24 Април, 2022 13:00 13 614 117

Ходорковски: Най-вероятно Путин ще загуби войната

  • михаил ходорковски-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин

Това може да доведе и до смяна на режима в Русия, смята бившият ръководител на ЮКОС

Ходорковски: Най-вероятно Путин ще загуби войната  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски даде интервю за водещия на BBC HARDtalk Стивън Сакур, в което предположи, че руският президент Владимир Путин ще бъде принуден да се оттегли от Украйна в случай на поражение в Донбас. Според Ходорковски е много вероятно Путин да загуби войната в Украйна, което може да доведе до смяна на режима в Русия в бъдеще.

Бизнесменът коментира и доставката на оръжие за Киев, западните санкции срещу Русия и говори за личното си отношение към войната в Украйна.

- Западните лидери твърдят, че инвазията на Владимир Путин в Украйна трябва да се провали. Мислите ли, че разбират какво ще е необходимо, за да приключи войната с поражение за Путин?

- Мисля, че сега те разбират това по-добре от преди, но не съм напълно сигурен. Путин обяви какво смята за своя победа. И това беше негова грешка. Той обяви, че всъщност иска да смени правителството в Киев. И той се провали. И от тази гледна точка, разбира се, днес той е победен. Но вие и аз не знаем колко допълнителна сила е готов да използва, за да постигне идиотската си цел.

- В известен смисъл тази война е война на волята. Става дума за волята и решимостта на Путин, волята на украинците, водени от Зеленски, и волята на Запада да се противопостави на Путин. Кой според вас има най-силна воля в момента? Вие познавате Путин добре, така че ще ми бъде интересен отговорът ви.

- Днес Путин вярва, че печели и че е в състояние да се справи с очевидните проблеми, които се появиха в неговата армия и като цяло в първоначалната му концепция за превземане на Украйна. Готов ли е наистина да извърви целия път - не съм сигурен. Вярвам, че ако сега бъде победен в битката за Донбас, тогава ще трябва да отстъпи.

- Наистина? На Запад има мнения, че Путин не може да си позволи да загуби в Украйна и ако е заплашен от поражение, той ще използва всички оръжия, с които разполага, включително оръжия за масово унищожение, включително, както казват някои, ядрени оръжия. Мислите ли, че този страх е уместен?

- Вярвам, че Путин няма толкова сили, колкото много хора си мислят. Това вече се разкри за месец и половина от началото на войната. Може ли да използва ядрено оръжие в Украйна? Е, вероятно, ако западните лидери го уверят: Владимир Владимирович, каквото и да правите в Украйна, ние няма да ви се противопоставим сериозно. Но ако те, като например г-н Байдън, останат категорични, че отговорът би бил адекватен, тогава не вярвам г-н Путин да посмее да даде заповед на своите генерали да използват ядрени оръжия.

- Само преди няколко дни вие посетихте Вашингтон, разговаряхте с американски официални лица, прегледахте последния им пакет помощи за Украйна, включително нови оръжия на стойност 800 милиона долара, вероятно по-тежки оръжия, но има липси от списъка на президентът Зеленски - няма тежка артилерия, бойни самолети. След като разговаряхте с американците и европейските лидери, мислите ли, че те никога няма да предоставят тези оръжия или може би ще го направят, но ще бъде твърде късно? Какво е вашето послание към тях?

- Казвам им, че закъсняват през цялото време. Предприемат стъпки, които трябваше да предприемат месец по-рано. Но сега ситуацията бавно започва да се променя. Тоест, моето усещане е, че оръжията, които сега се предоставят на Украйна, са точно оръжията, от които Украйна има нужда сега. Освен това Западът започна активно да обучва украинските военни как да използват новите оръжия, които не са налични сега, но по-късно ще бъдат достъпни. Това също е много правилен и много важен сигнал към всички участници в тази битка.

Струва ми се, че сега Западът осъзна избора, пред който е изправен. Основното нещо, което казвам на западните лидери е: „Виждаме руини на сгради в Мариупол, но в главата му (на Путин), самият го е споменавал много пъти, той воюва както с НАТО, така и със Съединените щати, а не просто с някаква си Украйна. И ако мислите, че следващата стъпка на Путин може да е преминаване на границата на някоя от европейските държави, то той трябва да положи допълнителни усилия, но в главата му това вече се е случило, той вече е във война с НАТО. Дали да победиш Путин на територията на Украйна или му нанесеш поражение, но вече на територията на някоя от страните от НАТО. Тук се крие истинският избор.

- Не става въпрос само за оръжия, нали? Става дума и за огромните средства, които Западът, особено европейците, изпращат на Русия всяка седмица, всеки ден, всеки месец от годината под формата на плащания за петрол и газ. Стотици милиони долари всеки ден. Защо тези приходи от петрол и газ на Русия не бяха прекратени?

