Last news in Fakti

24 Април, 2022 16:00 21 982 115

Ако велики сили се вкопчат във валутен двубой, световната война е на прага

  • велизар енчев-
  • русия-
  • украйна-
  • война

През октомври 1917-а Русия обърна света с главата надолу. Дали век по-късно пак няма да потънем в метежи и войни по „руската рецепта“?

Ако велики сили се вкопчат във валутен двубой, световната война е на прага - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случва и какво ще става на геополитическата сцена след руската инвазия в Украйна на 24 февруaри 2022-а?

И дали тектоничните последици от февруарската война на Путин няма да имат ефект, сравним с глобалните трусове след Октомврийската революция на Ленин през 1917-а?

Болшевишкият преврат в Петроград срещу Временното правителство на Керенски успя заради обещаните „мир, хляб и земя“ на обеднелия и огладнелия от Първата световна война народ.

Ленинският метеж ликвидира с един замах буржоазна Русия и разтърси останалия капиталистически свят, който още се бори с рецидивите на комунизма. А съвременният китайски „рецидив“ - успешен хибрид между комунизъм и капитализъм, има всички шансове да изземе господството на американския капитал.

Кой мислител през 1917-а е допускал, че щурмът на един руски дворец ще помете десетки короновани особи по света, ще хвърли ръкавица на капитализма, ще ликвидира колониализма и само след четвърт век ще оцвети в червено Източна Европа?

Завършва вторият месец от войната в Украйна, а световните парични пазари, енергийните борси и хранителните вериги са разклатени от революционни сътресения, заплашващи устоите на установения след Втората световна война финансово-икономически ред.

Даже стратезите от Световния икономически форум в Давос отказват да повярват на случващото се. Клаус Шваб и компания пазят гробно мълчание заради провалените им планове за „нулирани бизнеси и нов икономически ред“, в който те трябваше да са главни играчи, а Путин да е парий, не партньор.

Впрочем на проведения преди година Давоски форум Путин предупреди западните сили, че оспорва т.нар. Вашингтонски консенсус, установен след последната световна война.

Никой не го чу. След рухването на Берлинската стена Западът нито уважава, нито се съобразява с империята, която изгуби „Студената война“, доброволно се отрече от комунизма и започна унизителен флирт с евроатлантическия капитализъм.

Първата последица от украинската война не е добра за Кремъл. Вместо да отслаби НАТО и го превърне в „книжен тигър“, с действията си Путин укрепи пакта.
Вместо по-малко НАТО, Русия може да получи повече НАТО, защото неутралните Швеция и Финландия са на крачка от влизане в Северноатлантическия пакт.

Преди три лета френският президент Макрон, чиято кауза е формиране на евроармия, обяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“. Путин не само реанимира военния блок като го дисциплинира, но и направи „подаръка на столетието“ за американския военно-промишлен комплекс.

След 24 февруари цените на акциите на най-големите военни фирми в САЩ рязко скочиха. Стойността на ценните книжа на Lockheed Martin Corporation за периода от януари до март тази година се е повишила с тридесет процента. Следват Northrop Grumann и General Dynamics с около двадесет процента и Raytheon - с около десет процента. За сравнение - в началото на годината индексите на растеж на акциите на тези гиганти се колебаеха около нулата.

Само Германия ще даде 100 млрд.евро за модернизацията на Бундесвера, като поне две трети ще са за покупката на 35 стелт-изстребителя F-35, произвеждани от щатския концерн „Локхийд Мартин“. Франция и други страни от „Старата Европа“ също са в процес на ускорено договаряне за американско оръжие.

А роди ли се акушираното от САЩ „Малко НАТО“, включващо Великобритания, Полша и Украйна, милитаризацията на Европа ще навлезе в нов, трудно контролируем процес, трасиращ пътя към следваща война.

В последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ) се признава, че войната и свързаните с нея санкции ще имат сериозно влияние върху световната икономика. МВФ алармира: ценовите шокове ще се усетят в целия свят и властите трябва да подкрепят бедните домакинства, за които храната и горивата съставляват основен дял от разходите…

Тревожно е и посланието, че наложените на Русия санкции ще поразят световната икономика и финансовите пазари с разпространение и върху други държави.

