС", каза кандидатката за президент Биляна Стойкович от коалицията на зелените и левите. "Не мисля, че той разбра важността на (войната в Украйна) и геополитическите промени."

Орбан неохотно гласува в подкрепа на повечето санкции на ЕС срещу Русия, но отказва да доставя оръжия на Украйна или да позволи те да бъдат транспортирани през унгарско-украинската граница. Той също така силно се съпротивлява на налагането на санкции срещу вноса на руска енергия, от който Унгария е сериозно зависима, навличайки си презрението на украинския президент Володимир Зеленски.

В победната си реч в неделя Орбан открои Зеленски като част от "поразителната сила", срещу която по думите му неговата партия се е борила на изборите - "левицата у дома, международната левица навсякъде, бюрократите от Брюксел, империята на Сорос с всичките ѝ пари, международните мейнстрийм медии и накрая дори украинския президент".

Изследователят и директор на изследователския институт "Полиси солушънс" Андраш Биро-Над каза, че Орбан и неговата "медийна империя" са успели да надделеят във водената в Унгария война между различните наративи за войната в Украйна.

"Имаше сблъсък на наративи- между този на Изтока и на Запада, който бе използван от кампанията на опозицията, и наратива на Орбан, противопоставящ сигурността и мира срещу войната", каза Биро-Над. "Изглежда, че този път победи наратива на Орбан, използващ копнежа на унгарското общество за сигурност, стабилност и мир."

Вучич също представи себе си като гарант на сигурността на Сърбия и използва намиращите се под негов контрол медийни канали, за да разпространява това послание. Много сърби сега смятат, че нахлуването на Русия в Украйна е резултат от западния натиск, а не от нарастващите амбиции на Москва.

По подобен начин Орбан водеше усилена кампания за запазване на неутралитет в конфликта, а същевременно поддържаше близки икономически връзки с Русия, без изобщо да споменава Путин по име.

Проучване на унгарската социологическа агенция "Публикус" през март показа, че едва 44 процента от привържениците на ФИДЕС смятат Русия за агресор във войната в Украйна.

В последните дни от кампанията Орбан посети Сърбия, за да подкрепи своя съюзник Вучич и двамата политици пътуваха по високоскоростната жп линия, свързваща техните столици Белград и Будапеща.

Съвместният проект е част от китайската глобална инициатива "Един пояс, един път", а строителството се извършва от китайски и руски държавни компании с използване на големи банкови заеми от Китай и Русия.

На съвместен митинг те определиха отношенията между своите държави като най-добрите в историята и обещаха да продължат да работят за подобряването им.

Орбан и служители от неговото правителство нееднократно са призовавали за незабавно приемане на Сърбия в ЕС. Според Орбан "ЕС повече се нуждае от Сърбия, отколкото Сърбия от ЕС".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те ще имат

    114 4 Отговор
    Газ въглища и авиация.А ние ще имаме глад скъпотия и натото ще ни пази

    Коментиран от #27

  • 2 Професора

    105 3 Отговор
    Глас народен глас божи, соросите да си траят!!!
  • 3 Грульо

    97 2 Отговор
    "автокрациите в Европа"

    А в ЕС са марионетни автокрации с външен шеф.
  • 4 1234

    59 3 Отговор
    В България спасението е в К.К.
  • 5 ВЕРНО ЛИ

    80 1 Отговор
    ГЛЕЙ КВО СТАНА ПУТИН ГО ПОДКРЕПЯТ В ЕВРОПА И СИГА КО ШИ ПРАЙМ И В БГ ГО ПОДКРЕПЯТ / МАЙ ПРЕКАЛИХМЕ С ЛЪЖИТЕ А ТИЯ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА НЕ СА ТАКИВА АСПИРИНИ КАТО АНГЛОСАКСИТЕ /
  • 6 истина е

    80 0 Отговор
    А нашите политици ходят без гащи по целият свят !!
  • 7 Последния софианец

    44 4 Отговор
    Днез протестирахме 5 хиляди човека за войната аз виках най много
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сирене

    87 2 Отговор
    Какъв човек поставя Зеленски толкова високо че да напише "навличайки си презрението на Украинския президент", та той е някакво актьорче, все едно Тома Биков да ни е премиер, точни токова жалко.

    Коментиран от #46

  • 10 Rockon Neil

    43 2 Отговор
    💪💪💪💪💪🇷🇺🇷🇺🇷🇺💤💤💤💪💪💪💪👉🇺🇦🇺🇦🇺🇦👎👎👎👎
  • 11 Петър

    6 90 Отговор
    Сръбската и унгарската автонономни области на РФ са поздравени от щефа им ( Путин).Апропо , защо унгарската автономна област на РФ е още в ЕС , я марш в евразия!!!!!

