Last news in Fakti

19 Април, 2022 11:07 11 357 34

Стефан Гамизов за ФАКТИ: Управлението не е идеално, но не е криминално. Това е огромен успех

  • стефан гамизов-
  • анализатор-
  • политически анализатор-
  • енергиен експерт-
  • павец “чаира”-
  • павец чаира-
  • енергетика-
  • руска зависимост-
  • правителство

"Оздравяването от диктатурата на Борисов и санкционираните ще е много мъчителен процес с падания и ставания, грешки и неуспехи. Сега излизаме от реанимацията едва", каза анализаторът

Стефан Гамизов за ФАКТИ: Управлението не е идеално, но не е криминално. Това е огромен успех - 1
Стефан Гамизов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На моменти изглежда, че правителството виси на косъм и това, в условия на война наблизо, не е никак добре за България. Както и днешният ни събеседник Стефан Гамизов отбеляза, управлението ни не е идеално. За мен по-специално заради присъствието на БСП и ИТН в него, както и заради понякога глупавите грешки на младите в "Продължаваме промяната". Но все пак тази власт е по-приемлива от мутренския грабеж и терор, на който бяхме подложени над 10 години.

С енергийния експерт и политически анализатор Гамизов, освен по общи политически теми, говорихме и за ситуацията с аварията в ПАВЕЦ "Чаира", и за българската енергетика като цяло.

Интервюто на ФАКТИ със Стефан Гамизов четете в следващите редове:

- Г-н Гамизов, говорихте през изминалите седмици пред Люба Кулезич за ПАВЕЦ "Чаира". Каква е актуалната ситуация там?

- По принцип не трябва да отговарям на този въпрос. Вижте, макар да не е имало саботаж, хората виновни за тази катастрофа са свързани с диктатурата в Москва, извършвали са различни криминални действия довели до тази техническа катастрофа, което сега ги кара да влагат много финансови ресурси да прикрият фактите и да попречат Тошиба да се завърне при оборудването си. Да не забравяме, че тази криза в електроенергетиката е в пряка полза на диктатурата в Москва в светлината на войната ѝ в Украйна и слаба енергетика на България е руска военна цел. Тошиба е опасна за руснаците в тази светлина, защото ще реши проблема без корупция, компетентно и без да се бави. Вече бяха направени опити, които бяха предотвратени, да се извърши саботаж по тази линия от влиятелни политически лица, свързани с Москва, но той беше предотвратен към момента. Повече за стратегията - как ще се върви напред, нямам право да кажа, защото навлизаме в територията на националната сигурност.

- Ако се върнем на нашите интервюта с Вас от последните няколко месеца - горе-долу от началото на настоящото управление, Вие отбелязвахте, че в енергетиката все още командват хора на ГЕРБ и ДПС. Продължава ли това да е така?

- Да, основно в НЕК, ЕСО, ТЕЦ “Марица Изток 2” и особено явно и нагло в АЕЦ “Козлодуй”, който е и руска окупационна зона. Но е факт, че правителството прави мъчителни опити да промени това.

- Очаквате ли в обозримо бъдеще да има някакво раздвижване в българската енергетика?

- Да, ако не се справим сами, ще ни принудят съюзниците ни. Българската енергетика не може да остане под руски военен хибриден контрол. Пак казвам, че правителството прави мъчителни опити за промяна, които се саботират от отделни хора с голямо влияние. И тези хора, разбира се, са свързани с диктатурата в Москва.

- Управляващите лансират голям оптимизъм в контекста на диверсификацията на енергоносителите от Русия. Твърдят, че руската ни зависимост ще намалее, когато тръгне прословутата интерконекторна връзка с Гърция и когато се позволи на хората да си сложат соларни панели на покривите. Споделяте ли този оптимизъм сред властта?

- Не. Но се работи по въпроса да се случи. Азербайджан не е диверсификация, защото е твърде зависим от диктатурата в Москва. Азербайджанският газ е руски газ реално - от политическа гледна точка. Трябва ни различен газ. Американски например или друг, който не е под руски политически контрол, Да не говорим, че нямаме диверсификация на ядреното гориво, а АЕЦ “Козлодуй” е под контрола на свързана с Русия криминална групировка. Търговията с електроенергия в България в голямата си част също. Надявам се усилията на правителството да дадат резултат.

- Като говорим за управлението, там има ред теми, по които има противоречия и те като че ли поставят под въпрос съществуването му. Една от темите е оръжието от България за Украйна. Какво за Вас избуява от саботажа на БСП по този въпрос?

