Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Април, 2022 10:00 4 269 13

Защо е толкова важна американската военна база в германския Рамщайн

  • рамщайн-
  • база-
  • военна база-
  • германия-
  • нато-
  • сащ-
  • самолети-
  • база рамщайн-
  • украйна-
  • дронове

Тя е най-голямата и основна военна база на САЩ в Германия

Защо е толкова важна американската военна база в германския Рамщайн - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американските военни бази в Германия са повече от 20 – те съществуват във Федералната република от края на Втората световна война насам. Рамщайн е най-голямата и е важна квартира на американските ВВС.

По време на Втората световна война германските ВВС използват част от аутобана между Заарбрюкен и Кайзерслаутерн за аварийни кацания. Към края на войната американските войски завземат летището в близост до границата с Франция и през 1951 изграждат там своя военна база. От 1954 година насам присъствието на чуждестранни военни в Германия е уредено с договор.

Още новини от Украйна

Малката Америка

Днес Рамщайн се използва като логистичен център от американските военни. По време на евакуацията от Афганистан през лятото на 2021 година оттам минават към 7000 души. Наред с летището, в базата Рамщайн се намира главната квартира на американските ВВС за Европа и Африка, както и други координационни звена.

Площта на базата е 14 квадратни километра, в нея служат над 9000 американски войници. Наред с казармите, складовете за муниции и медицинските пунктове там се намира и най-големият лазарет на американската армия извън САЩ. По данни от САЩ общият брой на американците, които живеят в областта, е около 53 000. Те разполагат със собствени търговски центрове, гимназии и игрища за боулинг – живеят в една малка Америка. Общността играе и важна икономическа роля – като най-голям работодател в региона тя допринася значително за локалния икономически растеж.

Официално важи германското право, но с ограничения

В предишните години в Германия пламна дискусия за правната позиция на Рамщайн. Чуждестранната военна собственост в Германия не се смята за екстратериториална зона, респективно там важи германското право.

Но американските военни се ползват с определен имунитет и специални права: германските власти могат да влязат в Рамщайн само със специално разрешение, а американците сами прилагат наказателното си право при извършени престъпления на територията на базата. В последните години германските власти неведнъж са се опитвали да установят какво точно става в Рамщайн. Официалните съобщения в продължение на години гласяха, че сведения по въпроса липсват.

От 2013-а година насам германските медии многократно са писали за ролята на базата Рамщайн във водената с дронове война на САЩ. Между 2002-а и 2004-а година при извършените над 14 000 американски нападения с дронове са загинали между 910 и 2 200 цивилни граждани, съобщават от Бюрото за разследваща журналистика в Лондон. Американските военни атакуваха с дронове цели в Ирак, Афганистан, Йемен, Пакистан и Сомалия.

През 2016-а година американското правителство призна, че Рамщайн се използва не само за предаване на данни: военните и сътрудниците на тайните служби в базата участвали и в планирането, надзора и анализа на нападения.

Автор: Матиас Рихтман


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    42 4 Отговор
    Лека поправка!Американските и английските военни бази в Германия са 133.😎🥳🤡👍
  • 2 Nuclear blast

    34 5 Отговор
    В такъв случай, живущите в близост са в опасност.

    Коментиран от #10

  • 3 Ясно

    44 4 Отговор
    Германия е колония на САЩ. Германия няма мирен договор със краварите. Държат ги за заложници и плащачи

    Коментиран от #7

  • 4 Щото без нея

    26 2 Отговор
    трудно се подписва Канцлеракт.
  • 5 Май 1945

    40 4 Отговор
    Краварите са там от 1945 година.

    Руснаците се изтеглиха от ГДР след края на Студената война. Краварите не са си тръгвали никога.
  • 6 Мамул

    35 1 Отговор
    Ние знаем защо е толкова важна базата в Рамщайн. Казал го е лорд Хастингс Исмей. Базата е за да може Америка да е горе, Германия долу, а Русия вън!
  • 7 Раданч Татлъту

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ясно":

    Тека е,тва трябва да е ясно на всеки който има повече от една мозъчна клетка в главата.😎🥳🤡👍
  • 8 Теле

    28 1 Отговор
    Немците искаха да поробят света, а ги поробиха каубои
  • 9 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ😀

    6 20 Отговор
    ТЕ(РУ.ТЕ) НЕ МОГАТ НА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ ДА СИ ОЗАПТЯТ ВОЙНИЦИТЕ ТА КАМО ЛИ ДА ИМАТ БАЗА В ГЕРМАНИЯ А ИМАТ ПРАВО ДА ИМАТ👍ТОЙ(ПУ.ИН)ТАМ В ГЕДЕРЕТО Е БИЛ „ШПИОНИН”😂😂😂
  • 10 Кнаус 485

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Nuclear blast":

    Германия е окупирана територия.....
  • 11 не може да бъде

    17 1 Отговор
    Американските бази в Германия са логистичните центрове ,през които се внася демокрацията в Германия и Европа!Понякога вносът е в такива количества ,че не може да бъде усвоена и се налага американците да прилагат нещо като изкустено захранване -както се "гушат" гъските напр!
  • 12 Джеронимо от USA

    8 0 Отговор
    Най-после статия за обективната истина в следвоенна Европа. Кажете нещо и за Великите британски бази не в Германия, страната след обединението се нарича ФРГ. Руснаците напуснаха и си разтуриха военния договор, наглосаксите НЕ. Никой не моможе да ги изгони от Европа. С напускането на GB, ЕС стана още по-зависим и контралиран от момчетата кравари. Ролята на Обединена Европа е сведена до тази на американски индиански резерват. РБ доброволна влезе в него.
  • 13 ира

    3 0 Отговор
    Вижте колко мила, колко хвалебствена статия! "Малката Америка", "Имунитет", "Германско право, но с ограничения". Каква наслада, какво умиление. Това не е като някой русофил в България да остави китка пред паметник и да бъде обруган публично като агент, Това е славната американска база в суверенна германия. Лицемери.