Кои са тези други държави?

Това са страните от Африка и Близкия изток (особено Египет, Бангладеш, Иран, Сирия, Йордания и Ливан). Те ще пострадат тежко от недостиг на жито, царевица, слънчоглед, до момента доставяни от Русия и Украйна. Кризата се засилва и от факта, че износът на руска и украинска пшеница през Черно море е спрял и не се знае кога и дали изобщо ще се възобнови.

На хоризонта е пандемия от глад и тя води след себе си милиони мигранти. Това не е ли война, която европейците вече изпитаха и която промени демографията на „Старата Европа“?

Русия осигурява около 40% от природния газ в ЕС и тези доставки са жизненоважни за производството на електроенергия и отоплението в Централна и Източна Европа. Прекратяването им води до енергийно бедствие, сравнимо само с война.
Дори утре доставчици от Близкия изток да заместят руския газ, което е в сферата на фантастиката, новата му цена ще е катастрофален удар по жизнения стандарт на Европа. При такъв сценарий германската индустрия и автомобилостроенето ще са на ръба на фалита, а безработицата ще провокира невиждани от столетие социални катаклизми.

Газовата война срещу Русия носи печалби само на една страна – САЩ. На 25 март Европейската комисия реши да купи допълнително 15 млрд. куб. м. американски втечнен газ. Целта е да се заместят …155 млрд. куб. м. руски газ.

Добиван чрез хидравлично разбиване, шистовият газ ще се транспортира с танкери. Условието е едно - Германия да изгради два суперскъпи терминала, като забрави за съществуването на готовия газопровод „Северен поток 2“. Германското правителство обаче призна: не можем да се справим без руския газ преди средата на 2024 година!

Украинската драма удари и петролния пазар. Поставената под санкции Русия е вторият по големина износител на „черно злато“ в света, като всеки ден доставя 7 милиона барела суров петрол. Цените на петрола тип „Брент“ вече стигнаха 120 щатски долара за барел, което е най-високата цена след 2013-а. А тенденцията е към нови ценови върхове.

Парадоксът е, че наказаната Русия има шанс да се справи с ембаргото върху износа на газ, нефт и въглища, защото може да ги пренасочи към азиатските пазари, най-вече към Китай. Но на доста по-ниски цени, а това болезнено ще ощети руската хазна.

Ако липсата на газ и нефт е първата фаза на войната за ресурси, заместването на долара с рублата при сделки за енергийни продукти е запален фитил към бурето с барут.

Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи изгубиха властта и живота си, след като решиха да се откажат от долара при продажбите на иракски и либийски петрол. Към антидоларовата компания на Русия, Китай и Индия сега се присъединяват Саудитска Арабия и част от Латинска Америка, което е симптом за валутна война.

Азбучна истина е: който воюва с валутата на велика сила, той влиза в изгубена за него война. А ако велики сили се вкопчат във валутен двубой, световната война е на прага.

Все пак има и добри новини в това предреволюционно време. Обречената на евтаназия атомна енергетика се реанимира, а отписаната със „Зелената сделка“ въглищна индустрия получава глътка въздух. Дори „Зелените“ в Европа ще вдигнат „бялото знаме“, ако следващата зима европейците заместят руския газ с въглища и шистов газ.

През октомври 1917-а Русия обърна света с главата надолу. Дали век по-късно пак няма да потънем в метежи и войни по „руската рецепта“?
И каква ирония!
През 1917-а, в разгара на Първата световна, германският канцлер командирова Ленин в Петроград в пломбиран вагон, за да изкара Русия от Антантата.
През 2022-а руският президент влезе в Украйна, за да изкара от нея новата Антанта с името НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 152 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИШЕЛ ОТ СЪПРОТИВАТА☝

    90 327 Отговор
    ТОЧНО ДВА МЕСЕЦА КАКТО УКРАЙНА ПАЗИ ЕВРОПА И СВЕТА ОТ РУ.ИЯ БОТУШ👍

    Коментиран от #2, #4, #24, #73, #76

  • 2 антрашпиц

    236 60 Отговор

    До коментар #1 от "МИШЕЛ ОТ СЪПРОТИВАТА☝":