- БСП сама се самоубива. Българите преобладаващо са против Путин вече. Ако твърдиш, че агресор и жертва са с еднакви права и не трябва да снабдяваш жертвата с оръжия, за да бъде победена от агресора при информациите за геноцид от руснаците в Украйна, то ти се превръщаш в съучастник във военни престъпления. Надявам се БСП да осъзнаят това и да сменят позицията си. Могат да си останат русофили без да подкрепят военни престъпления съдействайки им. Всъщност, ако са русофили трябва да желаят края на диктатурата на Путин, защото както е тръгнало може и да няма Русия скоро, а тя да се разпадне в кървава гражданска война, когато останат без нищо. Да не дава Бог това да стане с ядрените оръжия там. Само това ни остава! Гражданска война с ядрени оръжия!

- Относно избора на нов управител на Българска народна банка, медията ни публикува Вашето мнение за единия кандидат - Любомир Каримански. То е силно критично. Няма да питам кой беше по-добрият кандидат, тъй като Андрей Гюров оттегли своята кандидатура още преди гласуването в петък, а Каримански беше отхвърлен от Народното събрание. Въпросът ми е, какво искаха, а може би и още не са се отказали да постигнат посредством БНБ хората, които натискат здраво Каримански да е следващият гуверньор на народната ни банка?

- В западната политика има понятие за багажа, с който си ходиш. Каримански е наистина симпатичен човек, който дори е способен. Но за съжаление има твърде много багаж от миналото си. Беше стратегическа грешка да го издигнат и злоупотребят при тези обстоятелства. Все пак той има своите шансове на други позиции. Аз лично бих направил всичко да сменя дясната ръка на Борисов в лицето на Лиляна Павлова в Европейската инвестиционна банка точно с г-н Каримански. Така там ще има човек не на Борисов, и то човек със странна репутация, а човек на всички партии в България, който би бил полезен на всички българи.

- Понеже в публичното пространство валят прогнози за бъдещето на управлението. Вие докога очаквате коалиционното българско правителство да продължи функционирането си?

- Няма риск от разпад на коалицията, нито от нови избори. Това правителство трябва да изкара пълен мандат, за да се декриминализира България - ако не с действия, то по пътя на минаващото време и липсата на достъп до държавни пари на ГЕРБ, ДПС и олигарсите им. Поне не пълен достъп. Оздравяването от диктатурата на Борисов и санкционираните ще е много мъчителен процес с падания и ставания, грешки и неуспехи. Сега излизаме от реанимацията едва. Управлението не е идеално, но не е криминално. Това е огромен успех.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    72 42 Отговор
    Хахаха, не било криминално. Така де, тия ви крадат с финес. Вадят ви душата с памук.
  • 2 Doni Brasko

    33 57 Отговор
    Абсолютно точно
  • 3 ТаУмВзе

    73 32 Отговор
    Хич не е криминално, лорер за 100 дни гепи 13 милиарда Без следа!

    Коментиран от #7, #19, #33

  • 4 Бравос

    68 29 Отговор
    Разбира се, че не е криминално, само малко над 10 милиарда окрадоха:) Но пък са много загрижени за украинските фашисти и македонците.
  • 5 БЕЛЕНЕ ЗА ЗЕЛЕНИТЕ

    59 17 Отговор
    Хвани гамизов, блъсни петър здравков. На тия хора в главата са им само ваксини, зелени сертификати, зелена измама, (онова, което му викат "зелена енергия") и се душат в сънищата си от " руската енергийна примка" на врата им. А че американските ТЕЦове изнасят всяка година над милиард пари, щото тока им е почти двоен, не ги притеснява. Че плащаме луди пари за зелени схеми, кои пак точат нашия джоб, пак не ги притеснява. Тия пари по плана за възстановяване от пЛандемията , нали уж са наши, верно бая се напечатаха, ама пак ще ги налеем в перки и солари, заради които миналата година тока стана рекорден. Правете разлика между инсталирана мощност и произведен ток. Мислете иче тия солари и перки за да се произведат, транспортират, монтират и експлоатират, също се отделят емисии и тока им не изглежда много зелен ако ви ги кажат.
  • 6 хихи

    30 12 Отговор
    Полукриминално е!
  • 7 ТаУрПое

    10 18 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Знаем те, че "поемаш" яко толупски к.....ове!
  • 8 Политическо

    45 15 Отговор
    Политическо говорене.Явно и той се е облажил с американски пари,щом говори,че ни трябва американски газ.Ама ще видим американски газ,когато видим платените вече самолети.Те са царе на обещанията,докато се откажем от нещо сигурно,като руските петрол и газ,а после да чакаме от умрял писмо.Дано здравият разум да победи и преди да се погрижим за чуждите интереси,да се погрижи за НАЦИОНАЛНИТЕ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 user

