Last news in Fakti

4 Юни, 2022 10:00 2 605 9

Китайска дипломатическа инициатива предвещава нова битка за Тихия океан

  • китай-
  • си дзинпин-
  • тихи океан-
  • източнокитайско море-
  • ван и

Представителите на десет островни държави в региона откровено разкритикуваха факта, че Пекин се опитва да наложи толкова важен проект на практика без да се консултира с тях

Китайска дипломатическа инициатива предвещава нова битка за Тихия океан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Десетдневната обиколка на китайския външен министър в Южния Тихи океан - регион, който исторически е част от сферата на влияние на Запада - демонстрира желанието на Пекин да отвори нов фронт в стремежа си за глобално влияние.

На пръв поглед обиколката на Ван И претърпя неуспех. Неговото главно предложение - регионален пакт, който да даде на Китай ключова роля в сигурността в Тихия океан - първо изтече в медиите. После той беше категорично отхвърлен от лидерите в региона.

Представителите на десет островни държави в Тихия океан откровено разкритикуваха факта, че Китай се опитва да наложи толкова важен проект на практика без да се консултира с тях.

"Не може да има регионално споразумение, без самият регион да се е събрал, за да го обсъди", каза министър-председателката на Самоа Фиаме Наоми Матаафа.

Нейният колега от Фиджи, Франк Баинимарама, беше още по-краен в оценката си. На съвместна пресконференция с Ван той разкритикува тези, които се опитват "да печелят геополитически точки", и каза, че "това не означава почти нищо за онези, чиито общности са на път да бъдат погълнати от надигащото се море".

Унижение

Подобен устрем е необичаен в добре организираната сфера на дипломацията. "Китай леко премина границите" смята Уесли Морган, експерт по тихоокеанските острови в Университета "Грифит", в Австралия. "Разговорите трябва да са били доста разгорещени", каза експертът.

След като нещата се уталожиха, китайските служители, известни през последните години с агресивната си дипломация, изглеждаха по-малко настървени. Китайското посолство във Фиджи даде да се разбере, че след срещата няма да бъде публикуван никакъв документ.

Обиколката на Ван обаче бележи "нов етап" за китайските амбиции в региона, смята Юън Греъм, специалист по сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион в Международния институт за стратегически изследвания.

Според експерта до този момент Китай се е стремил да разпростира влиянието си "с малки стъпки". "Сега маските паднаха. Китай е придобил увереност, понякога прекалена увереност, и това му помага да интензифицира усилията си", отбелязва Греъм.

По време на обиколката си Ван спомена "взаимноизгодните" инвестиции в инфраструктура, в риболова и минната индустрия. Той обаче засегна и чувствителни въпроси като киберсигурността, морското наблюдение и поддържането на реда.

Амбициозна програма

Експертите виждат в това много по-амбициозна геополитическа програма: отслабване на влиянието на САЩ, промяна на отбранителния баланс в Азия, дори подготовка за инвазия в Тайван.

"Надяваме се да разширим своя кръг от приятели", каза Чжао Шаофън, директор на изследователски център за тихоокеанските островни държави в Универсистета "Ляочън", в Китай.

"САЩ продължиха да обкръжават и изолират Китай в международен план. В определена степен Китай трябва да контраатакува", каза експертът.

Някои американски представители се опасяват, че целта на Пекин е да установи постоянно военно присъствие в Южния Тихи океан. Това е, което принуждава Вашингтон да реорганизира силите си, чийто настоящ приоритет в региона е възпирането на Северна Корея и Китай.

Ако Китай разположи една-единствена база в Южния Тихи океан, тя ще бъде "много уязвима" предвид значителните американски сили в региона, смята Греъм.

"Очевидно е обаче, че проектите им са много по-мащабни", каза експертът и добави: "Ако имат три или четири бази обаче", Вашингтон "ще трябва да ги приеме сериозно".

Анализаторите прогнозират, че Китай ще действа с търпение и ще привлече на своя страна, един след друг, лидерите в Тихия океан, които виждат политическо предимство в съюзяването с Пекин.

Ван междувременно не напуска региона с празни ръце. Той подписа редица двустранни споразумения със Самоа и Папуа-Нова Гвинея, които макар и скромни, могат да позволят на китайски полицаи, кораби и служители да посещават по-често тези държави.

Соломоновите острови, разтърсени през 2021 г. от размирици, вече подписаха пакт в сферата на сигурността, който може да позволи на китайската полиция да пристига там, за да възстановява реда.

Никой не трябва да подценява лидерите на тихоокеанските държави, предупреждава Ричард Хер, преподавател в Университета на Тасмания.

"В определени среди се разпространява едно достойно за съжаление клише, че който иска лоялността на тези острови може да я купи", каза той пред АФП и добави, че "те не са получили независимостта си, за да я продават".

Малко хора вярват, че лидерите на тихоокеанските острови притежават способността да "провеждат една наистина изкусна външна политика" и да балансират в отношенията си между Китай и Запада, казва Ана Поулс, експерт в сферата на сигурността в Университета "Маси", в Нова Зеландия. Според нея обаче "точно това е, което те правят в момента".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор
    ДИПЛОМАТИЧЕН господар НЯМА
  • 2 Монгола

    33 4 Отговор
    Соросоите нямат работа в Азия иначе ще се наложи да си мерят,, сферите " с Китай.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нов фронт

    35 5 Отговор
    срещу САЩ. Щатската политика опротивя на целия свят. Даже английският език предизвиква отвращение вече.
  • 5 Ердо

    11 1 Отговор
    Имат си континент, Австралия нова Зеландия Англия. Демек прав си
  • 6 така така

    22 3 Отговор
    Напред Китай наритай кравите и техните подлоги
  • 7 историк

    4 1 Отговор
    Всичко се решава в Тихия океан от 80 години насам.
  • 8 Аршлох

    11 1 Отговор
    Настоящият господар(полицай)на света леко полеко изтича в канала,колкото и да не им се иска.Засега с бавни но сигурни темпове.Совите не са това което бяха.Добре дошъл на многополюсния свят.
  • 9 Дезинформация

    7 1 Отговор
    "регион, който исторически е част от сферата на влияние на Запада" - какъв лицемерен начин да информираш истината, която е: "регион, който исторически е колонизиран от Запада"