Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Май, 2022 16:00 3 678 101

За Украйна

  • украйна-
  • руска агресия-
  • русия-
  • георги даскалов

Преговор-обобщение

За Украйна  - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съвременна Украйна е независима държава от 24 август 1991, когато се отделя от СССР. (За миналото на Украйна като Киевска Рус има множество свидетелства, който се интересува, може да прочете).
Независимостта е потвърдена от Споразумението в Беловежката гора от 8 декември 1991, което документира разпадането на Съветския съюз.

Целостта и независимостта на Украйна са гарантирани с Меморандума от Будапеща през 1994.
Меморандумът е сключен след дълги и сложни преговори от тогавашните президенти на САЩ Бил Клинтън, на Русия Борис Елцин и на Украйна Леонид Кравчук (почина скоро на 10 май 2022, на 88).
Беларус, Казахстан и Украйна се отказват от своите ядрени оръжия, като в замяна получават гаранции за сигурността си от САЩ, Великобритания и Русия. Русия се отказва от териториални претенции към тези държави.

Още новини от Украйна

Ядец.

През 2014 Русия анексира Крим, част от Украйна, а малко по-късно започна необявена война в източната част на страната, т.нар. Донбас.

Бяха създадени т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република, отделени от Украйна пара-държави. Русия ги призна като независими на 23 февруари 2022 – часове, преди да нападне Украйна.
От 2014 до 2022 в Източна Украйна се водеха боеве между украинските сили и сепаратистите – де факто между Украйна и Русия – с променлива интензивност.

Този конфликт е легитимацията на Русия за днешната война. Че страдат рускоговорящи.

Фактите:
- До този момент, до 24 февруари 2022, Русия никъде в световните форуми не е поставяла въпроса за руснаците в Източна Украйна, включително в Съвета за сигурност на ООН
- И Донецк, и Луганск, както и Крим са неразделна част от Украйна според Споразумението от Беловежката гора и според Меморандума от Будапеща`94
- На 24 февруари 2022 Русия нападна Украйна – държава, чиито граници е признала в няколко договора.

Това е без значение днес. Освен факта, че Русия не спазва договори.
Но е общоизвестно.
Правя това обобщение, което се основава на факти, за да е ясно и еднозначно.
Извън това изброяване – искам да припомня, че според президента на България Румен Радев Русия щеше да спечели войната в Украйна за три дни, а на същото мнение беше и премиерът Кирил Петков.

Почти три месеца по-късно не е така, а България се лута.

Гледаме позорни неща, както каза Асен Василев, но после дойдоха още по-позорни.
Управляващата коалиция прие позицията на БСП и отказа да подкрепи Украйна без резерви.
Казват ни, че да пращаме оръжия значи да подкрепяме убийства.
Че и през 40-а година сме застанали на грешната страна и че ако сега не изберем правилната, пак ще страдаме.

Че е по-добре да се снишим, щото и на най-русофилите не им се обръща езика да кажат, че Русия е в правото си.

Но да сме имали две гледни точки и да си гледаме интереса.

„Ние не можем да допуснем, че се е възнамерявало изпращането на тези хора вън от България, каквото намерение един, мислим, злонамерен слух иска да припише на българското правителство. Такава мерка е недопустима не само защото тези хора, не лишени от българското си поданство, не може да бъдат изгонвани вън от България, но и защото това би било една пакостна и с тежки политически последици за страната мерка. Тя би лепнала на челото на България незаслужено едно петно, което не само ще ѝ тежи морално, но и политически ще обезсилва всички нейни аргументи от такъв характер, към които тя сигурно ще има нужда да прибегва в бъдещите свои международни отношения.

Малките народи не могат да си позволяват свободата да пренебрегнат тези аргументи, които, каквото и да става в бъдеще, винаги ще си останат едно силно, може би най-силното оръжие, останало на тяхно разположение“.

Димитър Пешев, подпредседател на 25-ото Народно събрание, 17 март 1943.

Това е.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паулу Курелю

    146 22 Отговор
    Напишете за България, стига с тази Украйна, не сте украински вестник да ва ева у калафите

    Коментиран от #42

  • 2 Даа

    30 119 Отговор
    Позор за агресора Рашистан, както и за неговия лидер - фашагата Путлер!
  • 3 даскала

    107 22 Отговор
    В 1991 г Москва реши да има държава окрайна,2022 зеши да я закрие.Всичко е просто и ясно.Няма нужда от глеупави статийки

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Факти

    21 84 Отговор
    Благодаря на украинците,че 400години си дават земята и водата на Бесарабските Българи.И Бесарабските българи им се отблагодаряват,като не искат да се връщат в България а се бият за Украйна.