-Защото според мен Западът направи фатална грешка преди няколко години, а може би дори преди 10 години, разчитайки на руски енергийни ресурси, на руски нефт и газ. Путин - още преди 10 години беше ясно накъде води историята. Точно в този момент трябваше да се предприемат стъпки за гарантиране на тяхната енергийна сигурност. Е, по-добре късно, отколкото никога. Но днес Западът трябва да плаща за грешките си.

Представете си, че дори Украйна няма нищо общо с това. Нека просто си представим ситуация, при която доставчик като Русия – виждаме го днес в лицето на Путин – използва петрола и газа като оръжие за политически натиск върху Запада. Е, не знам какво е възприятието за тази ситуация тук, но моето лично възприятие е, че когато ме натискат, трябва да направя всичко, за да отхвърля този натиск.

„Западът направи фатална грешка преди 10 години, разчитайки на руската енергия, на руския нефт и газ“.

- Но ние сме там, където сме. Германският канцлер Шолц казва, че ако Германия затвори крановете за газ от Русия утре, страната ще потъне в рецесия. Стотици хиляди германци щяха да останат без работа. Наистина ли вярвате, че това е политически жизнеспособен вариант за страна като Германия?

- Вярвам, че има разлика между желания и възможности. Желателно е днес Путин да бъде поставен пред невъзможност да финансира агресията си с пари от доставки на нефт и газ. Възможно ли е днес?

- Позволете ми да ви прекъсна. Вие сте бивш шеф на ЮКОС, бяхте може би най-богатият руски олигарх в енергийния сектор, познавате го по-добре от всеки друг. Ако Европа спре да купува руски петрол и газ, колко бързо ще рухнат военната машина на Путин и руската икономика? Или поне до толкова, че да не може да функционира така, както днес?

- Мисля, че ако Путин трябва да преориентира доставките на петрол и газ от Европа към азиатските пазари, той ще загуби повече от половината от приходите си – това е половината от федералния бюджет. Дали в този случай той ще може да продължи да води война и колко дълго ще може да продължи да води война в този случай, ми е трудно да кажа. Все още не съм военен експерт, но мисля, че това ще бъде много сериозен удар.

"Не бях олигарх"

- Докато виждаме Европа да обсъжда алтернативни доставки на петрол и газ, но, честно казано, прави малко в тази посока, виждаме ограничени санкции срещу банковия сектор. Те спряха вноса на въглища или поне обещават да го направят, взеха мерки за замразяване на огромни резерви и руски пари в чуждестранни банки и се насочиха към олигарсите. Кажете като бивш руски олигарх, какво мислите за арестите на яхти, оттеглянето на Роман Абрамович от футболния клуб Челси. Всички тези мерки, ще променят ли нещо?

- Важно е да се разбере, че сега се предприемат правилни стъпки, основани на погрешни презумпции. Дори вие в нашия разговор наричате тези хора олигарси. Олигархът е човек, който има възможност да участва в решаването на политически въпроси. Тези хора не са олигарси в този смисъл, аз също никога не съм бил. Това са агентите на Путин, чрез които той оказва влияние или поне има възможност да влияе на западната политическа система.

Ходорковски: "Мислите, че Путин все още не е във война с НАТО."

Никой от тях не е готов да даде директен отговор на въпроса дали Путин е военнопрестъпник, въпреки че разбира отлично, че това е точно така. Какво означава това? Това означава, че Путин ги държи много здраво в ръцете си. Те могат да изпълнят всяка негова команда. И от тази гледна точка блокирането на сметките им, блокирането на възможността им да влияят върху западната политическа система е изключително важно.

- Гледайки ужасните събития в Украйна и размишлявайки върху повече от две десетилетия управление на Путин, чувствате ли се по някакъв начин отговорен, че в края на 90-те и началото на 2000-те бяхте един от могъщите хора в Русия, които всъщност помогнаха и подкрепи Путин в опита му да дойде на власт след Елцин? Без вас на Путин може би нямаше да му е лесно. С вас той имаше сила. Съжалявате ли за връзката си с него?

- Разбира се, съжалявам. Вижте, започнах да съжалявам през 2002-2003 г., когато казах на Путин в Кремъл, че неговата система е изградена върху корупция и че унищожава страната ни. От този момент нататък смятайте, че съжалявам, че през 2000-2001 г. възприемах Путин като нормален човек, наследник на демократичната революция в Русия.

- Мислите ли, че той се е променил или сте го преценили погрешно в началото?

- Разбира се, бих искал да действам като адвокат за себе си и да кажа, че той се е променил. За мое дълбоко съжаление... Разбира се, той се промени, но... Да, аз бях сред онези хора, които успя да измами. Да, не бях достатъчно проницателен в този момент. Съжалявам всеки ден.

