Last news in Fakti

15 Май, 2022 19:00 5 123 123

Цивилизационният избор на Радев

  • румен радев-
  • война-
  • украйна-
  • русия

Можем само да се надяваме, че осъзнава и двата исторически избора, пред които е изправен при това свое посещение в Берлин

Цивилизационният избор на Радев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Радев трябва вече да направи своя цивилизационен избор: от името на България да каже ясно, че Русия е агресор, а Украйна – жертва. Берлин е подходяща трибуна за това, пише в коментара си Александър Андреев.

Българският президент Румен Радев посещава официално Берлин в един изключително напрегнат, ако не и съдбоносен момент от съвременната европейска история. А в съдбоносни моменти трябва да се взимат ясни и еднозначни решения. Смели решения. Радев днес попада в благоприятната за него ситуация да вземе две такива решения и да ги оповести по недвусмислен начин от трибуната в Берлин, от която ще го чуе целият свят. Две решения, които няма да се харесат на сериозна част от българските гласоподаватели, но ще впишат името на Радев в историята. Две решения, за които дори не се изисква толкова голяма храброст, защото българският президент не твори оперативна политика – той само извършва важни политически жестикулации. Тези две решения всъщност са въпрос на цивилизационен избор.

Политическа доблест и ясна позиция трябват

На първо място Радев веднъж завинаги трябва да се разграничи от голямата група хора в България, които говорят така: "Да, Русия нападна Украйна и тази война е ужасна, но...". Защото няма никакво "но", изречението свършва с точка преди "но". Всъщност, българският президент най-напред трябва да има достатъчно политическа доблест да произнесе и цялото изречение преди „но"-то. Та нали в съдбоносни моменти като сегашния трябва да се застава на ясна политическа позиция, незасенчена от никакви уговорки, никакви „но"-та, камо ли пък от безпомощното (а може би и манипулирано с определени цели) желание да се пази някакъв така наречен „неутралитет". От името на България Радев е длъжен да каже на висок глас, че Русия е агресор, а Украйна – жертва. И че украинците заслужават всякаква помощ, включително и оръжейна. Неговите берлински домакини събраха политическия кураж да го направят. И президентът Франк-Валтер Щайнмайер, и канцлерът Олаф Шолц (социалдемократи и двамата) дълго време се опитваха да лавират, гърчеха се в двойствената си позиция към Русия. Нека да припомним, че Щайнмайер започна кариерата си като шеф на кабинета на Герхард Шрьодер, а Шолц дълго време негласно защитаваше руските енергийни проекти, чийто главен проводник беше именно бившият канцлер Шрьодер. През последните седмици обаче и президентът, и канцлерът сториха онова, което се очаква от отговорни политици на държави, членуващи в ЕС и в НАТО, които взимат насериозно ценности като свобода, демокрация и човешки права: заеха недвусмислена позиция. Точно същото би трябвало да стори и Румен Радев. При това няма никаква нужда да премълчава, че поради енергийната си зависимост от Русия България е в много трудно положение. Напротив, нека го каже също толкова ясно, защото в политиката се прави точно така: заемаш правилната и достойна позиция и казваш какво ти струва тя. Какво струва тя включително и на самия Радев, преизбран съвсем наскоро с подкрепата на много българи, които сега биха му обърнали гръб, ако се откаже от „неутралитета".

Съдбоносен политически момент

На второ място българският президент би дал сериозен принос за укрепването на ЕС, на Европа и на целия напредничав и демократичен свят, ако недвусмислено подкрепи бързото приемане на Северна Македония в Евросъюза. И то без да настоява на повечето досегашни български условия, които тъй или иначе са до голяма степен параван, прикриващ боязливото съобразяване с едно изостанало и неосведомено обществено мнение в България. Да, трябва ясно да се каже, че Скопие има още домашни за писане в отношенията със София и в преосмислянето на историята, но всичко това може да остане за периода след старта на преговорите, който България блокира в момента. Нека не се съмняваме, че германските събеседници на Радев ще очакват от него да прояви мъдрост, политическа прозорливост и решителност тъкмо в сегашния съдбоносен политически момент. И да не забравяме, че сегашната власт в Кремъл горещо не желае приемането на Северна Македония в ЕС.