    Коментиран от #14, #25, #51

  • 12 Нищо общо

    52 2 Отговор
    Ама да попитам каква е разликата между мигрантите? Едните във военен камион, а другите в джакузита.
  • 13 Лидерите на ЕС

    65 1 Отговор
    Са трубадурите на САЩ. Безгръбначни тикви.
  • 14 ТИ ЗАЩО

    72 1 Отговор

    До коментар #11 от "Петър":

    НЕ СИ СПРЯЛ ТОКА, КОЙТО Е РУСКИ И НЕ СИ ИЗХВЪРЛИЛ КОМПЮТЪРА, КОЙТО Е КИТАЙСКИ, А СОРОСОИД?
  • 15 ЕСовците

    72 2 Отговор
    Това категорично означава, че здравомислещите жители на Европа категорично не са съгласни с либералджендър политиката, която некадърните управници на ЕС като Фон дер Лайен, Макрон и прислугата им водят и следват!
  • 16 Перо

    63 0 Отговор
    Резултатите показват,че макар и бавно соросизма си отива! Неолиберастите също! ПП, ако води вредна за БГ политика по отношение РСМ и Украйна, също!
  • 17 Кочо

    54 5 Отговор
    Слава на Русия! Слава на руската армия! Слава на православния братски руски народ! САЩ и ЕС са слуги на Сатаната! НАТО е армията на Сатаната! Вън България от ЕС и НАТО!

    Коментиран от #21

  • 18 Остава

    39 0 Отговор
    Само льопенка да ви изпраска и джендърхалифата е чао
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой

    57 0 Отговор
    И кое точно не и е автократично на Канада, която абсолтно противозаконно секвестира даренията, които хората бяха правили в помощ на стачкуващите шофьори? И защо решихте, че защитата на националния интерес в Унгария е точно автокрация? Само защото не отговаря на либерастките ценности не може да се нарече автокрация. Европа търпя кражбите на Боко, щото той беше много демократичен.
  • 21 ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!!!

    42 1 Отговор

    До коментар #17 от "Кочо":

    И НЕКА ЯНКИТЕ САМО СИ ПОМИСЛЯТ! АМА САМО ДА ПОМИСЛЯТ...... ЩЕ МУЧАТ ДО ВТОРО ПРИШЕСТВИЕ!

    НАЦИЯ СБИРЩИНА! НАЦИЯ ОТ ИЗБЯГАЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ЗАТВОРНИЦИ ОТ ЕВРОПА! КАКВОТО ПРАВЕШЕ МУТРАТА БОРИСОВ - УБИВА! КРАДЕ! ЛЪЖЕ!

    ТОВА МОГАТ И ОТ САЩ - ПРЕСТЪПНИКА, ДОКАТО Е ЖИВ ВЪРШИ САМО ТЕЗИ ТРИ НЕЩА - ЛЪЖЕ, КРАДЕ И УБИВА!!!
  • 22 Saguaro

    37 0 Отговор
    Абе вие не разбрахте ли,че т.н. демократични ценности сметки не плащат и храна не купуват даже и в Сащ. Приятели ,приятели но сиренето е с пари Откъде знам ли? Който познае халал да му е и той да отиде и види.
  • 23 гост

    3 46 Отговор
    Под мъдрото ръководство на Орбан и Вучич Унгария от втора икономика след Полша в соцблока стана пета и ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКА от Румъния , а Сърбия два пъти по-малка от България !! Халал да са им на сърбите и унгарците , скоро ще са просяците на Европа , на Орбан вече му спряха и еврофондовете и помощта по плана за ковида ! Направо ще цъфне и ще върже !!