На прага на победата

- И вие очевидно сте платили много висока цена, прекарахте десет години в руски затвор. И днес вие сте много страстен против Путин и в подкрепа на това, което наричате „отворена Русия“, с фондация „Отворена Русия“, с антипутинската коалиция от политици в изгнание. Вие правите всичко възможно да промените Русия отвън. Но бихте ли се съгласили, че това, което виждаме днес, е провал на политическата ви кампания срещу Путин? Тя се провали във вашата страна.

- Знаете, че по време на война в тоталитарните режими, в обществата на тоталитарните режими има приток на военна истерия. И да, все още не сме успели да се справим. Но виждаме, че Путин се страхува да се мобилизира, въпреки че неговите генерали искат това всеки ден. Виждаме, че Путин се страхува да използва всичките си войски по фронтовете на Украйна, защото се страхува от въстанията, които могат да се случат вътре в страната. И това е доста важен резултат. Друго нещо е, че това не е достатъчно, а означава, че просто трябва да работим повече.

- Сигурен съм, че знаете за тоталния информационен контрол, упражняван от Кремъл. Вие сте наясно с разказа, който Путин и неговите сътрудници представят на руския народ - че това е отбранителна война на Русия, че НАТО се стреми да подкопае сигурността на Русия и че Русия има основното право да ангажира силите си във война, която защитава руската култура, руската история и бъдещето на Русия. Това послание изглежда резонира сред хората и затова се чудя дали не пропускате много важен момент, като казвате, че това е войната на Путин, а не войната на Русия.

- Всъщност Путин не смята НАТО за сериозна организация. И всъщност има много малко руснаци, които сериозно се страхуват от НАТО. НАТО за хората в Русия е обяснение за страха им да излязат на улицата, да протестират срещу този режим, това им позволява да не се чувстват гадове, когато съседите им са бомбардирани. И съм абсолютно убеден, че утре ще се случи нещо, в резултат на което Путин няма да бъде на мястото си. Същите 80% ще действат от напълно противоположна позиция, защото всъщност в Русия няма дълбок страх от НАТО. Руският народ изобщо не е глупав, той вижда, че НАТО не воюва дори сега, когато Путин води война в Украйна. Защо, по дяволите, хората биха приемали сериозно заплахата, че НАТО ще атакува Русия сама? Е, смешно е.

- Един малко по-различен въпрос. Съветската империя рухна преди 30 години. В страни като Украйна те започнаха да изграждат гражданско общество, демократични институции и върховенство на закона. Този процес далеч не е съвършен, но е започнал. Защо три десетилетия по-късно този процес не е започнал в Русия и хора като вас, наливащи пари във фондациите на „Отворена Русия“ и други инициативи на гражданското общество, се провалиха? Защо?

- Всъщност в руското общество се случваха много забележими и много сериозни промени. И през 2000 г., сега е странно да си спомня, но имах чувството, че още 10 години - и Русия ще стане абсолютно нормална демократична страна. Всичко беше готово за това. Как по принцип една сравнително малка група губещи, водени или определени от Владимир Путин, успя да достигне до толкова голяма част от руското население?

Това, разбира се, има обективни предпоставки. Това има предпоставки значителна част от руското население да се възприема като губещи. Това е чувството, че са загубили, въпреки че всъщност са били само на прага на своята победа, истинска победа, в просперитет в живота си. Това беше най-голямата ни грешка като реформатори, което не успяхме да покажем на хората през 2000 г.: вие почти спечелихте.

"Аз се срамувам"

- Срамувате ли се от страната си днес? Живеете извън нея в съвсем различен свят и просто се чудя дали наистина се чувствате руснак? Или просто се срамувате от държавата си?

- Абсолютно ужасно е чувството, когато собствената ти родина воюва с родината на твоите предци. Не знам дали вие можете да го усетите, но за хора като мен, чието цялото семейство някога е напуснало Украйна, а аз самият и родителите ми сме родени в Русия... И сега една част от моята родина е в война с друга част от моята родина.

За мен лично - украинците се обиждат от това - но лично за мен това е гражданска война, в която губя приятели, губя тези хора, с които имах много добри отношения, защото просто се разпръснахме, от различна страна на барикадата сме. Срам ли ме е? Да, срам ме е. Да, срам ме е, защото не мога да обясня на всеки украинец, че това не съм аз.

- Неотдавна казахте, че сте абсолютно сигурни, цитирам ви, че режимът на Путин ще приключи много скоро. Защо казвате това?

- Руската история показва, че една загубена война – а Путин има голяма вероятност да загуби тази война в края на краищата – води до големи проблеми за режима в рамките на две години. Мисля, че режимът на Путин не само ще се сблъска с тези проблеми, но и най-вероятно няма да ги преживее. Две-пет години след тази драматична грешка, която Путин направи от позицията на диктатор, аз с голяма степен на вероятност виждам край на режима му.

