Last news in Fakti

12 Април, 2022 19:00 2 541 54

Русия може да изпраща и наборници на война

  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • война

От първи април до 15-и юни в казармата трябва да влязат 134 500 млади войници - приблизително толкова, колкото и миналата година по това време

Русия може да изпраща и наборници на война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Русия отново призовават млади войници. Кой може да бъде призован? Могат ли наборниците да бъдат изпратени на война? Какви са законовите пътища да се откажеш от службата в армията?

На 31-и март руският президент Владимир Путин подписа указ за призоваването на пролетния набор войници в руската армия. От първи април до 15-и юни в казармата трябва да влязат 134 500 млади войници - приблизително толкова, колкото и миналата година по това време. Кой може да бъде призован, могат ли тези момчета, постъпващи в армията на срочна служба, да бъдат изпращани на война и има ли законни начини за отказ от военна служба? ДВ зададе тези и други въпроси на юриста от международната правозащитна организация "Агора" Александър Передрук.

ДВ: Кой има право да отложи военната си служба?

А. Передрук: Всички категории наборници са описани подробно в член 24 от Закона за военната повинност и военната служба. Като цяло отлагане на военната служба е възможно при няколко случая. На първо място по здравословни причини: ако медицинският преглед установи заболяване, фигуриращо в списък, утвърден от правителството, наборникът бива обявен за временно негоден за военна служба и получава отсрочка до една година.

Влизането в казармата може да бъде отложено и заради незавършено образование - средно, средно специално или висше. В такъв случай постъпването в армия се отлага до първи октомври същата година, за да може наборникът да се дипломира и евентуално да кандидатства в колеж или ВУЗ. Възможно е и т.нар. отлагане на военната служба по социални причини - когато млад човек, който трябва да отбие военната си повинност, се налага да се грижи за родители или за други близки хора, ако е настойник на непълнолетни братя или сестри, ако е баща на две или повече деца или ако има дете с увреждания до 3-годишна възраст.
Отсрочка получават и постъпилите на работа в системата на МВР или избраните за депутати в Държавната дума. Новост е отлагането на военната служба за IT-специалистите, указът за което беше подписан от президента Путин на втори март. Засега обаче правителството така и не е обявило условията, на които трябва да отговарят въпросните специалисти, поради което никой няма как да се възползва от тази възможност.

ДВ: В мирно време на военна служба подлежат мъжете на възраст от 18 до 27 години. Войната в Украйна промени ли нещо в това отношение?

А. Передрук: Възрастта остава същата - от 18 до 27 години. Но в Русия има и други форми на военна служба, различни от наборната - за всички, които се водят на военен отчет и са преминали в запаса. Те могат да бъдат повикани за участие във военно учение или да бъдат мобилизирани. Мобилизация обаче засега не е обявявана, а военното учение се различава съществено от наборната служба.

ДВ: Могат ли наборните войници да бъдат изпращани на война?

А. Передрук: Забрана за изпращането на наборниците на война няма, но има две условия - младият войник да а е навършил четири месеца служба и да е придобил някаква военна специалност. Оттам нататък срочно служащият може да носи военна служба, включително да участва в бойни действия.

ДВ: А какво очаква войниците, които откажат да участват в бойни действия?

А. Передрук: В такъв случай военнослужащият може да бъде подведен под наказателна отговорност съгласно член 332 от Наказателния кодекс на Руската федерация (РФ) - за неизпълнение на заповед. Наказанието по този член предвижда арест до шест месеца или задържане в дисциплинарно военно поделение до две години. Това са поделения със специален режим, в които се прилагат възпитателни мерки, т.е. трябва да се полага принудителен труд. Времето, прекарано в наказателно поделение, не се приспада от срока на военната служба.

ДВ: А какво се случва, когато някой е получил повиквателна, но откаже да се яви на военна служба?

А. Передрук: Ако някой принципно отказва да носи оръжие, може да се възползва от възможността за алтернативна гражданска служба. Такова право имат две категории граждани на Руската федерация: представителите на малобройните коренни народности, които се занимават с традиционни занаяти, или хората, чиито убеждения не им позволяват да носят военна служба. Тези убеждения могат да бъдат религиозни, да са от светски характер и т.н.

ДВ: Трябва ли наборникът да представи доказателства, че личните му убеждения противоречат на това да носи оръжие?