    Коментиран от #8, #30, #51

  • 6 Грульо

    87 10 Отговор
    "За миналото на Украйна като Киевска Рус има множество свидетелства, който се интересува, може да прочете"

    Че то дори името на Украйна означава гранична местност на нещо. Държава създадена преди 31 години. Защо не я нарекоха Киевска Рус, щом претендират за наследство? :D

    Коментиран от #24, #56, #66

  • 7 Отряд ",, Чавдар,,"

    40 7 Отговор
    Селянина Даскалов
  • 8 Шшшш оу

    15 88 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    А руските тролове ми пускат снимки как украинците горили българи и българското знаме.Първо на тези снимки нищо се не разбира и второ всеки може да инсценира,че гори бг знамето .
  • 9 Бесен_ Язовец

    69 7 Отговор
    Бил Клинтън президент на САЩ 1991г??? Много е зле това момче Даскалов 1991 президент беше Джорч Буш старши. Алкохола не прощава.
  • 10 Еййййй

    63 7 Отговор
    Ама тя украина била държава? От цели 30 г.? Време и е за ЕС, заедно с другите 30 годишни - новообразувани. Иначе Г-7 са категорични - никакви промени на украинските граници няма да приемат?! Демагогия за наивници.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Най-добре

    15 68 Отговор

    До коментар #3 от "даскала":

    за света ще бъде Путлер да си закрие Империята на злото. Всички са отвратени от тая изостанала азиатска държава...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой

    67 3 Отговор
    Как все се намират продажници да изкривят историята според текущите удобни тълкувания. Като османското присъствие в България.
  • 15 Иванушка  🇷🇺

    7 48 Отговор
    "...щото и на най-русофилите не им се обръща езика да кажат, че Русия е в правото си...." - по-точно е Беше в Правото си, но го изпусна. Те правата са за Силните, а за слабите.....кюфтета и снишаване.😄
    Време е и Русия да се сниши като малка, бедна България. Русия беше слаба да удържи СССР, беше слаба 2014г да удари Украйна, слаба е и днес. Русия -> котлети -> снишаване 😄😄😄
  • 16 Mиро

    57 4 Отговор
    С други думи - няма руснаци в Източна Украйна, така ли бе сме шник ?
  • 17 Стефанов

    69 7 Отговор
    А на мен ми е интересно, защо всички "украинци", които виждаме по улиците и медиите ГОВОРЯТ НА РУСКИ ?

    Коментиран от #33

  • 18 Петров

    56 4 Отговор
    Украинска армия обстрелваше 2015 годиана бесарабските българи в източна Украйна зашоне искаха да ходят на война срещу руснаците от Донец и Луганск. 100 дневната блока умори хиляди от глад, а ЕС нищо не направи гербераското правителство също.
  • 19 Софиянец

    49 11 Отговор
    У-крайна, няма такава държава/нация! Това е!

    Най-големите нацисти са от изкуствено създадени държава без история! Това е!

    Коментиран от #83

  • 20 виктория нюланд

    46 7 Отговор
    Maйнaтa и на Украйна , щом народът и е улав да ни е наемник във войната.
  • 21 Сандо

    64 3 Отговор
    Даскалов,има едно нещо,наречено Мински договор,подписано и регистрирано в ООН,което интересно защо си пропуснал в писанието си.Може би защото то щеше да уреди проблемите на Украйна?Щеше,само че Украйна не го изпълняваше и знаеш ли защо?Най-малко защото нямаше сега да има война в Украйна.И още:научи поне факта,че Путин беше противник на референдумите в Донецк и Луганск.И още нещо което трябва да научиш:между Киевска Рус и Украйна няма нищо общо,освен сегашната география.И накрая:Даскалов,оставаш си посредствен писач и мижав пропагандист.Това е!

    Коментиран от #41

  • 22 Макробиолог

    8 33 Отговор
    Хазарските кланове управляват в Русия от смърта на сталин до днес,но сега парадоксално им се налага да си направят сепуко.