- Какво следва? Какво тогава? Знаете ли какви алтернативи има руският народ по отношение на лидерството? Почина Борис Немцов, един от водещите опозиционни политици. Алексей Навални, може би най-голямата опозиционна фигура днес, е в затвора. Хора като вас, Гари Каспаров, всички сте в изгнание, дори вече не в Русия. Какво лидерство ще получи Русия? Ще бъде ли само един от сътрудниците на Путин? Ако е така, защо всичко трябва да се промени?

- Искам да кажа, че е огромна грешка значителна част от руснаците на Запад да търсят човек, който ще бъде същият като Путин, но по-добър. Путин, но демократичен, който ще изгради обединена, но демократична Русия. Това никога няма да се случи. Ако търсите добър цар за Русия, винаги ще попадате на подобни имперски изблици, имперски фашистки.

Всъщност това, което трябва да направим, това, което се стремя да направя, не е да сменим Путин, а да сменим режима. Имаме нужда от парламентарна република, имаме нужда от истински федерализъм, имаме нужда от истинско местно самоуправление и сега, което ме радва, жителите на големите градове постепенно започват да осъзнават това. Ние няма да можем да изградим обединена демократична Русия, Русия ще бъде многообразна в политически смисъл.

- Ще се върнете ли и ще бъдете част от това много различно руско бъдеще след Путин?

- Във всеки случай, стига да имам сили за това, да. Да, освен ако не дойдат други хора.

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 117 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ВАКАНЦИЯ ЗА ТЕОЛОВЕ

    163 55 Отговор
    ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА И ПЕТЕЛ БАЛНУВА

    Коментиран от #110

  • 3 Последния Софиянец

    86 43 Отговор
    Тази война ми напомня на гражданската война в Испания.И там всички страни са си пробвали оръжията преди Втората световна.Сега вървим на трета световна.

    Коментиран от #11

  • 4 трола стоян георгиев

    121 52 Отговор
    И аз така викам още от 2014г. - най-вероятно Русия ще фалира до няколко месеца!

    Коментиран от #72, #81

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Валери

    139 44 Отговор
    ха ха мечтите на идиота

    Коментиран от #77

  • 7 ХА ХА ХА

    142 46 Отговор
    Уникално интервю , следващото с Нахални .
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 име

    102 45 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Така е, войната няма да е кратка. Всички наливат оръжия в Украйна, защото имат интерес било от продажбата им вкл. на други държави, било от скъпи енергоизточници, било от ембарго и съспиване на конкуренти. Само се чудя руснаците не си ли научиха урока и не им ли писна тия войни и проски войни да са все на тяхна територия, все за тяхна сметка. Трябва да поставят ултиматум на САЩ и васалите им в Европа, че или спират с доставките, или пренасят войната на територия на НАТО, щото иначе другата перспектива пред тях е да се забатачат в Украйна и дори войната да мине на тяхна територия рано или късно. Каквото и да си говорим, бая трудно биха издържали срещу цяла Европа и САЩ, а и с огромни загуби ще е. Другата перспектива е ядрно оръжие, той Путин си го каза преди години "За какво ни е свят без Русия?"

    Коментиран от #70, #82

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Майна

    105 40 Отговор
    Бандата на банкерския самопровъзгласил се ,,глобален елит,, е ПРИЗЕМЕНА, ,ха ха ха..Свърши се! Глобалното им господство умря! Това свидетелстват ГОЛЕМИ АНАЛИТИЧНИ УМОВЕ. РУСИЯ И ПУТИН , БОГ И ЧОВЕЦИТЕ!!!

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мамул

    58 14 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    А за форума в Давос и това което изнася Клаус Швааб, какъв фил трябва да си за да го видиш?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Брендилия

    114 42 Отговор
    Владимир Путин трябва да ви национализира богатството на такива мишоци като теб Ходорковски, за да осъзнаете че живеете в най-богатата на ресурси Държава !

    Коментиран от #106

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Естествено,

    78 21 Отговор
    ако питате Михаил Ходорковски, какво ще отговори.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Даката

    107 27 Отговор
    Мале какъв честен и добър човек. Е вярно получил е една от най големите компании в Русия без да плати и една рубла. След това до 2000 година не е плащал никакви данъци, та се наложи лошия Путин да ги събира всички големи лапачи и да им обяснява, че е време да почват да плащат някакви данъци, защото държавата е фалирала и хората мизерстват.
  • 22 Гордоста флагмана крейцера москал

    56 82 Отговор
    Русия фалира,САЩ Великобритания и ЕС теглят целия свят напред

    Коментиран от #78

  • 23 Комунизмото иде

    61 45 Отговор
    Украйна да се предава, прибалтийските след това, България, унгария и сърбия са готови да приемат русия. И да си заживяваме спокойно в комунузъм.