    Коментиран от #26

  • 24 анкета

    14 5 Отговор
    на България й трябва помощ отвътре,но такава при русофилщината и американофилщината няма как да дойде.ще чакаме помощ/ритник за начална скорост/ отвън! От къде ще дойде той? отговори -русия-знак +, .сащ-знак -
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Голям си

    34 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    МАЙТАПЧИЯ.
    Ний много отдавна сме цъфнали и сега вече ха ха ще връзваме. Не мога да ви се начудя на промитото междуушие подигравате другите които са много напред. Вижте нашия хал бе дет сме от 30 години в батака, дето от 9 млн. и нещо останахме я има я нямо 5.5 млн.
  • 27 Предлагам

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "Те ще имат":

    след като казахме А, да кажем и Б - пълен отказ от ПОДАРЕНАТА ни от СССР /Русия!/ АЕЦ - забрана за ползване на произвеждан от нея ток; пълна забрана на всички местностни имена със съставка "руски, руска" -например - бул. "Руски", селата "Руска Бяла" , "Скобелево", "Столетово", "Дибич" и други подобни; пълна забрана на книги като "Под игото", "Железният светилник", ,КАКТО И автори, в чието творчество Русия е представена в положителна светлина /Иван Вазов например, но и П.Р.Славейков, Емилиян Станев, Павел Матев, Веселин Ханчев, Иван Пейчев , Г.Константинов и много други ; смяна на имената на училища и други институции с патрони Найден Геров, Юрий Венелин, Василий Априлов, Марин Дринов и други; пълна забрана, последвана от преименуване на носещи лични имена от типа "Руска", "Русин", "Руслан", а в по-разширен вариант - и "Людмила", "Олга", "Екатерина"... Спорен е въпросът с Кирчо, производно на Кирил - по името на руския патриарх, но и тук ще трябва да се действа решително! Смяна на националния празник -вместо Трети март - два нови празника - "България в ЕС" и "България в НАТО". ИЗОБЩО - ПРЕКРАСНО ПОЛЕ ЗА ИЗЯВА НА НОВАТОРЩИНИ. Ами руската салата? Представете си - дори в най-европейските магазини този продукт присъства в многоброен тираж, че и го купуват!
  • 28 КИРЧО, МНОГО ИМА ДА СЕ УЧИШ ОТ ОРБАН!

    28 0 Отговор
    ТУРЦИЯ , УНГАРИЯ, АВСТРИЯ СЪЩО нито подкрепя, нито осъжда Русия!!!! КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА ТОГАВА ЗА БЪЛГАРИЯ???? ЯВНО ТОЯ ПРОФ. СТАНЧЕВ МНОГО ИСКА ДА НИ ВКАРА ВЪВ ВОЙНА !!!! ТРЯБВА ДА ГЛЕДАМЕ ТУРЦИЯ. ТЯ ТАКА БЕШЕ НЕУТРАЛНА ПРЕЗ ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНИ ВОЙНИ. НЕУТРАЛНА БЕШЕ И ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА В ИРАК. ИСКАШЕ ЕДНИ МНОГО МИЛЯРДА ДОЛАРА ЗА ДА МИНАТ ВОЙСКИТЕ НА САЩ ПРЕЗ ТУРЦИЯ И САЩ СЕ ОТКАЗАХА. ТУРЦИЯ ПОДХОЖДА МНОГО УМНО И ДИПЛОМАТИЧНО В ТАКИВА СИТУАЦИИ ЗА РАЗЛИКА ОТ НАЩЕ КУКЛИ НА КОНЦИ-УПРАВЛЯВАЩИТЕ! ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ ОРБАН!!!!!
  • 29 ????

    31 0 Отговор
    Браво на Виктор Орбан! Едно да искаш,друго,е,да,можеш,а трето да го направиш! Знаете ли кой е автора? Виктор Орбан е точния човек! Който дава самочувствие на унгарския народ! И ако сте прави за руския посланник Е Митрофанова,тогава вземете българското гражданство на един,който ходи по медиите и убожда и обругава бълг народ...жокер има трабанче!
  • 30 !!!?

    26 0 Отговор
    Що публикувате глупости? По-голяма автокрация от ЕС има ли??
  • 31 Тяната

    19 0 Отговор
    Колко глупости се изговориха за Унгария Сърбия,Орбан го отписиха утрепа ги с разлика,и в Сърбия така с Вучич,тоя европейски съюз е компрометиран отвсякъде,изобщо не са вред с главата,работата е много зле,промити отвсякъде,тровят и тотално баталясват държавата ,постепенно я унищожават,за което ние сме си виновни,жалка картина
  • 32 любопитен

    16 0 Отговор
    Що не коментирате бай Дън как спечели?
  • 33 Разделяй и владей

    6 0 Отговор
    Такава роля им е дадена от господарите им (Лондон и Вашингтон)
  • 34 мародер

    10 0 Отговор
    Де да имахме и ние автократи като Вучич и Орбан а то, мижитурки на колене пред окупаторите...
  • 35 Фффффф

    0 9 Отговор
    Унгарците и сърбите са братя на руснаците,да си правят евразийския съюз...

