Last news in Fakti

21 Април, 2022 11:34 6 622

Атанас Славов, ДБ за ФАКТИ: Изпращането на военна помощ на Украйна ще предопредели решението ни за оставане в коалицията

  • атанас славов-
  • доц. атанас славов-
  • демократична българия-
  • военна помощ-
  • украйна-
  • коалиция

След като по-рано днес ИТН повдигнаха въпроса, според доц. Славов Временната комисия за обсъждане на промени в Конституцията на Република България със сигурност ще проведе заседания

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Демократична България” минава на режим много твърдо и категорично отстояване на позициите си в рамките на коалицията. Очевидно диалоговият режим, в който бяхме до момента, не дава резултат”.

Това каза в интервю за ФАКТИ народният представител от “Демократична България” и конституционалист доц. Атанас Славов.

“Днес от парламентарната трибуна председателят на групата Христо Иванов ясно каза, че за нас изпращането на военно-техническа помощ на Украйна се превръща в червена линия, която ще предопредели решението за оставане в коалицията или за предприемането на други действия”, посочи ще той.

“Ключово е как ще се реши този и стратегически от гледна точка националната сигурност, и геополитически въпрос. Той ни засяга пряко и не можем да се правим, че този конфликт някак ще се реши без наше участие”, категоричен е народният представител.

На въпроса дали ако България не изпрати военна помощ на Украйна, “Демократична България” ще излезе от управляващата коалиция, доц. Славов отговори така: “Не мога да предопределя решения, които предстоят, защото те ще бъдат взети след дискусия на парламентарната група с нашите министри в правителството. Разбира се, ако се стигне до втвърдяване на позициите на останалите коалиционни партньори срещу даването на такава военна помощ, тази опция ще се появи”.

В края на разговора доц. Атанас Славов коментира днешната реакция на “Има такъв народ” срещу Христо Иванов и Временната комисия за обсъждане на промени в Конституцията на Република България, както и въпроса дали комисията ще заработи. “Нападките на ИТН са изцяло неадекватни на общата ситуация. Първо, тази комисия не е заседавала досега, защото целта беше в нея да участват всички парламентарно представени сили, а видяхме, че опозицията не се включи. Продължават опитите опозицията да бъде убедена, че има смисъл от участие в тази комисия и от разговор за конституционни промени. Със сигурност заседания на тази комисия ще се проведат. Нито начинът, нито тонът на поставяне на въпроса от ИТН обаче беше адекватен”, смята той.



Свързани новини