Last news in Fakti

25 Април, 2022 18:41 1 947 27

Пет тези за размисъл по Великден

  • петър москов-
  • украйна-
  • българия

Българската позиция за Украйна е скопена

Пет тези за размисъл по Великден - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пет тези за размисъл по Великден. Това коментира във "Фейсбук" Петър Москов>

1. Всякакво по-нататъшно пуйчене по темата „Оръжие за Украйна“ е безсмислено.
Въпросът никога не е бил за българските патрони.
Въпросът беше за българската позиция.

Българската позиция е скопена, защото управлението е скопено по условие, като възможност за ясни политики по всички важни теми.

Това не е нещо, което се е случило сега, за да го посрещаме с изненада. То е автоматична последица от приемането на това, че ДСБ може да управлява с БСП и зелените либерали. Ако си приел това решение, приемаш и логичните му последици.
Резултатът е, че едните са ни обявили за враг, а другите са разбрали, че не могат да разчитат на нас. Резултатът е „ничия земя“. Ничията земя е поле за разруха, спекула, нестабилност и геополитически експерименти, включително военни такива.

2. В управляващата коалиция няма разпад. Има театър (това е старото българско име на PR-а)
Този театър се гради около разбирателството на участниците, че смислена работа няма да се свърши, така че важното е всеки да запази героична поза пред избирателите си за следващият риболов на шарани (това е старото българско име на изборите).

За да стане това управляващите затварят целият политически дебат вътре в коалицията. Те са едновременно и управляващи и опозиция на самите себе си. Те са теза и антитеза по всички важни за обществото ни проблеми. На този фон дори ГЕРБ, с целия си парламентарен, медиен и финансов ресурс (какво остава за извънпарламентарната опозиция) са просто коментатори на политически спорове, позициите в които се изговарят или са заети от различни участници в управлението.

Абсурдното е, че политици, които са вече избрани, за да приложат политическите си програми в действие, ни обясняват колко ще е хубаво да ги изберат, за да могат да приложат политическите си програми в действие. Ако се чувствате объркани от последното изречение, вината не е във вас.
Тъжното е, че резултатът върху живота на всички ни от тази тактическа „хитрина“ е липса на реални политики с ясна цел, галванизация на фалшиви политически алтернативи и въртене в омагьосан политически кръг.

3. Провалът на тази коалиция не е просто провал на участниците в нея.
Не е само и провал на политическата лъжа, че „орел, рак и щука“ могат да свършат работа заедно. Става въпрос за провал на нещо много по-голямо.
Това управление дойде с етикетите: Запад, „Харвард“, демокрация, отхвърляне на едноличен режим, Европа.

В планът Решетников/Радев, програмираният провал на това управление не е зануляването на Кирил, Асен, Иван или Драган.
Целта е отчуждаването на българите от ценностите и политическите и военните съюзи, които гореспоменатите етикети олицетворяват.
Каква е алтернативата в ендшпила на този план и кои са нейните носители вече е ясно, нали!

4. Не, ГЕРБ не са алтернатива на това.
Политиките, които ГЕРБ водеше и във външнополитически и в енергиен и във вътрешнополитически план бяха същите.

Просто при ГЕРБ нещата бяха по-организирани, по-опитни, по-подготвени и не носеха това ежедневно усещане за инфантилност. В идеологическо отношение ГЕРБ е просто едно единно в организационен план копие на това управление. Сюрреалистична смес от либерално, зелено и народняшко със социалистически замашки.

5. Излизането от този порочен кръг на фалшиви алтернативи минава през развитието и утвърждаването на силна дясна консервативна, патриотична политическа алтернатива от типа на полската „Право и справедливост“.

Алтернатива, чиито червени линии са ясната геополитическа ориентация, защитата на националния интерес и на изток и на запад, отхвърлянето на влиянието на ченгеждийницата, връщането към здравите основания на производствения капитализъм и скъсването със социалистическите и зелените утопии.