    Коментиран от #29, #75

  • 24 ТвойтаМама

    97 28 Отговор
    Не очаквам Крадец от такъв ранг ,като този да мисли и да говори по друг начин, освен с ненавист срещу Путин .
  • 25 Свободата е красива

    33 23 Отговор
    Но само за истински свободните хора, можещи да мислят.
    Тук в родината ми жмалка не са много, както си личи от всички коментари.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ходроковски, върни се в Русия,

    76 24 Отговор
    И го кажи лично на Путин!! Упростиха ти доста години, беше грешка!!
  • 28 Защото

    31 11 Отговор

    До коментар #10 от "Илия":

    Швабостан (бивша Германия) и Великобритания не се ислямизираха дори преди тях??? Това ВИЖДАШ ЛИ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 РЕАЛИСТ

    72 19 Отговор
    Помните ли какво му казаха в Донбас на Ходорковски , когато ги посети преди години. "Махай се оттук. Ти предаде родината си"
  • 31 no name no face no number

    55 14 Отговор
    Гогато другата гледна точка се забранява или подтиска означава, че имаме пропаганда. Като това интервю
  • 32 Райна

    22 19 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    Пак ли избяга от психодиспансера? 😆
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 трол

    29 11 Отговор

    До коментар #26 от "2121":

    Предателите като теб страшно много говорят против предателството, а действията им са противоположни! "По делата им ще ги познаете"!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Един човек

    23 4 Отговор
    Времето ще покаже !
  • 38 АЛИ БЕГОВ

    54 17 Отговор
    ПУТИН НЯМА ВРЕМЕ ДА ГУБИ , ХОДОРКОВСКИ ПАК ЩЕ ХОДИ В ЗАТВОРА !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сиромах

    50 18 Отговор
    Значи НАТО няма намерение да нападне Русия?!Затова се придвижват все по-близо и трупат оръжия и личен състав до границите на Русия!Това сигурно го правят като форма на дълбоко уважение?Много преди започването на тази война започва въоръжаването и обучението на украинската армия и това сигурно се правеше за война срещу НАТО?!Колкото до Ходорковски той си беше мафиот, а впоследствие се превръща в неблагодарник,че пуснаха по-рано от панделка!
  • 41 Jacques Yves Moineau

    20 38 Отговор
    Путин ВЕЧЕ е изгубил войната.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 подател

    45 18 Отговор
    Най-вероятно е Путин да спечели войната. Навремето Хитлер е оправдавал отстъплението с оптимизиране на фронтовата линия. Сега се получава същото с украинците - уж постоянно побеждават, а оптимизират постоянно фронтовата линия. От няколко дни отстъпиха и Мариупол, но това е заради оптимизация, сакън, някой да не си помисли, че са изпъдени от града. Скоро очакваме разкрития от Азовстал, какво е ставало там. Имам съмнения, че от там ще излязат много неприятни неща. И ако сменят Путин на негово място ще дойдат военните - тогава ще започне страхотията. Сега, въпреки провокациите, Путин не е използвал най-скришните оръжия, и доста меко постъпва. Вижда се, че пази цивилните, но ако дойдат военните на власт след него, направо не ми се мисли какво ще стане.

    Коментиран от #45

  • 44 ФБР

    43 13 Отговор
    Поредният крадец , който сега се прави на демократ ! Малко са ти били 10 години ! И ти , и другият крадец Навални трябва да изгниете в затвора !
  • 45 Да, ама не...

    18 23 Отговор

    До коментар #43 от "подател":

    Войните се разпалват от диктаторите, а не от военните! Военните са само средство в ръцете на диктатора.

    Коментиран от #52, #55

  • 46 Перо

    29 8 Отговор
    Ционистки мечти!
  • 47 Мнение по въпроса

    37 14 Отговор
    Er какво друго каже този олигарх! Путин ще постигне целите си! Той познава коварният запад!
  • 48 Историята се повтаря

    22 5 Отговор
    Забравете за свободата на словото! Друго мнение по въпроса е недопустимо!
  • 49 ПЕНКО

    30 13 Отговор
    ТОВА ГНУСНО -ПОДЛО И НЕЩАСТНО ЕВРЕЙСКО-РУСКО -КОМСОМОЛЧЕ -/ ПРОБУТАНО ОТ КУПЕНИЯТ ЧРЕЗ ЖЕНА МУ И ДЪЩЕРЯ МУ -ОТ ТЕЛ АВИВ -МОСАД - ПИЯНДУРАТА ЕЛЦИН - ЗА ОЛИГАРХ / --- БЕ ОСВОБОДЕНО- СЛЕД КАТО СЕ " ЗАКЛЕ " ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА !!!!!!! ТАКА ЧЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ГАЗ "ЦИКЛОН -Б " -ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ -В ИМЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 50 Ротшилд