    Коментиран от #58

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БАЙ КУРТИ

    44 5 Отговор

    До коментар #6 от "Грульо":

    За Киевска Рус всички сме чували, но сега ще ви опиша какво пише в Украинския учебник за 8 клас. ТОВА НЕ СИ ГО ИЗМИСЛЯМ А ГО пише в световната преса./Валерий БЕБИК твърди че Констинопол е била колония на ХЕРСОНЕС/СЕВАСТОПОЛ . А прародител на скитите е Херкулес родом от Крим .Гр. Мена в Черногоска област е дала името на първият фараон /Менес . Чингиз хан се е казвал БОГДИХАН и се е бил с украин. тризъбец. Айде спирам до тука / те надминаха МАКЕТАТА .За съжаление това не си ги ИЗМИСЛЯМ. Този учебник го показаха в ООН .

    Коментиран от #46

  • 25 Професора

    27 2 Отговор
    Самоковския каруцар Даскалов.
  • 26 Професора

    33 4 Отговор
    Смятайте щом го изгониха Даскалов и от вестник,, Демокрация" поради некадърност като се има предвид, че във вестник Демокрация нивото на журналистика беше много ниско.

    Коментиран от #28

  • 27 нннн

    34 2 Отговор
    Стига с тия манипулации! Монетата има две страни. То даже е обидно да ни втълпявате неуморно само едната.
  • 28 наблюдаващотдалеч

    5 18 Отговор

    До коментар #26 от "Професора":

    Ти си истински аонсупрофесор! Но по-вероятно, не 9веж р0с0ф1лист1к. В материала са изброени факти

    Коментиран от #40

  • 29 Фина механика

    22 9 Отговор
    Украинците са "развалени" руснаци. Путин прати войска който може да бъде поправен, а който не може да бъде утилизиран.

    Коментиран от #37

  • 30 Контра

    29 4 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Що не ги питат бесарабските българи дали искат да са фронта? Що не отворят границите? Ще си затрият хората зорлян тия слугинажи. Горките войници- селяци и работници, никой не ги базари за нищо.
  • 31 0крайна пушечното месо на изкукуригал

    43 10 Отговор
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор
  • 32 Сатана Z

    33 9 Отговор
    Посредствена и исторически неиздържана манипулативна статия на Самоковския неонацист Георги Даскалов,подвизаващ се в Тв Европа,Дневник,и всякакви фашистки стенвестници.

    Z

    Коментиран от #69

  • 33 Хаджи Генчо

    31 7 Отговор

    До коментар #17 от "Стефанов":

    Украинският е от скоро, има няма 5-6години. Не са го научили още хората. Зеления го научи преди две години
  • 34 Култура миянко

    20 5 Отговор
    Местим за Украине,слава на Иран!
  • 35 Историчка

    33 6 Отговор
    Във времето от началото на Майдана и до анексирането на Крим авторът е пропуснал огромна част от историята, а именно Геноцида в Донбас, който доведе до сегашния конфликт и предходнито анексиране на Крим. Демек Укросите дами си го набиха с АТО и спрете да бълвате простотии, ние все пак не сем малоумни като американците.

    Коментиран от #38, #62

  • 36 !!!?

    7 23 Отговор
    До 2014 година Путин плащаше чинно на Украйна наем за руските военни бази в Крим, а Защо: Защото Крим е украинска територия. А дали Украйна е измислена от Ленин е виновна неговата мумия в мавзолея на Червения площад, пред която развя съветското знаме и на последния парад на "победата" !!!?
  • 37 А мустакатият

    5 20 Отговор

    До коментар #29 от "Фина механика":

    Путин от миналия век също утилизираше - даже ръкавици от кожата на утилизираните правили. Срамотник ниеден копейкаджийски си.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПО ТОЧНО

    20 2 Отговор
    БИХ КАЗАЛ ЧЕ ТАЯ КАРТА НЕЩО ,......НЕ Е ВЕРНА , А СКОРО ЩЕ СТАНЕ .....ОЩЕ ПО ....НЕ ВЕРНА !!!
  • 40 UYU.EU

    3 20 Отговор

    До коментар #28 от "наблюдаващотдалеч":

    Да, САЩ , АНГЛИЯ и РУСИЯ - гаранти на териториалната цялост на Украйна по договор , подписан от тях. Договорите с Русия наистина не струват хартията , на която са подписани. Затова -маймуняците зад новата китайска стена

    Коментиран от #45

  • 41 Феодал

    3 19 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    А бе информирания, ти знаеш ли, че според Минския договор Украинската гранична служба трябваше да охранява границата мужду Донбас-Украйна и Русия.Я по леко кой не изпълнява договори.Ама Росия -1 и Кисельов никога няма да ти го каже.
  • 42 Радо Калиное

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Паулу Курелю":

    Е, точно за България пише, не за Украйна!
    Пак ли не разбрахте, безаналоговиидиоти????