Разбира се, в Берлин българският държавен глава със сигурност ще разговаря с домакините си по други важни двустранни въпроси. Икономическото сътрудничество между двете страни процъфтява и заслужава политическо насърчение. В Германия вече официално живеят повече от 300 000 българи, като мнозинството от тях са добри специалисти и почтени данъкоплатци – за тези хора трябва да се говори по-често, отколкото за българите в Германия, които поминуват благодарение на щедрата социална система. Макар че не е първостепенна туристическа дестинация за германците, България предлага все повече привлекателни възможности, включително в областта на балнеоложкия, медицинския и стоматологичен туризъм – президентът със сигурност няма да пропусне и тази важна тема. А събеседниците му пък със сигурност няма да пропуснат за пореден път да поставят тревожния въпрос за върховенството на закона в България, което и до днес не отговаря на европейските стандарти.

Два исторически избора пред президента

Но всички тези двустранни теми, които в мирни времена щяха да бъдат първостепенни при едно българско държавно посещение в Германия, днес се оказват само съпътстваща програма. И Румен Радев със сигурност го знае. Можем само да се надяваме, че осъзнава и двата исторически избора, пред които е изправен при това свое посещение в Берлин. Два цивилизационни избора, които се свеждат до едно и също: дали се чувства привързан към западните ценности или към руския империализъм и дали на равна нога подкрепя безусловно партньорите и съюзниците от ЕС и НАТО. Просто е.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 109 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    115 24 Отговор
    Радев е направил своят избор, като подкрепи руснаците! Точка.

    Коментиран от #12, #45

  • 2 избора на хаскьойския

    29 75 Отговор
    каунь
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кой казва

    92 24 Отговор
    На президента какво трябва? Той си знае човека.
  • 5 Лош материал

    45 75 Отговор
    И децата знаят,че Радев е роден от ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ !

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Болшевик

    43 78 Отговор
    Мечтата на комуниста е държавата да го направи,милионер,а Кремъл да му гарантира сигурността.
  • 8 Т Живков

    16 36 Отговор
    Гордея се с "матриала"

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Спасявайте се

    31 40 Отговор

    До коментар #8 от "Т Живков":

    Материала е лош ! Над 30 години го грабят и лъжат комунисти а той ръкопляска.

    Коментиран от #76

  • 11 Радев

    37 106 Отговор
    какъв президент си като не зачиташ ЕС и НАТО,към които принадлежим и от които получаваме подкрепа.Ти и Илияна Йотова да не сте в борда на някой руски поток,че толкова защитавате империалиста Путлер,който притежава целия Газпро икономически и политически Газпром не е фирма,той е оръжие на Кремъл да си играе с потребителите му и да ги прави зависими и манипулируеми като Шрьодер подкупния ,спонсориран от Путлер.Допуснати западни политици в бордове и как такива продажници да не ги плюеш.Президентът и вицепрезидентът са пример за зависимост от Русия,техните изказвания показват тяхната"ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ"Позор сте за България продажници.

    Коментиран от #16, #77, #86, #89

  • 12 ХаХаХа

    15 46 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Защо мислиш така? Застанал ли е като Мъж и да каже за кого е 😁😁😁
  • 13 кочо

    29 53 Отговор
    Не е лесна неговата - да седиш разкрачен на два стола. Навън - натовски генерал, у дома - красноармеец.
  • 14 Някой

    85 22 Отговор
    Абе, я си глрдайте Германията.
    Народа е с президента в този случай. Срам ме е, че сме в този ЕС.

    Коментиран от #39

  • 15 Лош материал

    26 69 Отговор
    Този "президент" е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ !
  • 16 ТуентинКарантино

    70 25 Отговор

    До коментар #11 от "Радев":

    Подкрепата, която получихме от EC и нато е, че намаляваве с милион на десет години тяхна подкрепа. Време е да спрат да ни подкрепят, време е за Възраждане

    Коментиран от #20

  • 17 pepy

    37 48 Отговор

    До коментар #5 от "Лош материал":

    "И децата знаят,че Радев е роден от ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ !"