    11 14 Отговор
    Хубав евреин е Ходорковски
  • 51 mi6osp

    37 13 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Фантазираш.
    Сега украинската армия е въоръжена почти само със стрелково оръжие, ръчни противотанкови и противосамолетни оръжия, преносими минохвъргачки. Тежките оръжия -оръдия и танкове са малко, самолетите, ПВО, РСЗО са кът, БПЛА се оказаха провал, ракетните дивизиони общо се броят на пръстите на едната ръка.
    Затова Украйна до тук разчита на боеве в градски условия, зад жив щит от цивилни. ВСУ разчитат по нататък на силно укрепените райони пред Донбас и Днепропетровск, но те могат да бъдат заобиколени и атакувани във фланг и в тила. Освен това руската армия ги обстрелва интензивно и непрекъснато. Дезертьорите от тези райони твърдят, че 50-60% от личния състав там вече е извън строя.
    Руската армия използва пълното си преимуществото във въздуха и при високоточните оръжия , унищожава не само пристигащите оръжия, горива, а и командните пунктове и офицерския състав, укрепените райони, складове, РЛС,свързочни възли и пр. Започна унищожаването на мостовете на Днепър.
    Доставките на тежко оръжие от НатО са ограничени поради страх на НатОвците от термоядрена война с Русия.
    Всичко това показва, че Русия печели войната с много малък разход на своя жива сила.

    Коментиран от #68

  • 52 mi6osp

    35 8 Отговор

    До коментар #45 от "Да, ама не...":

    Ти изкара САЩ, страната, разпалила над 100 войни за два века, най диктаторската държава в света.

    Коментиран от #98

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 СТЪКЛЕНО ЛЕГЛО ДО... МУМИ'ЯТА

    13 21 Отговор
    ОЧАКВА ХУЙЛО!
    ВЕНЦИТЕ И ТЕЛЕГРАМИТЕ СЪС СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ВЕЧЕ СА... ГОТОВИ
  • 55 Ти си толкова

    26 10 Отговор

    До коментар #45 от "Да, ама не...":

    уникален, че може би дори и не съществуваш.
    Да кажеш че само диктаторите разпалват войни и върхът на glупостта.
    Първо, не всички диктатори разпалват войни.
    Второ, я изброй колко войни демократично избраните американски пшрезиденти са разпалили, пряко и косвено.
  • 56 Въпрос

    33 11 Отговор
    Има ли някой нормален човек който да се интересува от мнението на руски олигарси евреи и в същото време fashisti?
    Явно само "свободната " фрйк преса на запад и в завладяната територия наричана някога България!

    Коментиран от #59

  • 57 ПРЕПЕЧАТАНО ОТ

    17 6 Отговор
    ...........ГЛАСОВЕ ОТ ....ОТВЪДНОТО !!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Мож ли пр'ъд'на докато.. ко'ч'ана..

    8 7 Отговор

    До коментар #58 от "СОДОМИТ":

    Ти е вътре, ТРАВЕСТИТ ?
  • 62 Механик

    30 15 Отговор
    Как да я загуби бе? Ми то Уркайна вече я няма. Остнали са там няколко хиляди плъхове скрити в поземията на завода. Като изгладнеят, самичи ще се покажат. Гладът е по-силен и от тока.
    Западняците и те и огладняха и още има да гладуват. Вече не могат да го скрият дори от пресата.
    По-лошото е, че ние пак сме от страната на булката. Олиото 10лв. , синското от 10 до 17 лв. , агнешкото над 24 и до към 30 лв.
    Скоро жените ни ще почнат да си разменят рецепти как с едно пилешко бутче се правят три манджи за 4-членно семейство както беше през 90-те. Бензина с купони, по 10 литра на месец, на тока и водата режим, а парното без газ, просто ще го забравим.
    Може да не ми вярват по-младите, но нека питат майките си и бабите си. Евроджендърите в България сега им е широко още, даже има един дето "нато го пази и ЕС храни), ама зимъска ще го попитам де акат гладните.

    Коментиран от #63

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Читател

    30 6 Отговор
    Войната е ясно кой я предизвика и защо, лошото е че страда невинно население заради интересите на сатанистите.
  • 65 Реалиста

    28 10 Отговор
    Един плешив и очилат чичко, при това доказан крадец и мошеник, иска да се изкара голям демократ.Десет пъти повтаря, че не е олигарх, но даже и той знае, че е такъв.Той не е само мошеник и крадец, той е завършен мръсник.
  • 66 ежко

    27 10 Отговор
    Този, дето Елцин му подари бизнес за милиарди,тръгна да го продава на американците т.е. чужда държава да контролира добива на нефт в Русия.Бая нагло изпълнение.Естествено,че Путин много бързо му подряза крилата и трябва да благодари,че не гние в пандиза.Сега яд,яд,яд...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Какво пиеш

    3 6 Отговор

    До коментар #51 от "mi6osp":

    преди лягане, защото много фантастика сънуваш?
  • 69 1520

    18 9 Отговор
    войните ги предизвиква друг Русия ги завършва
  • 70 Йайайайаййа