    Украйна ми пази точно антрашпица.
  • 3 Статията е пресолен

    157 70 Отговор
    турлюгювеч

    Коментиран от #63

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Извинете,но

    279 45 Отговор
    Не разбрах само коя е "великата сила", с която някой? воюва?... Защото ако имате предвид с/фащ тя отдаааааавна не е такава. С трилионите външен дълг, с консумирането на световни ресурси, без съответно да има равно на това консумиране производителност, калкулирана като БВП...? Силата е в истината, нали. Само че човек трябва да търси истината и да има критично мислене

    Коментиран от #10

  • 6 no name no face no number

    272 47 Отговор
    Дано долара стане лпкален да се използеа само в сащ. Време е за нови лидери сащ се доказаха като сатани и античовеци

    Коментиран от #38

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Емил

    73 207 Отговор
    Валутна война между САЩ, ЕС или Китай НЯМА! За какви други Велики сили бълнувате!!! Ако включите Русия, трябва да включите Нигерия, Бразилия, Индия, Пакистан...

    Коментиран от #12, #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 доообре

    34 126 Отговор

    До коментар #5 от "Извинете,но":

    Първа икономическа и военна сила по всякакви класаций.Викаш фалирали а???

    Коментиран от #14, #19

  • 11 име

    168 28 Отговор
    Първо, дали с онзи щурм или с друго събитие, онези империи, колонии и монарси така или иначе щяха да паднат. Хората не са толкова прости, че да търпят да ги експлоатират, особенно при наличието на глобализация на всичко, най-вече на информацията и знанията. Второ, за момента от войната печелят всички, без Украйна и разни дребни риби, като нас. Продават си оръжията, продават си стоките по-скъпо, пречат на конкуренцията с разни ембаргови измишльотини. Трето, в дългосрочен план не е ясно кой ще спечели, щото ако запада продължава да налива оръжие в Украйна, а руснаците се суетят че се забатачват и решат, че не искат войната на своя територия, тогава вече ще стане интересно. И четвърто, ВЕЧЕ дори и на средностатистическия сoрoсoиден грантаджия му е ясно, че НАТО е едно нищо и няма да ни помогне ако ни нападнат. По-скоро свиквайте с мисълта че може пак да ни изтъргуват в скоро време, само че помне кой какво говори и прави сега, щото е присъщо за подлогите само да си сменят госоподаря.
  • 12 Много си зле с истината

    145 28 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Ще поживееш известно време ще видиш и тогава ще разбереш щом изключваш Русия от валутната война.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 име

    104 24 Отговор

    До коментар #10 от "доообре":

    Абе, икономическа отдавна не е, Китай е номер 1. А военна до колко е сила, сме виждали само срещу малки или недоразвити противници. Сила са в проски войните, като тази в Украйна, в това спор няма.

    Коментиран от #48

  • 15 Ами ...

    47 152 Отговор
    Русия не е велика сила.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Емил

    57 94 Отговор

    До коментар #12 от "Много си зле с истината":

    За да участваш във валутна война трябва да имаш валута, а не тоалетна хартия!

    Коментиран от #21, #23, #25, #32, #90

  • 18 Б А Й Х @ Й ‼️

    176 19 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Ех, войната е на ФЕД срещу всички непослушни ‼️ Американският долар не е на САЩ! САЩ го ползват под наем от ФЕД!
    ФЕД насъсках САЩ, а те НАТО срещу възропталите и решили да продават собствения си петрол срещу хартийките на ФЕД! Затова ликвидираха Садам , като излъгаха Света с една епруветка! Затова ликвидираха Кадафи, като излъгаха Асад с гаранции за ненападение! Решиха да накажат и Путин , защото отказа да продава вътре в Русия собствения си петрол срещу техните фалшиви долари‼️
    Да войната отдавна е в ход ‼️ Войната на едни хартийки, които никой не знае и никой не иска да каже колко са в обращение срещу истинските пари ‼️
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 име

    118 19 Отговор

    До коментар #17 от "Емил":

    Именно, де, точно това ти казва човека, долара става све повече неконвертируем.