    Коментиран от #43

  • 43 ТуентинКарантино

    11 3 Отговор

    До коментар #42 от "Радо Калиное":

    Като ти гледам рейтинга, единственият неразбрал се оказваш ти

    Коментиран от #54

  • 44 Поп

    20 1 Отговор
    Жалка пропаганда, смешна
  • 45 Статистик

    22 1 Отговор

    До коментар #40 от "UYU.EU":

    Всъщност такъв договор няма. Има меморандум, но за разлика от договора той не вменява задължения, а само добри намерения.
    Докато едно междуправителствено споразумение има силата на договор - нещо, което точно украинците не спазиха. Капиш?
  • 46 Да се посмеем още малко

    24 2 Отговор

    До коментар #24 от "БАЙ КУРТИ":

    Галите произхождат от Галиция. Т.е. французите са си чисти украинци.

    Коментиран от #61, #81

  • 47 Ежко Бежко

    28 4 Отговор
    - До този момент, до 24 февруари 2022, Русия никъде в световните форуми не е поставяла въпроса за руснаците в Източна Украйна, включително в Съвета за сигурност на ООН
    Гнусна лъжа. Интернета е пълен с изявления на руския представител в съвета за сигурност за престъпленията на Уктаинската армия в Донецк и Луганск. Каква съвест има този "журналист" да пише лъжи. И каква съвест има редактора на Факти за да ги публикува. Отвратен съм.
  • 48 веселяк

    20 3 Отговор
    "За миналото на Украйна като Киевска Рус има множество свидетелства, който се интересува, може да прочете", в градската библиотека в отдела за научна-фантастика, до рафта с История на РСМ!
  • 49 Богаташов

    14 3 Отговор
    Ако и овловора за ненападениеаз се разровя в историята като този пишман анализатор, току виж, че съм намерил договора за ненападение между цар Иван Шишман и султан Мурад...
  • 50 пфуй

    21 3 Отговор

    До коментар #23 от "Мутата":

    И на мен ми писна с тази измислена Украйна. Преди беше измислената Македония.
  • 51 а стига бе

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Бесарабските млади мъже българи, които са родени в Украъна, искат да си дойдат в България, ама не ги пускат, защото са ги мобилизирали и ги карат да се бият.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Урюрвкос

    17 2 Отговор
    1653г Украинската Рада моли Императора да влезе в състава на Русия защото западните райони са насилственно католицизирани и бесят и колят православните в източните райони а на юг кримския хан ги обръща в мюсулмани. След 350г пак същата история и пак молби към Императора. Тогава трябваше една година да ги чуе сега 8г.
  • 54 Радо Калиное

    1 8 Отговор

    До коментар #43 от "ТуентинКарантино":

    Какъв рейтйнг?
    Алоу, нямаш връзка между ръцете, дето пишат, и мозъка!
    😂😂😂
  • 55 Гост

    5 0 Отговор
    Долу!
  • 56 Малко история

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грульо":

    По времето на Петър Първи шведските историци от двора на крал Карл описват Русия като съставена от три части - Большая, Белая и Малая Русь - съответно днешните територии на Русия, Беларус и Украйна. А Малая Русь е имала и името Окраина - т.е. покрайнина. Условно разделени по географско положение, но населени с един народ - руснаци .
    А откъде са се пръкнали т.нар. украинци (по днешните представи) - един Господ знае -- исторически документи на украински език преди 20-ти век ннее са известни.

    Коментиран от #59, #70

  • 57 Нещо за Велика Хазария?