    Коментиран от #99, #112

  • 18 Димов

    69 7 Отговор
    Хем искате да направи избор, хем му казвате какво точно да избере. Дойчова работа. И евровизията ви същата.
  • 19 АнтиФатмак

    16 51 Отговор
    мръсен интригант, преследва единствено лични цели и облаги, президентска република ама на кукув ден !!
  • 20 КопейкОф

    16 47 Отговор

    До коментар #16 от "ТуентинКарантино":

    време е прокуратурата да се заеме с вас, кремълски слуги-копейкаджии

    Коментиран от #22

  • 21 Продажници

    63 19 Отговор
    Народа подкрепя Русия

    Коментиран от #23, #28

  • 22 Тон Kyрлеоне

    32 7 Отговор

    До коментар #20 от "КопейкОф":

    Гешев е пътник, джуджетата ги разформироваха, мутро банкянска :)))))))
  • 23 Да бе да

    16 38 Отговор

    До коментар #21 от "Продажници":

    "Народа подкрепя Русия" 🤣🤣

    И аз подкрепям росссиа, но от зад @ за да не падне😁

    Коментиран от #24

  • 24 Джони Мокър

    16 8 Отговор

    До коментар #23 от "Да бе да":

    Щеше да звучиш убедително, ако имаше с какво...
  • 25 :))

    9 20 Отговор
    На второ място българският президент би дал сериозен принос за укрепването на ЕС, на Европа и на целия напредничав и демократичен свят, ако недвусмислено подкрепи бързото приемане на Северна Македония в Евросъюза. .....
    ...я.андреев,иДи0Т !!!

    Коментиран от #32

  • 26 Лост

    25 3 Отговор
    Започнаха с Украйна пък заходиха към Македония.
  • 27 Да бе да

    9 32 Отговор
    "Можем само да се надяваме, че осъзнава и двата исторически избора "

    Хайде да спрем да придаваме тежест на институция която е определена като церемониална ! Явно пи арите , на рундьо вече мислят гази лука, иначе нямаше да ни бомбардират с обяснения !

    Но , има и добра новина за резидента ! Няколко коремни преси по потник и ще го заобичаме отново, нали нинова и слави! 😅
  • 28 pepy

    20 23 Отговор

    До коментар #21 от "Продажници":

    "Народа подкрепя Русия"

    Русия, Кремъл /Путин/ - това са ДВЕ СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ неща...
    В същото време...

  • 29 Комон Сенс

    35 13 Отговор
    Поредната филипика по Радев.
    Поредната поредния материал истеризиращ ситуацията.
    Поредните внушпения, че спешно и бързо трябва да правим нещо и всяко забавяне е много срамно и непростимо.
    А неотложното нещо е да се набутаме във война.

    Кафа!

    Съжалявам, но нито ние тук, нито европейците нито американските граждани искаме война.
    Приберете си евтината пропаганда и мирясайте!
    Като сте толкоз петимни да водите война, отидете доброволци и сия водете.
    Но не, вие искате някой друг да в ия води, друг да мре, друг да сисъпва бъдещето на децата си.

    Коментиран от #117

  • 30 пьешу

    27 6 Отговор
    тия от прокисналото зеле съвсем се разпасаха! къде се намират! май няма да минат без едно специално знаме на купола на райх-каквото-там...
  • 31 РъбеФ

    13 33 Отговор
    Е червен шпионин.Руско продажно мекере,разеденило народа ,за некой лев и власт

    Коментиран от #35

  • 32 Лост

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от ":))":

    Ами да им каже да приемат Турция в ЕС. И е плен на Нато дори 😉. Дали няма да подскочат?
  • 33 хайде стига

    26 3 Отговор
    Няма никакви "исторически избори".
    Кога и в коя реланост да апелираш за мир е нещо толкова шантаво, че всичките умно-красиви клоуни започват да подскачат сршеу теб като активирани зомбита по време на зомби апокалипсис?