    Коментиран от #45

  • 22 Тошо

    158 22 Отговор
    ВЕЧНИ ИМПЕРИИ НИКОГА Е НЯМАЛО ТЪЙ ЧЕ СЕ ВИЖДА КРАЯ И НА АМЕРИКАНСКАТА И ТЕХНИЯ ИЗМИСЛЕН ДОЛАР БЕЗ ПОКРИТИЕ.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Б А Й Х @ Й ‼️

    126 17 Отговор

    До коментар #17 от "Емил":

    Много си прав ! Само дето САЩ нямат валута ! Попрочети малко ! Зелените хартийки са на ФЕД , не на САЩ ! И реално истински долари няма от момента в който доларът остана без покритие и негов защитник остана само оръжието на САЩ ‼️
  • 26 Смерш

    28 73 Отговор
    Пак ДС в действие. Автора е бивш агент на 6 отдел на държавна сигурност и сегашен на КГБ.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Поредната помия

    27 82 Отговор
    на руска подлога

    Коментиран от #33

  • 29 Jacques Yves Moineau

    15 56 Отговор
    Клаус Шваб и компания мълчат, защото осъществяването на плана им върви по ноти.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 О МГ

    33 72 Отговор
    НА ТАЗИ ПУТЛЕРИСТКАКУРВА ОЩЕ И КЪНТЯТ В ЧУТУРАТА ЗАЛПОВЕ ОТ КРАЙЦЕРА АВРОРА
  • 32 хаджи @боригенов

    95 19 Отговор

    До коментар #17 от "Емил":

    Прав си, затова и долара ще се обезцени защото покритието му е колкото на тоалетна хартия ! Не казвам утре , казвам стой та гледай !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Анавв

    124 23 Отговор
    Пълен абсурд бумеранг! Години наред гледаме с какво задоволство САЩ, ЕС и западните политици налагат санкции на Русия ,нахалството им стига до там , че лишиха страната от участие Правата на човека, всички спортисти в международни участия! Същите тези подлеци в момента агитират за Макрон! Оръжие ,пари ,закани давайки път на клоуна украински да избива всеки ,който не желае да приеме фашистката идеология! Примерите са стотици ,но Русия не трябва да позволява оръжието да доближава Донецк! С техните камъни върху техните глави ! Деменцията не изпуска от уста Путин ,моля виновен бил за световния хаос.Наглец!!¡
  • 36 mi6osp

    111 16 Отговор
    Основният удар срещу долара нанесе санкцията на САЩ с блокирането на валутната част на руския златовалутен запас. За седмица делът на сделките с долари в световната търговия спадна от 42% на 38%.
    Ударът срещу НатО ще бъде нанесен в момента, когато Русия удари пратка натовски оръжия преди пресичането на украинската граница. Тогава ще стане ясно, че член пети действа само при консенсус на членовете на НатО. Такъв консенсус не може да бъде постигнат, защото не всички натовски държави в Европа ще бъдат съгласни да бъдат унищожени в термоядрена война заради Украйна и САЩ.

    Коментиран от #59, #66

  • 37 Поредният

    30 24 Отговор
    Напшашен от комунизма (който не съществува от 30тина години) със своето "широко" мнение.. Най-вече прави впечатление употребата на епитети по кило, кило и половина и всякаква липса на фактология. Идеята че се връща един умрял режим е удобна точно за манипулиране на общественото мнение.

    Коментиран от #97, #101

  • 38 Komapak

    34 48 Отговор

    До коментар #6 от "no name no face no number":

    Долар не съм пипал от 20 години.... Ние сме в Европа и всичко тук е евро.... Апокалиптичния сценарий, който вижда аФтора е много далеч от истината, но е около 5% възможен. То от червено мекере друго не може да се очаква. Имам предложение към Факти. Да открият тема фантастика и там да се публикуват подобни творения.

    Коментиран от #43

  • 39 ПБФ

    58 8 Отговор
    Какъв ти валутен друбой, Велизаре?
    Американски сенатори откровено заявяват, че те могат с доставки на оръжие и про да разгромят едната велика сила. Че то това с ие дефакто влизане във война.
    Формулировката "терористична държава" е за местна консумация. От руска гледна точка това ще е директна атака.