    23 0 Отговор
    Русия пое всички дългове на СССР, Украйна излезе чиста като сълза, с всичките заводи и предприятия, имаше идеалната възможност да бъдат силна държава.
    Е, профукаха я.
    Както и България сама се срина, заради алчните глави на политиците, заради сляпата вяра в някакви ценности.
  • 58 Блинкен и Нюланд казват

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Макробиолог":

    Са украински хазари.
    Хазарите са в Украйна
  • 59 Така е

    11 0 Отговор

    До коментар #56 от "Малко история":

    Има един паметник "Три сестри", в момента искат да го съборят
  • 60 Тия сатанисти ще запалят Трета Св. Война

    21 1 Отговор
    Едни го правят нарочно, други са вече облъчени. Не мога да повярвам, че толкова много хора не си дават сметка, че Путин, Украйна и НАТО гласят трета световна война! Те няма да умрат, но десетки милиони хора няма да оцелеят, особено ако започнат да летят атомни ракети. С какъв акъл някой въобще може да иска да праща оръжие в Украйна или ще иска да тука държави по границата с Русия в НАТО, просто не знам. Бива бива идиотизъм, но това сам да искаш да ти падат бомби върху къщата е един вид сектантско промиване на мозъци. Толкова просто племе се натрупа в последните 50 години, че човек да се чуди...
  • 61 На украинците

    19 0 Отговор

    До коментар #46 от "Да се посмеем още малко":

    Само македонците могат да им съперничат по идиотизъм
  • 62 И не само Одеса

    17 0 Отговор

    До коментар #35 от "Историчка":

    Не само Одеса, 14 000 човека за осем години в двете републики, малко ли е?
  • 63 Алооооу, аФторЪ!

    15 1 Отговор
    Зарежи тая логорея, и отвори Енциклопедия Британика (английска, а не руска!) и прочети какво пише за Украйна. Как от една държавица колкото Северна България благодарение на подарените от Ленин, Сталин и Хрушчов руски територии добива днешния си вид!
    За трудно вдяващи като теб има и гоуеми картинки!
  • 64 Винету

    14 0 Отговор
    Какво общо има Украйна с Киевска Рус?Нима укрите са превзели столицата ни?Авторът да не е македонски историк?

    Коментиран от #67

  • 65 Хаахо

    0 15 Отговор
    Не само Държавите бягат и не иската да имат нищо общо с Рашизма.Вече и в цели области в Русия искат да се присъединят към цивилизования свят.Иии..ето ти новина от вчера:
    "В Белгород се разпространяват листовки с призив за връщане на региона на Украйна"
    Донбас а, 90% от руснаците в Украйна не искат да имат общо с Русия.
  • 66 я пак!

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Грульо":

    За непросветените в историята, тук не е училище! Напънете се малко да понаучите поне нещичко от история, че да има какво да коментирате. Аман от фантазьори!
  • 67 ха, ха, ха

    2 3 Отговор

    До коментар #64 от "Винету":

    И ти ли си убеден, че историята е писана от Ленин?
  • 68 Ами сега?

    6 3 Отговор
    Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов призна, че може дори да се появят „Белгородска, Курска, Брянска народни републики“.
  • 69 Тодор Правешки

    1 13 Отговор

    До коментар #32 от "Сатана Z":

    Отлично товарищ путлерист! Цитираме опорките на Пасьолството на Рассия в Задунайская Губерния и Фюрера Костя Копейкин!!!
    П.С.
    Рублите ще се изплатят на гишето на Пасьолството на Блядостан в Понеделник, 13:30 часа!
  • 70 Да, ама не...

    4 6 Отговор

    До коментар #56 от "Малко история":

    С наученото от училище има още много глупости да говориш. В днешно време поне има достатъчно качествени източници, които пишат за истинската история, а не тази писана от политици. Научете се да ги разпознавате, иначе ще продължавате да робувате на фалшификати.

    Коментиран от #77

  • 71 Урюрвкос

    13 2 Отговор
    Украйна престана да съществува 2014г. Важаха международни договорки до тази дата когато с военен преврат насилственно падна власта. След това Путин почна да прави много грешки дали по наивност че всичко ще се оправи дали влиянието на Меркел беше много силно. С две думи ако позицията му тогава беше категорична сега нещата щяха да бъдат други.
  • 72 Нова история пишат путинистите

    1 16 Отговор
    Не се опитвайте, с тези коментари тук няма да промените историята. Опитвано е от много известни личности. Резултататът е един и същ, Историята си е история. Немое да се допише, да се ....Може само да се путинизира.