    8 16 Отговор

    До коментар #11 от "име":

    А защо той не спре да напада Украйна .
    Нещо май не ги разбираш нещата Европа и Сащ никога няма да спрат през този терорист а сеета и без путинкова русия както и руснаците ще ги има и без него
  • 71 Непознат

    27 8 Отговор
    Това не е война, защото нито една от двете страни,не е обявила такова нещо
    Ако това беше истинска война без да се пазят цивилните
    Войната щеше да свърши за часове и нямаше да гледам всеки ден мутрата на предателя Зеленски
  • 72 Не може да се

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "трола стоян георгиев":

    Коментира такива прогнози не могат да се дават всеки знае че има хора в Украйна невиини жертви не искат Руснаците ако ли не досега да бяха я превзели отдавна и ако загуби памперси ще господства а ние ще сме му роби бели роби
  • 73 9689

    21 5 Отговор
    Този крадец и убиец да не дава акъл......
  • 74 Посетител

    19 5 Отговор
    Най-вероятно Ходорковски ще свири първа флейта в Шлиселбургски симфоници...
  • 75 Посетител

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Комунизмото иде":

    Чул те Господ! 😅
  • 76 Посетител

    11 4 Отговор

    До коментар #35 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Е, не е съвсем така. Виждам червено, зелено, синьо и жълто яйце... Не че нашите... ъ-ъ... официозни медии... не се оляха в едностранното отразяване на военните действия но чак пък да овесят синьо-жълтото на Укропия... Това ще е върха на падението...
  • 77 сороснерес

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Валери":

    не бил олигарх..а бил олигофрен..
  • 78 Бил Гет

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Гордоста флагмана крейцера москал":

    Кой свят бе . Стъклото ще преобладава . Може след милион години някоя умна хлебарка да те гледа като фосил ..
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Още малко ви остана

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "трола стоян георгиев":

    Щом така викаш, аз съм спокоен..
  • 82 Няма кой да го чуе

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "име":

    Докато не се чуе...
  • 83 Армагедон

    16 8 Отговор
    Няма вече никакво съмнение, че Путин води битка със Звяра! Всичко е нписано в Библията, Антихриста, фашиста, лъже пророка, който се казва Зеленски е вече тук, и неговото число е 666!!! В библията също пише, че Десницата на Бог ще срази Звяра!!! Радвайте се братя, защото Неговото царство идва!!! Весели празници!

    Коментиран от #95

  • 84 Фашага от мариупол

    13 7 Отговор

    До коментар #63 от "НИЩО НОВО":

    Измий си устата с змериканска белина и си лягай
  • 85 Фънки

    2 13 Отговор
    Той вече е загубил, само не го осъзнава.

    Коментиран от #88

  • 86 Платена тъпа съатия

    7 2 Отговор
    Де е на магарето Х!Я де е на мравката П!ТКАТА
  • 87 Иван

    15 12 Отговор
    Обяснявам накратко...
    Русия печели войната.
    Българският народ е с Русия.
    Бълг.политици са американски подлоги.
    Само минуси за БГ.
    Русия не винаги е правила добро на БГ,но трябва да гледаме реално на нещата.
    Санкционираме Русия и всички цени на стоки в БГ скачат.
    Добри санкции
    Браво Кирчо и Кокорчо
    Браво Слави
    Браво Бойко
    Само незаконна дейност в БГ
    Ние ще последваме Украйна преди войната.
    Престъпност висока

    Коментиран от #89, #94, #107

  • 88 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "Фънки":

    Болни мозъци много
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Фънки

    7 11 Отговор
    Пълно с червени тролове. Скоро Гешев ще ви помогне да се освободите от лудостта която ви е обхванала.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 17 Отговор
    АКО русия претърпи фиаско в Украйна, както се очертава, за компенсация ще стовари десант на българското черноморие и ще ни завоюва...НАТО и ЕС ще си отдъхнат от проблемите си с "ТРОЯНСКИЯ КОН"...
  • 93 Елена

    9 12 Отговор
    Когато Путин си отиде ще настъпи мир.

    Коментиран от #97

  • 94 Кирил и Методий

    3 10 Отговор

    До коментар #87 от "Иван":

    Обясняваме накратко....
    Русия печели войната....
    Ние ставаме македонци....
    Цар Самуил , Левски и Ботев също..
  • 95 Qqqq

    5 2 Отговор

    До коментар #83 от "Армагедон":

    И защо звяра ще е политически лидер в Украйна. Със същия успех може да стане и премиер на БГ или на Танганайка. Толква ли е глупав този звяр. Що не си избере някоя по - влиятелна , по - мощна държава
  • 96 Боби

    13 5 Отговор
    Интервю от един престъпник станал милионер като крал, крал, много крал от руския народ.
    Все едно да попиташ един осъден мафиот дали харесва страната която го е хванала и осъдила.
    Америка спонсорира националисти със СС свастики, защо да не спонсорира един мафиот.
  • 97 Бони

    15 2 Отговор

    До коментар #93 от "Елена":

    Елена, няма да настъпи мир докато има една господстваща страна, която от края на 2 Световна война предизвиква войни, бомбандира чужди държави, сменя правителства с преврати и локализира цялото световно богатство към себе си.
  • 98 Да, ама не...