    Коментиран от #38

  • 34 Тити

    13 36 Отговор
    Голямаааа излагация на кремълската подлога Радев.
  • 35 верно ли?

    23 3 Отговор

    До коментар #31 от "РъбеФ":

    А с другия си гербаджийски профил го наричаш "рундьо натовеца".
    Слеските ви номера са прозрачни :)
  • 36 Рахат Локумич

    11 27 Отговор
    Каква метаморфоза само и то за толкова кратко- от Президент до Резидент-пътя се оказа много кратък. Ноооо..има решение- импийчмънт за творението на Решетников. Това е правилния ход.
  • 37 смешни сте

    21 5 Отговор
    Гербавите тролове нямате претенции дали ще дуднете по Президента на тема, чев не бил додтатъчно голям ястреб или обратното - че не бил достатъчно голям фил. Едни и същи тролове (личат си по стила) дуднат опотки и пот двата вида.
    Само власт за шефовете си да изврънкат.
    Ама не може.
    Шефовете ви не са ми копали на лоизето, че да ви се връзвам.
  • 38 Да бе да

    4 21 Отговор

    До коментар #33 от "хайде стига":

    "Кога и в коя реланост да апелираш за мир е нещо толкова шантаво, че всичките умно-красиви клоуни започват да подскачат сршеу теб като активирани зомбита по време на зомби апокалипсис?"

    Да " умно-красивите" са виновни , защото гласува за него , нали ! Но когато този селски брус , се прави на разбиращ , особено против волята на тези които му помогнаха !! Можеш да си представиш , колко дразнещо е ! Нали?
  • 39 Див сейанин

    14 21 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Ами забирай си Резидента и отпарайте в посока Рушлямистан. Да видим колко ще прокопсате. Да, ма не. Тук ви харесва, дето е на хляба мекото и на работата -лекото. А е толкова просто- чемодан-вокзал (за по-бързо-Т2)-Масква..
  • 40 DW пропаганда

    25 9 Отговор
    Еврейска пропаганда. Абсолютна пропаганда!
  • 41 ха ха

    26 8 Отговор
    и от кога дойче веле започна да слага думите в устата на президента ?

    Коментиран от #44

  • 42 Познавате ли бай Ганьо

    18 25 Отговор
    Не разбрахте ли, че зеленият чорап като излезе извън България демонстрира, че е "натовец и европеец", а като е в страната е "Крим е руски и това не е война, а специална операция на другаря Путин"😂😂😂
  • 43 Някой

    23 9 Отговор
    Може ли зелето да си гледат тяхната кочина?
  • 44 Българин

    15 27 Отговор

    До коментар #41 от "ха ха":

    Откакто товарищ Митрофанова слага думите в устите на Румен Грипенов Решетников,Нинова и Костя Копейкин!!!
  • 45 И така трябва

    22 12 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    така правят истинските Българи.Винаги с Русия,никога против!

    Коментиран от #53

  • 46 Ако не го е срам

    12 23 Отговор
    Ако не го е срам, да не го направи. До момента жалко,но факт. Все се гърчеше да бъде адвокат на Путин.

    Коментиран от #66

  • 47 Тьпак

    22 4 Отговор
    Саше саше таз статия си я наври там кадето сльнцето не те огрява
  • 48 Америка

    18 2 Отговор
    сега карате човека да лъже
  • 49 Как

    15 13 Отговор
    Отива да каже на Шулц няколко кремъски опорки.Да му разясни как като дават оръжие се вкарват във войната. Как без руски газ Германия е загубена и др.
  • 50 Тома

    27 10 Отговор
    Ама защо Радев да каже на дойче зеле кой подкрепя.Укрите 8 години избиват рускоизично население в донбас и луганск а дойче зеле само претакаше чорбата

    Коментиран от #94

  • 51 Импийчмънт

    15 28 Отговор
    Този фатмак е вреден. Той си е руснак. Вижте как той и Деса са клекнали, за да може агресора да стърчи. Грозно, гадно и слугинаж.
  • 52 Див сейанин