    Коментиран от #82

  • 73 Смешни български путинисти

    3 12 Отговор
    Историята не може да се прекрои, особенно с отрицателно IQ.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 📌🇧🇬

    16 3 Отговор
    Украйна излиза от СССР без да плати и един долар от Външният Дълг на СССР, Русия изплаща Украинският Външен Дълг от времето на СССР.
    В момента Украйна се движи по “тангентата” на всеобща разруха, единствено оръжията са изливат като река но без да има основно успех освен да сдържа руската армия.
    Активната част на войната в Украйна ще приключи до Есента, за момента.
  • 76 Димов

    16 2 Отговор
    То, и НАТО уж беше обещало, да не се доближава до Русия, ама ядец. Не спряха да подмамват славянските народи, че да ги настройват едни срещу други.
  • 77 Димов

    10 2 Отговор

    До коментар #70 от "Да, ама не...":

    Поредният де бил, мразещ училището, понеже му било трудно да срича букварчето. Какви източници имаш ти, в днешно време? Интернет ли? Пълен с апокрифна литература, писана от незнайно кой, срещу незнайно каква сума, но с определено прозиращ интерес. Ако беше учил повече в училище и беше вярвал по-малко на всеки лъжец в нета, нямаше сега да ставаш за ре3ил.

    Коментиран от #86

  • 78 Димов

    13 1 Отговор
    Не понасям илитерати, които хулят учителите и образователната ни система, и прокарват за истинни крайпътните мошеници, подплатени от многобройните НПО.
  • 79 Гнездо на фашизъм

    11 3 Отговор
    Трябва повече страни да се обединят с Русия за да унищожат злото в Украйна

    Коментиран от #99

  • 80 За България

    12 1 Отговор
    За България бе господа журналисти!!!
    Стига вече с тая Украйна!
  • 81 Сандо

    7 1 Отговор

    До коментар #46 от "Да се посмеем още малко":

    Същото се отнася и за Исус и неговите апостоли,които са от Галилея,а тя е била населена от пришълци от Галиция.За Юда това естествено не се отнася.
  • 82 Кой разбрал, разбрал!

    2 9 Отговор

    До коментар #72 от "Нова история пишат путинистите":

    Нова история пишат политиците повече от два века и всичкото е писано на коляно! Затова днес отново най големите батаци са на Балканите. Не можем да оставим обаче фалшификатите да вземат връх само защото други са пробвали и не са успели. Задължени сме да изобличаваме фалшификатите, а който има глава на раменете си да си даде сметка. Тук винаги трън в очите на световната общност е била българската държава. При всеки удобен случай се опитват , да фалшифицират историята ѝ, да намалят територията ѝ и да я обезличат възможно най много, а ако е възможно да заличат изобщо българския етнос. Началото е поставено още преди Руско-турската война (1877 – 1878) с Райхщадското споразумение между Русия и Австро-Унгария 26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 година. Последния случай е с РСМ на която искат да препишат нашата история и да ни обезличат като народ.
    " Историята е биографията на нацията; паметта, която създава и поддържа народния дух, "...история има, и става народ..." - обявява Паисий. Затова тези, които искат да посегнат на народа, посягат на неговата история." ( Христо Маджаров - "Големият заговор срещу българите")
    " Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“ (Райхщадско споразумение - Уикипедия)
  • 83 Не си прав!

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "Софиянец":

    Дори не са от изкуствено създадените държава! ЛЪЖА е, че Украйна е независима държава от 24 август 1991, когато се отделя от СССР! ДА, има Споразумение в Беловежката гора и Меморандум от Будапеща, НО автора УМИШЛЕНО ПРОПУСКА, че за да стане една държава независима тя трябва ДА ИМА ОПРЕДЕЛЕНИ НАЦИОНАЛНИ ГРАНИЦИ! Който иска може да провери на сайта на ООН, че от 1991 до ден днешен Украйна НЕ Е ПОИСКАЛА ОТ ООН да и бъдат определени национални граници! Независима държава без граници?!? Това да не е някакъв виц???(риторичен въпрос) Да не споменавам, че автора пропуска и Минските споразумения, вероятно пак умишлено.
  • 84 Махмуд

    12 1 Отговор
    НЕ харесваме нито Украйна, нито украинците
  • 85 RedStorm

    8 2 Отговор
    За украйна - трибуквен.
    С кеф да си го ползват :)
  • 86 Да, ама не...