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "mi6osp":

    Е не е ли вярно? Проблема е, че не са само Русия и САЩ, а има още няколко и всички се броят на пръстите на едната ръка. Все едни и същи! Другите случаи са само временни местни неуредици и не пречат дори на съседите, а не да изправят света на нокти.
  • 99 111

    15 2 Отговор
    И за корупция говори човек, който направи парите си от ембаргов износ на горива за бивша Югославия, в т. ч. чрез Нефтохим, в период на липса за самата българска държава?!?!?!
    Да не говорим, че е абсолютен неблагодарник, защото ако Путин не го беше помилвал, щеше още да гние в някой руски затвор. Но какво да се прави, като Западът залага в борбат и срещу Русия на бивши провлени криминални типове?
  • 100 23456

    12 5 Отговор
    Много крадци и предатели в тая Русия...Ако постъпваха с тях,като китайците обикновените руснаци щяха да живеят добре..
  • 101 Ходроковски!! Пак щете сложат в Кафеза!

    9 1 Отговор
    Крадец на Едро!!
  • 102 hahaha

    2 3 Отговор
    ами да още малко и русия ще развее бяло знаме...
  • 103 българина

    6 4 Отговор
    скоро ще се бомбят всички пътища и гранични пътища в украйна, няма да има откъде какво да се внесе
  • 104 Трион

    9 0 Отговор
    Преди време му отнеха на евреина юкос холдинг и сега си отсьщава, говорейки пьлни тьпотии, очевидно е
  • 105 Гласове

    7 1 Отговор
    Са в главата на Ходоровски. Иска му се да е краварско протеже в Русия, но ще има само ГЛАСОВЕ в главата си.
  • 106 едно мнение

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Брендилия":

    И какво от това. След като Държавата има по малък Брутен Вътрешен Продукт от Полша?
  • 107 даааааа

    4 1 Отговор

    До коментар #87 от "Иван":

    Обяснявам още по кратко: И след като се събуди ,чаршафите мокри ,а краката отвити.
  • 108 даааааа

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    Иди ги разправяй тия на ония от Орландовци!!
  • 109 Xaxa

    6 2 Отговор
    Какви прогони само не го четох въобще само видях заглавието и ми стана ясно ще има яко сълзи накрая на операцията защото ЕС ще загуби много дори и икономически 😂😂
  • 110 ле ле

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКАНЦИЯ ЗА ТЕОЛОВЕ":

    аз се срамувам...аз не знаех.. подведоха ме.. не съм олигарх....как става милиардер...ей така...за отрицателно време..поне да беше платил малко данък..след грабежа на Русия..
  • 111 Абе

    3 2 Отговор
    Тоя да не е роднина на нашия Киро Македонски.
  • 112 Согди

    2 1 Отговор
    Вау! Недосидевший преступник рассуждает. Кроме как воровать и шить верхонки чмо ни о чем не способно рассуждать!
  • 113 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Ще му се,да си върне ЮКОС и милиардите.Тоя е като помешчик-беглец след революцията,вечно ще си мечтае за неговото бивше имение.Сблъсъкът в Украйна е изцяло по инициатива на щатите,започнала преди 8 г.,подготвяха се упорито и старателно и накараха украинците да предизвикват Русия по всички възможни начини .Укрите нямат никакъв шанс,руските сили бавно и методично ще им смелят небоеспособните батальони.Руснаците показаха не само своето военно,но и морално превъзходство,украинските мобилизирани войници все повече ще губят смисъла да се съпротивляват и да се бият за една човеконенавистна кауза,да избиват своя си народ и да разрушават всичко до основи,да бъдат на страната на американските колонизатори.
  • 114 Наричаха го Омбре

    0 0 Отговор
    Дано да омре
  • 115 очевидно

    1 1 Отговор
    За Русия е по-изгодно да приключи специалната операция сега. Така трудно ще ги накарат да плащат репарации. Всеки ден по-късно се доближава до фалит на Русия. След това когато плащат репарациите нефта и газа ще поевтинеят и на Русия ще е все по-трудно да плаща. Федеративните републики ще иткажат да плащат и Федерацията ще се разпадне.
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Човек

    0 0 Отговор
    Ходорковски, стига си мечтал.
    Путин не винаги прощава.
    Бяшай колкото можеш по далече и се скрий много добре, Вова няма да ти прости следващият път.
    Путин е пич, мъжко момче.