    Дано Бог да им даде и на двете страни разум да разберат кога са прекалено войнствени, кога прекалено надменни и кога откровено неумни - на всеки се лсучва.
    Надявам се досбре са си преценили плюсовете и минусите.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай Яни

    35 80 Отговор
    Другарю малоумник,как от Франция ,Афстрия Италия внасят зърно от Игипет ,та тал липсвало зърно. Игипет е бедна само в болният ъи русофилски русоробски мозък. Тоя малоумнок изобщо изучавал ли е икономика. 90% лъжи в публикацияра. В Африка са само бедни онези държавици управлявани от малоумни диктатори подкряпяни от Кремъл. Основно ТЕЦ в Германоя са на въглища ,до 2035 ,чак след това ше преминават на дръги енергийни источници. Путински задниколизач неограмотен.

    Коментиран от #46, #53, #55, #78

  • 43 Ами ...

    8 5 Отговор

    До коментар #38 от "Komapak":

    Подкрепям предложението. 😀
  • 44 йхнкхйких

    25 16 Отговор
    искаме в СССР!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Алко Балко

    48 7 Отговор

    До коментар #42 от "Бай Яни":

    Бай Яни, хвърли малко житце на кокошките.Мисленето и писането не ти се отдават.
  • 47 Непознат

    98 24 Отговор
    Подкрепям Русия, защото не обичам еднополовите бракове и уважавам християнството
    Като искате да сте различни си основете държава
    Всички либерални страни ще я признаят
    Защото вече лудите имат повече привилегии от нормалните
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Корекция

    12 2 Отговор

    До коментар #48 от "Kirsi N 81":

    Да се чете Китай това там,дет е заглавие на Ком. 48.
  • 50 Тука много пидераси бе

    29 6 Отговор
    Пууууу
  • 51 Niko

    88 14 Отговор
    Руснаците умеят да преживяват на картофи а западния свят е прекалено разлигавен от своите удобства. Кой ще спечели?
    Който издържи повече.....
  • 52 Бамбука

    51 15 Отговор
    ""Решиха да накажат и Путин , защото отказа да продава вътре в Русия собствения си петрол срещу техните фалшиви долар!" Ковид не прощава ! Удря първо в главата !
  • 53 Бай Яни, на

    27 3 Отговор

    До коментар #42 от "Бай Яни":

    Училище ходил ли си?!
  • 54 ШУШОН

    45 11 Отговор
    ЖАЛКО ЗА ДОЛАРА И ГРИВНАТА.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 До аеторчето

    13 29 Отговор
    Русофил
  • 57 No comment

    22 18 Отговор
    Велизар Енчев-Служи в Първо главно управление на Държавна сигурност от 1985 до 1989 г. и в Националната разузнавателна служба от 1990 до 1996 г. След политическите промени от 1989 г. участва в политическия живот на страната.
  • 58 stan40

    85 14 Отговор
    Не знам кой печели, или губи, но усещам, че положението на обикновенните българи от зле става по-зле. Не се очертава тенденцията да се промени в близко бъдеще. Не виждам на Русия, или на САЩ, както и на ЕС да им пука за българите. Всичките гледат ся сложат свои подлоги в управлението на държавата ни, за да са в услуга на техните интереси, които не съвпадат с интересите на обикновенните българи. Никой няма интерес от тях България да е богата и преуспяваща държава и затова тя е бедна, защото винаги е била управлявана и се управлява от продажни политици. Жалко е за умните български деца, за които няма бъдеще в собствената им държава.

    Коментиран от #65

  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 62 Отговор

    До коментар #36 от "mi6osp":

    Не само богатите, трябва и блокиране на банковите сметки на всички руснаците в Европа и експулсирането на всички руснаци ОБРАТНО в РОССИЯ и с Путин е свършено! Охраната му ще го обеси на Спаската кула....
  • 60 Ева

    24 27 Отговор
    Глупости на търкалета би казала баба ми за това което е написал Енчев.
  • 61 Радо Калинов

    20 27 Отговор
    М, дааа... Велизарчо, агент на първо главно, бояджия- партиец, патерица на Боко-тиквата и на руската хранилка сега. По-ветропоказател от него само Копейкин е бил май... ,,🤣🤣🤣 А е и един "експерт"... 😂 Всичкото рашист на амбразурата... ,🤣🤣🤣
  • 62 stan40