П.П.
На онези български политици, които ядат козунак с радостното усещане, че са заложили на „правилното посолство“, в това което предстои (защото политическия успех в България, често е резултат от правилния избор на посолство) ще кажа следното: бомбардирането на Мариупол е агресия, която не можеш да подкрепяш. Не можеш да бъдеш и неутрален. Също както бомбардирането на Белград.

Ето ви още една тема за размисъл.
Хубав ден!


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sorosnq

    22 0 Отговор
    България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. Това се казва в обширен анализ на авторитетното американско издание „Ню Йорк Таймс“.

    Коментиран от #2

  • 2 отдел/ПАТОКИ/

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "sorosnq":

    Е И?
  • 3 ComfortablyNumb

    15 5 Отговор
    Москов със всичко съм съгласен само с бомбардировките на Белград не съм. сърбия са извечно българско зло и всяко нещастие за тях е щастие за българския патриот ... Стига с това сиромахомилство, ако достатъчно се обърка международното положение България и Сърбия отново ще са във война , това не е ли ясно поне сега след като се вижда че решението на нашия проблем в РСМ е точно в Белград!? В тоя смисъл политическите лидери в България как го подготвяте за тоя момент нашенското объркано простолюдие да хвърлят пушките да сядат на масата да мятат плескавиците с "брачата" !?
  • 4 Мда

    21 1 Отговор
    Просто Пепи е бял герб активист.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шеста теза

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мда":

    Дори да спечели изборите,
    комунистът Борисов няма с кого да управлява.
    Дори БСП и ДПС бягат от него,
    като от чумав!

    Поради тази причина,
    всеки гласувал за ГЕРБ,
    все едно, че гласът му е умрял!
  • 7 ХАН КРУМ

    14 3 Отговор
    От скопени политици , скопени позиции.От скопци никой не очаква мъжко поведение.
  • 8 Грульо

    7 2 Отговор
    "Пет тези за размисъл по Великден"

    Единствената ми теза по Великден е как хем да изям всичко, хем да не надебеля. :D
  • 9 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    12 2 Отговор
    Ало Петър Москов, още ли не си го разбрал? Ти си по-голям провал дори от Борисов и Нинова, дори от Карощачанов си по-голям провал. Защото за тях, за разлика от теб има и доста хора извън семейството им, които да гласуват за тях. А за тебе Петре, добре са сестра ти, жена ти и тъщата да пуснат някоя и друтеха бюлетина. Та да се отлепиш от НУЛАТА спечелени гласове.

    Петре, понеже простите хора не могат да осъзнаят, когато са се проваили и когато са заели работно масто което не е за тях, та трябва някой са им го каже.

    Петре, от тебе политик не става, хвани се да работиш нещо друго.
  • 10 джаба

    6 2 Отговор
    ПЕПТУ ДА ТИЧКА ПРИ ЗЕЛЕНЧУКА ТА ДРУЖНО ДА ТОПНАТ ПИПЕРКИТЕ В МАТР.ЯЛА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пепи

    10 0 Отговор
    ходи шмрькни една магистралка и се скрии!
  • 13 Jacques Yves Moineau

    5 0 Отговор
    Всичко е добре казано, но дясна консервативна, патриотична политическа алтернатива няма достатъчна подкрепа в България. За справка: постовете под тази и другите статии на факти.
  • 14 Предател

    10 1 Отговор
    Тоя предал партията в която членувал,след като го направили министър в коалицията на герб.После пък беше обвиняем,но му се размина естествено.Майка ми почиваше и правеше рехабилитация по НОИ 20 дена годишно,както е било и в Соца,тоя е направил рехабилитацията 10 дена и тя си доплаща за още 10,защото има наследствено заболяване и нужда от рехабилитации 2-3 пъти в годината.Измекяр.Но,властта се услажда и пак драпа за нея.И ръси умнокрасиви лъжи.
  • 15 asd

    4 3 Отговор
    Българската позиция е, че войната трябва да спре и двете страни да се върнат там, където бяха преди да започне - масата за преговори.