А. Передрук: По решение на Конституционния съд на РФ вътрешните убеждения не трябва да се доказват, но трябва да се обосноват. Не е достатъчно например някой да заяви пред наборната комисия, че е пацифист. Той трябва да обясни защо ценностната му система не му позволява да отиде в казармата. В такъв случай е допустимо комисията да направи проверка дали декларираните убеждения са истинни.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сила

    38 12 Отговор
    никога не са уважавали и ценели живота на войниците си....ВСВ ,20 милиона ватници на 7 милиона германци....не е ясно кой победи

    Коментиран от #10

  • 3 Специален

    9 42 Отговор
    Лошо.Когото Русия сега мобилизира -целото свет трепери.
  • 4 pepy

    35 7 Отговор
    "В Русия отново призовават млади войници..."

    На война, като на война...

  • 5 Хаха

    26 6 Отговор
    Нека вървят да торят, да не забравя семките в джобовете

    Коментиран от #16

  • 6 Историк

    22 3 Отговор
    Каквото и да си кажем войната е нещо отвратително ! Честно да ви кажа мисля,че не бих могъл да застрелям човек, пък бил той и непознат !

    Коментиран от #9, #15, #19

  • 7 Когато се мобилизира Русия, идва лошото

    13 37 Отговор
    В Мриопул натовските офицери се молят руснаците да ги пуснат да си идат у дома. Нооо,чака ги Сибир.дошли да убиват Русия а сега молят милост. Няма как. Първо минават оковани под стража на 9.05. на червения площад,да ги видят свободните народи , след което площада се измива със сапун от натовската нечистотия ,,след това съд и дълго гостуване в Сибирската тайга . А там работа, лечение на студено пак работа и работа за да изкупят натовците вината си към Русия.
  • 8 Хахаха

    30 8 Отговор
    Ново пушечно месо. Докато не направят 100 000 жаертви няма да се спрат. Т..е. до края на годината

    Коментиран от #18

  • 9 Така е

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Ако всички са като теб, Фукуяма щеше да се окаже прав за "края на историята", нямаше да има агресори.
  • 10 :))

    30 12 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Иначе иди ги виж на 9-ти Май колко са горди :)) Ватенките и срещу запада да бягат, няма да го стигнат. Ако не беше ленд-лийза на праето Чърчил и тогавашната Америка, СССР щеше да падне чак до Курилските острови :) Жалко, че малко хора наистина са чели книги за ВСВ...
  • 11 другарят

    14 23 Отговор
    Нацистката тоалетна дойче веле отново се е "загрижила" за Русия!

    Коментиран от #14

  • 12 Червената пияна клошаряда

    23 13 Отговор
    Пияните клошари нямат армия, Украина унищожи каквото имаха, сега ще разчитат на децата си да наторят украинските поля и канафки, Великата Фалирала Просия, а Путя си бие ботокс през ден и си порка новичока без захар и се стяга за мавзолея от велпапе на сметището
  • 13 Димов

    19 2 Отговор
    При военен конфликт първите, които го предизвикват (сиреч - политиците), трябва да са в челните редици на първата атака. Аман, мирни хора да плащат с живота си за некадърността на политиците.

    Коментиран от #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Димов

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Хвала за думите! Откровено, умно и съвсем човешко. Подкрепям на 100% и дано никога да не се налага, да го доказваме!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Европа пак реве

    11 23 Отговор
    И какво ви интересува, какво прави Русия?
    Нали им наложихте санкции! Радвайте се на "успехите" си!

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кой иска да е убиец!

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    А искаш ли да бъдеш убит?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 data

    6 5 Отговор
    Груз 200
  • 22 Има много клипове

    12 5 Отговор
    Няколко въоръжени войници от военкомата гонят момчета по улицата и ги бият, защото те не искат да ходят войници.

    Коментиран от #33

  • 23 ПараШут

    8 21 Отговор
    Големи кахъри тая за руска армия, бе ами ако искат и баби ще изпращат, и без друго срещу НАТО трябва да воюват руските баби, защото битката ще е по-равностойна и дори пак ще е в тяхна полза.