    53 14 Отговор
    Какво ме интересува ЕС, САЩ, Русия, като България е бедна и става по-бедна и няма добро бъдеще за българските деца в собствената им държава..
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Няма бивши ГРУ-ешници

    25 43 Отговор
    Кога Енчев ще спре да си построява тезите във основа на ЛЪЖИ.
    Лансираш лъжа и започваш да разсъждаваш върху нея.Като например, че можел Путин да пренасочи неф и газ в Азия.Както имаше една приказка- с кофата ли ще го занесе.
    Енчеев, нещо си доста изплашен.Няма да има такава Държава Русия след месеци или година.Дори и с цената на ядрена война това е на път.
    На кой свободен човек му трябва Свят, в който да го има Путин.

    Коментиран от #81

  • 65 Ей,стан

    43 22 Отговор

    До коментар #58 от "stan40":

    Като казваш "на никой не му пука за нас" наясно ли си с фактите? За 40+ години след 45-та - построени ? колко заводи, колко българи със собствено жилище, колко напредък в земеделие, заводи, качество на живот???! За да дойдат Дънди, зспадандали използвачи, проджницина на ионслни интереси....че то се почва от Костов, оня, "коня", "цар-смешник", кои ли ме други у....роди...България е велика, нопродажниците ни предадоха! Ама им идва 22-ZZ числото на Кармичната разплата... Z на черковнославянски е "защита от злото"!!!!!!!!!!

    Коментиран от #70, #83

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ДимДимБГ

    5 15 Отговор
    "Руска рецепта" написана от еврейски мултимилионери.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Расия фалира

    10 30 Отговор
    Чучелото Ленин беше пратен от ню йорк ,на един кораб натъпкан с долари в расия,САЩ Великобритания и ЕС не ни мислете ,пълно е с пари
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ЧичовциТЕ

    16 38 Отговор
    Русия с нейната феодална политика,като турската,подпалиха тази руско-турска срещу Украйна война,е факт.имперските им интереси над християнството са факт.Господството им на всички континенти е най-големият мерак на този пакт-ФАКТ!

    Коментиран от #80

  • 73 Путин съм

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "МИШЕЛ ОТ СЪПРОТИВАТА☝":

    Хер флик си ти .
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Тньдкпп

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "МИШЕЛ ОТ СЪПРОТИВАТА☝":

    Щатска пионка, пази руснаците заети и вън от европейските пазари. Нищо друго не пази.
  • 77 Непознат

    55 12 Отговор
    Нека бъде ясно
    Путин,не воюва срещу Украйна,нито срещу САЩ и НАТО
    Путин воюва срещу Родшилд, Рокфелер,Варбург,,Мордан
    Бил Гейтс и цялата им хунта дето печата хартийки наречени световната резервна валута
    Сега ще им прекъсне този лукс

    Коментиран от #79, #82, #87

  • 78 Леко,леко

    10 2 Отговор

    До коментар #42 от "Бай Яни":

    да се не задавиш, опръска всичко в плюнка, ама за какво? Теза, позиция?! Къде ги?
  • 79 Hoho Boho

    18 25 Отговор

    До коментар #77 от "Непознат":

    И колко украинци трябва да убие за да спечели войната
    срещу Родшилд, Рокфелер,Варбург,,Мордан
    Бил Гейтс и цялата им хунта?

    Коментиран от #84

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Няма не искам!

    14 32 Отговор

    До коментар #77 от "Непознат":

    Тъпутин не може да воюва срещу никого освен сам срещу себе си и вече втори пореден месец го доказва на целия свят. Въпроса не е дали, а кога руснаците ще го ударят през ръцете и ще вземат нещата в свои ръце защото колкото по късно, толкова по дълго ще страдат.

    Коментиран от #85, #91, #102

  • 83 Ами ...