    Коментиран от #25

  • 16 Мнение

    9 1 Отговор
    Аз имам въпрос към промянаджиите:
    Какво стана с далаверата на Москов, с ваксините от Турция?
    Тогава, Москов каза, че щяп да ваксинира само мигранти, щото били забранени в ЕС.

    Коментиран от #18

  • 17 Айде

    10 0 Отговор
    И туй изпълзя от дупката.А бе хора,гледайте си крадливия досега животец и спрете да ни тормозите с присъствието си в общественото пространство.
  • 18 Боже

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мнение":

    Защо не питаш Гешефт или Борисов?
  • 19 Тоя нафталиновия ли се появи

    11 1 Отговор
    Поредният политически труп
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пешо боклука

    7 1 Отговор
    Бивш комсомолец,дете/внук/на активни борци,предател,крадец ,лъжец и наркоман!!!Това представлява Петър Москов!!!
  • 22 Хо хо

    5 0 Отговор
    Главоблъсканица и глупости." силна дясна консервативна " която ще се консервира като види празната хазна!Няма такива,но все пак има нужда от патриоти за които националния и обществен интерес е основна цел,но с решения.А Москов що така пропуска бюджета, безкрайните заеми и липси които ще изплуват,ако Киро Асеновците сдадат,а е крайно време, защото вървим към фалит.Тази т.н. коалиция обслужва единствено олигарсите, техните авоари,и собствените си интереси лява ръка десен джоб плюс чужди, продавайки националните интереси с лека ръка.ГЕРБ и сегашните не са едно и също.Имаше финансова дисциплина,малък дефицит,влязохме в банковия съюз,но на перачите не им хареса.За 4 месеца опоскаха всичко,много набързо докато баламите чакат "промяна" ,че и още я чакат.Резерва се стопи,никакви мерки,9 млрд изчезнаха в първите дни,преди тях още 9 млрд заеми и още и още от новите,няма отчет,няма никой.Това е пладнешки обир.А най важното за тях беше бързото опразване на касата,докато дъвчеха месеци наред " реформата" ,абе страшна реформа" да закрият съда обвинил олигарси и подобни подсъдими,нарко,международни бандити,за да може " реформата" да спаси спонсорите им и техните запори.Много прозрачно,народа доволен от реформата,ами блейте.Нека станат по богати с подкупите дадени от назначилите ги.Москов си бълнува,но не става,че ако не са новите измамници или ГЕРБ него ли ще избираме, абсурд.Да си спомни неговата здравна " реформа"!А кой ще се нагърби с финансите и дупките оставени от
  • 23 Айде

    8 0 Отговор
    Този първо да си излежи присъдата!
  • 24 Marinov

    3 0 Отговор
    Господине и СИЕ,
    Щом сте чак толкова ЗАГРИЖЕНИ и СОЛИДАРНИ за Украинските НАЦИОНАЛИСТИ и НЕОНАЦИСТИ, вместо да КРЯКАТЕ по нашенско и СУМТИТЕ на ЗАВЕТ и ТОПЛИЧКО се ДОКАЖЕТЕ като Такива и НЕЗАБАВНО си Сформирайте и ДОБРОВОЛЧЕСКИ Чети и Отряди и ПРЕДВОЖДАЙКИ ги ОТИДЕТЕ и се ПРИСАЕДИНИТЕ към тях а НЕ се ОПИТВАЙТЕ да Вкарвате и България в тази война и СТАНЕ НАРОДА ни НЕЧИЕ ПУШЕЧНО Месо!

    Навремето е Имало към 1,000 Доброволци които са Искали да отидат и се бият на Страната на ХИТЛЕР,
    а сега Госпдине да видим пак ти и СИE
    КОЛКО Доброволци ще Предводите за да се биете на страната на НЕОНАЦИСКИТЕ формирования в Украйна???
  • 25 не страните а

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "asd":

    цените да се върнат на стойностите си преди година
  • 26 боко

    3 0 Отговор
    Тоя кога ще отиде при бай Ставри
  • 27 оня

    3 0 Отговор
    тоя дръвник требваше отдавна да размишлява в СЦЗ защо е на свобода още