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пако

    10 0 Отговор
    ДА СЕ НАДЯВАМЕ И МАКРОН ДА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ И ТОВА ЩЕ Е ДОБЪР ЗНАК ЧЕ НАЦИИТЕ В ЕВРОПА СИ ВРЪЩАТ ИДЕНТИТЕТА.СТИГА С ГЛУПОСТИТЕ ЗА ГЛОБАЛЕН СВЯТ И ОБЩ ДОМ КОЕТО УСТРОЙВА САМО ОПРЕДЕЛЕНА КАСТА ЕВРЕИ.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Иванов

    8 0 Отговор
    Това е правилната позиция на тези лидери. Снощи пазарувах от магазина и всички колбаси, млечни продукти са с 2-2,5лв нагоре от вчера. Заради скока на газта. Хора ако изгоним Руския посланик и дадем оръжие се обричаме в България на глад. Газ уж имало, но не било сигурно. Ако има ще е с 40% нагоре. Словакия и Унгария ще плащат в рубли. Мислете българи. САЩ отново пуснаха своето биологично оръжия в Китай този месец. Корона ще дойде и при нас до две седмици. Ще има Локдаун. Няма да има стоки, а това което ще има ще е на невъзможна цена. Искате ли България да е една военна база на САЩ. Не пишете глупости, а мислете. Нека се обединим и да не позволим тази гадост да се случи. Ако трябва ще спим по площадите, но трябва да сме единни.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 kmetta

    3 0 Отговор
    паметник на Путин във всяка столица.
    Слава Русиии !
  • 43 Някой

    6 0 Отговор
    Защото виждат, че защитават интереса на държавите си, а не на имагинерния ЕС и началниците им от САЩ.
    Дай боже такива "авторитарни" лидери във всяка държава, особенов България. Тогава може и да спрем да копаем дъното, че и да се отлепим малко от него...
    Ех, мечти...
  • 44 Май

    4 0 Отговор
    ще трябва да се емигрира в Унгария! Само там останаха нормални хора, жалко само че езика им е смотан!
  • 45 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    Орбан и Вучич са основните проводници на руското влияние в Европа,но за да е ефективно,трябва да бъдат теренно свързани с Русия.През Румъния русаката политика по-трудно би пробиЛа,но през България може да стане много лесно,тъй като народа ни е изключително благодарен на Русия,достатъчно е да бъдат свалени кировци с неговото правителство от клоуни и да се изгони американското шарже-д-афер и временно да се опразни Козяк,както и да се изловят всички тарикати от множеството непеота и право в пандиза за национално предателство.Сърбия и Унгария защо са добре,не е ли защото минимизираха американското влияние ,върнаха държавната икономика и се сдружиха с Русия?нИЕ НЕ МОЖЕМ ли,докога ще им търпим церкаджилъците на американските търтеи,да ни довършат ли?
  • 46 Циник

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "сирене":

    Орбан и преди войната беше много по-успял президент от Зеленски - лидер на стабилна държава с добра икономика, а не опоскана от олигарси бедна колония на САЩ, в каквото Зеленски беше обърнал Украйна.

    Орбан и Путин се уважават. Зеленски с години плаща на сем. Байдън под (и над) масата и Байдън пак го заряза като булка на олтара. Тъжна е съдбата на националните предатели.
  • 47 Да ама не

    6 0 Отговор
    Докато в ЕС има информационно затъмнение ще е така. По масовите средства за информация се дават само украински фалшификации. Ако някой си мисли че в ЕС и САЩ има свобода на словото и демокрация се лъже жестоко. Русия ще се оправи сама и постепенно ще почне да излиза истината. Поредния опит в исторически план да се завладеят суровините на Русия ще се провали. Русия върза рублата за златото. Сещате ли се какво означава. Не като долара хартия.

    Коментиран от #49, #53

  • 48 Милена

    7 0 Отговор
    Има ли по-големи автократи от краварите, желаещи да командорят целио свет.
  • 49 Да ама не

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Да ама не":

    А да добавя сам себе си. Днес долара е вече 75 рубли.
  • 50 Dok

    5 0 Отговор
    Едно време, Тито не бръснеше за слива, източния блок и СИВ, а югославяните бяха айляк по западна Европа. Сега с Русия и пак айляк, брех тия симпатяги..
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Смейте се

    1 0 Отговор
    на Сърбия и Унгария, горди народи, но малки страни. Но какво ще блещите като победи Мари ЛьоПен във Франция и излязат от нейто?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.