    5 10 Отговор

    До коментар #65 от "Ей,стан":

    Аман от атакаджии. 😀
  • 84 Ами като си търсиш боя

    34 10 Отговор

    До коментар #79 от "Hoho Boho":

    Колкото трябва
    И ние се време там и ние ще го ядем
    Това не ти е електронна игра
    Украинците нямат вина глупако
    Вина има Зеленият и синът на Байдън

    Коментиран от #89

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Духайтегоянки

    25 8 Отговор

    До коментар #16 от "Ами ...":

    Русия винаги я е имало и ще я има,отново силна и Велика!
  • 87 Ами ...

    9 19 Отговор

    До коментар #77 от "Непознат":

    Пределно ясно е. Русия нападна Украйна.
  • 88 дечо

    19 3 Отговор
    Коя е тази Велика сила.саш Забравете ги те вече не съществуват.
  • 89 Hoho Boho

    0 10 Отговор

    До коментар #84 от "Ами като си търсиш боя":

    Що фъфлиш?
    Или страдаш от дислексия?
  • 90 Ами

    30 4 Отговор

    До коментар #17 от "Емил":

    То тоалетна хартия е долара. Щото нито е обезпечен със злато нито със стока. Щото стоката е в Китай, а суровините в Русия. А че това е война за ликвидация на долара или Русия спор няма -така е. Обаче в исторически план Русия винаги е просъществувала и мисля че така пак ще стане. Щото тя си е самодостатъчна, а Европа пак ще духа супата -чичовото. Така че май е време за размисъл и преориентация.
  • 91 Абе ти

    24 2 Отговор

    До коментар #82 от "Няма не искам!":

    в ред ли си. Поинтересувай се малко повече
    . 80 процента от населението го подкрепя. Мисли малко повече.

    Коментиран от #92

  • 92 Ами ...

    3 14 Отговор

    До коментар #91 от "Абе ти":

    От кое население? От неговото? Да си го подкрепя. 😀
  • 93 counter-anglopagans

    19 3 Отговор
    До коментар 64
    "На кой свободен човек му трябва Свят, в който да го има Путин." - Млади човече, опитай се да проумееш овреме факта че няма такова нещо като "свободен свят", a още по - малко "свободен човек" - това е просто само инструмент
    на англоезичническата пропагандна машина????

  • 94 факти

    5 28 Отговор
    Има една суперсила на тоя свят и това е САЩ.Втората световна сила е Китай.Най-важните световни валути са доларът,еврото и японската йена.Това нещо няма да бъде променено,колкото и да реват някакви си русофилски продажници.Най-интересното е ,защо бутате някакво джудже като Русия при големите ?? Русия нито е някаква сила,нито има някаква икономика ,за да я бутате при великите и силни държави.Да не говорим,че руската валута е най-рисковата и най-нестабилната в света.На всичкото отгоре дори и за тоалетна хартия не става и никой не я е чувал тая валута.

    Коментиран от #103

  • 95 Готин

    23 4 Отговор
    За мен истината е тази. ЕС ще седи "гладна" на масата от ресурси на Русия. Войната се проточва по волята на Русия с цел. Целата е, да се засилва този "глад", а глупакът винаги ходи гладен. Няма по голяма сила от "гладът". Той може да сменя системи и да налага терор. С действията си ЕС създава условия за рязко преминаване към друг световен ред. И това не е добре. Глупакът създава новият "баща на народите". Да ви е честито! Глупаци.
  • 96 а що тя дървесината си е налична

    10 1 Отговор
    и всеки си печати колкото си иска после от големия йерусалим купуват с таз тоал хартия наши продажници родоотстъпници и те ни управляват
  • 97 комунизъм никога и няма да има

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "Поредният":

    имаше обикновен социализъм а сега е рай за такива като тебе и ад за голямото неосъзнато мнозинство
  • 98 демократ ПУТИНОФИЛ

    10 5 Отговор
    Достойният мъж президента Вл.Путин иска да защити Русия от НАТО,военната структора на капитализма.
    Другата цел на смелия мъж Путин е да освободи братския народ на Украйн,а също и милионите руснаци
    живеещи в тази страна.Така че другарю Вл. Путин убивай бандеровци и ВРАГОВЕТЕ на руския народ в
    Украйна и навсякаде.Така светът ще стане по добър за трудовите хора.
  • 99 Човек от народа