    Коментиран от #29

  • 24 Давай ПУТИН

    6 24 Отговор
    Мачкай краварите

    Коментиран от #35

  • 25 Голям рев

    7 16 Отговор
    На обора значи Путин е на прав път
  • 26 Снегопад от куршуми за душата

    8 14 Отговор
    Поредната статия от хибридната война на запада срещу обикновените руснаци(българи ,германци няма значение -целта преди всичко) страхуващи се за децата си... Докога ще тероризирате хората не Ви ли стигна ковидянството? Запени ли се едно куче настървено...край с него. Ноемално никога повече няма да стане...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Айде, пак триете

    6 12 Отговор
    Значи помияра дето тук ака мнение след мнение стои, а другите триете!
    Украйна е жертва на собствената си глупост, продаде се за мъниста на американците.
  • 31 Специален

    6 15 Отговор
    Само дава питам?Как страна с толкова лоша история,народ,управляващи,"ватенки"е най-голямата по територия ,богатства има (хилядолетна история (не 200 г.)трябва да се съобразява с 1/4 джендърски свят?
  • 32 Ватенки с галоши ядат кюмур

    13 4 Отговор

    До коментар #27 от "А ве галош":

    Платена рубладжииска подлога, на тор ще снанете до един!

    Коментиран от #36

  • 33 2222

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Има много клипове":

    Това сарказъм ли е или глупост някаква? Тряскам ти минуса, на глупсот прилича.

    Коментиран от #47

  • 34 Може

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Представям си Обама в челните редици! Пехотинец, а отгоре вражеските самолети.
  • 35 Червена пияна и напикана утрепка

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Давай ПУТИН":

    Пращайте тия деца да мачкат клаварите, а рубладжиите цъфтят пияни!
  • 36 Накъде си тръгнал, троле

    6 16 Отговор

    До коментар #32 от "Ватенки с галоши ядат кюмур":

    Един платен няма от тези, които са на страната на политиката на Путин, платените с години сте вие, соросоидните чеда на НПО-тата.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тити

    13 4 Отговор
    Поредното доказателство че във Блядистан живота не струва и копейка.

    Коментиран от #41

  • 40 МалкоЛогика

    4 11 Отговор
    Всяка година наборници се уволняват и нови започват службата си. Ако може без идиотщини, а, DW?
  • 41 Ботокс и дворци

    10 3 Отговор

    До коментар #39 от "Тити":

    Никога не е струвал нищо, само пласмасовия султан да е добре

    Коментиран от #45

  • 42 "великая"просия

    12 3 Отговор
    Просия произвежда, алкохол3зирани роби, проснитутки и кюмур
  • 43 МАЛКА пенсИЯ

    2 5 Отговор
    дОСЕГА,ЗАПАСНЯЦИ,ЛИ ВОЮВАХА?
  • 44 така е

    2 7 Отговор
    Война!Армия!Войник!На не е панаир! Краварите и еврококони -какви са!А ДЗеле и за чеп не става...
  • 45 лапни

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ботокс и дворци":

    тивеното бобче и мисли ...

    Коментиран от #48

  • 46 МОБИЛНИТЕ КРЕ'МАТОР'ИУ'МИ НЕ МОГАТ

    11 3 Отговор
    ДА СМОГНАТ НА ... РУШЛЯМСКА МЪРША!😂
    ОГИИИИИН 😂

    Коментиран от #49

  • 47 ти ли беше

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "2222":

    там...И за онаята работа намаш
  • 48 Рублата катери към нула

    5 2 Отговор

    До коментар #45 от "лапни":

    Робскота ти платено с рубли мозъче това ли измисли, тавариш клошар
  • 49 Кюмур и орки

    6 0 Отговор

    До коментар #46 от "МОБИЛНИТЕ КРЕ'МАТОР'ИУ'МИ НЕ МОГАТ":

    Карат нови цял керван, на кюмур бачкат новите, топлива нет, картошки таже
  • 50 КИНОПРЕГЛЕД ОТ ПРЕДИ 1989година☝н.1967г.

    0 1 Отговор
    АБЕ НЯМА КАКВО ДА СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ ДНЕШНИТЕ ВОЙНИЦИ ДАЖЕ ТИЯ НА ФРОНТА СА ПО ДОБРЕ ОТ ВРЕМЕТО КОГАТО НИЕ СЛУЖЕХМЕ ПО ДВЕ ГОДИНИ И „ЗАДРЪЖКА” А СЪВЕТСКИ ВОЙНИК ПО ТРИ ГОДИНИ😱😱😱АЙДЕ УВО 22 👍👍👍
  • 51 Вземайте бързо

    4 1 Отговор
    там и наште тиквеници лакеи.
  • 52 Поредната

    1 4 Отговор
    пропагандна глупост ще праща наборници на война като се сдърпат с краварите сега хохолите ги опукаха и само с донбаските милиции
  • 53 Българин

    9 1 Отговор
    Путин може да се възползва от многобройните си фенове и тролове в БГ и да ги изпрати в Украйна. За нас това ще означава пречистване на въздуха.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.