    2 8 Отговор

    До коментар #77 от "Димов":

    Това, че не ти стига пипето да прецениш на кой източник можеш да се довери си е твой проблем. Историята която се изучава в училище 90% е писана от чужди политици, на коляно и според чужди интереси. Продължавай да вярваш на Екатерина Велика, Ленин, Сталин и Путин, а не на Херодот, Страбон, Йоан Малала, Йоан Цеца, Йоан от Никиу, Г. С. Раковски, Захари Стоянов както и много други, а това ще те изведе на добър край.
  • 87 Точен

    8 1 Отговор
    То дори понятие "киевска" няма до средата на 19 век. Има Русь, а още по-ясно - руси. Украинци се появява чак по идея на Австро-Унгария след 1850 г. Авторът малко и да се насочи към филологията, никъде няма украински език преди Ленин. 35 г съм се занимавал с етнопроизхода на славяните.

    Коментиран от #89

  • 88 Я па тоя

    9 4 Отговор
    "Русия се отказва от териториални претенции към тези държави.Ядец"
    ,,

    Бе ти и НАТО отказа да се разширява, па кво стана?? Налапа всички бивши соц. страни. Ядец, а!!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Смешно

    4 4 Отговор
    Няма Беловежко споразумение. Има среднощен заговор на трима простаци от Русия,Украйна и Белорусия. Останалите републики на СССР са поставени пред свършен факт, не са питани,референдуми няма и Конституцията на СССР е брутално нарушена и погазена. Тази простотия не е легитимна и е смешно да бъде цитирана като юридически акт.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Имало

    8 1 Отговор
    е киевска рус, а не киевска окрайна, изобщо за украйна не се е говорило до 1920, а за малорусия
  • 95 Ал Тъпоне

    7 1 Отговор
    През 1991г. се финализира разпадането на СССР, като се пописва договор на общността на независимите държави (ОНД) . В този договор наистина има текст за зачитане на границите на независимите държави от общността, но хайде сега си помислете как пък една такава държава, като Украйна която нее отхвърлила договорът на ОНД ще изпъди проруския си президент Янукович, после ще подпише търговско споразумение с Европейския съюз, още по-после ще иска асоциирано членство в този съюз и даже запазено място в съюза, та дори членство с НАТО. Зза разширението на изток отбранителния, но все пак военен съюз, какъвто е пактът НАТО и то след обещанието при обединението на двете Германии към Президента на Русия по онова време Горбачов да няма разширение на изток ако отворим приказка ще видим, че всички искат да получат сигурност от прословутия пакт НАТО, но тя да бъде за сметка на "таласъма" Русия и тя да стане изкупителна жертва на общата сигурност на останалите. Вместо да целувате там, където слънце не огрява и да пишете угоднически дивотии, по-добре се замислете как да постигнем сигурността си, но да не е за сметка на руския народ и Русия!

    Коментиран от #97

  • 96 9689

    0 0 Отговор
    Слаб по история.
  • 97 Тилилейски заговор

    1 1 Отговор

    До коментар #95 от "Ал Тъпоне":

    Юридически Беловежкото споразумение от 1991г. е пълен фейк - сключено е по тъмна доба, вдън гори тилилейски,тайно от другите републики на СССР. Даж не е и договар ,а заговор и Елцин е не по-малко отговорен от Горби - пуяка.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 русия значи тероризъм

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Гнездо на фашизъм":

    За сметка на това Русия с терористичното си поведение успя да обедини целия свят срещу себе си.Света подкрепя суверенна Украйна срещу терориста Русия !
  • 100 ИСТОРИЯ

    0 0 Отговор
    Да - до 1991 г. Украйна не е съществувала като самостоятелна държава, била е част от Русия и населението е руско. След Август 2022 г. вероятно пак няма да има Украйна като отделна държава, а като част (област) от Русия.
    Очевидно политическото решение от 1991г за създаване на отделна държава Украйна е грешно и скоро ще бъде ревизирано.
  • 101 СУВЕРЕН

    1 0 Отговор
    Всичко в тази война се върти около Украйна и Русия. Никой не пита Донецк и Луганск какво ,искат. От няколко години се опитват да се отцепят. Защо ли....