    8 21 Отговор
    Браво..водачът на Корнелианците от последния ден и Копейкаджийте...това е шафьора на самоует!!!
  • 53 Ал Бунди

    4 10 Отговор

    До коментар #45 от "И така трябва":

    Такам, така..ду..едавците немате свършане. В това сме се убедили вече
  • 54 Изборът

    20 6 Отговор
    Не е цивилизационен, а философски - между истината и лъжата. ДВ избира Платон, а не истината.
  • 55 След този срам нямаме президент

    12 24 Отговор
    Фатмака трябва вече да направи своя цивилизационен избор. Тъй като конституцията не е предвидила президента да си подава оставка или да си иска вот на доверие, единствената възможност е да помоли някоя от партиите да подложат на гласуване неговото остраняване.
  • 56 Реалист

    13 18 Отговор
    Фатмака е нагъл и безскрупулен! А бг балъците му се вързаха...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Президента ни ако не е Резидент

    10 17 Отговор
    Да поиска да го импийчмънтнат, и да се яви на нови избори.
  • 59 Петоколонник

    12 24 Отговор
    Този шушон е срам за България Излага България навсякъде където отиде
  • 60 Дембо

    20 7 Отговор
    Радев никога нема да каже,че Русия е агресор,защото не е.Русия си защитава съгражданите от Бандеровски банди.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 В.В.П.

    12 6 Отговор
    България ,подкрепя Рф.Затова Румен си трае .Русия работи единствено в в руската зона ..Окраина е Лвов и селата.И все пак ,не е убила нито един украинец ..
  • 63 КОЙ СИ ТИ

    19 12 Отговор
    БЕ ТЪПАК?!! ЧЕ ДА ЗАЯВЯВАШ, ЧЕ РУСИЯ Е АГРЕСОР?!!

    РУСИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА И НЕ Е АГРЕСОР!!!

    АГРЕСОР Е АНГЛИЯ! АГРЕСОР Е ГЕРМАНИЯ!

    САЩ СА УБИЙЦИ И АГРЕСОРИ!!!

    ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ! ДРЪЖТЕ СЕ РУСНАЦИ! ЦЕЛИЯТ СВЯТ В С ВАС! МРЪСНИТЕ УБИЙЦИ САЩ РАБОТЯТ ЗА ВАС!!!
  • 64 ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ!

    18 12 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ!
    ЦЯЛ СВЯТ В С РУСИЯ!!!
  • 65 В.В.П.

    16 9 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Повтарям ти го от две год .Шопе!!.че сте виновни за падението на България..СДс,падение ,извращение,,после НАТО ,да крепим янките в джихада им срещу Осама..Сега и ПП,,срещу енергетиката ни .и срещу Русия..Да крепим мръсните миризливи крака на Укрите..Да крепим Азов и ,Правий сектор ..Защо??.
  • 66 БРАВО НА РАДЕВ!

    18 12 Отговор

    До коментар #46 от "Ако не го е срам":

    РУСИЯ НЕ Е АГРЕСОР!!! ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е С РУСИЯ, ОСВЕН ПРАЗНОГЛАВИТЕ КОНСУМАТОРИ!!!
  • 67 Българин

    24 10 Отговор
    Изборът на Радев е точен и ясен.Той отстоява българския национален интерес.Неговите изказвания съвпадат с мнението на милиони българи.Достоен президент.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 1234

    23 7 Отговор
    Русия не е нападала украйна. Русия помага на ДНР и ЛНР да се освободят от фашистите.
  • 70 Абсурдистан

    15 4 Отговор
    Подкрепям бългаската позиция относно РСМ, защото тази измислена държава трябва да спре кражбата на българска история. Относно останалите въпроси на недоразумението му липсват две неща: чест и кураж! Берлин ще е поредната безмислена дестинация!
  • 71 гост

    18 4 Отговор
    Цитат: "Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло."