    5 1 Отговор
    Новата антанта ще ревеНадупена
  • 100 Дедо Пене

    7 0 Отговор
    БЪЛГАРИ, РАБОТЕТЕ ЗДРАВО И СЪВЕСТНО, НЕ КРАДЕ ТЕ И ЛЪЖЕТЕ И ЗАЩИТАВАЙТЕ ЦЕНАТА НА ТРУДА СИ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е БОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА!!!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Истината пречиства

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "Няма не искам!":

    Твърде много тъпоумни екшъни си гледал, време е за реалността
  • 103 Равносметка

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "факти":

    Гледам невероятно "умното" ти писание и виждам падението на нацията последните 32години
  • 104 freedom

    4 7 Отговор
    Много долнопробен анализ, изобилстващ с неточности, манипулации и твърдения без да се посочва източника. По данни на Ройтерс за 2021г нидерландската компания Vitol Group продава на ден по 7.6 милиона барела суров петрол, докато Русия продава по 4.7 милиона барела. Европейския пазар е най-големия клиент на Русия и е любопитно след колко години ще го замени с азиатския. За петрола ще трябва да се бори за пазарен дял с другите производители. Как долара ще бъде детрониран като САЩ е най-желания пазар и технологично най-напредналата страна?

    Коментиран от #114

  • 105 Легендарен

    7 4 Отговор
    Краварски подлоги... Петродолара ще ви изяде главите
  • 106 Вируслав

    8 2 Отговор
    Простичката истина е, че "бебето" измислено от Опенхаймер в момента държи всички Велики играчи на ръчна! Инак вече Фронта да пресича Европа от Балтика до Средиземноморието и Азия от Арарат към Персийския залив! В Далечният изток балистиката щеше да владее положението дву-три-четиристранно! Този път на база аритметична прогресия жертвите щяха да са към 150 милиона!!!
  • 107 Легендарен

    14 4 Отговор
    БРИКС Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Икономически съюз много по силен от МВФ, които вече знаят, че фалита е неизбежен, колкото и хартийки да печатат.
  • 108 Милена

    13 6 Отговор
    Защо гнусните кравари трябва да командват целия свят. Крайно време е някой да ги завре в ъгъла, където им е мястото.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Аз Негодника

    7 2 Отговор
    А ТОВА НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ЧЕТЕ...ЗАРАДИ ЕДНА СКРИТА НЕОНАЦИСТКА ПАРТИЯ...ЩЕ ЗАПОЧНЕМ ТРЕТА ЯДРЕНА ВОЙНА...КАК ПЪК НЕ...ЗАПАДНИЯ СВЯТ..Е ВЕЧЕ ЗАПАДНАЛИЯ СВЯТ...НИКАКВО РАЗВИТЕ НЯМА...САМО ПРОПАГАНДИ.КОРУПЦИЯ И ОПРАВДАНИЯ ЗА НЕГРАМОТНАТА ИМ ПОЛИТИКА...
  • 111 ганю

    8 5 Отговор
    Ако Русия се сдуши с Китай Индия и всички страни срещу които
    САЩ е правила мръсотии и войни и им даде малко атомни бомби
    след като ви отреже спатиите на всички
    гнили капиталистически и мафиотски страни
    как мислите какво ще стане
    ами ша го ду..ате
    БРАВО на ПУТИН Молодец
  • 112 ганю

    9 6 Отговор
    Майка ми навремето ме научи на една песничка бях на 2-3 години
    там се казваше:
    Кат Русия няма втора тъй велика на света
    знаете ли я
    2-3 тъпанари е имало като Наполеон,Хитлер,Зеленски и т.н и вече ги няма
    знаете как са свършили или как ще свършат
  • 113 Котьо

    4 0 Отговор
    По принцип няма нищо общо с миналото събитие и абсолютно нищо не би станало ако някои не се мешат там където не им е работа. Русия и Украйна имат лоши отношения - напълно техен проблем. И 2те страни не са малки страни. Ръководят се от пълнолетни мъже. Да се оправят. Войни бол, ама тука някои страни подозрително го обърнаха на едва ли не въпрос на оцеляване. Пълна нелепица. Русия квото и да направи, винаги и се тълпят по 100 държави да и казват, че не е права. Те реално не са 100 а са Сащ англия и тейните мерионетки.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.