    40 12 Отговор
    Американският лобист в българската енергетика Гамизов чака нови сделки от това управление в полза на американските ни партньори от където ще прибере солидни комисиони. Ще го защитава и хоро ще играе. А простолюдието, което лесно се подвежда и манипулира, накрая ще плати сметката както винаги!
  • 11 БРАВО

    40 10 Отговор
    Тогава къде са парите от фискалния резерв а Гунчо?
  • 12 filo

    29 17 Отговор
    Гамизов, ама Бойко се връща скоро бре! Не се прави, че не ти е ясно.
  • 13 Тоя пак е с колики

    26 7 Отговор
    Чакаме резултата
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Повод за гордост

    21 8 Отговор
    И най-ниските заплати на джоб в ЕС.Кокотчо пак се изтърва.

    Коментиран от #34

  • 16 така ли

    18 11 Отговор
    Гъзов....
  • 17 8878

    22 10 Отговор
    Не криминално, а трагикомично!
  • 18 Йеронимус БОШ

    18 14 Отговор
    Държавата ни беше приела БОЙКОВЩИНАТА за национална доктрина ! Пагубно и опростачващо хората събитие !
  • 19 Ха ха ха

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Ти много ги знаеш нещата. Сега ако кажеш и къде са парите ще те призная.
  • 20 НО НЕЕ И НАЦИОНАЛНО ПАТРИОТИЧНО

    19 4 Отговор
    СЕ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ОПРАВЯМЕ ПОМАГАМЕ А СОБСТВЕНИЯ НАРОД ГИНЕ В ГЛАД И МИЗЕРИЯ С ЦЕНИ КАТО В ТОКИО...
  • 21 stan4o

    20 5 Отговор
    Умен, а ни кара да се радваме, че ни управляват некадърници
  • 22 😅😅😅😅😂😂

    16 3 Отговор
    Изобщо само където са съдени и подсъдими за кражби и далавери. Но това нее корупция, криминални...... Умни измамници.
  • 23 Да ,бе,да

    13 7 Отговор
    Двойно положително отрицание.Това управление е много,ама много далече от идеалното.В пъти качеството на живот се влоши.И казват,че това било началото.Докато се пазарят за постове,пътищата оставени да се рушат.Бивш министър председател арестуван без доказателства,но юрист ти обяснява,как било по-важно,че някои хора празнували.Нашите пенсионери пестят от всичко,но бежанците настанени в станции по морето.Платихме самолети,но няма да ни ги дадат,защото ни подозирали,че сме предатели,ама искат да си дадем наличното оръжие ,за да сме съпричастни.И най-вече,с пълното съзнание,че САЩ НЯМАТ достатъчно газ за всички,ни карат да се откажем от руската газ.И после не сме били "подлоги".Грозно казано,но е истина.
  • 24 българофил

    10 9 Отговор
    Това е истината!!! Давайте си сметка, че целия държавен апарат на средно ниво работи за компрометиране на ПП...
    И най-вече си давайте сметка за глобалните събития и движения и как те се отразяват на нашата икономика.....
  • 25 Абе

    12 4 Отговор
    Не е криминално, само дето милиардите изчезват със скоростта на светлината
  • 26 Тия

    14 3 Отговор
    Са за затвора бе Гъзов.Вдички мангизи профукахте, а влюбените в тях блеят като агнета на заколение.
  • 27 нннн

    13 2 Отговор
    Управлението може ида не е криминално(?), Но е катастрофално.
  • 28 Наблюдател

    12 5 Отговор
    Скапан смръдлив американски агент, въобще не се обаждай. Вземай със тебе тези които толкова възхвалява и заминава те за Мариупол при азовците. Там ненормалните от Кремъл ще ви затрият веднъж завинаги с ония нацисти. То бива служинаж, ама стига толкова. Да не забравиш да вземеш със себе си Поптодорова, Мунчо Пасито и всички пгравителства след 98 до днес особено днешното. Никакъв Вашингтон, Брюксел и Кремъл повече в България!
  • 29 Гост

    9 2 Отговор
    Напротив! Криминално е, защото си получавате центовете от една и съща касичка.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 минувач

    8 0 Отговор
    Криминално та дрънка!
  • 32 Абе ,

    1 0 Отговор
    Гамизов , защо не кажеш колко милиона шмръкна от ТЕЦ 2 , чрез консултантската си фирма ?
  • 33 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Мафията се събуди Тя не е криминална защото е защитавана от полицията
  • 34 Хана

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Повод за гордост":

    Най ниските заплати са заради 30 години управление от ГЕРБ, БСП и ДПС, кво ревете сега?