    Фа ши ски лицемери
  • 72 Ами

    21 3 Отговор
    не иска да лъже Президента! Агресор ли си, ако някой подкокороса някой да тормози близките ти и ти ги защитиш?
  • 73 САТЪРА НА ХАНА

    20 9 Отговор
    НЕ НА ФАШИЗМА - ТОВА Е МОЯ ИЗБОР , НЕ НА НАТО И ЕС
    ..
    НЕ СМЕ БРАТЯ , С ЛАТИНСКИТЕ РИЦАРИ
  • 74 Долу фашизма и нато

    24 7 Отговор
    И моя избор е не на фашизма в Европа,и не на агресивния нато!
  • 75 ГруЮ

    24 6 Отговор
    Мисля, че не е работа на немска медия да определя работата на Българският президент. Независимо как се казва.
  • 76 ГруЮ

    13 7 Отговор

    До коментар #10 от "Спасявайте се":

    Ааа, да си имаме уважението! Комунистите управляваха преди тези 30 години. Оттогава ни управляват “честни частници”. Без значение на боята. Сини, червени, турско сини.
  • 77 ГруЮ

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "Радев":

    Потребителите като искат да не са манипулируеми и зависими- да са им честити европейските демократични и независими спотови цени…По 2000 евро за 1000 куб.м.
  • 78 DW много дълго ве

    15 5 Отговор
    Кой ша го чете това, можеше с 5 думи да го изкашляте!!!
    Ние знаем, че Президента изказва мнението на над 80% от НАРОДА, че Бг трябва да е неутрална в случая ...колко пъти да ви повтаря, че Русия е агресор и 0крайна е потърпевша, но Бг трябва да е неутрална и не трябва да праща оръжия, както иска и народа!!
  • 79 ПараШут

    15 3 Отговор
    Долу мръсните нацистки ръце от нашия президент !
  • 80 ДВ /ГЬОБЕЛСЧЕТА СЛАДКИ/

    18 6 Отговор
    САЩ И НАТО СА АГРЕСОРИ УКРАЙНА Е НУЖНИЯ ИДИОТ А РУСИЯ НЕ Е ЖЕРТВА ЩОТО ЩЕ СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗАЕДНО С КИТАЙ
  • 81 Айде

    4 1 Отговор
    Да за Украйна и не за Македония! Ясно е защо! А кой е авторът на статията! ?
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 МалкоЛогика

    17 3 Отговор
    Лъжльовците от DW да избягват да казват на избрания от българския народ президент какво да прави ! Аз на Шолц давам ли му акъл ?
  • 85 Ф16

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Никой не ни е виновен,всичките беди на главите ни са си от нас
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 АМИ АКО КАЖЕ ЧЕ РУСИЯ Е АГРЕСОР НАЛИ СИ

    4 6 Отговор
    РЕЖЕ ГЛАВАТА ?
  • 88 ТОЙ БОЙКО АКО ГО КАЗВА ТОВА , ДА НЕ БИ

    10 5 Отговор
    ДА ГО МИСЛИ - ПРОСТО БОЙКО СИ Е ПРЕДАТЕЛ , А РАДЕВ ЩЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА КАЖЕ ВСИЧКО НО НЕ И ТАЗИ ЛЪЖА , ЧЕ ПУТИН Е АГРЕСОР ! ПУТИН Е В ОПЕРАЦИЯ ПО ПРОЧИСТВАНЕ НА УКРАЙНА ОТ БАНДЕРОВЦИ И НАЦИСТИ КАТО НАПРИМЕР ЗЕЛЕНСКИ !
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 христакизаманов

    6 9 Отговор
    Орангутанът Радев е бантустански национален предател и шпионин!
  • 91 ИЗБОРА НА РАДЕВ Е ЦВЕТАНОВАТА ЦЕННОСТ

    2 2 Отговор
    Цветан Цветанов
    Зам. председателят на ГЕРБ по Нова телевизия:
    “ Цецка Цачева изпълва с функционална компетентност това, което имахме като искане – тя да бъде президент на страната. Направихме максимална мобилизация това да се случи „

    Коментиран от #95

  • 92 Реалист

    4 8 Отговор
    Импийчмънт за Фатмака!!?
  • 93 Abc

    6 2 Отговор
    Демагогия и упражнения по красноречие и оригиналничене
  • 94 Абе Тома

    5 5 Отговор

    До коментар #50 от "Тома":

    Ти там ли беше и видя ли с очите си колко рускоезични са убити? Защо слушате кремълските пропаганди? поговорете с някой украинец. Много са в момента тук при нас. Попитайте колко от тях са НЕрускоговорящи! И си задайте въпроса защо са още живи и са живяли там докато не дойдоха московците да ги освобождават!

    Коментиран от #96

  • 95 Ако не беше

    7 1 Отговор

    До коментар #91 от "ИЗБОРА НА РАДЕВ Е ЦВЕТАНОВАТА ЦЕННОСТ":

    надменността на Бойко и слабоумието на Цветанов Радев никога нямаше да стане президент.

    Коментиран от #102

  • 96 Abc

    2 6 Отговор

    До коментар #94 от "Абе Тома":

    Това чел ли си го

    Коментиран от #123

  • 97 Урюрвкос

    3 3 Отговор
    Радев не търси истината там където се ражда лъжата. Лично Щайнмайер даде гаранции на Янукович че ако подпише договорките с опозицията майдана ще свърши и уж за да няма кръв. Няколко часа след подписване на документите Янукович е гонен и преследван по цялата страна с цел физическо унищожаване защото според Конституцията на Украйна само неговата смърт може да узакони преврата.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 6 Отговор
    ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯ ИЗБОР НА РУМЕН РАДЕВ Е....... АЗИАТСКИ КОМУНИЗЪМ....... ТАМ КЪДЕТО СА ГЛАВОРЕЗИТЕ...... НЕ СЛУЧАЙНО ТОЙ Е ЗАЩИТНИК НА ПУТИН И ГЛАВОРЕЗА РАМАЗАН КАДИРОВ........ФАКТ........ ДАЖЕ И АЛ КАЙДА ИЗЛЕЗЕ...... В ЗАЩИТА НА РУСИЯ И ПУТЛЕР....... ФАКТ !
  • 101 Пропагандаторите от ДВ

    4 5 Отговор
    Трябва да ви врътнат кранчетата на НПО-та и тогава да ви видим пропагандата. А Шрьодер къде е? Как така го повишиха на поста в Газпром? Той германец ли е?
  • 102 Един друг

    4 2 Отговор

    До коментар #95 от "Ако не беше":

    Малка поправка.Всички са в играта на кремъл.Едни го играят леви ,други патриоти а трети десни проевропейци.
    Държавата и пропагандата отдавна е превзета с помощта на продажници-българи.Продали и земята българска.А тези от Европа пълни инфантили.
    Е сега покрай войната излязоха всички явни и тайни такива-политици,професори направени,медии и пр.
  • 103 DW и Александър Андреев!!!! Лъжци

    9 5 Отговор
    Президента ще каже това което реши, а Вие в момента го Изнудвате, Рекетирате, какво трябва да каже според вас?? Може да не каже и нищо по въпроса! А вие сте Изнудвачи!!
  • 104 Мисля

    9 3 Отговор
    Александър Андреев,кандидатирайте се за президент и тогава осъществявайте своите виждания.В момента сте никой и вашите размишления не са интересни за никой.
  • 105 🇧🇬🇷🇺

    7 4 Отговор
    И кой е агресора в крайна сметка натовски бази около Русия био лаборатории и какво очаквахте
  • 106 Александър Андреев!! И тоя се прави

    7 2 Отговор
    На ЗЪЛ, гледа като Гълабов и Ат Атанасов, страшен и ЗЪЛ?? Сашо, ти си Никой, Сашо! Ще казваш на Президента какво да говори, кой си г-н Никой!!
  • 107 Александър Андреев???

    6 2 Отговор
    Слугинаж на DW!!!

    Коментиран от #108

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 СДС ДАДЕ НЕФТОХИМ НА РУСИЯ

    4 5 Отговор
    ДЕМОКРАТИЧНО КОСТОВ ВЗЕ 20 МИЛИОНА
    ДОЛАРА САМО ОТ ТАЗИ СДЕЛКА
  • 111 Z-Ентропа -2009

    3 6 Отговор
    На среща при "Гьобелс" Трябва ли да мразим германците , че са имали Хитлер?
    Не може целия свят да е европа и нато и в същото време народите им да са 100 % зависими от тъпи пудели политици!
  • 112 Z-Ентропа -2009

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "pepy":

    братчед, забравил си да сложиш и хаджи Врадимар Зельонски с юмрук!
    Този юмрук може да означава всичко:
    Като например Ващта м@м@!
  • 113 Цивилизованият

    2 6 Отговор
    избор е зелето да напусне ефирс ни, нецивилизованият е да бъде изритано...какво избирате подлоги?
  • 114 Перо

    5 7 Отговор
    НС трябва приоритетно да приеме закон за чуждите агенти,подобно на този в САЩ,касаещ юридически и физически лица,субсидирани от чужди държави и джендърското пропагандно радио Дойче зеле” да бъде санкционирано и забранено,ако не се регистрира,като чужд пропаганден орган!

    Коментиран от #116

  • 115 Перо

    5 7 Отговор
    Какво го интересува и защо Радев,да се бърка в една чужда война,предизвикана и провокирана от един превратаджииски,националистически,ционистко-бандеровски режим и НАТО, който създадоха геноцид и дискриминация на друго говорящото население в Украйна и икономически хаос в света и обществено страдание! Още 1989 г.имаше споразумение между Русия и САЩ за разтурянето на Варшавския договор и обединението на двете германии,без да се разширява НАТО на изток,а от тогава се разшири 6 пъти!

    Коментиран от #118

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Малко си закъснял

    6 4 Отговор

    До коментар #29 от "Комон Сенс":

    Пич,
    Малко си закъснял. Ние сме във война. И путлер я обяви със своя ултиматум към НАТО. И там той ясно показва, че счита България за своя територия. Както и цялата Източна Европа. В момента украинците се бият вместо теб и мен. За да имаш правото ти да пишеш глупости в нета. Защото, ако не дай си Боже, руснаците победят - то Белене отново ще заработи с максимален капацитет. Защото така работи рашистката държава - с бой и лагери. А скоро и с глад.
  • 118 До Перо

    7 4 Отговор

    До коментар #115 от "Перо":

    Перо,
    Стига руска пропаганда. Трябва да ти спрат "Первый канал", че ще оттечеш в канализацията.
    Твоят президент путлер, каза че украинците са нацисти - ти казваш, че са ционисти? Айде моля ти се, обади се на твоя ръководител в Мацква, да ти каже последно какви са.
    Ти между другото чувал ли си за Медвечук? Да ти напомня ли къде е Янукович?
    Тази война не е чужда. Засега просто е на чужда територия. И надявам се, въпреки теб и подобните ти, украинците да победят, за да не се пренесе тази война и тук.
  • 119 MTGонтан

    3 2 Отговор
    Какъв избор ще направи някакъв който от войнишките бараки по далеч не е виждал ???
  • 120 ComfortablyNumb

    3 0 Отговор
    Бре бре бре и Дойчето вдена че "Скопие има още домашни да пише в отношението" към държавата ЧЛЕНКА на Европейския Съюз България !? Бре Бре Бре!
  • 121 Кака Пена

    1 0 Отговор
    За войната: винаги ще има НО, защото това НО показва причините за нея.
    За РСМ: Те ще ни плюят, а ние ще се правим, че роса вали? Така ли? И ще се уточняваме по спорните въпроси СЛЕД като започнат преговорите? Това НАИВНОСТ ли е, или ГЛУПОСТ?
    И според автора, Радев да не се съобразява с настроенияте в българския народ, а да мисли, че ЩЕ ОСТАВИ името си в...подкрепата на (много проблематичния) ЕС....
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Много гневна

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Abc":

    Много интересно защо соросите слагат минусчета ,при положение ,че човекът им е показал факти?